Etaleur: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden
Etaleur: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden
Dus je wilt misschien wel werken als Etaleur? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je Etaleur wilt worden.
Informatie over omscholing, wat je gaat doen als Etaleur, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.
Alles over het werken als Etaleur
Vacatures Etaleur
Vacatures laden...
Wat is een Etaleur?
Etaleurs zijn meestal werkzaam binnen de detailhandel of in dienst van een grootwinkelbedrijf. Een Etaleur draagt zorg voor de inrichting van een winkel en voor de presentatie van de daar aanwezige producten. Een andere optie is dat hij zelfstandig werkt en zich bijvoorbeeld bezighoudt met divers promotiemateriaal.
Past het beroep Etaleur bij jou?
Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Bekijk actuele vacatures die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid.
Bekijk jouw baansuggestiesWat doet een Etaleur?
Een Etaleur richt etalages, winkels of stands in op een manier zodat de gepresenteerde artikelen uitnodigen tot kopen. Een Etaleur overlegt met de opdrachtgever of manager en inventariseert de ideeën en wensen ten aanzien van het uiterlijk van de winkel of stand.
Op basis hiervan gaat de Etaleur aan de slag. Hij/zij heeft diverse materialen en gereedschappen tot beschikking om bijvoorbeeld een aantrekkelijke etalage te bedenken en te maken. Een etaleur is een expert die op creatieve wijze de wensen van een opdrachtgever vertaalt naar een professionele etalage.
Etaleurs werken vaak in teams om vooral grote opdrachten, bijvoorbeeld de opmaak van evenementen, op tijd klaar te kunnen krijgen.
Voorbeeldenwerkzaamheden van een Etaleur:
- de beleving en productpresentaties bedenken en vormgeven
- decoratiemateriaal ontwerpen, neerzetten of ophangen
- goede belichting en smaakvolle kleurcombinaties uitkiezen
- mannequins aankleden en plaatsen
- materialen en voorwerpen kiezen die passen binnen de gekozen stijl
Heb je wel eens gedacht aan?
Omscholen naar een beroep met baankansen?Vacatures laden...
Vacatures Etaleur per niveau
Vacatures Etaleur per stad
Salarisschaal Etaleur
Wat verdient een Etaleur?
Een Etaleur in loondienst verdient zo tussen de €1850 en €3000 per maand. Dit is sterk afhankelijk van werkervaring. Het salaris van een visual merchandiser of visual specialist bij een modehuis of grote retailketen kan in sommige gevallen hoger uitvallen.
Secundaire voorwaarden Etaleur:
- korting op het eigen assoritment
- reis- en andere onkosten
- vakantiedagen en vakantiegeld
Meer weten over het salaris Etaleur
Hoe word je een Etaleur?
De MBO opleiding Etaleur - of de opleiding Vormgeving Ruimtelijke Presentatie en Communicatie - besteedt aandacht aan verschillende aspecten van het beroep. Zo komen etalage decoreren, winkelstylen en inrichten aan bod. Maar omdat veel Etaleurs freelance werken komen veelal ook onderwerpen als verkooptraining, timemanagement en ondernemersvaardigheden tijdens de studie voorbij.
Belangrijk is dat Etaleurs ook meer leren over reclame en promotie, presentatietechnieken en de uitwerking die het heeft op de klanten van de winkel.
Naast het theoretische gedeelte van de studie zal er ook tijd zijn om het geleerde in de praktijk te brengen. Een stage is dan ook onderdeel van de opleiding tot Etaleur.
Na afloop van de MBO opleiding Etaleur kun je op HBO niveau door gaan in Productstyling en Vormgeving.
Opleidingen Etaleur
Omscholen tot Etaleur
Je kan op verschillende manieren omscholen tot Etaleur. Zelfstandig of georganiseerd.
Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Etaleur
Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Etaleur
Als je Etaleur wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Etaleur zijn de volgende zaken belangrijk:
Interesse en Motivatie Etaleur
Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen.
