bodemkundige: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

bodemkundige: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Dus je wilt misschien wel werken als bodemkundige? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je bodemkundige wilt worden.

Informatie over omscholing, wat je gaat doen als bodemkundige, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.

Alles over het werken als bodemkundige


Vacatures bodemkundige

Nationale Beroepengids

Vacatures laden...


Wat is een bodemkundige?

De Bodemkundige heeft een afwisselende, en enigzins avontuurlijke, baan. In de regel wordt er gewerkt op de gangbare kantoor uren: van '9 tot 5', maar de Bodemkundige werkt op diverse locaties, afhankelijk van de opdracht of het project, variërend van het laboratorium tot het kantoor en 'in de buitenlucht'. De gegadigde dient dan ook tegen een spatje regen bestand te zijn, omdat de te verrichten onderzoeken plaats kunnen vinden door het hele jaar en op veel verschillende locaties ter wereld.

Om Bodemkundige te worden, dient men te beschikken over een HBO- of WO-diploma in een relevante richting. Een goed aangeschreven opleiding is de Bachelor Bodem, Water en Atmosfeer (met specialisatie: Bodem) en de Master 'Soil Science'. Beide opleidingen worden onderwezen aan de Universiteit van Wageningen.

De werkzaamheden van de Bodemkundige zien er in de praktijk als volgt uit: Doorgaans wordt er een opdracht gegeven met betrekking tot het onderzoeken van een bepaald terrein. Dit kan gebaseerd zijn op mogelijke vervuiling, bodem-erosie of een gepland nieuwbouwproject. De Bodemkundige zal vervolgens, alleen of in een team, monsters nemen van het te onderzoeken terrein, alvorens hij/zij dit zal onderzoeken op de vastgestelde criteria, waarna er tot slot een rapport over het onderzoek zal worden geschreven. Deze praktijk kan variëren tussen kleinschalige lokale onderzoeken tot grootschalige internationale onderzoeken, afhankelijk van de wil van de opdrachtgever.

Als Bodemkundige verdien je zo'n 2300-2800,- euro Bruto per maand in loondienst. Dit bedrag is verder uit te bouwen, afhankelijk van de beschikbare arbeidsplaatsen en ambitie van de Grond Specialist.


Past het beroep bodemkundige bij jou?

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Bekijk actuele vacatures die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid.

Bekijk jouw baansuggesties

Heb je wel eens gedacht aan?

Omscholen naar een beroep met baankansen?
Nationale Beroepengids

Vacatures laden...



