Toetsenist: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden
Toetsenist: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden
Dus je wilt misschien wel werken als Toetsenist? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je Toetsenist wilt worden.
Informatie over omscholing, wat je gaat doen als Toetsenist, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.
Alles over het werken als Toetsenist
Vacatures Toetsenist
Vacatures laden...
Wat is een Toetsenist?
Een Toetsenist is iemand die een toetsinstrument bespeelt. Voorbeelden van toetsinstrumenten zijn een elektrische piano, een keyboard, een synthesizer, een clavinet en een elektronisch orgel. Mensen die een gewoon orgel, een klavecimbel, een spinet of een virginaal bespelen, worden geen Toetsenisten genoemd. Zij heten Organisten of Klavecinisten.
Een Toetsenist geeft optredens, alleen of met een band. De Toetsenist treedt dan bijvoorbeeld op op poppodia, in kroegen of in theaters. Ook kan hij CD’s opnemen en verkopen. Vaak schrijft een Toetsenist eigen nummers (samen met de andere bandleden) en soms vult hij zijn repertoire aan met covers. De Toetsenist speelt nummers uit een bepaald genre, zoals jazz, rock of pop, of combineert diverse genres. De Toetsenist kan zijn eigen stukken componeren en soms zal hij tevens zingen.
De Toetsenist heeft gevoel voor muziek. Hij kan noten lezen, heeft ritmegevoel en is zeer ambitieus. Ook durft de Toetsenist op te treden en kan hij als hij in een band zit goed samenwerken met de andere leden. De Toetsenist moet ook weten hoe hij zichzelf en/of de band verkoopt. Hij is representatief, communicatief vaardig en hij voegt iets extra’s toe aan de muziek. Sommige Toetsenisten geven overigens ook les op scholen of bieden cursussen aan.
Past het beroep Toetsenist bij jou?
Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Bekijk actuele vacatures die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid.
Bekijk jouw baansuggestiesHeb je wel eens gedacht aan?
Omscholen naar een beroep met baankansen?Vacatures laden...
Vacatures Toetsenist per niveau
Vacatures Toetsenist per stad
Vacatures Toetsenist Alphen aan den Rijn
Vacatures Toetsenist Amersfoort
Vacatures Toetsenist Amstelveen
Vacatures Toetsenist Amsterdam
Vacatures Toetsenist Apeldoorn
Vacatures Toetsenist Bergen op Zoom
Vacatures Toetsenist Capelle aan den IJssel
Vacatures Toetsenist Den Bosch
Vacatures Toetsenist Den Helder
Vacatures Toetsenist Doetinchem
Vacatures Toetsenist Dordrecht
Vacatures Toetsenist Eindhoven
Vacatures Toetsenist Groningen
Vacatures Toetsenist Haarlemmermeer
Vacatures Toetsenist Hilversum
Vacatures Toetsenist Hoogeveen
Vacatures Toetsenist Leeuwarden
Vacatures Toetsenist Maastricht
Vacatures Toetsenist Middelburg
Vacatures Toetsenist Nieuwegein
Vacatures Toetsenist Purmerend
Vacatures Toetsenist Roosendaal
Vacatures Toetsenist Rotterdam
Vacatures Toetsenist Spijkenisse
Vacatures Toetsenist Terneuzen
Vacatures Toetsenist Veenendaal
Vacatures Toetsenist Vlaardingen
Salarisschaal Toetsenist
Wat verdient een Toetsenist?
Het salaris van ieder type muzikant is sterk afhankelijk van het succes. Beginnende muzikanten verdienen vaak weinig en kunnen soms maar net rond komen. Veel muzikanten doen een paar optredens per week om een boterham te kunnen verdienen. Maar voor sommige optredens, zoals bijvoorbeeld bij De Wereld Draait door, wordt niet betaald omdat het promotie zou opleveren.
Er kunnen andere inkomsten bijkomen zoals CD verkoop of auteursrechten via een streamingdienst of radio. Veel muzikanten hebben een salaris van ongeveer 2000,- per maand, er zijn ook maanden waar het onder dat bedrag uitkomt. Wanneer muziekanten niet aan dat bedrag kunnen komen met optredens zijn er velen die ook muziekles geven.
