Hacker: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden
Hacker: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden
Dus je wilt misschien wel werken als Hacker? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je Hacker wilt worden.
Informatie over omscholing, wat je gaat doen als Hacker, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.
Alles over het werken als Hacker
Vacatures Hacker
Vacatures laden...
Wat is een Hacker?
Een Hacker is iemand die zonder toestemming de beveiliging van een computernetwerk of een computerprogramma kraakt en zo het netwerk of het programma probeert binnen te dringen.
Het hacken kan meerdere doelen hebben en per doel wordt ook een verschillend type hacker bedoeld.
White-hat hacker of Ethisch Hacker
Een Ethisch hacker heeft als doel aan te tonen dat de beveiliging van het netwerk niet goed genoeg is of om illegale informatie te bemachtigen. Veelal vinden Hackers het een sport om beveiligde netwerken te kraken om zo aan te tonen dat deze niet goed beveiligd zijn en een eventuele oplossing te kunnen bieden.
Black hat Hacker of Cracker
Dit type hacker begeeft zich in de criminaliteit en dit zijn degenen die het negatieve imago aan Hacken geven. Binnen de gemeenschap van Hackers is er een onderscheid tussen Hackers en crackers. Hackers hebben vaak goedbedoelde handelingen en zetten hun kennis constructief in. Crackers handelen vanuit crimineel of ideologisch oogpunt. Crackers proberen hun activiteiten soms te verbergen door zich als Hacker voor te doen
Constructief of negatief hacken
Hackers worden vaak als iets negatiefs gezien, maar het zijn vaak goede programmeurs die het als een intellectuele uitdaging zien om aan technische beperkingen te kunnen ontsnappen. Het zijn veelal mensen die het programmeren zo goed beheersen dat zij zonder moeite een programma kunnen schrijven, met behulp van de beschikbare middelen oplossingen kunnen bedenken tegen fouten, het lekken van informatie en andere problemen en beveiligingslekken kunnen laten zien en deze kunnen verhelpen. In dit opzicht is de taak van de hacker erg belangrijk, maar doordat sommigen hier misbruik van maken en illegaal informatie vergaren, krijgt de functie van Hacker een negatieve bijklank.
Past het beroep Hacker bij jou?
Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Bekijk actuele vacatures die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid.
Bekijk jouw baansuggestiesWat doet een Hacker?
Een Hacker breekt in binnen softwarematige omgevingen door beveiligingsissues in de code te vinden en te gebruiken.
Een Ethisch hacker doet dit voor zijn of haar beroep en wordt daar vaak nog erg goed voor betaald. Er zijn veel organisaties die zich met computerbeveiliging bezig houden en die huren ethisch hackers in.
Ethisch hackers kunnen ook bepaalde software programma's of plugins schrijven waar de community iets aan heeft.
De term of activiteit "hacken" wordt vaak ook gebruikt binnen beroepen die hier tegenaan liggen. "Hacken" betekent dan dat de programmeur een onconventionele of niet-standaard oplossing heeft gevonden om iets voor elkaar te krijgen. Een bepaald obstakel wordt omzeilt en die actie betreft "de hack".
Er zijn hierdoor ook ander type beroepen ontstaan zoals de "Growth Hacker". Deze zet slimme zaken, tools of technieken in om de groei van een organisatie te versnellen.
Heb je wel eens gedacht aan?
Omscholen naar een beroep met baankansen?Vacatures laden...
Vacatures Hacker per niveau
Vacatures Hacker per stad
Salarisschaal Hacker
Wat verdient een Hacker?
Het salaris van ethisch Hackers kan echt bijzonder goed zijn. Omdat een ethisch Hacker vaak een erg goede programmeur is, lig thet salaris van hackers daarboven. We zetten het minimum salaris op €4000 per maand, dit kan zeker oplopen tot € 10.000 voor de echte goede hackers in dienstverband, of degenen is freelance of als ZZP 'er werken.
Sommige Hackers werken hobbymatig, maar soms worden Hackers ook door bedrijven ingehuurd en verrichten betaalde diensten.
Mogelijke secundaire arbeidsvoorwaarden Ethisch Hacker
- 8% vakantiegeldtoeslag
- 13e maand eindejaarsuitkering
- reiskostenvergoeding
- laptopvergoeding
- Nerf Gun van de Zaak
Meer weten over het salaris Hacker
Hoe word je een Hacker?
