Trambestuurder: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden
Trambestuurder: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden
Dus je wilt misschien wel werken als Trambestuurder? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je Trambestuurder wilt worden.
Informatie over omscholing, wat je gaat doen als Trambestuurder, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.
Alles over het werken als Trambestuurder
Vacatures Trambestuurder
Vacatures laden...
Wat is een Trambestuurder?
Een Trambestuurder bestuurt, zoals de naam al doet vermoeden, een tram. De Trambestuuder hoeft zelf niet veel te sturen, want de richting wordt bepaald door de wissels. Wel regelt de Trambestuurder de snelheid van de tram. Hij geeft stroom tussen de haltes en remt bij de halte. Ook zorgt hij ervoor dat er geen gevaarlijke verkeerssituaties ontstaan, zodat de passagiers veilig op hun bestemming komen. Hij kan goed inschatten hoe andere weggebruikers zich gedragen. De Trambestuurder is dus erg alert en reageert onmiddellijk bij een mogelijk gevaarlijke situatie, zoals kinderen die opeens oversteken. Hij is op de hoogte van alle veiligheidsmaatregelen.
De Trambestuurder weet hoe hij lastige passagiers aan moet pakken en hij kan eerste hulp verlenen. Ook weet hij hoe te handelen in lastige en stressvolle situaties. Bovendien heeft de Trambestuurder kennis van de straten en routes in het gebied waar hij rijdt, zodat hij passagiers reisadvies kan geven. Daarnaast kent de Trambestuurder natuurlijk alle verkeersregels en kan hij klein onderhoud uitvoeren aan de tram, mocht dat nodig zijn. Verder verkoopt de Trambestuurder kaartjes aan passagiers en zorgt hij dat de tram op tijd rijdt.
Een Trambestuurder draait onregelmatige diensten op verschillende trajecten. Hij kan ochtend-, middag- of avonddienst hebben. Ook kan het zijn dat hij moet werken op feestdagen.
Past het beroep Trambestuurder bij jou?
Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Bekijk actuele vacatures die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid.
Bekijk jouw baansuggestiesHeb je wel eens gedacht aan?
Omscholen naar een beroep met baankansen?Vacatures laden...
Vacatures Trambestuurder per niveau
Vacatures Trambestuurder per stad
Vacatures Trambestuurder Alkmaar
Vacatures Trambestuurder Almelo
Vacatures Trambestuurder Almere
Vacatures Trambestuurder Alphen aan den Rijn
Vacatures Trambestuurder Amersfoort
Vacatures Trambestuurder Amstelveen
Vacatures Trambestuurder Amsterdam
Vacatures Trambestuurder Apeldoorn
Vacatures Trambestuurder Arnhem
Vacatures Trambestuurder Assen
Vacatures Trambestuurder Bergen op Zoom
Vacatures Trambestuurder Breda
Vacatures Trambestuurder Capelle aan den IJssel
Vacatures Trambestuurder Delft
Vacatures Trambestuurder Den Bosch
Vacatures Trambestuurder Den Haag
Vacatures Trambestuurder Den Helder
Vacatures Trambestuurder Deventer
Vacatures Trambestuurder Doetinchem
Vacatures Trambestuurder Dordrecht
Vacatures Trambestuurder Eindhoven
Vacatures Trambestuurder Emmen
Vacatures Trambestuurder Enschede
Vacatures Trambestuurder Gouda
Vacatures Trambestuurder Groningen
Vacatures Trambestuurder Haarlem
Vacatures Trambestuurder Haarlemmermeer
Vacatures Trambestuurder Heerlen
Vacatures Trambestuurder Helmond
Vacatures Trambestuurder Hengelo
Vacatures Trambestuurder Hilversum
Vacatures Trambestuurder Hoogeveen
Vacatures Trambestuurder Hoorn
Vacatures Trambestuurder Katwijk
Vacatures Trambestuurder Leeuwarden
Vacatures Trambestuurder Leiden
Vacatures Trambestuurder Lelystad
Vacatures Trambestuurder Maastricht
Vacatures Trambestuurder Middelburg
Vacatures Trambestuurder Nieuwegein
Vacatures Trambestuurder Nijmegen
Vacatures Trambestuurder Purmerend
Vacatures Trambestuurder Roermond
Vacatures Trambestuurder Roosendaal
Vacatures Trambestuurder Rotterdam
Vacatures Trambestuurder Schiedam
Vacatures Trambestuurder Spijkenisse
Vacatures Trambestuurder Terneuzen
Vacatures Trambestuurder Tilburg
Vacatures Trambestuurder Utrecht
Vacatures Trambestuurder Veenendaal
Vacatures Trambestuurder Venlo
Vacatures Trambestuurder Vlaardingen
Vacatures Trambestuurder Westland
Vacatures Trambestuurder Zaanstad
Vacatures Trambestuurder Zeist
Salarisschaal Trambestuurder
Wat verdient een Trambestuurder?
