Bouwfysicus: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden
Bouwfysicus: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden
Dus je wilt misschien wel werken als Bouwfysicus? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je Bouwfysicus wilt worden.
Informatie over omscholing, wat je gaat doen als Bouwfysicus, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.
Alles over het werken als Bouwfysicus
Vacatures Bouwfysicus
Vacatures laden...
Wat is een Bouwfysicus?
Een Bouwfysicus is iemand die onderzoek doet naar bouwmaterialen en constructies en de opdrachtgever adviseert over de beste opties.
De Bouwfysicus bekijkt welk materiaal het beste gekozen kan worden voor het bouwproject. Hij houdt hierbij rekening met de kosten, de veiligheid en het comfort van materialen voor de woon- en werkomgeving. Tevens kan een Bouwfysicus onderzoek doen naar problemen van al gebruikte materialen of constructies. Hij onderzoekt dan bijvoorbeeld het licht, de lucht, het geluid, de warmte en het vocht in een gebouw. Op basis hiervan kan hij adviseren over isolatie- en ventilatiemethoden.
Naast de adviserende functie heeft de Bouwfysicus ook een controlerende functie. De Bouwfysicus controleert of de bouwvoorschriften in orde zijn, toetst bouwaanvragen en bekijkt of de milieuregels worden nageleefd. Er moet bijvoorbeeld rekening zijn gehouden met de brandveiligheid.
Verder coördineert de Bouwfysicus het project. Hij werkt meestal op kantoor, maar zal soms ook voor metingen en dergelijke op de bouwplaats te vinden zijn.
Past het beroep Bouwfysicus bij jou?
Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Bekijk actuele vacatures die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid.
Bekijk jouw baansuggestiesHeb je wel eens gedacht aan?
Omscholen naar een beroep met baankansen?Vacatures laden...
Vacatures Bouwfysicus per niveau
Vacatures Bouwfysicus per stad
Vacatures Bouwfysicus Alphen aan den Rijn
Vacatures Bouwfysicus Amersfoort
Vacatures Bouwfysicus Amstelveen
Vacatures Bouwfysicus Amsterdam
Vacatures Bouwfysicus Apeldoorn
Vacatures Bouwfysicus Bergen op Zoom
Vacatures Bouwfysicus Capelle aan den IJssel
Vacatures Bouwfysicus Den Bosch
Vacatures Bouwfysicus Den Haag
Vacatures Bouwfysicus Den Helder
Vacatures Bouwfysicus Deventer
Vacatures Bouwfysicus Doetinchem
Vacatures Bouwfysicus Dordrecht
Vacatures Bouwfysicus Eindhoven
Vacatures Bouwfysicus Enschede
Vacatures Bouwfysicus Groningen
Vacatures Bouwfysicus Haarlemmermeer
Vacatures Bouwfysicus Hilversum
Vacatures Bouwfysicus Hoogeveen
Vacatures Bouwfysicus Leeuwarden
Vacatures Bouwfysicus Lelystad
Vacatures Bouwfysicus Maastricht
Vacatures Bouwfysicus Middelburg
Vacatures Bouwfysicus Nieuwegein
Vacatures Bouwfysicus Nijmegen
Vacatures Bouwfysicus Purmerend
Vacatures Bouwfysicus Roermond
Vacatures Bouwfysicus Roosendaal
Vacatures Bouwfysicus Rotterdam
Vacatures Bouwfysicus Schiedam
Vacatures Bouwfysicus Spijkenisse
Vacatures Bouwfysicus Terneuzen
Vacatures Bouwfysicus Veenendaal
Vacatures Bouwfysicus Vlaardingen
Vacatures Bouwfysicus Westland
Vacatures Bouwfysicus Zaanstad
Salarisschaal Bouwfysicus
Wat verdient een Bouwfysicus?
Een Bouwfysicus kan rekenen op zo’n €2050,- tot €3550,- bruto per maand. Het precieze bedrag hangt onder andere af van de leeftijd en ervaring van de Bouwfysicus.
De secundaire arbeidsvoorwaarden hangen af van het CAO en de werkgever, maar kunnen bijvoorbeeld bestaan uit vakantiedagen, onregelmatigheidstoeslagen en een auto van de zaak.
Meer weten over het salaris Bouwfysicus
Hoe word je een Bouwfysicus?
Om Bouwfysicus te worden, is een opleiding Bouwkunde op HBO- of WO-niveau geschikt. De opleiding op HBO-niveau duurt zo’n vier jaar, die op WO-niveau vijf jaar (inclusief master). Ook met de opleiding Civiele Techniek (HBO of WO) kun je Bouwfysicus worden.
