Software Engineer: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Software Engineer: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Vind jij het mooi om nieuwe dingen uit te vinden en iets te maken dat nog niet bestaat? Hou je van nieuwe techniek, innovatie, puzzelen en uitvinden? Wil je graag een beroep met toekomst? Dan is werken als Software Engineer misschien wel iets voor jou.

Als Software Engineer ben je betrokken bij ontwikkeling van nieuwe software applicaties. Dat kunnen mobiele apps zijn, innovatieve betaalsystemen, of ander vernieuwende applicaties. Een Software Engineer is hierbij verantwoordelijk voor het engineering stuk, oftewel het uitvinden van nieuwe of vernieuwende oplossingen. Dit doet hij/zij vaak in een team van Software ontwikkelaars, of andere Engineers, Product Owners, Business Architecten en Interactie- of UX Specialisten.

Een Software ontwikkelaar vind het mooi om vernieuwing te realiseren en oplossing uit te vinden. Hij of zij is innovatief, resultaatgericht, heeft doorzettingsvermogen en ambitieus.

Alles over het werken als Software Engineer


Vacatures Software Engineer

Nationale Beroepengids

Vacatures laden...


Wat is een Software Engineer?

Een Software Engineer is een professional die zich richt op het ontwerpen, ontwikkelen, implementeren en onderhouden van softwaretoepassingen. Een Software Engineer heeft een brede technische expertise en past engineeringprincipes toe om betrouwbare en hoogwaardige softwareoplossingen te creëren.

In tegenstelling tot alleen software ontwikkeling, omvat het werk van een Software Engineer ook het toepassen van ontwerp- en architectuurprincipes. Daarbij hoort ook het implementeren van efficiënte algoritmen en gegevensstructuren en het waarborgen van de kwaliteit en betrouwbaarheid van de software.

Je zou kunnen zeggen dat een Software Engineer meer gericht is op het uitvinden van een nieuwe softwareoplossing en de Software ontwikkelaar zich meer richt op het bouwen van de softwareoplossing. In Nederland heeft het beroep Software Engineer vaak een andere inhoud dan Software Ontwikkelaar, maar Software Ontwikkelaar en Software Developer betreffen hetzelfde beroep. 

Welke typen Software Engineers kennen we?

Dit zijn de meest voorkomende typen software engineers:

Application engineer: Een Application engineer is gespecialiseerd in het ontwerpen, ontwikkelen en implementeren van softwareapplicaties. Hij/zij heeft expertise op het gebied van programmeren, softwarearchitectuur en het creëren van op maat gemaakte oplossingen voor specifieke bedrijfsbehoeften. Een applicatie engineer kan zich richten op verschillende typen applicaties, zoals webapplicaties, mobiele applicaties, desktopapplicaties of zelfs bedrijfsspecifieke softwareoplossingen. Onder deze groep valt onder andere de Mobile App Developer, Web Developer, Full Stack Engineer en Full Stack Web Developer

DevOps Engineer: DevOps engineers combineren ontwikkeling en operations (beheer) om efficiënte en betrouwbare softwarelevering te waarborgen. Ze richten zich op het automatiseren van software-implementatie, het beheren van infrastructuur en het optimaliseren van ontwikkelingsprocessen.

Data Engineer: Data engineers zijn gespecialiseerd in het beheren, verwerken en analyseren van grote hoeveelheden gegevens. Ze bouwen en onderhouden data-pipelines, databasestructuren en gegevensarchitecturen om ervoor te zorgen dat data effectief en efficiënt kan worden opgeslagen en benut.

PLC Software Engineer: PLC (Programmable Logic Controller) software engineers zijn gespecialiseerd in het ontwikkelen en programmeren van software voor industriële automatiseringssystemen. Ze werken met programmeerbare logische controllers om industriële processen te automatiseren en te controleren.

Embedded Software Engineer: Embedded software engineers zijn betrokken bij het ontwerpen en ontwikkelen van software die is ingebed in elektronische apparaten en systemen. Ze werken vaak met beperkte bronnen en moeten rekening houden met factoren zoals prestaties, geheugenbeheer en energieverbruik.

Java Engineer: Een Java engineer is een software engineer die gespecialiseerd is in het ontwikkelen van softwaretoepassingen en systemen met behulp van de programmeertaal Java. Ze hebben uitgebreide kennis van Java-gerelateerde technologieën, frameworks en tools om schaalbare en betrouwbare Java-applicaties te bouwen.

C++ Engineer: Een C++ engineer is een software engineer die zich richt op het ontwikkelen van softwaretoepassingen met behulp van de programmeertaal C++. C++ wordt vaak gebruikt voor systeemprogrammering, game-ontwikkeling, embedded systemen en andere prestatiegerichte toepassingen waar snelheid en efficiëntie van cruciaal belang zijn.

Cloud Engineer: Een Cloud Engineer is een IT-professional die gespecialiseerd is in het ontwerpen, implementeren en beheren van cloudinfrastructuur en -diensten. Ze hebben diepgaande kennis van cloudplatforms zoals Amazon Web Services (AWS), Microsoft Azure, Google Cloud Platform (GCP) en andere vergelijkbare technologieën.

