Studentenpsycholoog: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden
Studentenpsycholoog: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden
Dus je wilt misschien wel werken als Studentenpsycholoog? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je Studentenpsycholoog wilt worden.
Informatie over omscholing, wat je gaat doen als Studentenpsycholoog, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.
Alles over het werken als Studentenpsycholoog
Vacatures Studentenpsycholoog
Vacatures laden...
Wat is een Studentenpsycholoog?
Een Psycholoog is wetenschappelijk opgeleid in de studie van het menselijk gedrag en de innerlijke beleving (denken, voelen) die dit gedrag bepaalt: de psychologie. Er zijn verschillende psychologische specialismen die tot verschillende functies opleiden. Psychologen kunnen (wetenschappelijk) onderzoek doen, cliënten behandelen en/of adviseren en zijn in diverse sectoren werkzaam.
De Studentenpsycholoog is verbonden aan instellingen voor hoger onderwijs (Universiteiten en Hogescholen) en maakt vaak deel uit van een brede afdeling voor studentenondersteuning. Daar biedt hij laagdrempelige, kortdurende (psychische) hulp en begeleiding aan studenten, individueel of in groepen. Studenten kunnen zich melden bij Studentenpsychologen, maar ook verwezen worden door studieadviseurs. Op basis van een intakegesprek wordt gekeken of een Studentenpsycholoog de meest geschikte hulpverlener is en wat de behandelmogelijkheden zijn. Zo nodig verwijst de Studentenpsycholoog de student naar bijvoorbeeld ggz-instellingen voor meer intensieve behandeling.
Studentenpsychologen krijgen vaak te maken met studenten met studiegerelateerde vragen en twijfels (faalangst, studiekeuze), maar ook psychische klachten (depressie, eetstoornissen), problemen die samenvallen met de ontwikkelingsfase van de jongvolwassene (relaties, identiteit) en functiebeperkingen (autisme, ADHD) kunnen ter sprake komen. De invloed van dergelijke psychische problemen op studeren is het specialisme van de Studentenpsycholoog. Deze kan middels (een beperkt aantal) individuele gesprekken de student handvaten bieden om om te gaan met zijn problemen, maar ook studenten in groepsverband tainingen geven (faalangst, sociale vaardigheden). De voortgang van de behandeling en verslagen van sessies verwerkt de Studentenpsycholoog in een dossier.
Tot slot leveren Studentenpsychologen een bijdrage aan de professionalisering van de eigen en andere beroepsgroepen. Ze adviseren studieadviseurs, denken mee over beleid, onderhouden contacten met andere Studentenpsychologen en volgen zo ontwikkelingen op hun vakgebied op de voet. Ook kunnen zij een bijdrage leveren aan onderzoek op het gebied van studiegerelateerde problematiek.
(NIP)
Past het beroep Studentenpsycholoog bij jou?
Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Bekijk actuele vacatures die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid.
Bekijk jouw baansuggestiesHeb je wel eens gedacht aan?
Omscholen naar een beroep met baankansen?Vacatures laden...
