Straatmaker: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden
Straatmaker: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden
Dus je wilt misschien wel werken als Straatmaker? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je Straatmaker wilt worden.
Informatie over omscholing, wat je gaat doen als Straatmaker, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.
Alles over het werken als Straatmaker
Vacatures Straatmaker
Vacatures laden...
Wat is een Straatmaker?
Een Straatmaker legt wegdekken of bestrating aan. Hoewel de uitvoering hiervan over het algemeen routinehandelingen betreft, is er veel voorbereiding nodig voordat men de eerste steen kan leggen. De Straatmaker moet goed uitrekenen hoe alles in elkaar gaat zitten, hoe het eruit moet gaan zien, en wat hij allemaal nodig gaat hebben. Eerst wordt dus een tekening gemaakt en worden de benodigde materialen verzameld.
Als de Straatmaker alle voorbereidingen heeft getroffen kan de onderlaag geschikt gemaakt worden. Deze moet glad en stevig zijn, zodat de stenen er goed recht op komen te liggen. Pas als de ondergrond gereed is, gaat men aan de slag met het snijden en leggen van de stenen.
Naast gewone wegen of paden, kan een Straatmaker ook gevraagd worden om sierwerk te leggen. Dit soort werk heeft een extra moeilijkheidsgraad, omdat ook hier alles precies in elkaar moet passen en het vaak om veel ingewikkelder patronen gaat. Veel Straatmakers zien dit soort werk dan ook als een leuke uitdaging.
Een Straatmaker moet niet alleen kunnen rekenen en ruimtelijk inzicht hebben, maar hij moet ook fysiek sterk zijn. Hij is de hele dag buiten bezig, op de knieën terwijl hij zware stenen verplaatst. Het werk van een Straatmaker kan een zware belasting zijn voor je rug en moet dan ook vooral niet onderschat worden.
Past het beroep Straatmaker bij jou?
Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Bekijk actuele vacatures die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid.
Bekijk jouw baansuggestiesHeb je wel eens gedacht aan?
Omscholen naar een beroep met baankansen?Vacatures laden...
Vacatures Straatmaker per niveau
Vacatures Straatmaker per stad
Vacatures Straatmaker Alphen aan den Rijn
Vacatures Straatmaker Amersfoort
Vacatures Straatmaker Amstelveen
Vacatures Straatmaker Amsterdam
Vacatures Straatmaker Apeldoorn
Vacatures Straatmaker Bergen op Zoom
Vacatures Straatmaker Capelle aan den IJssel
Vacatures Straatmaker Den Bosch
Vacatures Straatmaker Den Haag
Vacatures Straatmaker Den Helder
Vacatures Straatmaker Deventer
Vacatures Straatmaker Doetinchem
Vacatures Straatmaker Dordrecht
Vacatures Straatmaker Eindhoven
Vacatures Straatmaker Enschede
Vacatures Straatmaker Groningen
Vacatures Straatmaker Haarlemmermeer
Vacatures Straatmaker Hilversum
Vacatures Straatmaker Hoogeveen
Vacatures Straatmaker Leeuwarden
Vacatures Straatmaker Lelystad
Vacatures Straatmaker Maastricht
Vacatures Straatmaker Middelburg
Vacatures Straatmaker Nieuwegein
Vacatures Straatmaker Nijmegen
Vacatures Straatmaker Purmerend
Vacatures Straatmaker Roermond
Vacatures Straatmaker Roosendaal
Vacatures Straatmaker Rotterdam
Vacatures Straatmaker Schiedam
Vacatures Straatmaker Spijkenisse
Vacatures Straatmaker Terneuzen
Vacatures Straatmaker Veenendaal
Vacatures Straatmaker Vlaardingen
Vacatures Straatmaker Westland
Vacatures Straatmaker Zaanstad
Salarisschaal Straatmaker
Wat verdient een Straatmaker?
Een Straatmaker zal ongeveer tussen de €1441 en €2899 per maand verdienen, bruto. Hierbij geldt natuurlijk wel dat een hoger salaris meestal ook meer arbeidsuren betekent, waarbij men steeds meer risico op fysieke klachten loopt. De meeste Straatmakers volgen de CAO voor de Bouwnijverheid bij het vaststellen van de arbeidsvoorwaarden, al kan men er ook van afwijken.
