Systeemtherapeut: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden
Systeemtherapeut: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden
Dus je wilt misschien wel werken als Systeemtherapeut? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je Systeemtherapeut wilt worden.
Informatie over omscholing, wat je gaat doen als Systeemtherapeut, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.
Alles over het werken als Systeemtherapeut
Vacatures Systeemtherapeut
Vacatures laden...
Wat is een Systeemtherapeut?
De systeemtherapeut richt zich op de directe naasten van de cliënt. De term 'systeem' duidt op de sociale omgeving waar de cliënt deel uit maakt. Bij veel cliënten in behandeling staat het gezin op de eerste plek, dat is vaak waar de therapeut ook begint. Andere sociale structuren zijn de vriendenkring, familie en/of kennisen. De systeemtherapeut probeert de wisselwerking binnen deze sociale kringen te ontleden en de onderliggende factoren van het probleem bloot te leggen.
Cliënten die voor een behandeling komen hebben vaak nare ervaringen achter de rug waar zij uiteindelijk aan onderdoor gaan, of wat hun zwaar op de maag ligt. Voorbeelden zijn; het overlijden van een gezinslid of iemand die dierbaar was. Frictie binnen een sociale kring of mishandeling. Door deze delicate onderwerpen is het van belang dat de systeemtherapeut over een warme en welwillende persoonlijkheid beschikt.
In tegenstelling tot vele therapeuten die hun behandeling richten op één persoon, richt de systeemtherapeut zich voornamelijk op de verantwoordelijke sociale kring. Mede door de gehele groep tegelijkertijd te confronteren met het probleem creëert dat oplossingen. Daarom geeft de systeemtherapeut ook de gereedschappen en de middelen aan de cliënten om hun problemen zelf op te kunnen lossen.
Past het beroep Systeemtherapeut bij jou?
Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Bekijk actuele vacatures die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid.
Bekijk jouw baansuggestiesHeb je wel eens gedacht aan?
Omscholen naar een beroep met baankansen?Vacatures laden...
Vacatures Systeemtherapeut per niveau
Vacatures Systeemtherapeut per stad
Vacatures Systeemtherapeut Alkmaar
Vacatures Systeemtherapeut Almelo
Vacatures Systeemtherapeut Almere
Vacatures Systeemtherapeut Alphen aan den Rijn
Vacatures Systeemtherapeut Amersfoort
Vacatures Systeemtherapeut Amstelveen
Vacatures Systeemtherapeut Amsterdam
Vacatures Systeemtherapeut Apeldoorn
Vacatures Systeemtherapeut Arnhem
Vacatures Systeemtherapeut Assen
Vacatures Systeemtherapeut Bergen op Zoom
Vacatures Systeemtherapeut Breda
Vacatures Systeemtherapeut Capelle aan den IJssel
Vacatures Systeemtherapeut Delft
Vacatures Systeemtherapeut Den Bosch
Vacatures Systeemtherapeut Den Haag
Vacatures Systeemtherapeut Den Helder
Vacatures Systeemtherapeut Deventer
Vacatures Systeemtherapeut Doetinchem
Vacatures Systeemtherapeut Dordrecht
Vacatures Systeemtherapeut Ede
Vacatures Systeemtherapeut Eindhoven
Vacatures Systeemtherapeut Emmen
Vacatures Systeemtherapeut Enschede
Vacatures Systeemtherapeut Gouda
Vacatures Systeemtherapeut Groningen
Vacatures Systeemtherapeut Haarlem
Vacatures Systeemtherapeut Haarlemmermeer
Vacatures Systeemtherapeut Heerlen
Vacatures Systeemtherapeut Helmond
Vacatures Systeemtherapeut Hengelo
Vacatures Systeemtherapeut Hilversum
Vacatures Systeemtherapeut Hoogeveen
Vacatures Systeemtherapeut Hoorn