Vacatures Studentenpsycholoog per niveau
Vacatures Studentenpsycholoog per stad
Vacatures Studentenpsycholoog Alkmaar
Vacatures Studentenpsycholoog Almelo
Vacatures Studentenpsycholoog Almere
Vacatures Studentenpsycholoog Alphen aan den Rijn
Vacatures Studentenpsycholoog Amersfoort
Vacatures Studentenpsycholoog Amstelveen
Vacatures Studentenpsycholoog Amsterdam
Vacatures Studentenpsycholoog Apeldoorn
Vacatures Studentenpsycholoog Arnhem
Vacatures Studentenpsycholoog Assen
Vacatures Studentenpsycholoog Bergen op Zoom
Vacatures Studentenpsycholoog Breda
Vacatures Studentenpsycholoog Capelle aan den IJssel
Vacatures Studentenpsycholoog Delft
Vacatures Studentenpsycholoog Den Bosch
Vacatures Studentenpsycholoog Den Haag
Vacatures Studentenpsycholoog Den Helder
Vacatures Studentenpsycholoog Deventer
Vacatures Studentenpsycholoog Doetinchem
Vacatures Studentenpsycholoog Dordrecht
Vacatures Studentenpsycholoog Ede
Vacatures Studentenpsycholoog Eindhoven
Vacatures Studentenpsycholoog Emmen
Vacatures Studentenpsycholoog Enschede
Vacatures Studentenpsycholoog Gouda
Vacatures Studentenpsycholoog Groningen
Vacatures Studentenpsycholoog Haarlem
Vacatures Studentenpsycholoog Haarlemmermeer
Vacatures Studentenpsycholoog Heerlen
Vacatures Studentenpsycholoog Helmond
Vacatures Studentenpsycholoog Hengelo
Vacatures Studentenpsycholoog Hilversum
Vacatures Studentenpsycholoog Hoogeveen
Vacatures Studentenpsycholoog Hoorn
Vacatures Studentenpsycholoog Katwijk
Vacatures Studentenpsycholoog Leeuwarden
Vacatures Studentenpsycholoog Leiden
Vacatures Studentenpsycholoog Lelystad
Vacatures Studentenpsycholoog Maastricht
Vacatures Studentenpsycholoog Middelburg
Vacatures Studentenpsycholoog Nieuwegein
Vacatures Studentenpsycholoog Nijmegen
Vacatures Studentenpsycholoog Oss
Vacatures Studentenpsycholoog Purmerend
Vacatures Studentenpsycholoog Roermond
Vacatures Studentenpsycholoog Roosendaal
Vacatures Studentenpsycholoog Rotterdam
Vacatures Studentenpsycholoog Schiedam
Vacatures Studentenpsycholoog Spijkenisse
Vacatures Studentenpsycholoog Terneuzen
Vacatures Studentenpsycholoog Tilburg
Vacatures Studentenpsycholoog Utrecht
Vacatures Studentenpsycholoog Veenendaal
Vacatures Studentenpsycholoog Venlo
Vacatures Studentenpsycholoog Vlaardingen
Vacatures Studentenpsycholoog Westland
Vacatures Studentenpsycholoog Zaanstad
Vacatures Studentenpsycholoog Zeist
Salarisschaal Studentenpsycholoog
Wat verdient een Studentenpsycholoog?
Als Studentenpsycholoog begin je met een salaris van ongeveer €2370 bruto per maand wat kan oplopen tot €4374. Dit is conform de CAO Nederlandse Universiteiten en exclusief de secundaire voorwaarden als vakantietoeslag van 8% op je maandloon, een eindejaarsuitkering, reiskostenvergoeding en opleidingsmogelijkheden.
Meer weten over het salaris Studentenpsycholoog
Hoe word je een Studentenpsycholoog?
Een Studentenpsycholoog heeft de vierjarige opleiding Psychologie (WO, drie jaar Bachelor, een jaar Master) afgerond, meestal gevolgd door een opleiding tot GZ-psycholoog. Ook psychologen-psychotherapeuten kunnen Studentenpsycholoog worden. Kennis van specifiek studegerelateerde problematiek wordt opgedaan in cursussen. Een opleiding die direct opleidt tot Studentenpsycholoog is er (nog) niet.
Opleidingen, cursussen en trainingen tot Studentenpsycholoog
Er zijn geen opleidingen Studentenpsycholoog aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Studentenpsycholoog in werkt
Bekijk alle opleidingen OnderwijsOmscholen tot Studentenpsycholoog
Je kan op verschillende manieren omscholen tot Studentenpsycholoog. Zelfstandig of georganiseerd.
Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Studentenpsycholoog
Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Studentenpsycholoog
Als je Studentenpsycholoog wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Studentenpsycholoog zijn de volgende zaken belangrijk:
Interesse en Motivatie Studentenpsycholoog
Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen.
Wat doet een Studentenpsycholoog?
Competenties Studentenpsycholoog
Een Studentenpsycholoog heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.Wat betekent de competentie coachen? De competentie coachen heeft de steekwoorden: motiveren, leiderschap, assertiviteit, luisteren
Omschrijving
In teamverband kunnen deze mensen ervoor zorgen dat taken voltooid worden. De coach motiveert anderen, op zowel persoonlijk als zakelijk vlak. De coach is betrokken en wil het beste voor zichzelf en voor de ander. Deze mensen luisteren goed en proberen de juiste vragen te stellen. Op die manier proberen ze anderen een bepaalde ontwikkeling door te laten maken.