Opleidingen, cursussen en trainingen tot Bouwfysicus
Er zijn geen opleidingen Bouwfysicus aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Bouwfysicus in werkt
Bekijk alle opleidingen BouwOmscholen tot Bouwfysicus
Je kan op verschillende manieren omscholen tot Bouwfysicus. Zelfstandig of georganiseerd.
Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Bouwfysicus
Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Bouwfysicus
Als je Bouwfysicus wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Bouwfysicus zijn de volgende zaken belangrijk:
Interesse en Motivatie Bouwfysicus
Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen.
Competenties Bouwfysicus
Een Bouwfysicus heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.Wat voor persoonlijkheid heeft een Bouwfysicus nodig?
Persoonstypen die goed passen bij een Bouwfysicus zijn Baas en Waarnemer.
Het is van belang dat een Bouwfysicus goed kan leidinggeven. Hij stuurt het personeel aan en hij kan antwoord geven op vragen. Ook is de Bouwfysicus zelfverzekerd en is hij in staat aantrekkelijke deals te sluiten met leveranciers van materialen. De Bouwfysicus kan goed plannen en organiseren (Baas).
Daarnaast moet een Bouwfysicus goed kunnen waarnemer. De Bouwfysicus ziet waar kansen liggen en kan goed luisteren naar de verschillende partijen, zoals Ingenieurs en Projectleiders. Hij is onderzoekend, intellectueel en analytisch (Waarnemer).
Wat voor persoonlijkheidstype is de baas? De baas heeft een zeer karakteristieke persoonlijkheid. Je vindt hieronder de sterke en zwakke kanten van dit persoonstype, zoals het beschreven is in het enneagram.
Sterke eigenschappen
De baas heeft een sterke uitstraling en een natuurlijk overmacht. Hij kan goed leidinggeven, is zelfstandig en kan goed tegen kritiek. Verder is de baas loyaal aan de mensen onder zich en is hij erg resultaatgericht. Hij deinst niet terug voor een uitdaging.
Zwakke eigenschappen
De baas kan te direct zijn tegenover werknemers, en zich snel kritisch of woedend opstellen zonder zelf de impact van diens acties door te hebben. Verder heeft de baas geen tollerantie voor zwakheid, vooral van zichzelf, en vaak ook geen geduld. Alles moet op zijn manier.
Omgang
De baas is charismatisch en indrukwekkend als gesprekspartner, maar ook erg direct en kritisch. Doordat de baas de eigen interesses als absoluut bestempelt, zorgt de baas soms ook onbedoeld voor veel conflict en paniek onder de werknemers.
Wat voor persoonlijkheidstype is de waarnemer?
De waarnemer ziet vaak de details die een ander niet kent. Je vindt hieronder de sterke en zwakke kanten van dit persoonstype, zoals het beschreven is in het enneagram.
Sterke eigenschappen
De waarnemer is vaak specialist op een bepaald vakgebied en bezit daarmee veel en diepgaande kennis over zaken. Ook heeft hij een sterke motivatie om te werken en is hij analytisch, eerlijk en intellectueel. De waarnemer kan goed hoofd- en bijzaken scheiden. Tevens is de waarnemer door diens onafhankelijke, afstandelijke natuur goed in het houden van geheimen en is hij objectief.
Zwakke eigenschappen
De waarnemer is door diens persoonlijkheid slecht in het onderhouden van menselijk contact en persoonlijke relaties. Door de nadruk op het intellectuele, is het moeilijk voor de waarnemer om spontane dingen te doen. De waarnemer kan dus ook gesloten en afstandelijk zijn.
Omgang
De waarnemer is goed in luisteren, en sterk als het gaat om het eigen vakgebied. Verder is het moeilijk voor een waarnemer om met anderen te praten. Hij heeft ook meestal geen behoefte om over zogenaamde “onbenulligheden” te praten. Conflicten worden vermeden.
Eigenschappen Bouwfysicus
- Overwicht
- Gedrevenheid
- Zelfverzekerdheid
- Waarnemendheid
- Gedetailleerdheid
- Leergierigheid
Wat zijn de baankansen voor een Bouwfysicus?
Het arbeidsmarktperspectief voor een Bouwfysicus is in economisch slechte tijden niet zo goed. In tijden van economische crises stagneert de bouwsector en dan kan het dus moeilijk zijn een baan te vinden in deze sector. In economisch goede tijden is het arbeidsmarktperspectief voor een Bouwfysicus wel goed.
Een Bouwfysicus heeft al een vrij hoge positie en doorgroeien kan dan lastig zijn. Bij goed functioneren en ervaring kan een Bouwfysicus wellicht Projectleider worden of een eigen adviesbureau oprichten.
