Toezichthouder: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden
Toezichthouder: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden
Dus je wilt misschien wel werken als Toezichthouder? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je Toezichthouder wilt worden.
Informatie over omscholing, wat je gaat doen als Toezichthouder, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.
Alles over het werken als Toezichthouder
Vacatures Toezichthouder
Vacatures laden...
Wat is een Toezichthouder?
Als toezichthouder wordt je door de overheid aangesteld en ben je een onafhankelijk en onpartijdig instituut dat toeziet op de naleving van wet- en regelgeving door verschillende organisaties. Een toezichthouder houdt zich bezig met het voorkomen van maatschappelijk ongewenste effecten en richt zich op bescherming van zwakke belangen zoals het mileu. als toezicthouder hou je je ook bezig met het beperken van risico's, zoals bij de opslag van gevaarlijke stoffen. Als toezichthouder werk je mee aan de verhoging van de kwaliteit van de samenleving en de vergroting van veiligheid en het vertrouwen van individuele burgers in de samenleving. Als toezichthouder kun je informatie verstrekken, kun je hulp aanbieden aan organisaties en wanneer nodig dwang toepassen in de vorm van onder andere een boete of bestuursdwang. Je bent als toezichthouder bezig met handhaving van de Nederlandse (en soms ook Europese) wet- en regelgeving.
Past het beroep Toezichthouder bij jou?
Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Bekijk actuele vacatures die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid.
Bekijk jouw baansuggestiesHeb je wel eens gedacht aan?
Omscholen naar een beroep met baankansen?Vacatures laden...
Vacatures Toezichthouder per niveau
Vacatures Toezichthouder per stad
Vacatures Toezichthouder Alkmaar
Vacatures Toezichthouder Almelo
Vacatures Toezichthouder Almere
Vacatures Toezichthouder Alphen aan den Rijn
Vacatures Toezichthouder Amersfoort
Vacatures Toezichthouder Amstelveen
Vacatures Toezichthouder Amsterdam
Vacatures Toezichthouder Apeldoorn
Vacatures Toezichthouder Arnhem
Vacatures Toezichthouder Assen
Vacatures Toezichthouder Bergen op Zoom
Vacatures Toezichthouder Breda
Vacatures Toezichthouder Capelle aan den IJssel
Vacatures Toezichthouder Delft
Vacatures Toezichthouder Den Bosch
Vacatures Toezichthouder Den Haag
Vacatures Toezichthouder Den Helder
Vacatures Toezichthouder Deventer
Vacatures Toezichthouder Doetinchem
Vacatures Toezichthouder Dordrecht
Vacatures Toezichthouder Eindhoven
Vacatures Toezichthouder Emmen
Vacatures Toezichthouder Enschede
Vacatures Toezichthouder Gouda
Vacatures Toezichthouder Groningen
Vacatures Toezichthouder Haarlem
Vacatures Toezichthouder Haarlemmermeer
Vacatures Toezichthouder Heerlen
Vacatures Toezichthouder Helmond
Vacatures Toezichthouder Hengelo
Vacatures Toezichthouder Hilversum
Vacatures Toezichthouder Hoogeveen
Vacatures Toezichthouder Hoorn
Vacatures Toezichthouder Katwijk
Vacatures Toezichthouder Leeuwarden
Vacatures Toezichthouder Leiden
Vacatures Toezichthouder Lelystad
Vacatures Toezichthouder Maastricht
Vacatures Toezichthouder Middelburg
Vacatures Toezichthouder Nieuwegein
Vacatures Toezichthouder Nijmegen
Vacatures Toezichthouder Purmerend
Vacatures Toezichthouder Roermond
Vacatures Toezichthouder Roosendaal
Vacatures Toezichthouder Rotterdam
Vacatures Toezichthouder Schiedam
Vacatures Toezichthouder Spijkenisse
Vacatures Toezichthouder Terneuzen
Vacatures Toezichthouder Tilburg
Vacatures Toezichthouder Utrecht
Vacatures Toezichthouder Veenendaal
Vacatures Toezichthouder Venlo
Vacatures Toezichthouder Vlaardingen
Vacatures Toezichthouder Westland
Vacatures Toezichthouder Zaanstad
Vacatures Toezichthouder Zeist
Salarisschaal Toezichthouder
Wat verdient een Toezichthouder?
Het is salaris van een toezichthouer is afhankelijk van de organisatie waar je als toezichthouder komt te werken, maar ligt gemiddeld rond de 3300 euro per maand. Ook de secundaire arbeidsvoorwaarden verschillen per organisatie voor een toezicthouder.
