Sluiswachter: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden
Sluiswachter: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden
Dus je wilt misschien wel werken als Sluiswachter? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je Sluiswachter wilt worden.
Informatie over omscholing, wat je gaat doen als Sluiswachter, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.
Alles over het werken als Sluiswachter
Vacatures Sluiswachter
Vacatures laden...
Wat is een Sluiswachter?
De Sluiswachter is degene die een schutsluis bedient. Een sluis is een waterbouwkundig werk tussen twee waterwegen met een verschillend waterpeil. De schutsluis is één van de bekendste uitvoeringen van een sluis. De schutsluis zorgt dat schepen van het ene waterpeil in het andere waterpeil terecht kunnen komen. Een schip kan middels de schutsluis omhoog of omlaag worden opgeschut of afgeschut.
De Sluiswachter is degene die bepaalt hoe er geschut wordt en is verantwoordelijk voor het innen van het eventuele sluisgeld. Dit is het bedrag dat de schepen moeten betalen om op- of afgeschut te worden. Dit wordt tegenwoordig echter nog maar weinig gevraagd.
De Sluiswachter let er op dat de waterstand binnen de vastgestelde waarde blijft en dat het waterbeheer bij de sluis goed geregeld wordt. De meeste sluizen zijn tegenwoordig voorzien van camera’s waarmee naderende schepen en bestaande situaties goed gezien kunnen worden. De Sluiswachter werkt daarnaast ook met lichten om met de schepen te communiceren wanneer deze verder mogen.
De Sluiswachter kan beroepsmatig werken bij een grotere sluis. Bij een kleinere sluis is de Sluiswachter vaak iemand die daarnaast ook nog ander werk heeft. Bij deze kleinere sluizen wordt er vaak alleen op bepaalde tijdstippen geschut. In Nederland zijn de meeste grote sluizen in beheer van Rijkswaterstaat en is de Sluiswachter dan ook in dienst van Rijkswaterstaat.
Past het beroep Sluiswachter bij jou?
Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Bekijk actuele vacatures die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid.
Bekijk jouw baansuggestiesHeb je wel eens gedacht aan?
Omscholen naar een beroep met baankansen?Vacatures laden...
Vacatures Sluiswachter per niveau
Vacatures Sluiswachter per stad
Vacatures Sluiswachter Alkmaar
Vacatures Sluiswachter Alphen aan den Rijn
Vacatures Sluiswachter Amersfoort
Vacatures Sluiswachter Amstelveen
Vacatures Sluiswachter Amsterdam
Vacatures Sluiswachter Apeldoorn
Vacatures Sluiswachter Bergen op Zoom
Vacatures Sluiswachter Capelle aan den IJssel
Vacatures Sluiswachter Den Bosch
Vacatures Sluiswachter Den Haag
Vacatures Sluiswachter Den Helder
Vacatures Sluiswachter Deventer
Vacatures Sluiswachter Doetinchem
Vacatures Sluiswachter Dordrecht
Vacatures Sluiswachter Eindhoven
Vacatures Sluiswachter Enschede
Vacatures Sluiswachter Groningen
Vacatures Sluiswachter Haarlem
Vacatures Sluiswachter Haarlemmermeer
Vacatures Sluiswachter Heerlen
Vacatures Sluiswachter Helmond
Vacatures Sluiswachter Hengelo
Vacatures Sluiswachter Hilversum
Vacatures Sluiswachter Hoogeveen
Vacatures Sluiswachter Katwijk
Vacatures Sluiswachter Leeuwarden
Vacatures Sluiswachter Lelystad
Vacatures Sluiswachter Maastricht
Vacatures Sluiswachter Middelburg
Vacatures Sluiswachter Nieuwegein
Vacatures Sluiswachter Nijmegen
Vacatures Sluiswachter Purmerend
Vacatures Sluiswachter Roermond
Vacatures Sluiswachter Roosendaal
Vacatures Sluiswachter Rotterdam
Vacatures Sluiswachter Schiedam
Vacatures Sluiswachter Spijkenisse
Vacatures Sluiswachter Terneuzen
Vacatures Sluiswachter Tilburg
Vacatures Sluiswachter Utrecht
Vacatures Sluiswachter Veenendaal
Vacatures Sluiswachter Vlaardingen
Vacatures Sluiswachter Westland
Vacatures Sluiswachter Zaanstad
Salarisschaal Sluiswachter
Wat verdient een Sluiswachter?