AI Engineer: Een AI Engineer is een professional die zich richt op het ontwerpen, ontwikkelen en implementeren van kunstmatige intelligentie (AI)-oplossingen. Ze hebben expertise in AI-algoritmen, machine learning-technieken en natuurlijke taalverwerking. 

Machine Learning Engineer: Een Machine Learning Engineer is een professional die zich richt op het ontwikkelen en implementeren van machine learning-modellen en -systemen. Ze hebben diepgaande kennis van machine learning-algoritmen, statistiek en programmeertalen zoals Python en R. 

QA Automation Engineer: Een (QA) Quality Assurance Automation Engineer is een professional in de softwareontwikkeling die gespecialiseerd is in het ontwerpen, ontwikkelen en implementeren van geautomatiseerde testoplossingen om de kwaliteit van softwaretoepassingen te verbeteren. 


Past het beroep Software Engineer bij jou?

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Bekijk actuele vacatures die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid.

Bekijk jouw baansuggesties

Wat doet een Software Engineer?

Een Software Engineer ontwerpt en ontwikkelt software applicaties en werkt hiervoor samen met andere teamleden, zoals productmanagers, ontwerpers en testers. Dit doet hij of zij om de requirements (wensen en specificaties) van een project te begrijpen en de technische oplossingen te ontwikkelen die aan deze vereisten voldoen.

Een Software Engineer is betrokken bij het volledige softwareontwikkelingsproces, van concept en ontwerp tot implementatie, testen, debugging, onderhoud en optimalisatie. Hij of zij kan ook verantwoordelijk zijn voor het identificeren en oplossen van technische uitdagingen, het implementeren van best practices en het waarborgen van de schaalbaarheid en prestaties van de software.

Naast het schrijven van code en het implementeren van functionaliteit, heeft een Software engineer een breder begrip van software engineeringprincipes, ontwerppatronen en best practices. Een Software engineer gebruikt zijn kennis om softwaretoepassingen te ontwerpen met een goede structuur, modulariteit en onderhoudbaarheid. Ook kan een Software engineer betrokken zijn bij het evalueren en selecteren van technologieën, frameworks en tools die geschikt zijn voor het project.

 

Wat zijn de meest voorkomende taken van een Software Engineer?

De taken van een Software Engineer kunnen variëren per project en werkgever, dit zijn de meest voorkomende:

  • Softwareontwerp: Een Software engineer werkt mee aan het ontwerp van softwareoplossingen. Dit omvat het identificeren van de functionele en technische vereisten, het maken van de systeemarchitectuur en het plannen van de structuur van de softwaretoepassing.
  • Programmeren: Software engineers schrijven code in programmeertalen zoals Java, C++, Python, enz. Ze implementeren algoritmen en gegevensstructuren om de gewenste functionaliteit te bereiken. Een Software engineer testen en debugt de code om ervoor te zorgen dat de software correct werkt.
  • Softwareontwikkeling: Software engineers zijn betrokken bij het gehele ontwikkelingsproces, van concept tot oplevering. Samen met andere teamleden, zoals productmanagers, ontwerpers en testers zorgen ze ervoor dat de software op tijd en binnen de gestelde specificaties wordt ontwikkeld.
  • Onderhoud en debugging: Naast het ontwikkelen van nieuwe software, kan een Software engineers ook verantwoordelijk zijn voor het onderhoud van bestaande softwaretoepassingen. Dit omvat montitoren en het identificeren en oplossen van bugs. Updates uitvoeren en de prestaties van de software verbeteren.
  • Samenwerking en communicatie: Software engineers werken vaak in teams en moeten effectief kunnen communiceren en samenwerken met anderen. Een Software Engineer heeft een grote rol in het bespreken van projectvereisten en de refinement. Ze delen hun kennis en bieden technische ondersteuning aan collega's.
  • Onderzoek en innovatie: Een Software engineer moet goed op de hoogte blijven van nieuwe technologieën, trends en ontwikkelingen in de software-industrie. Een Software engineer kan ook betrokken zijn bij onderzoek en innovatie om nieuwe softwareoplossingen en standaarden te ontwikkelen.

 

Heb je wel eens gedacht aan?

Omscholen naar een beroep met baankansen?
Nationale Beroepengids

Vacatures laden...



