Sportdiëtist: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden
Sportdiëtist: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden
Dus je wilt misschien wel werken als Sportdiëtist? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je Sportdiëtist wilt worden.
Informatie over omscholing, wat je gaat doen als Sportdiëtist, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.
Alles over het werken als Sportdiëtist
Vacatures Sportdiëtist
Vacatures laden...
Wat is een Sportdiëtist?
Een Sportdiëtist geeft een (top)sporter advies over zijn voeding, waarbij rekening wordt gehouden met het type sport dat wordt beoefend, persoonlijke wensen, mogelijkheden en doelstellingen. Het doel van de Sportdiëtist is het optimaliseren van de sportprestatie en het verbeteren of behouden van de gezondheid. Een Sportdiëtist kan individuele begeleiding geven, maar hij kan ook groepen of teams begeleiden. De Sportdiëtist speelt een rol bij het herstel van een sporter na ziekte of een blessure. Ook houdt een Sportdiëtist zich bezig met de vertaling van wetenschappelijk onderzoek naar de praktijk, bijvoorbeeld rondom de invloed van voedingssupplementen.
De taken en werkzaamheden van een Sportdiëtist omvatten behandelende taken, zoals het opstellen van een behandelplan of een richtlijn. Een Sportdiëtist heeft daarnaast een adviserende rol, geeft hij voorlichting en doet hij onderzoek.
Past het beroep Sportdiëtist bij jou?
Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Bekijk actuele vacatures die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid.
Bekijk jouw baansuggestiesHeb je wel eens gedacht aan?
Omscholen naar een beroep met baankansen?Vacatures laden...
Vacatures Sportdiëtist per niveau
Vacatures Sportdiëtist per stad
Vacatures Sportdiëtist Alkmaar
Vacatures Sportdiëtist Alphen aan den Rijn
Vacatures Sportdiëtist Amersfoort
Vacatures Sportdiëtist Amstelveen
Vacatures Sportdiëtist Amsterdam
Vacatures Sportdiëtist Apeldoorn
Vacatures Sportdiëtist Bergen op Zoom
Vacatures Sportdiëtist Capelle aan den IJssel
Vacatures Sportdiëtist Den Bosch
Vacatures Sportdiëtist Den Haag
Vacatures Sportdiëtist Den Helder
Vacatures Sportdiëtist Deventer
Vacatures Sportdiëtist Doetinchem
Vacatures Sportdiëtist Dordrecht
Vacatures Sportdiëtist Eindhoven
Vacatures Sportdiëtist Enschede
Vacatures Sportdiëtist Groningen
Vacatures Sportdiëtist Haarlem
Vacatures Sportdiëtist Haarlemmermeer
Vacatures Sportdiëtist Heerlen
Vacatures Sportdiëtist Helmond
Vacatures Sportdiëtist Hengelo
Vacatures Sportdiëtist Hilversum
Vacatures Sportdiëtist Hoogeveen
Vacatures Sportdiëtist Katwijk
Vacatures Sportdiëtist Leeuwarden
Vacatures Sportdiëtist Lelystad
Vacatures Sportdiëtist Maastricht
Vacatures Sportdiëtist Middelburg
Vacatures Sportdiëtist Nieuwegein
Vacatures Sportdiëtist Nijmegen
Vacatures Sportdiëtist Purmerend
Vacatures Sportdiëtist Roermond
Vacatures Sportdiëtist Roosendaal
Vacatures Sportdiëtist Rotterdam
Vacatures Sportdiëtist Schiedam
Vacatures Sportdiëtist Spijkenisse
Vacatures Sportdiëtist Terneuzen
Vacatures Sportdiëtist Tilburg
Vacatures Sportdiëtist Utrecht
Vacatures Sportdiëtist Veenendaal
Vacatures Sportdiëtist Vlaardingen
Vacatures Sportdiëtist Westland
Vacatures Sportdiëtist Zaanstad
Salarisschaal Sportdiëtist
Wat verdient een Sportdiëtist?
Een beginnende Sportdiëtist verdient ongeveer €1800 bruto per maand. Dit kan naarmate leeftijd, kennis en ervaring groeien, oplopen tot zo'n € 3000. De arbeidsvoorwaarden van een Sportdiëtist zijn afhankelijk van de organisatie waar hij werkzaam is. Het salaris van een zelfstandige Sportdiëtist ligt meestal hoger.
