Burgemeester: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden
Burgemeester: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden
Dus je wilt misschien wel werken als Burgemeester? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je Burgemeester wilt worden.
Informatie over omscholing, wat je gaat doen als Burgemeester, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.
Alles over het werken als Burgemeester
Vacatures Burgemeester
Vacatures laden...
Wat is een Burgemeester?
De Burgemeester is in Nederland niet het hoofd van de gemeente, dat is namelijk de gemeenteraad. De Burgemeester is voorzitter van het College van Burgemeester en Wethouders (College van B&W) en voorzitter van de gemeenteraad. Onder zijn taken vallen onder andere het bevorderen van de kwaliteit van het bestuur in de gemeente en het zorgen voor de nodige afstemming tussen diverse instanties binnen de gemeente.
De Burgemeester is naast een onderdeel van een bestuursorgaan ook zelf een bestuursorgaan en heeft daarbij eigen bevoegdheden.Deze bevoegdheden hebben voornamelijk betrekking op het gebied van openbare orde en veiligheid. Zo heeft de Burgemeester het toezicht op openbare bijeenkomsten en op voor het publiek openstaande gebouwen, zoals horecagelegenheden. In geval van nood hij heeft hij de bevoegdheid om noodbevelen te geven en noodverordeningen af te kondigen. Ook heeft hij het opperbevel in geval van brand.
Verder heeft de Burgemeester representatieve taken. Hij is de vertegenwoordiger van de gemeente "in en buiten rechte", dus wanneer de gemeente partij is in een rechtszaak maar ook als namens de gemeente stukken moeten worden ondertekend.
Past het beroep Burgemeester bij jou?
Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Bekijk actuele vacatures die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid.
Bekijk jouw baansuggestiesHeb je wel eens gedacht aan?
Omscholen naar een beroep met baankansen?Vacatures laden...
Vacatures Burgemeester per niveau
Vacatures Burgemeester per stad
Vacatures Burgemeester Alkmaar
Vacatures Burgemeester Alphen aan den Rijn
Vacatures Burgemeester Amersfoort
Vacatures Burgemeester Amstelveen
Vacatures Burgemeester Amsterdam
Vacatures Burgemeester Apeldoorn
Vacatures Burgemeester Bergen op Zoom
Vacatures Burgemeester Capelle aan den IJssel
Vacatures Burgemeester Den Bosch
Vacatures Burgemeester Den Haag
Vacatures Burgemeester Den Helder
Vacatures Burgemeester Deventer
Vacatures Burgemeester Doetinchem
Vacatures Burgemeester Dordrecht
Vacatures Burgemeester Eindhoven
Vacatures Burgemeester Enschede
Vacatures Burgemeester Groningen
Vacatures Burgemeester Haarlem
Vacatures Burgemeester Haarlemmermeer
Vacatures Burgemeester Heerlen
Vacatures Burgemeester Helmond
Vacatures Burgemeester Hengelo
Vacatures Burgemeester Hilversum
Vacatures Burgemeester Hoogeveen
Vacatures Burgemeester Katwijk
Vacatures Burgemeester Leeuwarden
Vacatures Burgemeester Lelystad
Vacatures Burgemeester Maastricht
Vacatures Burgemeester Middelburg
Vacatures Burgemeester Nieuwegein
Vacatures Burgemeester Nijmegen
Vacatures Burgemeester Purmerend
Vacatures Burgemeester Roermond
Vacatures Burgemeester Roosendaal
Vacatures Burgemeester Rotterdam
Vacatures Burgemeester Schiedam
Vacatures Burgemeester Spijkenisse
Vacatures Burgemeester Terneuzen
Vacatures Burgemeester Tilburg
Vacatures Burgemeester Utrecht
Vacatures Burgemeester Veenendaal
Vacatures Burgemeester Vlaardingen
Vacatures Burgemeester Westland
Vacatures Burgemeester Zaanstad
Salarisschaal Burgemeester
Wat verdient een Burgemeester?
De hoogte van het salaris van de Burgemeester is afhankelijk van de grootte van de gemeente. De gemeentes zijn hiertoe verdeeld in elf inwonersklassen.
