Skileraar: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden
Skileraar: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden
Dus je wilt misschien wel werken als Skileraar? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je Skileraar wilt worden.
Informatie over omscholing, wat je gaat doen als Skileraar, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.
Alles over het werken als Skileraar
Vacatures Skileraar
Vacatures laden...
Wat is een Skileraar?
Na de opleiding tot Skileraar kun je zowel in binnen- als buitenland aan de slag. Wat je ook kiest het is altijd je doel om mensen te leren skiën of hun techniek te verbeteren. Daar werk je als Skileraar aan samen met de deelnemers.
Een Skileraar is eigenlijk altijd aangesloten bij een skischool. Afhankelijk van je kunnen en van je wensen mag je lesgeven aan beginnersgroepen of meer gevorderde deelnemers. Dat kunnen kinderen zijn of volwassenen, in groepen of individueel. Skilessen duren meestal ca. twee uur, waardoor je meerdere groepen op een dag kunt hebben. Soms zal iemand een dag of dagdeel voor individuele lessen boeken.
De Skileraar treft zijn leerlingen op een afgesproken plaats onderaan de piste(s), waar hij ze na afloop ook weer aflevert. Hij moet in staat zijn een inschatting te maken van wat mensen kunnen zodat hij weet waar aan gewerkt moet worden. Je laat de cursisten in eerste instantie een warming-up uitvoeren en maakt daarna de keuze om te gaan oefenen op bijvoorbeeld het onderdeel remmen of bochtjes maken.
Je moet goed in staat zijn om de oefeningen aan de cursisten uit te leggen en je vertelt ze ook waarom je bepaalde oefeningen doet. Zo weet de cursist wat de functie is van een bepaalde beweging en hoe die beweging past in het skieën als geheel. Zo leer je het klasje beginners stap voor stap remmen, waarbij ze eerst hun ski's nog uit elkaar hebben en later juist bij elkaar.
Skileraren zijn meestal ook een bron van informatie over geschikte kleding, materiaalkeuze of haalbare pistes die niet in de les zijn opgenomen.
Past het beroep Skileraar bij jou?
Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Bekijk actuele vacatures die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid.
Bekijk jouw baansuggestiesHeb je wel eens gedacht aan?
Omscholen naar een beroep met baankansen?Vacatures laden...
Vacatures Skileraar per niveau
Vacatures Skileraar per stad
Vacatures Skileraar Alphen aan den Rijn
Vacatures Skileraar Amersfoort
Vacatures Skileraar Amstelveen
Vacatures Skileraar Bergen op Zoom
Vacatures Skileraar Capelle aan den IJssel
Vacatures Skileraar Den Helder
Vacatures Skileraar Doetinchem
Vacatures Skileraar Haarlemmermeer
Vacatures Skileraar Leeuwarden
Vacatures Skileraar Maastricht
Vacatures Skileraar Middelburg
Vacatures Skileraar Nieuwegein
Vacatures Skileraar Roosendaal
Vacatures Skileraar Spijkenisse
Vacatures Skileraar Veenendaal
Vacatures Skileraar Vlaardingen
Salarisschaal Skileraar
Wat verdient een Skileraar?
Wanneer je als Skileraar aan de slag gaat zul je meestal ergens tussen de €1800 en de €3200 euro verdienen. Daarbij moet je er rekening mee houden dat het beroep van skileraar vooral in het buitenland eigenlijk een seizoensberoep is en dat er maar weinig fulltime skileraren zijn.
Soms zit het verblijf er voor skileraren in het buitenland bij in. Je verdient dan per uur meestal minder maar kunt uiteindelijk meer overhouden dan met een hoger salaris en hogere te maken kosten
Meer weten over het salaris Skileraar
Hoe word je een Skileraar?
Er zijn verschillende mogelijkheden voor wie Skileraar wil worden. De drie brancheverenigingen bieden cursussen en opleidingen aan waarna je als Skileraar aan de slag kunt, maar veelal bieden skischolen ook de mogelijkheid tot het volgen van een opleiding tot Skileraar.
Je moet wel altijd in je achterhoofd houden of je in binnenland of buitenland les wilt gaan geven en of de opleidingen wel erkend zijn. Sommige van deze opleidingen zijn namelijk alleen in het binnenland geldig en sommigen worden niet door de branche erkend. Een in het buitenland geldend diploma wordt meestal verkregen door een opleiding te volgen bij een van de buitenlandse brancheorganisaties.
Opleidingen, cursussen en trainingen tot Skileraar
Er zijn geen opleidingen Skileraar aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Skileraar in werkt
Bekijk alle opleidingen Reizen & RecreatieOmscholen tot Skileraar
Je kan op verschillende manieren omscholen tot Skileraar. Zelfstandig of georganiseerd.
Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Skileraar
Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Skileraar
Als je Skileraar wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Skileraar zijn de volgende zaken belangrijk:
Interesse en Motivatie Skileraar
Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen.
Competenties Skileraar
Een Skileraar heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.Steekwoorden: inlevingsvermogen, veranderingen, flexibiliteit
Omschrijving
Deze mensen blijven doorwerken en presenteren ondanks veranderende omstandigheden. Op het moment van een verandering zijn deze mensen in staat om snel om te schakelen van de oude naar de nieuwe situatie. Daarbij houden deze mensen het overzicht en in crisissituaties weten ze hun taken goed af te ronden.
Sterke punten
Deze mensen hebben vaak een goede discipline en ze zijn stressbestendig. Veranderingen kunnen behoorlijk grote gevolgen hebben en zij weten hier goed mee om te gaan. Daarnaast zijn deze mensen flexibel en kunnen ze zich goed inleven in de situatie. Dat laatste zorgt ervoor dat aanpassen gemakkelijker wordt. Flexibiliteit laten zij zien wanneer zij binnen een verandering zich gemakkelijk aanpassen aan de nieuwe situatie.
Zwakke punten
Teveel aanpassen zorgt ervoor dat je onzeker overkomt. In de zakelijke sfeer kan het voorkomen dat mensen niet meer naar de mening van deze mensen vragen. Het is van belang dat deze personen af en toe van zich laten horen, zo is het duidelijk dat zij ook een mening hebben.
Wat betekent de competentie coachen? De competentie coachen heeft de steekwoorden: motiveren, leiderschap, assertiviteit, luisteren
Omschrijving
In teamverband kunnen deze mensen ervoor zorgen dat taken voltooid worden. De coach motiveert anderen, op zowel persoonlijk als zakelijk vlak. De coach is betrokken en wil het beste voor zichzelf en voor de ander. Deze mensen luisteren goed en proberen de juiste vragen te stellen. Op die manier proberen ze anderen een bepaalde ontwikkeling door te laten maken.
Sterke punten
De coaches kunnen anderen vaak goed inspireren en motiveren. Bij tegenslagen zijn dit de mensen die het team en de werkzaamheden weer op gang krijgen. Ze motiveren niet alleen, maar zijn over het algemeen ook goede leiders. Ze kunnen mensen aansturen en begeleiden. Daarnaast zijn deze coaches over het algemeen betrouwbaar en willen ze iedereen graag helpen. Deze mensen zijn vaak zelfverzekerd en willen het beste voor zichzelf en voor de ander.
Zwakke punten
Het is mogelijk dat de betrokkenheid van de coach zo groot wordt, dat de prioriteiten op verkeerde aspecten komen te liggen. Deze grote betrokkenheid kan ervoor zorgen dat anderen zich gecontroleerd voelen.
Steekwoorden: durf, lateraal denken, initiatief, verfrissend
Omschrijving
Bij een project of opdracht is het handig om er een creatieveling bij te hebben. Deze mensen komen vaak met verfrissende ideeën input. Wanneer werkzaamheden vastlopen, kan deze creatieveling met goede oplossingen komen. Creatievelingen kunnen omspringen met veranderende omstandigheden op de werkvloer.
Sterke punten
Deze mensen zijn goed in out-of-the-box denken, zij kunnen vaste patronen of ideeën loslaten en komen met een compleet nieuw perspectief. Deze mensen hebben vaak lef en zijn initiatiefrijk. Zij komen vaak zelf met andere oplossingen.
Zwakke punten
Creatieve mensen hebben vaak veel verschillende ideeën, maar dit kunnen er ook teveel zijn. Deze mensen kunnen dan ook vaker nogal chaotisch overkomen. Hun ideeën bestaan voor het overgrote deel uit losse flodders en duidelijkheid ontbreekt dan. Deze mensen hebben vaak wel een goede sfeer of inspiratie nodig. Ontbreekt het hieraan, dan kan de creatieveling nog weleens vastlopen. Bepaalde creatievelingen kunnen erg eigenwijs zijn, zij hebben dan het idee dat hun plan het beste is.
Steekwoorden: vitaliteit, uithoudingsvermogen, actief, levenlust.
Omschrijving
Energiekelingen zitten vol levenslust. Ze willen graag werken en dit kunnen ze dan ook uren achter elkaar. Deze mensen zetten hun energie gericht in en plannen efficiënt hun taken in, waardoor ze geen onnodige energie verspillen. Ook al krijgt deze persoon extra werk en draait hij veel overuren, deze mensen hoor je niet. Ze laten zich niet zomaar uit het veld slaan.
