Controller: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden
Controller: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden
Dus je wilt misschien wel werken als Controller? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je Controller wilt worden.
Informatie over omscholing, wat je gaat doen als Controller, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.
Alles over het werken als Controller
Vacatures Controller
Vacatures laden...
Wat is een Controller?
Een controller helpt de directie en management bij het beheersen van de financiële huishouding. Hij houdt toezicht op financiële afdelingen binnen een organisatie en soms geeft hij ook leiding. Dit is afhankelijk van het aantal jaren ervaring en leeftijd.
De controller zorgt tevens voor de planning en control cyclus binnen een organisatie en houdt zich bezig met financiële rapportages, investeringsanalyses, kostenverrekeningen, balansen, winst- en verliesrekeningen, begrotingen, jaarrekening en meerjarenplanningen.
De controller houdt zich ook bezig met de verbeterpunten op het gebied van financieel management.
Verder is hij nog verantwoordelijk voor het vertrouwelijk omgaan met informatie over de financiële positie en resultaten van een organisatie. Hij moet er voor zorgen dat er geen informatie van een organisatie naar buiten lekt.
De controller heeft een zeer afwisselende baan, hij houdt zich met veel dingen bezig en heeft veel bevoegdheden. De controller krijgt door de jaren heen meestal meer bevoegdheden, het kan zijn dat hij als hij net werkzaam is binnen een organisatie nog niet alle bevoegdheden mag uitoefenen.
Past het beroep Controller bij jou?
Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Bekijk actuele vacatures die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid.
Bekijk jouw baansuggestiesHeb je wel eens gedacht aan?
Omscholen naar een beroep met baankansen?Vacatures laden...
Vacatures Controller per niveau
Vacatures Controller per stad
Vacatures Controller Alphen aan den Rijn
Vacatures Controller Amersfoort
Vacatures Controller Amstelveen
Vacatures Controller Amsterdam
Vacatures Controller Apeldoorn
Vacatures Controller Bergen op Zoom
Vacatures Controller Capelle aan den IJssel
Vacatures Controller Den Bosch
Vacatures Controller Den Helder
Vacatures Controller Doetinchem
Vacatures Controller Dordrecht
Vacatures Controller Eindhoven
Vacatures Controller Groningen
Vacatures Controller Haarlemmermeer
Vacatures Controller Hilversum
Vacatures Controller Hoogeveen
Vacatures Controller Leeuwarden
Vacatures Controller Maastricht
Vacatures Controller Middelburg
Vacatures Controller Nieuwegein
Vacatures Controller Purmerend
Vacatures Controller Roosendaal
Vacatures Controller Rotterdam
Vacatures Controller Spijkenisse
Vacatures Controller Terneuzen
Vacatures Controller Veenendaal
Vacatures Controller Vlaardingen
Salarisschaal Controller
Wat verdient een Controller?
Het aanvangssalaris is rond de 2500 euro bruto per maand gesitueerd. Dit kan oplopen tot 7083 euro bruto per maand. Aantal jaren praktijk ervaring als controller speelt een grote rol bij het salaris. De salarissen zijn afhankelijk van CAO schalen en de toekomstige werkgever.
De secundaire arbeidsvoorwaarden variëren sterk per werkgever maar met deze functie zijn een auto van de zaak, telefoon, laptop en goede bonusregeling eigenlijk standaard inbegrepen.
Meer weten over het salaris Controller
Hoe word je een Controller?
De controller moet minimaal een vierjarige HBO opleiding hebben gevolgd. De voorkeur gaat uit naar een opleiding in bedrijfseconomische richting. Verder wordt meestal ongeveer 5 tot 8 jaar ervaring geëist binnen controlling of bedrijfseconomie.
Opleidingen Controller
Omscholen tot Controller
Je kan op verschillende manieren omscholen tot Controller. Zelfstandig of georganiseerd.
Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Controller
Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Controller
Als je Controller wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Controller zijn de volgende zaken belangrijk:
Interesse en Motivatie Controller
Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen.
