Geoloog: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden
Geoloog: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden
Dus je wilt misschien wel werken als Geoloog? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je Geoloog wilt worden.
Informatie over omscholing, wat je gaat doen als Geoloog, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.
Alles over het werken als Geoloog
Vacatures Geoloog
Vacatures laden...
Wat is een Geoloog?
Geologie is de wetenschap die zich bezig houdt met de bestudering van de opbouw en het ontstaan van de aardkorst. Een Geoloog is iemand die deze wetenschap beoefent. Het onderzoek van een Geoloog wordt vaak gedaan door bodemonderzoek in een bepaald gebied, waarbij de geoloog monsters van de grond neemt en deze onderzoekt. Hierbij wordt dan bijvoorbeeld de samenstelling van de grond vastgesteld. De werkzaamheden van een Geoloog zullen dus deels in de buitenlucht plaatsvinden, bijvoorbeeld bij het nemen van bodemmonsters bij opgravingen, en deels binnen, waar een Geoloog bijvoorbeeld in een laboratorium de samenstelling van de grond vaststelt. Andere werkzaamheden van een Geoloog kunnen zijn: het maken van (3D-)grondmodelen, het in kaart brengen van een bepaald gebied en het interpreteren van gegevens en het vergelijken met andere data.
Het onderzoek van een Geoloog kan verschillende doelen hebben, afhankelijk van het bedrijf waar de Geoloog werkzaam voor is. Een Geoloog die werkzaam is voor een oliebedrijf zal werkzaam kunnen zijn op een olieplatform waar zijn werkzaamheden bestaan uit het onderzoeken en interpreteren van de bodem naar olie en het in kaart brengen van het oliewingebied. Zijn onderzoek is dan gericht op het winstoogmerk van de oliemaatschappij. Een Geoloog kan ook werkzaam zijn bij een infrastructuurbedrijf. Zijn onderzoek is dan gericht op het uitbrengen van een advies over de bodemkwaliteit op het gebied waar men bijvoorbeeld de weg wil aanleggen.
Ook het werkgebied van een Geoloog is afhankelijk van het doel van het onderzoek. Iemand die Geoloog wil worden moet rekening houden dat het beroep vaak niet louter in Nederland beoefend gaat worden. Er zijn veel gebieden waar geologisch onderzoek gedaan moet worden, bijvoorbeeld in berggebieden, bij gletsjers, bij de zee, bij rivieren of bij mijnen. Vooral bij vergelijkend onderzoek kan het zijn dat de werkzaamheden deels in Nederland en deels in het buitenland verricht moet worden.
Past het beroep Geoloog bij jou?
Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Bekijk actuele vacatures die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid.
Bekijk jouw baansuggestiesHeb je wel eens gedacht aan?
Omscholen naar een beroep met baankansen?Vacatures laden...
Vacatures Geoloog per niveau
Vacatures Geoloog per stad
Salarisschaal Geoloog
Wat verdient een Geoloog?
Het salaris van een Geoloog ligt gemiddeld rond de 5500,- bruto per maand. Dit is op basis van een fulltime dienstverband die vaak 40 uur per week bedraagt. Vermeld moet worden dat een Geoloog vaak op projectbasis werkt en dat hierdoor deze 40 uur per week niet altijd gehaald kan worden of er soms weken zijn waar veel meer dan die 40 uur gewerkt dient te worden.
Als secundaire arbeidsvoorwaarden wordt vaak een reiskostenvergoeding, pensioenregeling, spaarloonregeling en winstuitkering genoemd. Vooral de reiskostenvergoeding kan een flinke toeslag zijn, omdat veel Geologen gedurende enige tijd in het buitenland verblijven.
Meer weten over het salaris Geoloog
Hoe word je een Geoloog?
Een Geoloog is altijd universitair geschoold. Enkele universiteiten bieden een opleiding ‘Geologie’ aan, maar vaker wordt het specifieke geologie ondergebracht in de meer algemene opleiding ‘Aardwetenschappen’. Binnen deze opleiding kan er dan na een jaar voor de specificatie ‘geologie‘ gekozen worden. De opleiding duurt in totaal drie jaar, waarna nog een master gevolgd kan worden, waarbij een student zich kan specialiseren op een bepaald deel van de aarde.
