Visbioloog: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden
Visbioloog: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden
Dus je wilt misschien wel werken als Visbioloog? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je Visbioloog wilt worden.
Informatie over omscholing, wat je gaat doen als Visbioloog, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.
Alles over het werken als Visbioloog
Vacatures Visbioloog
Vacatures laden...
Wat is een Visbioloog?
De Visbioloog houdt zich bezig met een specifieke stroming binnen het vakgebied van de biologie. Deze stroming wordt de visserijbiologie genoemd. In de visserijbiologie wordt gekeken naar de grootte van de verschillende vissoorten. Hoeveel vissen zijn er van de verschillende soorten en wat zijn hun kenmerken? Aan de hand hiervan kan de Visbioloog adviezen uitbrengen.
De Visbioloog onderzoekt kenmerken zoals leeftijd, gewicht en lengte. Commercieel gezien kijkt de bioloog naar de hoeveelheid vissen en de hoeveelheid en kenmerken van de vissen die gevangen worden. Aan de hand van deze gegevens kan de Visbioloog vaststellen hoeveel vissen van een bepaalde soort gevangen kunnen worden zonder dat de soort een bedreigde diersoort gaat worden. In dit proces wordt dan ook de zogenaamde vastquota vastgelegd.
Er zijn wereldwijd verschillende organisaties die zich hiermee bezighouden. In Nederland wordt dit vooral gedaan door IMARES. Het werk is belangrijk om voldoende vissoorten in de zeeën te behouden, maar deze ook te kunnen vangen voor commercieel gebruik. De Visbioloog moet daarom beide belangen in het oog houden bij zijn werk.
Past het beroep Visbioloog bij jou?
Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Bekijk actuele vacatures die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid.
Bekijk jouw baansuggestiesHeb je wel eens gedacht aan?
Omscholen naar een beroep met baankansen?Vacatures laden...
Vacatures Visbioloog per niveau
Vacatures Visbioloog per stad
Vacatures Visbioloog Alphen aan den Rijn
Vacatures Visbioloog Amersfoort
Vacatures Visbioloog Amstelveen
Vacatures Visbioloog Amsterdam
Vacatures Visbioloog Apeldoorn
Vacatures Visbioloog Bergen op Zoom
Vacatures Visbioloog Capelle aan den IJssel
Vacatures Visbioloog Den Bosch
Vacatures Visbioloog Den Helder
Vacatures Visbioloog Doetinchem
Vacatures Visbioloog Dordrecht
Vacatures Visbioloog Eindhoven
Vacatures Visbioloog Groningen
Vacatures Visbioloog Haarlemmermeer
Vacatures Visbioloog Hilversum
Vacatures Visbioloog Hoogeveen
Vacatures Visbioloog Leeuwarden
Vacatures Visbioloog Maastricht
Vacatures Visbioloog Middelburg
Vacatures Visbioloog Nieuwegein
Vacatures Visbioloog Purmerend
Vacatures Visbioloog Roosendaal
Vacatures Visbioloog Rotterdam
Vacatures Visbioloog Spijkenisse
Vacatures Visbioloog Terneuzen
Vacatures Visbioloog Veenendaal
Vacatures Visbioloog Vlaardingen
Salarisschaal Visbioloog
Wat verdient een Visbioloog?
Het salaris van de Visbioloog zal vergelijkbaar zijn met dat van de bioloog. Gemiddeld ligt het salaris tussen de €2000,- en €3600,-. Tot de overige arbeidsvoorwaarden behoren onder meer vakantiedagen.
Meer weten over het salaris Visbioloog
Hoe word je een Visbioloog?
Om als Visbioloog aan de slag te kunnen is het goed om de opleiding Biologie te volgen. Deze opleiding wordt op HBO en WO niveau aangeboden en duurt gemiddeld vier jaar. Door bepaalde richtingen te kiezen en praktijkervaring op te doen kan de bioloog dan doorgroeien tot Visbioloog.
Opleidingen, cursussen en trainingen tot Visbioloog
Er zijn geen opleidingen Visbioloog aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Visbioloog in werkt
Bekijk alle opleidingen Agrarisch & MilieuOmscholen tot Visbioloog
Je kan op verschillende manieren omscholen tot Visbioloog. Zelfstandig of georganiseerd.
Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Visbioloog
Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Visbioloog
Als je Visbioloog wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Visbioloog zijn de volgende zaken belangrijk:
Interesse en Motivatie Visbioloog
Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen.
