Elektricien worden: Opleiding, Omscholen en Vaardigheden

Elektricien worden: Opleiding, Omscholen en Vaardigheden

Hoe kan je Elektricien worden? Er zijn over het algemeen een aantal verschillende manieren om een beroep te leren. Je kunt de inhoud van een beroep leren via het regulier beroepsonderwijs, maar ook via gerichte cursussen en trainingen. Je kunt een nieuw beroep vaak ook deels on-the-job, oftewel in de praktijk leren. Je kunt vaak ook via zelfstudie, of via speciale omscholing jouw nieuwe beroep leren.

De eerste stap is om je in het beroep te verdiepen. Wat ga je doen als Elektricien? Welke vaardigheden en eigenschappen heb je nodig om je werk als Elektricien goed te kunnen uitvoeren? Hoe ziet je werkdag eruit? Wat ga je verdienen als Elektricien?

Al deze informatie bieden wij jou hier, zodat jij kunt bepalen of je inderdaad Elektricien wilt worden. Zo ja, dan vind je hier de opleidingen en omscholingen tot Elektricien.

Alles over hoe je Elektricien kunt worden


Omscholen met baangarantie en salaris

Voor beroepen met goede baankansen
Nationale Beroepengids

Vacatures laden...

Hoe word je Elektricien?

Om aan de slag te kunnen als Elektricien moet je een technische opleiding gevolgd hebben. Zo kan je op het VMBO een technische kant kiezen. Daarna kan je een vervolgopleiding volgen. Denk hierbij aan MBO Elektrotechnische installaties of HBO Elektrotechniek.

Ook zijn er voor de Elektricien aanvullende opleidingen te volgen. Een Elektricien die aanvullende vakdiploma’s haalt, kan zo bijvoorbeel daan de slag als elektrotechnisch installateur.

Welke vaardigheden heb je nodig om Elektricien te worden?

Om Elektricien te kunnen worden heb een aantal verschillende vaardigheden nodig. Een aantal persoonlijke vaardigheden en een aantal praktische of technische vaardigheden.

De vrijwel noodzakelijke vaardigheden voor een Elektricien zijn Analytisch vermogen, Logisch redeneren en Initiatief ontplooien. Ook zijn Inzicht in omgeving, Inlevingsvermogen en Technische processen doorzien belangrijke vaardigheden als je Elektricien wilt worden. Verder zijn Ruimtelijk inzicht, Oplossingsgericht en Oog voor detail ook erg gewenste vaardigheden.

Welke competenties heb je nodig om Elektricien te worden?

Als je Elektricien wilt worden zal je ook een aantal competenties nodig hebben. Een competentie is een combinatie van kennis, vaardigheden, eigenschappen en ervaring.

Gewenste competenties Elektricien

  • Accuratesse
  • Analytisch
  • Anticiperen
  • Discipline
  • Onafhankelijkheid
  • Oordeelsvorming
  • Technisch inzicht
  • Zelfsturing

Welke eigenschappen heb je nodig om Elektricien te worden?

De eigenschappen die je nodig hebt om Elektricien te worden zijn Idealistisch, Gedisciplineerdheid en Punctueel. Andere belangrijke eigenschappen zijn Enthousiasme, Zelfverzekerdheid en Ondernemendheid. Daarnaast zijn Waarnemendheid, Gedetailleerdheid en Leergierigheid ook goed van pas komende eigenschappen om Elektricien te kunnen worden.


Met welke persoonstypen kun je Elektricien worden?

Er zijn een aantal persoonstypen die passen bij het beroep Elektricien. Dit zijn geen zwart/wit vereisten, maar vaak is het wel zo dat een bepaald persoonstype van nature een bepaald beroep beter uitoefent dan iemand met een ander persoonstype.

De persoonstypen die het meest passen bij het beroep Elektricien zijn de Perfectionist en de Succesvolle werker.

De Elektricien moet (bouw)tekening kunnen lezen, kunnen bepalen waar de bedrading moet lopen en waar stopcontacten en lichtschakelaars moeten komen. De Elektricien moet hiervoor over goede analytische vaardigheden beschikken (Waarnemer). Veelal werkt de Elektricien als zelfstandig en moet daarom beslissingen kunnen nemen en ondernemend zijn (Baas).

Opleiding Elektricien

Er zijn een aantal verschillende opleidingsvormen waarmee je Elektricien kunt worden. Er zijn opleidingen die je vanaf het begin opleiden tot Elektricien. Je vindt opleidingen met baangarantie, of andere manieren voor omscholing tot Elektricien. Maar ook cursussen en trainingen voor de Elektricien.