Vacatures bodemkundige per stad

Vacatures bodemkundige Alkmaar

Vacatures bodemkundige Almelo

Vacatures bodemkundige Almere

Vacatures bodemkundige Alphen aan den Rijn

Vacatures bodemkundige Amersfoort

Vacatures bodemkundige Amstelveen

Vacatures bodemkundige Amsterdam

Vacatures bodemkundige Apeldoorn

Vacatures bodemkundige Arnhem

Vacatures bodemkundige Assen

Vacatures bodemkundige Bergen op Zoom

Vacatures bodemkundige Breda

Vacatures bodemkundige Capelle aan den IJssel

Vacatures bodemkundige Delft

Vacatures bodemkundige Den Bosch

Vacatures bodemkundige Den Haag

Vacatures bodemkundige Den Helder

Vacatures bodemkundige Deventer

Vacatures bodemkundige Doetinchem

Vacatures bodemkundige Dordrecht

Vacatures bodemkundige Ede

Vacatures bodemkundige Eindhoven

Vacatures bodemkundige Emmen

Vacatures bodemkundige Enschede

Vacatures bodemkundige Gouda

Vacatures bodemkundige Groningen

Vacatures bodemkundige Haarlem

Vacatures bodemkundige Haarlemmermeer

Vacatures bodemkundige Heerlen

Vacatures bodemkundige Helmond

Vacatures bodemkundige Hengelo

Vacatures bodemkundige Hilversum

Vacatures bodemkundige Hoogeveen

Vacatures bodemkundige Hoorn

Vacatures bodemkundige Katwijk

Vacatures bodemkundige Leeuwarden

Vacatures bodemkundige Leiden

Vacatures bodemkundige Lelystad

Vacatures bodemkundige Maastricht

Vacatures bodemkundige Middelburg

Vacatures bodemkundige Nieuwegein

Vacatures bodemkundige Nijmegen

Vacatures bodemkundige Oss

Vacatures bodemkundige Purmerend

Vacatures bodemkundige Roermond

Vacatures bodemkundige Roosendaal

Vacatures bodemkundige Rotterdam

Vacatures bodemkundige Schiedam

Vacatures bodemkundige Spijkenisse

Vacatures bodemkundige Terneuzen

Vacatures bodemkundige Tilburg

Vacatures bodemkundige Utrecht

Vacatures bodemkundige Veenendaal

Vacatures bodemkundige Venlo

Vacatures bodemkundige Vlaardingen

Vacatures bodemkundige Westland

Vacatures bodemkundige Zaanstad

Vacatures bodemkundige Zeist

Vacatures bodemkundige Zoetermeer

Vacatures bodemkundige Zwolle

Meer steden Minder steden

Salarisschaal bodemkundige

Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Wat verdient een bodemkundige?

Primair: Als Bodemkundige verdien je afhankelijk van de werkervaring tussen de 2300 en de 3500 euro in loondienst voor een private onderneming of een kennis producerendcentrum. Indien de Bodemkundige een eigen adviespraktijk zou beginnen, kan het bedrag oplopen tot een veelvoud van deze bedragen. Men loopt in dat geval ook meer risico, aangezien er eerst 'klussen' binnengehaald dienen te worden, voordat er geld verdient kan gaan worden.

Secundair: Afhankelijk van de gekozen werkgever worden de secundaire arbeidsvoorwaarden bepaald. Wanneer men heeft gekozen voor het bedrijfsleven dan bestaat er de mogelijkheid op door de baas gefinancierde opleidingen, aandelen- en/of optie pakketten in de vorm van een bonus of internationale opdrachten. Wanneer men heeft gekozen voor een universiteit of denktank ligt de nadruk juist meer op het doen van onderzoek, gefinancierd door 'de baas', op aangewezen terreinen, hier zal men in de regel minder verdienen, maar zal men wel meer vrije dagen krijgen.

Doordat de Bodemkundige over het algemeen Hoger of Academisch geschoold is, zullen de arbeidsvoorwaarden grotendeels individueel worden afgesproken.


Meer weten over het salaris bodemkundige

Salaris aankomend bodemkundige Salaris junior bodemkundige Wat is het salaris van een medior bodemkundige? Welk salaris krijgt een senior bodemkundige?


Hoe word je een bodemkundige? 

Opleidingen bodemkundige

Basisopleiding Kwaliteit Arbo Milieu (KAM)
Het beheersen van de kwaliteit, arbo en milieu is binnen veel organisaties een belangrijk aandachtspunt. KAM dient binnen een organisatie de veiligheid te borgen. Deze opleiding geeft een integrale benadering van …
Basisopleiding Kwaliteit Arbo Milieu (KAM)
VOL-VCA, 1 lesdag incl. examen
VCA staat voor Veiligheid, Gezondheid en Milieu Checklist Aannemers en is bedoeld om u veiliger te laten werken en het aantal (dodelijke) ongelukken te verminderen. De VGM-Checklist Aannemers evenals opdrachtgevers …
VOL-VCA, 1 lesdag incl. examen
VOL-VCA, alleen examen
VCA staat voor Veiligheid, Gezondheid en Milieu Checklist Aannemers en is bedoeld om u veiliger te laten werken en het aantal (dodelijke) ongelukken te verminderen. De VGM-Checklist Aannemers evenals opdrachtgevers …
VOL-VCA, alleen examen
VCA VOL examentraining inclusief examen
EXAMENTRAINING VCA-VOL 1 DAG Uw VCA-VOL certificaat verlengen? U gaat vol vertrouwen en goed voorbereid het examen in met deze examentraining. Ter voorbereiding ontvangt u het cursusboek per post. Cursusduur: 1 …
VCA VOL examentraining inclusief examen
MBO Workshop - Kwaliteit, Arbo en Milieu (KAM)
Alle workshops worden op een praktijkgerichte manier verzorgd. Tijdens de eendaagse workshop wordt gestart met een korte uitleg over de theorie. Deze theorie dient als fundering onder de verdere workshop. …
MBO Workshop - Kwaliteit, Arbo en Milieu (KAM)



Omscholen tot bodemkundige

Je kan op verschillende manieren omscholen tot bodemkundige. Zelfstandig of georganiseerd.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor bodemkundige

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot bodemkundige

Als je bodemkundige wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar bodemkundige zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie bodemkundige

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen.