Wereldsterren kunnen tot in de miljoenen verdienen, maar gemiddeld genomen komt het salaris van een muzikant niet boven de 4000,- bruto per maand.
Meer weten over het salaris Toetsenist
Hoe word je een Toetsenist?
Om een goede Toetsenist te worden, dien je een opleiding bij het Conservatorium of een Kunstacademie te doen. De studie duurt zo'n vier jaar. Hier leer je een goede basistechniek aan, waarna steeds meer vaardigheden worden aangeleerd. Iemand kan ook door middel van zelfstudie en heel veel oefenen professioneel Toetsenist worden.
Opleidingen, cursussen en trainingen tot Toetsenist
Er zijn geen opleidingen Toetsenist aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Toetsenist in werkt
Bekijk alle opleidingen Kunst & Cultuur & EntertainmentOmscholen tot Toetsenist
Je kan op verschillende manieren omscholen tot Toetsenist. Zelfstandig of georganiseerd.
Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Toetsenist
Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Toetsenist
Als je Toetsenist wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Toetsenist zijn de volgende zaken belangrijk:
Interesse en Motivatie Toetsenist
Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen.
Competenties Toetsenist
Een Toetsenist heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.Steekwoorden Competentie Accuratesse:
precies, netjes, oog voor detail, kritisch, perfectionisme
Omschrijving
Deze mensen leveren werk waarin geen fouten naar voren komen. Deze mensen werken gestructureerd en corrigeren meerdere malen het werk. In het werk van anderen, zien deze personen ook vaak de fouten. Deze personen hebben vaak oog voor detail en zien snel verbanden tussen zaken. Ook onder werkdruk blijven deze mensen accuraat werken.
Sterke punten
Hun oog voor detail zorgt voor foutloze documenten en goed voorbereide taken en gebeurtenissen.
Zwakke punten
Accuraat werken zorgt voor foutloos werk, maar kan ook veel tijd kosten. Dit kan voor de omgeving frustrerend zijn. Daarnaast wordt deze competentie weleens gekoppeld aan de term ‘muggenziften’.
Steekwoorden: investeren, toekomst, doelen, durf
Omschrijving
Deze mensen investeren in zichzelf en in de toekomst. Ze willen steeds hogerop komen en stellen hierbij doelen en prioriteiten. Vaak weten deze mensen precies wat ze willen bereiken. Ze gaan hier dan ook voor de volle 100% voor. Ambitieuze mensen zijn vaak op zoek naar de grenzen en nemen hierbij dan ook vaak verschillende risico’s.
Sterke punten
Deze mensen hebben vaak lef en nemen verschillende risico’s. Omdat ze helder voor ogen hebben waar ze naar toe willen, zijn ze vaak ook initiatiefrijk en creatief. Ze bewandelen verschillende paden om hun doelen te bereiken. Ze zijn resultaatgericht en hun doelen staan dan ook altijd centraal. Ambitieuze mensen zijn doorzetters en hebben daarbij vaak ook een hoog energieniveau.
Zwakke punten
Teveel ambitie hebben kan ook verschillende valkuilen met zich meebrengen. Sommige mensen kunnen dan als een ‘kip zonder kop’ te werk gaan en verliezen bijvoorbeeld oog voor detail. Bepaalde doelstellingen kunnen onrealistisch worden en wanneer dan wordt vastgehouden aan de doelen kan stress een gevaar vormen. Ambitieuze mensen zijn niet altijd prettig voor de omgeving. Ze begrijpen het bijvoorbeeld soms niet als iemand andere prioriteiten heeft.
Steekwoorden: durf, lateraal denken, initiatief, verfrissend
Omschrijving
Bij een project of opdracht is het handig om er een creatieveling bij te hebben. Deze mensen komen vaak met verfrissende ideeën input. Wanneer werkzaamheden vastlopen, kan deze creatieveling met goede oplossingen komen. Creatievelingen kunnen omspringen met veranderende omstandigheden op de werkvloer.