Opleidingen, cursussen en trainingen tot Geoloog
Er zijn geen opleidingen Geoloog aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Geoloog in werkt
Bekijk alle opleidingen OnderzoekOmscholen tot Geoloog
Je kan op verschillende manieren omscholen tot Geoloog. Zelfstandig of georganiseerd.
Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Geoloog
Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Geoloog
Als je Geoloog wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Geoloog zijn de volgende zaken belangrijk:
Interesse en Motivatie Geoloog
Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen.
Competenties Geoloog
Een Geoloog heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.Steekwoorden Competentie Accuratesse:
precies, netjes, oog voor detail, kritisch, perfectionisme
Omschrijving
Deze mensen leveren werk waarin geen fouten naar voren komen. Deze mensen werken gestructureerd en corrigeren meerdere malen het werk. In het werk van anderen, zien deze personen ook vaak de fouten. Deze personen hebben vaak oog voor detail en zien snel verbanden tussen zaken. Ook onder werkdruk blijven deze mensen accuraat werken.
Sterke punten
Hun oog voor detail zorgt voor foutloze documenten en goed voorbereide taken en gebeurtenissen.
Zwakke punten
Accuraat werken zorgt voor foutloos werk, maar kan ook veel tijd kosten. Dit kan voor de omgeving frustrerend zijn. Daarnaast wordt deze competentie weleens gekoppeld aan de term ‘muggenziften’.
Steekwoorden Competentie Analytisch:
analyseren, systematisch denken, problemen bekijken vanuit verschillende oogpunten, kritisch
Omschrijving
Hoofd- en bijzaken van elkaar scheiden, dat ligt deze mensen wel. Zij pakken de kern van het probleem aan en bekijken dit vanuit verschillende oogpunten. Daarnaast leggen zij verbanden tussen deze verschillende perspectieven. Deze analytische mensen beginnen bij de hoofdzaak en pakken vervolgens de bijzaken aan. Hierbij worden gevolgen op korte en op lange termijn in de gaten gehouden. Uiteindelijk komen zij met een duidelijke conclusie.
Sterke punten
Deze mensen zijn vaak pro-actief. Als zij een probleem constateren, pakken zij dit aan en proberen dit op een goede manier op te lossen. Verder zijn deze mensen vaak gestructureerd. Ze bekijken eerst de hoofdlijnen, de details komen later aan bod. Daarnaast zijn deze mensen in staat om zaken duidelijk te beoordelen. Ze bekijken problemen vanuit verschillende perspectieven en trekken daaruit een heldere conclusie.
Zwakke punten
Een valkuil kan de hoeveelheid aan hoofd- en bijzaken zijn. Soms kunnen deze personen dan door de bomen het bos niet meer zien. Daarnaast kan de hoeveelheid aan analyses teveel zijn, deze analist verliest dan het resultaat uit het oog. Als laatste kan deze persoon behoorlijk theoretisch zijn, dit kan soms leiden tot een langdradig verhaal met lange stukken tekst.
Steekwoorden: structureel, plannen en organiseren, resultaat, perfectionistisch
Omschrijving
Deze mensen hebben details en procedures goed in hun hoofd zitten. Deze personen letten bij opdrachten op de details, zij controleren bijvoorbeeld de spelling en houden zich bezig met de vormgeving. Daarnaast houden deze mensen zich vaak bezig met de planning en organisatie van werkzaamheden.
Sterke punten
Deze mensen zijn precies en werken structureel. Zij kijken met een kritisch oog naar opdrachten. Daarnaast beschikken deze mensen ook vaak over de competentie ‘plannen en organiseren’. Zij hebben een goed beeld in het hoofd van het resultaat en de taken die uitgevoerd moeten worden.
Zwakke punten
De kritische houding kan ervoor zorgen dat de omgeving hen ziet als ‘pietluttig’. Verder kan het zijn dat ze zo opgaan in details dat de creativiteit van deze mensen eronder lijdt. Ook kunnen ze doorslaan en hoofdzaken uit het oog verliezen.
Steekwoorden: doorzetters, zorgvuldig, eigenwijs, ambitieus
Omschrijving
Bij deze mensen staat het resultaat centraal. Zij spannen zich in om dit resultaat te behalen. Zij laten zich niet van de wijs brengen door extra werk, tegenvallers of tijdsdruk. Onderweg weten ze problemen op te lossen en daarbij het resultaat voor ogen te houden.
