Mantelzorger: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden
Mantelzorger: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden
Dus je wilt misschien wel werken als Mantelzorger? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je Mantelzorger wilt worden.
Informatie over omscholing, wat je gaat doen als Mantelzorger, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.
Alles over het werken als Mantelzorger
Vacatures Mantelzorger
Vacatures laden...
Wat is een Mantelzorger?
Een Mantelzorger is iemand die onbetaald voor een naaste zorgt. Denk aan kinderen die zorgen voor hun dementerende ouders, ouders die zorgen voor hun gehandicapte kind of aan ouderen die zorgen voor hun chronisch zieke partner.
Werkzaamheden
De werkzaamheden van een Mantelzorger zijn heel divers, bijvoorbeeld:
- Chronisch zieke partner op tijd de goede medicijnen laten innemen
- Gehandicapt kind genoeg aandacht geven
- Huishoudelijke werkzaamheden als wassen, koken en stofzuigen
- Verpleegkundige handelingen, zoals het verzorgen van een wond.
Het gaat om langdurige, onbetaalde zorg.
Zwaar
Veertig procent van de Mantelzorgers zegt overbelast te zijn. Zij hebben namelijk vaak ook een betaalde baan. En de Mantelzorger kan de zorg niet zomaar neerleggen en overdragen aan een ander. Ook maken ze veel kosten.
Past het beroep Mantelzorger bij jou?
Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Bekijk actuele vacatures die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid.
Bekijk jouw baansuggestiesHeb je wel eens gedacht aan?
Omscholen naar een beroep met baankansen?Vacatures laden...
Vacatures Mantelzorger per niveau
Vacatures Mantelzorger per stad
Vacatures Mantelzorger Alkmaar
Vacatures Mantelzorger Alphen aan den Rijn
Vacatures Mantelzorger Amersfoort
Vacatures Mantelzorger Amstelveen
Vacatures Mantelzorger Amsterdam
Vacatures Mantelzorger Apeldoorn
Vacatures Mantelzorger Bergen op Zoom
Vacatures Mantelzorger Capelle aan den IJssel
Vacatures Mantelzorger Den Bosch
Vacatures Mantelzorger Den Haag
Vacatures Mantelzorger Den Helder
Vacatures Mantelzorger Deventer
Vacatures Mantelzorger Doetinchem
Vacatures Mantelzorger Dordrecht
Vacatures Mantelzorger Eindhoven
Vacatures Mantelzorger Enschede
Vacatures Mantelzorger Groningen
Vacatures Mantelzorger Haarlem
Vacatures Mantelzorger Haarlemmermeer
Vacatures Mantelzorger Heerlen
Vacatures Mantelzorger Helmond
Vacatures Mantelzorger Hengelo
Vacatures Mantelzorger Hilversum
Vacatures Mantelzorger Hoogeveen
Vacatures Mantelzorger Katwijk
Vacatures Mantelzorger Leeuwarden
Vacatures Mantelzorger Lelystad
Vacatures Mantelzorger Maastricht
Vacatures Mantelzorger Middelburg
Vacatures Mantelzorger Nieuwegein
Vacatures Mantelzorger Nijmegen
Vacatures Mantelzorger Purmerend
Vacatures Mantelzorger Roermond
Vacatures Mantelzorger Roosendaal
Vacatures Mantelzorger Rotterdam
Vacatures Mantelzorger Schiedam
Vacatures Mantelzorger Spijkenisse
Vacatures Mantelzorger Terneuzen
Vacatures Mantelzorger Tilburg
Vacatures Mantelzorger Utrecht
Vacatures Mantelzorger Veenendaal
Vacatures Mantelzorger Vlaardingen
Vacatures Mantelzorger Westland
Vacatures Mantelzorger Zaanstad
Salarisschaal Mantelzorger
Wat verdient een Mantelzorger?
Een Mantelzorger krijgt geen salaris, maar kan soms wel bepaalde vergoedingen krijgen
Vergoedingen Mantelzorg
De Mantelzorger kan op enkele tegemoetkomingen rekenen:
- Respijtzorg: De zorg wordt dan tijdelijk door professionele mensen overgenomen. De kosten hiervoor kunnen door een verzekering worden vergoed.
- Dubbele kinderbijslag: Voor een kind ernstig ziek is kun je dubbele kinderbijslag aanvragen, deze toelage kan aanvragen via de Sociale Verzekeringsbank.
- Individuele bijzondere bijstand: Dit is een tegemoetkoming voor noodzakelijke kosten die je zelf niet kunt betalen, of niet via andere regeling vergoed krijgt. De bijzondere bijstand kun je aanvragen bij jouw gemeente.