Competenties Etaleur
Een Etaleur heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.Steekwoorden: durf, lateraal denken, initiatief, verfrissend
Omschrijving
Bij een project of opdracht is het handig om er een creatieveling bij te hebben. Deze mensen komen vaak met verfrissende ideeën input. Wanneer werkzaamheden vastlopen, kan deze creatieveling met goede oplossingen komen. Creatievelingen kunnen omspringen met veranderende omstandigheden op de werkvloer.
Sterke punten
Deze mensen zijn goed in out-of-the-box denken, zij kunnen vaste patronen of ideeën loslaten en komen met een compleet nieuw perspectief. Deze mensen hebben vaak lef en zijn initiatiefrijk. Zij komen vaak zelf met andere oplossingen.
Zwakke punten
Creatieve mensen hebben vaak veel verschillende ideeën, maar dit kunnen er ook teveel zijn. Deze mensen kunnen dan ook vaker nogal chaotisch overkomen. Hun ideeën bestaan voor het overgrote deel uit losse flodders en duidelijkheid ontbreekt dan. Deze mensen hebben vaak wel een goede sfeer of inspiratie nodig. Ontbreekt het hieraan, dan kan de creatieveling nog weleens vastlopen. Bepaalde creatievelingen kunnen erg eigenwijs zijn, zij hebben dan het idee dat hun plan het beste is.
Steekwoorden: proactief, ondernemend, toekomst, ambitieus
Omschrijving
Deze personen komen zelf met oplossingen of nieuwe ideeën. Ze zien bepaalde kansen en proberen hierop in te spelen. Met het oplossen van problemen of het maken van taken reageren deze personen proactief. Ze staan vooraan om iets te ondernemen.
Sterke punten
Proactiviteit is een eigenschap die direct wordt gekoppeld aan initiatiefnemende personen. Ze zijn ook ambitieus. Ze willen dingen verbeteren, problemen oplossen, doelen stellen en die ook bereiken. Daarnaast komen ze vaak met creatieve ideeën en kijken daarbij optimistisch naar de toekomst.
Zwakke punten
Deze personen kunnen overijverig overkomen. Ze hebben altijd ideeën en oplossingen. Deze competentie wordt dan ook weleens gekoppeld aan de term bemoeial. Een idee opperen wanneer dit niet gewenst is, kan voor veel mensen frustrerend zijn. Daarnaast kunnen iniatiefnemers betweterig overkomen, omdat zij altijd vooraan staan. Anderen krijgen dan minder kans hun ideeën op tafel te leggen.
Steekwoorden: ideeën, creatief, conceptueel denken
Omschrijving
Deze mensen zijn in staat om patronen en randvoorwaarden los te laten en oplossingen of nieuwe manier van denken te ontwikkelen. Zij kijken eerst naar het resultaat, bedenken vervolgens oplossingen en betrekken vervolgens pas de randvoorwaarden en regels. Tijdens brainstormsessies komen deze mensen vaak met heel veel ideeën.
Sterke punten
De competentie ‘innovatief’ heeft veel overeenkomsten met de competentie ‘creativiteit’. Deze mensen hebben vaak veel verschillende creatieve ideeën. Daarbij houden ze het resultaat wel voor ogen. Verder kunnen deze innovators vaak goed conceptueel denken, zij zien oplossingen voor problemen en kijken hierbij niet direct naar de regels en randvoorwaarden.
Zwakke punten
Hierbij geldt dat creativiteit een valkuil kan zijn, veel verschillende ideeën kunnen zorgen voor chaos. Deze mensen hebben zoveel verschillende ideeën en soms bestaan deze enkel uit losse flodders. Daarbij kunnen de ideeën onrealistisch zijn, omdat ze geen rekening houden met regels en randvoorwaarden.
Steekwoorden: servicegericht, relatiegericht, luisteren, begripvol, helpend
Omschrijving
Mensen die beschikken over deze competentie kunnen goed inspelen op de verwachtingen en behoeften van klanten. Dit kunnen zowel uitgesproken als onuitgesproken behoeften zijn. Dit is dan ook aan deze persoon om dit uit te zoeken. Zij voelen zich betrokken bij de klant en zetten zich vaak voor 100% in voor deze klant. Tevens toont deze persoon respect naar de klant. Een bekend spreekwoord wat past bij deze competentie is ‘De klant is koning’. Verder weet deze persoon de verschillende groepen klanten en hun behoeften te onderscheiden.