Vacatures Systeemtherapeut Katwijk
Vacatures Systeemtherapeut Leeuwarden
Vacatures Systeemtherapeut Leiden
Vacatures Systeemtherapeut Lelystad
Vacatures Systeemtherapeut Maastricht
Vacatures Systeemtherapeut Middelburg
Vacatures Systeemtherapeut Nieuwegein
Vacatures Systeemtherapeut Nijmegen
Vacatures Systeemtherapeut Oss
Vacatures Systeemtherapeut Purmerend
Vacatures Systeemtherapeut Roermond
Vacatures Systeemtherapeut Roosendaal
Vacatures Systeemtherapeut Rotterdam
Vacatures Systeemtherapeut Schiedam
Vacatures Systeemtherapeut Spijkenisse
Vacatures Systeemtherapeut Terneuzen
Vacatures Systeemtherapeut Tilburg
Vacatures Systeemtherapeut Utrecht
Vacatures Systeemtherapeut Veenendaal
Vacatures Systeemtherapeut Venlo
Vacatures Systeemtherapeut Vlaardingen
Vacatures Systeemtherapeut Westland
Vacatures Systeemtherapeut Zaanstad
Vacatures Systeemtherapeut Zeist
Salarisschaal Systeemtherapeut
Wat verdient een Systeemtherapeut?
Het salaris van de systeemtherapeut ligt tussen de 2562 euro bruto per maand en 3992 euro bruto per maand.
Het bovengenoemde salaris is gebaseerd op de CAO GGZ Nederland (zie bron beneden).
Secundaire Voorwaarden
8% vakantietoeslag, reiskostenvergoeding, pensioenfonds (afhankelijk van werkgever).
Meer weten over het salaris Systeemtherapeut
Hoe word je een Systeemtherapeut?
Om systeemtherapeut te worden moet eerst een WO opleiding afgerond worden binnen de gedragswetenschappen of geneeskunde. De opleiding gedragswetenschappen duurt gemiddeld 4 jaar, 3 jaar bachelor en 1 jaar master, en de opleiding geneeskunde duurt gemiddeld 6 jaar, 3 jaar bachelor, 3 jaar master. Hierna volgt nog een bijscholing/cursus bij de Nederlandse Vereniging voor Relatie- en Gezinstherapie van circa 220 uur.
Opleidingen Systeemtherapeut
Omscholen tot Systeemtherapeut
Je kan op verschillende manieren omscholen tot Systeemtherapeut. Zelfstandig of georganiseerd.
Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Systeemtherapeut
Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Systeemtherapeut
Als je Systeemtherapeut wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Systeemtherapeut zijn de volgende zaken belangrijk:
Interesse en Motivatie Systeemtherapeut
Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen.
Wat doet een Systeemtherapeut?
Competenties Systeemtherapeut
Een Systeemtherapeut heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.Steekwoorden Competentie Analytisch:
analyseren, systematisch denken, problemen bekijken vanuit verschillende oogpunten, kritisch
Omschrijving
Hoofd- en bijzaken van elkaar scheiden, dat ligt deze mensen wel. Zij pakken de kern van het probleem aan en bekijken dit vanuit verschillende oogpunten. Daarnaast leggen zij verbanden tussen deze verschillende perspectieven. Deze analytische mensen beginnen bij de hoofdzaak en pakken vervolgens de bijzaken aan. Hierbij worden gevolgen op korte en op lange termijn in de gaten gehouden. Uiteindelijk komen zij met een duidelijke conclusie.
Sterke punten
Deze mensen zijn vaak pro-actief. Als zij een probleem constateren, pakken zij dit aan en proberen dit op een goede manier op te lossen. Verder zijn deze mensen vaak gestructureerd. Ze bekijken eerst de hoofdlijnen, de details komen later aan bod. Daarnaast zijn deze mensen in staat om zaken duidelijk te beoordelen. Ze bekijken problemen vanuit verschillende perspectieven en trekken daaruit een heldere conclusie.