Sterke punten
Deze mensen zijn goed in out-of-the-box denken, zij kunnen vaste patronen of ideeën loslaten en komen met een compleet nieuw perspectief. Deze mensen hebben vaak lef en zijn initiatiefrijk. Zij komen vaak zelf met andere oplossingen.
Zwakke punten
Creatieve mensen hebben vaak veel verschillende ideeën, maar dit kunnen er ook teveel zijn. Deze mensen kunnen dan ook vaker nogal chaotisch overkomen. Hun ideeën bestaan voor het overgrote deel uit losse flodders en duidelijkheid ontbreekt dan. Deze mensen hebben vaak wel een goede sfeer of inspiratie nodig. Ontbreekt het hieraan, dan kan de creatieveling nog weleens vastlopen. Bepaalde creatievelingen kunnen erg eigenwijs zijn, zij hebben dan het idee dat hun plan het beste is.
Steekwoorden: durf, motiveren, stressbestendig, resultaatgericht, optimistisch
Omschrijving
In moeilijke tijden weten deze mensen de moed vast te houden en ondanks de omstandigheden toch door te gaan. Deze doorzetters houden vast aan hun ideeën en laten zich niet van de wijs brengen door tegenslagen. Zij houden het resultaat voor ogen en proberen daar op een zo efficiënt mogelijke manier naar toe te werken.
Sterke punten
Deze mensen zetten door en motiveren daarbij zichzelf en anderen. Op die manier proberen deze mensen zowel hun persoonlijke als het gezamenlijke doel te behalen. Om het doel te behalen is behoorlijk wat energie nodig. Daarnaast zijn zij vaak stressbestendig en optimistisch. Ze laten zich niet uit het veld slaan.
Zwakke punten
Deze mensen willen zo graag de eindstreep behalen, dat de omgeving er soms niet meer toe doet. Ook worden deze doorzetters weleens bestempeld als koppig en eigenwijs. Dit heeft als reden dat zij vasthouden aan ideeën en niet willen afwijken van de bedachte paden.
Steekwoorden: vitaliteit, uithoudingsvermogen, actief, levenlust.
Omschrijving
Energiekelingen zitten vol levenslust. Ze willen graag werken en dit kunnen ze dan ook uren achter elkaar. Deze mensen zetten hun energie gericht in en plannen efficiënt hun taken in, waardoor ze geen onnodige energie verspillen. Ook al krijgt deze persoon extra werk en draait hij veel overuren, deze mensen hoor je niet. Ze laten zich niet zomaar uit het veld slaan.
Sterke punten
Mensen met een hoog energielevel zijn vaak doorzetters. Als zich problemen voordoen, blijven ze optimistisch en pakken ze het probleem met beide handen aan. Ook zijn energiekelingen vaak behoorlijk stressbestendig. Omdat ze hun energie effeciënt inzetten, ervaren ze vaak minder stress dan anderen. Deze mensen kunnen als actief worden omschreven. Naast het werk hebben ze nog veel andere bezigheden. Een ander sterk punt van deze mensen is de resultaatgerichtheid. Ze willen graag presteren en door hun energie effectief te verdelen, boeken ze vele resultaten.
Zwakke punten
De uitdrukking ‘teveel hooi op je vork nemen’ komt bij deze mensen vaker voor. Ze willen graag anderen helpen en nemen hen werk uit handen. Er zijn energiekelingen die weleens willen doorslaan. Aan het eind van een lange werkdag willen ze graag nog een vergadering om bepaalde punten te bespreken of gaan eenmaal thuis meteen weer andere energiekostende dingen doen.
Steekwoorden: spontaan, relaties, nieuwe contacten, sociabiliteit
Omschrijving
Deze mensen bouwen relaties en netwerken op met verschillende mensen. En deze netwerken en relaties gebruiken ze om in de toekomst zaken voor elkaar te krijgen. Deze netwerkers zijn vaak in het gezelschap van anderen en leggen vaak gemakkelijk contact met mensen. Ook vinden deze mensen het leuk om nieuwe dingen uit te proberen om op die manier nieuwe contacten te leggen. Ze brengen mensen binnen in hun netwerk met elkaar in contact zodat zij hier hun voordeel mee kunnen doen.