De Burgemeester kan aanspraak maken op een eindejaarsuitkering en een vakantieuitkering.
Indien aan het personeel van het Rijk een eenmalige uitkering wordt toegekend, ontvangt de burgemeester deze uitkering ook.
Bijzondere omstandigheden met vergrote werkdruk, kunnen aanleiding zijn voor het indienen van een verzoek tot opclassificatie bij Gedeputeerde Staten. Dit houdt in dat de Burgemeester voor een bepaalde periode een hoger salaris krijgt dat hoort bij een gemeente in een hogere inwonersklasse.
Ook kan de Burgemeester verschillende gratificaties ontvangen, bij bijvoorbeeld een dienstjubileum of ambtsjubileum.
Meer weten over het salaris Burgemeester
Hoe word je een Burgemeester?
Er is geen speciale opleiding voor Burgemeesters
Een opleiding die redelijk aansluit bij het beroep Burgemeester zijn de universitaire opeidingen Bestuurskunde of Politicologie. Een Burgemeester moet vooral veel politieke ervaring hebben opgedaan in functies in gemeentelijke of landelijke politiek, of meer algemeen leidinggevende posities bij de overheid hebben bekleed.
Opleidingen Burgemeester
Omscholen tot Burgemeester
Je kan op verschillende manieren omscholen tot Burgemeester. Zelfstandig of georganiseerd.
Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Burgemeester
Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Burgemeester
Als je Burgemeester wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Burgemeester zijn de volgende zaken belangrijk:
Interesse en Motivatie Burgemeester
Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen.
Competenties Burgemeester
Een Burgemeester heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.Steekwoorden: beslissingen, argumenten, overtuigen, durf
Omschrijving
Deze personen durven beslissingen te nemen. Dit doen ze bijvoorbeeld door een bepaalde actie uit te voeren of een regel in te stellen. Deze besluitvaardige personen stellen hun beslissingen niet uit tot ze alle informatie hebben, zij proberen zo snel mogelijk de knoop door te maken. Bij eventuele consequenties kan hij terugkomen op de beslissing en een andere keuze maken. De persoon weet de beslissingen op een goede manier te onderbouwen.
Sterke punten
Deze personen weten anderen te overtuigen van hun besluit, ze gebruiken hierbij verschillende argumenten die passen bij hun standpunt. Voor het nemen van besluiten is lef nodig, hierover beschikt deze besluitvaardige persoon dan ook.
Zwakke punten
Aan het nemen van beslissingen zitten risico’s en deze risico’s kunnen gevolgen hebben. Op het moment dat deze persoon te snel teveel beslissingen neemt, kan hij roekeloos worden en zijn oog voor het resultaat verliezen. Het is dan ook van belang dat deze persoon op het juiste moment de juiste beslissing neemt en goed nadenkt over de voor- en nadelen ervan.
Steekwoorden: zelfbewust, integriteit, beheersing, luisteren
Omschrijving
Deze personen herkennen en erkennen een conflict. Door te erkennen dat er een conflict is ontstaan, zetten zij de eerste stap om het conflict op te lossen. Ze bepalen wat de inhoud van het conflict is en hoe deze opgelost kan worden. Ze communiceren hierover met alle betrokken partijen en uiteindelijk zorgen ze ervoor dat het conflict op een nette manier wordt opgelost.
Sterke punten
Deze mensen zijn vaak integer. Tijdens een conflict proberen zij te allen tijde het moraal hoog te houden. Daarbij zijn ze onpartijdig en willen ze het beste resultaat behalen voor alle partijen. Deze personen kunnen vaak ook goed luisteren en overtuigen.
Zwakke punten
Het gevaar van conflictbeheersing is dat de personen die zich hiermee bezighouden als ‘meningloos’ worden bestempeld. Ze bemiddelen tijdens conflicten tussen meerdere partijen, maar nemen soms geen duidelijk standpunt in.
Steekwoorden: discipline, betrouwbaar, structureel, loyaal
Omschrijving
Integere mensen voeren zorgvuldig hun taken uit. Ze houden hierbij rekening met de geldende sociale en ethische normen ten aanzien van gevoelige informatie, contact met anderen en posities en belangen. Deze mensen houden zichzelf verantwoordelijk voor hun werkzaamheden. Moraliteit staat hoog in het vaandel bij deze mensen.