Sterke punten
Mensen met een hoog energielevel zijn vaak doorzetters. Als zich problemen voordoen, blijven ze optimistisch en pakken ze het probleem met beide handen aan. Ook zijn energiekelingen vaak behoorlijk stressbestendig. Omdat ze hun energie effeciënt inzetten, ervaren ze vaak minder stress dan anderen. Deze mensen kunnen als actief worden omschreven. Naast het werk hebben ze nog veel andere bezigheden. Een ander sterk punt van deze mensen is de resultaatgerichtheid. Ze willen graag presteren en door hun energie effectief te verdelen, boeken ze vele resultaten.
Zwakke punten
De uitdrukking ‘teveel hooi op je vork nemen’ komt bij deze mensen vaker voor. Ze willen graag anderen helpen en nemen hen werk uit handen. Er zijn energiekelingen die weleens willen doorslaan. Aan het eind van een lange werkdag willen ze graag nog een vergadering om bepaalde punten te bespreken of gaan eenmaal thuis meteen weer andere energiekostende dingen doen.
Steekwoorden: servicegericht, relatiegericht, luisteren, begripvol, helpend
Omschrijving
Mensen die beschikken over deze competentie kunnen goed inspelen op de verwachtingen en behoeften van klanten. Dit kunnen zowel uitgesproken als onuitgesproken behoeften zijn. Dit is dan ook aan deze persoon om dit uit te zoeken. Zij voelen zich betrokken bij de klant en zetten zich vaak voor 100% in voor deze klant. Tevens toont deze persoon respect naar de klant. Een bekend spreekwoord wat past bij deze competentie is ‘De klant is koning’. Verder weet deze persoon de verschillende groepen klanten en hun behoeften te onderscheiden.
Sterke punten
Een sterk punt van deze klantgerichte persoon is de betrokkenheid. Deze mensen zullen altijd actief op zoek gaan naar datgene wat de klant wilt hebben. Ze hebben inlevingsvermogen en kunnen goed luisteren. Daarnaast kunnen deze mensen meestal goed overtuigen.
Zwakke punten
Sommige klantgerichte mensen verliezen het resultaat uit het oog. Ze zijn zo gefocust op de klant, dat het resultaat wordt vergeten. Ook te veel willen kan een valkuil zijn voor deze mensen, ze willen dan zo graag helpen dat ze zich opdringen bij klanten. Of er zijn meerdere klanten en deze moeten lang wachten voordat ze geholpen worden.
Vaardigheden Skileraar
- Inlevingsvermogen
- Omgaan met veranderingen
- Flexibiliteit
- Luistervaardigheid
- Feedback geven
- Stimuleren
- Nieuwe oplossingen bedenken
- Buiten kaders denken
- Durf
- Vitaliteit
- Levenslust
- Positiviteit
- Vriendelijkheid
- Respectvol
- Dienstverlenendheid
Wat voor persoonlijkheid heeft een Skileraar nodig?
Een Skileraar geeft het grootste deel van de tijd les. Het is belangrijk dat je dan ook een zeker overwicht hebt en niet alleen volwassenen maar ook kinderen naar je willen luisteren en je willen volgen in wat je doet (Baas).
In functie van Skileraar ben je altijd bezig met anderen helpen en dat moet je liggen. Je moet je in de cursisten kunnen verplaatsen en de lessen op hen afstemmen. Zo houd je het voor iedereen leuk en leerzaam (Gever).
Wat voor persoonlijkheidstype is de baas? De baas heeft een zeer karakteristieke persoonlijkheid. Je vindt hieronder de sterke en zwakke kanten van dit persoonstype, zoals het beschreven is in het enneagram.
Sterke eigenschappen
De baas heeft een sterke uitstraling en een natuurlijk overmacht. Hij kan goed leidinggeven, is zelfstandig en kan goed tegen kritiek. Verder is de baas loyaal aan de mensen onder zich en is hij erg resultaatgericht. Hij deinst niet terug voor een uitdaging.
Zwakke eigenschappen
De baas kan te direct zijn tegenover werknemers, en zich snel kritisch of woedend opstellen zonder zelf de impact van diens acties door te hebben. Verder heeft de baas geen tollerantie voor zwakheid, vooral van zichzelf, en vaak ook geen geduld. Alles moet op zijn manier.
Omgang
De baas is charismatisch en indrukwekkend als gesprekspartner, maar ook erg direct en kritisch. Doordat de baas de eigen interesses als absoluut bestempelt, zorgt de baas soms ook onbedoeld voor veel conflict en paniek onder de werknemers.