Een Trambestuurder kan rekenen op zo’n €1500,- en €2900,- bruto per maand bij een fulltime werkaanstelling. Dit bedrag is inclusief toeslagen. Het salaris hangt onder andere af van de leeftijd en ervaring van de Trambestuurder.
Voor Trambestuurders gelden secundaire arbeidsvoorwaarden als zo’n 23 vakantiedagen, ADV-dagen, bedrijfskleding, de mogelijkheid deel te nemen aan een spaarloonregeling en/of levensloopregeling, een reiskostenvergoeding, een onregelmatigheidstoeslag en korting op reizen met het openbaar vervoer.
Meer weten over het salaris Trambestuurder
Hoe word je een Trambestuurder?
Om Trambestuurder te worden, moet iemand twee tot drie maanden een interne opleiding volgen bij een openbaar vervoersbedrijf. Daar leer je de verkeersregels, maar ook leer je alles over de techniek van de tram, het lijnennet, de dienstregelingen en –roosters, de vervoersbewijzen, hoe je eenvoudige storingen op kunt lossen, de omgang met passagiers en de omgang met lastige situaties. Tijdens de opleiding ontvang je al salaris. Bij sommige bedrijven geldt dat je minstens 1000 uur als Trambestuurder moet werken, anders moet je een deel van de opleidingskosten terugbetalen.
Opleidingen, cursussen en trainingen tot Trambestuurder
Er zijn geen opleidingen Trambestuurder aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Trambestuurder in werkt
Bekijk alle opleidingen Transport & LogistiekOmscholen tot Trambestuurder
Je kan op verschillende manieren omscholen tot Trambestuurder. Zelfstandig of georganiseerd.
Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Trambestuurder
Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Trambestuurder
Als je Trambestuurder wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Trambestuurder zijn de volgende zaken belangrijk:
Interesse en Motivatie Trambestuurder
Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen.
Competenties Trambestuurder
Een Trambestuurder heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.Steekwoorden: analytisch vermogen, initiatief ontplooien, inzicht in omgeving, inlevingsvermogen
Omschrijving
Deze personen lopen vaak voorop en herkennen situaties. Ze weten vervolgens hoe ze deze het beste kunnen aanpakken. Deze personen leggen verbanden tussen verleden, heden en proberen hier in de toekomst op in te spelen.
Sterke punten
Deze personen hebben over het algemeen een sterk ontwikkeld analytisch vermogen. Ze leggen verbanden en scheiden hoofd- en bijzaken. Daarnaast nemen deze personen vaak initiatief en proberen ze zich in te leven in de situatie en andere personen.
Zwakke punten
Doordat deze personen veel van te voren weren, kan ze voorspelbaar overkomen. Door sommige mensen wordt dit als saai ervaren. Verder kan deze competentie de creativiteit beperken. Doordat veel zaken van tevoren vast liggen, is er minder ruimte voor creatieve oplossingen.
Steekwoorden: beslissingen, argumenten, overtuigen, durf
Omschrijving
Deze personen durven beslissingen te nemen. Dit doen ze bijvoorbeeld door een bepaalde actie uit te voeren of een regel in te stellen. Deze besluitvaardige personen stellen hun beslissingen niet uit tot ze alle informatie hebben, zij proberen zo snel mogelijk de knoop door te maken. Bij eventuele consequenties kan hij terugkomen op de beslissing en een andere keuze maken. De persoon weet de beslissingen op een goede manier te onderbouwen.
Sterke punten
Deze personen weten anderen te overtuigen van hun besluit, ze gebruiken hierbij verschillende argumenten die passen bij hun standpunt. Voor het nemen van besluiten is lef nodig, hierover beschikt deze besluitvaardige persoon dan ook.