Competenties Visbioloog
Een Visbioloog heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.Steekwoorden Competentie Analytisch:
analyseren, systematisch denken, problemen bekijken vanuit verschillende oogpunten, kritisch
Omschrijving
Hoofd- en bijzaken van elkaar scheiden, dat ligt deze mensen wel. Zij pakken de kern van het probleem aan en bekijken dit vanuit verschillende oogpunten. Daarnaast leggen zij verbanden tussen deze verschillende perspectieven. Deze analytische mensen beginnen bij de hoofdzaak en pakken vervolgens de bijzaken aan. Hierbij worden gevolgen op korte en op lange termijn in de gaten gehouden. Uiteindelijk komen zij met een duidelijke conclusie.
Sterke punten
Deze mensen zijn vaak pro-actief. Als zij een probleem constateren, pakken zij dit aan en proberen dit op een goede manier op te lossen. Verder zijn deze mensen vaak gestructureerd. Ze bekijken eerst de hoofdlijnen, de details komen later aan bod. Daarnaast zijn deze mensen in staat om zaken duidelijk te beoordelen. Ze bekijken problemen vanuit verschillende perspectieven en trekken daaruit een heldere conclusie.
Zwakke punten
Een valkuil kan de hoeveelheid aan hoofd- en bijzaken zijn. Soms kunnen deze personen dan door de bomen het bos niet meer zien. Daarnaast kan de hoeveelheid aan analyses teveel zijn, deze analist verliest dan het resultaat uit het oog. Als laatste kan deze persoon behoorlijk theoretisch zijn, dit kan soms leiden tot een langdradig verhaal met lange stukken tekst.
Steekwoorden: analytisch vermogen, initiatief ontplooien, inzicht in omgeving, inlevingsvermogen
Omschrijving
Deze personen lopen vaak voorop en herkennen situaties. Ze weten vervolgens hoe ze deze het beste kunnen aanpakken. Deze personen leggen verbanden tussen verleden, heden en proberen hier in de toekomst op in te spelen.
Sterke punten
Deze personen hebben over het algemeen een sterk ontwikkeld analytisch vermogen. Ze leggen verbanden en scheiden hoofd- en bijzaken. Daarnaast nemen deze personen vaak initiatief en proberen ze zich in te leven in de situatie en andere personen.
Zwakke punten
Doordat deze personen veel van te voren weren, kan ze voorspelbaar overkomen. Door sommige mensen wordt dit als saai ervaren. Verder kan deze competentie de creativiteit beperken. Doordat veel zaken van tevoren vast liggen, is er minder ruimte voor creatieve oplossingen.
Steekwoorden Competentie Onafhankelijkheid:
zelfverzekerd, zelfkennis, zelfontwikkeling, kritisch, zelfstandig
Omschrijving
Deze mensen nemen beslissingen op basis van hun eigen overtuigingen en niet zozeer op basis van overtuigingen van anderen. Deze mensen hebben vaak een duidelijke koers en laten zich niet zomaar van de wijs brengen. Zij werken zelfstandig en durven besluiten te nemen. Ze kijken kritisch naar het werk en hun functioneren, waardoor ze zichzelf verder kunnen ontwikkelen.
Sterke punten
Over het algemeen zijn deze mensen zelfverzekerd en beschikken ze over een goede zelfkennis en –ontwikkeling. Zij zetten voor zichzelf een bepaalde koers uit en bewandelen zelfstandig de weg ernaar toe.
Zwakke punten
Onafhankelijke mensen kunnen afstandelijk overkomen. Ze doen vaak dingen zelfstandig en hierdoor kan het voor omgeving lijken alsof ze zich afsluiten. Nog een gevaar van zelfstandig werken is stress. Onafhankelijke mensen vinden het lastig om hulp te vragen, waardoor de werkdruk enorm kan oplopen.
Steekwoorden: analytisch vermogen, structureel, zelfkennis, visie
Omschrijving
Deze mensen kunnen zuiver en helder redeneren. Deze personen houden rekening met feiten en gebruiken verschillende perspectieven om een oordeel te vormen over bijvoorbeeld een werksituatie. Daarnaast beoordelen zij bijvoorbeeld de haalbaarheid en de planning van een opdracht.
