Havenmeester: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Havenmeester: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Dus je wilt misschien wel werken als Havenmeester? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je Havenmeester wilt worden.

Informatie over omscholing, wat je gaat doen als Havenmeester, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.

Alles over het werken als Havenmeester


Vacatures Havenmeester

Nationale Beroepengids

Vacatures laden...


Wat is een Havenmeester?

De Havenmeester werkt zowel van achter een bureau als buiten in de open (zee) lucht. Afhankelijk van de grote van de haven (of ander toegewezen gebied) wordt de havenmeester belast met een regio of onderdeel van een regio.

Binnen het Havenmeesterschap zijn er verschillende niveau's. De middelbare Havenmeester houdt zich bezig met de praktische controles, het doorgeven van de ondervonden zaken en het reageren op mogelijke bijzonderheden. De hogere Havenmeester houdt zich bezig met het aansturen van verschillende middelbare Havenmeesters óf neemt zelf een gebied, of onderdeel van een gebied, voor zijn/haar rekening. De wetenschappelijke havenmeester houdt zich bezig met beleidstechnische en specialistische vraagstukken en zal leiding geven aan een groep ondergeschikte Havenmeesters.

Het takenpakket van de praktische Havenmeesters beslaan het controleren van de veiligheidsgerelateerde aspecten tijdens de dagelijkse werkzaamheden in de haven, het controleren van de diepgang in de haven (en het doorgeven indien dit niet zo is, zodat men actie kan ondernemen) en het controleren van de 'kade' (of deze nog wel aanmerende schepen kan accepteren).

De specialisatiegebieden voor de Hogere/Wetenschappelijke kunnen Verkeer en Operaties, Veiligheid van Transport, Veiligheid van Haven en Wetgeving en Handhaving beslaan. Dit geldt natuurlijk voor de grotere havens, zoals die in Rotterdam of IJmuiden. De kleinere havens zullen genoegen nemen met één of enkele personen die zich over al deze zaken ontfermen. Bovendien zullen de Havenmeesters in 'jachthavens' deze taken als 'part-time' werkzaamheden uitvoeren, indien men het al niet als hobby heeft.

De Havenmeester heeft geen '9 tot 5'-mentaliteit, aangezien de veiligheid in de havens 24 uur per dag, 7 dagen in de week gegarandeerd dienen te worden.


Past het beroep Havenmeester bij jou?

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Bekijk actuele vacatures die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid.

Bekijk jouw baansuggesties

Heb je wel eens gedacht aan?

Omscholen naar een beroep met baankansen?
Nationale Beroepengids

Vacatures laden...



