Klinisch Linguïst: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden
Klinisch Linguïst: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden
Dus je wilt misschien wel werken als Klinisch Linguïst? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je Klinisch Linguïst wilt worden.
Informatie over omscholing, wat je gaat doen als Klinisch Linguïst, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.
Alles over het werken als Klinisch Linguïst
Vacatures Klinisch Linguïst
Vacatures laden...
Wat is een Klinisch Linguïst?
Een Klinisch Linguïst is een taalkundig specialist. De Klinisch Linguïst stelt diagnoses en adviseert bij taalproblemen. De meeste mensen worden door een (huis)arts of logopedist doorverwezen naar de Klinisch Linguïst.
Plan van aanpak
De Klinisch Linguïst is een expert op het gebied van taalontwikkeling. De Klinisch Linguïst weet alles van normale en afwijkende taalontwikkeling. Als er na een logopedische behandeling nog geen duidelijkheid is over een probleem met de taalontwikkeling, kan de Klinisch Linguïst vaak uitkomst bieden. Deze problemen bij de ontwikkeling van taal doen zich meestal voor bij (jonge) kinderen. De Klinisch Linguïst zal daarom eerst een gesprek met de ouders aangaan en daarna middels een spelsituatie de spontane taaluitingen van het kind bestuderen. Hierbij kijkt de Klinisch Linguïst onder meer naar de opbouw, klanken, zinsbouw en de non-verbale communicatie. Aan de hand hiervan geeft de Klinisch Linguïst advies over verdere behandeling.
Logopedie
De Klinisch Linguïst werkt vaak samen met de logopedist. De Klinisch Linguïst kan taalproblemen onderzoeken en hier duidelijke diagnoses over stellen. Hierna geeft de Klinisch Linguïst advies en gaat de logopedist met deze adviezen gericht aan de slag. Er is dus vaak een nauwe samenwerking tussen de Klinisch Linguïst en de logopedist. De Klinisch Linguïst onderzoekt het probleem en de logopedist gaat in de praktijk met het probleem aan de slag. De Klinisch Linguïst stelt dus voornamelijk diagnoses en geeft advies, maar gaat niet in de praktijk met deze adviezen aan de slag.
Past het beroep Klinisch Linguïst bij jou?
Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Bekijk actuele vacatures die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid.
Bekijk jouw baansuggestiesHeb je wel eens gedacht aan?
Omscholen naar een beroep met baankansen?Vacatures laden...
Vacatures Klinisch Linguïst per niveau
Vacatures Klinisch Linguïst per stad
Vacatures Klinisch Linguïst Alkmaar
Vacatures Klinisch Linguïst Almelo
Vacatures Klinisch Linguïst Almere
Vacatures Klinisch Linguïst Alphen aan den Rijn
Vacatures Klinisch Linguïst Amersfoort
Vacatures Klinisch Linguïst Amstelveen
Vacatures Klinisch Linguïst Amsterdam
Vacatures Klinisch Linguïst Apeldoorn
Vacatures Klinisch Linguïst Arnhem
Vacatures Klinisch Linguïst Assen
Vacatures Klinisch Linguïst Bergen op Zoom
Vacatures Klinisch Linguïst Breda
Vacatures Klinisch Linguïst Capelle aan den IJssel
Vacatures Klinisch Linguïst Delft
Vacatures Klinisch Linguïst Den Bosch
Vacatures Klinisch Linguïst Den Haag
Vacatures Klinisch Linguïst Den Helder
Vacatures Klinisch Linguïst Deventer
Vacatures Klinisch Linguïst Doetinchem
Vacatures Klinisch Linguïst Dordrecht
Vacatures Klinisch Linguïst Ede
Vacatures Klinisch Linguïst Eindhoven
Vacatures Klinisch Linguïst Emmen
Vacatures Klinisch Linguïst Enschede
Vacatures Klinisch Linguïst Gouda
Vacatures Klinisch Linguïst Groningen
Vacatures Klinisch Linguïst Haarlem
Vacatures Klinisch Linguïst Haarlemmermeer
Vacatures Klinisch Linguïst Heerlen
Vacatures Klinisch Linguïst Helmond
Vacatures Klinisch Linguïst Hengelo
Vacatures Klinisch Linguïst Hilversum
Vacatures Klinisch Linguïst Hoogeveen
Vacatures Klinisch Linguïst Hoorn
Vacatures Klinisch Linguïst Katwijk
Vacatures Klinisch Linguïst Leeuwarden
Vacatures Klinisch Linguïst Leiden
Vacatures Klinisch Linguïst Lelystad
Vacatures Klinisch Linguïst Maastricht
Vacatures Klinisch Linguïst Middelburg
Vacatures Klinisch Linguïst Nieuwegein
Vacatures Klinisch Linguïst Nijmegen
Vacatures Klinisch Linguïst Oss
Vacatures Klinisch Linguïst Purmerend
Vacatures Klinisch Linguïst Roermond
Vacatures Klinisch Linguïst Roosendaal
Vacatures Klinisch Linguïst Rotterdam
Vacatures Klinisch Linguïst Schiedam
Vacatures Klinisch Linguïst Spijkenisse
Vacatures Klinisch Linguïst Terneuzen
Vacatures Klinisch Linguïst Tilburg
Vacatures Klinisch Linguïst Utrecht
Vacatures Klinisch Linguïst Veenendaal
Vacatures Klinisch Linguïst Venlo
Vacatures Klinisch Linguïst Vlaardingen
Vacatures Klinisch Linguïst Westland
Vacatures Klinisch Linguïst Zaanstad
Vacatures Klinisch Linguïst Zeist
Salarisschaal Klinisch Linguïst
Wat verdient een Klinisch Linguïst?
