Genealoog: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden
Genealoog: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden
Dus je wilt misschien wel werken als Genealoog? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je Genealoog wilt worden.
Informatie over omscholing, wat je gaat doen als Genealoog, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.
Alles over het werken als Genealoog
Vacatures Genealoog
Vacatures laden...
Wat is een Genealoog?
De Genealoog spoort de verwantschap en afstamming van families na. De naam Genealoog is afgeleid van het Griekse 'geneā'. Dit betekent geboorte, afkomst of geslacht. Hier is het achtervoegsel ‘loog’ achtergezet. Dit komt van ‘logos’ en betekent kennis of wetenschap.
De Genealoog houdt zich bezig met de genealogie (ook wel familiekunde of geslachtskunde genoemd). De genealogie is de wetenschap die de afstamming bestudeert. Het is een discipline van de geschiedkunde en richt zich op de afstamming van een familie en voorouderlijk onderzoek.
De Genealoog doet onderzoek naar een bepaalde familie over een aantal generaties. De Genealoog kan uit vier hoofdvormen kiezen voor het doen van dit onderzoek:
- genealogie
- stamreeks
- parenteel
- kwartierstaat
De vorm genealogie onderzoekt alle nakomelingen in de mannelijke lijn. Bij de vorm stamreeks worden alle voorouders in de mannelijke of de vrouwelijke lijn onderzocht. Dit gebeurt vanaf het heden naar het verleden. Bij de vorm parenteel worden alle nakomelingen in zowel de mannelijke als de vrouwelijke lijn onderzocht. Bij kwartierstaat worden alle voorouders in zowel de mannelijke als de vrouwelijke lijn onderzocht. Dit wordt vanaf het heden naar het verleden gedaan. Om relaties tussen personen te bepalen, maakt de onderzoeker vaak gebruik van DNA-onderzoek.
Past het beroep Genealoog bij jou?
Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Bekijk actuele vacatures die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid.
Bekijk jouw baansuggestiesHeb je wel eens gedacht aan?
Omscholen naar een beroep met baankansen?Vacatures laden...
Vacatures Genealoog per niveau
Vacatures Genealoog per stad
Vacatures Genealoog Alphen aan den Rijn
Vacatures Genealoog Amersfoort
Vacatures Genealoog Amstelveen
Vacatures Genealoog Bergen op Zoom
Vacatures Genealoog Capelle aan den IJssel
Vacatures Genealoog Den Helder
Vacatures Genealoog Doetinchem
Vacatures Genealoog Haarlemmermeer
Vacatures Genealoog Leeuwarden
Vacatures Genealoog Maastricht
Vacatures Genealoog Middelburg
Vacatures Genealoog Nieuwegein
Vacatures Genealoog Roosendaal
Vacatures Genealoog Spijkenisse
Vacatures Genealoog Veenendaal
Vacatures Genealoog Vlaardingen
Salarisschaal Genealoog
Hoe word je een Genealoog?
Er is geen specifieke opleiding voor de functie van Genealoog. Wel worden er door diverse onderwijsinstellingen cursussen en trainingen gegeven op het gebied van genealogie en stamboomonderzoek.
Opleidingen, cursussen en trainingen tot Genealoog
Er zijn geen opleidingen Genealoog aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Genealoog in werkt
Bekijk alle opleidingen OnderzoekOmscholen tot Genealoog
Je kan op verschillende manieren omscholen tot Genealoog. Zelfstandig of georganiseerd.
Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Genealoog
Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Genealoog
Als je Genealoog wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Genealoog zijn de volgende zaken belangrijk:
Interesse en Motivatie Genealoog
Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen.
