Framebouwer: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden
Framebouwer: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden
Dus je wilt misschien wel werken als Framebouwer? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je Framebouwer wilt worden.
Informatie over omscholing, wat je gaat doen als Framebouwer, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.
Alles over het werken als Framebouwer
Vacatures Framebouwer
Vacatures laden...
Wat is een Framebouwer?
Een Framebouwer is een ver gespecialiseerd Fietstechnicus of Motortechnicus die gespecialiseerd is het het bouwen van frames (de metalen geraamtes) van fietsen (meestal MTB’s), motoren en andere tweewielers.
Bij fietsen is het gebruiken van aangepaste frames minder populair dan bij motoren, dus in de motorenwereld zijn er meer mensen die zich specialiseren in het handmatig bouwen van frames.
Past het beroep Framebouwer bij jou?
Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Bekijk actuele vacatures die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid.
Bekijk jouw baansuggestiesWat doet een Framebouwer?
Desondanks is het bouwen en vervolgens werkelijk gebruiken van een frame voor een motor een proces waar veel bij komt bij kijken (vooral vanwege de strenge eisen van de RDW), en zijn er weinig mensen die aan het maken van “custom” frames een volwaardig inkomen hebben. Hetzelfde geldt voor framebouwers van fietsen. In beide gevallen moet de framebouwer rekening houden met vele factoren waaronder het gewicht en de kracht van de materialen, de slijtgevoeligheid, de verdeling van het gewicht over de wielen en natuurlijk de factoren betreffende de assemblage.
Heb je wel eens gedacht aan?
Omscholen naar een beroep met baankansen?Vacatures laden...
Vacatures Framebouwer per niveau
Vacatures Framebouwer per stad
Vacatures Framebouwer Alphen aan den Rijn
Vacatures Framebouwer Amersfoort
Vacatures Framebouwer Amstelveen
Vacatures Framebouwer Amsterdam
Vacatures Framebouwer Apeldoorn
Vacatures Framebouwer Bergen op Zoom
Vacatures Framebouwer Capelle aan den IJssel
Vacatures Framebouwer Den Bosch
Vacatures Framebouwer Den Haag
Vacatures Framebouwer Den Helder
Vacatures Framebouwer Deventer
Vacatures Framebouwer Doetinchem
Vacatures Framebouwer Dordrecht
Vacatures Framebouwer Eindhoven
Vacatures Framebouwer Enschede
Vacatures Framebouwer Groningen
Vacatures Framebouwer Haarlemmermeer
Vacatures Framebouwer Hilversum
Vacatures Framebouwer Hoogeveen
Vacatures Framebouwer Leeuwarden
Vacatures Framebouwer Lelystad
Vacatures Framebouwer Maastricht
Vacatures Framebouwer Middelburg
Vacatures Framebouwer Nieuwegein
Vacatures Framebouwer Nijmegen
Vacatures Framebouwer Purmerend
Vacatures Framebouwer Roermond
Vacatures Framebouwer Roosendaal
Vacatures Framebouwer Rotterdam
Vacatures Framebouwer Schiedam
Vacatures Framebouwer Spijkenisse
Vacatures Framebouwer Terneuzen
Vacatures Framebouwer Veenendaal
Vacatures Framebouwer Vlaardingen
Vacatures Framebouwer Westland
Vacatures Framebouwer Zaanstad
Salarisschaal Framebouwer
Wat verdient een Framebouwer?
Veel framebouwers in Nederland zijn hobbyisten, en zijn meer geld kwijt aan het framebouwen dan dat ze er aan verdienen. Er is wel een opkomst aan ambachtelijke framemakers in het luxe segment.
Een professionele framebouwer levert bijvoorbeeld aan een gespecialiseerde fiets- of motorzaak, of aan directe eindklanten. Hij/zij kan daar een prima inkomen aan overhouden. Ervan uitgaande dat een framebouwer op zijn minst een gespecialiseerd Fietstechnicus is zal het salaris van een framebouwer beginnen bij €2500,- bruto per maand.