Het salaris van de Klinisch Linguïst ligt gemiddeld tussen de €2000,- en €4200,-, afhankelijk van de ervaring en opleiding. Dit bedrag ligt vaak hoger dan het salaris van de logopedist. De overige arbeidsvoorwaarden zijn afhankelijk van de organisatie.
Meer weten over het salaris Klinisch Linguïst
Hoe word je een Klinisch Linguïst?
De Klinisch Linguïst heeft meestal een taalkundige opleiding gevolgd. De opleiding die hierbij vaak gevolgd wordt is Taalwetenschappen (WO). De bachelor duurt drie jaar en vaak wordt dan nog een aansluitende master van één of twee jaar gevolgd. Andere taalopleidingen of opleidingen gericht op taalwetenschap en/of logopedie zijn mogelijk.
Opleidingen, cursussen en trainingen tot Klinisch Linguïst
Er zijn geen opleidingen Klinisch Linguïst aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Klinisch Linguïst in werkt
Bekijk alle opleidingen Gezondheidszorg & FarmacieOmscholen tot Klinisch Linguïst
Je kan op verschillende manieren omscholen tot Klinisch Linguïst. Zelfstandig of georganiseerd.
Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Klinisch Linguïst
Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Klinisch Linguïst
Als je Klinisch Linguïst wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Klinisch Linguïst zijn de volgende zaken belangrijk:
Interesse en Motivatie Klinisch Linguïst
Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen.
Wat doet een Klinisch Linguïst?
Competenties Klinisch Linguïst
Een Klinisch Linguïst heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.Steekwoorden Competentie Analytisch:
analyseren, systematisch denken, problemen bekijken vanuit verschillende oogpunten, kritisch
Omschrijving
Hoofd- en bijzaken van elkaar scheiden, dat ligt deze mensen wel. Zij pakken de kern van het probleem aan en bekijken dit vanuit verschillende oogpunten. Daarnaast leggen zij verbanden tussen deze verschillende perspectieven. Deze analytische mensen beginnen bij de hoofdzaak en pakken vervolgens de bijzaken aan. Hierbij worden gevolgen op korte en op lange termijn in de gaten gehouden. Uiteindelijk komen zij met een duidelijke conclusie.
Sterke punten
Deze mensen zijn vaak pro-actief. Als zij een probleem constateren, pakken zij dit aan en proberen dit op een goede manier op te lossen. Verder zijn deze mensen vaak gestructureerd. Ze bekijken eerst de hoofdlijnen, de details komen later aan bod. Daarnaast zijn deze mensen in staat om zaken duidelijk te beoordelen. Ze bekijken problemen vanuit verschillende perspectieven en trekken daaruit een heldere conclusie.
Zwakke punten
Een valkuil kan de hoeveelheid aan hoofd- en bijzaken zijn. Soms kunnen deze personen dan door de bomen het bos niet meer zien. Daarnaast kan de hoeveelheid aan analyses teveel zijn, deze analist verliest dan het resultaat uit het oog. Als laatste kan deze persoon behoorlijk theoretisch zijn, dit kan soms leiden tot een langdradig verhaal met lange stukken tekst.
Steekwoorden: luisteren, doelstellingen, motiveren, zelfontwikkeling, resultaatgericht
Omschrijving
Deze personen zijn op de hoogte van alle ontwikkelingen binnen de organisatie en proberen hun kennis in te zetten waar dat mogelijk is.
