Weerman: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden
Weerman: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden
Dus je wilt misschien wel werken als Weerman? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je Weerman wilt worden.
Informatie over omscholing, wat je gaat doen als Weerman, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.
Alles over het werken als Weerman
Vacatures Weerman
Vacatures laden...
Wat is een Weerman?
De weerman doet onderzoek naar het weer en presenteert het weerbericht.
De weerman is een meteoroloog en het beroep van weerman is één van de meteorologische beroepen. De weerman werkt voor een nationaal of lokaal televisie of radioprogramma en dan voornamelijk bij of als onderdeel van het nieuws. De weerman onderzoekt met behulp van weersatellieten, weerprogramma's, weergrafieken, gereedschappen en het internet welk weer het de komende dag en de komende dagen van de week gaat worden. Meestal is dit voor de komende drie of vier dagen. Nadat de weerman grondig onderzoek heeft gedaan en een weervoorspelling heeft kunnen vastleggen maakt hij vervolgens een goede presentatie waarmee hij de kijkers of luisteraars het weer duidelijk kan uitleggen.
Daarnaast presenteert de weerman het weer ook op de radio of televisie. Voorbeelden van bekende Nederlandse weermannen en vrouwen die tijdens het NOS of RTL nieuws de weervoorspelling geven zijn Erwin Kroll, Helga van Leur en Peter Timofeef. De weerman op de televisie legt met behulp van een screen de kijkers duidelijk uit welk weer het de komende dag en dagen gaat worden en geeft eventuele waarschuwingen. De weerman op de radio geeft vaak alleen een korte weersvoorspelling.
De weerman heeft verstand van de natuur, het weer en de verschillende situaties die weersomstandigheden kunnen veroorzaken, weet hoe hij een juiste voorspelling kan maken en kan daarnaast zichzelf en het weer goed, helder en duidelijk aan de kijker of luisteraar overbrengen.
Past het beroep Weerman bij jou?
Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Bekijk actuele vacatures die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid.
Bekijk jouw baansuggestiesHeb je wel eens gedacht aan?
Omscholen naar een beroep met baankansen?Vacatures laden...
Vacatures Weerman per niveau
Vacatures Weerman per stad
Salarisschaal Weerman
Wat verdient een Weerman?
Het salaris van de weerman ligt tussen de €2000,- en €2500,- bruto per maand.
Meer weten over het salaris Weerman
Hoe word je een Weerman?
Voor het beroep van weerman moet een universitaire meteorologische opleiding zijn gevolgd. Dit kan in Wageningen of Utrecht.
Opleidingen, cursussen en trainingen tot Weerman
Er zijn geen opleidingen Weerman aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Weerman in werkt
Bekijk alle opleidingen Kunst & Cultuur & EntertainmentOmscholen tot Weerman
Je kan op verschillende manieren omscholen tot Weerman. Zelfstandig of georganiseerd.
Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Weerman
Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Weerman
Als je Weerman wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Weerman zijn de volgende zaken belangrijk:
Interesse en Motivatie Weerman
Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen.
Competenties Weerman
Een Weerman heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.Steekwoorden Competentie Accuratesse:
precies, netjes, oog voor detail, kritisch, perfectionisme
Omschrijving
Deze mensen leveren werk waarin geen fouten naar voren komen. Deze mensen werken gestructureerd en corrigeren meerdere malen het werk. In het werk van anderen, zien deze personen ook vaak de fouten. Deze personen hebben vaak oog voor detail en zien snel verbanden tussen zaken. Ook onder werkdruk blijven deze mensen accuraat werken.
Sterke punten
Hun oog voor detail zorgt voor foutloze documenten en goed voorbereide taken en gebeurtenissen.
Zwakke punten
Accuraat werken zorgt voor foutloos werk, maar kan ook veel tijd kosten. Dit kan voor de omgeving frustrerend zijn. Daarnaast wordt deze competentie weleens gekoppeld aan de term ‘muggenziften’.
Steekwoorden Competentie Analytisch:
analyseren, systematisch denken, problemen bekijken vanuit verschillende oogpunten, kritisch
Omschrijving
Hoofd- en bijzaken van elkaar scheiden, dat ligt deze mensen wel. Zij pakken de kern van het probleem aan en bekijken dit vanuit verschillende oogpunten. Daarnaast leggen zij verbanden tussen deze verschillende perspectieven. Deze analytische mensen beginnen bij de hoofdzaak en pakken vervolgens de bijzaken aan. Hierbij worden gevolgen op korte en op lange termijn in de gaten gehouden. Uiteindelijk komen zij met een duidelijke conclusie.
Sterke punten
Deze mensen zijn vaak pro-actief. Als zij een probleem constateren, pakken zij dit aan en proberen dit op een goede manier op te lossen. Verder zijn deze mensen vaak gestructureerd. Ze bekijken eerst de hoofdlijnen, de details komen later aan bod. Daarnaast zijn deze mensen in staat om zaken duidelijk te beoordelen. Ze bekijken problemen vanuit verschillende perspectieven en trekken daaruit een heldere conclusie.