De Sluiswachter verdient gemiddeld tussen de €1700,- en €2400,-, afhankelijk van ervaring. Een eindejaarsuitkering en vakantie behoren tot de overige arbeidsvoorwaarden. Sluiswachters die slechts parrtime Sluiswachter zijn, verdienen vanzelfsprekend minder.
Meer weten over het salaris Sluiswachter
Hoe word je een Sluiswachter?
Voor de functie van Sluiswachter is geen specifieke opleiding. Vaak wordt dit beroep in de praktijk aangeleerd. Ervaring van en affiniteit met waterbeheer is vaak wel belangrijk.
Opleidingen, cursussen en trainingen tot Sluiswachter
Er zijn geen opleidingen Sluiswachter aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Sluiswachter in werkt
Bekijk alle opleidingen Luchtvaart & ZeevaartOmscholen tot Sluiswachter
Je kan op verschillende manieren omscholen tot Sluiswachter. Zelfstandig of georganiseerd.
Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Sluiswachter
Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Sluiswachter
Als je Sluiswachter wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Sluiswachter zijn de volgende zaken belangrijk:
Interesse en Motivatie Sluiswachter
Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen.
Competenties Sluiswachter
Een Sluiswachter heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.Steekwoorden Competentie Analytisch:
analyseren, systematisch denken, problemen bekijken vanuit verschillende oogpunten, kritisch
Omschrijving
Hoofd- en bijzaken van elkaar scheiden, dat ligt deze mensen wel. Zij pakken de kern van het probleem aan en bekijken dit vanuit verschillende oogpunten. Daarnaast leggen zij verbanden tussen deze verschillende perspectieven. Deze analytische mensen beginnen bij de hoofdzaak en pakken vervolgens de bijzaken aan. Hierbij worden gevolgen op korte en op lange termijn in de gaten gehouden. Uiteindelijk komen zij met een duidelijke conclusie.
Sterke punten
Deze mensen zijn vaak pro-actief. Als zij een probleem constateren, pakken zij dit aan en proberen dit op een goede manier op te lossen. Verder zijn deze mensen vaak gestructureerd. Ze bekijken eerst de hoofdlijnen, de details komen later aan bod. Daarnaast zijn deze mensen in staat om zaken duidelijk te beoordelen. Ze bekijken problemen vanuit verschillende perspectieven en trekken daaruit een heldere conclusie.
Zwakke punten
Een valkuil kan de hoeveelheid aan hoofd- en bijzaken zijn. Soms kunnen deze personen dan door de bomen het bos niet meer zien. Daarnaast kan de hoeveelheid aan analyses teveel zijn, deze analist verliest dan het resultaat uit het oog. Als laatste kan deze persoon behoorlijk theoretisch zijn, dit kan soms leiden tot een langdradig verhaal met lange stukken tekst.
Steekwoorden: analytisch vermogen, initiatief ontplooien, inzicht in omgeving, inlevingsvermogen
Omschrijving
Deze personen lopen vaak voorop en herkennen situaties. Ze weten vervolgens hoe ze deze het beste kunnen aanpakken. Deze personen leggen verbanden tussen verleden, heden en proberen hier in de toekomst op in te spelen.
Sterke punten
Deze personen hebben over het algemeen een sterk ontwikkeld analytisch vermogen. Ze leggen verbanden en scheiden hoofd- en bijzaken. Daarnaast nemen deze personen vaak initiatief en proberen ze zich in te leven in de situatie en andere personen.
Zwakke punten
Doordat deze personen veel van te voren weren, kan ze voorspelbaar overkomen. Door sommige mensen wordt dit als saai ervaren. Verder kan deze competentie de creativiteit beperken. Doordat veel zaken van tevoren vast liggen, is er minder ruimte voor creatieve oplossingen.
Steekwoorden: luisteren, doelstellingen, motiveren, zelfontwikkeling, resultaatgericht
Omschrijving
Deze personen zijn op de hoogte van alle ontwikkelingen binnen de organisatie en proberen hun kennis in te zetten waar dat mogelijk is.