Sterke punten
Deze mensen zijn vaak erg gestructureerd en scheiden dan ook de hoofd- van de bijzaken. Verder hebben deze mensen over het algemeen vaak een goed ontwikkeld analytisch vermogen. Zij bekijken zaken vanuit verschillende perspectieven. Daarnaast beschikken deze mensen vaak over een goede zelfkennis, ze bekijken hun eigen presteren ook vanuit verschillende visies.
Zwakke punten
Wanneer er teveel wordt geoordeeld, kan dit demotivatie oproepen. Dit gebeurt met name dan bij anderen. Deze mensen oordelen dan overal over, ook wanneer het hen niet wordt gevraagd. Dit kan zorgen voor onderlinge irritaties. Als laatste kunnen deze mensen hun eigen oordeel op nummer één zetten, hierdoor kan het zijn dat de omgeving zich achtergesteld voelt.
Steekwoorden: to-the-point, structureel, verstaanbaar, helder, ordelijk
Omschrijving
Deze mensen kunnen hun gedachten goed onder woorden brengen. Dit kan zowel op papier als mondeling. Ze kunnen helder en duidelijk communiceren naar de lezer/luisteraar. Ze kunnen hun boodschap vertellen zonder teveel uit te weiden naar irrelevante informatie.
Sterke punten
Helderheid en duidelijkheid zijn twee sterke punten. Zowel mondeling als schriftelijk kunnen deze mensen een boodschap goed verwoorden. Ze passen hun tekst aan op de doelgroep en ze spreken dan ook vaak de taal van het publiek. Tevens kunnen ze op een goede manier vragen beantwoorden, ze maken dan vaak gebruik van heldere voorbeelden.
Zwakke punten
Bij mondelinge uitdrukkingsvaardigheid kan het voorkomen dat de spreker en andere non-verbale houding heeft. Hierdoor kan zijn boodschap verkeerd overkomen op de ontvanger. Sommige van deze mensen gebruiken veel vaktermen, hierdoor kan de boodschap verkeerd worden geïnterpreteerd.
Steekwoorden: toekomst, zelfontwikkeling, resultaatgericht, zelfkennis
Omschrijving
Deze mensen hebben een duidelijk toekomstbeeld. Hierbij houden ze rekening met de verschillende mogelijkheden en wegen die zij kunnen bewandelen. Deze mensen kunnen zaken vanaf een afstand bekijken en objectieve besluiten nemen. Verder onderzoeken deze mensen vaak nieuwe dingen en willen ze graag op de hoogte blijven van ontwikkelingen.
Sterke punten
Deze mensen hebben een duidelijke visie, die ze goed onder woorden kunnen brengen. Ze willen dit toekomstbeeld bereiken en zijn dus resultaatgericht. Bovendien hebben ze vaak een goede zelfkennis en zelfontwikkeling.
Zwakke punten
Mensen kunnen een te abstracte of onrealistische visie hebben. Ze hebben dan niet helder in hun hoofd waar ze naar toe willen en hoe ze dit moeten bereiken. Ook kunnen ze koppig en eigenwijs overkomen omdat ze teveel aan hun visie vasthouden. Ze zijn er dan van overtuigd dat hun visie de beste is.
Vaardigheden Visbioloog
- Analytisch vermogen
- Inlevingsvermogen
- Initiatief ontplooien
- Inzicht in omgeving
- Logisch redeneren
- Helder communiceren
- Taalkennis
- Analyseren
- Systematisch denken
- Problemen vanuit verschillende oogpunten bekijken
- Zelfsturing
- Zelfontwikkeling
- Durf
- Voorstellingsvermogen
- Toekomstgerichtheid
- Probleemoplossend
Wat voor persoonlijkheid heeft een Visbioloog nodig?
De Visbioloog moet een goed analytisch vermogen hebben (Waarnemer). De bioloog moet een goede inschatting kunnen merken van de vissoorten en hier gedegen adviezen over kunnen geven. Om deze reden moet de Visbioloog ook onafhankelijk en zelfverzekerd te werk kunnen gaan (Baas).
Wat voor persoonlijkheidstype is de baas? De baas heeft een zeer karakteristieke persoonlijkheid. Je vindt hieronder de sterke en zwakke kanten van dit persoonstype, zoals het beschreven is in het enneagram.