Zwakke punten
Een valkuil kan de hoeveelheid aan hoofd- en bijzaken zijn. Soms kunnen deze personen dan door de bomen het bos niet meer zien. Daarnaast kan de hoeveelheid aan analyses teveel zijn, deze analist verliest dan het resultaat uit het oog. Als laatste kan deze persoon behoorlijk theoretisch zijn, dit kan soms leiden tot een langdradig verhaal met lange stukken tekst.
Steekwoorden: luisteren, doelstellingen, motiveren, zelfontwikkeling, resultaatgericht
Omschrijving
Deze personen zijn op de hoogte van alle ontwikkelingen binnen de organisatie en proberen hun kennis in te zetten waar dat mogelijk is.
Sterke punten
Mensen die inzicht hebben in de omgeving kunnen weloverwogen beslissingen nemen. Ze zijn resultaatgericht en maken beslissingen die helpen het doel te bereiken. Ze ontwikkelen zichtzelf en kunnen anderen motiveren zich ook te ontwikkelen.
Zwakke punten
Soms hebben mensen zoveel informatie over hun omgeving, dat ze moeite hebben hoofd- en bijzaken te scheiden. Ze kunnen zich dan verliezen in details en geen heldere beslissingen nemen.
Steekwoorden: analytisch, zelfontwikkeling, zelfsturing, resultaatgericht, netwerken
Omschrijving
Deze personen weten op een effectieve manier nieuwe informatie tot zich te nemen. Hierbij maken ze gebruik van verschillende middelen, zoals eigen ervaring, informatie van hun netwerk en theoretische kennis. Verder leggen ze verbanden tussen de verschillende informatiestromen. Ze houden zich bezig met veranderingen en de oorzaken en de gevolgen daarvan.
Sterke punten
Deze mensen werken zelfstandig en zijn dan ook onafhankelijk. Ze hebben een duidelijk doel voor ogen en ze kunnen deze nieuwe informatie tot zich nemen en toepassen. Deze personen beschikken dan ook over voldoende zelfontwikkeling en zelfsturing. Deze personen weten wat ze kunnen en wat ze niet kunnen en werken aan verbetering.
Zwakke punten
Mensen die teveel leren kunnen zich verliezen in details en de belangrijke zaken en prioriteiten daardoor uit het oog verliezen.
Steekwoorden: analytisch vermogen, structureel, zelfkennis, visie
Omschrijving
Deze mensen kunnen zuiver en helder redeneren. Deze personen houden rekening met feiten en gebruiken verschillende perspectieven om een oordeel te vormen over bijvoorbeeld een werksituatie. Daarnaast beoordelen zij bijvoorbeeld de haalbaarheid en de planning van een opdracht.
Sterke punten
Deze mensen zijn vaak erg gestructureerd en scheiden dan ook de hoofd- van de bijzaken. Verder hebben deze mensen over het algemeen vaak een goed ontwikkeld analytisch vermogen. Zij bekijken zaken vanuit verschillende perspectieven. Daarnaast beschikken deze mensen vaak over een goede zelfkennis, ze bekijken hun eigen presteren ook vanuit verschillende visies.
Zwakke punten
Wanneer er teveel wordt geoordeeld, kan dit demotivatie oproepen. Dit gebeurt met name dan bij anderen. Deze mensen oordelen dan overal over, ook wanneer het hen niet wordt gevraagd. Dit kan zorgen voor onderlinge irritaties. Als laatste kunnen deze mensen hun eigen oordeel op nummer één zetten, hierdoor kan het zijn dat de omgeving zich achtergesteld voelt.
Steekwoorden: boodschap, structureel, publiek, resultaatgericht
Omschrijving
Deze mensen kunnen op een duidelijke en heldere manier hun boodschap overbrengen. Zij stemmen hun presentatie af op het publiek. Deze presentatoren maken hierbij vaak gebruik van middelen als PowerPoint, hand-outs of digitale beelden. Deze middelen sluiten goed aan bij het verhaal en op deze manier wordt de boodschap overgebracht op het publiek.
Sterke punten
Goede presentatoren kunnen gestructureerd een verhaal vertellen, maar ook spontaan reageren op onverwachte situaties. Daarnaast zijn ze resultaatgericht: ze willen de boodschap overbrengen. Ook hebben deze mensen vaak weinig last van zenuwen.
Zwakke punten
Mensen die teveel willen presenteren kunnen gemaakt overkomen. Zij hebben soms een onnatuurlijke houding en reageren op een verkeerde manier op onverwachte situaties.