Competenties Genealoog
Een Genealoog heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.Steekwoorden Competentie Analytisch:
analyseren, systematisch denken, problemen bekijken vanuit verschillende oogpunten, kritisch
Omschrijving
Hoofd- en bijzaken van elkaar scheiden, dat ligt deze mensen wel. Zij pakken de kern van het probleem aan en bekijken dit vanuit verschillende oogpunten. Daarnaast leggen zij verbanden tussen deze verschillende perspectieven. Deze analytische mensen beginnen bij de hoofdzaak en pakken vervolgens de bijzaken aan. Hierbij worden gevolgen op korte en op lange termijn in de gaten gehouden. Uiteindelijk komen zij met een duidelijke conclusie.
Sterke punten
Deze mensen zijn vaak pro-actief. Als zij een probleem constateren, pakken zij dit aan en proberen dit op een goede manier op te lossen. Verder zijn deze mensen vaak gestructureerd. Ze bekijken eerst de hoofdlijnen, de details komen later aan bod. Daarnaast zijn deze mensen in staat om zaken duidelijk te beoordelen. Ze bekijken problemen vanuit verschillende perspectieven en trekken daaruit een heldere conclusie.
Zwakke punten
Een valkuil kan de hoeveelheid aan hoofd- en bijzaken zijn. Soms kunnen deze personen dan door de bomen het bos niet meer zien. Daarnaast kan de hoeveelheid aan analyses teveel zijn, deze analist verliest dan het resultaat uit het oog. Als laatste kan deze persoon behoorlijk theoretisch zijn, dit kan soms leiden tot een langdradig verhaal met lange stukken tekst.
Steekwoorden: discipline, betrouwbaar, structureel, loyaal
Omschrijving
Integere mensen voeren zorgvuldig hun taken uit. Ze houden hierbij rekening met de geldende sociale en ethische normen ten aanzien van gevoelige informatie, contact met anderen en posities en belangen. Deze mensen houden zichzelf verantwoordelijk voor hun werkzaamheden. Moraliteit staat hoog in het vaandel bij deze mensen.
Sterke punten
Deze mensen zijn eerlijk, betrouwbaar en bekijken alles vanuit een moreel oogpunt. Verder zijn integere mensen vaak erg gestructureerd en raken ze bij tegenslag niet van hun stuk. Bovendien zijn deze mensen vaak erg beheerst. Deze mensen worden ook wel vaak loyaal genoemd.
Zwakke punten
Integere mensen hebben vaak moeite met zeggen wat ze bedoelen. Ze hebben moeite met de informatie helder en duidelijk te verspreiden. Verder laten zij zich snel afleiden van hun werkzaamheden. Sommige integere mensen zijn goed in het manipuleren van anderen. Ze houden bewust informatie achter, of ze zijn loslippig met betrekking tot vertrouwelijke informatie. Dit gebeurt vaak met het oog op het eigenbelang.
Steekwoorden: servicegericht, relatiegericht, luisteren, begripvol, helpend
Omschrijving
Mensen die beschikken over deze competentie kunnen goed inspelen op de verwachtingen en behoeften van klanten. Dit kunnen zowel uitgesproken als onuitgesproken behoeften zijn. Dit is dan ook aan deze persoon om dit uit te zoeken. Zij voelen zich betrokken bij de klant en zetten zich vaak voor 100% in voor deze klant. Tevens toont deze persoon respect naar de klant. Een bekend spreekwoord wat past bij deze competentie is ‘De klant is koning’. Verder weet deze persoon de verschillende groepen klanten en hun behoeften te onderscheiden.
Sterke punten
Een sterk punt van deze klantgerichte persoon is de betrokkenheid. Deze mensen zullen altijd actief op zoek gaan naar datgene wat de klant wilt hebben. Ze hebben inlevingsvermogen en kunnen goed luisteren. Daarnaast kunnen deze mensen meestal goed overtuigen.
Zwakke punten
Sommige klantgerichte mensen verliezen het resultaat uit het oog. Ze zijn zo gefocust op de klant, dat het resultaat wordt vergeten. Ook te veel willen kan een valkuil zijn voor deze mensen, ze willen dan zo graag helpen dat ze zich opdringen bij klanten. Of er zijn meerdere klanten en deze moeten lang wachten voordat ze geholpen worden.