Meer weten over het salaris Framebouwer
Hoe word je een Framebouwer?
Voor het bouwen van een frame moet je kunnen lassen. Lastechniek wordt gegeven op vrijwel iedere MTS (middelbare technische school), maar echt goed lassen leer je pas echt met een aantal jaren ervaring, zo wordt veel gezegd. Verder worden er cursussen framebouwen gegeven door meerdere instanties. Vanwege de vele factoren waar rekening mee gehouden dient te worden, zijn deze cursussen wel aanbevolen, maar verplicht zijn ze niet.
Opleidingen, cursussen en trainingen tot Framebouwer
Er zijn geen opleidingen Framebouwer aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Framebouwer in werkt
Bekijk alle opleidingen AutomotiveOmscholen tot Framebouwer
Je kan op verschillende manieren omscholen tot Framebouwer. Zelfstandig of georganiseerd.
Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Framebouwer
Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Framebouwer
Als je Framebouwer wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Framebouwer zijn de volgende zaken belangrijk:
Interesse en Motivatie Framebouwer
Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen.
Competenties Framebouwer
Een Framebouwer heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.Steekwoorden Competentie Accuratesse:
precies, netjes, oog voor detail, kritisch, perfectionisme
Omschrijving
Deze mensen leveren werk waarin geen fouten naar voren komen. Deze mensen werken gestructureerd en corrigeren meerdere malen het werk. In het werk van anderen, zien deze personen ook vaak de fouten. Deze personen hebben vaak oog voor detail en zien snel verbanden tussen zaken. Ook onder werkdruk blijven deze mensen accuraat werken.
Sterke punten
Hun oog voor detail zorgt voor foutloze documenten en goed voorbereide taken en gebeurtenissen.
Zwakke punten
Accuraat werken zorgt voor foutloos werk, maar kan ook veel tijd kosten. Dit kan voor de omgeving frustrerend zijn. Daarnaast wordt deze competentie weleens gekoppeld aan de term ‘muggenziften’.
Steekwoorden: durf, lateraal denken, initiatief, verfrissend
Omschrijving
Bij een project of opdracht is het handig om er een creatieveling bij te hebben. Deze mensen komen vaak met verfrissende ideeën input. Wanneer werkzaamheden vastlopen, kan deze creatieveling met goede oplossingen komen. Creatievelingen kunnen omspringen met veranderende omstandigheden op de werkvloer.
Sterke punten
Deze mensen zijn goed in out-of-the-box denken, zij kunnen vaste patronen of ideeën loslaten en komen met een compleet nieuw perspectief. Deze mensen hebben vaak lef en zijn initiatiefrijk. Zij komen vaak zelf met andere oplossingen.
Zwakke punten
Creatieve mensen hebben vaak veel verschillende ideeën, maar dit kunnen er ook teveel zijn. Deze mensen kunnen dan ook vaker nogal chaotisch overkomen. Hun ideeën bestaan voor het overgrote deel uit losse flodders en duidelijkheid ontbreekt dan. Deze mensen hebben vaak wel een goede sfeer of inspiratie nodig. Ontbreekt het hieraan, dan kan de creatieveling nog weleens vastlopen. Bepaalde creatievelingen kunnen erg eigenwijs zijn, zij hebben dan het idee dat hun plan het beste is.
Steekwoorden: vitaliteit, uithoudingsvermogen, actief, levenlust.
Omschrijving
Energiekelingen zitten vol levenslust. Ze willen graag werken en dit kunnen ze dan ook uren achter elkaar. Deze mensen zetten hun energie gericht in en plannen efficiënt hun taken in, waardoor ze geen onnodige energie verspillen. Ook al krijgt deze persoon extra werk en draait hij veel overuren, deze mensen hoor je niet. Ze laten zich niet zomaar uit het veld slaan.
