Monteur: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Monteur: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Dus je wilt misschien wel werken als Monteur? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je Monteur wilt worden.

Informatie over omscholing, wat je gaat doen als Monteur, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.

Alles over het werken als Monteur


Vacatures Monteur

Nationale Beroepengids

Vacatures laden...


Wat is een Monteur?

Een monteur is iemand die apparaten, gebruiksvoorwerpen, meubels, machines, electronica of hardware in elkaar zet, monteert, installeert of repareert. Er zijn wel honderden verschillende type monteurs, van keukenmonteurs tot wifi-monteurs.

 


Past het beroep Monteur bij jou?

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Bekijk actuele vacatures die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid.

Bekijk jouw baansuggesties

Wat doet een Monteur?

We kunnen een aantal hoofdgroepen maken op basis van de voornaamste taken en werkzaamheden. Zo voert bijvoorbeeld het ene type monteur productiewerkzaamheden uit, een ander type monteur is voornamelijk bezig met reparatie en onderhoud.

1. Productie monteur / assemblage monteur

Een Productie / assemblagemonteur werkt in een productieproces en zet apparaten, machines, meubels of andere gebruiksvoorwerpen in elkaar. Dit doet hij meestal door reeds gefabriceerde onderdelen in of aan elkaar te zetten.

2. Elektromonteur

Een Elektromonteur monteert, maakt, installeert of repareert elektrische installaties. Dit is een zeer breed uiteenlopende discipline, want het kan gaan om electriciteitsnetwerken in de huisomgeving (Electricien) tot aan grote elektortechnische installaties of bijvoorbeeld windturbines. Dan is er ook nog het verschil tussen montage, assemblage, installatie of service en reparatie.  

3. Installatiemonteur

Een Installatiemonteur is hoofdzakelijk bezig met het plaatsen en in werking stellen van een apparaat, machine, installatie of woning/gebouw onderdeel (zoals een keukenmonteur). Dit is weer een andere specialisatie die ook weer overlap kan hebben met de Elektrotechniek. Binnen de grote groep valt een Verwarmingsmonteur ook binnen deze groep, alhoewel die vaak ook het onderhoud kan doen.

4. Service- en Onderhoudsmonteur

Een Servicemonteur, Servicetechnicus of Onderhoudsmonteur valt weer binnen de volgende groep en dat zijn de Service- en Onderhoudsmonteurs. Deze richten zich op het preventief onderhoud en reparatie van apparaten, machines of installaties. Hun focus is dus om deze apparatuur in werking te houden en/of storingen te verhelpen. Bij complexere (elektrotechnische) machines en installaties wordt hier vaak over een Service Engineer gesproken. 

Heb je wel eens gedacht aan?

Omscholen naar een beroep met baankansen?
Nationale Beroepengids

Vacatures laden...