Meer weten over het salaris Toezichthouder
Hoe word je een Toezichthouder?
Er is geen specifieke opleiding tot de functie van toezichthouder. Afhankelijk van de organisatie waar je als toezichthouder komt te werken, is het verstandig cursussen te volgen die inzicht geven in de inhoudelijke taken die passen bij de functie van toezichthouder.
Opleidingen, cursussen en trainingen tot Toezichthouder
Er zijn geen opleidingen Toezichthouder aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Toezichthouder in werkt
Bekijk alle opleidingen Overheid & Semi-overheidOmscholen tot Toezichthouder
Je kan op verschillende manieren omscholen tot Toezichthouder. Zelfstandig of georganiseerd.
Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Toezichthouder
Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Toezichthouder
Als je Toezichthouder wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Toezichthouder zijn de volgende zaken belangrijk:
Interesse en Motivatie Toezichthouder
Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen.
Competenties Toezichthouder
Een Toezichthouder heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.Steekwoorden: bemiddelen, onderhandelen, overtuigen, voor zichzelf opkomen
Omschrijving
Deze personen proberen het goed te doen voor zichzelf en voor iemand anders. Per situatie bekijken assertieve mensen de voor- en nadelen voor beide partijen. In bepaalde situaties zullen deze personen eerder voor zichzelf opkomen en in andere situaties geven ze de ander zijn zin. Ze gaan confrontaties niet uit de weg en vinden het fijn om zo nu en dan wat tegengas te krijgen.
Sterke punten
Deze personen hebben lef nodig om voor zichzelf en een ander op te komen. Daarbij kunnen ze goed luisteren en anderen overtuigen. Ze geven de ander de ruimte om te praten en zullen zelf ook proberen iemand te overtuigen van hun standpunt.
Zwakke punten
In bepaalde situaties kunnen deze personen ervoor kiezen om hun gelijk te halen. Daarentegen kan het ook voorkomen dat deze personen bewust de ander zijn zin geven. Omdat dit niet vast staat, kan het zijn dat deze personen wispelturig overkomen.
Steekwoorden: zelfbewust, integriteit, beheersing, luisteren
Omschrijving
Deze personen herkennen en erkennen een conflict. Door te erkennen dat er een conflict is ontstaan, zetten zij de eerste stap om het conflict op te lossen. Ze bepalen wat de inhoud van het conflict is en hoe deze opgelost kan worden. Ze communiceren hierover met alle betrokken partijen en uiteindelijk zorgen ze ervoor dat het conflict op een nette manier wordt opgelost.
Sterke punten
Deze mensen zijn vaak integer. Tijdens een conflict proberen zij te allen tijde het moraal hoog te houden. Daarbij zijn ze onpartijdig en willen ze het beste resultaat behalen voor alle partijen. Deze personen kunnen vaak ook goed luisteren en overtuigen.
Zwakke punten
Het gevaar van conflictbeheersing is dat de personen die zich hiermee bezighouden als ‘meningloos’ worden bestempeld. Ze bemiddelen tijdens conflicten tussen meerdere partijen, maar nemen soms geen duidelijk standpunt in.
Steekwoorden: discipline, betrouwbaar, structureel, loyaal
Omschrijving
Integere mensen voeren zorgvuldig hun taken uit. Ze houden hierbij rekening met de geldende sociale en ethische normen ten aanzien van gevoelige informatie, contact met anderen en posities en belangen. Deze mensen houden zichzelf verantwoordelijk voor hun werkzaamheden. Moraliteit staat hoog in het vaandel bij deze mensen.
Sterke punten
Deze mensen zijn eerlijk, betrouwbaar en bekijken alles vanuit een moreel oogpunt. Verder zijn integere mensen vaak erg gestructureerd en raken ze bij tegenslag niet van hun stuk. Bovendien zijn deze mensen vaak erg beheerst. Deze mensen worden ook wel vaak loyaal genoemd.
Zwakke punten
Integere mensen hebben vaak moeite met zeggen wat ze bedoelen. Ze hebben moeite met de informatie helder en duidelijk te verspreiden. Verder laten zij zich snel afleiden van hun werkzaamheden. Sommige integere mensen zijn goed in het manipuleren van anderen. Ze houden bewust informatie achter, of ze zijn loslippig met betrekking tot vertrouwelijke informatie. Dit gebeurt vaak met het oog op het eigenbelang.