Sterke punten
Mensen met een hoog energielevel zijn vaak doorzetters. Als zich problemen voordoen, blijven ze optimistisch en pakken ze het probleem met beide handen aan. Ook zijn energiekelingen vaak behoorlijk stressbestendig. Omdat ze hun energie effeciënt inzetten, ervaren ze vaak minder stress dan anderen. Deze mensen kunnen als actief worden omschreven. Naast het werk hebben ze nog veel andere bezigheden. Een ander sterk punt van deze mensen is de resultaatgerichtheid. Ze willen graag presteren en door hun energie effectief te verdelen, boeken ze vele resultaten.
Zwakke punten
De uitdrukking ‘teveel hooi op je vork nemen’ komt bij deze mensen vaker voor. Ze willen graag anderen helpen en nemen hen werk uit handen. Er zijn energiekelingen die weleens willen doorslaan. Aan het eind van een lange werkdag willen ze graag nog een vergadering om bepaalde punten te bespreken of gaan eenmaal thuis meteen weer andere energiekostende dingen doen.
Steekwoorden: analytisch vermogen, overtuigen, vragen stellen, accuratesse
Omschrijving
Deze mensen beoordelen en analyseren opdrachten op hun eigen manier. Ze leggen een lijst met criteria langs de opdracht en bekijken zo bijvoorbeeld de haalbaarheid van de opdracht. Bij iedere taak stellen zij zichzelf verschillende vragen en plaatsen vervolgens kanttekeningen. Over het algemeen beschikken deze mensen over een brede kennis en zijn ze goed op de hoogte van hun omgeving.
Sterke punten
Deze mensen kunnen vaak ook goed analyseren. Omdat ze erg precies zijn, bekijken ze taken vanuit verschillende perspectieven. Daarnaast werken kritische mensen accuraat en netjes. Ook overtuigen is een eigenschap die past bij kritisch zijn. Kritische mensen bekijken opdrachten vanuit verschillende perspectieven en stellen vervolgens argumenten op. Deze argumenten gebruiken ze vervolgens om anderen op een goede manier te overtuigen.
Zwakke punten
Mensen die te kritisch zijn, kunnen overkomen als de zogenaamde ‘pietlutten’. Verder kunnen deze mensen weleens star overkomen. Zij zijn te kritisch en willen hun mening niet bijstellen. Hierdoor kan een discussie weleens lastig zijn.
Steekwoorden: analytisch, zelfontwikkeling, zelfsturing, resultaatgericht, netwerken
Omschrijving
Deze personen weten op een effectieve manier nieuwe informatie tot zich te nemen. Hierbij maken ze gebruik van verschillende middelen, zoals eigen ervaring, informatie van hun netwerk en theoretische kennis. Verder leggen ze verbanden tussen de verschillende informatiestromen. Ze houden zich bezig met veranderingen en de oorzaken en de gevolgen daarvan.
Sterke punten
Deze mensen werken zelfstandig en zijn dan ook onafhankelijk. Ze hebben een duidelijk doel voor ogen en ze kunnen deze nieuwe informatie tot zich nemen en toepassen. Deze personen beschikken dan ook over voldoende zelfontwikkeling en zelfsturing. Deze personen weten wat ze kunnen en wat ze niet kunnen en werken aan verbetering.
Zwakke punten
Mensen die teveel leren kunnen zich verliezen in details en de belangrijke zaken en prioriteiten daardoor uit het oog verliezen.
Steekwoorden: structureel, plannen en organiseren, resultaat, perfectionistisch
Omschrijving
Deze mensen hebben details en procedures goed in hun hoofd zitten. Deze personen letten bij opdrachten op de details, zij controleren bijvoorbeeld de spelling en houden zich bezig met de vormgeving. Daarnaast houden deze mensen zich vaak bezig met de planning en organisatie van werkzaamheden.
Sterke punten
Deze mensen zijn precies en werken structureel. Zij kijken met een kritisch oog naar opdrachten. Daarnaast beschikken deze mensen ook vaak over de competentie ‘plannen en organiseren’. Zij hebben een goed beeld in het hoofd van het resultaat en de taken die uitgevoerd moeten worden.
