HR Adviseur: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

HR Adviseur: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Dus je wilt misschien wel werken als HR Adviseur? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je HR Adviseur wilt worden.

Informatie over omscholing, wat je gaat doen als HR Adviseur, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.

Alles over het werken als HR Adviseur


Vacatures HR Adviseur

Nationale Beroepengids

Vacatures laden...


Wat is een HR Adviseur?

De HR Adviseur houdt zich bezig met het personeelsbeleid  (Human Resource Management) en het organisatiebeleid van een organisatie. Hier vallen verschillende taken onder. De HR Adviseur heeft een adviserende functie naar het management en een leidinggevende met betrekking tot het personeels- en organisatiebeleid. Hieronder valt het advies geven met betrekking op ontwikkelingen van medewerkers, werving en selectie, functioneringsgesprekken en beoordelingen en salarissen.

De HR Adviseur houdt zicht ook bezig met conflictregulering en conflictbemiddeling. Vooral de conflicten tussen managers en medewerkers hebben zijn aandacht.

Naast deze werkzaamheden heeft de HR Adviseur ook een aantal administratieve taken op personeelsafdeling. Hieronder valt het administreren van en rapporteren over personeelsinformatie.

Uiteindelijk kan de HR Adviseur gezien worden als coach, bemiddelaar, intermediar, informatiepunt en regelaar.

 
 


Past het beroep HR Adviseur bij jou?

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Bekijk actuele vacatures die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid.

Bekijk jouw baansuggesties

Heb je wel eens gedacht aan?

Omscholen naar een beroep met baankansen?
Nationale Beroepengids

Vacatures laden...



Vacatures HR Adviseur per stad

Vacatures HR Adviseur Alkmaar

Vacatures HR Adviseur Almelo

Vacatures HR Adviseur Almere

Vacatures HR Adviseur Alphen aan den Rijn

Vacatures HR Adviseur Amersfoort

Vacatures HR Adviseur Amstelveen

Vacatures HR Adviseur Amsterdam

Vacatures HR Adviseur Apeldoorn

Vacatures HR Adviseur Arnhem

Vacatures HR Adviseur Assen

Vacatures HR Adviseur Bergen op Zoom

Vacatures HR Adviseur Breda

Vacatures HR Adviseur Capelle aan den IJssel

Vacatures HR Adviseur Delft

Vacatures HR Adviseur Den Bosch

Vacatures HR Adviseur Den Haag

Vacatures HR Adviseur Den Helder

Vacatures HR Adviseur Deventer

Vacatures HR Adviseur Doetinchem

Vacatures HR Adviseur Dordrecht

Vacatures HR Adviseur Ede

Vacatures HR Adviseur Eindhoven

Vacatures HR Adviseur Emmen

Vacatures HR Adviseur Enschede

Vacatures HR Adviseur Gouda

Vacatures HR Adviseur Groningen

Vacatures HR Adviseur Haarlem

Vacatures HR Adviseur Haarlemmermeer

Vacatures HR Adviseur Heerlen

Vacatures HR Adviseur Helmond

Vacatures HR Adviseur Hengelo

Vacatures HR Adviseur Hilversum

Vacatures HR Adviseur Hoogeveen

Vacatures HR Adviseur Hoorn

Vacatures HR Adviseur Katwijk

Vacatures HR Adviseur Leeuwarden

Vacatures HR Adviseur Leiden

Vacatures HR Adviseur Lelystad

Vacatures HR Adviseur Maastricht

Vacatures HR Adviseur Middelburg

Vacatures HR Adviseur Nieuwegein

Vacatures HR Adviseur Nijmegen

Vacatures HR Adviseur Oss

Vacatures HR Adviseur Purmerend

Vacatures HR Adviseur Roermond

Vacatures HR Adviseur Roosendaal

Vacatures HR Adviseur Rotterdam

Vacatures HR Adviseur Schiedam

Vacatures HR Adviseur Spijkenisse

Vacatures HR Adviseur Terneuzen

Vacatures HR Adviseur Tilburg

Vacatures HR Adviseur Utrecht

Vacatures HR Adviseur Veenendaal

Vacatures HR Adviseur Venlo

Vacatures HR Adviseur Vlaardingen

Vacatures HR Adviseur Westland

Vacatures HR Adviseur Zaanstad

Vacatures HR Adviseur Zeist

Vacatures HR Adviseur Zoetermeer

Vacatures HR Adviseur Zwolle

Meer steden Minder steden

Salarisschaal HR Adviseur

Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Wat verdient een HR Adviseur?