Steekwoorden: analytisch vermogen, overtuigen, vragen stellen, accuratesse
Omschrijving
Deze mensen beoordelen en analyseren opdrachten op hun eigen manier. Ze leggen een lijst met criteria langs de opdracht en bekijken zo bijvoorbeeld de haalbaarheid van de opdracht. Bij iedere taak stellen zij zichzelf verschillende vragen en plaatsen vervolgens kanttekeningen. Over het algemeen beschikken deze mensen over een brede kennis en zijn ze goed op de hoogte van hun omgeving.
Sterke punten
Deze mensen kunnen vaak ook goed analyseren. Omdat ze erg precies zijn, bekijken ze taken vanuit verschillende perspectieven. Daarnaast werken kritische mensen accuraat en netjes. Ook overtuigen is een eigenschap die past bij kritisch zijn. Kritische mensen bekijken opdrachten vanuit verschillende perspectieven en stellen vervolgens argumenten op. Deze argumenten gebruiken ze vervolgens om anderen op een goede manier te overtuigen.
Zwakke punten
Mensen die te kritisch zijn, kunnen overkomen als de zogenaamde ‘pietlutten’. Verder kunnen deze mensen weleens star overkomen. Zij zijn te kritisch en willen hun mening niet bijstellen. Hierdoor kan een discussie weleens lastig zijn.
Steekwoorden: structureel, plannen en organiseren, resultaat, perfectionistisch
Omschrijving
Deze mensen hebben details en procedures goed in hun hoofd zitten. Deze personen letten bij opdrachten op de details, zij controleren bijvoorbeeld de spelling en houden zich bezig met de vormgeving. Daarnaast houden deze mensen zich vaak bezig met de planning en organisatie van werkzaamheden.
Sterke punten
Deze mensen zijn precies en werken structureel. Zij kijken met een kritisch oog naar opdrachten. Daarnaast beschikken deze mensen ook vaak over de competentie ‘plannen en organiseren’. Zij hebben een goed beeld in het hoofd van het resultaat en de taken die uitgevoerd moeten worden.
Zwakke punten
De kritische houding kan ervoor zorgen dat de omgeving hen ziet als ‘pietluttig’. Verder kan het zijn dat ze zo opgaan in details dat de creativiteit van deze mensen eronder lijdt. Ook kunnen ze doorslaan en hoofdzaken uit het oog verliezen.
Steekwoorden Competentie Onafhankelijkheid:
zelfverzekerd, zelfkennis, zelfontwikkeling, kritisch, zelfstandig
Omschrijving
Deze mensen nemen beslissingen op basis van hun eigen overtuigingen en niet zozeer op basis van overtuigingen van anderen. Deze mensen hebben vaak een duidelijke koers en laten zich niet zomaar van de wijs brengen. Zij werken zelfstandig en durven besluiten te nemen. Ze kijken kritisch naar het werk en hun functioneren, waardoor ze zichzelf verder kunnen ontwikkelen.
Sterke punten
Over het algemeen zijn deze mensen zelfverzekerd en beschikken ze over een goede zelfkennis en –ontwikkeling. Zij zetten voor zichzelf een bepaalde koers uit en bewandelen zelfstandig de weg ernaar toe.
Zwakke punten
Onafhankelijke mensen kunnen afstandelijk overkomen. Ze doen vaak dingen zelfstandig en hierdoor kan het voor omgeving lijken alsof ze zich afsluiten. Nog een gevaar van zelfstandig werken is stress. Onafhankelijke mensen vinden het lastig om hulp te vragen, waardoor de werkdruk enorm kan oplopen.
Steekwoorden: doorzetters, zorgvuldig, eigenwijs, ambitieus
Omschrijving
Bij deze mensen staat het resultaat centraal. Zij spannen zich in om dit resultaat te behalen. Zij laten zich niet van de wijs brengen door extra werk, tegenvallers of tijdsdruk. Onderweg weten ze problemen op te lossen en daarbij het resultaat voor ogen te houden.
Sterke punten
Deze mensen gaan net zo lang door totdat ze hun doel behaald hebben. Ze werken accuraat en zorgvuldig. Deze mensen hebben vaak ook veel discipline en doorzettingsvermogen, ze voelen zich goed wanneer het beoogde doel behaald is. Deze personen hebben een bepaalde mate van prestatiedrang, hierdoor kunnen ze zowel zichzelf als anderen goed motiveren.