Sterke punten
Mensen die inzicht hebben in de omgeving kunnen weloverwogen beslissingen nemen. Ze zijn resultaatgericht en maken beslissingen die helpen het doel te bereiken. Ze ontwikkelen zichtzelf en kunnen anderen motiveren zich ook te ontwikkelen.
Zwakke punten
Soms hebben mensen zoveel informatie over hun omgeving, dat ze moeite hebben hoofd- en bijzaken te scheiden. Ze kunnen zich dan verliezen in details en geen heldere beslissingen nemen.
Steekwoorden: inzicht in omgeving, overtuigen, motiveren, onderhandelen
Omschrijving
Deze mensen luisteren goed naar andere mensen. Ze zijn oprecht geïnteresseerd en willen anderen graag helpen. Ze zijn overal van op de hoogte en hebben dus overzicht. Ook luisteren deze mensen goed naar de taken die zij krijgen toegewezen en voeren deze daarom meestal goed uit.
Sterke punten
Goede luisteraars stellen vaak goede vragen of geven feedback op de verkregen informatie. Daarnaast kunnen zij met de verkregen informatie anderen overtuigen en eventueel onderhandelen over verschillende zaken. Een goede luisteraar houdt ook rekening met de dingen die juist niet worden gezegd, de zogenaamde non-verbale communicatie. Ook hier kan hij informatie uithalen.
Zwakke punten
Goed luisteren betekent niet dat je niets mag zeggen. Mensen die alleen maar luisteren kunnen verlegen of teruggetrokken overkomen. Sommige mensen luisteren enkel om dingen voor elkaar te krijgen, zij proberen hun voordeel te doen met de informatie die ze krijgen. Het ontbreekt hen dan aan oprechte interesse.
Steekwoorden: analytisch vermogen, structureel, zelfkennis, visie
Omschrijving
Deze mensen kunnen zuiver en helder redeneren. Deze personen houden rekening met feiten en gebruiken verschillende perspectieven om een oordeel te vormen over bijvoorbeeld een werksituatie. Daarnaast beoordelen zij bijvoorbeeld de haalbaarheid en de planning van een opdracht.
Sterke punten
Deze mensen zijn vaak erg gestructureerd en scheiden dan ook de hoofd- van de bijzaken. Verder hebben deze mensen over het algemeen vaak een goed ontwikkeld analytisch vermogen. Zij bekijken zaken vanuit verschillende perspectieven. Daarnaast beschikken deze mensen vaak over een goede zelfkennis, ze bekijken hun eigen presteren ook vanuit verschillende visies.
Zwakke punten
Wanneer er teveel wordt geoordeeld, kan dit demotivatie oproepen. Dit gebeurt met name dan bij anderen. Deze mensen oordelen dan overal over, ook wanneer het hen niet wordt gevraagd. Dit kan zorgen voor onderlinge irritaties. Als laatste kunnen deze mensen hun eigen oordeel op nummer één zetten, hierdoor kan het zijn dat de omgeving zich achtergesteld voelt.
Steekwoorden: samenwerken, resultaten, assertiviteit
Omschrijving
Goed samenwerken is bijdragen aan het samenwerkingsproces, de resultaten en de harmonie binnen een team. Deze personen willen niet alleen een goede bijdrage leveren aan de opdracht, maar ook aan de sfeer binnen het team. Onder deze competentie vallen verschillende aspecten: respect hebben voor andere groepsgenoten, elkaar helpen met taken en meedenken.
Sterke punten
Een sterk punt is dat deze personen vaak een goede mensenkennis hebben, zij kunnen anderen goed inschatten en houden daarbij het resultaat en de taken in het achterhoofd. Deze mensen zijn vaak assertief, zij houden hun persoonlijke doel en het doel van de ander goed in de gaten. Ook goed kunnen netwerken is te benoemen als sterk punt.
Zwakke punten
Mensen die teveel samenwerken, kunnen hun onafhankelijkheid verliezen. Ze vinden het moeilijk om nog alleen te werken, omdat ze altijd reactie/feedback krijgen van groepsgenoten. Ook zijn de relaties van deze mensen soms belangrijker dan de werkzaamheden. Het moet vooral gezellig zijn.