Sterke punten
De coaches kunnen anderen vaak goed inspireren en motiveren. Bij tegenslagen zijn dit de mensen die het team en de werkzaamheden weer op gang krijgen. Ze motiveren niet alleen, maar zijn over het algemeen ook goede leiders. Ze kunnen mensen aansturen en begeleiden. Daarnaast zijn deze coaches over het algemeen betrouwbaar en willen ze iedereen graag helpen. Deze mensen zijn vaak zelfverzekerd en willen het beste voor zichzelf en voor de ander.
Zwakke punten
Het is mogelijk dat de betrokkenheid van de coach zo groot wordt, dat de prioriteiten op verkeerde aspecten komen te liggen. Deze grote betrokkenheid kan ervoor zorgen dat anderen zich gecontroleerd voelen.
Steekwoorden: inzicht in omgeving, overtuigen, motiveren, onderhandelen
Omschrijving
Deze mensen luisteren goed naar andere mensen. Ze zijn oprecht geïnteresseerd en willen anderen graag helpen. Ze zijn overal van op de hoogte en hebben dus overzicht. Ook luisteren deze mensen goed naar de taken die zij krijgen toegewezen en voeren deze daarom meestal goed uit.
Sterke punten
Goede luisteraars stellen vaak goede vragen of geven feedback op de verkregen informatie. Daarnaast kunnen zij met de verkregen informatie anderen overtuigen en eventueel onderhandelen over verschillende zaken. Een goede luisteraar houdt ook rekening met de dingen die juist niet worden gezegd, de zogenaamde non-verbale communicatie. Ook hier kan hij informatie uithalen.
Zwakke punten
Goed luisteren betekent niet dat je niets mag zeggen. Mensen die alleen maar luisteren kunnen verlegen of teruggetrokken overkomen. Sommige mensen luisteren enkel om dingen voor elkaar te krijgen, zij proberen hun voordeel te doen met de informatie die ze krijgen. Het ontbreekt hen dan aan oprechte interesse.
Steekwoorden: optimistisch, ambitieus, luisteren, overtuigen
Omschrijving
Deze mensen kunnen anderen aanzetten tot actie. Dit kan gebeuren op verschillende manieren, bijvoorbeeld door macht of verbondenheid met een team. Ze willen het werkplezier van anderen vergroten. Ze stellen vaak een gezamenlijk doel centraal en de motivator probeert met het hele team dit doel te behalen.
Sterke punten
In zware tijden blijven deze mensen optimistisch en kijken met een positieve blik naar de toekomst. Ze kunnen zichzelf goed motiveren, maar ook anderen nieuwe zin geven. De meeste motivators zijn goede luisteraars en hebben een goed inlevingsvermogen. Daarnaast past de competentie overtuigen ook goed bij deze competentie. Om mensen te motiveren is overtuiging op bepaalde momenten hard nodig.
Zwakke punten
Een motivator kan doorslaan. Hij kan zo optimistisch zijn, dat hij de realiteit verliest. Dit kan samenhangen met de competentie ambitie, motivators stellen bepaalde doelen en willen deze behalen en ook bij tegenslagen doorgaan. De geloofwaardigheid van de motivator wordt dan aangetast.
Steekwoorden: samenwerken, resultaten, assertiviteit
Omschrijving
Goed samenwerken is bijdragen aan het samenwerkingsproces, de resultaten en de harmonie binnen een team. Deze personen willen niet alleen een goede bijdrage leveren aan de opdracht, maar ook aan de sfeer binnen het team. Onder deze competentie vallen verschillende aspecten: respect hebben voor andere groepsgenoten, elkaar helpen met taken en meedenken.
Sterke punten
Een sterk punt is dat deze personen vaak een goede mensenkennis hebben, zij kunnen anderen goed inschatten en houden daarbij het resultaat en de taken in het achterhoofd. Deze mensen zijn vaak assertief, zij houden hun persoonlijke doel en het doel van de ander goed in de gaten. Ook goed kunnen netwerken is te benoemen als sterk punt.