- Tegemoetkomingen meerkosten: Je maakt misschien veel zorgkosten vanwege de ziekte of beperkingen van diegene die je verzorgt. Deze kan je in veel gevallen bij de gemeente om een tegemoetkoming meerkosten vragen.
Werkvergoeding Mantelzorger
Indien de zorgvrager een persoonsgebonden budget heeft kan de mantelzorger hier een vergoeding voor de geleverde diensten/werkzaamheden uithalen. Er zijn wel voorwaarden aan verbonden. De Mantelzorger moet wel de hulp verlenen waarvoor het persoonsgebonden budget voor is bestemd. Er moeten ook afspraken worden in een zorgovereenkomst vastgelegd. De hoogte van deze vergoeding is niet exact vastgelegd, maar zal binnen de redelijkheid moeten vallen. Uiteindelijk is dit wel de manier waarop je als Manterzorger betaald kan worden. Wij gaan in deze berekening uit van maximaal € 1200,- per maand.
Hoe word je een Mantelzorger?
Je bent Mantelzorger als je voor een familielid, kennis, vriend of buur zorgt. Het is dus geen echte baan bij een bedrijf. Er is natuurlijk geen specifieke opleiding nodig.
Er zijn echter wel cursussen voor Mantelzorgers. Ook is het mogelijk te studeren voor bijvoorbeeld Mantelzorgondersteuner. Je volgt dan diverse trainingen.
Opleidingen Mantelzorger
Omscholen tot Mantelzorger
Je kan op verschillende manieren omscholen tot Mantelzorger. Zelfstandig of georganiseerd.
Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Mantelzorger
Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Mantelzorger
Als je Mantelzorger wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Mantelzorger zijn de volgende zaken belangrijk:
Interesse en Motivatie Mantelzorger
Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen.
Competenties Mantelzorger
Een Mantelzorger heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.Steekwoorden: analytisch vermogen, initiatief ontplooien, inzicht in omgeving, inlevingsvermogen
Omschrijving
Deze personen lopen vaak voorop en herkennen situaties. Ze weten vervolgens hoe ze deze het beste kunnen aanpakken. Deze personen leggen verbanden tussen verleden, heden en proberen hier in de toekomst op in te spelen.
Sterke punten
Deze personen hebben over het algemeen een sterk ontwikkeld analytisch vermogen. Ze leggen verbanden en scheiden hoofd- en bijzaken. Daarnaast nemen deze personen vaak initiatief en proberen ze zich in te leven in de situatie en andere personen.
Zwakke punten
Doordat deze personen veel van te voren weren, kan ze voorspelbaar overkomen. Door sommige mensen wordt dit als saai ervaren. Verder kan deze competentie de creativiteit beperken. Doordat veel zaken van tevoren vast liggen, is er minder ruimte voor creatieve oplossingen.
Steekwoorden: vitaliteit, uithoudingsvermogen, actief, levenlust.
Omschrijving
Energiekelingen zitten vol levenslust. Ze willen graag werken en dit kunnen ze dan ook uren achter elkaar. Deze mensen zetten hun energie gericht in en plannen efficiënt hun taken in, waardoor ze geen onnodige energie verspillen. Ook al krijgt deze persoon extra werk en draait hij veel overuren, deze mensen hoor je niet. Ze laten zich niet zomaar uit het veld slaan.
Sterke punten
Mensen met een hoog energielevel zijn vaak doorzetters. Als zich problemen voordoen, blijven ze optimistisch en pakken ze het probleem met beide handen aan. Ook zijn energiekelingen vaak behoorlijk stressbestendig. Omdat ze hun energie effeciënt inzetten, ervaren ze vaak minder stress dan anderen. Deze mensen kunnen als actief worden omschreven. Naast het werk hebben ze nog veel andere bezigheden. Een ander sterk punt van deze mensen is de resultaatgerichtheid. Ze willen graag presteren en door hun energie effectief te verdelen, boeken ze vele resultaten.
Zwakke punten
De uitdrukking ‘teveel hooi op je vork nemen’ komt bij deze mensen vaker voor. Ze willen graag anderen helpen en nemen hen werk uit handen. Er zijn energiekelingen die weleens willen doorslaan. Aan het eind van een lange werkdag willen ze graag nog een vergadering om bepaalde punten te bespreken of gaan eenmaal thuis meteen weer andere energiekostende dingen doen.
Steekwoorden: luisteren, doelstellingen, motiveren, zelfontwikkeling, resultaatgericht
Omschrijving
Deze personen zijn op de hoogte van alle ontwikkelingen binnen de organisatie en proberen hun kennis in te zetten waar dat mogelijk is.