Sterke punten
Mensen die inzicht hebben in de omgeving kunnen weloverwogen beslissingen nemen. Ze zijn resultaatgericht en maken beslissingen die helpen het doel te bereiken. Ze ontwikkelen zichtzelf en kunnen anderen motiveren zich ook te ontwikkelen.
Zwakke punten
Soms hebben mensen zoveel informatie over hun omgeving, dat ze moeite hebben hoofd- en bijzaken te scheiden. Ze kunnen zich dan verliezen in details en geen heldere beslissingen nemen.
Steekwoorden Competentie Onafhankelijkheid:
zelfverzekerd, zelfkennis, zelfontwikkeling, kritisch, zelfstandig
Omschrijving
Deze mensen nemen beslissingen op basis van hun eigen overtuigingen en niet zozeer op basis van overtuigingen van anderen. Deze mensen hebben vaak een duidelijke koers en laten zich niet zomaar van de wijs brengen. Zij werken zelfstandig en durven besluiten te nemen. Ze kijken kritisch naar het werk en hun functioneren, waardoor ze zichzelf verder kunnen ontwikkelen.
Sterke punten
Over het algemeen zijn deze mensen zelfverzekerd en beschikken ze over een goede zelfkennis en –ontwikkeling. Zij zetten voor zichzelf een bepaalde koers uit en bewandelen zelfstandig de weg ernaar toe.
Zwakke punten
Onafhankelijke mensen kunnen afstandelijk overkomen. Ze doen vaak dingen zelfstandig en hierdoor kan het voor omgeving lijken alsof ze zich afsluiten. Nog een gevaar van zelfstandig werken is stress. Onafhankelijke mensen vinden het lastig om hulp te vragen, waardoor de werkdruk enorm kan oplopen.
Steekwoorden: structureel, kritisch, resultaat- en taakgericht, prioriteiten
Omschrijving
Voordat deze mensen beginnen aan de uitvoer van een bepaalde taak, hebben zij een goede werkplanning gemaakt. De complete opdracht staat structureel uitgewerkt in een plan van aanpak. Hierbij gebruiken deze mensen het doel van de opdracht als uitgangspunt, vervolgens hangen zij hier de verschillende taken aan op plus de daarbij behorende prioriteiten.
Sterke punten
Deze mensen werken structureel en kunnen hoofd- en bijzaken goed van elkaar scheiden. Deze mensen zijn zowel resultaat- als taakgericht. Prioriteiten worden hierbij scherp in de gaten gehouden. Deze mensen zijn dan ook vaak kritisch en kijken afzonderlijk naar de verschillende deeltaken.
Zwakke punten
Mensen die teveel plannen en organiseren verliezen soms hun spontaniteit, hierdoor kan ook de creativiteit achteruit gaan. Het kan voor deze mensen moeilijk zijn om hun eigen ideeën los te laten en ook anderen input te laten geven. Daarnaast kunnen sommige mensen die van plannen en organiseren houden niet goed tegen verandering. Zij laten zich dan nog weleens van de wijs brengen.
Vaardigheden Sluiswachter
- Analyseren
- Systematisch denken
- Problemen vanuit verschillende oogpunten bekijken
- Luisteren
- Verbanden leggen
- Analytisch vermogen
- Initiatief ontplooien
- Inzicht in omgeving
- Zelfsturing
- Zelfontwikkeling
- Durf
- Voorbereiden
- Gestructureerd werken
- Prioriteiten stellen
Wat voor persoonlijkheid heeft een Sluiswachter nodig?
De Sluiswachter moet analytisch sterk zijn en met bheulp van de camera’s goed het overzicht houden en de schepen en situaties tijdig kunnen inschatten en beoordelen (Waarnemer). De Sluiswachter werkt meestal zelfstandig, moet over goede communicatieve vaardigheden beschikken en affiniteit met waterbeheer en de scheepsvaart hebben (Succesvolle werker).
Wat voor persoonlijkheidstype is de Succesvolle Werker?
De succesvolle werker wil je graag als personeel hebben. Je vindt hieronder de sterke en zwakke kanten van dit persoonstype, zoals het beschreven is in het enneagram.