Vacatures Havenmeester per stad

Vacatures Havenmeester Alkmaar

Vacatures Havenmeester Almelo

Vacatures Havenmeester Almere

Vacatures Havenmeester Alphen aan den Rijn

Vacatures Havenmeester Amersfoort

Vacatures Havenmeester Amstelveen

Vacatures Havenmeester Amsterdam

Vacatures Havenmeester Apeldoorn

Vacatures Havenmeester Arnhem

Vacatures Havenmeester Assen

Vacatures Havenmeester Bergen op Zoom

Vacatures Havenmeester Breda

Vacatures Havenmeester Capelle aan den IJssel

Vacatures Havenmeester Delft

Vacatures Havenmeester Den Bosch

Vacatures Havenmeester Den Haag

Vacatures Havenmeester Den Helder

Vacatures Havenmeester Deventer

Vacatures Havenmeester Doetinchem

Vacatures Havenmeester Dordrecht

Vacatures Havenmeester Ede

Vacatures Havenmeester Eindhoven

Vacatures Havenmeester Emmen

Vacatures Havenmeester Enschede

Vacatures Havenmeester Gouda

Vacatures Havenmeester Groningen

Vacatures Havenmeester Haarlem

Vacatures Havenmeester Haarlemmermeer

Vacatures Havenmeester Heerlen

Vacatures Havenmeester Helmond

Vacatures Havenmeester Hengelo

Vacatures Havenmeester Hilversum

Vacatures Havenmeester Hoogeveen

Vacatures Havenmeester Hoorn

Vacatures Havenmeester Katwijk

Vacatures Havenmeester Leeuwarden

Vacatures Havenmeester Leiden

Vacatures Havenmeester Lelystad

Vacatures Havenmeester Maastricht

Vacatures Havenmeester Middelburg

Vacatures Havenmeester Nieuwegein

Vacatures Havenmeester Nijmegen

Vacatures Havenmeester Oss

Vacatures Havenmeester Purmerend

Vacatures Havenmeester Roermond

Vacatures Havenmeester Roosendaal

Vacatures Havenmeester Rotterdam

Vacatures Havenmeester Schiedam

Vacatures Havenmeester Spijkenisse

Vacatures Havenmeester Terneuzen

Vacatures Havenmeester Tilburg

Vacatures Havenmeester Utrecht

Vacatures Havenmeester Veenendaal

Vacatures Havenmeester Venlo

Vacatures Havenmeester Vlaardingen

Vacatures Havenmeester Westland

Vacatures Havenmeester Zaanstad

Vacatures Havenmeester Zeist

Vacatures Havenmeester Zoetermeer

Vacatures Havenmeester Zwolle

Meer steden Minder steden

Salarisschaal Havenmeester

Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Wat verdient een Havenmeester?

Primair: De Havenmeester zal zo'n 1800,- tot 3100,- Bruto euro per maand verdienen. Dit loon is afhankelijk van de leeftijd, opleidingsniveau en werkervaring van de gegadigde. Het salaris loopt door de jaren heen op. Voor 'stagiars' vanuit het MBO wordt doorgaans alleen een stagevergoeding toegekend, waardoor zij tijdens de studiejaren nog nauwelijks iets verdienen. Vanaf het moment dat de opleiding is afgerond, zullen zij voor het reguliere salaris werkzaam worden.
 

Secundair: Naast het loon kan de Havenmeester rekenen op zo'n 25 vakantie- en ATV-dagen, acht procent vakantieloon, een dertiende maand, reiskostenvergoeding en andere onkosten vergoedingen. Daarnaast dient men te onderhandelen met de toekomstige werkgever over eventuele geregelde ziektekostenverzekeringen, collectieve pensioenen, mogelijkheden tot opleidingen op kosten van de baas, spaarloon/levensloop regelingen en vergoedingen voor overwerk en onregelmatige diensten.


Meer weten over het salaris Havenmeester

Salaris aankomend Havenmeester Salaris junior Havenmeester Wat is het salaris van een medior Havenmeester? Welk salaris krijgt een senior Havenmeester?


Hoe word je een Havenmeester? 

De Havenmeester heeft verschillende 'niveau's' om binnen te treden in de wereld van de Havenmeester. Afhankelijk van het niveau, zullen de exacte werkzaamheden worden vastgesteld. Zo zullen de MBO'ers zich bezig houden met minder vitale taken dan de HBO'ers en zo zullen de WO'ers de meeste verantwoordelijkheden dragen.

De verschillende niveau's behoeven ook verschillende instroomeisen. Zo dient men respectievelijk een VMBO-, HAVO- en VWO-diploma te hebben om toegelaten te worden tot de opleidingen in de transport/ toezichthoudende sector. Daar waar de MBO-ers veelal een vaktechnische opleiding moeten volgen in de 'Havenrichting', zullen de HBO'ers een maritieme of technische opleiding moeten volgen en zullen de WO'ers een technische of bedrijfskundige opleiding moeten volgen.

Afhankelijk van het niveau zal de opleidingsduur variëren van 3 tot 5 jaar. De opleidingen worden in zowel vol- als deeltijd gegeven. De MBO'ers zullen werk en theorie afwisselen, de HBO'ers doen dit in mindere mate, maar zijn nog wel erg praktijkgericht en de WO'ers zijn vooral met theorie bezig.
 