Vacatures Software Engineer per stad

Vacatures Software Engineer Alkmaar

Vacatures Software Engineer Almelo

Vacatures Software Engineer Almere

Vacatures Software Engineer Alphen aan den Rijn

Vacatures Software Engineer Amersfoort

Vacatures Software Engineer Amstelveen

Vacatures Software Engineer Amsterdam

Vacatures Software Engineer Apeldoorn

Vacatures Software Engineer Arnhem

Vacatures Software Engineer Assen

Vacatures Software Engineer Bergen op Zoom

Vacatures Software Engineer Breda

Vacatures Software Engineer Capelle aan den IJssel

Vacatures Software Engineer Delft

Vacatures Software Engineer Den Bosch

Vacatures Software Engineer Den Haag

Vacatures Software Engineer Den Helder

Vacatures Software Engineer Deventer

Vacatures Software Engineer Doetinchem

Vacatures Software Engineer Dordrecht

Vacatures Software Engineer Ede

Vacatures Software Engineer Eindhoven

Vacatures Software Engineer Emmen

Vacatures Software Engineer Enschede

Vacatures Software Engineer Gouda

Vacatures Software Engineer Groningen

Vacatures Software Engineer Haarlem

Vacatures Software Engineer Haarlemmermeer

Vacatures Software Engineer Heerlen

Vacatures Software Engineer Helmond

Vacatures Software Engineer Hengelo

Vacatures Software Engineer Hilversum

Vacatures Software Engineer Hoogeveen

Vacatures Software Engineer Hoorn

Vacatures Software Engineer Katwijk

Vacatures Software Engineer Leeuwarden

Vacatures Software Engineer Leiden

Vacatures Software Engineer Lelystad

Vacatures Software Engineer Maastricht

Vacatures Software Engineer Middelburg

Vacatures Software Engineer Nieuwegein

Vacatures Software Engineer Nijmegen

Vacatures Software Engineer Oss

Vacatures Software Engineer Purmerend

Vacatures Software Engineer Roermond

Vacatures Software Engineer Roosendaal

Vacatures Software Engineer Rotterdam

Vacatures Software Engineer Schiedam

Vacatures Software Engineer Spijkenisse

Vacatures Software Engineer Terneuzen

Vacatures Software Engineer Tilburg

Vacatures Software Engineer Utrecht

Vacatures Software Engineer Veenendaal

Vacatures Software Engineer Venlo

Vacatures Software Engineer Vlaardingen

Vacatures Software Engineer Westland

Vacatures Software Engineer Zaanstad

Vacatures Software Engineer Zeist

Vacatures Software Engineer Zoetermeer

Vacatures Software Engineer Zwolle

Meer steden Minder steden

Salarisschaal Software Engineer

Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Wat verdient een Software Engineer?

Het gemiddelde salaris van een Software Engineer (HBO) varieert doorgaans tussen de €2800,- en €7000,- bruto per maand. Als Software Engineer heb je vaak al eerdere ervaring nodig als Software Developer, wat het instapsalaris hoger maakt dan dat van een developer.

Het exacte salaris van een Software Engineer hangt af van verschillende factoren, waaronder ervaring, vaardigheden, specialisatie, locatie en de werkgever. Het instapsalaris voor een beginnende Software Engineer met een HBO-diploma ligt meestal tussen de €2800,- en €3800,- bruto per maand. Naarmate je meer ervaring opdoet en je vaardigheden verder ontwikkelt, kan je salaris stijgen. Een ervaren Software Engineer met enkele jaren ervaring kan een salaris verdienen dat varieert tussen de €4000,- en €6000,- bruto per maand.

Het salarisniveau is vooral ook afhankelijk van de specifieke technologieën en domeinen waarin een Software Engineer gespecialiseerd is. Zo zal bijvoorbeeld ervaring met veel gevraagde technologieën zoals machine learning, cloud computing of data science leiden tot een hoger salaris, soms zelf tot €7000,- bruto per maand. 

De genoemde salarisschalen zijn een algemene indicatie en deze variëren op basis van de eerder genoemde factoren. Daarnaast kunnen secundaire arbeidsvoorwaarden zoals bonussen, pensioenregelingen, flexibele werktijden en opleidingsmogelijkheden ook een rol spelen bij het totale beloningspakket van een Software Engineer.

Hoe kan ik mijn salaris als Software Engineer verhogen?

We raden je aan om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen in de IT-sector en je kennis en vaardigheden voortdurend te verbeteren. Door jezelf verder te ontwikkelen en relevante certificeringen te halen, kun je je kansen op salarisverhogingen en carrièreontwikkeling vergroten als Software Engineer.
 


Meer weten over het salaris Software Engineer

Salaris aankomend Software Engineer Salaris junior Software Engineer Wat is het salaris van een medior Software Engineer? Welk salaris krijgt een senior Software Engineer?


Hoe word je een Software Engineer? 

Een opleiding in Informatica (WO/HBO), met mogelijk een Master in Software Engineering is een goede basis voor het vak van Software Engineer. Tijdens deze opleiding leer je de fundamenten van programmeren, algoritmen, datastructuren, softwareontwerp en andere relevante onderwerpen.

Je wordt alleen niet zomaar Software Engineer, want je hebt meestal al wat jaren ervaring nodig als Software ontwikkelaar, of je moet na je opleiding nog een specifiek traineeship volgen.

Ook voor Software Engineer geld dat er meerdere wegen zijn om er te komen. Naast het reguliere onderwijs zijn er meerdere manieren om de kennis en ervaring op te doen. Er zijn veel verschillende trainingen en cursussen waarmeeje solide programmeervaardigheden kunt ontwikkelen. Dit betreft het leren van programmeertalen zoals Java, C++, Python of JavaScript, maar vooral ook het begrijpen van de principes van objectgeoriënteerd programmeren en softwareontwikkeling.

Naast theoretische kennis is praktische ervaring essentieel. Dit kan je doen door mee te werken aan softwareprojecten, of deel te nemen aan open-sourceprojecten. Hiermee kan je de benodigde praktijkervaring op doen, je kunt je geleerde vaardigheden toe passen in echte scenario's. Dit leert je ook om te werken in teamverband, hetgeen noodzakelijk is om als Software engineer te kunnen werken.

