Equitherapeut: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden
Equitherapeut: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden
Dus je wilt misschien wel werken als Equitherapeut? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je Equitherapeut wilt worden.
Informatie over omscholing, wat je gaat doen als Equitherapeut, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.
Alles over het werken als Equitherapeut
Vacatures Equitherapeut
Vacatures laden...
Wat is een Equitherapeut?
De Equitherapeut behandelt mensen door middel van equitherapie. Equitherapie staat voor Equine Assisted Therapy, wat therapeutisch paardrijden inhoudt. Paardrijden kan meer zijn dan een recreatieve of sportieve aangelegenheid. Bij het therapeutisch paardrijden wordt het contact en bewegen met het paard gebruikt om therapeutische effecten te bereiken. Zowel fysiek als lichamelijk kan de Equitherapeut de mensen door middel van equitherapie helpen.
Paarden voelen precies aan wat er in mensen omgaat en kunnen heel goed als spiegel voor mensen dienen. Door mens en paard samen te laten werken kan de Equitherapeut de ontwikkeling van de mens bevorderen of de mens bij problemen helpen. Voor kinderen kan therapeutisch paardrijden helpen bij de opvoeding. Doelgroepen waar equitherapie veel voor wordt gebruikt zijn bijvoorbeeld autistische kinderen of kinderen die een vertraagde ontwikkeling hebben. Maar ook bijvoorbeeld volwassenen met verslavingsproblemen of depressieve stoornissen kunnen baat hebben bij equitherapie. Ook kan equitherapie toegepast worden bij bijvoorbeeld gezinstherapie of relatietherapie.
De Equitherapeut heeft een grote verantwoordelijkheid tegenover de klanten en tegenover de paarden die voor de therapie gebruikt worden. Niet elk paard is hierbij geschikt als therapiepaard. Voor de Equitherapeut is het paard de co-therapeut en helpt samen met de Equitherapeut de mensen.
Past het beroep Equitherapeut bij jou?
Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Bekijk actuele vacatures die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid.
Bekijk jouw baansuggestiesHeb je wel eens gedacht aan?
Omscholen naar een beroep met baankansen?Vacatures laden...
Vacatures Equitherapeut per niveau
Vacatures Equitherapeut per stad
Vacatures Equitherapeut Alkmaar
Vacatures Equitherapeut Almelo
Vacatures Equitherapeut Almere
Vacatures Equitherapeut Alphen aan den Rijn
Vacatures Equitherapeut Amersfoort
Vacatures Equitherapeut Amstelveen
Vacatures Equitherapeut Amsterdam
Vacatures Equitherapeut Apeldoorn
Vacatures Equitherapeut Arnhem
Vacatures Equitherapeut Bergen op Zoom
Vacatures Equitherapeut Capelle aan den IJssel
Vacatures Equitherapeut Den Bosch
Vacatures Equitherapeut Den Haag
Vacatures Equitherapeut Den Helder
Vacatures Equitherapeut Deventer
Vacatures Equitherapeut Doetinchem
Vacatures Equitherapeut Dordrecht
Vacatures Equitherapeut Eindhoven
Vacatures Equitherapeut Enschede
Vacatures Equitherapeut Groningen
Vacatures Equitherapeut Haarlem
Vacatures Equitherapeut Haarlemmermeer
Vacatures Equitherapeut Heerlen
Vacatures Equitherapeut Helmond
Vacatures Equitherapeut Hengelo
Vacatures Equitherapeut Hilversum
Vacatures Equitherapeut Hoogeveen
Vacatures Equitherapeut Katwijk
Vacatures Equitherapeut Leeuwarden
Vacatures Equitherapeut Leiden
Vacatures Equitherapeut Lelystad
Vacatures Equitherapeut Maastricht
Vacatures Equitherapeut Middelburg
Vacatures Equitherapeut Nieuwegein
Vacatures Equitherapeut Nijmegen
Vacatures Equitherapeut Purmerend
Vacatures Equitherapeut Roermond
Vacatures Equitherapeut Roosendaal
Vacatures Equitherapeut Rotterdam
Vacatures Equitherapeut Schiedam
Vacatures Equitherapeut Spijkenisse
Vacatures Equitherapeut Terneuzen
Vacatures Equitherapeut Tilburg
Vacatures Equitherapeut Utrecht
Vacatures Equitherapeut Veenendaal
Vacatures Equitherapeut Vlaardingen
Vacatures Equitherapeut Westland
Vacatures Equitherapeut Zaanstad
Salarisschaal Equitherapeut
Wat verdient een Equitherapeut?