Vacatures Monteur per stad

Vacatures Monteur Alkmaar

Vacatures Monteur Almelo

Vacatures Monteur Almere

Vacatures Monteur Alphen aan den Rijn

Vacatures Monteur Amersfoort

Vacatures Monteur Amstelveen

Vacatures Monteur Amsterdam

Vacatures Monteur Apeldoorn

Vacatures Monteur Arnhem

Vacatures Monteur Assen

Vacatures Monteur Bergen op Zoom

Vacatures Monteur Breda

Vacatures Monteur Capelle aan den IJssel

Vacatures Monteur Delft

Vacatures Monteur Den Bosch

Vacatures Monteur Den Haag

Vacatures Monteur Den Helder

Vacatures Monteur Deventer

Vacatures Monteur Doetinchem

Vacatures Monteur Dordrecht

Vacatures Monteur Ede

Vacatures Monteur Eindhoven

Vacatures Monteur Emmen

Vacatures Monteur Enschede

Vacatures Monteur Gouda

Vacatures Monteur Groningen

Vacatures Monteur Haarlem

Vacatures Monteur Haarlemmermeer

Vacatures Monteur Heerlen

Vacatures Monteur Helmond

Vacatures Monteur Hengelo

Vacatures Monteur Hilversum

Vacatures Monteur Hoogeveen

Vacatures Monteur Hoorn

Vacatures Monteur Katwijk

Vacatures Monteur Leeuwarden

Vacatures Monteur Leiden

Vacatures Monteur Lelystad

Vacatures Monteur Maastricht

Vacatures Monteur Middelburg

Vacatures Monteur Nieuwegein

Vacatures Monteur Nijmegen

Vacatures Monteur Oss

Vacatures Monteur Purmerend

Vacatures Monteur Roermond

Vacatures Monteur Roosendaal

Vacatures Monteur Rotterdam

Vacatures Monteur Schiedam

Vacatures Monteur Spijkenisse

Vacatures Monteur Terneuzen

Vacatures Monteur Tilburg

Vacatures Monteur Utrecht

Vacatures Monteur Veenendaal

Vacatures Monteur Venlo

Vacatures Monteur Vlaardingen

Vacatures Monteur Westland

Vacatures Monteur Zaanstad

Vacatures Monteur Zeist

Vacatures Monteur Zoetermeer

Vacatures Monteur Zwolle

Meer steden Minder steden

Salarisschaal Monteur

Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Wat verdient een Monteur?

Een monteur verdient tussen de €2000,- en €3700,- bruto per maand. Het salaris van een monteur is afhankelijk van de specialisatie, het ervaringsniveau, de moeilijkheidsgraad van het werk, de vraag naar zijn/haar specialisatie en de regio waar de monteur werkzaam is.


Meer weten over het salaris Monteur

Salaris aankomend Monteur Salaris junior Monteur Wat is het salaris van een medior Monteur? Welk salaris krijgt een senior Monteur?


Hoe word je een Monteur? 

Er zijn tegenwoordig vele manieren om monteur te worden! Je kan monteur worden via het (reguliere) funderend onderwijs als je eerste beroepskeuze maakt. Dan heb je daarin nog verschillende niveau's en leerwegen. Veel monteursopleidingen kan je volgen op de niveau's MBO 2, MBO 3 en MBO 4.

Daarin heb je dan nog de keuze tussen de Beroeps Opleidende Leerweg (BOL), hetgeen betekent dat je voornamelijk in de schoolbanken zit. Dit is vaak het geval bij de MBO4 opleidingen waar je dus ook meer theorie moet leren. De andere weg is de Beroeps Begeleidende Leerweg (BBL). Dit zijn leer-werk banen waarin je 4 dagen per week als Leerling-Monteur aan het werk gaat en 1 dag per week naar school gaat. Dit is de meer praktische leerweg en dit zien we vaak bij de MBO 2 en MBO 3 opleidingen.

Je kunt tegenwoordig ook monteur worden door je om te scholen tot monteur. Dit kan je doen als je al technische aanleg of inzicht hebt en andere werk ervaring. Je hoeft dan nog geen technische werkervaring te hebben. Zolang je de aanleg, de basiscompetenties en de motivatie hebt kan jij omscholen tot monteur. Ook hier zijn weer verschillende opties. Of je doet eerst een opleiding van één maand om de theorie te snappen en vindt daarna een baan, of je solliciteert op een vacature omscholen tot monteur met salaris. Beide wegen zijn laagdrempelig en er is voor beide wegen goede keus.

Opleidingen Monteur

Uitgelicht
Opleiding CNC operator met baangarantie en salaris
Vind je het mooi om iets te maken? Hou je van games? Werk je precies en wil jij een baan met goede toekomst? Dan is een baan als CNC operator …



Omscholen tot Monteur

Je kan op verschillende manieren omscholen tot Monteur. Zelfstandig of georganiseerd.

Omscholing vacatures Monteur

Uitgelicht
Vacature Gratis omscholen tot Installatiemonteur met Baangarantie!
→ Diverse werkgevers
Krijg jij altijd alles aan de praat? Hou je van lekker actief bezig zijn? Heb je aanleg voor techniek en wil je graag een baan met goede toekomst? Dan is …
Uitgelicht
Vacature Omscholen tot CNC operator met Baangarantie en Salaris!
→ Diverse werkgevers
Vind je het mooi om iets te maken? Hou je van games? Werk je precies en wil jij een baan met goede toekomst? Dan is een baan als CNC operator …
Vacature omscholing naar ander type monteur voor functie Mechanisch Monteur in Rijen
NL-Techniek
Organisatie omschrijvingTechnische sterke automonteurs, servicemonteurs of andere typen monteurs (sleutelaars) opgelet! Wil jij je laten omscholen tot monteur technische dienst (mechanisch) en opgeleid worden om een complex machinepark te leren …

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Monteur

Als je Monteur wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Monteur zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Monteur

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen.