Meer weten over het salaris Straatmaker
Hoe word je een Straatmaker?
Om Straatmaker te worden volgt men een opleiding tot Straatmaker of Aankomend Straatmaker (respectievelijk MBO niveau-3 en -2). De meeste vaardigheden leert men in de praktijk, bij een leerbedrijf, maar men moet ook op school de benodigde rekenvaardigheden opdoen om het werk goed te kunnen uitvoeren.
Opleidingen Straatmaker
Omscholen tot Straatmaker
Je kan op verschillende manieren omscholen tot Straatmaker. Zelfstandig of georganiseerd.
Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Straatmaker
Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Straatmaker
Als je Straatmaker wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Straatmaker zijn de volgende zaken belangrijk:
Interesse en Motivatie Straatmaker
Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen.
Competenties Straatmaker
Een Straatmaker heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.Steekwoorden Competentie Accuratesse:
precies, netjes, oog voor detail, kritisch, perfectionisme
Omschrijving
Deze mensen leveren werk waarin geen fouten naar voren komen. Deze mensen werken gestructureerd en corrigeren meerdere malen het werk. In het werk van anderen, zien deze personen ook vaak de fouten. Deze personen hebben vaak oog voor detail en zien snel verbanden tussen zaken. Ook onder werkdruk blijven deze mensen accuraat werken.
Sterke punten
Hun oog voor detail zorgt voor foutloze documenten en goed voorbereide taken en gebeurtenissen.
Zwakke punten
Accuraat werken zorgt voor foutloos werk, maar kan ook veel tijd kosten. Dit kan voor de omgeving frustrerend zijn. Daarnaast wordt deze competentie weleens gekoppeld aan de term ‘muggenziften’.
Steekwoorden: aanpassingsvermogen, flexibiliteit, overtuigen, luisteren
Omschrijving
De regels en procedures die gelden bij een bedrijf volgen deze mensen zonder moeite. Gedisciplineerde mensen houden zich aan de regels die er gelden, deze regels kunnen ze zelf opgesteld hebben of ze kunnen opgelegd zijn door anderen. Bij veranderingen volgen deze mensen ze over het algemeen op, maar deze mensen kunnen ook ontevredenheden aankaarten.
Sterke punten
De regels volgen, vergt wat flexibiliteit en aanpassingsvermogen. Meestal zijn gedisciplineerde mensen structureel, ze weten de regels en procedures en kunnen hierdoor dan ook goed gestructureerd werken. Mensen met een ijzersterke discipline zijn meestal goede overtuigers, als zij het ergens niet mee eens zijn, kunnen ze dit op een goede overtuigende manier duidelijk maken. Maar daarnaast zijn deze mensen vaak ook goede luisteraars, zij luisteren naar de regels en passen zich hierop aan.
Zwakke punten
Mensen die overgediscplineerd zijn kunnen soms stug zijn, ze zijn de flexibiliteit kwijt en houden zich vast aan de regels. Mensen die hard meewerken aan de procedures binnen een bedrijf, kunnen daarin ook doorslaan. Te veel discipline en perfectionisme kan vermoeiend zijn en leiden tot een burn-out.
Steekwoorden: luisteren, doelstellingen, motiveren, zelfontwikkeling, resultaatgericht
Omschrijving
Deze personen zijn op de hoogte van alle ontwikkelingen binnen de organisatie en proberen hun kennis in te zetten waar dat mogelijk is.
Sterke punten
Mensen die inzicht hebben in de omgeving kunnen weloverwogen beslissingen nemen. Ze zijn resultaatgericht en maken beslissingen die helpen het doel te bereiken. Ze ontwikkelen zichtzelf en kunnen anderen motiveren zich ook te ontwikkelen.
Zwakke punten
Soms hebben mensen zoveel informatie over hun omgeving, dat ze moeite hebben hoofd- en bijzaken te scheiden. Ze kunnen zich dan verliezen in details en geen heldere beslissingen nemen.