Sterke eigenschappen
De baas heeft een sterke uitstraling en een natuurlijk overmacht. Hij kan goed leidinggeven, is zelfstandig en kan goed tegen kritiek. Verder is de baas loyaal aan de mensen onder zich en is hij erg resultaatgericht. Hij deinst niet terug voor een uitdaging.
Zwakke eigenschappen
De baas kan te direct zijn tegenover werknemers, en zich snel kritisch of woedend opstellen zonder zelf de impact van diens acties door te hebben. Verder heeft de baas geen tollerantie voor zwakheid, vooral van zichzelf, en vaak ook geen geduld. Alles moet op zijn manier.
Omgang
De baas is charismatisch en indrukwekkend als gesprekspartner, maar ook erg direct en kritisch. Doordat de baas de eigen interesses als absoluut bestempelt, zorgt de baas soms ook onbedoeld voor veel conflict en paniek onder de werknemers.
Wat voor persoonlijkheidstype is de waarnemer?
De waarnemer ziet vaak de details die een ander niet kent. Je vindt hieronder de sterke en zwakke kanten van dit persoonstype, zoals het beschreven is in het enneagram.
Sterke eigenschappen
De waarnemer is vaak specialist op een bepaald vakgebied en bezit daarmee veel en diepgaande kennis over zaken. Ook heeft hij een sterke motivatie om te werken en is hij analytisch, eerlijk en intellectueel. De waarnemer kan goed hoofd- en bijzaken scheiden. Tevens is de waarnemer door diens onafhankelijke, afstandelijke natuur goed in het houden van geheimen en is hij objectief.
Zwakke eigenschappen
De waarnemer is door diens persoonlijkheid slecht in het onderhouden van menselijk contact en persoonlijke relaties. Door de nadruk op het intellectuele, is het moeilijk voor de waarnemer om spontane dingen te doen. De waarnemer kan dus ook gesloten en afstandelijk zijn.
Omgang
De waarnemer is goed in luisteren, en sterk als het gaat om het eigen vakgebied. Verder is het moeilijk voor een waarnemer om met anderen te praten. Hij heeft ook meestal geen behoefte om over zogenaamde “onbenulligheden” te praten. Conflicten worden vermeden.
Eigenschappen Visbioloog
- Overwicht
- Gedrevenheid
- Zelfverzekerdheid
- Waarnemendheid
- Gedetailleerdheid
- Leergierigheid
Wat zijn de baankansen voor een Visbioloog?
Er is vraag naar Visbiologen, maar deze vraag is niet enorm groot. Het is een gespecialiseerd beroep. Door goede adviezen uit te brengen en cursussen te volgen zijn er doorgroeimogelijkheden.
De actuele kans op werk voor een Visbioloog
Het beroep Visbioloog is onderdeel van de beroepsfamilie Biologen en botanici. De kans op werk voor de beroepsfamilie Biologen en botanici is in de huidige periode gemiddeld
Huidige aantal vacatures
0
Baankans Visbioloog
Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen
Doorgroei mogelijkheden Visbioloog
Het beroep Visbioloog is onderdeel van de beroepsfamilie Biologen en botanici.
Verwante beroepen Visbioloog
Mogelijke specialisaties voor een Visbioloog
paleo-ecoloog (onderzoeken/publiceren)
vegetatiekundige (onderzoeken/publiceren)
bacterioloog (onderzoeken/publiceren)
assistent in opleiding (aio) biologie
onderzoeker in opleiding (oio) biologie
insektenkundige (onderzoeken/publiceren)
plantenfysioloog (onderzoeken/publiceren)
zoöloog (onderzoeken/publiceren)
microbioloog (onderzoeken/publiceren)
nematoloog (onderzoeken/publiceren)
parasitoloog (onderzoeken/publiceren)
Doorgroei beroepen voor een Visbioloog
histologisch-cytologisch ingenieur
Onderzoeker Pathologische anatomie
Medisch-microbiologisch ingenieur
Waar werkt een Visbioloog?
De Visbioloog werkt bij een organisatie die visstanden in de gaten houdt. Wereldwijd zijn er verschillende organisaties die zich hierop richten. In Nederland wordt dit gedaan door IMARES. De Visbioloog werkt in de profit sector.
Met wie werkt een Visbioloog samen?
De Visbioloog werkt samen met ander (vis)biologen en andere professionals in de visserij.
Alles over het beroep Visbioloog in één oogopslag
Sector:
Beroepsgroep:
Netwerk:
Salarisindicatie:
- Van €2000 tot €3600