Wat doet een Monteur?

Ga naar de omschoolwijzer


Competenties Monteur

Een Monteur heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.

Accuratesse
Accuratesse

Steekwoorden Competentie Accuratesse:

precies, netjes, oog voor detail, kritisch, perfectionisme

Omschrijving

Deze mensen leveren werk waarin geen fouten naar voren komen. Deze mensen werken gestructureerd en corrigeren meerdere malen het werk. In het werk van anderen, zien deze personen ook vaak de fouten. Deze personen hebben vaak oog voor detail en zien snel verbanden tussen zaken. Ook onder werkdruk blijven deze mensen accuraat werken.

Sterke punten
Hun oog voor detail zorgt voor foutloze documenten en goed voorbereide taken en gebeurtenissen.

Zwakke punten
Accuraat werken zorgt voor foutloos werk, maar kan ook veel tijd kosten. Dit kan voor de omgeving frustrerend zijn. Daarnaast wordt deze competentie weleens gekoppeld aan de term ‘muggenziften’.

 

Analytisch
Analytisch

Steekwoorden Competentie Analytisch:

analyseren, systematisch denken, problemen bekijken vanuit verschillende oogpunten, kritisch 

Omschrijving

Hoofd- en bijzaken van elkaar scheiden, dat ligt deze mensen wel. Zij pakken de kern van het probleem aan en bekijken dit vanuit verschillende oogpunten. Daarnaast leggen zij verbanden tussen deze verschillende perspectieven. Deze analytische mensen beginnen bij de hoofdzaak en pakken vervolgens de bijzaken aan. Hierbij worden gevolgen op korte en op lange termijn in de gaten gehouden. Uiteindelijk komen zij met een duidelijke conclusie.

Sterke punten
Deze mensen zijn vaak pro-actief. Als zij een probleem constateren, pakken zij dit aan en proberen dit op een goede manier op te lossen. Verder zijn deze mensen vaak gestructureerd. Ze bekijken eerst de hoofdlijnen, de details komen later aan bod. Daarnaast zijn deze mensen in staat om zaken duidelijk te beoordelen. Ze bekijken problemen vanuit verschillende perspectieven en trekken daaruit een heldere conclusie.  

Zwakke punten
Een valkuil kan de hoeveelheid aan hoofd- en bijzaken zijn. Soms kunnen deze personen dan door de bomen het bos niet meer zien. Daarnaast kan de hoeveelheid aan analyses teveel zijn, deze analist verliest dan het resultaat uit het oog. Als laatste kan deze persoon behoorlijk theoretisch zijn, dit kan soms leiden tot een langdradig verhaal met lange stukken tekst.

Discipline
Discipline

Steekwoorden: aanpassingsvermogen, flexibiliteit, overtuigen, luisteren

Omschrijving

De regels en procedures die gelden bij een bedrijf volgen deze mensen zonder moeite. Gedisciplineerde mensen houden zich aan de regels die er gelden, deze regels kunnen ze zelf opgesteld hebben of ze kunnen opgelegd zijn door anderen. Bij veranderingen volgen deze mensen ze over het algemeen op, maar deze mensen kunnen ook ontevredenheden aankaarten.

Sterke punten
De regels volgen, vergt wat flexibiliteit en aanpassingsvermogen. Meestal zijn gedisciplineerde mensen structureel, ze weten de regels en procedures en kunnen hierdoor dan ook goed gestructureerd werken. Mensen met een ijzersterke discipline zijn meestal goede overtuigers, als zij het ergens niet mee eens zijn, kunnen ze dit op een goede overtuigende manier duidelijk maken. Maar daarnaast zijn deze mensen vaak ook goede luisteraars, zij luisteren naar de regels en passen zich hierop aan.  

Zwakke punten
Mensen die overgediscplineerd zijn kunnen soms stug zijn, ze zijn de flexibiliteit kwijt en houden zich vast aan de regels. Mensen die hard meewerken aan de procedures binnen een bedrijf, kunnen daarin ook doorslaan. Te veel discipline en perfectionisme kan vermoeiend zijn en leiden tot een burn-out.