Tot de secundaire arbeidsvoorwaarden behoren een vakantietoeslag, een eindejaarsuitkering, een levensloop- of spaarregeling en meestal ook collectieve verzekeringen.
Meer weten over het salaris Sportdiëtist
Hoe word je een Sportdiëtist?
Een Sportdiëtist heeft de HBO opleiding Voeding en Diëtiek gedaan. Daarna heeft hij de post HBO opleiding Sportdiëtiek gedaan.
Opleidingen, cursussen en trainingen tot Sportdiëtist
Er zijn geen opleidingen Sportdiëtist aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Sportdiëtist in werkt
Bekijk alle opleidingen Gezondheidszorg & FarmacieOmscholen tot Sportdiëtist
Je kan op verschillende manieren omscholen tot Sportdiëtist. Zelfstandig of georganiseerd.
Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Sportdiëtist
Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Sportdiëtist
Als je Sportdiëtist wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Sportdiëtist zijn de volgende zaken belangrijk:
Interesse en Motivatie Sportdiëtist
Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen.
Competenties Sportdiëtist
Een Sportdiëtist heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.Wat betekent de competentie coachen? De competentie coachen heeft de steekwoorden: motiveren, leiderschap, assertiviteit, luisteren
Omschrijving
In teamverband kunnen deze mensen ervoor zorgen dat taken voltooid worden. De coach motiveert anderen, op zowel persoonlijk als zakelijk vlak. De coach is betrokken en wil het beste voor zichzelf en voor de ander. Deze mensen luisteren goed en proberen de juiste vragen te stellen. Op die manier proberen ze anderen een bepaalde ontwikkeling door te laten maken.
Sterke punten
De coaches kunnen anderen vaak goed inspireren en motiveren. Bij tegenslagen zijn dit de mensen die het team en de werkzaamheden weer op gang krijgen. Ze motiveren niet alleen, maar zijn over het algemeen ook goede leiders. Ze kunnen mensen aansturen en begeleiden. Daarnaast zijn deze coaches over het algemeen betrouwbaar en willen ze iedereen graag helpen. Deze mensen zijn vaak zelfverzekerd en willen het beste voor zichzelf en voor de ander.
Zwakke punten
Het is mogelijk dat de betrokkenheid van de coach zo groot wordt, dat de prioriteiten op verkeerde aspecten komen te liggen. Deze grote betrokkenheid kan ervoor zorgen dat anderen zich gecontroleerd voelen.
Steekwoorden: analytisch, zelfontwikkeling, zelfsturing, resultaatgericht, netwerken
Omschrijving
Deze personen weten op een effectieve manier nieuwe informatie tot zich te nemen. Hierbij maken ze gebruik van verschillende middelen, zoals eigen ervaring, informatie van hun netwerk en theoretische kennis. Verder leggen ze verbanden tussen de verschillende informatiestromen. Ze houden zich bezig met veranderingen en de oorzaken en de gevolgen daarvan.
Sterke punten
Deze mensen werken zelfstandig en zijn dan ook onafhankelijk. Ze hebben een duidelijk doel voor ogen en ze kunnen deze nieuwe informatie tot zich nemen en toepassen. Deze personen beschikken dan ook over voldoende zelfontwikkeling en zelfsturing. Deze personen weten wat ze kunnen en wat ze niet kunnen en werken aan verbetering.
Zwakke punten
Mensen die teveel leren kunnen zich verliezen in details en de belangrijke zaken en prioriteiten daardoor uit het oog verliezen.
Steekwoorden: optimistisch, ambitieus, luisteren, overtuigen
Omschrijving
Deze mensen kunnen anderen aanzetten tot actie. Dit kan gebeuren op verschillende manieren, bijvoorbeeld door macht of verbondenheid met een team. Ze willen het werkplezier van anderen vergroten. Ze stellen vaak een gezamenlijk doel centraal en de motivator probeert met het hele team dit doel te behalen.
Sterke punten
In zware tijden blijven deze mensen optimistisch en kijken met een positieve blik naar de toekomst. Ze kunnen zichzelf goed motiveren, maar ook anderen nieuwe zin geven. De meeste motivators zijn goede luisteraars en hebben een goed inlevingsvermogen. Daarnaast past de competentie overtuigen ook goed bij deze competentie. Om mensen te motiveren is overtuiging op bepaalde momenten hard nodig.