Opleidingen Havenmeester

IEC 60092 Ontwerpdeskundige Scheepvaart en Offshore (OD - S&O)
In de cursus IEC 60092 Ontwerpdeskundige Laagspanning Scheepvaart & Offshore van Querucs krijgt u inzicht en vaardigheden in het ontwerpen van veilige en bedrijfszekere elektrische installaties aan boord van schepen. 
IEC 60092 Ontwerpdeskundige Scheepvaart en Offshore (OD - S&O)
Elektrisch schakelen - Maritiem - Dag
De cursus Elektrisch schakelen - Maritiem is voor niet-elektrotechnici in de scheepvaart en offshore die te maken hebben met elektrotechniek. Schrijf je vandaag nog in! Werk jij in de maritieme …
Elektrisch schakelen - Maritiem - Dag
Hydrauliek - Maritiem - Dag
Dé cursus voor technici die werken met hydrauliek in de scheepvaart of offshore. Schrijf je vandaag nog in bij ROVC! Werk jij binnen de scheepvaart & offshore industrie en kom …
Hydrauliek - Maritiem - Dag
U18: Rigger/ hijsbegeleider
Riggers (hijsbegeleiders) zijn verantwoordelijk voor het belangrijkste deel van het verticaal transport: het aanslaan en begeleiden van de last in de bouw, petrochemie, logistiek, scheepvaart en civieRiggers (hijsbegeleiders) zijn verantwoordelijk …
U18: Rigger/ hijsbegeleider
Integraal riviermanagement
Leer over de complexiteit van het riviersysteem, de opgaven voor hoog- en laagwater en mogelijke maatregelen. Met speciale aandacht voor de belangen van sectoren die afhankelijk zijn van de... Rijk …
Integraal riviermanagement



Omscholen tot Havenmeester

Je kan op verschillende manieren omscholen tot Havenmeester. Zelfstandig of georganiseerd.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Havenmeester

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Havenmeester

Als je Havenmeester wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Havenmeester zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Havenmeester

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen.

Wat doet een Havenmeester?

Ga naar de omschoolwijzer


Competenties Havenmeester

Een Havenmeester heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.

Besluitvaardigheid
Besluitvaardigheid

Steekwoorden: beslissingen, argumenten, overtuigen, durf

Omschrijving

Deze personen durven beslissingen te nemen. Dit doen ze bijvoorbeeld door een bepaalde actie uit te voeren of een regel in te stellen. Deze besluitvaardige personen stellen hun beslissingen niet uit tot ze alle informatie hebben, zij proberen zo snel mogelijk de knoop door te maken. Bij eventuele consequenties kan hij terugkomen op de beslissing en een andere keuze maken. De persoon weet de beslissingen op een goede manier te onderbouwen.

Sterke punten
Deze personen weten anderen te overtuigen van hun besluit, ze gebruiken hierbij verschillende argumenten die passen bij hun standpunt. Voor het nemen van besluiten is lef nodig, hierover beschikt deze besluitvaardige persoon dan ook.

Zwakke punten
Aan het nemen van beslissingen zitten risico’s en deze risico’s kunnen gevolgen hebben. Op het moment dat deze persoon te snel teveel beslissingen neemt, kan hij roekeloos worden en zijn oog voor het resultaat verliezen. Het is dan ook van belang dat deze persoon op het juiste moment de juiste beslissing neemt en goed nadenkt over de voor- en nadelen ervan.

Discipline
Discipline

Steekwoorden: aanpassingsvermogen, flexibiliteit, overtuigen, luisteren

Omschrijving

De regels en procedures die gelden bij een bedrijf volgen deze mensen zonder moeite. Gedisciplineerde mensen houden zich aan de regels die er gelden, deze regels kunnen ze zelf opgesteld hebben of ze kunnen opgelegd zijn door anderen. Bij veranderingen volgen deze mensen ze over het algemeen op, maar deze mensen kunnen ook ontevredenheden aankaarten.

Sterke punten
De regels volgen, vergt wat flexibiliteit en aanpassingsvermogen. Meestal zijn gedisciplineerde mensen structureel, ze weten de regels en procedures en kunnen hierdoor dan ook goed gestructureerd werken. Mensen met een ijzersterke discipline zijn meestal goede overtuigers, als zij het ergens niet mee eens zijn, kunnen ze dit op een goede overtuigende manier duidelijk maken. Maar daarnaast zijn deze mensen vaak ook goede luisteraars, zij luisteren naar de regels en passen zich hierop aan.  

Zwakke punten
Mensen die overgediscplineerd zijn kunnen soms stug zijn, ze zijn de flexibiliteit kwijt en houden zich vast aan de regels. Mensen die hard meewerken aan de procedures binnen een bedrijf, kunnen daarin ook doorslaan. Te veel discipline en perfectionisme kan vermoeiend zijn en leiden tot een burn-out.

Inzicht in omgeving
Inzicht in omgeving

Steekwoorden: luisteren, doelstellingen, motiveren, zelfontwikkeling, resultaatgericht

Omschrijving

Deze personen zijn op de hoogte van alle ontwikkelingen binnen de organisatie en proberen hun kennis in te zetten waar dat mogelijk is.