Zwakke punten
Aan het nemen van beslissingen zitten risico’s en deze risico’s kunnen gevolgen hebben. Op het moment dat deze persoon te snel teveel beslissingen neemt, kan hij roekeloos worden en zijn oog voor het resultaat verliezen. Het is dan ook van belang dat deze persoon op het juiste moment de juiste beslissing neemt en goed nadenkt over de voor- en nadelen ervan.
Steekwoorden: zelfbewust, integriteit, beheersing, luisteren
Omschrijving
Deze personen herkennen en erkennen een conflict. Door te erkennen dat er een conflict is ontstaan, zetten zij de eerste stap om het conflict op te lossen. Ze bepalen wat de inhoud van het conflict is en hoe deze opgelost kan worden. Ze communiceren hierover met alle betrokken partijen en uiteindelijk zorgen ze ervoor dat het conflict op een nette manier wordt opgelost.
Sterke punten
Deze mensen zijn vaak integer. Tijdens een conflict proberen zij te allen tijde het moraal hoog te houden. Daarbij zijn ze onpartijdig en willen ze het beste resultaat behalen voor alle partijen. Deze personen kunnen vaak ook goed luisteren en overtuigen.
Zwakke punten
Het gevaar van conflictbeheersing is dat de personen die zich hiermee bezighouden als ‘meningloos’ worden bestempeld. Ze bemiddelen tijdens conflicten tussen meerdere partijen, maar nemen soms geen duidelijk standpunt in.
Steekwoorden competentie Flexibiliteit:
aanpassingsvermogen, assertiviteit, inlevingsvermogen, luisteren, omgaan met verandering
Omschrijving
Deze mensen passen zich aan aan veranderende omstandigheden. Een verandering in de werkzaamheden wordt vlot geaccepteerd door deze personen. Zij kunnen hun eigen denkpatronen loslaten en zich inleven in de gedachten van anderen. Tijdens discussies zijn flexibele personen vaak objectief en proberen ze de standpunten helder te krijgen.
Sterke punten
Deze mensen kunnen zich goed inleven in personen en zich aanpassen aan situaties. Verder zijn deze mensen assertief, zij hebben zelf een bepaald doel, maar kijken ook naar de doelen van anderen. Luisteren en analyseren zijn ook eigenschappen die passen bij de competentie flexibiliteit. Flexibele personen proberen te luisteren naar de meningen van anderen en kunnen deze vervolgens analyseren.
Zwakke punten
Iemand die te flexibel zijn, wordt ook weleens besluiteloos genoemd. Zij vinden alles goed en gaan overal mee akkoord. Er wordt dan snel vanuit gegaan dat deze persoon geen mening heeft en hij kan hierdoor buitengesloten worden.
Steekwoorden: luisteren, doelstellingen, motiveren, zelfontwikkeling, resultaatgericht
Omschrijving
Deze personen zijn op de hoogte van alle ontwikkelingen binnen de organisatie en proberen hun kennis in te zetten waar dat mogelijk is.
Sterke punten
Mensen die inzicht hebben in de omgeving kunnen weloverwogen beslissingen nemen. Ze zijn resultaatgericht en maken beslissingen die helpen het doel te bereiken. Ze ontwikkelen zichtzelf en kunnen anderen motiveren zich ook te ontwikkelen.
Zwakke punten
Soms hebben mensen zoveel informatie over hun omgeving, dat ze moeite hebben hoofd- en bijzaken te scheiden. Ze kunnen zich dan verliezen in details en geen heldere beslissingen nemen.
Steekwoorden: servicegericht, relatiegericht, luisteren, begripvol, helpend
Omschrijving
Mensen die beschikken over deze competentie kunnen goed inspelen op de verwachtingen en behoeften van klanten. Dit kunnen zowel uitgesproken als onuitgesproken behoeften zijn. Dit is dan ook aan deze persoon om dit uit te zoeken. Zij voelen zich betrokken bij de klant en zetten zich vaak voor 100% in voor deze klant. Tevens toont deze persoon respect naar de klant. Een bekend spreekwoord wat past bij deze competentie is ‘De klant is koning’. Verder weet deze persoon de verschillende groepen klanten en hun behoeften te onderscheiden.