Sterke punten
Een sterk punt van deze klantgerichte persoon is de betrokkenheid. Deze mensen zullen altijd actief op zoek gaan naar datgene wat de klant wilt hebben. Ze hebben inlevingsvermogen en kunnen goed luisteren. Daarnaast kunnen deze mensen meestal goed overtuigen.
Zwakke punten
Sommige klantgerichte mensen verliezen het resultaat uit het oog. Ze zijn zo gefocust op de klant, dat het resultaat wordt vergeten. Ook te veel willen kan een valkuil zijn voor deze mensen, ze willen dan zo graag helpen dat ze zich opdringen bij klanten. Of er zijn meerdere klanten en deze moeten lang wachten voordat ze geholpen worden.
Steekwoorden: doorzetters, zorgvuldig, eigenwijs, ambitieus
Omschrijving
Bij deze mensen staat het resultaat centraal. Zij spannen zich in om dit resultaat te behalen. Zij laten zich niet van de wijs brengen door extra werk, tegenvallers of tijdsdruk. Onderweg weten ze problemen op te lossen en daarbij het resultaat voor ogen te houden.
Sterke punten
Deze mensen gaan net zo lang door totdat ze hun doel behaald hebben. Ze werken accuraat en zorgvuldig. Deze mensen hebben vaak ook veel discipline en doorzettingsvermogen, ze voelen zich goed wanneer het beoogde doel behaald is. Deze personen hebben een bepaalde mate van prestatiedrang, hierdoor kunnen ze zowel zichzelf als anderen goed motiveren.
Zwakke punten
De manier waarop deze mensen tot het resultaat komen is niet zo belangrijk. Hierdoor kunnen er wel fouten gemaakt worden. Andere mensen kunnen door deze persoon ook benadeeld worden. Deze resultaatgerichte mensen zijn teveel met het resultaat bezig, zodat ze hun omgeving vergeten. Maar ook bij henzelf kan de prestatiedrang leiden tot problemen. Zij willen zo graag presteren dat ze een verhoogd risico lopen op bijvoorbeeld een burn-out.
Vaardigheden Etaleur
- Nieuwe oplossingen bedenken
- Buiten kaders denken
- Durf
- Proactiviteit
- Ondernemendheid
- Oplossingsgerichtheid
- Vernieuwend zijn
- Verbeeldingskracht
- Creatief denken
- Vriendelijkheid
- Respectvol
- Dienstverlenendheid
- Doelgericht werken
- Doorzettingsvermogen
- Ambitie
Wat voor persoonlijkheid heeft een Etaleur nodig?
Als Etaleur is het belangrijk om oog te hebben voor omgeving, ontwikkeling en uitwerking van waar je voor kiest. Een gekozen etalage of winkelopmaak moet passen bij het totaalplaatje en wel opvallen, maar niet uit de toon vallen. Daarnaast is het goed om vakkennis bij te houden en moet de Etaleur ontwikkelingen op het eigen vakgebied volgen (Waarnemer).
Een goede aansluiting op de wensen van de klant is mooi, maar een niet al te nette uitvoering en afwerking doen enorm afbreuk aan het geheel. Daarom is ook oog voor detail van belang en het streven naar perfectie (Perfectionist).
Wat voor persoonlijkheidstype is de perfectionist? Voor de perfectionist is het niet gauw goed. Je vindt hieronder de sterke en zwakke kanten van dit persoonstype, zoals het beschreven is in het enneagram.
Sterke eigenschappen
De perfectionist is integer, idealistisch en gedisciplineerd. Hij is een streber. De hoge eisen die een perfectionist zichzelf stelt vertalen zich naar sterke, rechtvaardige keuzes en nauwkeurig beredeneerde eindresultaten. Als de perfectionist zich ergens voor inzet, dan is dat ook volledig.
