Wijninkoper: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden
Wijninkoper: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden
Dus je wilt misschien wel werken als Wijninkoper? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je Wijninkoper wilt worden.
Informatie over omscholing, wat je gaat doen als Wijninkoper, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.
Alles over het werken als Wijninkoper
Vacatures Wijninkoper
Vacatures laden...
Wat is een Wijninkoper?
Als wijninkoper ben je verantwoordelijk voor het inkopen van hoeveelheden wijn voor een bepaalde organisatie. Je draagt als wijninkoper zorg voor de aanwezigheid en de distributie van informatie over de wijnen. Je houdt je bezig met de voorbereiding en het orgnaniseren van proeverijen en masterclasses. Je monitort het assortiment en de voorraden wijn die aanwezig zijn en onderhoudt het contact met producenten. Afhankelijk van de organisatie waarbinnen je werkzaam bent kan je ook verantwoordelijk zijn voor het beantwoorden van vragen en het behandelen van klachten van klanten.
Past het beroep Wijninkoper bij jou?
Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Bekijk actuele vacatures die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid.
Bekijk jouw baansuggestiesHeb je wel eens gedacht aan?
Omscholen naar een beroep met baankansen?Vacatures laden...
Vacatures Wijninkoper per niveau
Vacatures Wijninkoper per stad
Vacatures Wijninkoper Alphen aan den Rijn
Vacatures Wijninkoper Amersfoort
Vacatures Wijninkoper Amstelveen
Vacatures Wijninkoper Amsterdam
Vacatures Wijninkoper Apeldoorn
Vacatures Wijninkoper Bergen op Zoom
Vacatures Wijninkoper Capelle aan den IJssel
Vacatures Wijninkoper Den Bosch
Vacatures Wijninkoper Den Haag
Vacatures Wijninkoper Den Helder
Vacatures Wijninkoper Deventer
Vacatures Wijninkoper Doetinchem
Vacatures Wijninkoper Dordrecht
Vacatures Wijninkoper Eindhoven
Vacatures Wijninkoper Enschede
Vacatures Wijninkoper Groningen
Vacatures Wijninkoper Haarlemmermeer
Vacatures Wijninkoper Hilversum
Vacatures Wijninkoper Hoogeveen
Vacatures Wijninkoper Leeuwarden
Vacatures Wijninkoper Lelystad
Vacatures Wijninkoper Maastricht
Vacatures Wijninkoper Middelburg
Vacatures Wijninkoper Nieuwegein
Vacatures Wijninkoper Nijmegen
Vacatures Wijninkoper Purmerend
Vacatures Wijninkoper Roermond
Vacatures Wijninkoper Roosendaal
Vacatures Wijninkoper Rotterdam
Vacatures Wijninkoper Schiedam
Vacatures Wijninkoper Spijkenisse
Vacatures Wijninkoper Terneuzen
Vacatures Wijninkoper Veenendaal
Vacatures Wijninkoper Vlaardingen
Vacatures Wijninkoper Westland
Vacatures Wijninkoper Zaanstad
Salarisschaal Wijninkoper
Wat verdient een Wijninkoper?
Het salaris van een wijninkoper is afhankelijk van de organisatie waarbinnen je werkzaam bent. Andere belangrijke factoren voor het salaris van een wijninkoper de hoeveelheid werkervaring in de sector en de eventuele afgeronde opleidingen of cursussen met betrekking tot het beroep. Ook zal het salaris oplopen wanneer men meer verantwoordelijkheden heeft. Het salaris van een wijninkoper ligt rond de 2000 euro bruto per maand. Ook secundaire arbeidsvoorwaarden zijn afhankelijkj van de organisatie waarbinnnen je werkzaam bent.
Meer weten over het salaris Wijninkoper
Hoe word je een Wijninkoper?
Afhankelijk van de organisatie waarbinnen je werkzaam bent, kunnen als wijninkoper verschillende opleidingen gewenst zijn. Een opleiding die goed aansluit op het beroep van wijninikoper is de opleiding tot vinoloog op HBO-niveau. Ook verschillende MBO-opleidingen aangevuld met speciale vinologencursussen, wijnbrevetten of het slijterijvakdiploma zijn wenselijk voor een wijninkoper.