Zwakke punten
De manier waarop deze mensen tot het resultaat komen is niet zo belangrijk. Hierdoor kunnen er wel fouten gemaakt worden. Andere mensen kunnen door deze persoon ook benadeeld worden. Deze resultaatgerichte mensen zijn teveel met het resultaat bezig, zodat ze hun omgeving vergeten. Maar ook bij henzelf kan de prestatiedrang leiden tot problemen. Zij willen zo graag presteren dat ze een verhoogd risico lopen op bijvoorbeeld een burn-out.
Steekwoorden: structureel werken, zakelijk en kalm, energie
Omschrijving
Deze personen kunnen blijven presteren in zware tijden. Ze laten zich niet aan de kant zetten door extra werk, tijdsdruk of tegenvallende resultaten. Het maakt deze personen niet uit hoeveel taken ze nog moeten doen, ze hebben doorzettingsvermogen om de taken af te ronden. Deze personen communiceren duidelijk over hun werkzaamheden en over wat zij wel/of niet willen.
Sterke punten
Ondanks de vele werkzaamheden en taken blijven deze personen rustig. Zij kunnen goed relativeren en hun energie goed verdelen over de verschillende werkzaamheden. Deze personen handelen vaak zakelijk en kalm en op deze manier weten zij ook het overzicht te bewaren. Ook structureel werken valt binnen deze competentie. Op die manier kunnen zij veel werkzaamheden naast elkaar uitvoeren. In zware tijden laten deze stressbestendige personen doorzettingsvermogen zien, ze willen graag de verschillende doelen behalen. Het resultaat staat bij deze personen dan ook centraal.
Zwakke punten
Er bestaat een gevaar dat deze mensen stress niet onderkennen. Hierdoor kan het gebeuren dat zij zichzelf voorbij lopen en lopen zij een verhoogd risico op gezondheidsklachten. De eigenschappen ‘zakelijk’ en ‘kalm’ kunnen ook een zwak punt zijn, deze personen kunnen afstandelijk overkomen naar hun omgeving.
Vaardigheden Toezichthouder
- Doorzettingsvermogen
- Doelgericht werken
- Ambitie
- Incasseringsvermogen
- Rust bewaren
- Uitdrukkingsvaardigheid
- Ontspannenheid
- Grenzen aangeven
- Integriteit
- Zelfbeheersing
- Bemiddelingskracht
- Betrouwbaarheid
- Consequent handelen
- Loyaliteit
- Analyseren
- Evalueren
- Redeneren
- Gestructureerd werken
- Accuratesse
- Zorgvuldigheid
- Zelfsturing
- Zelfontwikkeling
- Durf
Wat voor persoonlijkheid heeft een Toezichthouder nodig?
Als toezichthouder vervul je een belangrijke functie en zie je toe op de naleving van wet- en regelgeving. Als toezichthouder hou je verschillende partijen in de gaten en grijp je in als je dingen waarneemt die niet geoorloofd zijn. Je analyseert op afstand en grijpt in wanneer nodig.
Verder ben je als toezichthouder ook een succesvolle werker. Je werkt vol ijver naar een succes toe. In het werk van de toezichthouder betekent dit dat je foutieve praktijken waarneemt en dat je hier maatregelen tegen neemt waardoor foutieve effecten voorkomen worden.
Wat voor persoonlijkheidstype is de Loyalist? De loyalist is een zeer trouw persoon. Je vindt hieronder de sterke en zwakke kanten van dit persoonstype, zoals het beschreven is in het enneagram.
Sterke eigenschappen
De loyalist is door diens twijfel in anderen zelf erg punctueel, concreet en probleemgericht. Daarnaast heeft de loyalist een goede intuïtie en is hij trouw. Vaak ondersteunt hij het gezag op alle mogelijke manieren. Verder is hij door zijn twijfel en behoefte aan controle goed in het opsporen van fouten en het opzetten en controleren van processen.
Zwakke eigenschappen
De loyalist is erg slecht in het vertrouwen van anderen, en daardoor vaak erg onrustig en teruggetrokken. Door de angst is het moeilijk voor de loyalist om de gevoelens van anderen en die van zichzelf te onderscheiden, waardoor de twijfel in anderen ook erg subjectief is. Ook kan hij zich door zijn twijfel gaan verzetten tegen het gezag.
Omgang
Een loyalist is over het algemeen prettig in de omgang. Hij laat het nooit zien als er iets mis is, maakt grapjes en komt zijn afspraken altijd na. Wel kan de loyalist onrustig zijn in de omgang. Dit kan leiden tot misverstanden. De verhouding tot de autoriteit kan verder tot stroeve relaties met collega’s leiden.