De actuele kans op werk voor een Bouwfysicus
Het beroep Bouwfysicus is onderdeel van de beroepsfamilie Onderzoekers, ontwerpers en constructeurs bouwkunde. De kans op werk voor de beroepsfamilie Onderzoekers, ontwerpers en constructeurs bouwkunde is in de huidige periode zeer goed
Huidige aantal vacatures
0
Baankans Bouwfysicus
Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen
Doorgroei mogelijkheden Bouwfysicus
Het beroep Bouwfysicus is onderdeel van de beroepsfamilie Onderzoekers, ontwerpers en constructeurs bouwkunde.
Mogelijke specialisaties voor een Bouwfysicus
adviseur burgerlijke en utiliteitsbouw (b&u)
bouwkundige (bouwkundig adviseur)
bouwkundig ingenieur (adviseur)
bouwkundig ingenieur (hoofd constructeur-ontwerper bouwkunde)
bouwkundige (hoofd constructeur-ontwerper bouwkunde)
bouwkundig ingenieur (constructeur bouwkunde)
bouwkundige (constructeur bouwkunde)
staalbouwkundig constructeur bouw
bouwkundig ingenieur (bouwfysicus)
constructeur staalconstructies bouw
bouwkundige (constructeur-ontwerper bouwkunde)
bouwkundig ingenieur (constructeur-ontwerper bouwkunde)
constructeur-ontwerper betonconstructies
constructeur-ontwerper staal-, betonconstructies
onderzoeker in opleiding (oio) bouwkunde
assistent in opleiding (aio) bouwkunde
wetenschappelijk onderzoeker stedenbouwkunde
Doorgroei beroepen voor een Bouwfysicus
adviseur ondergrondse leidingen
adviseur beton- en staalconstructies weg- en waterbouw
adviseur riolering en stedelijk water
adviseur riolering/waterbeheer
Wetenschappelijk onderzoeker civiele techniek
assistent in opleiding (aio) civiele techniek
onderzoeker in opleiding (oio) civiele techniek
staalconstructeur weg- en waterbouw
constructeur staal-, betonconstructies weg- en waterbouw
grondmechanicus (funderingstechniek)
constructeur staalbouw weg- en waterbouw
constructeur civiele constructies
constructeur weg- en waterbouw
constructeur staalbeton weg- en waterbouw
constructeur staalconstructies weg- en waterbouw
3d ontwerper civiele kunstwerken
Hoofd constructeur / ontwerper civiele techniek
ontwerpleider civiele techniek
ontwerpleider civiele infrastructuur
hoofd constructeur civiele techniek
Constructeur-ontwerper civiele techniek
ontwerper-constructeur weg- en waterbouw
constructeur/ontwerper infra (civiele techniek)
ontwerper-constructeur betonconstructies weg- en waterbouw
betonconstructeur weg- en waterbouw
constructeur waterzuiveringsinstallatie
ontwerper-constructeur staalconstructies weg- en waterbouw
ontwerper-constructeur waterzuiveringsinstallatie
Projectleider kabel- en leidinginfra
projectleider/hoofduitvoerder kabelwerk
coördinator planning & werkplekbeveiliging (railinfra)
Projectleider grond-, weg- en waterbouw (gww)
projectleider civiele infrastructuur
projectleider civiele techniek
projectmanager weg- en waterbouw
Waar werkt een Bouwfysicus?
Een Bouwfysicus is meestal werkzaam bij een Ingenieursbureau, een Architectenbureau, een Aannemer of een Projectontwikkelaar. Ook kan een Bouwfysicus een eigen adviesbureau beginnen. Er wordt gestreefd naar winst en dus is de Bouwfysicus werkzaam in de profitsector.
Met wie werkt een Bouwfysicus samen?
Een Bouwfysicus komt met veel verschillende mensen in aanraking. Denk bijvoorbeeld aan Opdrachtgevers, Ingenieurs, Projectleiders, Bouwvakkers en Calculators. Er wordt overleg gepleegd en de Bouwfysicus stuurt mensen aan.
- Opdrachtgevers
- Ingenieurs
- Projectleider
- Bouwvakkers
- Calculators
Verwante beroepen Bouwfysicus:
Opleiding: HBO WO
Baankans: Onbekend
Baankans
Opleiding: MBO HBO WO
Baankans: Zeer goed
Baankans
Opleiding: HBO WO
Baankans: Onbekend
Baankans
Alles over het beroep Bouwfysicus in één oogopslag
Sector:
Beroepsgroep:
Competenties:
Netwerk:
- Opdrachtgevers
- Ingenieurs
- Projectleider
- Bouwvakkers
- Calculators
Salarisindicatie:
- Van €2050 tot €3550