De Hacker heeft vaak een HBO of WO opleiding gevolgd op het gebied van computertechniek en programmeren. Deze opleidingen duren meestal twee tot vier jaar.
Opleiding Ethisch Hacker
Er zijn sinds enkele jaren ook specifieke opleidingen Ethisch Hacken. Deze zijn onder andere voor degenen die zich willen omscholen tot Hacker.
Opleidingen Hacker
Omscholen tot Hacker
Je kan op verschillende manieren omscholen tot Hacker. Zelfstandig of georganiseerd.
Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Hacker
Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Hacker
Als je Hacker wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Hacker zijn de volgende zaken belangrijk:
Interesse en Motivatie Hacker
Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen.
Competenties Hacker
Een Hacker heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.Steekwoorden Competentie Accuratesse:
precies, netjes, oog voor detail, kritisch, perfectionisme
Omschrijving
Deze mensen leveren werk waarin geen fouten naar voren komen. Deze mensen werken gestructureerd en corrigeren meerdere malen het werk. In het werk van anderen, zien deze personen ook vaak de fouten. Deze personen hebben vaak oog voor detail en zien snel verbanden tussen zaken. Ook onder werkdruk blijven deze mensen accuraat werken.
Sterke punten
Hun oog voor detail zorgt voor foutloze documenten en goed voorbereide taken en gebeurtenissen.
Zwakke punten
Accuraat werken zorgt voor foutloos werk, maar kan ook veel tijd kosten. Dit kan voor de omgeving frustrerend zijn. Daarnaast wordt deze competentie weleens gekoppeld aan de term ‘muggenziften’.
Steekwoorden Competentie Analytisch:
analyseren, systematisch denken, problemen bekijken vanuit verschillende oogpunten, kritisch
Omschrijving
Hoofd- en bijzaken van elkaar scheiden, dat ligt deze mensen wel. Zij pakken de kern van het probleem aan en bekijken dit vanuit verschillende oogpunten. Daarnaast leggen zij verbanden tussen deze verschillende perspectieven. Deze analytische mensen beginnen bij de hoofdzaak en pakken vervolgens de bijzaken aan. Hierbij worden gevolgen op korte en op lange termijn in de gaten gehouden. Uiteindelijk komen zij met een duidelijke conclusie.
Sterke punten
Deze mensen zijn vaak pro-actief. Als zij een probleem constateren, pakken zij dit aan en proberen dit op een goede manier op te lossen. Verder zijn deze mensen vaak gestructureerd. Ze bekijken eerst de hoofdlijnen, de details komen later aan bod. Daarnaast zijn deze mensen in staat om zaken duidelijk te beoordelen. Ze bekijken problemen vanuit verschillende perspectieven en trekken daaruit een heldere conclusie.
Zwakke punten
Een valkuil kan de hoeveelheid aan hoofd- en bijzaken zijn. Soms kunnen deze personen dan door de bomen het bos niet meer zien. Daarnaast kan de hoeveelheid aan analyses teveel zijn, deze analist verliest dan het resultaat uit het oog. Als laatste kan deze persoon behoorlijk theoretisch zijn, dit kan soms leiden tot een langdradig verhaal met lange stukken tekst.
Steekwoorden: analytisch vermogen, initiatief ontplooien, inzicht in omgeving, inlevingsvermogen
Omschrijving
Deze personen lopen vaak voorop en herkennen situaties. Ze weten vervolgens hoe ze deze het beste kunnen aanpakken. Deze personen leggen verbanden tussen verleden, heden en proberen hier in de toekomst op in te spelen.
Sterke punten
Deze personen hebben over het algemeen een sterk ontwikkeld analytisch vermogen. Ze leggen verbanden en scheiden hoofd- en bijzaken. Daarnaast nemen deze personen vaak initiatief en proberen ze zich in te leven in de situatie en andere personen.
Zwakke punten
Doordat deze personen veel van te voren weren, kan ze voorspelbaar overkomen. Door sommige mensen wordt dit als saai ervaren. Verder kan deze competentie de creativiteit beperken. Doordat veel zaken van tevoren vast liggen, is er minder ruimte voor creatieve oplossingen.