Vaardigheden Weerman
- Analyseren
- Systematisch denken
- Problemen vanuit verschillende oogpunten bekijken
- Luisteren
- Verbanden leggen
- Oog voor detail
- Zorgvuldigheid
- Nauwkeurigheid
- Zelfontwikkeling
- Concentratievermogen
- Resultaatgerichtheid
- Analytisch vermogen
- Inlevingsvermogen
- Logisch redeneren
- Uitdrukkingsvaardigheid
- Ontspannenheid
- Improvisatievermogen
Wat voor persoonlijkheid heeft een Weerman nodig?
De weerman is een waarnemer. Hij is analytisch en onderzoekt met behulp van weersatellieten, weerprogramma's en andere gereedschappen welk weer het gaat worden en maakt vervolgens een gedetailleerde weersvoorspelling.
Daarnaast is de weerman een perfectionist. Hij wil de juiste weersvoorspelling maken en doet daarom zo goed mogelijk onderzoek naar het weer van de komende dag of komende dagen.
Wat voor persoonlijkheidstype is de perfectionist? Voor de perfectionist is het niet gauw goed. Je vindt hieronder de sterke en zwakke kanten van dit persoonstype, zoals het beschreven is in het enneagram.
Sterke eigenschappen
De perfectionist is integer, idealistisch en gedisciplineerd. Hij is een streber. De hoge eisen die een perfectionist zichzelf stelt vertalen zich naar sterke, rechtvaardige keuzes en nauwkeurig beredeneerde eindresultaten. Als de perfectionist zich ergens voor inzet, dan is dat ook volledig.
Zwakke eigenschappen
De perfectionist kan dwangmatig werken en snel gefrustreerd raken als iets tegenzit.
Verder is de perfectionist erg gespannen en kan zo in de eigen denkbeelden vast komen te zitten.
Omgang
In de samenwerking met anderen is de perfectionist vaak inflexibel en veeleisend. De sociale omgang verloopt dus stroef.
Wat voor persoonlijkheidstype is de waarnemer?
De waarnemer ziet vaak de details die een ander niet kent. Je vindt hieronder de sterke en zwakke kanten van dit persoonstype, zoals het beschreven is in het enneagram.
Sterke eigenschappen
De waarnemer is vaak specialist op een bepaald vakgebied en bezit daarmee veel en diepgaande kennis over zaken. Ook heeft hij een sterke motivatie om te werken en is hij analytisch, eerlijk en intellectueel. De waarnemer kan goed hoofd- en bijzaken scheiden. Tevens is de waarnemer door diens onafhankelijke, afstandelijke natuur goed in het houden van geheimen en is hij objectief.
Zwakke eigenschappen
De waarnemer is door diens persoonlijkheid slecht in het onderhouden van menselijk contact en persoonlijke relaties. Door de nadruk op het intellectuele, is het moeilijk voor de waarnemer om spontane dingen te doen. De waarnemer kan dus ook gesloten en afstandelijk zijn.
Omgang
De waarnemer is goed in luisteren, en sterk als het gaat om het eigen vakgebied. Verder is het moeilijk voor een waarnemer om met anderen te praten. Hij heeft ook meestal geen behoefte om over zogenaamde “onbenulligheden” te praten. Conflicten worden vermeden.
Eigenschappen Weerman
- Idealistisch
- Gedisciplineerdheid
- Punctueel
- Waarnemendheid
- Gedetailleerdheid
- Leergierigheid
Wat zijn de baankansen voor een Weerman?
Het arbeidsmarktperspectief voor de weerman is gemiddeld. Er zijn altijd wel lokale radio of televisieprogramma's op zoek naar een weerman en daarnaast kan de weerman ook in kranten op internet of andere media de weersvoorspelling doen.
Daarnaast kan de weerman doorgroeien of werken naar en in andere meteorologische beroepen.
Doorgroei mogelijkheden Weerman
Het beroep Weerman is onderdeel van de beroepsfamilie Meteorologen.
Verwante beroepen Weerman
Mogelijke specialisaties voor een Weerman
Waar werkt een Weerman?
De weerman werkt profit of non-profit voor een televisieprogramma, radioprogramma of andere media.
Met wie werkt een Weerman samen?
Het netwerk van de weerman bestaat uit de mensen bij het weerstation, zijn opdrachtgevers, de nieuwslezer (als hij bij het nieuws de weersvoorspelling presenteert) en de mensen van het televisie of radioprogramma waarvoor hij werkzaam is.
- Weerstation
- Opdrachtgevers
- Nieuwslezer
- Mensen van televisie of radioprogramma
Verwante beroepen Weerman:
Opleiding: WO
Baankans: Onbekend
Baankans
Opleiding: HBO WO
Baankans: Goed
Baankans
Alles over het beroep Weerman in één oogopslag
Beroepsgroep:
Competenties:
Persoonstype:
Netwerk:
- Weerstation
- Opdrachtgevers
- Nieuwslezer
- Mensen van televisie of radioprogramma
Opleidingsniveau:
Salarisindicatie:
- Van €2000 tot €2500