Steekwoorden Competentie Onafhankelijkheid:
zelfverzekerd, zelfkennis, zelfontwikkeling, kritisch, zelfstandig
Omschrijving
Deze mensen nemen beslissingen op basis van hun eigen overtuigingen en niet zozeer op basis van overtuigingen van anderen. Deze mensen hebben vaak een duidelijke koers en laten zich niet zomaar van de wijs brengen. Zij werken zelfstandig en durven besluiten te nemen. Ze kijken kritisch naar het werk en hun functioneren, waardoor ze zichzelf verder kunnen ontwikkelen.
Sterke punten
Over het algemeen zijn deze mensen zelfverzekerd en beschikken ze over een goede zelfkennis en –ontwikkeling. Zij zetten voor zichzelf een bepaalde koers uit en bewandelen zelfstandig de weg ernaar toe.
Zwakke punten
Onafhankelijke mensen kunnen afstandelijk overkomen. Ze doen vaak dingen zelfstandig en hierdoor kan het voor omgeving lijken alsof ze zich afsluiten. Nog een gevaar van zelfstandig werken is stress. Onafhankelijke mensen vinden het lastig om hulp te vragen, waardoor de werkdruk enorm kan oplopen.
Steekwoorden: samenwerken, resultaten, assertiviteit
Omschrijving
Goed samenwerken is bijdragen aan het samenwerkingsproces, de resultaten en de harmonie binnen een team. Deze personen willen niet alleen een goede bijdrage leveren aan de opdracht, maar ook aan de sfeer binnen het team. Onder deze competentie vallen verschillende aspecten: respect hebben voor andere groepsgenoten, elkaar helpen met taken en meedenken.
Sterke punten
Een sterk punt is dat deze personen vaak een goede mensenkennis hebben, zij kunnen anderen goed inschatten en houden daarbij het resultaat en de taken in het achterhoofd. Deze mensen zijn vaak assertief, zij houden hun persoonlijke doel en het doel van de ander goed in de gaten. Ook goed kunnen netwerken is te benoemen als sterk punt.
Zwakke punten
Mensen die teveel samenwerken, kunnen hun onafhankelijkheid verliezen. Ze vinden het moeilijk om nog alleen te werken, omdat ze altijd reactie/feedback krijgen van groepsgenoten. Ook zijn de relaties van deze mensen soms belangrijker dan de werkzaamheden. Het moet vooral gezellig zijn.
Vaardigheden Straatmaker
- Oog voor detail
- Zorgvuldigheid
- Nauwkeurigheid
- Doorzettingsvermogen
- Consequent handelen
- Ambitie
- Luisteren
- Analyseren
- Verbanden leggen
- Zelfsturing
- Zelfontwikkeling
- Durf
- Sensitiviteit
- Harmonie creëren
- Gezamenlijk resultaat bereiken
Wat voor persoonlijkheid heeft een Straatmaker nodig?
DeStraatmaker is erop gericht om een zo goed mogelijk resultaat te produceren, dat er goed uitziet en een stevig fundament heeft, waarbij de Straatmaker ook nog rekening houdt met het milieu (Perfectionist). Om een straat goed te leggen is het belangrijk om zowel het totaalbeeld te overzien, als alle details die dat geheel vormen. Zo kan men stapje voor stapje een mooi product creëeren (Waarnemer).
Wat voor persoonlijkheidstype is de perfectionist? Voor de perfectionist is het niet gauw goed. Je vindt hieronder de sterke en zwakke kanten van dit persoonstype, zoals het beschreven is in het enneagram.
Sterke eigenschappen
De perfectionist is integer, idealistisch en gedisciplineerd. Hij is een streber. De hoge eisen die een perfectionist zichzelf stelt vertalen zich naar sterke, rechtvaardige keuzes en nauwkeurig beredeneerde eindresultaten. Als de perfectionist zich ergens voor inzet, dan is dat ook volledig.
Zwakke eigenschappen
De perfectionist kan dwangmatig werken en snel gefrustreerd raken als iets tegenzit.
Verder is de perfectionist erg gespannen en kan zo in de eigen denkbeelden vast komen te zitten.
Omgang
In de samenwerking met anderen is de perfectionist vaak inflexibel en veeleisend. De sociale omgang verloopt dus stroef.
Wat voor persoonlijkheidstype is de waarnemer?