Sterke punten
Deze mensen nemen vaak initiatief op verschillende gebieden. Op een proactieve manier proberen ze nieuwe relaties te leggen. Deze mensen kunnen vaak goed luisteren en zich inleven in andere personen. Deze netwerkers zijn hulpvaardig, spontaan en erg sociaal.
Zwakke punten
Mensen die te graag willen netwerken kunnen ‘gemaakt’ overkomen en opdringerig overkomen. Het lijkt ze niet meer te gaan om de persoon maar puur om hun netwerk uit te breiden. Daarnaast kunnen ze zich ook teveel inleven in anderen. Het lijkt dan of ze zich overal mee willen bemoeien.
Steekwoorden: samenwerken, resultaten, assertiviteit
Omschrijving
Goed samenwerken is bijdragen aan het samenwerkingsproces, de resultaten en de harmonie binnen een team. Deze personen willen niet alleen een goede bijdrage leveren aan de opdracht, maar ook aan de sfeer binnen het team. Onder deze competentie vallen verschillende aspecten: respect hebben voor andere groepsgenoten, elkaar helpen met taken en meedenken.
Sterke punten
Een sterk punt is dat deze personen vaak een goede mensenkennis hebben, zij kunnen anderen goed inschatten en houden daarbij het resultaat en de taken in het achterhoofd. Deze mensen zijn vaak assertief, zij houden hun persoonlijke doel en het doel van de ander goed in de gaten. Ook goed kunnen netwerken is te benoemen als sterk punt.
Zwakke punten
Mensen die teveel samenwerken, kunnen hun onafhankelijkheid verliezen. Ze vinden het moeilijk om nog alleen te werken, omdat ze altijd reactie/feedback krijgen van groepsgenoten. Ook zijn de relaties van deze mensen soms belangrijker dan de werkzaamheden. Het moet vooral gezellig zijn.
Vaardigheden Toetsenist
- Motivatie
- Doelmatig werken
- Doorzettingsvermogen
- Tegenslagen verwerken
- Stressbestendig
- Oog voor detail
- Zorgvuldigheid
- Nauwkeurigheid
- Nieuwe oplossingen bedenken
- Buiten kaders denken
- Durf
- Vitaliteit
- Levenslust
- Positiviteit
- Luistervaardigheid
- Kansen zien
- Contacten leggen
- Sensitiviteit
- Harmonie creëren
- Gezamenlijk resultaat bereiken
Wat voor persoonlijkheid heeft een Toetsenist nodig?
Persoonstypen die passen bij een Toetsenist zijn Levensgenieter en Perfectionist.
Een Toetsenist is zeer creatief, optimistisch en actief. De Toetsenist heeft van zijn hobby zijn werk gemaakt en doet alleen dingen waar hij zich goed bij voelt. Hij stopt zijn ziel in zijn werk en probeert steeds iets nieuws uit. Zijn doel is tevens om andere mensen te laten genieten van zijn muziek (Levensgenieter).
Daarnaast is een Toetsenist ook heel perfectionistisch. Om een goede Toetsenist te worden, is veel geduld, oefening en ervaring nodig. Tijdens optredens mogen geen fouten worden gemaakt. Indien de Toetsenist met een band optreedt, moeten alle leden perfect op elkaar zijn ingespeeld. Ook moeten de songs perfect gecomponeerd zijn (Perfectionist).
Wat voor persoonlijkheidstype is de levensgenieter? De levensgenieter heeft een opvallende persoonlijkheid. Je vindt hieronder de sterke en zwakke kanten van dit persoonstype, zoals het beschreven is in het enneagram.
Sterke eigenschappen
De levensgenieter is erg optimistisch, en kan dit optimisme goed op anderen overbrengen door overtuigend, en vooral ook veel, te praten. Hij zit vol nieuwe ideeën en potentiële toekomstvisies. Ook is hij actief en innovatief. Hij kan anderen goed motiveren en overtuigen van zijn eigen ideeën en snel schakelen tussen onderwerpen en projecten.