Steekwoorden Competentie Onafhankelijkheid:
zelfverzekerd, zelfkennis, zelfontwikkeling, kritisch, zelfstandig
Omschrijving
Deze mensen nemen beslissingen op basis van hun eigen overtuigingen en niet zozeer op basis van overtuigingen van anderen. Deze mensen hebben vaak een duidelijke koers en laten zich niet zomaar van de wijs brengen. Zij werken zelfstandig en durven besluiten te nemen. Ze kijken kritisch naar het werk en hun functioneren, waardoor ze zichzelf verder kunnen ontwikkelen.
Sterke punten
Over het algemeen zijn deze mensen zelfverzekerd en beschikken ze over een goede zelfkennis en –ontwikkeling. Zij zetten voor zichzelf een bepaalde koers uit en bewandelen zelfstandig de weg ernaar toe.
Zwakke punten
Onafhankelijke mensen kunnen afstandelijk overkomen. Ze doen vaak dingen zelfstandig en hierdoor kan het voor omgeving lijken alsof ze zich afsluiten. Nog een gevaar van zelfstandig werken is stress. Onafhankelijke mensen vinden het lastig om hulp te vragen, waardoor de werkdruk enorm kan oplopen.
Steekwoorden: sociaal, netwerken, luisteren, spontaan, inzicht in omgeving
Omschrijving
Deze personen bewegen zich gemakkelijk in groepen mensen. Ze zijn dan ook vaak in het gezelschap van veel mensen en stappen gemakkelijk op ombekende mensen af. Deze mensen hebben over het algemeen een groot netwerk, dat ze inzetten voor verschillende doeleinden. Vaak zijn deze mensen lid van een vereniging of commissie.
Sterke punten
Een competentie die in verband staat met sociabiliteit is de competentie netwerken. Deze mensen hebben vaak een groot netwerk en vergroten dit netwerk met gemak. Daarnaast zijn deze mensen vaak spontaan, ze spreken onbekenden gemakkelijk aan en luisteren met gemeende interesse naar deze mensen.
Zwakke punten
Een zwak punt van deze mensen kan zijn dat ze zich teveel bemoeien met anderen. Zij willen zo graag in contact komen met anderen dat ze zich opdringen.
Vaardigheden Genealoog
- Analyseren
- Systematisch denken
- Problemen vanuit verschillende oogpunten bekijken
- Betrouwbaarheid
- Consequent handelen
- Loyaliteit
- Vriendelijkheid
- Respectvol
- Dienstverlenendheid
- Zelfsturing
- Zelfontwikkeling
- Durf
- Luistervaardigheid
- Spontaniteit
- Sociaal gevoel
Wat voor persoonlijkheid heeft een Genealoog nodig?
De Genealoog moet geïnteresseerd zijn in familiebanden en het doen van onderzoek naar de stamboom. De Genealoog moet analytisch ingesteld zijn (Waarnemer). Ook moet de Genealoog weten wat de behoeftes van anderen zijn en goed naar de klant kunnen luisteren om zo de juiste informatie te achterhalen (Gever).
Wat voor persoonlijkheidstype is de gever? De gever heeft een prettige persoonlijkheid. Je vindt hieronder de sterke en zwakke kanten van dit persoonstype, zoals het beschreven is in het enneagram.
Sterke eigenschappen
De gever is sociaal erg vaardig en kan zich goed inleven in de gevoelens van anderen. Hij is behulpzaam en mensenlievend.
Zwakke eigenschappen
De gever heeft een sterke behoefte aan aandacht en goedkeuring, en overschreidt hierbij soms de grenzen van anderen. Hij wordt soms manipulatief. Doordat de focus naar buiten is gericht, heeft de gever geen goed inzicht in en controle over de eigen gevoelens. Dit maakt hem soms emotioneel en irrationeel in het beoordelen van sociale situaties.