Een HR Adviseur start meestal met een salaris rond de €3500. Dit  kan oplopen tot ongeveer €4250, met de mogelijkheid om in het bedrijfsleven nog meer te verdienen. Doorgaans krijgen de werknemers een 13de maand en zijn er aan de functie goede arbeidsvoorwaarden verbonden.


Meer weten over het salaris HR Adviseur

Salaris aankomend HR Adviseur Salaris junior HR Adviseur Wat is het salaris van een medior HR Adviseur? Welk salaris krijgt een senior HR Adviseur?


Hoe word je een HR Adviseur? 

De opleiding die het best aansluit bij de functie HR Adviseur is de opleiding Personeel en Arbeid (HBO) Deze opleiding duurt vier jaar. Naast deze opleiding is voor deze functie meestal minimaal drie jaar werkervaring vereist in een relevante functie.

Opleidingen HR Adviseur

Adviesvaardigheden HR / P&O-ers
Je adviseert als HR/P&O-functionaris in verschillende situaties, zowel het management als medewerkers. Je verstaat je vak en weet precies wat er moet gebeuren. Op sommige momenten heb je echter het …
Adviesvaardigheden HR / P&O-ers
HR-adviseur
Betrokken personeel en duidelijk personeelsmanagement zijn goud waard. Daarom hebben vrijwel alle organisaties een HR-adviseur in huis of een werknemer die HR-vaardigheden in de vingers heeft. Hij of zij geeft …
HR-adviseur
Opleiding HR Analytics
Ontdek de kracht van People Analytics en transformeer jouw HR-praktijk naar datagedreven HR. Welkom bij onze dynamische leergang, speciaal ontworpen voor professionals die ernaar streven hun impact in het HR-domein …
Opleiding HR Analytics
Vergroot je impact als HR-adviseur
Welke competenties wil je versterken als het gaat om beïnvloeden en adviseren? Hoe wil je dat in jouw eigen HR-praktijk toepassen? Tijdens de training ga je aan de slag met …
Vergroot je impact als HR-adviseur
Online vijfdaagse opleiding Adviseren over Werkplekleren voor HR / P&O
Ontwikkel je op het gebied van werkplekleren én creëer een advies voor jouw organisatie Ontwikkeling en scholing van werknemers is in de afgelopen jaren een steeds belangrijker thema geworden voor …
Online vijfdaagse opleiding Adviseren over Werkplekleren voor HR / P&O



Omscholen tot HR Adviseur

Je kan op verschillende manieren omscholen tot HR Adviseur. Zelfstandig of georganiseerd.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor HR Adviseur

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot HR Adviseur

Als je HR Adviseur wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar HR Adviseur zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie HR Adviseur

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen.

Wat doet een HR Adviseur?

Ga naar de omschoolwijzer


Competenties HR Adviseur

Een HR Adviseur heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.

Coachen
Coachen

Wat betekent de competentie coachen? De competentie coachen heeft de steekwoorden: motiveren, leiderschap, assertiviteit, luisteren

Omschrijving

In teamverband kunnen deze mensen ervoor zorgen dat taken voltooid worden. De coach motiveert anderen, op zowel persoonlijk als zakelijk vlak. De coach is betrokken en wil het beste voor zichzelf en voor de ander. Deze mensen luisteren goed en proberen de juiste vragen te stellen. Op die manier proberen ze anderen een bepaalde ontwikkeling door te laten maken.

Sterke punten
De coaches kunnen anderen vaak goed inspireren en motiveren. Bij tegenslagen zijn dit de mensen die het team en de werkzaamheden weer op gang krijgen. Ze motiveren niet alleen, maar zijn over het algemeen ook goede leiders. Ze kunnen mensen aansturen en begeleiden. Daarnaast zijn deze coaches over het algemeen betrouwbaar en willen ze iedereen graag helpen. Deze mensen zijn vaak zelfverzekerd en willen het beste voor zichzelf en voor de ander.

Zwakke punten
Het is mogelijk dat de betrokkenheid van de coach zo groot wordt, dat de prioriteiten op verkeerde aspecten komen te liggen. Deze grote betrokkenheid kan ervoor zorgen dat anderen zich gecontroleerd voelen.

Conflicten beheersen
Conflicten beheersen

Steekwoorden: zelfbewust, integriteit, beheersing, luisteren

Omschrijving

Deze personen herkennen en erkennen een conflict. Door te erkennen dat er een conflict is ontstaan, zetten zij de eerste stap om het conflict op te lossen. Ze bepalen wat de inhoud van het conflict is en hoe deze opgelost kan worden. Ze communiceren hierover met alle betrokken partijen en uiteindelijk zorgen ze ervoor dat het conflict op een nette manier wordt opgelost.