Zwakke punten
Een valkuil kan de hoeveelheid aan hoofd- en bijzaken zijn. Soms kunnen deze personen dan door de bomen het bos niet meer zien. Daarnaast kan de hoeveelheid aan analyses teveel zijn, deze analist verliest dan het resultaat uit het oog. Als laatste kan deze persoon behoorlijk theoretisch zijn, dit kan soms leiden tot een langdradig verhaal met lange stukken tekst.
Steekwoorden: analytisch vermogen, initiatief ontplooien, inzicht in omgeving, inlevingsvermogen
Omschrijving
Deze personen lopen vaak voorop en herkennen situaties. Ze weten vervolgens hoe ze deze het beste kunnen aanpakken. Deze personen leggen verbanden tussen verleden, heden en proberen hier in de toekomst op in te spelen.
Sterke punten
Deze personen hebben over het algemeen een sterk ontwikkeld analytisch vermogen. Ze leggen verbanden en scheiden hoofd- en bijzaken. Daarnaast nemen deze personen vaak initiatief en proberen ze zich in te leven in de situatie en andere personen.
Zwakke punten
Doordat deze personen veel van te voren weren, kan ze voorspelbaar overkomen. Door sommige mensen wordt dit als saai ervaren. Verder kan deze competentie de creativiteit beperken. Doordat veel zaken van tevoren vast liggen, is er minder ruimte voor creatieve oplossingen.
Wat betekent de competentie coachen? De competentie coachen heeft de steekwoorden: motiveren, leiderschap, assertiviteit, luisteren
Omschrijving
In teamverband kunnen deze mensen ervoor zorgen dat taken voltooid worden. De coach motiveert anderen, op zowel persoonlijk als zakelijk vlak. De coach is betrokken en wil het beste voor zichzelf en voor de ander. Deze mensen luisteren goed en proberen de juiste vragen te stellen. Op die manier proberen ze anderen een bepaalde ontwikkeling door te laten maken.
Sterke punten
De coaches kunnen anderen vaak goed inspireren en motiveren. Bij tegenslagen zijn dit de mensen die het team en de werkzaamheden weer op gang krijgen. Ze motiveren niet alleen, maar zijn over het algemeen ook goede leiders. Ze kunnen mensen aansturen en begeleiden. Daarnaast zijn deze coaches over het algemeen betrouwbaar en willen ze iedereen graag helpen. Deze mensen zijn vaak zelfverzekerd en willen het beste voor zichzelf en voor de ander.
Zwakke punten
Het is mogelijk dat de betrokkenheid van de coach zo groot wordt, dat de prioriteiten op verkeerde aspecten komen te liggen. Deze grote betrokkenheid kan ervoor zorgen dat anderen zich gecontroleerd voelen.
Steekwoorden: zelfbewust, integriteit, beheersing, luisteren
Omschrijving
Deze personen herkennen en erkennen een conflict. Door te erkennen dat er een conflict is ontstaan, zetten zij de eerste stap om het conflict op te lossen. Ze bepalen wat de inhoud van het conflict is en hoe deze opgelost kan worden. Ze communiceren hierover met alle betrokken partijen en uiteindelijk zorgen ze ervoor dat het conflict op een nette manier wordt opgelost.
Sterke punten
Deze mensen zijn vaak integer. Tijdens een conflict proberen zij te allen tijde het moraal hoog te houden. Daarbij zijn ze onpartijdig en willen ze het beste resultaat behalen voor alle partijen. Deze personen kunnen vaak ook goed luisteren en overtuigen.
Zwakke punten
Het gevaar van conflictbeheersing is dat de personen die zich hiermee bezighouden als ‘meningloos’ worden bestempeld. Ze bemiddelen tijdens conflicten tussen meerdere partijen, maar nemen soms geen duidelijk standpunt in.