Welke stappen moet ik zetten om Software Engineer te worden?

Als je Software engineer wilt worden zijn dit de belangrijkste zaken waar je aan moet denken:

  • Blijf leren en blijf op de hoogte: De software-engineeringsector evolueert voortdurend, dus het is belangrijk om je kennis en vaardigheden voortdurend bij te houden. Blijf op de hoogte van nieuwe technologieën, programmeertalen en best practices door boeken, online cursussen, workshops en conferenties te volgen.
  • Bouw een portfolio: Het is nuttig om een portfolio op te bouwen met voorbeelden van je werk, zoals projecten, applicaties of websites die je hebt ontwikkeld. Dit geeft potentiële werkgevers een goed beeld van je vaardigheden en ervaring.
  • Doe praktijkervaring op: Je zou een stage of traineeship kunnen volgen, of eerst werken als Software ontwikkelaar. Dit heb je nodig om om hands-on ervaring op te doen in dit vakgebeid. Zo kan je leren van ervaren professionals en werken aan echte projectenwoordoor je leert wat er echt toe doet.
  • Leer samenwerken en communiceren: Als Software engineer werk je vaak in teamverband, dus het is belangrijk om goed te kunnen samenwerken en effectief te communiceren met teamleden, klanten en andere belanghebbenden. Het is belangrijk dat je effectief leert  te communiceren over technische onderwerpen.
  • Focus op jouw professionele ontwikkeling: Blijf jezelf ontwikkelen als Software engineer, bijvoorbeeld door lid te worden van developer communities, of deel te nemen aan meetups, workshops en trainingen die relevant zijn voor jouw vakgebied.

 

Het proces om Software engineer te worden is een continu leerproces. Het vereist toewijding, praktijkervaring en de bereidheid om bij te blijven met nieuwe ontwikkelingen in het vakgebied. Wanneer je dit hebt is de kans groot dat jij een Software Engineer kan worden!

Opleidingen Software Engineer

TMAP® Suite Test Engineer (ook Live Online)
Inhoud van de training In deze 3 daagse training krijgt de deelnemer inzicht in de kaders van het gestructureerd testen volgens TMap NEXT®. Hoe testsets op te stellen en testen …
TMAP® Suite Test Engineer (ook Live Online)
AWS Software Development Engineer Bundle | CLF-C02 + DVA-C02 + DOP-C02
AWS Software Development Engineer Bundle Develop, construct, and maintain software across platforms and devices. AWS Certified Cloud Practitioner – Fundamentals (CLF-C02) This fundamental-level training is for individuals who want to …
AWS Software Development Engineer Bundle | CLF-C02 + DVA-C02 + DOP-C02
TMAP Suite Test Engineer
TMAP Suite Test Engineer During Tmap Suite Test Engineer training, which lasts 3 days, the participant gains insight into the frameworks of structured testing according to TMap® Suite. How to …
TMAP Suite Test Engineer
GenAI voor Software Engineers
Korte beschrijving Ontgrendel de kracht van generatieve AI en geef een boost aan software engineering projecten. Doelgroep Deze training is geschikt voor: Software Engineers: om de AI-integratie in software engineering …
GenAI voor Software Engineers
Make IT Work ( Software Engineering)
Uitgebreid Een kwalitatief en duurzaam omscholingstraject mét baangarantie. Ben jij op zoek naar mogelijkheden om je te laten omscholen naar de IT, mét baangarantie? Droom jij van een baan als …
Make IT Work ( Software Engineering)



Omscholen tot Software Engineer

Je kan op verschillende manieren omscholen tot Software Engineer. Zelfstandig of georganiseerd.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Software Engineer

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Software Engineer

Als je Software Engineer wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Software Engineer zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Software Engineer

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen.

Wat doet een Software Engineer?

Ga naar de omschoolwijzer


Competenties Software Engineer

Een Software Engineer heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.

Accuratesse
Accuratesse

Steekwoorden Competentie Accuratesse:

precies, netjes, oog voor detail, kritisch, perfectionisme

Omschrijving

Deze mensen leveren werk waarin geen fouten naar voren komen. Deze mensen werken gestructureerd en corrigeren meerdere malen het werk. In het werk van anderen, zien deze personen ook vaak de fouten. Deze personen hebben vaak oog voor detail en zien snel verbanden tussen zaken. Ook onder werkdruk blijven deze mensen accuraat werken.

Sterke punten
Hun oog voor detail zorgt voor foutloze documenten en goed voorbereide taken en gebeurtenissen.

Zwakke punten
Accuraat werken zorgt voor foutloos werk, maar kan ook veel tijd kosten. Dit kan voor de omgeving frustrerend zijn. Daarnaast wordt deze competentie weleens gekoppeld aan de term ‘muggenziften’.

 

Analytisch
Analytisch

Steekwoorden Competentie Analytisch:

analyseren, systematisch denken, problemen bekijken vanuit verschillende oogpunten, kritisch 

Omschrijving

Hoofd- en bijzaken van elkaar scheiden, dat ligt deze mensen wel. Zij pakken de kern van het probleem aan en bekijken dit vanuit verschillende oogpunten. Daarnaast leggen zij verbanden tussen deze verschillende perspectieven. Deze analytische mensen beginnen bij de hoofdzaak en pakken vervolgens de bijzaken aan. Hierbij worden gevolgen op korte en op lange termijn in de gaten gehouden. Uiteindelijk komen zij met een duidelijke conclusie.