Sterke punten
Deze mensen zijn vaak integer. Tijdens een conflict proberen zij te allen tijde het moraal hoog te houden. Daarbij zijn ze onpartijdig en willen ze het beste resultaat behalen voor alle partijen. Deze personen kunnen vaak ook goed luisteren en overtuigen.

Zwakke punten
Het gevaar van conflictbeheersing is dat de personen die zich hiermee bezighouden als ‘meningloos’ worden bestempeld. Ze bemiddelen tijdens conflicten tussen meerdere partijen, maar nemen soms geen duidelijk standpunt in.

Integriteit
Integriteit

Steekwoorden: discipline, betrouwbaar, structureel, loyaal

Omschrijving

Integere mensen voeren zorgvuldig hun taken uit. Ze houden hierbij rekening met de geldende sociale en ethische normen ten aanzien van gevoelige informatie, contact met anderen en posities en belangen. Deze mensen houden zichzelf verantwoordelijk voor hun werkzaamheden. Moraliteit staat hoog in het vaandel bij deze mensen.

Sterke punten
Deze mensen zijn eerlijk, betrouwbaar en bekijken alles vanuit een moreel oogpunt. Verder zijn integere mensen vaak erg gestructureerd en raken ze bij tegenslag niet van hun stuk. Bovendien zijn deze mensen vaak erg beheerst. Deze mensen worden ook wel vaak loyaal genoemd.

Zwakke punten
Integere mensen hebben vaak moeite met zeggen wat ze bedoelen. Ze hebben moeite met de informatie helder en duidelijk te verspreiden. Verder laten zij zich snel afleiden van hun werkzaamheden. Sommige integere mensen zijn goed in het manipuleren van anderen. Ze houden bewust informatie achter, of ze zijn loslippig met betrekking tot vertrouwelijke informatie. Dit gebeurt vaak met het oog op het eigenbelang.

Inzicht in omgeving
Inzicht in omgeving

Steekwoorden: luisteren, doelstellingen, motiveren, zelfontwikkeling, resultaatgericht

Omschrijving

Deze personen zijn op de hoogte van alle ontwikkelingen binnen de organisatie en proberen hun kennis in te zetten waar dat mogelijk is.

Sterke punten
Mensen die inzicht hebben in de omgeving kunnen weloverwogen beslissingen nemen. Ze zijn resultaatgericht en maken beslissingen die helpen het doel te bereiken. Ze ontwikkelen zichtzelf en kunnen anderen motiveren zich ook te ontwikkelen. 

Zwakke punten
Soms hebben mensen zoveel informatie over hun omgeving, dat ze moeite hebben hoofd- en bijzaken te scheiden. Ze kunnen zich dan verliezen in details en geen heldere beslissingen nemen.  

Luisteren
Luisteren

Steekwoorden: inzicht in omgeving, overtuigen, motiveren, onderhandelen

Omschrijving

Deze mensen luisteren goed naar andere mensen. Ze zijn oprecht geïnteresseerd en willen anderen graag helpen. Ze zijn overal van op de hoogte en hebben dus overzicht. Ook luisteren deze mensen goed naar de taken die zij krijgen toegewezen en voeren deze daarom meestal goed uit. 

Sterke punten
Goede luisteraars stellen vaak goede vragen of geven feedback op de verkregen informatie. Daarnaast kunnen zij met de verkregen informatie anderen overtuigen en eventueel onderhandelen over verschillende zaken. Een goede luisteraar houdt ook rekening met de dingen die juist niet worden gezegd, de zogenaamde non-verbale communicatie. Ook hier kan hij informatie uithalen.

Zwakke punten
Goed luisteren betekent niet dat je niets mag zeggen. Mensen die alleen maar luisteren kunnen verlegen of teruggetrokken overkomen. Sommige mensen luisteren enkel om dingen voor elkaar te krijgen, zij proberen hun voordeel te doen met de informatie die ze krijgen. Het ontbreekt hen dan aan oprechte interesse.

Oordeelsvorming
Oordeelsvorming

Steekwoorden: analytisch vermogen, structureel, zelfkennis, visie

Omschrijving

Deze mensen kunnen zuiver en helder redeneren. Deze personen houden rekening met feiten en gebruiken verschillende perspectieven om een oordeel te vormen over bijvoorbeeld een werksituatie. Daarnaast beoordelen zij bijvoorbeeld de haalbaarheid en de planning van een opdracht.