Leervermogen
Leervermogen

Steekwoorden: analytisch, zelfontwikkeling, zelfsturing, resultaatgericht, netwerken

Omschrijving

Deze personen weten op een effectieve manier nieuwe informatie tot zich te nemen. Hierbij maken ze gebruik van verschillende middelen, zoals eigen ervaring, informatie van hun netwerk en theoretische kennis. Verder leggen ze verbanden tussen de verschillende informatiestromen. Ze houden zich bezig met veranderingen en de oorzaken en de gevolgen daarvan.

Sterke punten
Deze mensen werken zelfstandig en zijn dan ook onafhankelijk. Ze hebben een duidelijk doel voor ogen en ze kunnen deze nieuwe informatie tot zich nemen en toepassen. Deze personen beschikken dan ook over voldoende zelfontwikkeling en zelfsturing. Deze personen weten wat ze kunnen en wat ze niet kunnen en werken aan verbetering.

Zwakke punten
Mensen die teveel leren kunnen zich verliezen in details en de belangrijke zaken en prioriteiten daardoor uit het oog verliezen.

Resultaatgerichtheid
Resultaatgerichtheid

Steekwoorden: doorzetters, zorgvuldig, eigenwijs, ambitieus

Omschrijving

Bij deze mensen staat het resultaat centraal. Zij spannen zich in om dit resultaat te behalen. Zij laten zich niet van de wijs brengen door extra werk, tegenvallers of tijdsdruk. Onderweg weten ze problemen op te lossen en daarbij het resultaat voor ogen te houden.

Sterke punten
Deze mensen gaan net zo lang door totdat ze hun doel behaald hebben. Ze werken accuraat en zorgvuldig. Deze mensen hebben vaak ook veel discipline en doorzettingsvermogen, ze voelen zich goed wanneer het beoogde doel behaald is. Deze personen hebben een bepaalde mate van prestatiedrang, hierdoor kunnen ze zowel zichzelf als anderen goed motiveren.

Zwakke punten
De manier waarop deze mensen tot het resultaat komen is niet zo belangrijk. Hierdoor kunnen er wel fouten gemaakt worden. Andere mensen kunnen door deze persoon ook benadeeld worden. Deze resultaatgerichte mensen zijn teveel met het resultaat bezig, zodat ze hun omgeving vergeten. Maar ook bij henzelf kan de prestatiedrang leiden tot problemen. Zij willen zo graag presteren dat ze een verhoogd risico lopen op bijvoorbeeld een burn-out. 

Technisch inzicht
Technisch inzicht

Steekwoorden: technische processen doorzien, ruimtelijk inzicht, logisch redeneren, probleemoplossend vermogen

De competentie Technisch inzicht betreft het vermogen om technische processen te kunnen doorzien. Iemand met een sterk technisch inzicht kan de oorzaken van technische problemen doorgronden en de onderlinge verbanden bepalen. Op basis daarvan kan hij/zij een relevant oordeel vormen en oplossingen of verbeteringen bedenken, voorstellen en/of uitvoeren.

 

Hoe kan Technisch inzicht worden ontwikkeld?

De basis van technisch inzicht is vaak technische aanleg. Dit houdt in dat iemand van nature kan inschatten welke technische handelingen hij/zij moet verrichten in bepaalde situaties en hoe hij/zij dit moet uitvoeren. Deze technische aanleg wordt in de vroege kinderjaren gevormd, door bijvoorbeeld de vader te helpen met klussen in het huis, maar ook door met Lego of ander technisch speelgoed te spelen.

Daarna komt de technische kennis. Dit houdt in hoeveel iemand weet en begrijpt van zaken die met techniek te maken hebben. Deze kennis is aangeleerd via theorie en ervaring.  Deze kennis breidt zich stapsgewijs uit en wordt o.a. gevoegd door wiskundige en natuurkundige kennis. Hogere technische kennis is niet op te doen zonder een basis van de wiskundige en natuurkundige principes. Vooral voor zaken als bouwconstructies of elektrotechniek is een gedegen natuurkundige kennis en de competentie logisch redeneren noodzakelijk.

Zelfsturing
Zelfsturing

Steekwoorden: processen, ontwikkeling, ambitieus, flexibel

Wat is Zelfsturing?