Sterke punten
Deze mensen zijn vaak pro-actief. Als zij een probleem constateren, pakken zij dit aan en proberen dit op een goede manier op te lossen. Verder zijn deze mensen vaak gestructureerd. Ze bekijken eerst de hoofdlijnen, de details komen later aan bod. Daarnaast zijn deze mensen in staat om zaken duidelijk te beoordelen. Ze bekijken problemen vanuit verschillende perspectieven en trekken daaruit een heldere conclusie.  

Zwakke punten
Een valkuil kan de hoeveelheid aan hoofd- en bijzaken zijn. Soms kunnen deze personen dan door de bomen het bos niet meer zien. Daarnaast kan de hoeveelheid aan analyses teveel zijn, deze analist verliest dan het resultaat uit het oog. Als laatste kan deze persoon behoorlijk theoretisch zijn, dit kan soms leiden tot een langdradig verhaal met lange stukken tekst.

Conceptueel denken
Conceptueel denken

Steekwoorden: creativiteit, analytisch vermogen, legt verbanden, concepten

Omschrijving

Deze mensen hebben het vermogen om in concepten te denken. Bij een probleem zien zij vrijwel meteen verschillende oplossingen en vormen ze hierbij een duidelijk beeld. Zij bekijken het probleem vanuit verschillende oogpunten en komen met die informatie tot de beste oplossing. Naderhand evalueren zij deze oplossing grondig en kijken ze wat er eventueel nog meer mogelijk is. Ze bedenken constant nieuwe concepten voor verschillende problemen.

Sterke punten
Een sterk punt van deze mensen is hun creativiteit. Daarnaast hebben ze over het algemeen een goed ontwikkeld analytisch vermogen. Zij bekijken het probleem vanuit verschillende hoeken en komen dan met meerdere creatieve oplossingen.

Zwakke punten
De creatieve ideeën die deze mensen hebben, kunnen onpraktisch zijn. Zij hebben veel verschillende oplossingen en concepten in hun hoofd, maar deze zijn niet altijd uitvoerbaar. Deze creativiteit kan ook er ook voor zorgen dat deze mensen ‘zweverig’ overkomen.

Creativiteit
Creativiteit

Steekwoorden: durf, lateraal denken, initiatief, verfrissend

Omschrijving

Bij een project of opdracht is het handig om er een creatieveling bij te hebben. Deze mensen komen vaak met verfrissende ideeën input. Wanneer werkzaamheden vastlopen, kan deze creatieveling met goede oplossingen komen. Creatievelingen kunnen omspringen met veranderende omstandigheden op de werkvloer.

Sterke punten
Deze mensen zijn goed in out-of-the-box denken, zij kunnen vaste patronen of ideeën loslaten en komen met een compleet nieuw perspectief. Deze mensen hebben vaak lef en zijn initiatiefrijk. Zij komen vaak zelf met andere oplossingen.

Zwakke punten
Creatieve mensen hebben vaak veel verschillende ideeën, maar dit kunnen er ook teveel zijn. Deze mensen kunnen dan ook vaker nogal chaotisch overkomen. Hun ideeën bestaan voor het overgrote deel uit losse flodders en duidelijkheid ontbreekt dan. Deze mensen hebben vaak wel een goede sfeer of inspiratie nodig. Ontbreekt het hieraan, dan kan de creatieveling nog weleens vastlopen. Bepaalde creatievelingen kunnen erg eigenwijs zijn, zij hebben dan het idee dat hun plan het beste is.

Discipline
Discipline

Steekwoorden: aanpassingsvermogen, flexibiliteit, overtuigen, luisteren

Omschrijving

De regels en procedures die gelden bij een bedrijf volgen deze mensen zonder moeite. Gedisciplineerde mensen houden zich aan de regels die er gelden, deze regels kunnen ze zelf opgesteld hebben of ze kunnen opgelegd zijn door anderen. Bij veranderingen volgen deze mensen ze over het algemeen op, maar deze mensen kunnen ook ontevredenheden aankaarten.

Sterke punten
De regels volgen, vergt wat flexibiliteit en aanpassingsvermogen. Meestal zijn gedisciplineerde mensen structureel, ze weten de regels en procedures en kunnen hierdoor dan ook goed gestructureerd werken. Mensen met een ijzersterke discipline zijn meestal goede overtuigers, als zij het ergens niet mee eens zijn, kunnen ze dit op een goede overtuigende manier duidelijk maken. Maar daarnaast zijn deze mensen vaak ook goede luisteraars, zij luisteren naar de regels en passen zich hierop aan.  

Zwakke punten
Mensen die overgediscplineerd zijn kunnen soms stug zijn, ze zijn de flexibiliteit kwijt en houden zich vast aan de regels. Mensen die hard meewerken aan de procedures binnen een bedrijf, kunnen daarin ook doorslaan. Te veel discipline en perfectionisme kan vermoeiend zijn en leiden tot een burn-out.