Steekwoorden: to-the-point, structureel, verstaanbaar, helder, ordelijk
Omschrijving
Deze mensen kunnen hun gedachten goed onder woorden brengen. Dit kan zowel op papier als mondeling. Ze kunnen helder en duidelijk communiceren naar de lezer/luisteraar. Ze kunnen hun boodschap vertellen zonder teveel uit te weiden naar irrelevante informatie.
Sterke punten
Helderheid en duidelijkheid zijn twee sterke punten. Zowel mondeling als schriftelijk kunnen deze mensen een boodschap goed verwoorden. Ze passen hun tekst aan op de doelgroep en ze spreken dan ook vaak de taal van het publiek. Tevens kunnen ze op een goede manier vragen beantwoorden, ze maken dan vaak gebruik van heldere voorbeelden.
Zwakke punten
Bij mondelinge uitdrukkingsvaardigheid kan het voorkomen dat de spreker en andere non-verbale houding heeft. Hierdoor kan zijn boodschap verkeerd overkomen op de ontvanger. Sommige van deze mensen gebruiken veel vaktermen, hierdoor kan de boodschap verkeerd worden geïnterpreteerd.
Steekwoorden: toekomst, zelfontwikkeling, resultaatgericht, zelfkennis
Omschrijving
Deze mensen hebben een duidelijk toekomstbeeld. Hierbij houden ze rekening met de verschillende mogelijkheden en wegen die zij kunnen bewandelen. Deze mensen kunnen zaken vanaf een afstand bekijken en objectieve besluiten nemen. Verder onderzoeken deze mensen vaak nieuwe dingen en willen ze graag op de hoogte blijven van ontwikkelingen.
Sterke punten
Deze mensen hebben een duidelijke visie, die ze goed onder woorden kunnen brengen. Ze willen dit toekomstbeeld bereiken en zijn dus resultaatgericht. Bovendien hebben ze vaak een goede zelfkennis en zelfontwikkeling.
Zwakke punten
Mensen kunnen een te abstracte of onrealistische visie hebben. Ze hebben dan niet helder in hun hoofd waar ze naar toe willen en hoe ze dit moeten bereiken. Ook kunnen ze koppig en eigenwijs overkomen omdat ze teveel aan hun visie vasthouden. Ze zijn er dan van overtuigd dat hun visie de beste is.
Vaardigheden Klinisch Linguïst
- Analyseren
- Inlevingsvermogen
- Systematisch denken
- Problemen vanuit verschillende oogpunten bekijken
- Luisteren
- Verbanden leggen
- Analytisch vermogen
- Logisch redeneren
- Helder communiceren
- Taalkennis
- Luistervaardigheid
- Belangstelling hebben
- Vragen stellen
- Sensitiviteit
- Harmonie creëren
- Gezamenlijk resultaat bereiken
- Voorstellingsvermogen
- Toekomstgerichtheid
- Probleemoplossend
Wat voor persoonlijkheid heeft een Klinisch Linguïst nodig?
De Klinisch Linguïst is een specialist op het gebied van taal. De Klinisch Linguïst weet hoe taal werkt en beschikt over mensenkennis. De Klinisch Linguïst moet een goed inzicht in mensen hebben en hoe zij taal ontwikkelen (Gever). De Klinisch Linguïst moet goed kunnen observeren en zien waar problemen liggen. De Klinisch Linguïst moet hierbij goed kunnen inschatten wat hij ziet en hier advies over kunnen geven (Waarnemer).
Wat voor persoonlijkheidstype is de gever? De gever heeft een prettige persoonlijkheid. Je vindt hieronder de sterke en zwakke kanten van dit persoonstype, zoals het beschreven is in het enneagram.
Sterke eigenschappen
De gever is sociaal erg vaardig en kan zich goed inleven in de gevoelens van anderen. Hij is behulpzaam en mensenlievend.
Zwakke eigenschappen
De gever heeft een sterke behoefte aan aandacht en goedkeuring, en overschreidt hierbij soms de grenzen van anderen. Hij wordt soms manipulatief. Doordat de focus naar buiten is gericht, heeft de gever geen goed inzicht in en controle over de eigen gevoelens. Dit maakt hem soms emotioneel en irrationeel in het beoordelen van sociale situaties.
Omgang
De gever is erg goed in de omgang met anderen. Hij hecht veel belang aan dienstbaarheid en goedkeuring, en zet zich dan ook sociaal strategisch in om dit te verkrijgen. In meer diepgaande contacten kan dit leiden tot een verstikkende aandacht en ongebalanceerde relaties.
Wat voor persoonlijkheidstype is de waarnemer?
