Chocolatier: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden
Chocolatier: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden
Dus je wilt misschien wel werken als Chocolatier? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je Chocolatier wilt worden.
Informatie over omscholing, wat je gaat doen als Chocolatier, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.
Alles over het werken als Chocolatier
Vacatures Chocolatier
Vacatures laden...
Wat is een Chocolatier?
Een Chocolatier is een chocolade-expert en houdt zich bezig met het verwerken van chocola tot verschillende producten bedoeld voor consumptie. Zo maakt een Chocolatier bijvoorbeeld bonbons, chocoladeletters en truffels. Een Chocolatier is veelal werkzaam bij een grote banketbakkerij of fabriek, maar kan ook werken bij een chocolaterie. Vaak bewerkt een Chocolatier reeds bestaande producten door deze te vervormen of decoreren, maar het komt ook voor dat de Chocolatier bij de basis begint en zelf met behulp van grondstoffen zoals cacaoboter en suiker chocolade(producten) maakt. Zo bereidt een Chocolatier bijvoorbeeld crèmesoorten en amandelwerk.
Voor de bereiding van de chocoladeproducten is een grote hoeveelheid kennis nodig. Zo moet een Chocolatier weten welke ingrediënten er nodig zijn en welke technieken toegepast moeten worden om producten op ambachtelijke wijze te bereiden of om gedetailleerde decoraties te maken. Bij zijn werkzaamheden maakt de Chocolatier gebruik van speciale machines en gereedschappen, zoals een glaceermachine of spuitzak. Ook bepaalt hij, vaak samen met een leidinggevende, voor welke producten een markt is en welke in het assortiment worden opgenomen. Rond de feestdagen kunnen dit speciale producten zijn, zoals paaseitjes of chocoladeletters.
Het bedenken en vervaardigen van nieuwe chocoladebewerkingen kan ook tot het takenpakket van de Chocolatier horen. Sommige Chocolatiers hebben hun beroep tot een kunst verheven en creëeren hele (miniatuur) gebouwen, kleding of 80-meter lange bonbons. Wanneer de Chocolatier een eigen chocolaterie bezit houdt hij zich ook bezig met administratie, marketing en personeelsbeleid.
Past het beroep Chocolatier bij jou?
Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Bekijk actuele vacatures die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid.
Bekijk jouw baansuggestiesHeb je wel eens gedacht aan?
Omscholen naar een beroep met baankansen?Vacatures laden...
Salarisschaal Chocolatier
Wat verdient een Chocolatier?
Het gemiddelde salaris van een Chocolatier in Nederland ligt tussen de € 2.371 en € 3.274 per maand, afhankelijk van ervaring en kennis. Een Senior Chocolatier kan tot € 3.500 verdienen.
Dit salaris geldt bij een 40-urige werkweek. Bekijk ook Het gemiddelde bruto jaarsalaris en uurloon voor een Chocolatier, of het salaris per ervaringsniveau.
Meer weten over het salaris Chocolatier
Hoe word je een Chocolatier?
Voor het beroep Chocolatier bestaat in Nederland geen specifieke opleiding. De meest voor de hand liggende opleiding voor dit beroep is een MBO opleiding als Allround Banketbakker (niveau 3) of Specialist Banketbakker (niveau 4). Deze opleidingen richten zich vooral op het werk in een ambachtelijke banketbakkerij. De opleiding Specialist Banketbakker is voor een groot deel gericht op het ontwerpen van nieuwe producten en decoraties. Door werkervaring op te doen en eventueel in de leer te gaan bij een Chocolatier kan men zich uiteindelijk specialiseren in chocola en een echte Chocolatier te worden.
Opleidingen, cursussen en trainingen tot Chocolatier
Er zijn geen opleidingen Chocolatier aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Chocolatier in werkt
Bekijk alle opleidingen HorecaInteresse en Motivatie Chocolatier
Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen.
Competenties Chocolatier
Een Chocolatier heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.Vaardigheden Chocolatier
- Zorgvuldigheid
- Oog voor detail
- Nauwkeurigheid
- Gestructureerd werken
- Accuratesse
- Nieuwe oplossingen bedenken
- Buiten kaders denken
- Durf
- Doorzettingsvermogen
- Consequent handelen
- Ambitie
- Vernieuwend zijn
- Verbeeldingskracht
- Creatief denken
Wat voor persoonlijkheid heeft een Chocolatier nodig?
Precisie en nauwkeurigheid zijn belangrijke eingenschappen voor een Chocolatier. De perfectionist is erg kritisch en wil zijn werk zo goed mogelijk uitvoeren. Voor een Chocolatier is dit belangrijk omdat het werk vraagt om een grote mate van vakmanschap en in veel gevallen grote hoeveelheden identieke producten moeten worden afgeleverd (Perfectionist).
Verder is het voor een Chocolatier belangrijk om een breed en gevarieerd assortiment te hebben. Vernieuwing en visie is hierbij belangrijk. De Chocolatier is creatief en kijkt verder dan de gebaande paden (Romanticus).
Eigenschappen Chocolatier
- Idealistisch
- Gedisciplineerdheid
- Punctueel
- Originaliteit
- Creativiteit
- Passie
Wat zijn de baankansen voor een Chocolatier?
Als Chocolatier heb je niet veel doorgroeimogelijkheden. Wel is het altijd mogelijk om een eigen chocolaterie te beginnen en dus ondernemer te worden. De arbeidsmarkt voor (banket)bakkers is relatief goed. Bij grotere banketbakkerijen zijn vaak ook Chocolatiers in dienst.
De actuele kans op werk voor een Chocolatier
Het beroep Chocolatier is onderdeel van de beroepsfamilie Brood- en banketbakkers. De kans op werk voor de beroepsfamilie Brood- en banketbakkers is in de huidige periode zeer goed
Huidige aantal vacatures
0
Baankans Chocolatier
Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen
Waar werkt een Chocolatier?
De Chocolatier is werkzaam in een chocoladeatelier van een fabriek of banketbakkerij. Ook is het mogelijk dat een Chocolatier zelfstandig werkt in bijvoorbeeld een chocolaterie. De organisatie waarvoor hij werkt loopt dus uiteen en kan een klein bedrijf zijn of een grote productiehal.
Met wie werkt een Chocolatier samen?
Een Chocolatier werkt vaak zelfstandig. Wanneer hij werkzaam is in een banketbakkerij werkt hij samen met de banketbakker. Samen stellen zij, vaak ook nog in overleg met een leidinggevende of eigenaar, het assortiment van de winkel samen. Wanneer een Chocolatier een eigen chocolaterie bezit doet hij dit alleen.
Alles over het beroep Chocolatier in één oogopslag
Sector:
Beroepsgroep:
Competenties:
Persoonstype:
Netwerk:
Opleidingsniveau:
Salarisindicatie:
- Van €2371 tot €3500