Steekwoorden: discipline, betrouwbaar, structureel, loyaal
Omschrijving
Integere mensen voeren zorgvuldig hun taken uit. Ze houden hierbij rekening met de geldende sociale en ethische normen ten aanzien van gevoelige informatie, contact met anderen en posities en belangen. Deze mensen houden zichzelf verantwoordelijk voor hun werkzaamheden. Moraliteit staat hoog in het vaandel bij deze mensen.
Sterke punten
Deze mensen zijn eerlijk, betrouwbaar en bekijken alles vanuit een moreel oogpunt. Verder zijn integere mensen vaak erg gestructureerd en raken ze bij tegenslag niet van hun stuk. Bovendien zijn deze mensen vaak erg beheerst. Deze mensen worden ook wel vaak loyaal genoemd.
Zwakke punten
Integere mensen hebben vaak moeite met zeggen wat ze bedoelen. Ze hebben moeite met de informatie helder en duidelijk te verspreiden. Verder laten zij zich snel afleiden van hun werkzaamheden. Sommige integere mensen zijn goed in het manipuleren van anderen. Ze houden bewust informatie achter, of ze zijn loslippig met betrekking tot vertrouwelijke informatie. Dit gebeurt vaak met het oog op het eigenbelang.
Steekwoorden: delegeren, luisteren, overtuigen, taken verdelen
Omschrijving
Deze mensen kunnen individuen en groepen aansturen. De leiders maken een goede balans tussen delegeren en bijvoorbeeld regels opleggen. Deze personen leggen anderen uit wat er van hen wordt verwacht. Op die manier kunnen zij een project sturen. Daarbij kunnen leiders de verantwoordelijkheden bij anderen neerleggen.
Sterke punten
Een goede leider kan luisteren, iemand opfleuren, maar ook overtuigen. De leider maakt beslissingen en probeert ervoor iedereen het beste uit te halen. Een goede leider laat dingen los, maar probeert ook overzicht te houden. Ook kan een goede leider anderen inspireren en motiveren om gezamenlijk een doel te bereiken. Hij neemt hierbij het resultaat als uitgangspunt.
Zwakke punten
Sommige leiders willen teveel zelf doen, hierdoor krijgen werknemers niet de kans om zich te ontwikkelen. Ook kan dit voor frustratie en stress zorgen. Ook kunnen leiders het resultaat zo voorop stellen dat de omgeving wegvalt.
Steekwoorden: inzicht in omgeving, overtuigen, motiveren, onderhandelen
Omschrijving
Deze mensen luisteren goed naar andere mensen. Ze zijn oprecht geïnteresseerd en willen anderen graag helpen. Ze zijn overal van op de hoogte en hebben dus overzicht. Ook luisteren deze mensen goed naar de taken die zij krijgen toegewezen en voeren deze daarom meestal goed uit.
Sterke punten
Goede luisteraars stellen vaak goede vragen of geven feedback op de verkregen informatie. Daarnaast kunnen zij met de verkregen informatie anderen overtuigen en eventueel onderhandelen over verschillende zaken. Een goede luisteraar houdt ook rekening met de dingen die juist niet worden gezegd, de zogenaamde non-verbale communicatie. Ook hier kan hij informatie uithalen.
Zwakke punten
Goed luisteren betekent niet dat je niets mag zeggen. Mensen die alleen maar luisteren kunnen verlegen of teruggetrokken overkomen. Sommige mensen luisteren enkel om dingen voor elkaar te krijgen, zij proberen hun voordeel te doen met de informatie die ze krijgen. Het ontbreekt hen dan aan oprechte interesse.
Steekwoorden: analytisch vermogen, structureel, zelfkennis, visie
Omschrijving
Deze mensen kunnen zuiver en helder redeneren. Deze personen houden rekening met feiten en gebruiken verschillende perspectieven om een oordeel te vormen over bijvoorbeeld een werksituatie. Daarnaast beoordelen zij bijvoorbeeld de haalbaarheid en de planning van een opdracht.