Zwakke eigenschappen
De perfectionist kan dwangmatig werken en snel gefrustreerd raken als iets tegenzit.
Verder is de perfectionist erg gespannen en kan zo in de eigen denkbeelden vast komen te zitten.
Omgang
In de samenwerking met anderen is de perfectionist vaak inflexibel en veeleisend. De sociale omgang verloopt dus stroef.
Wat voor persoonlijkheidstype is de waarnemer?
De waarnemer ziet vaak de details die een ander niet kent. Je vindt hieronder de sterke en zwakke kanten van dit persoonstype, zoals het beschreven is in het enneagram.
Sterke eigenschappen
De waarnemer is vaak specialist op een bepaald vakgebied en bezit daarmee veel en diepgaande kennis over zaken. Ook heeft hij een sterke motivatie om te werken en is hij analytisch, eerlijk en intellectueel. De waarnemer kan goed hoofd- en bijzaken scheiden. Tevens is de waarnemer door diens onafhankelijke, afstandelijke natuur goed in het houden van geheimen en is hij objectief.
Zwakke eigenschappen
De waarnemer is door diens persoonlijkheid slecht in het onderhouden van menselijk contact en persoonlijke relaties. Door de nadruk op het intellectuele, is het moeilijk voor de waarnemer om spontane dingen te doen. De waarnemer kan dus ook gesloten en afstandelijk zijn.
Omgang
De waarnemer is goed in luisteren, en sterk als het gaat om het eigen vakgebied. Verder is het moeilijk voor een waarnemer om met anderen te praten. Hij heeft ook meestal geen behoefte om over zogenaamde “onbenulligheden” te praten. Conflicten worden vermeden.
Eigenschappen Etaleur
- Idealistisch
- Gedisciplineerdheid
- Punctueel
- Waarnemendheid
- Gedetailleerdheid
- Leergierigheid
Wat zijn de baankansen voor een Etaleur?
De vacatures die open staan voor Etaleur vragen veelal om een aantal jaar ervaring. Gelukkig zit er in de opleiding wel een stage en zal tijdens de studie al enige ervaring worden opgedaan. Daarnaast durven bepaalde opleiders het zelfs aan om een baangarantie te geven voor de opleidingen die daar te volgen zijn, waaronder die tot Etaleur.
Er is meestal een eerste en tweede Etaleur. Er wordt vaak in een team gewerkt, en het is dan wel belangrijk als er iemand is die de leiding neemt. Je kunt dus altijd nog naast het werk van Etaleur de coördinatie van opdrachten voor je rekening nemen als je eenmaal meer ervaring hebt.
De actuele kans op werk voor een Etaleur
Het beroep Etaleur is onderdeel van de beroepsfamilie Etaleurs en decorateurs. De kans op werk voor de beroepsfamilie Etaleurs en decorateurs is in de huidige periode zeer goed
Huidige aantal vacatures
0
Baankans Etaleur
Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen
Doorgroei mogelijkheden Etaleur
Het beroep Etaleur is onderdeel van de beroepsfamilie Etaleurs en decorateurs.
Verwante beroepen Etaleur
Mogelijke specialisaties voor een Etaleur
Doorgroei beroepen voor een Etaleur
Waar werkt een Etaleur?
Een Etaleur is er vooral om etalages en winkels in te richten en op te maken. Hij werkt dus in de profit sector.
Met wie werkt een Etaleur samen?
In eerste instantie heeft een Etaleur te maken met een klant die bepaalde wensen en ideeën heeft. Hierover zal je moeten overleggen en dan met creativiteit invulling aan geven.
Bij grotere klussen werkt een Etaleur ook samen met collega's. Bijvoorbeeld tegen kerst of sinterklaas of voor een groter bedrijf zal samenwerking vereist zijn om alles af te kunnen krijgen.
Alles over het beroep Etaleur in één oogopslag
Beroepsgroep:
Persoonstype:
Netwerk:
Salarisindicatie:
- Van €1850 tot €3000