Sterke punten
Een sterk punt van deze klantgerichte persoon is de betrokkenheid. Deze mensen zullen altijd actief op zoek gaan naar datgene wat de klant wilt hebben. Ze hebben inlevingsvermogen en kunnen goed luisteren. Daarnaast kunnen deze mensen meestal goed overtuigen.
Zwakke punten
Sommige klantgerichte mensen verliezen het resultaat uit het oog. Ze zijn zo gefocust op de klant, dat het resultaat wordt vergeten. Ook te veel willen kan een valkuil zijn voor deze mensen, ze willen dan zo graag helpen dat ze zich opdringen bij klanten. Of er zijn meerdere klanten en deze moeten lang wachten voordat ze geholpen worden.
Steekwoorden Competentie Onafhankelijkheid:
zelfverzekerd, zelfkennis, zelfontwikkeling, kritisch, zelfstandig
Omschrijving
Deze mensen nemen beslissingen op basis van hun eigen overtuigingen en niet zozeer op basis van overtuigingen van anderen. Deze mensen hebben vaak een duidelijke koers en laten zich niet zomaar van de wijs brengen. Zij werken zelfstandig en durven besluiten te nemen. Ze kijken kritisch naar het werk en hun functioneren, waardoor ze zichzelf verder kunnen ontwikkelen.
Sterke punten
Over het algemeen zijn deze mensen zelfverzekerd en beschikken ze over een goede zelfkennis en –ontwikkeling. Zij zetten voor zichzelf een bepaalde koers uit en bewandelen zelfstandig de weg ernaar toe.
Zwakke punten
Onafhankelijke mensen kunnen afstandelijk overkomen. Ze doen vaak dingen zelfstandig en hierdoor kan het voor omgeving lijken alsof ze zich afsluiten. Nog een gevaar van zelfstandig werken is stress. Onafhankelijke mensen vinden het lastig om hulp te vragen, waardoor de werkdruk enorm kan oplopen.
Vaardigheden Trambestuurder
- Analytisch vermogen
- Initiatief ontplooien
- Inzicht in omgeving
- Beslissingen nemen
- Afwegen
- Prioriteiten stellen
- Integriteit
- Zelfbeheersing
- Bemiddelingskracht
- Inlevingsvermogen
- Aanpassingsvermogen
- Lichtvoetigheid
- Luisteren
- Analyseren
- Verbanden leggen
- Vriendelijkheid
- Respectvol
- Dienstverlenendheid
- Zelfsturing
- Zelfontwikkeling
- Durf
Wat voor persoonlijkheid heeft een Trambestuurder nodig?
Persoonstypen die passen bij een Trambestuurder zijn Succesvolle Werker en Waarnemer.
De Trambestuurder moet de passagiers op tijd en veilig naar hun bestemming brengen. Hij is geconcentreerd, alert, doelgericht en representatief (Succesvolle Werker).
Verder is het heel belangrijk dat een Trambestuurder het overige verkeer goed in de gaten houdt. De Trambestuurder weet hoe hij moet handelen bij lastige situaties, storingen en vervelende passagiers. Hij houdt het overzicht en is analytisch (Waarnemer).
Wat voor persoonlijkheidstype is de Succesvolle Werker?
De succesvolle werker wil je graag als personeel hebben. Je vindt hieronder de sterke en zwakke kanten van dit persoonstype, zoals het beschreven is in het enneagram.
Sterke eigenschappen
De succesvolle werker is doelgericht, efficiënt, zelfverzekerd en motiverend. Ook is hij energiek, gedreven en optimistisch. Daardoor kan hij goed leiding geven. Hij richt zich op eenvoud. Als een probleem complex is, maakt hij het simpel en overzichtelijk.
Zwakke eigenschappen
De succesvolle werker kan narcistisch zijn en wil mislukkingen weg wensen, waardoor het probleem soms alleen maar zal verergeren. Hij kan kort door de bocht zijn en ongevoelig zijn tegenover collega's.
Omgang
In de omgang met anderen is de succesvolle werker erg strategisch. Dit kan motiverend werken, maar kan mensen ook angst aanjagen. Mensen worden door een succesvolle werker vaak gezien als middelen. In persoonlijke relaties is de succesvolle werker vaak recht-door-zee en accepterend, maar ook ongeduldig en geobsedeerd door werk.