Er is weinig bekend over het salaris van een Equitherapeut. Overige arbeidsvoorwaarden zijn er vaak niet, omdat de Equitherapeut vaak als zelfstandige werkt.
Hoe word je een Equitherapeut?
Om Equitherapeut te worden, moet eerst een basisopleiding op therapeutisch, psychologisch of paramedisch gebied op HBO of Universitair niveau worden gevolgd. Ook kan de eis van werkervaring binnen één van deze gebieden gesteld worden om aan de opleiding tot Equitherapeut te beginnen. Daarna kan begonnen worden aan de opleiding tot Equitherapeut SHP-E (NL). Deze opleiding duurt twee jaar en bestaat uit 600 lesuren.
Een derde van de lesuren wordt besteed aan theorie, een derde aan zelfervaring, proceservaring en evaluatie en een derde aan praktische oefeningen. De Equitherapeut moet naast de deskundige procesbegeleiding van de cliënt ook over hippische vaardigheden beschikken. Een hippisch diploma zoals Instructeur Voltige kan daarom ook als eis gesteld worden voor aan de opleiding tot Equitherapeut begonnen kan worden.
Opleidingen, cursussen en trainingen tot Equitherapeut
Er zijn geen opleidingen Equitherapeut aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Equitherapeut in werkt
Bekijk alle opleidingen Dieren & VerzorgingOmscholen tot Equitherapeut
Je kan op verschillende manieren omscholen tot Equitherapeut. Zelfstandig of georganiseerd.
Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Equitherapeut
Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Equitherapeut
Als je Equitherapeut wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Equitherapeut zijn de volgende zaken belangrijk:
Interesse en Motivatie Equitherapeut
Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen.
Competenties Equitherapeut
Een Equitherapeut heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.Steekwoorden: analytisch vermogen, initiatief ontplooien, inzicht in omgeving, inlevingsvermogen
Omschrijving
Deze personen lopen vaak voorop en herkennen situaties. Ze weten vervolgens hoe ze deze het beste kunnen aanpakken. Deze personen leggen verbanden tussen verleden, heden en proberen hier in de toekomst op in te spelen.
Sterke punten
Deze personen hebben over het algemeen een sterk ontwikkeld analytisch vermogen. Ze leggen verbanden en scheiden hoofd- en bijzaken. Daarnaast nemen deze personen vaak initiatief en proberen ze zich in te leven in de situatie en andere personen.
Zwakke punten
Doordat deze personen veel van te voren weren, kan ze voorspelbaar overkomen. Door sommige mensen wordt dit als saai ervaren. Verder kan deze competentie de creativiteit beperken. Doordat veel zaken van tevoren vast liggen, is er minder ruimte voor creatieve oplossingen.
Wat betekent de competentie coachen? De competentie coachen heeft de steekwoorden: motiveren, leiderschap, assertiviteit, luisteren
Omschrijving
In teamverband kunnen deze mensen ervoor zorgen dat taken voltooid worden. De coach motiveert anderen, op zowel persoonlijk als zakelijk vlak. De coach is betrokken en wil het beste voor zichzelf en voor de ander. Deze mensen luisteren goed en proberen de juiste vragen te stellen. Op die manier proberen ze anderen een bepaalde ontwikkeling door te laten maken.
Sterke punten
De coaches kunnen anderen vaak goed inspireren en motiveren. Bij tegenslagen zijn dit de mensen die het team en de werkzaamheden weer op gang krijgen. Ze motiveren niet alleen, maar zijn over het algemeen ook goede leiders. Ze kunnen mensen aansturen en begeleiden. Daarnaast zijn deze coaches over het algemeen betrouwbaar en willen ze iedereen graag helpen. Deze mensen zijn vaak zelfverzekerd en willen het beste voor zichzelf en voor de ander.
Zwakke punten
Het is mogelijk dat de betrokkenheid van de coach zo groot wordt, dat de prioriteiten op verkeerde aspecten komen te liggen. Deze grote betrokkenheid kan ervoor zorgen dat anderen zich gecontroleerd voelen.