Zwakke punten
De kritische houding kan ervoor zorgen dat de omgeving hen ziet als ‘pietluttig’. Verder kan het zijn dat ze zo opgaan in details dat de creativiteit van deze mensen eronder lijdt. Ook kunnen ze doorslaan en hoofdzaken uit het oog verliezen.
Steekwoorden: doorzetters, zorgvuldig, eigenwijs, ambitieus
Omschrijving
Bij deze mensen staat het resultaat centraal. Zij spannen zich in om dit resultaat te behalen. Zij laten zich niet van de wijs brengen door extra werk, tegenvallers of tijdsdruk. Onderweg weten ze problemen op te lossen en daarbij het resultaat voor ogen te houden.
Sterke punten
Deze mensen gaan net zo lang door totdat ze hun doel behaald hebben. Ze werken accuraat en zorgvuldig. Deze mensen hebben vaak ook veel discipline en doorzettingsvermogen, ze voelen zich goed wanneer het beoogde doel behaald is. Deze personen hebben een bepaalde mate van prestatiedrang, hierdoor kunnen ze zowel zichzelf als anderen goed motiveren.
Zwakke punten
De manier waarop deze mensen tot het resultaat komen is niet zo belangrijk. Hierdoor kunnen er wel fouten gemaakt worden. Andere mensen kunnen door deze persoon ook benadeeld worden. Deze resultaatgerichte mensen zijn teveel met het resultaat bezig, zodat ze hun omgeving vergeten. Maar ook bij henzelf kan de prestatiedrang leiden tot problemen. Zij willen zo graag presteren dat ze een verhoogd risico lopen op bijvoorbeeld een burn-out.
Vaardigheden Framebouwer
- Zorgvuldigheid
- Oog voor detail
- Nauwkeurigheid
- Gestructureerd werken
- Accuratesse
- Nieuwe oplossingen bedenken
- Buiten kaders denken
- Durf
- Vitaliteit
- Levenslust
- Positiviteit
- Analyseren
- Evalueren
- Redeneren
- Zelfontwikkeling
- Concentratievermogen
- Resultaatgerichtheid
- Doelgericht werken
- Doorzettingsvermogen
- Ambitie
Wat voor persoonlijkheid heeft een Framebouwer nodig?
Het bouwen van een frame is niet iets wat je doet om er geld mee te verdienen. Voor velen is het een activiteit die meer geld kost dan het oplevert. De fanatieke framebouwer is dus een echte Levensgenieter, tijdens zijn werk is hij optimistisch, energiek en gemotiveerd. Verder is het belangrijk dat de framebouwer gedreven en doelgericht werkt, wat hem eveneens een Succesvolle werker maakt.
Wat voor persoonlijkheidstype is de levensgenieter? De levensgenieter heeft een opvallende persoonlijkheid. Je vindt hieronder de sterke en zwakke kanten van dit persoonstype, zoals het beschreven is in het enneagram.
Sterke eigenschappen
De levensgenieter is erg optimistisch, en kan dit optimisme goed op anderen overbrengen door overtuigend, en vooral ook veel, te praten. Hij zit vol nieuwe ideeën en potentiële toekomstvisies. Ook is hij actief en innovatief. Hij kan anderen goed motiveren en overtuigen van zijn eigen ideeën en snel schakelen tussen onderwerpen en projecten.
Zwakke eigenschappen
Een levensgenieter kan niet tegen routine. Hij is niet goed in dingen afmaken en hij rent weg van emoties en plichten. Grenzen moet je een levensgenieter dan ook vooral niet op willen leggen.
Omgang
Een levensgenieter is uiterst goed gezelschap. Hij is grappig en intrigerend en kan veel fascinerende verhalen vertellen. Het moet alleen niet te serieus worden, want dan rent de levensgenieter weg.
Wat voor persoonlijkheidstype is de Succesvolle Werker?
De succesvolle werker wil je graag als personeel hebben. Je vindt hieronder de sterke en zwakke kanten van dit persoonstype, zoals het beschreven is in het enneagram.