Deze mensen willen graag op de hoogte blijven van voor hen relevante ontwikkelingen. Zij zoeken proactief naar nieuwe informatie. Zij voelen zichzelf verantwoordelijk voor hun ontwikkeling of een bepaald proces. Deze mensen kijken hierbij naar het resultaat dat ze willen behalen.

Sterke punten
Deze mensen zijn vaak ambitieus en resultaatgericht. Ze stellen voor zichzelf doelen op en proberen deze doelen te behalen. Daarbij zijn deze mensen vaak flexibel, ze zijn verantwoordelijk voor zichzelf en kunnen zich aanpassen aan de situatie en de omgeving. Hierbij houden ze hun doelstellingen voor ogen. Daarbij hebben deze mensen vaak een goede zelfkennis. Ze weten hun zwakke en sterke kanten te benoemen en houden nemen deze dan ook mee in het maken van beslissingen of het stellen van doelen.

Zwakke punten              
Mensen die zichzelf teveel proberen te sturen, worden soms bestempeld als star. Zij wijken niet af van hun ideeën en hierdoor wordt de spontaniteit aangetast. Zij hebben precies uitgestippeld waar ze naar toe willen en spontane (creatieve) uitspattingen worden ontweken.

Vaardigheden Monteur

  • Doorzettingsvermogen
  • Ambitie
  • Doelgericht werken
  • Consequent handelen
  • Proactiviteit
  • Wendbaarheid
  • Oog voor detail
  • Zorgvuldigheid
  • Nauwkeurigheid
  • Analyseren
  • Systematisch denken
  • Problemen vanuit verschillende oogpunten bekijken
  • Zelfontwikkeling
  • Concentratievermogen
  • Resultaatgerichtheid
  • Technische processen doorzien
  • Logisch redeneren
  • Ruimtelijk inzicht
  • Oplossingsgericht
Bekijk meer Bekijk minder

Wat voor persoonlijkheid heeft een Monteur nodig? 


Eigenschappen Monteur

  • Optimisme
  • Energiek
  • Vindingrijkheid
  • Idealistisch
  • Gedisciplineerdheid
  • Punctueel
  • Enthousiasme
  • Zelfverzekerdheid
  • Ondernemendheid



Wat zijn de baankansen voor een Monteur?

Monteur in de breedste zin van het woord is misschien wel het meest baankansrijke beroep in 2022! Er is een heel groot tekort technische vakmensen en de vraag is enorm hoog, voor bijna alle verschillende type monteurs. 

Zeker de Monteurs die werken in de Energietransitie, de Elektrotechniek en de Bouw zijn zowat gegarandeerd van werk... en dus ook een goede verdienste! En omdat de vraag hier bijzonder hoog is, zijn de tekorten in de algehele Technieksector erg hoog.

Zo vinden we voor monteurs ook vele omschooltrajecten. Vooral voor omscholing tot Zonnepanelen monteur zijn er een aantal interessante omschoolopties.  


Waar werkt een Monteur?


Met wie werkt een Monteur samen? 


Monteur

Verwante beroepen Monteur:

Montagemedewerker
Salaris: €2200 tot €3200
Opleiding: MBO
Baankans: Onbekend

Baankans

Dus je wilt misschien wel werken als %1$s? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je %1$s wilt worden. Informatie over omscholing, wat je gaat doen als %1$s, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.
Telecom Monteur
Salaris: €2200 tot €3400
Opleiding: MBO HBO
Baankans: Zeer goed

Baankans

Dus je wilt misschien wel werken als %1$s? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je %1$s wilt worden. Informatie over omscholing, wat je gaat doen als %1$s, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.
Montageleider
Salaris: €2600 tot €3900
Opleiding: HBO
Baankans: Onbekend

Baankans

Dus je wilt misschien wel werken als %1$s? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je %1$s wilt worden. Informatie over omscholing, wat je gaat doen als %1$s, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.
Monteur centrale verwarming woningbouw
Salaris: €2000 tot €3200
Opleiding:
Baankans: Onbekend

Baankans


Alles over het beroep Monteur in één oogopslag

Netwerk:

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

  • Van €2000 tot €3700

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Huidige aantal vacatures

1553



Zoek een ander beroep

Bekijk ook

Ga direct naar