Opleidingen Wijninkoper
Omscholen tot Wijninkoper
Je kan op verschillende manieren omscholen tot Wijninkoper. Zelfstandig of georganiseerd.
Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Wijninkoper
Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Wijninkoper
Als je Wijninkoper wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Wijninkoper zijn de volgende zaken belangrijk:
Interesse en Motivatie Wijninkoper
Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen.
Competenties Wijninkoper
Een Wijninkoper heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.Steekwoorden: cijfers, onderhandelen, geld, bewustzijn, creativiteit
Omschrijving
Deze mensen hebben een goed beeld van de cijfers. Zij weten bijvoorbeeld wat de inkomsten en uitgaven zijn van de organisatie. Zij kunnen de waarden van geld realistisch schatten en weten ook hoe ze dit toe kunnen passen in hun werkzaamheden. Ze weten hoe ze de financiële situatie kunnen verbeteren.
Sterke punten
Mensen die financieel bewust zijn, zijn vaak ook creatief. Zij weten de waarde van geld en wat ze daarvoor kunnen krijgen. Op een creatieve manier proberen zij zoveel mogelijk voor een bepaald bedrag te krijgen. Bij deze competentie passen ook de competenties ‘overtuigen’ en ‘onderhandelen’. Over geld wordt altijd gepraat en deze personen willen zoveel mogelijk waar voor hun geld. Ze willen onderhandelen en de ander overtuigen van hun standpunten. Ook weten ze waar ze op kunnen besparen en waar winsten te behalen zijn.
Zwakke punten
Mensen die teveel met cijfers bezig zijn, kunnen de aandacht voor andere zaken verliezen. Zo kan het gebeuren dat zij geen ruimte meer overlaten voor andere creatieve ideeën. Ook kunnen zij zodanig streven naar winst, dat bijvoorbeeld het welzijn van de werknemers wordt ondergesneeuwd.
Steekwoorden: servicegericht, relatiegericht, luisteren, begripvol, helpend
Omschrijving
Mensen die beschikken over deze competentie kunnen goed inspelen op de verwachtingen en behoeften van klanten. Dit kunnen zowel uitgesproken als onuitgesproken behoeften zijn. Dit is dan ook aan deze persoon om dit uit te zoeken. Zij voelen zich betrokken bij de klant en zetten zich vaak voor 100% in voor deze klant. Tevens toont deze persoon respect naar de klant. Een bekend spreekwoord wat past bij deze competentie is ‘De klant is koning’. Verder weet deze persoon de verschillende groepen klanten en hun behoeften te onderscheiden.
Sterke punten
Een sterk punt van deze klantgerichte persoon is de betrokkenheid. Deze mensen zullen altijd actief op zoek gaan naar datgene wat de klant wilt hebben. Ze hebben inlevingsvermogen en kunnen goed luisteren. Daarnaast kunnen deze mensen meestal goed overtuigen.
Zwakke punten
Sommige klantgerichte mensen verliezen het resultaat uit het oog. Ze zijn zo gefocust op de klant, dat het resultaat wordt vergeten. Ook te veel willen kan een valkuil zijn voor deze mensen, ze willen dan zo graag helpen dat ze zich opdringen bij klanten. Of er zijn meerdere klanten en deze moeten lang wachten voordat ze geholpen worden.
Steekwoorden: overtuigen, luisteren, creativiteit, durf, bemiddelen
Omschrijving
In bepaalde situaties is het nodig dat er onderhandeld wordt. Onderhandelaars proberen op een bepaalde manier te onderhandelen zodat het voor beide partijen een win-winsituatie is. Zij maken hierbij gebruik van argumenten, maar luisteren ook naar het verhaal van anderen. Tijdens onderhandelingen komt deze persoon met verschillende ideeën die het conflict op een goede manier kan oplossen.