Interview met een Controller
Peter Bastmeijer is controller.
Ben je benieuwd wat een controller allemaal doet op een dag? Peter Bastmeijer vertelt je er alles over!
Lees de rest van het interview met een ControllerCompetenties Controller
Een Controller heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.Steekwoorden Competentie Analytisch:
analyseren, systematisch denken, problemen bekijken vanuit verschillende oogpunten, kritisch
Omschrijving
Hoofd- en bijzaken van elkaar scheiden, dat ligt deze mensen wel. Zij pakken de kern van het probleem aan en bekijken dit vanuit verschillende oogpunten. Daarnaast leggen zij verbanden tussen deze verschillende perspectieven. Deze analytische mensen beginnen bij de hoofdzaak en pakken vervolgens de bijzaken aan. Hierbij worden gevolgen op korte en op lange termijn in de gaten gehouden. Uiteindelijk komen zij met een duidelijke conclusie.
Sterke punten
Deze mensen zijn vaak pro-actief. Als zij een probleem constateren, pakken zij dit aan en proberen dit op een goede manier op te lossen. Verder zijn deze mensen vaak gestructureerd. Ze bekijken eerst de hoofdlijnen, de details komen later aan bod. Daarnaast zijn deze mensen in staat om zaken duidelijk te beoordelen. Ze bekijken problemen vanuit verschillende perspectieven en trekken daaruit een heldere conclusie.
Zwakke punten
Een valkuil kan de hoeveelheid aan hoofd- en bijzaken zijn. Soms kunnen deze personen dan door de bomen het bos niet meer zien. Daarnaast kan de hoeveelheid aan analyses teveel zijn, deze analist verliest dan het resultaat uit het oog. Als laatste kan deze persoon behoorlijk theoretisch zijn, dit kan soms leiden tot een langdradig verhaal met lange stukken tekst.
Steekwoorden: beslissingen, argumenten, overtuigen, durf
Omschrijving
Deze personen durven beslissingen te nemen. Dit doen ze bijvoorbeeld door een bepaalde actie uit te voeren of een regel in te stellen. Deze besluitvaardige personen stellen hun beslissingen niet uit tot ze alle informatie hebben, zij proberen zo snel mogelijk de knoop door te maken. Bij eventuele consequenties kan hij terugkomen op de beslissing en een andere keuze maken. De persoon weet de beslissingen op een goede manier te onderbouwen.
Sterke punten
Deze personen weten anderen te overtuigen van hun besluit, ze gebruiken hierbij verschillende argumenten die passen bij hun standpunt. Voor het nemen van besluiten is lef nodig, hierover beschikt deze besluitvaardige persoon dan ook.
Zwakke punten
Aan het nemen van beslissingen zitten risico’s en deze risico’s kunnen gevolgen hebben. Op het moment dat deze persoon te snel teveel beslissingen neemt, kan hij roekeloos worden en zijn oog voor het resultaat verliezen. Het is dan ook van belang dat deze persoon op het juiste moment de juiste beslissing neemt en goed nadenkt over de voor- en nadelen ervan.
Steekwoorden: creativiteit, analytisch vermogen, legt verbanden, concepten
Omschrijving
Deze mensen hebben het vermogen om in concepten te denken. Bij een probleem zien zij vrijwel meteen verschillende oplossingen en vormen ze hierbij een duidelijk beeld. Zij bekijken het probleem vanuit verschillende oogpunten en komen met die informatie tot de beste oplossing. Naderhand evalueren zij deze oplossing grondig en kijken ze wat er eventueel nog meer mogelijk is. Ze bedenken constant nieuwe concepten voor verschillende problemen.
Sterke punten
Een sterk punt van deze mensen is hun creativiteit. Daarnaast hebben ze over het algemeen een goed ontwikkeld analytisch vermogen. Zij bekijken het probleem vanuit verschillende hoeken en komen dan met meerdere creatieve oplossingen.