Wat voor persoonlijkheidstype is de gever? De gever heeft een prettige persoonlijkheid. Je vindt hieronder de sterke en zwakke kanten van dit persoonstype, zoals het beschreven is in het enneagram.
Sterke eigenschappen
De gever is sociaal erg vaardig en kan zich goed inleven in de gevoelens van anderen. Hij is behulpzaam en mensenlievend.
Zwakke eigenschappen
De gever heeft een sterke behoefte aan aandacht en goedkeuring, en overschreidt hierbij soms de grenzen van anderen. Hij wordt soms manipulatief. Doordat de focus naar buiten is gericht, heeft de gever geen goed inzicht in en controle over de eigen gevoelens. Dit maakt hem soms emotioneel en irrationeel in het beoordelen van sociale situaties.
Omgang
De gever is erg goed in de omgang met anderen. Hij hecht veel belang aan dienstbaarheid en goedkeuring, en zet zich dan ook sociaal strategisch in om dit te verkrijgen. In meer diepgaande contacten kan dit leiden tot een verstikkende aandacht en ongebalanceerde relaties.
Eigenschappen Skileraar
- Overwicht
- Gedrevenheid
- Zelfverzekerdheid
- Empathie
- Behulpzaamheid
- Vriendelijkheid
Wat zijn de baankansen voor een Skileraar?
Er zijn maar weinig vacatures voor de functie van Skileraar en daarbij is het banenaanbod sterk seizoensgebonden. In Nederland werkt een deel in skihallen met sneeuw en een deel op skihellingen zonder sneeuw. In het buitenland ga je meestal als Skileraar aan de slag in het toeristische seizoen wanneer er sneeuw ligt.
Naast het feit dat er niet heel veel vacatures zijn is het ook nog eens populair beroep. Er zijn veel mensen die het leuk vinden van hun hobby hun beroep te maken.
Eenmaal een baan gevonden als beginnend Skileraar heb je wel doorgroeimogelijkheden. Door studie of ervaring kun je meer soorten lessen en meer soorten groepen les gaan geven. Uiteindelijk zou je nog een eigen skischool kunnen beginnen, maar de daadwerkelijke lesaspecten binnen je takenpakket zullen dan wel afnemen en plaats maken voor coördineren en bedrijfsvoering.
De actuele kans op werk voor een Skileraar
Het beroep Skileraar is onderdeel van de beroepsfamilie Sporttrainers en zweminstructeurs. De kans op werk voor de beroepsfamilie Sporttrainers en zweminstructeurs is in de huidige periode goed
Huidige aantal vacatures
0
Baankans Skileraar
Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen
Doorgroei mogelijkheden Skileraar
Het beroep Skileraar is onderdeel van de beroepsfamilie Sporttrainers en zweminstructeurs.
Verwante beroepen Skileraar
Mogelijke specialisaties voor een Skileraar
Waar werkt een Skileraar?
In skischolen wordt een dienst aangeboden tegen vergoeding met het uiteindelijke doel om winst te maken. De Skischool an sich is dus onderdeel van de profit sector, maar er is een grijs gebied. Er zijn namelijk ook skischolen die niet in handen zijn van een privépersoon, maar in handen van de gemeente. Aangezien de gemeente zelf tot de non-profit behoort zouden deze skischolen daar ook toe behoren.
Met wie werkt een Skileraar samen?
Zoals gezegd werkt een Skileraar meestal binnen een skischool. Je zult dan ook in een team met andere Skileraren werken. Tijdens de lessen werk je in principe zelfstandig met de aanwezige cursisten, maar je zult ook contact hebben met de overige Skileraren en andere medewerkers van de skischool. Dit is vooral bij grotere skischolen, die een centraal ontmoetingspunt hebben, het geval.
Er zal ook een leidinggevende aanwezig zijn, bijvoorbeeld het management van de skischool, tegenover wie jij je als Skileraar moet verantwoorden.
- Skileraar
- Leidinggevende
- Medewerker Skischool
- Leerling
- Cursist
Verwante beroepen Skileraar:
Opleiding: MBO HBO
Baankans: Goed
Baankans
Opleiding: Cursus / Bijscholing
Baankans: Goed
Baankans
Alles over het beroep Skileraar in één oogopslag
Sector:
Beroepsgroep:
Competenties:
Netwerk:
- Skileraar
- Leidinggevende
- Medewerker Skischool
- Leerling
- Cursist
Opleidingsniveau:
Salarisindicatie:
- Van €1800 tot €3200