Sterke punten
Mensen die inzicht hebben in de omgeving kunnen weloverwogen beslissingen nemen. Ze zijn resultaatgericht en maken beslissingen die helpen het doel te bereiken. Ze ontwikkelen zichtzelf en kunnen anderen motiveren zich ook te ontwikkelen.
Zwakke punten
Soms hebben mensen zoveel informatie over hun omgeving, dat ze moeite hebben hoofd- en bijzaken te scheiden. Ze kunnen zich dan verliezen in details en geen heldere beslissingen nemen.
Steekwoorden: inzicht in omgeving, overtuigen, motiveren, onderhandelen
Omschrijving
Deze mensen luisteren goed naar andere mensen. Ze zijn oprecht geïnteresseerd en willen anderen graag helpen. Ze zijn overal van op de hoogte en hebben dus overzicht. Ook luisteren deze mensen goed naar de taken die zij krijgen toegewezen en voeren deze daarom meestal goed uit.
Sterke punten
Goede luisteraars stellen vaak goede vragen of geven feedback op de verkregen informatie. Daarnaast kunnen zij met de verkregen informatie anderen overtuigen en eventueel onderhandelen over verschillende zaken. Een goede luisteraar houdt ook rekening met de dingen die juist niet worden gezegd, de zogenaamde non-verbale communicatie. Ook hier kan hij informatie uithalen.
Zwakke punten
Goed luisteren betekent niet dat je niets mag zeggen. Mensen die alleen maar luisteren kunnen verlegen of teruggetrokken overkomen. Sommige mensen luisteren enkel om dingen voor elkaar te krijgen, zij proberen hun voordeel te doen met de informatie die ze krijgen. Het ontbreekt hen dan aan oprechte interesse.
Steekwoorden: analytisch vermogen, structureel, zelfkennis, visie
Omschrijving
Deze mensen kunnen zuiver en helder redeneren. Deze personen houden rekening met feiten en gebruiken verschillende perspectieven om een oordeel te vormen over bijvoorbeeld een werksituatie. Daarnaast beoordelen zij bijvoorbeeld de haalbaarheid en de planning van een opdracht.
Sterke punten
Deze mensen zijn vaak erg gestructureerd en scheiden dan ook de hoofd- van de bijzaken. Verder hebben deze mensen over het algemeen vaak een goed ontwikkeld analytisch vermogen. Zij bekijken zaken vanuit verschillende perspectieven. Daarnaast beschikken deze mensen vaak over een goede zelfkennis, ze bekijken hun eigen presteren ook vanuit verschillende visies.
Zwakke punten
Wanneer er teveel wordt geoordeeld, kan dit demotivatie oproepen. Dit gebeurt met name dan bij anderen. Deze mensen oordelen dan overal over, ook wanneer het hen niet wordt gevraagd. Dit kan zorgen voor onderlinge irritaties. Als laatste kunnen deze mensen hun eigen oordeel op nummer één zetten, hierdoor kan het zijn dat de omgeving zich achtergesteld voelt.
Vaardigheden Mantelzorger
- Analytisch vermogen
- Initiatief ontplooien
- Inzicht in omgeving
- Inlevingsvermogen
- Logisch redeneren
- Vitaliteit
- Levenslust
- Positiviteit
- Luisteren
- Analyseren
- Verbanden leggen
- Luistervaardigheid
- Belangstelling hebben
- Vragen stellen
Wat voor persoonlijkheid heeft een Mantelzorger nodig?
Persoonstypen die goed passen bij een Mantelzorger zijn Gever en Waarnemer.
Gever
Een Mantelzorger is warm, betrokken, verzorgend en gevoelig voor de behoeftes van degene voor wie hij of zij zorgt.
Waarnemer
Een Mantelzorger kan goed waarnemen. Hij of zij ziet wanneer er wat moet gebeuren. Hij of zij zorgt ervoor dat hulpbehoevende op tijd eten krijgt, medicijnen inneemt etc. Ook signaleert een Mantelzorger snel problemen. Denk aan een dementerende die opeens veel struikelt. De verzorgende neemt degene dan snel mee naar de huisarts.
Wat voor persoonlijkheidstype is de gever? De gever heeft een prettige persoonlijkheid. Je vindt hieronder de sterke en zwakke kanten van dit persoonstype, zoals het beschreven is in het enneagram.
Sterke eigenschappen
De gever is sociaal erg vaardig en kan zich goed inleven in de gevoelens van anderen. Hij is behulpzaam en mensenlievend.