Top 5 opleidingen Elektricien

Uitgelicht
Gratis opleiding elektrotechniek met baangarantie!
Hou je van spanning en van “iets fixen”? Heb je technisch inzicht en wil je graag een baan met goede toekomst? Dan is de gratis opleiding elektrotechniek met baangarantie wel iets …
NEN 3140/NEN 3840 Installatie- en Werkverantwoordelijke Laag- en Hoogspanning (IVWV LS/HS)
In de cursus NEN 3140/3840 Installatie- en Werkverantwoordelijke Laag- en Hoogspanning (IVWV LS/HS) van Quercus leert u de verantwoordelijkheid te dragen ten aanzien van de juiste veiligheidsmaatregelen en procedures bij …
NEN 3140/NEN 3840 Installatie- en Werkverantwoordelijke Laag- en Hoogspanning (IVWV LS/HS)
NEN 3140 Installatie- en Werkverantwoordelijke Laagspanning (IVWV LS)
In de cursus NEN 3140 Installatie- en Werkverantwoordelijke Laagspanning (IVWV LS) van Quercus leert u de verantwoordelijkheid te dragen voor een veilige bedrijfsvoering van elektrische laagspanningsinstallaties. Deze NEN 3140 IV/WV …
NEN 3140 Installatie- en Werkverantwoordelijke Laagspanning (IVWV LS)
NEN 3840 Voldoende onderricht persoon hoogspanning - Dag
Zonder elektrotechnische opleiding toch werkzaamheden mogen uitvoeren? Volg de training NEN 3840 Voldoende onderricht persoon hoogspanning binnen de Hoogspanningstechniek! Verricht jij in je werk eenvoudige werkzaamheden aan elektrotechnische installaties of …
NEN 3840 Voldoende onderricht persoon hoogspanning - Dag
Conditie- en Restlevensduurbepaling
De conditie van nu, de gezondheid van straks. Componenten zoals transformatoren, vermogensschakelaars en kabels vertegenwoordigen een belangrijke kapitaalsinvestering in onderstations en netwerken voor elektriciteitsvoorziening. Ze zijn ook cruciaal voor de …
Conditie- en Restlevensduurbepaling

Omscholen tot Elektricien

Hoe kan je omscholen tot Elektricien? Waar moet je aan denken? Welke vormen van omscholing tot Elektricien zijn er? Alles wat je wilt weten vind je hier:

Uitgelicht
Vacature Gratis Omscholen tot Elektromonteur met Baangarantie!
→ Diverse werkgevers
Hou je van spanning en van “iets te fixen”? Ben je graag actief bezig? Heb je technisch inzicht en wil je graag een baan met goede toekomst? Dan is een …

Omscholen tot Elektricien met baangarantie

Wat betekent omscholen met baangarantie eigenlijk? Een opleiding of omscholing met baangarantie sluit zo goed aan bij de praktijk dat je na het behalen van de theorie gelijk aan het werk kan. Vaak is het ook zo dat de opleider of omschoolspecialist je helpt met het vinden van een baan. Het kan zijn dat je voordat je de opleiding begint solliciteert, of na het behalen van je opleiding.

Gratis omscholen tot Elektricien

Er bestaan ook (voor jou) gratis opleidingen met baangarantie, in dat geval betaald meestal jouw nieuwe werkgever de opleiding. In sommige gevallen schiet de opleider deze kosten voor, soms betaal je zelf een gedeelte, of soms wordt jouw omscholing betaald door het UWV of met een andere subsidie. Het is belangrijk dat je vooraf goed deze voorwaarden duidelijk hebt en de bij jou passende vorm kiest.

Omscholen tot Elektricien met salaris

Omscholen met salaris is misschien wel de meest aantrekkelijke vorm, want je wordt op dat moment betaald terwijl je de opleiding doet. In dit geval zal je al wel zijn aangenomen door jouw nieuwe werkgever, dus je moet voor deze vorm eerst solliciteren. Staar je echter niet blind op deze variant. In sommige gevallen zal je eerst een stuk(je) van de opleiding eerst in eigen tijd moeten doen, of een gedeelte van de opleiding zelf moeten betalen. Dat doe je dan om jouw geschiktheid en motivatie aan te tonen.

Omscholen is sowieso in jezelf investeren, dat doe je vooral met je eigen tijd, of door een stukje van de opleiding te betalen. In sommige gevallen kan je ook betekenen dat je in het begin een stapje terug zet in salaris. Dat zal je ervoor over moeten hebben, want de grote winst zit er voor jou in dat je een nieuw beroep leert, meer mogelijkheden en betere baankansen hebt. En natuurlijk dat je er na een bepaalde periode in salaris op vooruit gaat.