Sterke punten
Deze mensen zijn vaak erg gestructureerd en scheiden dan ook de hoofd- van de bijzaken. Verder hebben deze mensen over het algemeen vaak een goed ontwikkeld analytisch vermogen. Zij bekijken zaken vanuit verschillende perspectieven. Daarnaast beschikken deze mensen vaak over een goede zelfkennis, ze bekijken hun eigen presteren ook vanuit verschillende visies.

Zwakke punten
Wanneer er teveel wordt geoordeeld, kan dit demotivatie oproepen. Dit gebeurt met name dan bij anderen. Deze mensen oordelen dan overal over, ook wanneer het hen niet wordt gevraagd. Dit kan zorgen voor onderlinge irritaties. Als laatste kunnen deze mensen hun eigen oordeel op nummer één zetten, hierdoor kan het zijn dat de omgeving zich achtergesteld voelt.

Overtuigen
Overtuigen

Steekwoorden: aanzetten tot actie, luisteren, sensitiviteit, resultaatgericht

Omschrijving

Deze mensen weten op een bepaalde manier anderen te overtuigen van hun opvattingen. Zij gebruiken hiervoor argumenten, maar kunnen ook emoties gebruiken om hun verhaal kracht bij te zetten. Zij proberen hiermee anderen bijvoorbeeld aan te zetten tot actie. Overtuigers houden rekening met hun eigen belangen en dat van een ander.

Sterke punten
Overtuigers kunnen over het algemeen duidelijk en helder communiceren. Zij hebben van te voren bedacht wat ze willen vertellen en hoe ze de anderen willen overtuigen. Ze hebben een bepaalde structuur in het verhaal. Om mensen te overtuigen, luisteren deze personen ook goed. Zij proberen achterliggende opvattingen te achterhalen en baseren hierop hun argumenten. Deze mensen hebben vaak een goede balans tussen argumenten met feiten en argumenten met emotie.

Zwakke punten
Sommige overtuigers willen zo graag anderen overtuigen van hun gelijk, dat ze zich opdringen. Hierdoor wordt er een bepaalde weerstand opgebouwd, waardoor de boodschap niet meer overkomt op het publiek. Daarnaast zijn er overtuigers die teveel gebruik maken van zogenaamde drogredenen, zij voeren argumenten aan die niet feitelijk juist zijn. Dit verpakken zij in een mooi verhaal en proberen op die manier anderen te overtuigen.

Samenwerken
Samenwerken

Steekwoorden: samenwerken, resultaten, assertiviteit

Omschrijving

Goed samenwerken is bijdragen aan het samenwerkingsproces, de resultaten en de harmonie binnen een team. Deze personen willen niet alleen een goede bijdrage leveren aan de opdracht, maar ook aan de sfeer binnen het team. Onder deze competentie vallen verschillende aspecten: respect hebben voor andere groepsgenoten, elkaar helpen met taken en meedenken.

Sterke punten
Een sterk punt is dat deze personen vaak een goede mensenkennis hebben, zij kunnen anderen goed inschatten en houden daarbij het resultaat en de taken in het achterhoofd. Deze mensen zijn vaak assertief, zij houden hun persoonlijke doel en het doel van de ander goed in de gaten. Ook goed kunnen netwerken is te benoemen als sterk punt.

Zwakke punten
Mensen die teveel samenwerken, kunnen hun onafhankelijkheid verliezen. Ze vinden het moeilijk om nog alleen te werken, omdat ze altijd reactie/feedback krijgen van groepsgenoten. Ook zijn de relaties van deze mensen soms belangrijker dan de werkzaamheden. Het moet vooral gezellig zijn.

Sensitiviteit
Sensitiviteit

Steekwoorden: inlevingsvermogen, gevoeligheid, sociabiliteit, waardering, respect

Omschrijving

Deze mensen houden rekening met meningen, gedachten en gevoelens van anderen. Ze zijn zich bewust van hun gedrag en ze letten op hoe ze overkomen bij anderen. Deze mensen geven in een gesprek altijd ruimte aan de ander en ze tonen waardering voor wat een ander te zeggen heeft.

Sterke punten
Deze mensen zijn goede luisteraars, zij tonen oprecht interesse in de meningen en gevoelens van anderen. Ze proberen te helpen waar dat kan en zullen zich te allen tijde respectvol gedragen. Bij deze competentie past ook de competentie ‘integriteit’. Deze mensen houden rekening met anderen en zichzelf en kijken altijd naar verschillende morele opvattingen.

Zwakke punten
Sommige mensen houden teveel rekening met anderen, waardoor ze zichzelf kunnen verliezen. Op die manier kunnen anderen hen bestempelen als onzeker of als iemand die ‘met alle winden mee waait’. Ook kunnen deze mensen overkomen als onduidelijk en onzeker. Ze willen graag alle meningen van anderen meenemen en vinden het dan lastig om een duidelijk standpunt in te nemen.