Zwakke punten
De creatieve ideeën die deze mensen hebben, kunnen onpraktisch zijn. Zij hebben veel verschillende oplossingen en concepten in hun hoofd, maar deze zijn niet altijd uitvoerbaar. Deze creativiteit kan ook er ook voor zorgen dat deze mensen ‘zweverig’ overkomen.
Steekwoorden: cijfers, onderhandelen, geld, bewustzijn, creativiteit
Omschrijving
Deze mensen hebben een goed beeld van de cijfers. Zij weten bijvoorbeeld wat de inkomsten en uitgaven zijn van de organisatie. Zij kunnen de waarden van geld realistisch schatten en weten ook hoe ze dit toe kunnen passen in hun werkzaamheden. Ze weten hoe ze de financiële situatie kunnen verbeteren.
Sterke punten
Mensen die financieel bewust zijn, zijn vaak ook creatief. Zij weten de waarde van geld en wat ze daarvoor kunnen krijgen. Op een creatieve manier proberen zij zoveel mogelijk voor een bepaald bedrag te krijgen. Bij deze competentie passen ook de competenties ‘overtuigen’ en ‘onderhandelen’. Over geld wordt altijd gepraat en deze personen willen zoveel mogelijk waar voor hun geld. Ze willen onderhandelen en de ander overtuigen van hun standpunten. Ook weten ze waar ze op kunnen besparen en waar winsten te behalen zijn.
Zwakke punten
Mensen die teveel met cijfers bezig zijn, kunnen de aandacht voor andere zaken verliezen. Zo kan het gebeuren dat zij geen ruimte meer overlaten voor andere creatieve ideeën. Ook kunnen zij zodanig streven naar winst, dat bijvoorbeeld het welzijn van de werknemers wordt ondergesneeuwd.
Steekwoorden: inzicht in omgeving, overtuigen, motiveren, onderhandelen
Omschrijving
Deze mensen luisteren goed naar andere mensen. Ze zijn oprecht geïnteresseerd en willen anderen graag helpen. Ze zijn overal van op de hoogte en hebben dus overzicht. Ook luisteren deze mensen goed naar de taken die zij krijgen toegewezen en voeren deze daarom meestal goed uit.
Sterke punten
Goede luisteraars stellen vaak goede vragen of geven feedback op de verkregen informatie. Daarnaast kunnen zij met de verkregen informatie anderen overtuigen en eventueel onderhandelen over verschillende zaken. Een goede luisteraar houdt ook rekening met de dingen die juist niet worden gezegd, de zogenaamde non-verbale communicatie. Ook hier kan hij informatie uithalen.
Zwakke punten
Goed luisteren betekent niet dat je niets mag zeggen. Mensen die alleen maar luisteren kunnen verlegen of teruggetrokken overkomen. Sommige mensen luisteren enkel om dingen voor elkaar te krijgen, zij proberen hun voordeel te doen met de informatie die ze krijgen. Het ontbreekt hen dan aan oprechte interesse.
Steekwoorden: structureel, plannen en organiseren, resultaat, perfectionistisch
Omschrijving
Deze mensen hebben details en procedures goed in hun hoofd zitten. Deze personen letten bij opdrachten op de details, zij controleren bijvoorbeeld de spelling en houden zich bezig met de vormgeving. Daarnaast houden deze mensen zich vaak bezig met de planning en organisatie van werkzaamheden.
Sterke punten
Deze mensen zijn precies en werken structureel. Zij kijken met een kritisch oog naar opdrachten. Daarnaast beschikken deze mensen ook vaak over de competentie ‘plannen en organiseren’. Zij hebben een goed beeld in het hoofd van het resultaat en de taken die uitgevoerd moeten worden.
Zwakke punten
De kritische houding kan ervoor zorgen dat de omgeving hen ziet als ‘pietluttig’. Verder kan het zijn dat ze zo opgaan in details dat de creativiteit van deze mensen eronder lijdt. Ook kunnen ze doorslaan en hoofdzaken uit het oog verliezen.