De waarnemer ziet vaak de details die een ander niet kent. Je vindt hieronder de sterke en zwakke kanten van dit persoonstype, zoals het beschreven is in het enneagram.
Sterke eigenschappen
De waarnemer is vaak specialist op een bepaald vakgebied en bezit daarmee veel en diepgaande kennis over zaken. Ook heeft hij een sterke motivatie om te werken en is hij analytisch, eerlijk en intellectueel. De waarnemer kan goed hoofd- en bijzaken scheiden. Tevens is de waarnemer door diens onafhankelijke, afstandelijke natuur goed in het houden van geheimen en is hij objectief.
Zwakke eigenschappen
De waarnemer is door diens persoonlijkheid slecht in het onderhouden van menselijk contact en persoonlijke relaties. Door de nadruk op het intellectuele, is het moeilijk voor de waarnemer om spontane dingen te doen. De waarnemer kan dus ook gesloten en afstandelijk zijn.
Omgang
De waarnemer is goed in luisteren, en sterk als het gaat om het eigen vakgebied. Verder is het moeilijk voor een waarnemer om met anderen te praten. Hij heeft ook meestal geen behoefte om over zogenaamde “onbenulligheden” te praten. Conflicten worden vermeden.
Eigenschappen Straatmaker
- Idealistisch
- Gedisciplineerdheid
- Punctueel
- Waarnemendheid
- Gedetailleerdheid
- Leergierigheid
Wat zijn de baankansen voor een Straatmaker?
Een Straatmaker leert het vak terwijl hij werkt en heeft dus met de goede opleiding al automatisch een baan. Vanuit dit oogpunt is de arbeidsmarkt gunstig, al is dit buiten de leerbedrijven wat minder het geval. Een Straatmaker kan er verder voor kiezen om zelfstandig ondernemer te worden en heeft dus altijd wel opties om aan werk te komen. Doordat het werk zo zwaar is, is er ook niet veel concurrentie. Een Straatmaker kan binnen een bedrijf doorgroeien tot opperman-Straatmaker.
De actuele kans op werk voor een Straatmaker
Het beroep Straatmaker is onderdeel van de beroepsfamilie Stratenmakers. De kans op werk voor de beroepsfamilie Stratenmakers is in de huidige periode gemiddeld
Huidige aantal vacatures
9
Baankans Straatmaker
Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen
Doorgroei mogelijkheden Straatmaker
Het beroep Straatmaker is onderdeel van de beroepsfamilie Stratenmakers.
Verwante beroepen Straatmaker
Doorgroei beroepen voor een Straatmaker
Bedrijfsleider / ondernemer voegbedrijf
bedrijfsleider voeg- en gevelrenovatiebedrijf
ondernemer voeg- en gevelrenovatiebedrijf
ondernemer voeg- en uithakbedrijf
bedrijfsleider voeg- en uithakbedrijf
Kalkzandsteenlijmer / blokkensteller
Bedrijfsleider / ondernemer metselbedrijf
bedrijfsleider kalkzandsteen-lijmbedrijf
ondernemer kalkzandsteen-lijmbedrijf
bedrijfsleider/ondernemer kalkzandsteen-lijmbedrijf
Waar werkt een Straatmaker?
Een Straatmaker werkt voor een bestratingsbedrijf of als zelfstandige. Meestal werkt hij in de bouw aan grote projecten, maar een Straatmaker kan ook door een particulier ingehuurd worden.
Met wie werkt een Straatmaker samen?
Een Straatmaker werkt meestal samen met andere Straatmakers, waarbij men vaak een vaste partner heeft. Voordat het werk kan beginnen, moet goed overlegd worden met de klant over wat zijn wensen zijn en hoe de bestrating eruit moet komen te zien. Ook praat de Straatmaker vaak met geïnteresseerde voorbijgangers of omwonenden een moet hij uit kunnen leggen wat hij aan het doen is.
- Straatmaker
- Klant
Verwante beroepen Straatmaker:
Opleiding: MBO
Baankans: Gemiddeld
Baankans
Alles over het beroep Straatmaker in één oogopslag
Sector:
Beroepsgroep:
Competenties:
Persoonstype:
Netwerk:
- Straatmaker
- Klant
Opleidingsniveau:
Salarisindicatie:
- Van €1441 tot €2899