Sterke punten
Mensen die inzicht hebben in de omgeving kunnen weloverwogen beslissingen nemen. Ze zijn resultaatgericht en maken beslissingen die helpen het doel te bereiken. Ze ontwikkelen zichtzelf en kunnen anderen motiveren zich ook te ontwikkelen. 

Zwakke punten
Soms hebben mensen zoveel informatie over hun omgeving, dat ze moeite hebben hoofd- en bijzaken te scheiden. Ze kunnen zich dan verliezen in details en geen heldere beslissingen nemen.  

Plannen en organiseren
Plannen en organiseren

Steekwoorden: structureel, kritisch, resultaat- en taakgericht, prioriteiten

Omschrijving

Voordat deze mensen beginnen aan de uitvoer van een bepaalde taak, hebben zij een goede werkplanning gemaakt. De complete opdracht staat structureel uitgewerkt in een plan van aanpak. Hierbij gebruiken deze mensen het doel van de opdracht als uitgangspunt, vervolgens hangen zij hier de verschillende taken aan op plus de daarbij behorende prioriteiten.

Sterke punten
Deze mensen werken structureel en kunnen hoofd- en bijzaken goed van elkaar scheiden. Deze mensen zijn zowel resultaat- als taakgericht. Prioriteiten worden hierbij scherp in de gaten gehouden. Deze mensen zijn dan ook vaak kritisch en kijken afzonderlijk naar de verschillende deeltaken.

Zwakke punten
Mensen die teveel plannen en organiseren verliezen soms hun spontaniteit, hierdoor kan ook de creativiteit achteruit gaan. Het kan voor deze mensen moeilijk zijn om hun eigen ideeën los te laten en ook anderen input te laten geven. Daarnaast kunnen sommige mensen die van plannen en organiseren houden niet goed tegen verandering. Zij laten zich dan nog weleens van de wijs brengen. 

Samenwerken
Samenwerken

Steekwoorden: samenwerken, resultaten, assertiviteit

Omschrijving

Goed samenwerken is bijdragen aan het samenwerkingsproces, de resultaten en de harmonie binnen een team. Deze personen willen niet alleen een goede bijdrage leveren aan de opdracht, maar ook aan de sfeer binnen het team. Onder deze competentie vallen verschillende aspecten: respect hebben voor andere groepsgenoten, elkaar helpen met taken en meedenken.

Sterke punten
Een sterk punt is dat deze personen vaak een goede mensenkennis hebben, zij kunnen anderen goed inschatten en houden daarbij het resultaat en de taken in het achterhoofd. Deze mensen zijn vaak assertief, zij houden hun persoonlijke doel en het doel van de ander goed in de gaten. Ook goed kunnen netwerken is te benoemen als sterk punt.

Zwakke punten
Mensen die teveel samenwerken, kunnen hun onafhankelijkheid verliezen. Ze vinden het moeilijk om nog alleen te werken, omdat ze altijd reactie/feedback krijgen van groepsgenoten. Ook zijn de relaties van deze mensen soms belangrijker dan de werkzaamheden. Het moet vooral gezellig zijn.

Vaardigheden Havenmeester

  • Prioriteiten stellen
  • Beslissingen nemen
  • Afwegen
  • Voorbereiden
  • Gestructureerd werken
  • Doorzettingsvermogen
  • Consequent handelen
  • Ambitie
  • Luisteren
  • Analyseren
  • Verbanden leggen
  • Sensitiviteit
  • Harmonie creëren
  • Gezamenlijk resultaat bereiken
Bekijk meer Bekijk minder

Wat voor persoonlijkheid heeft een Havenmeester nodig? 

De Havenmeester is een Baas en een Succesvolle werker.

De persoonlijkheid van de Havenmeester wordt gekenmerkt door zelfverzekerdheid, prakticiteit, energie, ijver, gedrevenheid, gezaghebbendheid, bescherming, directheid, loyaliteit en het nodige zelfvertrouwen. Op mindere moment kan de Havenmeester ietwat dominant, opstandig, egocentrisch, agressief, sceptisch, ongevoelig, pretentieus, prestatiegericht, ijdel, oppervlakkig en narcistisch overkomen. Uit al deze eigenschappen kan de Havenmeester een samensmelting creeëren van prestatiegerichtheid, dominantie, ijver, gezaghebbendheid en bescherming om zo tijdens zijn/haar werk de hoogst mogelijke kwaliteit te leveren.