Omgang
De gever is erg goed in de omgang met anderen. Hij hecht veel belang aan dienstbaarheid en goedkeuring, en zet zich dan ook sociaal strategisch in om dit te verkrijgen. In meer diepgaande contacten kan dit leiden tot een verstikkende aandacht en ongebalanceerde relaties.
Wat voor persoonlijkheidstype is de waarnemer?
De waarnemer ziet vaak de details die een ander niet kent. Je vindt hieronder de sterke en zwakke kanten van dit persoonstype, zoals het beschreven is in het enneagram.
Sterke eigenschappen
De waarnemer is vaak specialist op een bepaald vakgebied en bezit daarmee veel en diepgaande kennis over zaken. Ook heeft hij een sterke motivatie om te werken en is hij analytisch, eerlijk en intellectueel. De waarnemer kan goed hoofd- en bijzaken scheiden. Tevens is de waarnemer door diens onafhankelijke, afstandelijke natuur goed in het houden van geheimen en is hij objectief.
Zwakke eigenschappen
De waarnemer is door diens persoonlijkheid slecht in het onderhouden van menselijk contact en persoonlijke relaties. Door de nadruk op het intellectuele, is het moeilijk voor de waarnemer om spontane dingen te doen. De waarnemer kan dus ook gesloten en afstandelijk zijn.
Omgang
De waarnemer is goed in luisteren, en sterk als het gaat om het eigen vakgebied. Verder is het moeilijk voor een waarnemer om met anderen te praten. Hij heeft ook meestal geen behoefte om over zogenaamde “onbenulligheden” te praten. Conflicten worden vermeden.
Eigenschappen Genealoog
- Empathie
- Behulpzaamheid
- Vriendelijkheid
- Waarnemendheid
- Gedetailleerdheid
- Leergierigheid
Wat zijn de baankansen voor een Genealoog?
Er is weinig tot geen vraag naar Genealogen. Het arbeidsmarktperspectief is dan ook nog gunstig. Ook de doorgroeimogelijkheden zijn zeer beperkt.
De actuele kans op werk voor een Genealoog
Het beroep Genealoog is onderdeel van de beroepsfamilie Filosofen, historici en politicologen. De kans op werk voor de beroepsfamilie Filosofen, historici en politicologen is in de huidige periode gemiddeld
Huidige aantal vacatures
0
Baankans Genealoog
Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen
Doorgroei mogelijkheden Genealoog
Het beroep Genealoog is onderdeel van de beroepsfamilie Filosofen, historici en politicologen.
Mogelijke specialisaties voor een Genealoog
archeoloog (onderzoeken/publiceren)
genealoog (onderzoeken/publiceren)
heraldicus (onderzoeken/publiceren)
paleograaf (onderzoeken/publiceren)
assistent in opleiding (aio) geschiedenis
onderzoeker in opleiding (oio) geschiedenis
assistent in opleiding (aio) politicologie
onderzoeker in opleiding (oio) politicologie
filosoof (onderzoeken/publiceren)
wijsgeer (onderzoeken/publiceren)
onderzoeker in opleiding (oio) filosofie
assistent in opleiding (aio) filosofie
assistent in opleiding (aio) ethiek
Waar werkt een Genealoog?
De Genealoog kan als zelfstandig onderzoeker onderzoek doen naar de afstamming van families. De klant geeft de Genealoog dan de opdracht voor het uitzoeken van bepaalde familiebanden. Ook kan de Genealoog bij een vereniging die zich bezighoudt met genealogie werken of hier op een andere manier aan verbonden zijn. De Genealoog werkt meestal in de profit sector.
Met wie werkt een Genealoog samen?
De Genealoog werkt samen met andere Genealogen en mensen die de verenigingen werken die zich bezighouden met genealogie en bijvoorbeeld DNA-onderzoek.
Alles over het beroep Genealoog in één oogopslag
Sector:
Beroepsgroep:
Competenties:
Netwerk:
Opleidingsniveau:
Salarisindicatie:
- Van onbekend