Innovatief
Innovatief

Steekwoorden: ideeën, creatief, conceptueel denken

Omschrijving

Deze mensen zijn in staat om patronen en randvoorwaarden los te laten en oplossingen of nieuwe manier van denken te ontwikkelen. Zij kijken eerst naar het resultaat, bedenken vervolgens oplossingen en betrekken vervolgens pas de randvoorwaarden en regels. Tijdens brainstormsessies komen deze mensen vaak met heel veel ideeën.

Sterke punten
De competentie ‘innovatief’ heeft veel overeenkomsten met de competentie ‘creativiteit’. Deze mensen hebben vaak veel verschillende creatieve ideeën. Daarbij houden ze het resultaat wel voor ogen. Verder kunnen deze innovators vaak goed conceptueel denken, zij zien oplossingen voor problemen en kijken hierbij niet direct naar de regels en randvoorwaarden.

Zwakke punten
Hierbij geldt dat creativiteit een valkuil kan zijn, veel verschillende ideeën kunnen zorgen voor chaos. Deze mensen hebben zoveel verschillende ideeën en soms bestaan deze enkel uit losse flodders. Daarbij kunnen de ideeën onrealistisch zijn, omdat ze geen rekening houden met regels en randvoorwaarden.

Plannen en organiseren
Plannen en organiseren

Steekwoorden: structureel, kritisch, resultaat- en taakgericht, prioriteiten

Omschrijving

Voordat deze mensen beginnen aan de uitvoer van een bepaalde taak, hebben zij een goede werkplanning gemaakt. De complete opdracht staat structureel uitgewerkt in een plan van aanpak. Hierbij gebruiken deze mensen het doel van de opdracht als uitgangspunt, vervolgens hangen zij hier de verschillende taken aan op plus de daarbij behorende prioriteiten.

Sterke punten
Deze mensen werken structureel en kunnen hoofd- en bijzaken goed van elkaar scheiden. Deze mensen zijn zowel resultaat- als taakgericht. Prioriteiten worden hierbij scherp in de gaten gehouden. Deze mensen zijn dan ook vaak kritisch en kijken afzonderlijk naar de verschillende deeltaken.

Zwakke punten
Mensen die teveel plannen en organiseren verliezen soms hun spontaniteit, hierdoor kan ook de creativiteit achteruit gaan. Het kan voor deze mensen moeilijk zijn om hun eigen ideeën los te laten en ook anderen input te laten geven. Daarnaast kunnen sommige mensen die van plannen en organiseren houden niet goed tegen verandering. Zij laten zich dan nog weleens van de wijs brengen. 

Resultaatgerichtheid
Resultaatgerichtheid

Steekwoorden: doorzetters, zorgvuldig, eigenwijs, ambitieus

Omschrijving

Bij deze mensen staat het resultaat centraal. Zij spannen zich in om dit resultaat te behalen. Zij laten zich niet van de wijs brengen door extra werk, tegenvallers of tijdsdruk. Onderweg weten ze problemen op te lossen en daarbij het resultaat voor ogen te houden.

Sterke punten
Deze mensen gaan net zo lang door totdat ze hun doel behaald hebben. Ze werken accuraat en zorgvuldig. Deze mensen hebben vaak ook veel discipline en doorzettingsvermogen, ze voelen zich goed wanneer het beoogde doel behaald is. Deze personen hebben een bepaalde mate van prestatiedrang, hierdoor kunnen ze zowel zichzelf als anderen goed motiveren.

Zwakke punten
De manier waarop deze mensen tot het resultaat komen is niet zo belangrijk. Hierdoor kunnen er wel fouten gemaakt worden. Andere mensen kunnen door deze persoon ook benadeeld worden. Deze resultaatgerichte mensen zijn teveel met het resultaat bezig, zodat ze hun omgeving vergeten. Maar ook bij henzelf kan de prestatiedrang leiden tot problemen. Zij willen zo graag presteren dat ze een verhoogd risico lopen op bijvoorbeeld een burn-out. 

Technisch inzicht
Technisch inzicht

Steekwoorden: technische processen doorzien, ruimtelijk inzicht, logisch redeneren, probleemoplossend vermogen

De competentie Technisch inzicht betreft het vermogen om technische processen te kunnen doorzien. Iemand met een sterk technisch inzicht kan de oorzaken van technische problemen doorgronden en de onderlinge verbanden bepalen. Op basis daarvan kan hij/zij een relevant oordeel vormen en oplossingen of verbeteringen bedenken, voorstellen en/of uitvoeren.

 

Hoe kan Technisch inzicht worden ontwikkeld?

De basis van technisch inzicht is vaak technische aanleg. Dit houdt in dat iemand van nature kan inschatten welke technische handelingen hij/zij moet verrichten in bepaalde situaties en hoe hij/zij dit moet uitvoeren. Deze technische aanleg wordt in de vroege kinderjaren gevormd, door bijvoorbeeld de vader te helpen met klussen in het huis, maar ook door met Lego of ander technisch speelgoed te spelen.

Daarna komt de technische kennis. Dit houdt in hoeveel iemand weet en begrijpt van zaken die met techniek te maken hebben. Deze kennis is aangeleerd via theorie en ervaring.  Deze kennis breidt zich stapsgewijs uit en wordt o.a. gevoegd door wiskundige en natuurkundige kennis. Hogere technische kennis is niet op te doen zonder een basis van de wiskundige en natuurkundige principes. Vooral voor zaken als bouwconstructies of elektrotechniek is een gedegen natuurkundige kennis en de competentie logisch redeneren noodzakelijk.