Sterke punten
Deze mensen zijn vaak erg gestructureerd en scheiden dan ook de hoofd- van de bijzaken. Verder hebben deze mensen over het algemeen vaak een goed ontwikkeld analytisch vermogen. Zij bekijken zaken vanuit verschillende perspectieven. Daarnaast beschikken deze mensen vaak over een goede zelfkennis, ze bekijken hun eigen presteren ook vanuit verschillende visies.
Zwakke punten
Wanneer er teveel wordt geoordeeld, kan dit demotivatie oproepen. Dit gebeurt met name dan bij anderen. Deze mensen oordelen dan overal over, ook wanneer het hen niet wordt gevraagd. Dit kan zorgen voor onderlinge irritaties. Als laatste kunnen deze mensen hun eigen oordeel op nummer één zetten, hierdoor kan het zijn dat de omgeving zich achtergesteld voelt.
Steekwoorden: inlevingsvermogen, gevoeligheid, sociabiliteit, waardering, respect
Omschrijving
Deze mensen houden rekening met meningen, gedachten en gevoelens van anderen. Ze zijn zich bewust van hun gedrag en ze letten op hoe ze overkomen bij anderen. Deze mensen geven in een gesprek altijd ruimte aan de ander en ze tonen waardering voor wat een ander te zeggen heeft.
Sterke punten
Deze mensen zijn goede luisteraars, zij tonen oprecht interesse in de meningen en gevoelens van anderen. Ze proberen te helpen waar dat kan en zullen zich te allen tijde respectvol gedragen. Bij deze competentie past ook de competentie ‘integriteit’. Deze mensen houden rekening met anderen en zichzelf en kijken altijd naar verschillende morele opvattingen.
Zwakke punten
Sommige mensen houden teveel rekening met anderen, waardoor ze zichzelf kunnen verliezen. Op die manier kunnen anderen hen bestempelen als onzeker of als iemand die ‘met alle winden mee waait’. Ook kunnen deze mensen overkomen als onduidelijk en onzeker. Ze willen graag alle meningen van anderen meenemen en vinden het dan lastig om een duidelijk standpunt in te nemen.
Steekwoorden: to-the-point, structureel, verstaanbaar, helder, ordelijk
Omschrijving
Deze mensen kunnen hun gedachten goed onder woorden brengen. Dit kan zowel op papier als mondeling. Ze kunnen helder en duidelijk communiceren naar de lezer/luisteraar. Ze kunnen hun boodschap vertellen zonder teveel uit te weiden naar irrelevante informatie.
Sterke punten
Helderheid en duidelijkheid zijn twee sterke punten. Zowel mondeling als schriftelijk kunnen deze mensen een boodschap goed verwoorden. Ze passen hun tekst aan op de doelgroep en ze spreken dan ook vaak de taal van het publiek. Tevens kunnen ze op een goede manier vragen beantwoorden, ze maken dan vaak gebruik van heldere voorbeelden.
Zwakke punten
Bij mondelinge uitdrukkingsvaardigheid kan het voorkomen dat de spreker en andere non-verbale houding heeft. Hierdoor kan zijn boodschap verkeerd overkomen op de ontvanger. Sommige van deze mensen gebruiken veel vaktermen, hierdoor kan de boodschap verkeerd worden geïnterpreteerd.
Vaardigheden Systeemtherapeut
- Inlevingsvermogen
- Analytisch vermogen
- Luistervaardigheid
- Initiatief ontplooien
- Inzicht in omgeving
- Feedback geven
- Stimuleren
- Belangstelling hebben
- Vragen stellen
- Logisch redeneren
- Respectvol
- Gevoeligheid
- Helder communiceren
- Taalkennis
- Analyseren
- Systematisch denken
- Problemen vanuit verschillende oogpunten bekijken
- Integriteit
- Zelfbeheersing
- Bemiddelingskracht
- Betrouwbaarheid
- Consequent handelen
- Loyaliteit
- Besluitvaardigheid
- Delegeren
- Motiveren
Wat voor persoonlijkheid heeft een Systeemtherapeut nodig?