Sterke punten
Deze mensen gaan net zo lang door totdat ze hun doel behaald hebben. Ze werken accuraat en zorgvuldig. Deze mensen hebben vaak ook veel discipline en doorzettingsvermogen, ze voelen zich goed wanneer het beoogde doel behaald is. Deze personen hebben een bepaalde mate van prestatiedrang, hierdoor kunnen ze zowel zichzelf als anderen goed motiveren.
Zwakke punten
De manier waarop deze mensen tot het resultaat komen is niet zo belangrijk. Hierdoor kunnen er wel fouten gemaakt worden. Andere mensen kunnen door deze persoon ook benadeeld worden. Deze resultaatgerichte mensen zijn teveel met het resultaat bezig, zodat ze hun omgeving vergeten. Maar ook bij henzelf kan de prestatiedrang leiden tot problemen. Zij willen zo graag presteren dat ze een verhoogd risico lopen op bijvoorbeeld een burn-out.
Vaardigheden Geoloog
- Zorgvuldigheid
- Oog voor detail
- Nauwkeurigheid
- Gestructureerd werken
- Accuratesse
- Analyseren
- Systematisch denken
- Problemen vanuit verschillende oogpunten bekijken
- Doelgericht werken
- Doorzettingsvermogen
- Ambitie
Wat voor persoonlijkheid heeft een Geoloog nodig?
Een Geoloog is een echte waarnemer, omdat hij tijdens het doen van het onderzoek nauwkeurig, analytisch en inzichtelijk te werk dient te gaan om dit onderzoek naar verwachting af te ronden. Naast een waarnemer is een Geoloog een succesvolle werker, omdat hij doelgericht en zelfverzekerd alles moet doen om uiteindelijk een zinvol advies aan de opdrachtgever te kunnen geven.
Wat voor persoonlijkheidstype is de Succesvolle Werker?
De succesvolle werker wil je graag als personeel hebben. Je vindt hieronder de sterke en zwakke kanten van dit persoonstype, zoals het beschreven is in het enneagram.
Sterke eigenschappen
De succesvolle werker is doelgericht, efficiënt, zelfverzekerd en motiverend. Ook is hij energiek, gedreven en optimistisch. Daardoor kan hij goed leiding geven. Hij richt zich op eenvoud. Als een probleem complex is, maakt hij het simpel en overzichtelijk.
Zwakke eigenschappen
De succesvolle werker kan narcistisch zijn en wil mislukkingen weg wensen, waardoor het probleem soms alleen maar zal verergeren. Hij kan kort door de bocht zijn en ongevoelig zijn tegenover collega's.
Omgang
In de omgang met anderen is de succesvolle werker erg strategisch. Dit kan motiverend werken, maar kan mensen ook angst aanjagen. Mensen worden door een succesvolle werker vaak gezien als middelen. In persoonlijke relaties is de succesvolle werker vaak recht-door-zee en accepterend, maar ook ongeduldig en geobsedeerd door werk.
Wat voor persoonlijkheidstype is de waarnemer?
De waarnemer ziet vaak de details die een ander niet kent. Je vindt hieronder de sterke en zwakke kanten van dit persoonstype, zoals het beschreven is in het enneagram.
Sterke eigenschappen
De waarnemer is vaak specialist op een bepaald vakgebied en bezit daarmee veel en diepgaande kennis over zaken. Ook heeft hij een sterke motivatie om te werken en is hij analytisch, eerlijk en intellectueel. De waarnemer kan goed hoofd- en bijzaken scheiden. Tevens is de waarnemer door diens onafhankelijke, afstandelijke natuur goed in het houden van geheimen en is hij objectief.
Zwakke eigenschappen
De waarnemer is door diens persoonlijkheid slecht in het onderhouden van menselijk contact en persoonlijke relaties. Door de nadruk op het intellectuele, is het moeilijk voor de waarnemer om spontane dingen te doen. De waarnemer kan dus ook gesloten en afstandelijk zijn.