Visie
Visie

Steekwoorden: toekomst, zelfontwikkeling, resultaatgericht, zelfkennis

Omschrijving

Deze mensen hebben een duidelijk toekomstbeeld. Hierbij houden ze rekening met de verschillende mogelijkheden en wegen die zij kunnen bewandelen. Deze mensen kunnen zaken vanaf een afstand bekijken en objectieve besluiten nemen. Verder onderzoeken deze mensen vaak nieuwe dingen en willen ze graag op de hoogte blijven van ontwikkelingen.

Sterke punten
Deze mensen hebben een duidelijke visie, die ze goed onder woorden kunnen brengen. Ze willen dit toekomstbeeld bereiken en zijn dus resultaatgericht. Bovendien hebben ze vaak een goede zelfkennis en zelfontwikkeling. 

Zwakke punten
Mensen kunnen een te abstracte of onrealistische visie hebben. Ze hebben dan niet helder in hun hoofd waar ze naar toe willen en hoe ze dit moeten bereiken. Ook kunnen ze koppig en eigenwijs overkomen omdat ze teveel aan hun visie vasthouden. Ze zijn er dan van overtuigd dat hun visie de beste is.

 

Zelfsturing
Zelfsturing

Steekwoorden: processen, ontwikkeling, ambitieus, flexibel

Wat is Zelfsturing?

Deze mensen willen graag op de hoogte blijven van voor hen relevante ontwikkelingen. Zij zoeken proactief naar nieuwe informatie. Zij voelen zichzelf verantwoordelijk voor hun ontwikkeling of een bepaald proces. Deze mensen kijken hierbij naar het resultaat dat ze willen behalen.

Sterke punten
Deze mensen zijn vaak ambitieus en resultaatgericht. Ze stellen voor zichzelf doelen op en proberen deze doelen te behalen. Daarbij zijn deze mensen vaak flexibel, ze zijn verantwoordelijk voor zichzelf en kunnen zich aanpassen aan de situatie en de omgeving. Hierbij houden ze hun doelstellingen voor ogen. Daarbij hebben deze mensen vaak een goede zelfkennis. Ze weten hun zwakke en sterke kanten te benoemen en houden nemen deze dan ook mee in het maken van beslissingen of het stellen van doelen.

Zwakke punten              
Mensen die zichzelf teveel proberen te sturen, worden soms bestempeld als star. Zij wijken niet af van hun ideeën en hierdoor wordt de spontaniteit aangetast. Zij hebben precies uitgestippeld waar ze naar toe willen en spontane (creatieve) uitspattingen worden ontweken.

Vaardigheden Software Engineer

  • Creatief denken
  • Nieuwe oplossingen bedenken
  • Doorzettingsvermogen
  • Ambitie
  • Doelgericht werken
  • Verbanden leggen
  • Buiten kaders denken
  • Durf
  • Consequent handelen
  • Vernieuwend zijn
  • Verbeeldingskracht
  • Proactiviteit
  • Wendbaarheid
  • Oog voor detail
  • Zorgvuldigheid
  • Nauwkeurigheid
  • Analyseren
  • Systematisch denken
  • Problemen vanuit verschillende oogpunten bekijken
  • Voorbereiden
  • Gestructureerd werken
  • Prioriteiten stellen
  • Technische processen doorzien
  • Logisch redeneren
  • Ruimtelijk inzicht
  • Oplossingsgericht
  • Voorstellingsvermogen
  • Toekomstgerichtheid
  • Probleemoplossend
Bekijk meer Bekijk minder

Wat voor persoonlijkheid heeft een Software Engineer nodig? 

Om een applicatie goed in elkaar te kunnen zetten, moet alles precies goed ontworpen en geprogrammeerd worden. De Software Engineer streeft dus naar een functionerend, gebruiksvriendelijk en compleet eindresultaat (Perfectionist).

Om daar te kunnen komen, moeten creatieve, efficiënte oplossingen gevonden worden die de Software Engineer in een succesvol programma om moet weten te zetten (Succesvolle werker).


Eigenschappen Software Engineer

  • Idealistisch
  • Gedisciplineerdheid
  • Punctueel
  • Enthousiasme
  • Zelfverzekerdheid
  • Ondernemendheid



Wat zijn de baankansen voor een Software Engineer?

De software-industrie is continu in ontwikkeling, waardoor de Software Engineer altijd wel aan werk kan blijven komen. Verder kan men op technisch niveau aan steeds complexere software komen te werken en zo senior Software Engineer worden, of op communicatiegebied doorgroeien naar een leidinggevende positie.

Hoe kan ik mijn baankansen als Software engineer vergroten?

Je vergroot jouw marktwaarde en baankansen door voortdurend te leren en bij te blijven: De software-engineering sector ontwikkeld snel door, dus het is belangrijk om je kennis en vaardigheden goed bij te houden. Zorg dat je op de hoogte blijft van nieuwe technologieën, programmeertalen en best practices door boeken, online cursussen, workshops en conferenties te volgen.