Omscholen tot Elektricien voor 50+

Het is voor niet ieder beroep mogelijk om op latere leeftijd te omscholen. In sommige gevallen gaat het helaas om vooroordelen, in sommige gevallen is het een gevolg van de aard van het werk. Zo zal je als zonnepanelen monteur terwijl je op het (vaak schuine) dak staat 25 kilo zware panelen moeten kunnen tillen. Daar moet je echt sterk en fit voor zijn. Er zijn zeker 50plussers zijn die zo fit zijn, maar zeker niet iedereen.

Er zijn een aantal beroepen waar ervaring en sector overdraagbare vaardigheden juist worden gewaardeerd. Een voorbeeld daarvan is het beroep Schilder, hiervoor dien je met geduld en precisie aan het werk te gaan. Daarom is er ook voor 50-plussers een goede omscholing tot Schilder met baangarantie en salaris!

Een ander beroep waar je als 50plusser goed terecht kan is CNC-operator. Dat is een mooi en goed betaald beroep,  waarvoor je ook grondig en geduldig moet werken. Dus je kunt als 50plusser ook omscholen tot CNC Operator met baangarantie en salaris!

Hoe solliciteer je op een omschool vacature tot Elektricien?

Het sollicitatieproces voor een omschoolvacature is zwaarder dan een gewone vacature tot Elektricien. Dit komt omdat je het beroep nog niet kunt uitoefenen op het moment dat je solliciteert. Je hebt waarschijnlijk al wel de passende basisvaardigheden, bent leergierig en hebt de juiste motivatie, maar voor jouw nieuwe werkgever is het wel een groter risico om jou aan te nemen dan iemand die ervaring heeft als Elektricien.

Je zult je dus extra goed moeten voorbereiden en kunnen aantonen dat je de basis skillset en grote motivatie hebt. In veel gevallen helpt jouw opleider je mee met de voorbereiding, zoals dat je al een basismodule van de opleiding hebt gedaan waarmee jij jouw geschiktheid kan aantonen.

De eerste stap is vaak jouw reactie op de betreffende omschoolvacature. Je doet na of tijdens deze sollicitatie vaak een eenvoudige test voor de eerste selectie. Daarna krijg je meestal contact met een opleidingsadviseur die samen met jou kijkt of jij het in je hebt om te kunnen omscholen tot Elektricien. In feite is dit de eerste sollicitatieronde, vergelijkbaar als je via een uitzendbureau of een recruiter een nieuwe baan zoekt.

Als je door die ronde bent, wordt je gematcht aan je nieuwe werkgever. Dan begint het zware werk, want bij je eerste gesprek met de opleider is het prima wanneer je nog in de oriënterende fase zit. Maar wanneer je met jouw mogelijk toekomstige werkgever spreekt zal je goed beslagen ten ijs moeten komen.

Welke basisvaardigheden heb je nodig voor omscholing tot Elektricien?

Je hoeft natuurlijk nog niet alle beroepsspecifieke skills te hebben voordat je begint met jouw omscholing tot Elektricien. Er zijn wel een aantal basisvaardigheden die je nodig hebt, zoals meestal Nederlandse taalkennis, of rekenvaardigheid.

Er zijn vaak ook branche overdraagbare vaardigheden die jouw kans op omscholing verhogen. Denk hierbij over het algemeen aan computer vaardigheden, of communicatie vaardigheden.

Welke motivatie heb je nodig voor omscholing tot Elektricien?

Als je wilt omscholen tot Elektricien is jouw motivatie een van de belangrijkste selectiecriteria van zowel de opleider als jouw mogelijke nieuwe werkgever. Je hebt namelijk nog geen werkervaring dus jouw werkgever zal wel goed overtuigd moeten zijn voordat hij/zij in jouw omscholing investeert.

Wanneer jouw motivatie erg hoog is, is de kans dat je het vak snel leert en jouw werk goed uitvoert erg groot. Daarom is motivatie überhaupt een groot selectiecriterium voor alle werkgevers.

De meeste Elektriciens hebben van nature technisch inzicht en interesse. Een Elektricien vind het leuk om te sleutelen aan elektronische apparatuur en wil graag snappen hoe iets werkt. 

Veel mensen die in de Elektrotechniek werken waren hier op jonge leeftijd al mee bezig. Ze opende oude radio's, ventilatoren of tegenwoordig ook mobiele telefoons om te kijken hoe het in elkaar zat.