Wat doet een bodemkundige?

Ga naar de omschoolwijzer


Competenties bodemkundige

Een bodemkundige heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.

Conceptueel denken
Conceptueel denken

Steekwoorden: creativiteit, analytisch vermogen, legt verbanden, concepten

Omschrijving

Deze mensen hebben het vermogen om in concepten te denken. Bij een probleem zien zij vrijwel meteen verschillende oplossingen en vormen ze hierbij een duidelijk beeld. Zij bekijken het probleem vanuit verschillende oogpunten en komen met die informatie tot de beste oplossing. Naderhand evalueren zij deze oplossing grondig en kijken ze wat er eventueel nog meer mogelijk is. Ze bedenken constant nieuwe concepten voor verschillende problemen.

Sterke punten
Een sterk punt van deze mensen is hun creativiteit. Daarnaast hebben ze over het algemeen een goed ontwikkeld analytisch vermogen. Zij bekijken het probleem vanuit verschillende hoeken en komen dan met meerdere creatieve oplossingen.

Zwakke punten
De creatieve ideeën die deze mensen hebben, kunnen onpraktisch zijn. Zij hebben veel verschillende oplossingen en concepten in hun hoofd, maar deze zijn niet altijd uitvoerbaar. Deze creativiteit kan ook er ook voor zorgen dat deze mensen ‘zweverig’ overkomen.

Energie
Energie

Steekwoorden: vitaliteit, uithoudingsvermogen, actief, levenlust.

Omschrijving

Energiekelingen zitten vol levenslust. Ze willen graag werken en dit kunnen ze dan ook uren achter elkaar. Deze mensen zetten hun energie gericht in en plannen efficiënt hun taken in, waardoor ze geen onnodige energie verspillen. Ook al krijgt deze persoon extra werk en draait hij veel overuren, deze mensen hoor je niet. Ze laten zich niet zomaar uit het veld slaan.

Sterke punten
Mensen met een hoog energielevel zijn vaak doorzetters. Als zich problemen voordoen, blijven ze optimistisch en pakken ze het probleem met beide handen aan. Ook zijn energiekelingen vaak behoorlijk stressbestendig. Omdat ze hun energie effeciënt inzetten, ervaren ze vaak minder stress dan anderen. Deze mensen kunnen als actief worden omschreven. Naast het werk hebben ze nog veel andere bezigheden. Een ander sterk punt van deze mensen is de resultaatgerichtheid. Ze willen graag presteren en door hun energie effectief te verdelen, boeken ze vele resultaten.

Zwakke punten
De uitdrukking ‘teveel hooi op je vork nemen’ komt bij deze mensen vaker voor. Ze willen graag anderen helpen en nemen hen werk uit handen. Er zijn energiekelingen die weleens willen doorslaan. Aan het eind van een lange werkdag willen ze graag nog een vergadering om bepaalde punten te bespreken of gaan eenmaal thuis meteen weer andere energiekostende dingen doen.

Inzicht in omgeving
Inzicht in omgeving

Steekwoorden: luisteren, doelstellingen, motiveren, zelfontwikkeling, resultaatgericht

Omschrijving

Deze personen zijn op de hoogte van alle ontwikkelingen binnen de organisatie en proberen hun kennis in te zetten waar dat mogelijk is.

Sterke punten
Mensen die inzicht hebben in de omgeving kunnen weloverwogen beslissingen nemen. Ze zijn resultaatgericht en maken beslissingen die helpen het doel te bereiken. Ze ontwikkelen zichtzelf en kunnen anderen motiveren zich ook te ontwikkelen. 