Zwakke punten
Een motivator kan doorslaan. Hij kan zo optimistisch zijn, dat hij de realiteit verliest. Dit kan samenhangen met de competentie ambitie, motivators stellen bepaalde doelen en willen deze behalen en ook bij tegenslagen doorgaan. De geloofwaardigheid van de motivator wordt dan aangetast.
Steekwoorden: doorzetters, zorgvuldig, eigenwijs, ambitieus
Omschrijving
Bij deze mensen staat het resultaat centraal. Zij spannen zich in om dit resultaat te behalen. Zij laten zich niet van de wijs brengen door extra werk, tegenvallers of tijdsdruk. Onderweg weten ze problemen op te lossen en daarbij het resultaat voor ogen te houden.
Sterke punten
Deze mensen gaan net zo lang door totdat ze hun doel behaald hebben. Ze werken accuraat en zorgvuldig. Deze mensen hebben vaak ook veel discipline en doorzettingsvermogen, ze voelen zich goed wanneer het beoogde doel behaald is. Deze personen hebben een bepaalde mate van prestatiedrang, hierdoor kunnen ze zowel zichzelf als anderen goed motiveren.
Zwakke punten
De manier waarop deze mensen tot het resultaat komen is niet zo belangrijk. Hierdoor kunnen er wel fouten gemaakt worden. Andere mensen kunnen door deze persoon ook benadeeld worden. Deze resultaatgerichte mensen zijn teveel met het resultaat bezig, zodat ze hun omgeving vergeten. Maar ook bij henzelf kan de prestatiedrang leiden tot problemen. Zij willen zo graag presteren dat ze een verhoogd risico lopen op bijvoorbeeld een burn-out.
Steekwoorden: samenwerken, resultaten, assertiviteit
Omschrijving
Goed samenwerken is bijdragen aan het samenwerkingsproces, de resultaten en de harmonie binnen een team. Deze personen willen niet alleen een goede bijdrage leveren aan de opdracht, maar ook aan de sfeer binnen het team. Onder deze competentie vallen verschillende aspecten: respect hebben voor andere groepsgenoten, elkaar helpen met taken en meedenken.
Sterke punten
Een sterk punt is dat deze personen vaak een goede mensenkennis hebben, zij kunnen anderen goed inschatten en houden daarbij het resultaat en de taken in het achterhoofd. Deze mensen zijn vaak assertief, zij houden hun persoonlijke doel en het doel van de ander goed in de gaten. Ook goed kunnen netwerken is te benoemen als sterk punt.
Zwakke punten
Mensen die teveel samenwerken, kunnen hun onafhankelijkheid verliezen. Ze vinden het moeilijk om nog alleen te werken, omdat ze altijd reactie/feedback krijgen van groepsgenoten. Ook zijn de relaties van deze mensen soms belangrijker dan de werkzaamheden. Het moet vooral gezellig zijn.
Vaardigheden Sportdiëtist
- Stimuleren
- Luistervaardigheid
- Feedback geven
- Overtuigingskracht
- Positiviteit
- Zelfontwikkeling
- Concentratievermogen
- Resultaatgerichtheid
- Doelgericht werken
- Doorzettingsvermogen
- Ambitie
- Sensitiviteit
- Harmonie creëren
- Gezamenlijk resultaat bereiken
Wat voor persoonlijkheid heeft een Sportdiëtist nodig?
Een Sportdiëtist moet onafhankelijk werken en moet ontwikkelingen of afwijkingen vast kunnen stellen, hiervoor heeft hij een onderzoekende en kritische houding (Waarnemer). Een Sportdiëtist kan goed luisteren en zich in mensen verplaatsen (Gever). Ook kan hij goed coachen en motiveren.
Wat voor persoonlijkheidstype is de gever? De gever heeft een prettige persoonlijkheid. Je vindt hieronder de sterke en zwakke kanten van dit persoonstype, zoals het beschreven is in het enneagram.
Sterke eigenschappen
De gever is sociaal erg vaardig en kan zich goed inleven in de gevoelens van anderen. Hij is behulpzaam en mensenlievend.
Zwakke eigenschappen
De gever heeft een sterke behoefte aan aandacht en goedkeuring, en overschreidt hierbij soms de grenzen van anderen. Hij wordt soms manipulatief. Doordat de focus naar buiten is gericht, heeft de gever geen goed inzicht in en controle over de eigen gevoelens. Dit maakt hem soms emotioneel en irrationeel in het beoordelen van sociale situaties.