Eigenschappen Havenmeester

  • Zelfverzekerdheid
  • Overwicht
  • Gedrevenheid
  • Enthousiasme
  • Ondernemendheid



Wat zijn de baankansen voor een Havenmeester?

De Havenmeester kan na afloop van zijn/haar dienstverband een verlengd contract verkrijgen bij zijn/haar huidige werkgever, indien er wordt voldaan aan de gestelde eisen. Tevens is het mogelijk om voor een zelfde soort werkgever, of zelfs voor dezelfde werkgever, in een andere regio/haven de bekende taken uit te gaan voeren.

Wanneer men niet langer als Havenmeester werkzaam wil blijven, maar wanneer men toch niet de sector wil verlaten, zou men kunnen overwegen om bij te leren, zodat men bijvoorbeeld bij Rijkswaterstaat of een Havenbedrijf een hogere leidinggevende functie zou kunnen gaan bekleden, indien hiervoor de juiste vacatures beschikbaar zijn.

Als men de sector vaarwel wil zeggen, bestaat er de mogelijkheid om bij de Overheid of binnen het Bedrijfsleven een baan te krijgen in het leidinggevende middenkader. Ook zou men met enige omscholing werkzaam kunnen worden als opzichter of aansturende medewerker.
 

De actuele kans op werk voor een Havenmeester

Het beroep Havenmeester is onderdeel van de beroepsfamilie Verkeersleiders. De kans op werk voor de beroepsfamilie Verkeersleiders is in de huidige periode zeer goed

Huidige aantal vacatures

0

Baankans Havenmeester

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Doorgroei mogelijkheden Havenmeester

Het beroep Havenmeester is onderdeel van de beroepsfamilie Verkeersleiders.


Waar werkt een Havenmeester?

De Havenmeester wordt werkzaam bij een non-profit organisatie. Deze organisaties worden van overheidswege belast met haar taken. De gegadigde wordt een 'ambtenaar' die zich bezig zal houden met het uitoefenen van controlerende werkzaamheden om te kunnen garanderen dat de scheepvaart zich veilig en verantwoord kan toespitsen op haar activiteiten op het economische toneel.

Door de non-profit rol van de Havenmeester is het noodzakelijk om niet te verzakken in een 'ambtenaren-mentaliteit' en om bewust te blijven van de belangrijke rol die de Havenwerker heeft.
 


Met wie werkt een Havenmeester samen? 

Intern: De Havenmeester zal tijdens zijn/haar dagelijkse werkzaamheden in contact komen met collega's en leidinggevenden. De collega's zijn vaak belast met dezelfde soort werkzaamheden, maar binnen een ander toegewezen gebied. De leidinggevenden zullen vaak op een andere locatie werken, waar zij van 'achter het bureau' de werkzaamheden zullen aansturen.

Extern: De externe contacten kunnen worden verdeeld in de vaak voorkomende en de uitzonderlijke situaties. Enerzijds zullen de Havenmeesters vaak in contact komen met Kapiteins, wanneer zij contacten onderhouden over de werkzaamheden. (bijvoorbeeld het adviseren van vaarroutes e.d.) Tevens zullen er, indien er in de sector Havenwerkers aanwezig zijn, contacten worden onderhouden met de zojuist genoemde groep. Deze contacten zullen bestaan uit het controleren van de inachthouding van de veiligheidseisen en het uitwisselen van ervaringen. Anderzijds zal er contact zijn met herstelmedewerkers, indien deze nodig zijn om de haven (faciliteiten) te herstellen. Tevens kan het zo zijn dat er contact is met recreanten, maar dit is ook afhankelijk van de toegewezen regio van de Havenmeester.
 


  • Collega Havenmeesters
  • De Kapitein
  • De herstelmedewerkers
  • Leidinggevenden
  • Recreanten
Havenmeester

Verwante beroepen Havenmeester:

Havenwerker
Salaris: €1500 tot €2250
Opleiding: MBO
Baankans: Goed

Baankans

Dus je wilt misschien wel werken als %1$s? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je %1$s wilt worden. Informatie over omscholing, wat je gaat doen als %1$s, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.

Alles over het beroep Havenmeester in één oogopslag

Persoonstype:

Netwerk:

  • Collega Havenmeesters
  • De Kapitein
  • De herstelmedewerkers
  • Leidinggevenden
  • Recreanten

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

  • Van €1800 tot €3100

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0



Zoek een ander beroep

Bekijk ook

Ga direct naar