Viskweker: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden
Viskweker: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden
Dus je wilt misschien wel werken als Viskweker? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je Viskweker wilt worden.
Informatie over omscholing, wat je gaat doen als Viskweker, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.
Alles over het werken als Viskweker
Vacatures Viskweker
Vacatures laden...
Wat is een Viskweker?
Een Viskweker kweekt bedrijfsmatig vissen in zoet water of in zout water. Bedrijfsmatig wil zeggen dat het in grote hoeveelheden gebeurt. Dat kan zijn als zelfstandige of in dienst bij een visserijbedrijf dan wel viskwekerij.
Als Viskweker kun je verschillende kanten op. Zo kun je zoet- of zoutwatervissen kweken die bedoelt zijn voor consumptie, maar je kunt ook siervissen kweken. Een verwant beroep is dat van Schaaldierkweker.
Het werk van de Viskweker wordt planmatig verricht en verzekert zo een continue productie. Als goede Viskweker heb je een bedrijfsplan met duidelijke doelen. Je houdt je bezig met inkoop, verkoop en het geven van leiding aan de medewerkers op de kwekerij.
Een Viskweker voert veel van de taken buiten op en rond het water uit. Er wordt gebruik gemaakt van verschillende machines, maar er is ook nog veel fysiek werk dat verricht moet worden.
Past het beroep Viskweker bij jou?
Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Bekijk actuele vacatures die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid.
Bekijk jouw baansuggestiesHeb je wel eens gedacht aan?
Omscholen naar een beroep met baankansen?Vacatures laden...
Vacatures Viskweker per niveau
Vacatures Viskweker per stad
Vacatures Viskweker Alphen aan den Rijn
Vacatures Viskweker Amersfoort
Vacatures Viskweker Amstelveen
Vacatures Viskweker Bergen op Zoom
Vacatures Viskweker Capelle aan den IJssel
Vacatures Viskweker Den Helder
Vacatures Viskweker Doetinchem
Vacatures Viskweker Haarlemmermeer
Vacatures Viskweker Leeuwarden
Vacatures Viskweker Maastricht
Vacatures Viskweker Middelburg
Vacatures Viskweker Nieuwegein
Vacatures Viskweker Roosendaal
Vacatures Viskweker Spijkenisse
Vacatures Viskweker Veenendaal
Vacatures Viskweker Vlaardingen
Salarisschaal Viskweker
Wat verdient een Viskweker?
Als Viskweker verdien je ergens tussen de €1900 en €2800 bruto per maand. Dat is onder andere afhankelijk van je werkgever. Voor zelfstandigen is het altijd moeilijker om een indicatie te geven omdat je dan sterk afhankelijk bent van hoe het bedrijf loopt en hoe de markt is. Als je in loondienst werkt kan het tevens verschillen onder welke sector het bedrijf valt en welke vissen er dus worden gekweekt. Ook zal een kleine viskwekerij anders betalen dan een grote.
Welke taken je precies vervult is ook van invloed op het salaris. Wanneer je in loondienst bent en je geeft tevens leiding aan andere Kwekers dan verdien je waarschijnlijk meer dan als je geen leidinggevende taken vervult.
Meer weten over het salaris Viskweker
Hoe word je een Viskweker?
Om Viskweker te worden moet je ten minste een opleiding hebben afgerond op MBO niveau of een gerichte cursus hebben gevolgd met eventueel branchegerelateerde beroepservaring.
Een voorbeeld van een opleiding op MBO niveau is de studie Sportvissen en Aquacultuur, te volgen op niveau 3 en 4.
Opleidingen, cursussen en trainingen tot Viskweker
Er zijn geen opleidingen Viskweker aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Viskweker in werkt
Bekijk alle opleidingen Dieren & VerzorgingOmscholen tot Viskweker
Je kan op verschillende manieren omscholen tot Viskweker. Zelfstandig of georganiseerd.
Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Viskweker
Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Viskweker
Als je Viskweker wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Viskweker zijn de volgende zaken belangrijk:
Interesse en Motivatie Viskweker
Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen.
Competenties Viskweker
Een Viskweker heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.Steekwoorden: analytisch vermogen, initiatief ontplooien, inzicht in omgeving, inlevingsvermogen
Omschrijving
Deze personen lopen vaak voorop en herkennen situaties. Ze weten vervolgens hoe ze deze het beste kunnen aanpakken. Deze personen leggen verbanden tussen verleden, heden en proberen hier in de toekomst op in te spelen.
Sterke punten
Deze personen hebben over het algemeen een sterk ontwikkeld analytisch vermogen. Ze leggen verbanden en scheiden hoofd- en bijzaken. Daarnaast nemen deze personen vaak initiatief en proberen ze zich in te leven in de situatie en andere personen.
Zwakke punten
Doordat deze personen veel van te voren weren, kan ze voorspelbaar overkomen. Door sommige mensen wordt dit als saai ervaren. Verder kan deze competentie de creativiteit beperken. Doordat veel zaken van tevoren vast liggen, is er minder ruimte voor creatieve oplossingen.
Steekwoorden: cijfers, onderhandelen, geld, bewustzijn, creativiteit
Omschrijving
Deze mensen hebben een goed beeld van de cijfers. Zij weten bijvoorbeeld wat de inkomsten en uitgaven zijn van de organisatie. Zij kunnen de waarden van geld realistisch schatten en weten ook hoe ze dit toe kunnen passen in hun werkzaamheden. Ze weten hoe ze de financiële situatie kunnen verbeteren.
Sterke punten
Mensen die financieel bewust zijn, zijn vaak ook creatief. Zij weten de waarde van geld en wat ze daarvoor kunnen krijgen. Op een creatieve manier proberen zij zoveel mogelijk voor een bepaald bedrag te krijgen. Bij deze competentie passen ook de competenties ‘overtuigen’ en ‘onderhandelen’. Over geld wordt altijd gepraat en deze personen willen zoveel mogelijk waar voor hun geld. Ze willen onderhandelen en de ander overtuigen van hun standpunten. Ook weten ze waar ze op kunnen besparen en waar winsten te behalen zijn.
Zwakke punten
Mensen die teveel met cijfers bezig zijn, kunnen de aandacht voor andere zaken verliezen. Zo kan het gebeuren dat zij geen ruimte meer overlaten voor andere creatieve ideeën. Ook kunnen zij zodanig streven naar winst, dat bijvoorbeeld het welzijn van de werknemers wordt ondergesneeuwd.
Steekwoorden: luisteren, doelstellingen, motiveren, zelfontwikkeling, resultaatgericht
Omschrijving
Deze personen zijn op de hoogte van alle ontwikkelingen binnen de organisatie en proberen hun kennis in te zetten waar dat mogelijk is.
Sterke punten
Mensen die inzicht hebben in de omgeving kunnen weloverwogen beslissingen nemen. Ze zijn resultaatgericht en maken beslissingen die helpen het doel te bereiken. Ze ontwikkelen zichtzelf en kunnen anderen motiveren zich ook te ontwikkelen.
Zwakke punten
Soms hebben mensen zoveel informatie over hun omgeving, dat ze moeite hebben hoofd- en bijzaken te scheiden. Ze kunnen zich dan verliezen in details en geen heldere beslissingen nemen.
Steekwoorden: structureel, kritisch, resultaat- en taakgericht, prioriteiten
Omschrijving
Voordat deze mensen beginnen aan de uitvoer van een bepaalde taak, hebben zij een goede werkplanning gemaakt. De complete opdracht staat structureel uitgewerkt in een plan van aanpak. Hierbij gebruiken deze mensen het doel van de opdracht als uitgangspunt, vervolgens hangen zij hier de verschillende taken aan op plus de daarbij behorende prioriteiten.