Steekwoorden: analytisch vermogen, structureel, zelfkennis, visie
Omschrijving
Deze mensen kunnen zuiver en helder redeneren. Deze personen houden rekening met feiten en gebruiken verschillende perspectieven om een oordeel te vormen over bijvoorbeeld een werksituatie. Daarnaast beoordelen zij bijvoorbeeld de haalbaarheid en de planning van een opdracht.
Sterke punten
Deze mensen zijn vaak erg gestructureerd en scheiden dan ook de hoofd- van de bijzaken. Verder hebben deze mensen over het algemeen vaak een goed ontwikkeld analytisch vermogen. Zij bekijken zaken vanuit verschillende perspectieven. Daarnaast beschikken deze mensen vaak over een goede zelfkennis, ze bekijken hun eigen presteren ook vanuit verschillende visies.
Zwakke punten
Wanneer er teveel wordt geoordeeld, kan dit demotivatie oproepen. Dit gebeurt met name dan bij anderen. Deze mensen oordelen dan overal over, ook wanneer het hen niet wordt gevraagd. Dit kan zorgen voor onderlinge irritaties. Als laatste kunnen deze mensen hun eigen oordeel op nummer één zetten, hierdoor kan het zijn dat de omgeving zich achtergesteld voelt.
Steekwoorden: samenwerken, resultaten, assertiviteit
Omschrijving
Goed samenwerken is bijdragen aan het samenwerkingsproces, de resultaten en de harmonie binnen een team. Deze personen willen niet alleen een goede bijdrage leveren aan de opdracht, maar ook aan de sfeer binnen het team. Onder deze competentie vallen verschillende aspecten: respect hebben voor andere groepsgenoten, elkaar helpen met taken en meedenken.
Sterke punten
Een sterk punt is dat deze personen vaak een goede mensenkennis hebben, zij kunnen anderen goed inschatten en houden daarbij het resultaat en de taken in het achterhoofd. Deze mensen zijn vaak assertief, zij houden hun persoonlijke doel en het doel van de ander goed in de gaten. Ook goed kunnen netwerken is te benoemen als sterk punt.
Zwakke punten
Mensen die teveel samenwerken, kunnen hun onafhankelijkheid verliezen. Ze vinden het moeilijk om nog alleen te werken, omdat ze altijd reactie/feedback krijgen van groepsgenoten. Ook zijn de relaties van deze mensen soms belangrijker dan de werkzaamheden. Het moet vooral gezellig zijn.
Steekwoorden: structureel werken, zakelijk en kalm, energie
Omschrijving
Deze personen kunnen blijven presteren in zware tijden. Ze laten zich niet aan de kant zetten door extra werk, tijdsdruk of tegenvallende resultaten. Het maakt deze personen niet uit hoeveel taken ze nog moeten doen, ze hebben doorzettingsvermogen om de taken af te ronden. Deze personen communiceren duidelijk over hun werkzaamheden en over wat zij wel/of niet willen.
Sterke punten
Ondanks de vele werkzaamheden en taken blijven deze personen rustig. Zij kunnen goed relativeren en hun energie goed verdelen over de verschillende werkzaamheden. Deze personen handelen vaak zakelijk en kalm en op deze manier weten zij ook het overzicht te bewaren. Ook structureel werken valt binnen deze competentie. Op die manier kunnen zij veel werkzaamheden naast elkaar uitvoeren. In zware tijden laten deze stressbestendige personen doorzettingsvermogen zien, ze willen graag de verschillende doelen behalen. Het resultaat staat bij deze personen dan ook centraal.
Zwakke punten
Er bestaat een gevaar dat deze mensen stress niet onderkennen. Hierdoor kan het gebeuren dat zij zichzelf voorbij lopen en lopen zij een verhoogd risico op gezondheidsklachten. De eigenschappen ‘zakelijk’ en ‘kalm’ kunnen ook een zwak punt zijn, deze personen kunnen afstandelijk overkomen naar hun omgeving.