Sterke eigenschappen
De succesvolle werker is doelgericht, efficiënt, zelfverzekerd en motiverend. Ook is hij energiek, gedreven en optimistisch. Daardoor kan hij goed leiding geven. Hij richt zich op eenvoud. Als een probleem complex is, maakt hij het simpel en overzichtelijk.
Zwakke eigenschappen
De succesvolle werker kan narcistisch zijn en wil mislukkingen weg wensen, waardoor het probleem soms alleen maar zal verergeren. Hij kan kort door de bocht zijn en ongevoelig zijn tegenover collega's.
Omgang
In de omgang met anderen is de succesvolle werker erg strategisch. Dit kan motiverend werken, maar kan mensen ook angst aanjagen. Mensen worden door een succesvolle werker vaak gezien als middelen. In persoonlijke relaties is de succesvolle werker vaak recht-door-zee en accepterend, maar ook ongeduldig en geobsedeerd door werk.
Eigenschappen Framebouwer
- Optimisme
- Energiek
- Vindingrijkheid
- Enthousiasme
- Zelfverzekerdheid
- Ondernemendheid
Wat zijn de baankansen voor een Framebouwer?
Het arbeidsmarktperspectief voor de framebouwer kan het beste als ‘slecht’ betiteld worden. Framebouwers kunnen altijd aan de slag, zeker als hobbyist, maar het aantal mensen dat aan het werk een volwaardig inkomen overhoudt zal altijd beperkt blijven.
De actuele kans op werk voor een Framebouwer
Het beroep Framebouwer is onderdeel van de beroepsfamilie Assemblagemonteurs werktuigbouw. De kans op werk voor de beroepsfamilie Assemblagemonteurs werktuigbouw is in de huidige periode zeer goed
Huidige aantal vacatures
0
Baankans Framebouwer
Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen
Doorgroei mogelijkheden Framebouwer
Het beroep Framebouwer is onderdeel van de beroepsfamilie Assemblagemonteurs werktuigbouw.
Mogelijke specialisaties voor een Framebouwer
samensteller automatiseringsapparatuur
binnenwerkmonteur haarden en kachels
monteerder automatiseringsapparatuur
spakenspanner rijwielenfabriek
wielenspanner fiets, bromfiets
wielenspoorder fiets, bromfiets
samensteller haarden en kachels
samensteller huishoudelijke elektrische apparaten
assemblagemedewerker automatiseringsapparatuur
assemblagemedewerker elektronica
assemblagemedewerker geluidsapparatuur
assemblagemedewerker haarden en kachels
assemblagemedewerker huishoudelijke elektrische apparaten
assemblagemedewerker rijwielen
wielenstrekker fiets, bromfiets
samensteller geluidsapparatuur
assemblagemonteur kantoormachines
wielenrichter fiets, bromfiets
wielenvlechter fiets, bromfiets
binnenwerkmaker haarden en kachels
mechatronica monteur nieuwbouw
monteerder huishoudelijke elektrische apparaten
assemblagemedewerker voertuigen
chassisbouwer constructie auto's, voertuigen
chassismonteur auto-assemblage
Waar werkt een Framebouwer?
De meeste framebouwers werken of zelfstandig of voor een (gespecialiseerde) fiets- of motorzaak.
Met wie werkt een Framebouwer samen?
De framebouwer doet er goed aan een netwerk in de motor- en/of de fietswereld te onderhouden. Hiertoe zullen dan veel monteurs, maar ook verzamelaars, professionele motorcoureurs of mountainbikers, wielrenners of dergelijke sporters behoren.
- Monteur
- Motorcoureur
- Wielrenner
Verwante beroepen Framebouwer:
Opleiding: Geen MBO
Baankans: Zeer goed
Baankans
Alles over het beroep Framebouwer in één oogopslag
Sector:
Competenties:
Persoonstype:
Netwerk:
- Monteur
- Motorcoureur
- Wielrenner
Opleidingsniveau:
Salarisindicatie:
- Van €2500 tot €2900