Steekwoorden: creativiteit, analytisch vermogen, legt verbanden, concepten
Omschrijving
Deze mensen hebben het vermogen om in concepten te denken. Bij een probleem zien zij vrijwel meteen verschillende oplossingen en vormen ze hierbij een duidelijk beeld. Zij bekijken het probleem vanuit verschillende oogpunten en komen met die informatie tot de beste oplossing. Naderhand evalueren zij deze oplossing grondig en kijken ze wat er eventueel nog meer mogelijk is. Ze bedenken constant nieuwe concepten voor verschillende problemen.
Sterke punten
Een sterk punt van deze mensen is hun creativiteit. Daarnaast hebben ze over het algemeen een goed ontwikkeld analytisch vermogen. Zij bekijken het probleem vanuit verschillende hoeken en komen dan met meerdere creatieve oplossingen.
Zwakke punten
De creatieve ideeën die deze mensen hebben, kunnen onpraktisch zijn. Zij hebben veel verschillende oplossingen en concepten in hun hoofd, maar deze zijn niet altijd uitvoerbaar. Deze creativiteit kan ook er ook voor zorgen dat deze mensen ‘zweverig’ overkomen.
Steekwoorden: durf, lateraal denken, initiatief, verfrissend
Omschrijving
Bij een project of opdracht is het handig om er een creatieveling bij te hebben. Deze mensen komen vaak met verfrissende ideeën input. Wanneer werkzaamheden vastlopen, kan deze creatieveling met goede oplossingen komen. Creatievelingen kunnen omspringen met veranderende omstandigheden op de werkvloer.
Sterke punten
Deze mensen zijn goed in out-of-the-box denken, zij kunnen vaste patronen of ideeën loslaten en komen met een compleet nieuw perspectief. Deze mensen hebben vaak lef en zijn initiatiefrijk. Zij komen vaak zelf met andere oplossingen.
Zwakke punten
Creatieve mensen hebben vaak veel verschillende ideeën, maar dit kunnen er ook teveel zijn. Deze mensen kunnen dan ook vaker nogal chaotisch overkomen. Hun ideeën bestaan voor het overgrote deel uit losse flodders en duidelijkheid ontbreekt dan. Deze mensen hebben vaak wel een goede sfeer of inspiratie nodig. Ontbreekt het hieraan, dan kan de creatieveling nog weleens vastlopen. Bepaalde creatievelingen kunnen erg eigenwijs zijn, zij hebben dan het idee dat hun plan het beste is.
Steekwoorden: ideeën, creatief, conceptueel denken
Omschrijving
Deze mensen zijn in staat om patronen en randvoorwaarden los te laten en oplossingen of nieuwe manier van denken te ontwikkelen. Zij kijken eerst naar het resultaat, bedenken vervolgens oplossingen en betrekken vervolgens pas de randvoorwaarden en regels. Tijdens brainstormsessies komen deze mensen vaak met heel veel ideeën.
Sterke punten
De competentie ‘innovatief’ heeft veel overeenkomsten met de competentie ‘creativiteit’. Deze mensen hebben vaak veel verschillende creatieve ideeën. Daarbij houden ze het resultaat wel voor ogen. Verder kunnen deze innovators vaak goed conceptueel denken, zij zien oplossingen voor problemen en kijken hierbij niet direct naar de regels en randvoorwaarden.
Zwakke punten
Hierbij geldt dat creativiteit een valkuil kan zijn, veel verschillende ideeën kunnen zorgen voor chaos. Deze mensen hebben zoveel verschillende ideeën en soms bestaan deze enkel uit losse flodders. Daarbij kunnen de ideeën onrealistisch zijn, omdat ze geen rekening houden met regels en randvoorwaarden.
Steekwoorden: analytisch vermogen, overtuigen, vragen stellen, accuratesse
Omschrijving
Deze mensen beoordelen en analyseren opdrachten op hun eigen manier. Ze leggen een lijst met criteria langs de opdracht en bekijken zo bijvoorbeeld de haalbaarheid van de opdracht. Bij iedere taak stellen zij zichzelf verschillende vragen en plaatsen vervolgens kanttekeningen. Over het algemeen beschikken deze mensen over een brede kennis en zijn ze goed op de hoogte van hun omgeving.
Sterke punten
Deze mensen kunnen vaak ook goed analyseren. Omdat ze erg precies zijn, bekijken ze taken vanuit verschillende perspectieven. Daarnaast werken kritische mensen accuraat en netjes. Ook overtuigen is een eigenschap die past bij kritisch zijn. Kritische mensen bekijken opdrachten vanuit verschillende perspectieven en stellen vervolgens argumenten op. Deze argumenten gebruiken ze vervolgens om anderen op een goede manier te overtuigen.