De systeemtherapeut moet een waanemer zijn omdat hij net als de andere sociale beroepen in direct contact staat met zijn cliënt. De systeemtherapeut moet betrouwbaar overkomen en moet elk gesprek analyseren en ontleden.
(Waarnemer)
De systeemtherapeut moet een bemiddelaar zijn omdat hij als mediator moet optreden tussen de verschillende belangende personen. Er moet zowel ondersteuning komen voor het slachtoffer, maar ook voor de aanstichter. (Bemiddelaar)
Wat voor persoonlijkheidstype is de bemiddelaar? Je vindt hieronder de sterke en zwakke kanten van dit persoonstype, zoals het beschreven is in het enneagram.
Sterke eigenschappen
De bemiddelaar is goed in het helpen van anderen, en is daarin erg empathisch. Door de neutrale houding is de bemiddelaar heel diplomatisch en geduldig. Bij een conflict probeert hij een oplossing te vinden. Ook kan hij goed luisteren en is hij flexibel.
Zwakke eigenschappen
De bemiddelaar zal vaak in gezelschap de eigen doelen vergeten, en daardoor de eigen identiteit verliezen. Daarnaast kan hij door diens voorkeur voor harmonie en de afkeur voor beslissingen als lui en besluiteloos overkomen. Hij heeft tijd nodig om een standpunt te vormen en wil niet de veroorzaker van een conflict zijn.
Omgang
De bemiddelaar is goed, rustig gezelschap. Hij zal zich vaak schikken naar de wil van de groep. Veel eigen input heeft hij niet. In relaties kan de bemiddelaar zichzelf helemaal kwijtraken en daardoor erg gefrustreerd raken.
Wat voor persoonlijkheidstype is de gever? De gever heeft een prettige persoonlijkheid. Je vindt hieronder de sterke en zwakke kanten van dit persoonstype, zoals het beschreven is in het enneagram.
Sterke eigenschappen
De gever is sociaal erg vaardig en kan zich goed inleven in de gevoelens van anderen. Hij is behulpzaam en mensenlievend.
Zwakke eigenschappen
De gever heeft een sterke behoefte aan aandacht en goedkeuring, en overschreidt hierbij soms de grenzen van anderen. Hij wordt soms manipulatief. Doordat de focus naar buiten is gericht, heeft de gever geen goed inzicht in en controle over de eigen gevoelens. Dit maakt hem soms emotioneel en irrationeel in het beoordelen van sociale situaties.
Omgang
De gever is erg goed in de omgang met anderen. Hij hecht veel belang aan dienstbaarheid en goedkeuring, en zet zich dan ook sociaal strategisch in om dit te verkrijgen. In meer diepgaande contacten kan dit leiden tot een verstikkende aandacht en ongebalanceerde relaties.
Wat voor persoonlijkheidstype is de waarnemer?
De waarnemer ziet vaak de details die een ander niet kent. Je vindt hieronder de sterke en zwakke kanten van dit persoonstype, zoals het beschreven is in het enneagram.
Sterke eigenschappen
De waarnemer is vaak specialist op een bepaald vakgebied en bezit daarmee veel en diepgaande kennis over zaken. Ook heeft hij een sterke motivatie om te werken en is hij analytisch, eerlijk en intellectueel. De waarnemer kan goed hoofd- en bijzaken scheiden. Tevens is de waarnemer door diens onafhankelijke, afstandelijke natuur goed in het houden van geheimen en is hij objectief.
Zwakke eigenschappen
De waarnemer is door diens persoonlijkheid slecht in het onderhouden van menselijk contact en persoonlijke relaties. Door de nadruk op het intellectuele, is het moeilijk voor de waarnemer om spontane dingen te doen. De waarnemer kan dus ook gesloten en afstandelijk zijn.