Ze zijn dus vanuit hobbyisme en interesse als het ware in het vak gerold. Zo begonnen ze aan een technische opleiding of studie en vonden daarna een baan in de elektrotechniek.

Voor hen die op latere leeftijd merken dat ze toch deze interesse in techniek hebben zijn er diverse omschooltrajecten. Zoals omscholen tot Elektromonteur of omscholen tot Elektricien.  

Salaris Elektricien

Wat verdient een Elektricien? Het salaris van een Elektricien begint bij €2200,- bruto per maand. Een ervaren Elektricien verdient tot maximaal €3800,- bruto per maand. Het salaris is afhankelijk van opleiding, ervaring en inzet.

Jouw werkdag als Elektricien?

Je komt aan op de locatie waar jouw klus gedaan moet worden. Je bekijkt nog een keer de werkopdracht en overlegt eventueel met de eigenaar of beheerder van de elektrische installatie of het apparaat. Je bekijkt de situatie en onderzoekt het probleem of bekijkt wat er geïnstalleerd moet worden. Dit kan dus van alles zijn: het onderhoud aan een bedrijfsinstallatie in een kantoorpand, nieuwe elektriciteit aanleggen bij mensen thuis, of een elektrische storing oplossen in een fabriek. 

Voordat je aan de slag doe je eerst een gedegen voorbereiding, want je werkt wel met soms levensgevaarlijke stroomsterktes. Maar dat vind jij niet eng, want je werkt stap voor stap, nauwkeurig en denkt altijd rustig en logisch na. 

Je checkt nog een keer of de spanning er af is. Daarna pak je het juiste gereedschap uit je koffer gaat aan het werk. Nadat je  jouw onderhouds-, reparatie of installatie opdracht hebt uitgevoerd test je of het werkt. En ja, het werkt. Je hebt het weer gefixt en je voelt weer de voldoening van een geslaagde klus.

Alle opleidingen Elektricien

BEI LS VP/AVP

BEI LS VP/AVP

Wat is BEI? Bedrijfsvoering Elektrische Installaties, afgekort als BEI. Dit is de verzamelnaam van een aantal normen  (NEN 3140 en NEN 50110) die over veiligheid van elektrische installaties gaat. Deze normen gaan echter over “binnen” installaties en zijn niet goed …

  • Onderwerp opleiding Elektricien
  • Lesmethode Klassikaal
  • Prijs € 1.088,76
  • Duur 11 uren
BEI BHS WV MS

BEI BHS WV MS

Wat is BEI? Bedrijfsvoering Elektrische Installaties, afgekort als BEI. Dit is de verzamelnaam van een aantal normen  (NEN 3140 en NEN 50110) die over veiligheid van elektrische installaties gaat. Deze normen gaan echter over “binnen” installaties en zijn niet goed …

  • Onderwerp opleiding Elektricien
  • Lesmethode Klassikaal
  • Prijs € 1.622,88
  • Duur 8 uren
BEI LS THP/VOP

BEI LS THP/VOP

Wat is BEI? Bedrijfsvoering Elektrische Installaties, afgekort als BEI. Dit is de verzamelnaam van een aantal normen  (NEN 3140 en NEN 50110) die over veiligheid van elektrische installaties gaat. Deze normen gaan echter over “binnen” installaties en zijn niet goed …

  • Onderwerp opleiding Elektricien
  • Lesmethode Klassikaal
  • Prijs € 436,71
  • Duur 8 uren
Gesloten Distributie Systemen & Marktfacilitering

Gesloten Distributie Systemen & Marktfacilitering

Naast de regionale elektriciteits- en gasnetwerken, kennen we in Nederland ook Gesloten Distributie Systemen (GDS). Deze netten worden ook wel particuliere netten genoemd. De beheerder van dit net noemen we een Faciliterend netbeheerder. GDS-en gaan een steeds belangrijkere rol spelen …

  • Onderwerp opleiding Elektricien
  • Lesmethode Klassikaal
  • Prijs € 595,00
  • Duur 1 dag
Marktfacilitering in de energiemarkt

Marktfacilitering in de energiemarkt

De vrije energiemarkt elektriciteit en gas functioneert alleen als de informatie over het energieverbruik tussen de marktpartijen tijdig en juist aangeleverd wordt. In de energiemarkt zijn daarover afspraken gemaakt en worden duizenden berichten dagelijks uitgewisseld tussen meetverantwoordelijken, netbeheerders, leveranciers en …

  • Onderwerp opleiding Elektricien
  • Lesmethode Klassikaal
  • Prijs € 1.295,00
  • Duur 2 dagen
Beoordeling