Zwakke punten
Soms hebben mensen zoveel informatie over hun omgeving, dat ze moeite hebben hoofd- en bijzaken te scheiden. Ze kunnen zich dan verliezen in details en geen heldere beslissingen nemen.  

Plannen en organiseren
Plannen en organiseren

Steekwoorden: structureel, kritisch, resultaat- en taakgericht, prioriteiten

Omschrijving

Voordat deze mensen beginnen aan de uitvoer van een bepaalde taak, hebben zij een goede werkplanning gemaakt. De complete opdracht staat structureel uitgewerkt in een plan van aanpak. Hierbij gebruiken deze mensen het doel van de opdracht als uitgangspunt, vervolgens hangen zij hier de verschillende taken aan op plus de daarbij behorende prioriteiten.

Sterke punten
Deze mensen werken structureel en kunnen hoofd- en bijzaken goed van elkaar scheiden. Deze mensen zijn zowel resultaat- als taakgericht. Prioriteiten worden hierbij scherp in de gaten gehouden. Deze mensen zijn dan ook vaak kritisch en kijken afzonderlijk naar de verschillende deeltaken.

Zwakke punten
Mensen die teveel plannen en organiseren verliezen soms hun spontaniteit, hierdoor kan ook de creativiteit achteruit gaan. Het kan voor deze mensen moeilijk zijn om hun eigen ideeën los te laten en ook anderen input te laten geven. Daarnaast kunnen sommige mensen die van plannen en organiseren houden niet goed tegen verandering. Zij laten zich dan nog weleens van de wijs brengen. 

Vaardigheden bodemkundige

  • Verbanden leggen
  • Creatief denken
  • Nieuwe oplossingen bedenken
  • Luisteren
  • Analyseren
  • Vitaliteit
  • Levenslust
  • Positiviteit
  • Voorbereiden
  • Gestructureerd werken
  • Prioriteiten stellen
Bekijk meer Bekijk minder

Wat voor persoonlijkheid heeft een bodemkundige nodig? 

De Bodemkundige is een Loyalist en een Gever.

Als 'Gever' beschikt de Bodemkundige over zorgzaamheid, enthousiasme, waardering, ontvankelijkheid, generositeit, maar ook dominantie, bezitterigheid, hysterie, manipulativiteit en een drang tot indirectheid.

Als 'Loyalist' wordt de Bodemkundige gekenmerkt door medelevendheid, loyaliteit, verantwoordelijkheid, openheid, eerlijkheid en warmte. Toch kan de Loyalist soms ook ietwat onvoorspelbaar, defensief, paranoïde, inflexibel en sarcastisch overkomen.

Tijdens zijn/haar werkzaamheden weet de Bodemkundige een werkzame mix samen te stellen. Zo weet hij/zij zorgzaamheid en medelevendheid voor de omgeving, enthousiasme voor het onderzoek en loyaliteit jegens de opdrachtgever en natuur te combineren.
 


Eigenschappen bodemkundige

  • Empathie
  • Behulpzaamheid
  • Vriendelijkheid
  • Trouw
  • Integriteit
  • Punctueel



Wat zijn de baankansen voor een bodemkundige?

De Bodemkundige heeft verschillende mogelijkheden.

Ten eerste kan hij/zij werkzaam blijven in dezelfde hoedanigheid binnen de organisatie van de huidige werkgever of daar buiten bij een concurrent. Ten tweede kan de Bodemkundige doorgroeien binnen een commerciële organisatie naar een leidinggevende functie, bijvoorbeeld als projectleider en op den duur zelfs als directeur op zijn/haar vakgebied. Ten derde bestaat er de mogelijkheid tot specialisering binnen de bodemkunde, waarna de gegadigde zou kunnen kiezen voor een wetenschappelijke functie aan een universiteit of voor het oprichten van een eigen bodemkundige onderneming op een specifiek vakgebied.

Voor een ambitieuze Bodemkundige zal er werk blijven bestaan aangezien er niet alleen vaak bodemkundige onderzoeken verricht dienen te worden bij nieuwbouw projecten, maar ook bij mogelijke verontreinigingen en landherindelingen.