Vaardigheden HR Adviseur

  • Luistervaardigheid
  • Inlevingsvermogen
  • Feedback geven
  • Stimuleren
  • Belangstelling hebben
  • Vragen stellen
  • Analytisch vermogen
  • Logisch redeneren
  • Resultaatgerichtheid
  • Argumentatiekracht
  • Respectvol
  • Gevoeligheid
  • Integriteit
  • Zelfbeheersing
  • Bemiddelingskracht
  • Betrouwbaarheid
  • Consequent handelen
  • Loyaliteit
  • Luisteren
  • Analyseren
  • Verbanden leggen
  • Sensitiviteit
  • Harmonie creëren
  • Gezamenlijk resultaat bereiken
Bekijk meer Bekijk minder

Wat voor persoonlijkheid heeft een HR Adviseur nodig? 

De HR Adviseur moet zorgen voor een goede link tussen de werkgever en werknemer en moet conflicten zien te verhelpen of voorkomen. De HR Adviseur moet zorgen dat beide partijen tevreden zijn met het personeels- en organisatiebeleid. De HR Adviseur kan daardoor gezien worden als een bemiddelaar tussen twee partijen in het bedrijf (Bemiddelaar).

De HR Adviseur geeft advies aan management en leidinggevende met betrekking tot verschillende zaken binnen de organisatie. Ook is de HR Adviseur een ander soort gever, hij cijfert zichzelf weg, om daarmee het beste resultaat voor andere partijen binnen het bedrijf te bereiken. Hiermee probeert hij conflicten te voorkomen (Gever).


Eigenschappen HR Adviseur

  • Empathie
  • Diplomatiek
  • Zorgzaamheid
  • Behulpzaamheid
  • Vriendelijkheid



Wat zijn de baankansen voor een HR Adviseur?

Tachtig procent van de afgestudeerde studenten Personeel en Arbeid vind binnen een jaar een baan, meestal op opleidingsniveau (HBO). Na een aantal jaar werken is een baan als HR adviseur voor deze afgestudeerden haalbaar.

Doorgroeimogelijkheden voor specifiek het beroep HR Adviseur zijn er ook. Een HR Adviseur begint meestal met veel administratieve taken en minder verantwoordelijkheden. Deze functie wordt een Junior HR Adviseur genoemd. Na een periode gewerkt te hebben en ervaring op gedaan te hebben met het werk, kan de Junior HR Adviseur doorgroeien tot een Senior HR Adviseur. Dit houdt in dat de HR Adviseur dan het beroep geheel uit gaat oefenen en meer verantwoordelijkheid krijgt. Het salaris stijgt dan vaak mee en de administratieve taken vallen vaak weg.

De actuele kans op werk voor een HR Adviseur

Het beroep HR Adviseur is onderdeel van de beroepsfamilie Specialisten arbeid, loopbaanontwikkeling en personeelszaken. De kans op werk voor de beroepsfamilie Specialisten arbeid, loopbaanontwikkeling en personeelszaken is in de huidige periode goed

Huidige aantal vacatures

10

Baankans HR Adviseur

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Doorgroei mogelijkheden HR Adviseur

Het beroep HR Adviseur is onderdeel van de beroepsfamilie Specialisten arbeid, loopbaanontwikkeling en personeelszaken.


Waar werkt een HR Adviseur?

Voor een HR Adviseur is het mogelijk om binnen een profit en non-profit organisatie te opereren. In beide sectoren is namelijk sprake van personeelsbeleid.


Met wie werkt een HR Adviseur samen? 

De HR Adviseur heeft een adviserende functie ten aanzien van het management en de leidinggevenden binnen het bedrijf en heeft hierdoor intensief contact met deze partijen. Daarnaast heeft hij intensief contact met de werknemers omdat hij zich bezighoudt met het personeelsbeleid binnen het bedrijf. Ook conflictregulering hierbij een grote rol. De HR Adviseur probeert conflicten tussen werkgever en werknemers te reguleren en onderhoudt intensief contact met beide partijen. Bij conflictregulering wordt door de werknemers vaak een vakbond ingeschakeld. Zodoende heeft de HR Adviseur vaak contact met verschillende vakbonden.


HR Adviseur

Alles over het beroep HR Adviseur in één oogopslag

Sector:

Persoonstype:

Netwerk:

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

  • Van €3500 tot €4250

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

10



Zoek een ander beroep

Bekijk ook

Ga direct naar