Sterke punten
Deze mensen zijn eerlijk, betrouwbaar en bekijken alles vanuit een moreel oogpunt. Verder zijn integere mensen vaak erg gestructureerd en raken ze bij tegenslag niet van hun stuk. Bovendien zijn deze mensen vaak erg beheerst. Deze mensen worden ook wel vaak loyaal genoemd.
Zwakke punten
Integere mensen hebben vaak moeite met zeggen wat ze bedoelen. Ze hebben moeite met de informatie helder en duidelijk te verspreiden. Verder laten zij zich snel afleiden van hun werkzaamheden. Sommige integere mensen zijn goed in het manipuleren van anderen. Ze houden bewust informatie achter, of ze zijn loslippig met betrekking tot vertrouwelijke informatie. Dit gebeurt vaak met het oog op het eigenbelang.
Steekwoorden: delegeren, luisteren, overtuigen, taken verdelen
Omschrijving
Deze mensen kunnen individuen en groepen aansturen. De leiders maken een goede balans tussen delegeren en bijvoorbeeld regels opleggen. Deze personen leggen anderen uit wat er van hen wordt verwacht. Op die manier kunnen zij een project sturen. Daarbij kunnen leiders de verantwoordelijkheden bij anderen neerleggen.
Sterke punten
Een goede leider kan luisteren, iemand opfleuren, maar ook overtuigen. De leider maakt beslissingen en probeert ervoor iedereen het beste uit te halen. Een goede leider laat dingen los, maar probeert ook overzicht te houden. Ook kan een goede leider anderen inspireren en motiveren om gezamenlijk een doel te bereiken. Hij neemt hierbij het resultaat als uitgangspunt.
Zwakke punten
Sommige leiders willen teveel zelf doen, hierdoor krijgen werknemers niet de kans om zich te ontwikkelen. Ook kan dit voor frustratie en stress zorgen. Ook kunnen leiders het resultaat zo voorop stellen dat de omgeving wegvalt.
Steekwoorden: to-the-point, structureel, verstaanbaar, helder, ordelijk
Omschrijving
Deze mensen kunnen hun gedachten goed onder woorden brengen. Dit kan zowel op papier als mondeling. Ze kunnen helder en duidelijk communiceren naar de lezer/luisteraar. Ze kunnen hun boodschap vertellen zonder teveel uit te weiden naar irrelevante informatie.
Sterke punten
Helderheid en duidelijkheid zijn twee sterke punten. Zowel mondeling als schriftelijk kunnen deze mensen een boodschap goed verwoorden. Ze passen hun tekst aan op de doelgroep en ze spreken dan ook vaak de taal van het publiek. Tevens kunnen ze op een goede manier vragen beantwoorden, ze maken dan vaak gebruik van heldere voorbeelden.
Zwakke punten
Bij mondelinge uitdrukkingsvaardigheid kan het voorkomen dat de spreker en andere non-verbale houding heeft. Hierdoor kan zijn boodschap verkeerd overkomen op de ontvanger. Sommige van deze mensen gebruiken veel vaktermen, hierdoor kan de boodschap verkeerd worden geïnterpreteerd.
Vaardigheden Burgemeester
- Beslissingen nemen
- Afwegen
- Prioriteiten stellen
- Integriteit
- Zelfbeheersing
- Bemiddelingskracht
- Betrouwbaarheid
- Consequent handelen
- Loyaliteit
- Besluitvaardigheid
- Delegeren
- Motiveren
- Helder communiceren
- Inlevingsvermogen
- Taalkennis
Wat voor persoonlijkheid heeft een Burgemeester nodig?
De Burgemeester moet een krachtige uitstraling hebben en mensen kunnen overtuigen van zijn standpunten, hij moet dus zelfverzekerd zijn.
Hij is de gezaghebber en beschermer van de gemeente en moet snel beslissingen kunnen nemen in moelijke tijden (Baas).
De Burgemeester moet een sterkte behoefte hebben de vrede te bewaren binnen een gemeente en dus proberen om conflicten zoveel mogelijk te vermijden dan wel te bemiddelen bij conflicten (Bemiddelaar).