Omgang
De gever is erg goed in de omgang met anderen. Hij hecht veel belang aan dienstbaarheid en goedkeuring, en zet zich dan ook sociaal strategisch in om dit te verkrijgen. In meer diepgaande contacten kan dit leiden tot een verstikkende aandacht en ongebalanceerde relaties.
Wat voor persoonlijkheidstype is de waarnemer?
De waarnemer ziet vaak de details die een ander niet kent. Je vindt hieronder de sterke en zwakke kanten van dit persoonstype, zoals het beschreven is in het enneagram.
Sterke eigenschappen
De waarnemer is vaak specialist op een bepaald vakgebied en bezit daarmee veel en diepgaande kennis over zaken. Ook heeft hij een sterke motivatie om te werken en is hij analytisch, eerlijk en intellectueel. De waarnemer kan goed hoofd- en bijzaken scheiden. Tevens is de waarnemer door diens onafhankelijke, afstandelijke natuur goed in het houden van geheimen en is hij objectief.
Zwakke eigenschappen
De waarnemer is door diens persoonlijkheid slecht in het onderhouden van menselijk contact en persoonlijke relaties. Door de nadruk op het intellectuele, is het moeilijk voor de waarnemer om spontane dingen te doen. De waarnemer kan dus ook gesloten en afstandelijk zijn.
Omgang
De waarnemer is goed in luisteren, en sterk als het gaat om het eigen vakgebied. Verder is het moeilijk voor een waarnemer om met anderen te praten. Hij heeft ook meestal geen behoefte om over zogenaamde “onbenulligheden” te praten. Conflicten worden vermeden.
Eigenschappen Sportdiëtist
- Empathie
- Behulpzaamheid
- Vriendelijkheid
- Waarnemendheid
- Gedetailleerdheid
- Leergierigheid
Wat zijn de baankansen voor een Sportdiëtist?
Het arbeidsmarktperspectief voor een Diëtist is goed, voor een Sportdiëtist is de markt iets kleiner en specifieker, maar er zijn volop mogelijkheden.
Een Sportdiëtist kan doorgroeien door leidinggevende taken op zich te nemen, door zich verder te specialiseren of door zelfstandig een praktijk op te zetten.
De actuele kans op werk voor een Sportdiëtist
Het beroep Sportdiëtist is onderdeel van de beroepsfamilie Diëtisten en voedingsdeskundigen. De kans op werk voor de beroepsfamilie Diëtisten en voedingsdeskundigen is in de huidige periode goed
Huidige aantal vacatures
0
Baankans Sportdiëtist
Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen
Doorgroei mogelijkheden Sportdiëtist
Het beroep Sportdiëtist is onderdeel van de beroepsfamilie Diëtisten en voedingsdeskundigen.
Verwante beroepen Sportdiëtist
Mogelijke specialisaties voor een Sportdiëtist
Waar werkt een Sportdiëtist?
Een Sportdiëtist kan werkzaam zijn in verschillende typen organisaties, zoals in het wetenschappelijk onderzoek, bij voedingsmiddelenbedrijven of voorlichtingsinstanties, bij sportscholen, bij het NOC*NSF of als individuele begeleider.
Met wie werkt een Sportdiëtist samen?
Een Sportdiëtist werkt samen met andere begeleiders of adviseurs van een (top)sporter. Zij maken doelstellingen, trainingsschema's en stippelen het tijdspad uit. De Sportdiëtist moet goed naar deze wensen en eisen luisteren om zijn behandelplan of advies hierop af te stemmen. Ook als iemand anders een blessure of ziekte heeft vastgesteld, moet in overleg de voeding worden aangepast. Verder heeft de Sportdiëtist vaak contacten met leveranciers van sportvoeding en voedingssupplementen.
- Topsporter
- Coach
- Trainer
Verwante beroepen Sportdiëtist:
Opleiding: HBO
Baankans: Goed
Baankans
Alles over het beroep Sportdiëtist in één oogopslag
Sector:
Beroepsgroep:
Competenties:
Netwerk:
- Topsporter
- Coach
- Trainer
Opleidingsniveau:
Salarisindicatie:
- Van €1800 tot €3000