Omgang
De waarnemer is goed in luisteren, en sterk als het gaat om het eigen vakgebied. Verder is het moeilijk voor een waarnemer om met anderen te praten. Hij heeft ook meestal geen behoefte om over zogenaamde “onbenulligheden” te praten. Conflicten worden vermeden.
Eigenschappen Geoloog
- Enthousiasme
- Zelfverzekerdheid
- Ondernemendheid
- Waarnemendheid
- Gedetailleerdheid
- Leergierigheid
Wat zijn de baankansen voor een Geoloog?
De arbeidsmarkt van een Geoloog is goed. De opleiding tot Geoloog is van WO-niveau en levert daardoor een vrij kleine selectie af terwijl er veel vraag naar is, omdat het advies van een Geoloog in sommige gevallen onmisbaar is.
Doorgroeimogelijkheden van een Geoloog zijn er weinig. Het is een specifiek beroep, waar een relatief zware opleiding aan vooraf gegaan is. Een Geoloog is vaak in dienst van een bepaald bedrijf en doet in het kader daarvan onderzoek naar de bodem of geeft daar advies over. Hij doet dit werk zelfstandig en er staat geen leidinggevende boven hem. Een Geoloog kan zijn expertise wel uitbreiden, door bijvoorbeeld ook kennis van geografie te verwerven waardoor hij ook als geograaf aan de slag kan, maar dit vereist veel discipline. Veel geologen zullen deze mogelijkheid dan ook niet benutten.
De actuele kans op werk voor een Geoloog
Het beroep Geoloog is onderdeel van de beroepsfamilie Geologen en geofysici. De kans op werk voor de beroepsfamilie Geologen en geofysici is in de huidige periode goed
Huidige aantal vacatures
0
Baankans Geoloog
Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen
Doorgroei mogelijkheden Geoloog
Het beroep Geoloog is onderdeel van de beroepsfamilie Geologen en geofysici.
Verwante beroepen Geoloog
Mogelijke specialisaties voor een Geoloog
geograaf (onderzoeken/publiceren)
petroloog (onderzoeken/publiceren)
petroleum engineer (onderzoeken/publiceren)
assistent in opleiding (aio) aardwetenschappen
onderzoeker in opleiding (oio) aardwetenschappen
meteoroloog (onderzoeken/publiceren)
mineraloog (onderzoeken/publiceren)
paleontoloog (onderzoeken/publiceren)
wetenschappelijk onderzoeker mijnbouwkunde
wetenschappelijk onderzoeker geodesie
seismoloog (onderzoeken/publiceren)
wetenschappelijk onderzoeker ertskunde
klimatoloog (onderzoeken/publiceren)
geoloog (onderzoeken/publiceren)
hydrogeoloog (onderzoeken/publiceren)
oceanograaf (onderzoeken/publiceren)
geohydroloog (onderzoeken/publiceren)
Waar werkt een Geoloog?
Een Geoloog doet onderzoek en geeft advies. Hierdoor kan een Geoloog bij veel verschillende soorten bedrijven aan de slag. Het merendeel van de Geologen is werkzaam bij een studie- of adviesbureau, waar ze in het stadium van het vooronderzoek advies geven, bijvoorbeeld over de kwaliteit van de ondergrond op de plaats waar een bedrijf infrastructuur wilt aanleggen. Daarnaast zijn er ook Geologen werkzaam bij de overheid, bij olie- en gasbedrijven, bij watermaatschappijen, in het onderwijs en bij natuurbeschermingsorganisaties.
Met wie werkt een Geoloog samen?
Een Geoloog verricht zijn onderzoek of andere werkzaamheden vaak zelfstandig, maar projectmatig in samenwerking met andere wetenschappers, zoals biologen, geografen of archeologen. Een Geoloog moet hierbij zijn gegevens combineren met de gegevens van de andere onderzoekers om een advies te geven of om het onderzoek in totaal succesvol verricht te hebben.
Verwante beroepen Geoloog:
Opleiding: WO Postdoc
Baankans: Onbekend
Baankans
Opleiding: WO
Baankans: Gemiddeld
Baankans
Alles over het beroep Geoloog in één oogopslag
Sector:
Beroepsgroep:
Competenties:
Persoonstype:
Netwerk:
Opleidingsniveau:
Salarisindicatie:
- Van €4000 tot €7000