Zwakke punten
Mensen die te kritisch zijn, kunnen overkomen als de zogenaamde ‘pietlutten’. Verder kunnen deze mensen weleens star overkomen. Zij zijn te kritisch en willen hun mening niet bijstellen. Hierdoor kan een discussie weleens lastig zijn.
Steekwoorden Competentie Onafhankelijkheid:
zelfverzekerd, zelfkennis, zelfontwikkeling, kritisch, zelfstandig
Omschrijving
Deze mensen nemen beslissingen op basis van hun eigen overtuigingen en niet zozeer op basis van overtuigingen van anderen. Deze mensen hebben vaak een duidelijke koers en laten zich niet zomaar van de wijs brengen. Zij werken zelfstandig en durven besluiten te nemen. Ze kijken kritisch naar het werk en hun functioneren, waardoor ze zichzelf verder kunnen ontwikkelen.
Sterke punten
Over het algemeen zijn deze mensen zelfverzekerd en beschikken ze over een goede zelfkennis en –ontwikkeling. Zij zetten voor zichzelf een bepaalde koers uit en bewandelen zelfstandig de weg ernaar toe.
Zwakke punten
Onafhankelijke mensen kunnen afstandelijk overkomen. Ze doen vaak dingen zelfstandig en hierdoor kan het voor omgeving lijken alsof ze zich afsluiten. Nog een gevaar van zelfstandig werken is stress. Onafhankelijke mensen vinden het lastig om hulp te vragen, waardoor de werkdruk enorm kan oplopen.
Steekwoorden: analytisch vermogen, structureel, zelfkennis, visie
Omschrijving
Deze mensen kunnen zuiver en helder redeneren. Deze personen houden rekening met feiten en gebruiken verschillende perspectieven om een oordeel te vormen over bijvoorbeeld een werksituatie. Daarnaast beoordelen zij bijvoorbeeld de haalbaarheid en de planning van een opdracht.
Sterke punten
Deze mensen zijn vaak erg gestructureerd en scheiden dan ook de hoofd- van de bijzaken. Verder hebben deze mensen over het algemeen vaak een goed ontwikkeld analytisch vermogen. Zij bekijken zaken vanuit verschillende perspectieven. Daarnaast beschikken deze mensen vaak over een goede zelfkennis, ze bekijken hun eigen presteren ook vanuit verschillende visies.
Zwakke punten
Wanneer er teveel wordt geoordeeld, kan dit demotivatie oproepen. Dit gebeurt met name dan bij anderen. Deze mensen oordelen dan overal over, ook wanneer het hen niet wordt gevraagd. Dit kan zorgen voor onderlinge irritaties. Als laatste kunnen deze mensen hun eigen oordeel op nummer één zetten, hierdoor kan het zijn dat de omgeving zich achtergesteld voelt.
Vaardigheden Hacker
- Analyseren
- Analytisch vermogen
- Creatief denken
- Nieuwe oplossingen bedenken
- Durf
- Systematisch denken
- Problemen vanuit verschillende oogpunten bekijken
- Initiatief ontplooien
- Inzicht in omgeving
- Verbanden leggen
- Buiten kaders denken
- Vernieuwend zijn
- Verbeeldingskracht
- Evalueren
- Redeneren
- Zelfsturing
- Zelfontwikkeling
- Inlevingsvermogen
- Logisch redeneren
- Oog voor detail
- Zorgvuldigheid
- Nauwkeurigheid
Wat voor persoonlijkheid heeft een Hacker nodig?
De Hacker heeft veel kennis van programmeren en is goed op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in zijn vakgebied. De Hacker kent computernetwerken en beveiligingssystemen van binnen en buiten en weet deze te doorgronden en problemen op te lossen (Waarnemer). De Hacker werkt vaak zelfstandig en is een harde werker (Succesvolle werker).
Wat voor persoonlijkheidstype is de Succesvolle Werker?
De succesvolle werker wil je graag als personeel hebben. Je vindt hieronder de sterke en zwakke kanten van dit persoonstype, zoals het beschreven is in het enneagram.
Sterke eigenschappen
De succesvolle werker is doelgericht, efficiënt, zelfverzekerd en motiverend. Ook is hij energiek, gedreven en optimistisch. Daardoor kan hij goed leiding geven. Hij richt zich op eenvoud. Als een probleem complex is, maakt hij het simpel en overzichtelijk.