Wanneer je je specialiseert in een taal of techniek waar veel vraag naar is verhoog je je baankansen en daarmee meestal ook jouw salaris

De specifieke baankansen van een Software Engineer kunnen variëren afhankelijk van de locatie en de vraag in de branche waar hij actief is. Daarom is het verstandig om je te richten op de ontwikkeling van jouw brancheoverstijgende skills en kennis. Wanneer je bijvoorbeeld gespecialiseerd bent in een Niche taal werkt dat doorgaans baankans verhogend, maar wanneer deze vraag ineens hard afneemt vanwege moeilijkheden in de branche, is het slim om terug te kunnen vallen op een taal waar veel vraag naar is. 

Het is dus ook voor een Software Engineer verstandig om je zowel te specialseren als in de breedte te ontwikkelen. Daarmee vergroot je jouw kansen op de arbeidsmarkt en zorg je dat je altijd iets kunt bieden waar vraag naar is.

De actuele kans op werk voor een Software Engineer

Het beroep Software Engineer is onderdeel van de beroepsfamilie Softwareontwikkelaars. De kans op werk voor de beroepsfamilie Softwareontwikkelaars is in de huidige periode goed

Huidige aantal vacatures

49

Baankans Software Engineer

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Doorgroei mogelijkheden Software Engineer

Het beroep Software Engineer is onderdeel van de beroepsfamilie Softwareontwikkelaars.


Waar werkt een Software Engineer?

De Software Engineer werkte voorheen meestal in de ICT bij bedrijven die gespecialiseerd zijn in het ontwikkelen van software, waar meerdere teams bezig zijn met het de softwareontwikkeling. 

Je ziet echter dat er een verschuiving is naar andere organisaties die niet specifiek in de IT actief zijn, maar waar de software applicaties een grote of cruciale rol spelen in het bedrijfsproces. Dit zijn enkele voorbeelden van organisaties waarin Software Engineers doorgaans werkzaam kunnen zijn:

  • IT-bedrijven: Software Engineers zijn vaak te vinden in softwareontwikkelingsbedrijven die zich richten op het bouwen van softwareoplossingen voor klanten. Dit kunnen zowel grote softwarebedrijven als kleinere start-ups zijn.
  • Technologiebedrijven (Big-Tech): Grote technologiebedrijven, zoals Google, Microsoft, Apple en Amazon, hebben vaak teams van Software Engineers in dienst die werken aan de ontwikkeling van softwareproducten en -diensten.
  • Financiële instellingen: Banken, verzekeringsmaatschappijen en andere financiële instellingen hebben vaak behoefte aan Software Engineers om financiële systemen, betalingsplatforms en risicobeheersoftware te ontwikkelen.
  • Consultancybedrijven: IT-consultancybedrijven bieden advies- en technologiediensten aan klanten in verschillende sectoren. Software Engineers kunnen worden ingezet om softwareoplossingen te ontwikkelen en implementeren bij klanten.
  • E-commercebedrijven: Grote online retailers en e-commerceplatforms hebben vaak teams van Software Engineers die werken aan de ontwikkeling en optimalisatie van e-commerce-applicaties, websitefunctionaliteit en betalingssystemen.
  • Overheidsinstellingen: Zowel lokale als nationale overheidsinstellingen hebben vaak behoefte aan Software Engineers om maatwerksoftware te ontwikkelen voor administratieve processen, databeheer en publieke dienstverlening.
  • Onderzoeks- en academische instellingen: In onderzoeks- en academische omgevingen kunnen Software Engineers betrokken zijn bij de ontwikkeling van softwaretools en -systemen voor wetenschappelijk onderzoek en onderwijs.

 

Er kunnen ook andere organisaties zijn waar Software Engineers werken. Het gaat wel om organisaties waar software een cruciale rol speelt in het proces. 


Met wie werkt een Software Engineer samen? 

De Software Engineer moet ten eerste overleggen met de klant, om het ontwerp goed te krijgen, daarna overleggen met de progammeur(s), om de basis van de software goed te krijgen, en uiteindelijk met de gebruiker, om de laatste foutjes uit de software te kunnen halen. In elke fase is er dus een andere schakel in het netwerk van belang.


  • Programmeur
  • Klant
  • Gebruiker
Software Engineer

Verwante beroepen Software Engineer:

Programmeur
Salaris: €2300 tot €4800
Opleiding: Geen Cursus / Bijscholing MBO HBO
Baankans: Zeer goed

Baankans

Lijkt het je mooi om softwareproducten te ontwikkelen, implementeren en beheren? Vind je digitale ontwikkeling mooi en wil je graag een baan met goede toekomst? Dan is een carrière als Programmeur wellicht iets voor jou. Als Programmeur speel…
Informatieanalist
Salaris: €2500 tot €5500
Opleiding: HBO WO
Baankans: Zeer goed

Baankans

Dus je wilt misschien wel werken als %1$s? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je %1$s wilt worden. Informatie over omscholing, wat je gaat doen als %1$s, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.

Alles over het beroep Software Engineer in één oogopslag

Sector:

Netwerk:

  • Programmeur
  • Klant
  • Gebruiker

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

  • Van €2800 tot €7000

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

49



Zoek een ander beroep

Bekijk ook

Ga direct naar