Zwakke eigenschappen
De gever heeft een sterke behoefte aan aandacht en goedkeuring, en overschreidt hierbij soms de grenzen van anderen. Hij wordt soms manipulatief. Doordat de focus naar buiten is gericht, heeft de gever geen goed inzicht in en controle over de eigen gevoelens. Dit maakt hem soms emotioneel en irrationeel in het beoordelen van sociale situaties.
Omgang
De gever is erg goed in de omgang met anderen. Hij hecht veel belang aan dienstbaarheid en goedkeuring, en zet zich dan ook sociaal strategisch in om dit te verkrijgen. In meer diepgaande contacten kan dit leiden tot een verstikkende aandacht en ongebalanceerde relaties.
Wat voor persoonlijkheidstype is de waarnemer?
De waarnemer ziet vaak de details die een ander niet kent. Je vindt hieronder de sterke en zwakke kanten van dit persoonstype, zoals het beschreven is in het enneagram.
Sterke eigenschappen
De waarnemer is vaak specialist op een bepaald vakgebied en bezit daarmee veel en diepgaande kennis over zaken. Ook heeft hij een sterke motivatie om te werken en is hij analytisch, eerlijk en intellectueel. De waarnemer kan goed hoofd- en bijzaken scheiden. Tevens is de waarnemer door diens onafhankelijke, afstandelijke natuur goed in het houden van geheimen en is hij objectief.
Zwakke eigenschappen
De waarnemer is door diens persoonlijkheid slecht in het onderhouden van menselijk contact en persoonlijke relaties. Door de nadruk op het intellectuele, is het moeilijk voor de waarnemer om spontane dingen te doen. De waarnemer kan dus ook gesloten en afstandelijk zijn.
Omgang
De waarnemer is goed in luisteren, en sterk als het gaat om het eigen vakgebied. Verder is het moeilijk voor een waarnemer om met anderen te praten. Hij heeft ook meestal geen behoefte om over zogenaamde “onbenulligheden” te praten. Conflicten worden vermeden.
Eigenschappen Mantelzorger
- Empathie
- Behulpzaamheid
- Vriendelijkheid
- Waarnemendheid
- Gedetailleerdheid
- Leergierigheid
Wat zijn de baankansen voor een Mantelzorger?
Mantelzorger is geen echt beroep. Het is iets dat je bent voor je naasten als zij hulp nodig hebben. Van een arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden is dus geen sprake.
Je kunt echter wel een beroep als Mantelzorgondersteuner uit gaan oefenen. Je helpt dan verzorgenden met de zorg en met vragen en problemen.
Doorgroei mogelijkheden Mantelzorger
Het beroep Mantelzorger is onderdeel van de beroepsfamilie Zorghulpen en -assistenten (instelling).
Verwante beroepen Mantelzorger
Mogelijke specialisaties voor een Mantelzorger
Doorgroei beroepen voor een Mantelzorger
bejaardenverzorgende verpleeghuis
bejaardenverzorgende verzorgingshuis
verzorgende lichamelijk gehandicapten
verzorgende verstandelijk gehandicapten
Verzorgende individuele gezondheidszorg (ig)
bejaardenverzorgende individuele gezondheidszorg (ig)
eerst verantwoordelijk verzorgende (evv)
bejaardenhelpende verzorgingshuis
inrichtingsassistent kinderzorg
inrichtingsassistent huishoudelijk werk bewoners
inrichtingsassistent bejaardenzorg
inrichtingsassistent zwakzinnigenzorg
inrichtingsassistent gehandicaptenzorg
Waar werkt een Mantelzorger?
Een Mantelzorger werkt niet voor een organisatie, of in elk geval niet als zodanig. Meestal heeft een Mantelzorger wel een betaalde baan, maar niet per se in de zorg. Een verzorgende kan binnen het bedrijf ingezet worden om een mantelzorgvriendelijk beleid te promoten.
Met wie werkt een Mantelzorger samen?
Het werk als Mantelzorger is zwaar, vooral als degene een baan heeft. Daarom is er nu het project Werk & Mantelzorg. Overheid, werkgevers, werknemersorganisaties en mantelzorgers werken samen. Ambassadeurs voor mantelzorg werken bijvoorbeeld bij hun eigen bedrijf aan een mantelzorgvriendelijk personeelsbeleid.
- Zorgbehoevende
- Overheid
- Werkgevers
- Werknemersorganisaties
Verwante beroepen Mantelzorger:
Opleiding: MBO HBO
Baankans: Zeer goed
Baankans
Alles over het beroep Mantelzorger in één oogopslag
Sector:
Beroepsgroep:
Competenties:
Netwerk:
- Zorgbehoevende
- Overheid
- Werkgevers
- Werknemersorganisaties
Opleidingsniveau:
Salarisindicatie:
- Van onbekend