Steekwoorden: toekomst, zelfontwikkeling, resultaatgericht, zelfkennis
Omschrijving
Deze mensen hebben een duidelijk toekomstbeeld. Hierbij houden ze rekening met de verschillende mogelijkheden en wegen die zij kunnen bewandelen. Deze mensen kunnen zaken vanaf een afstand bekijken en objectieve besluiten nemen. Verder onderzoeken deze mensen vaak nieuwe dingen en willen ze graag op de hoogte blijven van ontwikkelingen.
Sterke punten
Deze mensen hebben een duidelijke visie, die ze goed onder woorden kunnen brengen. Ze willen dit toekomstbeeld bereiken en zijn dus resultaatgericht. Bovendien hebben ze vaak een goede zelfkennis en zelfontwikkeling.
Zwakke punten
Mensen kunnen een te abstracte of onrealistische visie hebben. Ze hebben dan niet helder in hun hoofd waar ze naar toe willen en hoe ze dit moeten bereiken. Ook kunnen ze koppig en eigenwijs overkomen omdat ze teveel aan hun visie vasthouden. Ze zijn er dan van overtuigd dat hun visie de beste is.
Vaardigheden Controller
- Analyseren
- Systematisch denken
- Problemen vanuit verschillende oogpunten bekijken
- Beslissingen nemen
- Afwegen
- Prioriteiten stellen
- Verbanden leggen
- Creatief denken
- Nieuwe oplossingen bedenken
- Cijfermatigheid
- Onderhandelen
- Rekenvaardigheid
- Luistervaardigheid
- Belangstelling hebben
- Vragen stellen
- Gestructureerd werken
- Accuratesse
- Zorgvuldigheid
- Analytisch vermogen
- Inlevingsvermogen
- Logisch redeneren
- Sensitiviteit
- Harmonie creëren
- Gezamenlijk resultaat bereiken
- Doorzettingsvermogen
- Incasseringsvermogen
- Rust bewaren
- Voorstellingsvermogen
- Toekomstgerichtheid
- Probleemoplossend
Wat voor persoonlijkheid heeft een Controller nodig?
De controller moet als hij een leidinggevende functie wil bereiken een gezaghebbende persoonlijkheid hebben. Hij moet ervoor zorgen dat alles binnen de organisatie soepel verloopt en beschermend overkomt op zijn colleague. Hij speelt een grote rol binnen de organisatie, omdat hij de directie en management een handje helpt. Hij moet veel zelfvertrouwen hebben, omdat hij de hele economische afdeling adviezen geeft over bepaalde zaken. Hij moet overkomen als een zelfverzekerd persoon, zodat de mensen op de economische afdeling vol goede moed verder kunnen gaan met hun werkzaamheden. (Baas)
Tevens moet hij productief zijn, omdat hij veel verschillende werkzaamheden heeft en deze allemaal goed moeten verlopen. De controller moet een goede planning hebben en zeer ordelijk zijn, zodat hij de verschillende werkzaamheden gescheiden houdt, en alle werkzaamheden zo goed mogelijk kan verrichten. (Perfectionist)
Wat voor persoonlijkheidstype is de baas? De baas heeft een zeer karakteristieke persoonlijkheid. Je vindt hieronder de sterke en zwakke kanten van dit persoonstype, zoals het beschreven is in het enneagram.
Sterke eigenschappen
De baas heeft een sterke uitstraling en een natuurlijk overmacht. Hij kan goed leidinggeven, is zelfstandig en kan goed tegen kritiek. Verder is de baas loyaal aan de mensen onder zich en is hij erg resultaatgericht. Hij deinst niet terug voor een uitdaging.
Zwakke eigenschappen
De baas kan te direct zijn tegenover werknemers, en zich snel kritisch of woedend opstellen zonder zelf de impact van diens acties door te hebben. Verder heeft de baas geen tollerantie voor zwakheid, vooral van zichzelf, en vaak ook geen geduld. Alles moet op zijn manier.