Momenteel wordt de 'bouwsector' getroffen door de kwalijke gevolgen van de economische crisis, waardoor er minder huizen worden gekocht en verkocht, waardoor onderzoeken naar nieuwbouw-grond momenteel iets minder vaak voorkomen. Men verwacht dat dit weer aan zal trekken in de komende jaren. Vooralsnog is er nog voldoende werk voor Bodemkundigen vanuit overheden en het bedrijfsleven.

De actuele kans op werk voor een bodemkundige

Het beroep bodemkundige is onderdeel van de beroepsfamilie Bodemkundig onderzoekers en -saneerders. De kans op werk voor de beroepsfamilie Bodemkundig onderzoekers en -saneerders is in de huidige periode zeer goed

Huidige aantal vacatures

0

Baankans bodemkundige

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Doorgroei mogelijkheden bodemkundige

Het beroep bodemkundige is onderdeel van de beroepsfamilie Bodemkundig onderzoekers en -saneerders.


Waar werkt een bodemkundige?

Als Bodemkundige kan men zowel voor een Profit- als een Non-Profit-organisatie werkzaam worden.

De organisatievorm kan door de toekomstige werknemer worden gekozen, afhankelijk van de beschikbare vacatures. Wanneer men kiest voor een profit-organisatie, zal men meer klussen krijgen die gericht zijn op het (voorbereiden van) bouwwerkzaamheden. Wanneer men kiest voor een Non-Profit organisatie dan zal men meer klussen krijgen die gericht zijn op het welzijn van de samenleving.

In de regel werken Bodemkundigen, sommigen vaak werkzaam als Zelfstandige Zonder Personeel of als eigen ondernemer, vaak projecten af voor een opdrachtgever alvorens zij naar een nieuwe opdrachtgever vertrekken. Tevens zijn er Bodemkundigen die voor grote ondernemingen of Universiteiten werkzaam zijn. Zij hebben doorgaans iets meer zekerheid in hun bestaan, maar krijgen hierdoor doorgaans ietwat minder loon.


Met wie werkt een bodemkundige samen? 

Intern: Binnen de organisatie waarvoor de Bodemkundige werkzaam zal worden, een commercieel bedrijf of een semi-overheidsonderdeel, wordt er samengewerkt onder leiding van een leidinggevende of aansturende onderzoeker/onderzoekster. Binnen het team, doorgaans bestaande uit mede-Bodemkundigen en andere specialisten (afhankelijk van de toegewezen opdracht), zal elke specialist functioneren op zijn/haar vakgebied. Tijdens het onderzoek zal er overlegd worden over de voortgang en uiteindelijk zal het onderzoek met een overkoepelend rapport worden afgesloten.

Extern: Buiten de eigen organisatie kan de Bodemkundige in contact komen met Waterkundigen/Hydrologen, Luchtkundigen, Meteorologen, Klimaat experts e.d. De mate waarop er contact zal zijn, en de reden van het contact, zal afhankelijk zijn van de functie die de Bodemkundige op dat moment bekleed. De ontmoetingen kunnen variëren van wetenschappelijke congressen tot werk gerelateerde besprekingen. Tevens kan er contact zijn met een opdrachtgever en/of omwonenden van het te onderzoeken gebied.


  • (Mede)Onderzoekers
  • Water- en Luchtkundigen
  • Leidinggevenden
  • Collega Bodemkundigen
bodemkundige

Verwante beroepen bodemkundige:

Meteoroloog
Salaris: €2143 tot €3914
Opleiding: WO
Baankans: Onbekend

Baankans

Dus je wilt misschien wel werken als %1$s? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je %1$s wilt worden. Informatie over omscholing, wat je gaat doen als %1$s, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.
Hydroloog
Salaris: €2500 tot €4500
Opleiding: WO
Baankans: Goed

Baankans

Dus je wilt misschien wel werken als %1$s? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je %1$s wilt worden. Informatie over omscholing, wat je gaat doen als %1$s, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.

Alles over het beroep bodemkundige in één oogopslag

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

  • (Mede)Onderzoekers
  • Water- en Luchtkundigen
  • Leidinggevenden
  • Collega Bodemkundigen

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

  • Van €2300 tot €3500

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0



Zoek een ander beroep

Bekijk ook

Ga direct naar