Wat voor persoonlijkheidstype is de Succesvolle Werker?
De succesvolle werker wil je graag als personeel hebben. Je vindt hieronder de sterke en zwakke kanten van dit persoonstype, zoals het beschreven is in het enneagram.
Sterke eigenschappen
De succesvolle werker is doelgericht, efficiënt, zelfverzekerd en motiverend. Ook is hij energiek, gedreven en optimistisch. Daardoor kan hij goed leiding geven. Hij richt zich op eenvoud. Als een probleem complex is, maakt hij het simpel en overzichtelijk.
Zwakke eigenschappen
De succesvolle werker kan narcistisch zijn en wil mislukkingen weg wensen, waardoor het probleem soms alleen maar zal verergeren. Hij kan kort door de bocht zijn en ongevoelig zijn tegenover collega's.
Omgang
In de omgang met anderen is de succesvolle werker erg strategisch. Dit kan motiverend werken, maar kan mensen ook angst aanjagen. Mensen worden door een succesvolle werker vaak gezien als middelen. In persoonlijke relaties is de succesvolle werker vaak recht-door-zee en accepterend, maar ook ongeduldig en geobsedeerd door werk.
Wat voor persoonlijkheidstype is de waarnemer?
De waarnemer ziet vaak de details die een ander niet kent. Je vindt hieronder de sterke en zwakke kanten van dit persoonstype, zoals het beschreven is in het enneagram.
Sterke eigenschappen
De waarnemer is vaak specialist op een bepaald vakgebied en bezit daarmee veel en diepgaande kennis over zaken. Ook heeft hij een sterke motivatie om te werken en is hij analytisch, eerlijk en intellectueel. De waarnemer kan goed hoofd- en bijzaken scheiden. Tevens is de waarnemer door diens onafhankelijke, afstandelijke natuur goed in het houden van geheimen en is hij objectief.
Zwakke eigenschappen
De waarnemer is door diens persoonlijkheid slecht in het onderhouden van menselijk contact en persoonlijke relaties. Door de nadruk op het intellectuele, is het moeilijk voor de waarnemer om spontane dingen te doen. De waarnemer kan dus ook gesloten en afstandelijk zijn.
Omgang
De waarnemer is goed in luisteren, en sterk als het gaat om het eigen vakgebied. Verder is het moeilijk voor een waarnemer om met anderen te praten. Hij heeft ook meestal geen behoefte om over zogenaamde “onbenulligheden” te praten. Conflicten worden vermeden.
Eigenschappen Toezichthouder
- Trouw
- Integriteit
- Punctueel
- Enthousiasme
- Zelfverzekerdheid
- Ondernemendheid
- Waarnemendheid
- Gedetailleerdheid
- Leergierigheid
Wat zijn de baankansen voor een Toezichthouder?
Toezicht is een belangrijk onderdeel van de Nederlandse samenleving en het arbeidsperspectief van een toezichthouder is ook relatief goed. Afhankelijk van de organisatie waarin je werkzaam bent, heeft een toezichthouder goede of slechte doorgroeimogelijkheden.
Waar werkt een Toezichthouder?
Als toezichthouder wordt je door de overheid aangesteld en ben je een onafhankelijk en onpartijdig instituut dat toeziet op de naleving van Nederlandse wet- en regelgeving door verschillende organisaties. Als toezichthouder werk je dus voor de Nederlandse overheid.
Met wie werkt een Toezichthouder samen?
Als toezichthouder heb je ten eerste veel contact met andere organisaties waarover je toezicht houdt. Je gaat dagelijks in gesprek met werknemers van deze bedrijven om de bedrijven op de goede weg te krijgen of te houden. Verder heb je ook contact met je eigen organisatie en leg je verantwoording af over je werkzaamheden.
Als toezichthouder heb je soms ook contact met toezichthouders van andere bedrijven om bepaalde casussen te bespreken of omdat je samen met deze andere toezichthouders een zaak toegewezen krijgt.
- Verschillende organisaties
- Toezichthouders van andere bedrijven
Verwante beroepen Toezichthouder:
Opleiding: HBO WO
Baankans: Onbekend
Baankans
Alles over het beroep Toezichthouder in één oogopslag
Sector:
Beroepsgroep:
Competenties:
Persoonstype:
Netwerk:
- Verschillende organisaties
- Toezichthouders van andere bedrijven
Opleidingsniveau:
Salarisindicatie:
- Van €3000 tot €3500