Omgang
De waarnemer is goed in luisteren, en sterk als het gaat om het eigen vakgebied. Verder is het moeilijk voor een waarnemer om met anderen te praten. Hij heeft ook meestal geen behoefte om over zogenaamde “onbenulligheden” te praten. Conflicten worden vermeden.
Eigenschappen Systeemtherapeut
- Empathie
- Diplomatiek
- Zorgzaamheid
- Behulpzaamheid
- Vriendelijkheid
- Waarnemendheid
- Gedetailleerdheid
- Leergierigheid
Wat zijn de baankansen voor een Systeemtherapeut?
Arbeidsmarktperspectief is positief gezien de populariteit naar relatietherapeuten. Er is veel vraag naar vanuit de bevolking.
Doorgroeimogelijkheden zijn lastiger, aangezien de systeemtherapeut al een gespecialiseerde functie is.
De actuele kans op werk voor een Systeemtherapeut
Het beroep Systeemtherapeut is onderdeel van de beroepsfamilie Psychologen en psychotherapeuten. De kans op werk voor de beroepsfamilie Psychologen en psychotherapeuten is in de huidige periode zeer goed
Huidige aantal vacatures
8
Baankans Systeemtherapeut
Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen
Doorgroei mogelijkheden Systeemtherapeut
Het beroep Systeemtherapeut is onderdeel van de beroepsfamilie Psychologen en psychotherapeuten.
Mogelijke specialisaties voor een Systeemtherapeut
assistent in opleiding (aio) psychologie
wetenschappelijk onderzoeker diepte psychologie
bedrijfspsycholoog (onderzoeken/publiceren)
wetenschappelijk onderzoeker omgevingspsychologie
wetenschappelijk onderzoeker ontwikkelingspsychologie
wetenschappelijk onderzoeker pedagogische psychologie
psychopatholoog (onderzoeken/publiceren)
wetenschappelijk onderzoekerpsychotherapie
onderzoeker in opleiding (oio) psychologie
psychologisch adviseur leer- en opvoedingsmoeilijkheden
psychologisch adviseur opvang inrichting strafrechtelijk minderjarigen
psycholoog adviezen personeelsbeleid
sociaal-psychologisch adviseur
medebehandelaar generalistische basis (gb ggz)
medebehandelaar gespecialiseerde ggz (gggz)
Doorgroei beroepen voor een Systeemtherapeut
Waar werkt een Systeemtherapeut?
- Ziekenhuis
- Privè-Praktijk
- GGZ/GZ
- Juridische Praktijk (echtscheidingen)
Met wie werkt een Systeemtherapeut samen?
De systeemtherapeut krijgt vaak cliënten doorverwezen vanuit een algemene psycholoog (klinisch ofwel GZ) aangezien de systeemtherapeut gespecialiseerd is in gezins- en relatiesituaties. Verder staat de systeemtherapeut in contact met andere sociale hulpverleners en zorginstellingen. Vaak wordt de systeemtherapeut ook ingeschakeld door bureau jeugdzorg of een andere hulpverlenende instantie, gezien deze gespecialiseerd is in gezinssituaties.
- Huisarts
- Psycholoog
- Maatschappelijk Werker
- Sociaal Pedagogisch Hulpverlener
- Cliënt
Verwante beroepen Systeemtherapeut:
Opleiding: HBO WO
Baankans: Zeer goed
Baankans
Opleiding: HBO
Baankans: Matig
Baankans
Opleiding: HBO
Baankans: Goed
Baankans
Alles over het beroep Systeemtherapeut in één oogopslag
Beroepsgroep:
Competenties:
Persoonstype:
Netwerk:
- Huisarts
- Psycholoog
- Maatschappelijk Werker
- Sociaal Pedagogisch Hulpverlener
- Cliënt
Opleidingsniveau:
Salarisindicatie:
- Van €2562 tot €3992