Zwakke eigenschappen
Een levensgenieter kan niet tegen routine. Hij is niet goed in dingen afmaken en hij rent weg van emoties en plichten. Grenzen moet je een levensgenieter dan ook vooral niet op willen leggen.
Omgang
Een levensgenieter is uiterst goed gezelschap. Hij is grappig en intrigerend en kan veel fascinerende verhalen vertellen. Het moet alleen niet te serieus worden, want dan rent de levensgenieter weg.
Wat voor persoonlijkheidstype is de perfectionist? Voor de perfectionist is het niet gauw goed. Je vindt hieronder de sterke en zwakke kanten van dit persoonstype, zoals het beschreven is in het enneagram.
Sterke eigenschappen
De perfectionist is integer, idealistisch en gedisciplineerd. Hij is een streber. De hoge eisen die een perfectionist zichzelf stelt vertalen zich naar sterke, rechtvaardige keuzes en nauwkeurig beredeneerde eindresultaten. Als de perfectionist zich ergens voor inzet, dan is dat ook volledig.
Zwakke eigenschappen
De perfectionist kan dwangmatig werken en snel gefrustreerd raken als iets tegenzit.
Verder is de perfectionist erg gespannen en kan zo in de eigen denkbeelden vast komen te zitten.
Omgang
In de samenwerking met anderen is de perfectionist vaak inflexibel en veeleisend. De sociale omgang verloopt dus stroef.
Eigenschappen Toetsenist
- Optimisme
- Energiek
- Vindingrijkheid
- Idealistisch
- Gedisciplineerdheid
- Punctueel
Wat zijn de baankansen voor een Toetsenist?
Het arbeidsmarktperspectief voor een Toetsenist is niet heel goed. Een Toetsenist dient uitzonderlijk veel talent en ambitie te hebben om door te kunnen breken en gevraagd te worden voor optredens. Veel Toetsenisten vullen hun werkzaamheden aan met het lesgeven op scholen of het aanbieden van cursussen.
Doorgroeien is vrij lastig voor een Toetsenist. Wel kan een Toetsenist voor steeds grotere podia gevraagd worden en misschien uiteindelijk wel doorbreken in het buitenland.
De actuele kans op werk voor een Toetsenist
Het beroep Toetsenist is onderdeel van de beroepsfamilie Musici. De kans op werk voor de beroepsfamilie Musici is in de huidige periode gemiddeld
Huidige aantal vacatures
0
Baankans Toetsenist
Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen
Doorgroei mogelijkheden Toetsenist
Het beroep Toetsenist is onderdeel van de beroepsfamilie Musici.
Mogelijke specialisaties voor een Toetsenist
Doorgroei beroepen voor een Toetsenist
Waar werkt een Toetsenist?
Een Toetsenist werkt zelfstandig of in een band. Vaak is het belangrijkste doel om plezier te hebben in het werk en anderen te vermaken. Geld verdienen komt vaak op een tweede plaats.
Met wie werkt een Toetsenist samen?
Een Toetsenist die in een band speelt, werkt natuurlijk intensief samen met de andere bandleden. Bij optredens komt de Toetsenist ook in contact met Technici en het publiek. Een band kan een Producer inschakelen om onder meer ruimtes voor opnames te regelen en locaties voor optredens te vinden.
- Bandleden
- Technici
- Producer
- Publiek
Verwante beroepen Toetsenist:
Opleiding:
Baankans: Gemiddeld
Baankans
Opleiding: HBO
Baankans: Gemiddeld
Baankans
Opleiding: HBO WO
Baankans: Gemiddeld
Baankans
Alles over het beroep Toetsenist in één oogopslag
Sector:
Beroepsgroep:
Competenties:
Persoonstype:
Netwerk:
- Bandleden
- Technici
- Producer
- Publiek
Opleidingsniveau:
Salarisindicatie:
- Van €1700 tot €4000