Omgang
De baas is charismatisch en indrukwekkend als gesprekspartner, maar ook erg direct en kritisch. Doordat de baas de eigen interesses als absoluut bestempelt, zorgt de baas soms ook onbedoeld voor veel conflict en paniek onder de werknemers.
Wat voor persoonlijkheidstype is de perfectionist? Voor de perfectionist is het niet gauw goed. Je vindt hieronder de sterke en zwakke kanten van dit persoonstype, zoals het beschreven is in het enneagram.
Sterke eigenschappen
De perfectionist is integer, idealistisch en gedisciplineerd. Hij is een streber. De hoge eisen die een perfectionist zichzelf stelt vertalen zich naar sterke, rechtvaardige keuzes en nauwkeurig beredeneerde eindresultaten. Als de perfectionist zich ergens voor inzet, dan is dat ook volledig.
Zwakke eigenschappen
De perfectionist kan dwangmatig werken en snel gefrustreerd raken als iets tegenzit.
Verder is de perfectionist erg gespannen en kan zo in de eigen denkbeelden vast komen te zitten.
Omgang
In de samenwerking met anderen is de perfectionist vaak inflexibel en veeleisend. De sociale omgang verloopt dus stroef.
Eigenschappen Controller
- Overwicht
- Gedrevenheid
- Zelfverzekerdheid
- Idealistisch
- Gedisciplineerdheid
- Punctueel
Wat zijn de baankansen voor een Controller?
Er zijn niet heel veel vacatures die nog niet ingevuld zijn te vinden voor een controller, maar er zijn een groot aantal eisen waaraan de controller moet voldoen wil hij werkzaam kunnen zijn als controller, waardoor er een schaarste staat aan het aantal controllers. Dit samen maakt dat het arbeidsmarktperspectief gemiddeld is.
Als een controller net gestart is heeft hij minder bevoegdheden dan iemand die al een langere tijd binnen een organisatie controller is. De controller krijgt in zijn loopbaan steeds meer bevoegdheden.
De controller kan verder nog doorgroeien naar financieel directeur. Dat is vaak de tweede positie in een organisatie, onder de algemeen directeur.
De doorgroeimogelijkheden zijn zeer goed voor een controller. Ook kan een controller ervoor kiezen om als zelfstandige verder te gaan, bijvoorbeeld in een interim finance opdracht
De actuele kans op werk voor een Controller
Het beroep Controller is onderdeel van de beroepsfamilie Controllers. De kans op werk voor de beroepsfamilie Controllers is in de huidige periode zeer goed
Huidige aantal vacatures
129
Baankans Controller
Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen
Doorgroei mogelijkheden Controller
Het beroep Controller is onderdeel van de beroepsfamilie Controllers.
Verwante beroepen Controller
Mogelijke specialisaties voor een Controller
Doorgroei beroepen voor een Controller
Waar werkt een Controller?
Als controller ben je vaak werkzaam bij grote profit geörienteerde organisaties. Controllers zijn werkzaam in elke organisatie waar een financiële huishouding vraagt om dit type functies, maar je treft ze vooral aan in het bankwezen (Finance wereld), IT wereld, grote overheidsorganisaties enz.
Met wie werkt een Controller samen?
De controller heeft goed contact met de directie, omdat hij toezicht moet houden en een leidinggevende functie kan hebben op de economische afdeling moet hij veel gegevens doorgeven aan de directie. Het is van belang dat dit contact goed wordt onderhouden, zodat er geen misverstanden ontstaan binnen de organisatie. Hij onderhoudt nauw contact met het management. binnen
- Directie
- Management
Alles over het beroep Controller in één oogopslag
Beroepsgroep:
Persoonstype:
Netwerk:
- Directie
- Management
Opleidingsniveau:
Salarisindicatie:
- Van €2500 tot €7083