Steekwoorden: luisteren, doelstellingen, motiveren, zelfontwikkeling, resultaatgericht
Omschrijving
Deze personen zijn op de hoogte van alle ontwikkelingen binnen de organisatie en proberen hun kennis in te zetten waar dat mogelijk is.
Sterke punten
Mensen die inzicht hebben in de omgeving kunnen weloverwogen beslissingen nemen. Ze zijn resultaatgericht en maken beslissingen die helpen het doel te bereiken. Ze ontwikkelen zichtzelf en kunnen anderen motiveren zich ook te ontwikkelen.
Zwakke punten
Soms hebben mensen zoveel informatie over hun omgeving, dat ze moeite hebben hoofd- en bijzaken te scheiden. Ze kunnen zich dan verliezen in details en geen heldere beslissingen nemen.
Steekwoorden: analytisch vermogen, structureel, zelfkennis, visie
Omschrijving
Deze mensen kunnen zuiver en helder redeneren. Deze personen houden rekening met feiten en gebruiken verschillende perspectieven om een oordeel te vormen over bijvoorbeeld een werksituatie. Daarnaast beoordelen zij bijvoorbeeld de haalbaarheid en de planning van een opdracht.
Sterke punten
Deze mensen zijn vaak erg gestructureerd en scheiden dan ook de hoofd- van de bijzaken. Verder hebben deze mensen over het algemeen vaak een goed ontwikkeld analytisch vermogen. Zij bekijken zaken vanuit verschillende perspectieven. Daarnaast beschikken deze mensen vaak over een goede zelfkennis, ze bekijken hun eigen presteren ook vanuit verschillende visies.
Zwakke punten
Wanneer er teveel wordt geoordeeld, kan dit demotivatie oproepen. Dit gebeurt met name dan bij anderen. Deze mensen oordelen dan overal over, ook wanneer het hen niet wordt gevraagd. Dit kan zorgen voor onderlinge irritaties. Als laatste kunnen deze mensen hun eigen oordeel op nummer één zetten, hierdoor kan het zijn dat de omgeving zich achtergesteld voelt.
Steekwoorden: to-the-point, structureel, verstaanbaar, helder, ordelijk
Omschrijving
Deze mensen kunnen hun gedachten goed onder woorden brengen. Dit kan zowel op papier als mondeling. Ze kunnen helder en duidelijk communiceren naar de lezer/luisteraar. Ze kunnen hun boodschap vertellen zonder teveel uit te weiden naar irrelevante informatie.
Sterke punten
Helderheid en duidelijkheid zijn twee sterke punten. Zowel mondeling als schriftelijk kunnen deze mensen een boodschap goed verwoorden. Ze passen hun tekst aan op de doelgroep en ze spreken dan ook vaak de taal van het publiek. Tevens kunnen ze op een goede manier vragen beantwoorden, ze maken dan vaak gebruik van heldere voorbeelden.
Zwakke punten
Bij mondelinge uitdrukkingsvaardigheid kan het voorkomen dat de spreker en andere non-verbale houding heeft. Hierdoor kan zijn boodschap verkeerd overkomen op de ontvanger. Sommige van deze mensen gebruiken veel vaktermen, hierdoor kan de boodschap verkeerd worden geïnterpreteerd.
Vaardigheden Equitherapeut
- Analytisch vermogen
- Inlevingsvermogen
- Initiatief ontplooien
- Inzicht in omgeving
- Logisch redeneren
- Helder communiceren
- Taalkennis
- Luistervaardigheid
- Feedback geven
- Stimuleren
- Luisteren
- Analyseren
- Verbanden leggen
Wat voor persoonlijkheid heeft een Equitherapeut nodig?
De Equitherapeut moet goed met de cliënten en met de paarden kunnen omgaan. De Equitherapeut moet een goed inzicht hebben in de paarden om de cliënt zo goed mogelijk te kunnen helpen. Ook moet de Equitherapeut over goed uitdrukkingsvaardigheden beschikken om de cliënt en het paard samen optimaal te begeleiden. Door de soms grote en ingrijpende problemen van de cliënten waar de Equitherapeut mee te maken krijgt, moet de Equitherapeut wel stevig in zijn of haar schoenen staan.
Wat voor persoonlijkheidstype is de bemiddelaar? Je vindt hieronder de sterke en zwakke kanten van dit persoonstype, zoals het beschreven is in het enneagram.