Zwakke eigenschappen
De succesvolle werker kan narcistisch zijn en wil mislukkingen weg wensen, waardoor het probleem soms alleen maar zal verergeren. Hij kan kort door de bocht zijn en ongevoelig zijn tegenover collega's.
Omgang
In de omgang met anderen is de succesvolle werker erg strategisch. Dit kan motiverend werken, maar kan mensen ook angst aanjagen. Mensen worden door een succesvolle werker vaak gezien als middelen. In persoonlijke relaties is de succesvolle werker vaak recht-door-zee en accepterend, maar ook ongeduldig en geobsedeerd door werk.
Wat voor persoonlijkheidstype is de waarnemer?
De waarnemer ziet vaak de details die een ander niet kent. Je vindt hieronder de sterke en zwakke kanten van dit persoonstype, zoals het beschreven is in het enneagram.
Sterke eigenschappen
De waarnemer is vaak specialist op een bepaald vakgebied en bezit daarmee veel en diepgaande kennis over zaken. Ook heeft hij een sterke motivatie om te werken en is hij analytisch, eerlijk en intellectueel. De waarnemer kan goed hoofd- en bijzaken scheiden. Tevens is de waarnemer door diens onafhankelijke, afstandelijke natuur goed in het houden van geheimen en is hij objectief.
Zwakke eigenschappen
De waarnemer is door diens persoonlijkheid slecht in het onderhouden van menselijk contact en persoonlijke relaties. Door de nadruk op het intellectuele, is het moeilijk voor de waarnemer om spontane dingen te doen. De waarnemer kan dus ook gesloten en afstandelijk zijn.
Omgang
De waarnemer is goed in luisteren, en sterk als het gaat om het eigen vakgebied. Verder is het moeilijk voor een waarnemer om met anderen te praten. Hij heeft ook meestal geen behoefte om over zogenaamde “onbenulligheden” te praten. Conflicten worden vermeden.
Eigenschappen Hacker
- Enthousiasme
- Zelfverzekerdheid
- Ondernemendheid
- Waarnemendheid
- Gedetailleerdheid
- Leergierigheid
Wat zijn de baankansen voor een Hacker?
Er is komt steeds meer vraag naar Hackers. De Ethisch Hacker heeft vaak een minder negatieve bijklank. Omdat ook steeds meer op een constructieve manier wordt ingezet neemt het imago toe.
Door hard te werken en op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen kan de Hacker doorgroeien. Er zijn Hackers die als eigne ondernemer aan de slag zijn gegaan, als beveiligingsspecialist, etc.
De actuele kans op werk voor een Hacker
Het beroep Hacker is onderdeel van de beroepsfamilie Securityspecialisten ICT. De kans op werk voor de beroepsfamilie Securityspecialisten ICT is in de huidige periode zeer goed
Huidige aantal vacatures
0
Baankans Hacker
Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen
Doorgroei mogelijkheden Hacker
Het beroep Hacker is onderdeel van de beroepsfamilie Securityspecialisten ICT.
Verwante beroepen Hacker
Mogelijke specialisaties voor een Hacker
Waar werkt een Hacker?
De Hackers werkt meestal als zelfstandige en wordt soms door organisaties ingehuurd. Organisaties kunnen een Hacker vragen om hun computernetwerken proberen te kraken om zo eventuele beveiligingslekken te ontdekken en te verhelpen. De Hacker werkt dan in de profit sector.
Met wie werkt een Hacker samen?
Hackers werken soms samen met andere hackers om zo beveiligingslekken op te sporen en op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen.
- klant
- programmeur
- hoofd beveiliging
- ander hackers
Verwante beroepen Hacker:
Opleiding: HBO WO
Baankans: Zeer goed
Baankans
Opleiding: Geen Cursus / Bijscholing MBO HBO
Baankans: Zeer goed
Baankans
Opleiding: HBO WO
Baankans: Zeer goed
Baankans
Opleiding: MBO HBO
Baankans: Zeer goed
Baankans
Opleiding: MBO HBO
Baankans: Zeer goed
Baankans
Alles over het beroep Hacker in één oogopslag
Sector:
Beroepsgroep:
Competenties:
Persoonstype:
Netwerk:
- klant
- programmeur
- hoofd beveiliging
- ander hackers
Salarisindicatie:
- Van €4000 tot €10000