Zwakke punten
Mensen die teveel samenwerken, kunnen hun onafhankelijkheid verliezen. Ze vinden het moeilijk om nog alleen te werken, omdat ze altijd reactie/feedback krijgen van groepsgenoten. Ook zijn de relaties van deze mensen soms belangrijker dan de werkzaamheden. Het moet vooral gezellig zijn.
Steekwoorden: sociaal, netwerken, luisteren, spontaan, inzicht in omgeving
Omschrijving
Deze personen bewegen zich gemakkelijk in groepen mensen. Ze zijn dan ook vaak in het gezelschap van veel mensen en stappen gemakkelijk op ombekende mensen af. Deze mensen hebben over het algemeen een groot netwerk, dat ze inzetten voor verschillende doeleinden. Vaak zijn deze mensen lid van een vereniging of commissie.
Sterke punten
Een competentie die in verband staat met sociabiliteit is de competentie netwerken. Deze mensen hebben vaak een groot netwerk en vergroten dit netwerk met gemak. Daarnaast zijn deze mensen vaak spontaan, ze spreken onbekenden gemakkelijk aan en luisteren met gemeende interesse naar deze mensen.
Zwakke punten
Een zwak punt van deze mensen kan zijn dat ze zich teveel bemoeien met anderen. Zij willen zo graag in contact komen met anderen dat ze zich opdringen.
Vaardigheden Studentenpsycholoog
- Luistervaardigheid
- Stimuleren
- Feedback geven
- Belangstelling hebben
- Vragen stellen
- Overtuigingskracht
- Positiviteit
- Spontaniteit
- Sociaal gevoel
- Sensitiviteit
- Harmonie creëren
- Gezamenlijk resultaat bereiken
Wat voor persoonlijkheid heeft een Studentenpsycholoog nodig?
De Studentenpsycholoog heeft een warme persoonlijkheid en een groot empathisch vermogen. Hij weet studenten gerust te stellen en heeft inzicht in hun wensen en behoeften. Hij is zorgzaam, geduldig en kan goed luisteren (Gever).
Hoewel hij ook vaak op zijn gevoel moet vertrouwen werkt de Studentenpsycholoog op basis van de kennis die hij heeft. Deze kennis breidt hij voortdurend uit en hij weet informatie om te zetten in praktische adviezen. Bovendien is hij een opmerkzaam luisteraar (Waarnemer).
Wat voor persoonlijkheidstype is de gever? De gever heeft een prettige persoonlijkheid. Je vindt hieronder de sterke en zwakke kanten van dit persoonstype, zoals het beschreven is in het enneagram.
Sterke eigenschappen
De gever is sociaal erg vaardig en kan zich goed inleven in de gevoelens van anderen. Hij is behulpzaam en mensenlievend.
Zwakke eigenschappen
De gever heeft een sterke behoefte aan aandacht en goedkeuring, en overschreidt hierbij soms de grenzen van anderen. Hij wordt soms manipulatief. Doordat de focus naar buiten is gericht, heeft de gever geen goed inzicht in en controle over de eigen gevoelens. Dit maakt hem soms emotioneel en irrationeel in het beoordelen van sociale situaties.
Omgang
De gever is erg goed in de omgang met anderen. Hij hecht veel belang aan dienstbaarheid en goedkeuring, en zet zich dan ook sociaal strategisch in om dit te verkrijgen. In meer diepgaande contacten kan dit leiden tot een verstikkende aandacht en ongebalanceerde relaties.
Wat voor persoonlijkheidstype is de waarnemer?
De waarnemer ziet vaak de details die een ander niet kent. Je vindt hieronder de sterke en zwakke kanten van dit persoonstype, zoals het beschreven is in het enneagram.
Sterke eigenschappen
De waarnemer is vaak specialist op een bepaald vakgebied en bezit daarmee veel en diepgaande kennis over zaken. Ook heeft hij een sterke motivatie om te werken en is hij analytisch, eerlijk en intellectueel. De waarnemer kan goed hoofd- en bijzaken scheiden. Tevens is de waarnemer door diens onafhankelijke, afstandelijke natuur goed in het houden van geheimen en is hij objectief.