Wat voor persoonlijkheidstype is de waarnemer?
De waarnemer ziet vaak de details die een ander niet kent. Je vindt hieronder de sterke en zwakke kanten van dit persoonstype, zoals het beschreven is in het enneagram.
Sterke eigenschappen
De waarnemer is vaak specialist op een bepaald vakgebied en bezit daarmee veel en diepgaande kennis over zaken. Ook heeft hij een sterke motivatie om te werken en is hij analytisch, eerlijk en intellectueel. De waarnemer kan goed hoofd- en bijzaken scheiden. Tevens is de waarnemer door diens onafhankelijke, afstandelijke natuur goed in het houden van geheimen en is hij objectief.
Zwakke eigenschappen
De waarnemer is door diens persoonlijkheid slecht in het onderhouden van menselijk contact en persoonlijke relaties. Door de nadruk op het intellectuele, is het moeilijk voor de waarnemer om spontane dingen te doen. De waarnemer kan dus ook gesloten en afstandelijk zijn.
Omgang
De waarnemer is goed in luisteren, en sterk als het gaat om het eigen vakgebied. Verder is het moeilijk voor een waarnemer om met anderen te praten. Hij heeft ook meestal geen behoefte om over zogenaamde “onbenulligheden” te praten. Conflicten worden vermeden.
Eigenschappen Trambestuurder
- Enthousiasme
- Zelfverzekerdheid
- Ondernemendheid
- Waarnemendheid
- Gedetailleerdheid
- Leergierigheid
Wat zijn de baankansen voor een Trambestuurder?
Het aantal vacatures voor Trambestuurders wisselt periodiek. Tijdens de opleiding is hij al in dienst van het vervoersbedrijf. Om tot de opleiding toegelaten te worden, worden wel een aantal taal-, reken- en psychologische testen afgenomen. Er is dus een redelijk strenge selectie.
Er zijn niet veel doorgroeimogelijkheden voor Trambestuurders. Bij goed functioneren kan de Trambestuurder lastigere lijnen krijgen, door middel van een extra cursus bijvoorbeeld Treinmachinist worden of Coördinator worden.
De actuele kans op werk voor een Trambestuurder
Het beroep Trambestuurder is onderdeel van de beroepsfamilie Buschauffeurs lijndienst en trambestuurders. De kans op werk voor de beroepsfamilie Buschauffeurs lijndienst en trambestuurders is in de huidige periode goed
Huidige aantal vacatures
0
Baankans Trambestuurder
Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen
Doorgroei mogelijkheden Trambestuurder
Het beroep Trambestuurder is onderdeel van de beroepsfamilie Buschauffeurs lijndienst en trambestuurders.
Verwante beroepen Trambestuurder
Mogelijke specialisaties voor een Trambestuurder
Doorgroei beroepen voor een Trambestuurder
Waar werkt een Trambestuurder?
Een Trambestuurder werkt bij een openbaar vervoersbedrijf. Deze bedrijven voeren hun diensten uit in opdracht van de overheid, maar ze streven wel naar winst en horen dus bij de profitsector.
Met wie werkt een Trambestuurder samen?
Een Trambestuurder krijgt natuurlijk heel veel te maken met allerlei soorten passagiers. Ook werkt een Trambestuurder samen met Tramconducteurs. De Conducteurs reizen mee en verkopen kaartjes, geven advies en controleren of iedereen heeft in- en uitgecheckt. Tramconducteurs en Trambestuurders kunnen met elkaar communiceren en overleggen. Daarnaast heeft een Trambestuurder soms contact met de Roostermaker. Hij vraagt bijvoorbeeld soms vrije dagen.
- Passagiers
- Tramconducteur
- Roostermaker
Verwante beroepen Trambestuurder:
Opleiding: Cursus / Bijscholing MBO
Baankans: Goed
Baankans
Opleiding: Cursus / Bijscholing MBO
Baankans: Zeer goed
Baankans
Alles over het beroep Trambestuurder in één oogopslag
Sector:
Beroepsgroep:
Persoonstype:
Netwerk:
- Passagiers
- Tramconducteur
- Roostermaker
Opleidingsniveau:
Salarisindicatie:
- Van €1500 tot €2900