Sterke eigenschappen
De succesvolle werker is doelgericht, efficiënt, zelfverzekerd en motiverend. Ook is hij energiek, gedreven en optimistisch. Daardoor kan hij goed leiding geven. Hij richt zich op eenvoud. Als een probleem complex is, maakt hij het simpel en overzichtelijk.
Zwakke eigenschappen
De succesvolle werker kan narcistisch zijn en wil mislukkingen weg wensen, waardoor het probleem soms alleen maar zal verergeren. Hij kan kort door de bocht zijn en ongevoelig zijn tegenover collega's.
Omgang
In de omgang met anderen is de succesvolle werker erg strategisch. Dit kan motiverend werken, maar kan mensen ook angst aanjagen. Mensen worden door een succesvolle werker vaak gezien als middelen. In persoonlijke relaties is de succesvolle werker vaak recht-door-zee en accepterend, maar ook ongeduldig en geobsedeerd door werk.
Wat voor persoonlijkheidstype is de waarnemer?
De waarnemer ziet vaak de details die een ander niet kent. Je vindt hieronder de sterke en zwakke kanten van dit persoonstype, zoals het beschreven is in het enneagram.
Sterke eigenschappen
De waarnemer is vaak specialist op een bepaald vakgebied en bezit daarmee veel en diepgaande kennis over zaken. Ook heeft hij een sterke motivatie om te werken en is hij analytisch, eerlijk en intellectueel. De waarnemer kan goed hoofd- en bijzaken scheiden. Tevens is de waarnemer door diens onafhankelijke, afstandelijke natuur goed in het houden van geheimen en is hij objectief.
Zwakke eigenschappen
De waarnemer is door diens persoonlijkheid slecht in het onderhouden van menselijk contact en persoonlijke relaties. Door de nadruk op het intellectuele, is het moeilijk voor de waarnemer om spontane dingen te doen. De waarnemer kan dus ook gesloten en afstandelijk zijn.
Omgang
De waarnemer is goed in luisteren, en sterk als het gaat om het eigen vakgebied. Verder is het moeilijk voor een waarnemer om met anderen te praten. Hij heeft ook meestal geen behoefte om over zogenaamde “onbenulligheden” te praten. Conflicten worden vermeden.
Eigenschappen Sluiswachter
- Enthousiasme
- Zelfverzekerdheid
- Ondernemendheid
- Waarnemendheid
- Gedetailleerdheid
- Leergierigheid
Wat zijn de baankansen voor een Sluiswachter?
In Nederland zijn diverse sluizen, maar niet alle sluizen worden fulltime beheerd door een Sluiswachter. Er is daarom niet veel vraag naar Sluiswachters. Soms zijn er binnen Rijkswaterstaat doorgroeimogelijkheden naar hogere functies.
De actuele kans op werk voor een Sluiswachter
Het beroep Sluiswachter is onderdeel van de beroepsfamilie Brug-/sluiswachters. De kans op werk voor de beroepsfamilie Brug-/sluiswachters is in de huidige periode goed
Huidige aantal vacatures
0
Baankans Sluiswachter
Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen
Doorgroei mogelijkheden Sluiswachter
Het beroep Sluiswachter is onderdeel van de beroepsfamilie Brug-/sluiswachters.
Verwante beroepen Sluiswachter
Mogelijke specialisaties voor een Sluiswachter
Doorgroei beroepen voor een Sluiswachter
chauffeur hoogwerker-machinist
machinist hydraulische ruwterreinkraan
Crane operator on- en offshore
Waar werkt een Sluiswachter?
In Nederland zijn de meeste grote sluizen in beheer van Rijkswaterstaat. De Sluiswachter is dan ook vaak in dienst van deze overheidsorganisatie. De Sluiswachter werkt daarom meestal in de non-profit sector.
Met wie werkt een Sluiswachter samen?
De Sluiswachter heeft veel contact met de bemanning aan boord van de schepen. De Sluiswachter werkt vaak voor Rijkswaterstaat en heeft vanuit deze organisatie te maken met een leidinggevende.
Alles over het beroep Sluiswachter in één oogopslag
Beroepsgroep:
Persoonstype:
Netwerk:
Opleidingsniveau:
Salarisindicatie:
- Van €1700 tot €2400