Zwakke eigenschappen
De waarnemer is door diens persoonlijkheid slecht in het onderhouden van menselijk contact en persoonlijke relaties. Door de nadruk op het intellectuele, is het moeilijk voor de waarnemer om spontane dingen te doen. De waarnemer kan dus ook gesloten en afstandelijk zijn.
Omgang
De waarnemer is goed in luisteren, en sterk als het gaat om het eigen vakgebied. Verder is het moeilijk voor een waarnemer om met anderen te praten. Hij heeft ook meestal geen behoefte om over zogenaamde “onbenulligheden” te praten. Conflicten worden vermeden.
Eigenschappen Studentenpsycholoog
- Empathie
- Behulpzaamheid
- Vriendelijkheid
- Waarnemendheid
- Gedetailleerdheid
- Leergierigheid
Wat zijn de baankansen voor een Studentenpsycholoog?
Het aantal posities voor Studentenpsychologen is beperkt. Er is echter wel verloop.
Doorgroeimogelijkheden zijn er niet echt, aangezien er geen hogere functie is dan Studentenpsycholoog. Deze zou zich eventueel inhoudelijk meer kunnen bekwamen en ofwel meer trainingen gaan geven aan studenten of zich juist toeleggen op individuele behandeling.
De actuele kans op werk voor een Studentenpsycholoog
Het beroep Studentenpsycholoog is onderdeel van de beroepsfamilie Psychologen en psychotherapeuten. De kans op werk voor de beroepsfamilie Psychologen en psychotherapeuten is in de huidige periode zeer goed
Huidige aantal vacatures
0
Baankans Studentenpsycholoog
Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen
Doorgroei mogelijkheden Studentenpsycholoog
Het beroep Studentenpsycholoog is onderdeel van de beroepsfamilie Psychologen en psychotherapeuten.
Mogelijke specialisaties voor een Studentenpsycholoog
assistent in opleiding (aio) psychologie
wetenschappelijk onderzoeker diepte psychologie
bedrijfspsycholoog (onderzoeken/publiceren)
wetenschappelijk onderzoeker omgevingspsychologie
wetenschappelijk onderzoeker ontwikkelingspsychologie
wetenschappelijk onderzoeker pedagogische psychologie
psychopatholoog (onderzoeken/publiceren)
wetenschappelijk onderzoekerpsychotherapie
onderzoeker in opleiding (oio) psychologie
psychologisch adviseur leer- en opvoedingsmoeilijkheden
psychologisch adviseur opvang inrichting strafrechtelijk minderjarigen
psycholoog adviezen personeelsbeleid
sociaal-psychologisch adviseur
medebehandelaar generalistische basis (gb ggz)
medebehandelaar gespecialiseerde ggz (gggz)
Doorgroei beroepen voor een Studentenpsycholoog
Waar werkt een Studentenpsycholoog?
- Universiteit
- Hogeschool
Met wie werkt een Studentenpsycholoog samen?
De Studentenpsycholoog komt natuurlijk veel in contact met de studenten zelf; deze begeleidt hij individueel of in groepen. Daarnaast bestaat zijn netwerk uit medewerkers van de Universiteit die studenten naar hem verwijzen en die hij adviseert over studiegerelateerde problematiek. Dit zijn met name studieadviseurs.
- Faculteitsdirecteur
- Tutor/Mentor
- Studieadviseur
- Student
- Studentenpsycholoog
Verwante beroepen Studentenpsycholoog:
Opleiding: HBO WO
Baankans: Zeer goed
Baankans
Opleiding: HBO WO
Baankans: Zeer goed
Baankans
Opleiding: WO Postdoc
Baankans: Zeer goed
Baankans
Alles over het beroep Studentenpsycholoog in één oogopslag
Sector:
Beroepsgroep:
Competenties:
Netwerk:
- Faculteitsdirecteur
- Tutor/Mentor
- Studieadviseur
- Student
- Studentenpsycholoog
Opleidingsniveau:
Salarisindicatie:
- Van €2379 tot €4374