Sterke punten
Onderhandelaars kunnen goed overtuigen, maar ook luisteren. Zij proberen voor beide partijen de beste oplossing te zoeken. Verder zijn deze mensen vaak creatief en durven ze ideeën te opperen.
Zwakke punten
Teveel willen onderhandelen, kan leiden tot frustratie. Er zijn onderhandelaars die overal een onderhandeling/wedstrijd van maken. Hierdoor kan het lijken alsof ze niet luisteren of niets aannemen van andere mensen. Dit wekt irritaties op. Tevens kunnen tijdens een onderhandeling de spanningen nog weleens oplopen, waardoor het kan zijn dat een onderhandelaar ‘op de man gaat spelen’. Hij wil inspelen op de emoties om zo de ander te overtuigen van zijn gelijk.
Steekwoorden: structureel, kritisch, resultaat- en taakgericht, prioriteiten
Omschrijving
Voordat deze mensen beginnen aan de uitvoer van een bepaalde taak, hebben zij een goede werkplanning gemaakt. De complete opdracht staat structureel uitgewerkt in een plan van aanpak. Hierbij gebruiken deze mensen het doel van de opdracht als uitgangspunt, vervolgens hangen zij hier de verschillende taken aan op plus de daarbij behorende prioriteiten.
Sterke punten
Deze mensen werken structureel en kunnen hoofd- en bijzaken goed van elkaar scheiden. Deze mensen zijn zowel resultaat- als taakgericht. Prioriteiten worden hierbij scherp in de gaten gehouden. Deze mensen zijn dan ook vaak kritisch en kijken afzonderlijk naar de verschillende deeltaken.
Zwakke punten
Mensen die teveel plannen en organiseren verliezen soms hun spontaniteit, hierdoor kan ook de creativiteit achteruit gaan. Het kan voor deze mensen moeilijk zijn om hun eigen ideeën los te laten en ook anderen input te laten geven. Daarnaast kunnen sommige mensen die van plannen en organiseren houden niet goed tegen verandering. Zij laten zich dan nog weleens van de wijs brengen.
Vaardigheden Wijninkoper
- Cijfermatigheid
- Onderhandelen
- Rekenvaardigheid
- Vriendelijkheid
- Respectvol
- Dienstverlenendheid
- Overtuigingskracht
- Creativiteit
- Bemiddelen
- Voorbereiden
- Gestructureerd werken
- Prioriteiten stellen
Wat voor persoonlijkheid heeft een Wijninkoper nodig?
Als wijninkoper is het wenselijk dat je zelfverzekerd en doelgericht te werk gaat. Je wil zo goed mogelijk verschillende wijnen inkopen voor de organisatie waarbinnen je werkzaam bent en wil de klanten van deze organisatie tevreden stellen (Succesvolle werker).
Bovendien is het als wijninkoper wenselijk dat je je verantwoordelijkheid goed uitdraagt en dat je betrouwbaar en loyaal overkomt. Je betrouwbaarheid en loyaliteit kunnen je een stap verder helpen in je werk als wijninkoper. Zowel de organisatie waarbinnen je werkt, als de klanten als de producenten vertrouwen je en deze vertrouwensband is bevorderlijk voor de kwaliteit van je werk (Loyalist).
Wat voor persoonlijkheidstype is de Loyalist? De loyalist is een zeer trouw persoon. Je vindt hieronder de sterke en zwakke kanten van dit persoonstype, zoals het beschreven is in het enneagram.
Sterke eigenschappen
De loyalist is door diens twijfel in anderen zelf erg punctueel, concreet en probleemgericht. Daarnaast heeft de loyalist een goede intuïtie en is hij trouw. Vaak ondersteunt hij het gezag op alle mogelijke manieren. Verder is hij door zijn twijfel en behoefte aan controle goed in het opsporen van fouten en het opzetten en controleren van processen.