Wat voor persoonlijkheidstype is de baas? De baas heeft een zeer karakteristieke persoonlijkheid. Je vindt hieronder de sterke en zwakke kanten van dit persoonstype, zoals het beschreven is in het enneagram.
Sterke eigenschappen
De baas heeft een sterke uitstraling en een natuurlijk overmacht. Hij kan goed leidinggeven, is zelfstandig en kan goed tegen kritiek. Verder is de baas loyaal aan de mensen onder zich en is hij erg resultaatgericht. Hij deinst niet terug voor een uitdaging.
Zwakke eigenschappen
De baas kan te direct zijn tegenover werknemers, en zich snel kritisch of woedend opstellen zonder zelf de impact van diens acties door te hebben. Verder heeft de baas geen tollerantie voor zwakheid, vooral van zichzelf, en vaak ook geen geduld. Alles moet op zijn manier.
Omgang
De baas is charismatisch en indrukwekkend als gesprekspartner, maar ook erg direct en kritisch. Doordat de baas de eigen interesses als absoluut bestempelt, zorgt de baas soms ook onbedoeld voor veel conflict en paniek onder de werknemers.
Wat voor persoonlijkheidstype is de bemiddelaar? Je vindt hieronder de sterke en zwakke kanten van dit persoonstype, zoals het beschreven is in het enneagram.
Sterke eigenschappen
De bemiddelaar is goed in het helpen van anderen, en is daarin erg empathisch. Door de neutrale houding is de bemiddelaar heel diplomatisch en geduldig. Bij een conflict probeert hij een oplossing te vinden. Ook kan hij goed luisteren en is hij flexibel.
Zwakke eigenschappen
De bemiddelaar zal vaak in gezelschap de eigen doelen vergeten, en daardoor de eigen identiteit verliezen. Daarnaast kan hij door diens voorkeur voor harmonie en de afkeur voor beslissingen als lui en besluiteloos overkomen. Hij heeft tijd nodig om een standpunt te vormen en wil niet de veroorzaker van een conflict zijn.
Omgang
De bemiddelaar is goed, rustig gezelschap. Hij zal zich vaak schikken naar de wil van de groep. Veel eigen input heeft hij niet. In relaties kan de bemiddelaar zichzelf helemaal kwijtraken en daardoor erg gefrustreerd raken.
Eigenschappen Burgemeester
- Overwicht
- Gedrevenheid
- Zelfverzekerdheid
- Empathie
- Diplomatiek
- Zorgzaamheid
Wat zijn de baankansen voor een Burgemeester?
Voor een Burgemeester zijn er niet veel doorgroeimogelijkheden. Het beroep is al een van de belangrijkste beroepen binnen een gemeente.
De Burgemeester zou er wel voor kunnen kiezen om eventueel op provinciaal niveau of nationaal niveau een politieke functie te gaan bekleden.
Doorgroei mogelijkheden Burgemeester
Het beroep Burgemeester is onderdeel van de beroepsfamilie Politieke bestuurders.
Verwante beroepen Burgemeester
Mogelijke specialisaties voor een Burgemeester
Waar werkt een Burgemeester?
De Burgmeester werkt voor een gemeente. De overheid valt binnen de non-profit sector.
Met wie werkt een Burgemeester samen?
De Burgemeester zit samen met de wethouders in het College van Burgemeester en Wethouders en heeft hiermee dus intensief contact.
Daarnaast heeft hij als voorzitter van de gemeenteraad uitgebreid contact met de raadsleden.
In het kader van het waarborgen van openbare orde en veiligheid in de gemeente heeft de Burgemeester goede contacten met het hoofd van politie en brandweer.
- Wethouder
- Raadslid
Verwante beroepen Burgemeester:
Opleiding: Geen
Baankans: Onbekend
Baankans
Opleiding: Geen Cursus / Bijscholing
Baankans: Onbekend
Baankans
Alles over het beroep Burgemeester in één oogopslag
Sector:
Beroepsgroep:
Competenties:
Persoonstype:
Netwerk:
- Wethouder
- Raadslid
Opleidingsniveau:
Salarisindicatie:
- Van €3340 tot €10325