Sterke punten
Deze mensen werken structureel en kunnen hoofd- en bijzaken goed van elkaar scheiden. Deze mensen zijn zowel resultaat- als taakgericht. Prioriteiten worden hierbij scherp in de gaten gehouden. Deze mensen zijn dan ook vaak kritisch en kijken afzonderlijk naar de verschillende deeltaken.
Zwakke punten
Mensen die teveel plannen en organiseren verliezen soms hun spontaniteit, hierdoor kan ook de creativiteit achteruit gaan. Het kan voor deze mensen moeilijk zijn om hun eigen ideeën los te laten en ook anderen input te laten geven. Daarnaast kunnen sommige mensen die van plannen en organiseren houden niet goed tegen verandering. Zij laten zich dan nog weleens van de wijs brengen.
Steekwoorden: doorzetters, zorgvuldig, eigenwijs, ambitieus
Omschrijving
Bij deze mensen staat het resultaat centraal. Zij spannen zich in om dit resultaat te behalen. Zij laten zich niet van de wijs brengen door extra werk, tegenvallers of tijdsdruk. Onderweg weten ze problemen op te lossen en daarbij het resultaat voor ogen te houden.
Sterke punten
Deze mensen gaan net zo lang door totdat ze hun doel behaald hebben. Ze werken accuraat en zorgvuldig. Deze mensen hebben vaak ook veel discipline en doorzettingsvermogen, ze voelen zich goed wanneer het beoogde doel behaald is. Deze personen hebben een bepaalde mate van prestatiedrang, hierdoor kunnen ze zowel zichzelf als anderen goed motiveren.
Zwakke punten
De manier waarop deze mensen tot het resultaat komen is niet zo belangrijk. Hierdoor kunnen er wel fouten gemaakt worden. Andere mensen kunnen door deze persoon ook benadeeld worden. Deze resultaatgerichte mensen zijn teveel met het resultaat bezig, zodat ze hun omgeving vergeten. Maar ook bij henzelf kan de prestatiedrang leiden tot problemen. Zij willen zo graag presteren dat ze een verhoogd risico lopen op bijvoorbeeld een burn-out.
Vaardigheden Viskweker
- Analytisch vermogen
- Initiatief ontplooien
- Inzicht in omgeving
- Cijfermatigheid
- Onderhandelen
- Rekenvaardigheid
- Luisteren
- Analyseren
- Verbanden leggen
- Voorbereiden
- Gestructureerd werken
- Prioriteiten stellen
- Doelgericht werken
- Doorzettingsvermogen
- Ambitie
Wat voor persoonlijkheid heeft een Viskweker nodig?
Een Viskweker moet over voldoende energie beschikken voor alle fysieke werkzaamheden. Daarnaast moet je doelgericht kunnen werken om de kwekerij goed te laten lopen en enige zekerheid over je kennis en kunde is daarbij van belang. Je moet beslissingen durven nemen en daarbij altijd productie en welzijn in overweging nemen (Succesvolle werker).
Het is tevens de taak van de Viskweker om tussendoor de vis in de gaten te houden voor de continuïteit van de productie. Als er iets is met de vissen, zoals ongewoon hoge sterfte of ziekte, dan ben jij degene die dat op moet merken (Waarnemer).
Wat voor persoonlijkheidstype is de Succesvolle Werker?
De succesvolle werker wil je graag als personeel hebben. Je vindt hieronder de sterke en zwakke kanten van dit persoonstype, zoals het beschreven is in het enneagram.
Sterke eigenschappen
De succesvolle werker is doelgericht, efficiënt, zelfverzekerd en motiverend. Ook is hij energiek, gedreven en optimistisch. Daardoor kan hij goed leiding geven. Hij richt zich op eenvoud. Als een probleem complex is, maakt hij het simpel en overzichtelijk.
Zwakke eigenschappen
De succesvolle werker kan narcistisch zijn en wil mislukkingen weg wensen, waardoor het probleem soms alleen maar zal verergeren. Hij kan kort door de bocht zijn en ongevoelig zijn tegenover collega's.