De waarnemer ziet vaak de details die een ander niet kent. Je vindt hieronder de sterke en zwakke kanten van dit persoonstype, zoals het beschreven is in het enneagram.
Sterke eigenschappen
De waarnemer is vaak specialist op een bepaald vakgebied en bezit daarmee veel en diepgaande kennis over zaken. Ook heeft hij een sterke motivatie om te werken en is hij analytisch, eerlijk en intellectueel. De waarnemer kan goed hoofd- en bijzaken scheiden. Tevens is de waarnemer door diens onafhankelijke, afstandelijke natuur goed in het houden van geheimen en is hij objectief.
Zwakke eigenschappen
De waarnemer is door diens persoonlijkheid slecht in het onderhouden van menselijk contact en persoonlijke relaties. Door de nadruk op het intellectuele, is het moeilijk voor de waarnemer om spontane dingen te doen. De waarnemer kan dus ook gesloten en afstandelijk zijn.
Omgang
De waarnemer is goed in luisteren, en sterk als het gaat om het eigen vakgebied. Verder is het moeilijk voor een waarnemer om met anderen te praten. Hij heeft ook meestal geen behoefte om over zogenaamde “onbenulligheden” te praten. Conflicten worden vermeden.
Eigenschappen Klinisch Linguïst
- Empathie
- Behulpzaamheid
- Vriendelijkheid
- Waarnemendheid
- Gedetailleerdheid
- Leergierigheid
Wat zijn de baankansen voor een Klinisch Linguïst?
Er is een gemiddelde vraag naar Klinisch Linguïsten. Het is een tamelijks specialistisch beroep dus er is geen ruime vraag naar. De Klinisch Linguïst kan doorgroeien vanuit de functie van logopedist. Verdere doorgroeimogelijkheden zijn er voor de Klinisch Linguïst maar weinig.
Doorgroei mogelijkheden Klinisch Linguïst
Het beroep Klinisch Linguïst is onderdeel van de beroepsfamilie Linguïsten.
Verwante beroepen Klinisch Linguïst
Mogelijke specialisaties voor een Klinisch Linguïst
wetenschappelijk onderzoeker keltische taal- en letterkunde
neerlandicus (onderzoeken/publiceren)
wetenschappelijk onderzoeker afrikaanse taal- en letterkunde
wetenschappelijk onderzoeker arabische taal- en letterkunde
wetenschappelijk onderzoeker portugese taal- en letterkunde
wetenschappelijk onderzoeker slavische taal- en letterkunde
wetenschappelijk onderzoeker chinese taal- en letterkunde
wetenschappelijk onderzoeker duitse taal- en letterkunde
wetenschappelijk onderzoeker engelse taal- en letterkunde
wetenschappelijk onderzoeker esperanto
wetenschappelijk onderzoeker franse taal- en letterkunde
wetenschappelijk onderzoeker friese taal- en letterkunde
wetenschappelijk onderzoeker gebarentalen
wetenschappelijk onderzoeker italiaanse taal- en letterkunde
wetenschappelijk onderzoeker japanse taal- en letterkunde
wetenschappelijk onderzoeker spaanse taal- en letterkunde
assistent in opleiding (aio) taal- en letterkunde
onderzoeker in opleiding (oio) taal- en letterkunde
promovendus taal- en letterkunde
wetenschappelijk onderzoeker nederlandse taal- en letterkunde
assistent in opleiding (aio) taal- en literatuurwetenschap
onderzoeker in opleiding (oio) taal- en literatuurwetenschap
lexicoloog (onderzoeken/publiceren)
foneticus (onderzoeken/publiceren)
Doorgroei beroepen voor een Klinisch Linguïst
Waar werkt een Klinisch Linguïst?
De Klinisch Linguïst werkt vaak bij een kliniek of in een ziekenhuis. De Klinisch Linguïst werkt hierdoor meestal in de non-profit sector. De Klinisch Linguïst werkt vaak als specialist en steunt hierbij het werk van een logopedie.
Met wie werkt een Klinisch Linguïst samen?
De Klinisch Linguïst werkt nauw samen met de logopedist. De Klinisch Linguïst stelt diagnoses en geeft advies. De logopedist is degene die gericht met deze adviezen aan de slag gaat. Ook heeft de Klinisch Linguïst contact met de (huis)arts. Deze verwijst een patiënt vaak door.
Alles over het beroep Klinisch Linguïst in één oogopslag
Sector:
Beroepsgroep:
Competenties:
Netwerk:
Opleidingsniveau:
Salarisindicatie:
- Van €2000 tot €4200