Sterke eigenschappen
De bemiddelaar is goed in het helpen van anderen, en is daarin erg empathisch. Door de neutrale houding is de bemiddelaar heel diplomatisch en geduldig. Bij een conflict probeert hij een oplossing te vinden. Ook kan hij goed luisteren en is hij flexibel.
Zwakke eigenschappen
De bemiddelaar zal vaak in gezelschap de eigen doelen vergeten, en daardoor de eigen identiteit verliezen. Daarnaast kan hij door diens voorkeur voor harmonie en de afkeur voor beslissingen als lui en besluiteloos overkomen. Hij heeft tijd nodig om een standpunt te vormen en wil niet de veroorzaker van een conflict zijn.
Omgang
De bemiddelaar is goed, rustig gezelschap. Hij zal zich vaak schikken naar de wil van de groep. Veel eigen input heeft hij niet. In relaties kan de bemiddelaar zichzelf helemaal kwijtraken en daardoor erg gefrustreerd raken.
Wat voor persoonlijkheidstype is de waarnemer?
De waarnemer ziet vaak de details die een ander niet kent. Je vindt hieronder de sterke en zwakke kanten van dit persoonstype, zoals het beschreven is in het enneagram.
Sterke eigenschappen
De waarnemer is vaak specialist op een bepaald vakgebied en bezit daarmee veel en diepgaande kennis over zaken. Ook heeft hij een sterke motivatie om te werken en is hij analytisch, eerlijk en intellectueel. De waarnemer kan goed hoofd- en bijzaken scheiden. Tevens is de waarnemer door diens onafhankelijke, afstandelijke natuur goed in het houden van geheimen en is hij objectief.
Zwakke eigenschappen
De waarnemer is door diens persoonlijkheid slecht in het onderhouden van menselijk contact en persoonlijke relaties. Door de nadruk op het intellectuele, is het moeilijk voor de waarnemer om spontane dingen te doen. De waarnemer kan dus ook gesloten en afstandelijk zijn.
Omgang
De waarnemer is goed in luisteren, en sterk als het gaat om het eigen vakgebied. Verder is het moeilijk voor een waarnemer om met anderen te praten. Hij heeft ook meestal geen behoefte om over zogenaamde “onbenulligheden” te praten. Conflicten worden vermeden.
Eigenschappen Equitherapeut
- Empathie
- Diplomatiek
- Zorgzaamheid
- Waarnemendheid
- Gedetailleerdheid
- Leergierigheid
Wat zijn de baankansen voor een Equitherapeut?
Equitherapie is een bepaalde vorm van therapie die geboden wordt. Er is vraag naar Equitherapeuten, maar hoe groot deze vraag precies is, is lastig in te schatten. Verdere doorgroeimogelijkheid zijn er niet echt voor de Equitherapeut, behalve het op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen het eigen vakgebied.
De actuele kans op werk voor een Equitherapeut
Het beroep Equitherapeut is onderdeel van de beroepsfamilie Hapto-, chiropractie en creatief therapeuten. De kans op werk voor de beroepsfamilie Hapto-, chiropractie en creatief therapeuten is in de huidige periode goed
Huidige aantal vacatures
0
Baankans Equitherapeut
Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen
Doorgroei mogelijkheden Equitherapeut
Het beroep Equitherapeut is onderdeel van de beroepsfamilie Hapto-, chiropractie en creatief therapeuten.
Verwante beroepen Equitherapeut
Mogelijke specialisaties voor een Equitherapeut
Doorgroei beroepen voor een Equitherapeut
Waar werkt een Equitherapeut?
De Equitherapeut werkt meestal op zelfstandig basis en is daardoor niet werkzaam bij een bepaalde organisatie. Toch kan de Equitherapeut soms ook aan de slag bij een centrum die deze diensten aanbiedt.
Met wie werkt een Equitherapeut samen?
De Equitherapeut komt tijdens de werkzaamheden vooral veel in contact met de cliënten en de paarden. Ook zal er onderling contact zijn met andere Equitherapeuten. Omdat het werk ook inhoudt dat de therapiepaarden verzorgd moeten worden, zal er ook contact zijn met professionals in de paarden zoals de hoefsmid en de dierenarts.
Alles over het beroep Equitherapeut in één oogopslag
Beroepsgroep:
Persoonstype:
Netwerk:
Salarisindicatie:
- Van onbekend