Omgang
In de omgang met anderen is de succesvolle werker erg strategisch. Dit kan motiverend werken, maar kan mensen ook angst aanjagen. Mensen worden door een succesvolle werker vaak gezien als middelen. In persoonlijke relaties is de succesvolle werker vaak recht-door-zee en accepterend, maar ook ongeduldig en geobsedeerd door werk.
Wat voor persoonlijkheidstype is de waarnemer?
De waarnemer ziet vaak de details die een ander niet kent. Je vindt hieronder de sterke en zwakke kanten van dit persoonstype, zoals het beschreven is in het enneagram.
Sterke eigenschappen
De waarnemer is vaak specialist op een bepaald vakgebied en bezit daarmee veel en diepgaande kennis over zaken. Ook heeft hij een sterke motivatie om te werken en is hij analytisch, eerlijk en intellectueel. De waarnemer kan goed hoofd- en bijzaken scheiden. Tevens is de waarnemer door diens onafhankelijke, afstandelijke natuur goed in het houden van geheimen en is hij objectief.
Zwakke eigenschappen
De waarnemer is door diens persoonlijkheid slecht in het onderhouden van menselijk contact en persoonlijke relaties. Door de nadruk op het intellectuele, is het moeilijk voor de waarnemer om spontane dingen te doen. De waarnemer kan dus ook gesloten en afstandelijk zijn.
Omgang
De waarnemer is goed in luisteren, en sterk als het gaat om het eigen vakgebied. Verder is het moeilijk voor een waarnemer om met anderen te praten. Hij heeft ook meestal geen behoefte om over zogenaamde “onbenulligheden” te praten. Conflicten worden vermeden.
Eigenschappen Viskweker
- Enthousiasme
- Zelfverzekerdheid
- Ondernemendheid
- Waarnemendheid
- Gedetailleerdheid
- Leergierigheid
Wat zijn de baankansen voor een Viskweker?
In de visserij waren in 2001 rond de 3435 arbeidsplaatsen en dat is niet alleen de kwekerij, maar ook visserij en aanverwante sectoren. Dat betekent dat er niet heel veel werk is in deze sector. Het is ook moeilijk om een vacature te vinden waarin specifiek een Viskweker wordt gevraagd.
Als je eenmaal een baan gevonden hebt in je werkveld is er wel enige groei mogelijk afhankelijk van de grootte van de kwekerij. Je kunt hierbij denken aan meer coördinerende taken of werken binnen een belangrijker tak waarin meer geld omgaat. Omdat het echter wel een zeer specifieke kennisrichting is kun je met de opgedane ervaringen niet makelijk buiten de sector je voordeel doen.
Doorgroei mogelijkheden Viskweker
Het beroep Viskweker is onderdeel van de beroepsfamilie Kwekers vis en schaaldieren.
Verwante beroepen Viskweker
Mogelijke specialisaties voor een Viskweker
Waar werkt een Viskweker?
Het kweken van vis voor consumptie of als huisdier is gericht op het maken van winst. Dat wil zeggen dat je als Viskweker dus ook eigenlijk altijd deel uitmaakt van de profit sector.
Met wie werkt een Viskweker samen?
Afhankelijk van het takenpakket heb je te maken met verschillende groepen mensen. Je hebt al dan niet een leidinggevende en geeft zelf ook al dan niet leiding aan medewerkers van de kwekerij.
Ook of je te maken krijgt met de toeleveranciers van grondstoffen en de afnemers van de eindproducten hangt af van de verantwoordelijkheden die je hebt binnen het bedrijf.
- Viskweker
- Medewerker Viskwekerij
- Afnemer
- Leverancier
- Leidinggevende
Alles over het beroep Viskweker in één oogopslag
Beroepsgroep:
Competenties:
Persoonstype:
Netwerk:
- Viskweker
- Medewerker Viskwekerij
- Afnemer
- Leverancier
- Leidinggevende
Opleidingsniveau:
Salarisindicatie:
- Van €1900 tot €2800