Zwakke eigenschappen
De loyalist is erg slecht in het vertrouwen van anderen, en daardoor vaak erg onrustig en teruggetrokken. Door de angst is het moeilijk voor de loyalist om de gevoelens van anderen en die van zichzelf te onderscheiden, waardoor de twijfel in anderen ook erg subjectief is. Ook kan hij zich door zijn twijfel gaan verzetten tegen het gezag.
Omgang
Een loyalist is over het algemeen prettig in de omgang. Hij laat het nooit zien als er iets mis is, maakt grapjes en komt zijn afspraken altijd na. Wel kan de loyalist onrustig zijn in de omgang. Dit kan leiden tot misverstanden. De verhouding tot de autoriteit kan verder tot stroeve relaties met collega’s leiden.
Wat voor persoonlijkheidstype is de Succesvolle Werker?
De succesvolle werker wil je graag als personeel hebben. Je vindt hieronder de sterke en zwakke kanten van dit persoonstype, zoals het beschreven is in het enneagram.
Sterke eigenschappen
De succesvolle werker is doelgericht, efficiënt, zelfverzekerd en motiverend. Ook is hij energiek, gedreven en optimistisch. Daardoor kan hij goed leiding geven. Hij richt zich op eenvoud. Als een probleem complex is, maakt hij het simpel en overzichtelijk.
Zwakke eigenschappen
De succesvolle werker kan narcistisch zijn en wil mislukkingen weg wensen, waardoor het probleem soms alleen maar zal verergeren. Hij kan kort door de bocht zijn en ongevoelig zijn tegenover collega's.
Omgang
In de omgang met anderen is de succesvolle werker erg strategisch. Dit kan motiverend werken, maar kan mensen ook angst aanjagen. Mensen worden door een succesvolle werker vaak gezien als middelen. In persoonlijke relaties is de succesvolle werker vaak recht-door-zee en accepterend, maar ook ongeduldig en geobsedeerd door werk.
Eigenschappen Wijninkoper
- Trouw
- Integriteit
- Punctueel
- Enthousiasme
- Zelfverzekerdheid
- Ondernemendheid
Wat zijn de baankansen voor een Wijninkoper?
Als wijninkoper is je kans op een baan redelijk beperkt. Er is op de arbeidsmarkt geen grote vraag naar wijninkopers.
De doorgroeimogelijkheden van een wijninkoper zijn afhankelijk van de organisatie waarbinnen een wijninkoper werkzaam is. Binnen een grote organisatie kan je als wijninkoper doorgroeien naar management- of bestuursfuncties. Ook kun je als wijninkoper een eigen zaak beginnen.
De actuele kans op werk voor een Wijninkoper
Het beroep Wijninkoper is onderdeel van de beroepsfamilie Inkopers. De kans op werk voor de beroepsfamilie Inkopers is in de huidige periode zeer goed
Huidige aantal vacatures
0
Baankans Wijninkoper
Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen
Doorgroei mogelijkheden Wijninkoper
Het beroep Wijninkoper is onderdeel van de beroepsfamilie Inkopers.
Verwante beroepen Wijninkoper
Waar werkt een Wijninkoper?
Als wijninkoper werk je voor een profit organisatie of ben je zelfstandig ondernemen en is doel ook het maken van winst.
Met wie werkt een Wijninkoper samen?
Als wijninkoper heb je voornamelijk contact met de klanten die de wijn van de organisatie afnemen waarvoor je werkzaam bent. Je verschaft de klanten de benodigde informatie over bepaalde wijnen en helpt hen bij het maken van hun keuze voor een bepaalde wijn.
Verder heb je als wijninkoper contact met de producenten van de wijnen. Je onderhandelt met de producenten over de prijs van de wijnen en kijkt kritisch naar wat de producenten je te bieden hebben.
- Klanten
- Producenten
Verwante beroepen Wijninkoper:
Opleiding: Cursus / Bijscholing MBO
Baankans: Zeer goed
Baankans
Alles over het beroep Wijninkoper in één oogopslag
Beroepsgroep:
Persoonstype:
Netwerk:
- Klanten
- Producenten
Salarisindicatie:
- Van €1900 tot €2100