Modeontwerper: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden
Modeontwerper: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden
Dus je wilt misschien wel werken als Modeontwerper? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je Modeontwerper wilt worden.
Informatie over omscholing, wat je gaat doen als Modeontwerper, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.
Alles over het werken als Modeontwerper
Vacatures Modeontwerper
Vacatures laden...
Wat is een Modeontwerper?
Als Modeontwerper werk je meestal bij (grote) modehuizen, kledingbedrijven of bij een specifiek kledingmerk, maar je kunt ook zelfstandig een eigen kledinglijn ontwerpen. Een andere mogelijke richting is werken als een stylist bij een tijdschrift of bij modeshows.
De taak van de Modeontwerper is simpel gezegd het bedenken en ontwerpen van kleding in de ruime zin van het woord. Dat kan van lingerie tot avondkleding zijn en van confectie tot haute couture.
Past het beroep Modeontwerper bij jou?
Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Bekijk actuele vacatures die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid.
Bekijk jouw baansuggestiesWat doet een Modeontwerper?
Veel Modeontwerpers specialiseren zich in een bepaalde richting van de modewereld. Afhankelijk van je eigen smaak en wat je leuk vindt om te ontwerpen kun je je geheel storten op bijvoorbeeld sportkleding, damesmode, herenmode of kinderkleding.
De ideeën voor je ontwerpen doe je op door je te laten inspireren door de wereld om je heen, door andere modeontwerpers, steden, sferen etcetera. Met behulp van je creativiteit, de materialen die je tot je beschikking hebt en de financiële middelen weet je je inspiratie te verbinden met de wensen van je opdrachtgever. De definitieve schets wordt uiteindelijk door de patroonmaker uitgetekend en door de medewerkers van het naaiatelier in elkaar gezet.
Voorbeeldwerkzaamheden Modeontwerper:
- nieuwe modellen (ontwerpen) schetsen en de bijbehorende stoffen en accessoires selecteren
- bestaande modellen aanpassen
- patroonmakers instrueren die van het ontwerp patronen maken,
- informatie verzamelen over (nieuwe) kledingstoffen en accessoires,
- de kwaliteit en gebruiksmogelijkheden van stoffen beoordelen
- de modetrends volgen, modebladen bekijken en beurzen en modeshows bezoeken
Heb je wel eens gedacht aan?
Omscholen naar een beroep met baankansen?Vacatures laden...
Vacatures Modeontwerper per niveau
Vacatures Modeontwerper per stad
Vacatures Modeontwerper Alkmaar
Vacatures Modeontwerper Almelo
Vacatures Modeontwerper Almere
Vacatures Modeontwerper Alphen aan den Rijn
Vacatures Modeontwerper Amersfoort
Vacatures Modeontwerper Amstelveen
Vacatures Modeontwerper Amsterdam
Vacatures Modeontwerper Apeldoorn
Vacatures Modeontwerper Arnhem
Vacatures Modeontwerper Bergen op Zoom
Vacatures Modeontwerper Capelle aan den IJssel
Vacatures Modeontwerper Den Bosch
Vacatures Modeontwerper Den Haag
Vacatures Modeontwerper Den Helder
Vacatures Modeontwerper Deventer
Vacatures Modeontwerper Doetinchem
Vacatures Modeontwerper Dordrecht
Vacatures Modeontwerper Eindhoven
Vacatures Modeontwerper Enschede
Vacatures Modeontwerper Groningen
Vacatures Modeontwerper Haarlem
Vacatures Modeontwerper Haarlemmermeer
Vacatures Modeontwerper Heerlen
Vacatures Modeontwerper Helmond
Vacatures Modeontwerper Hengelo
Vacatures Modeontwerper Hilversum
Vacatures Modeontwerper Hoogeveen
Vacatures Modeontwerper Katwijk
Vacatures Modeontwerper Leeuwarden
Vacatures Modeontwerper Leiden
Vacatures Modeontwerper Lelystad
Vacatures Modeontwerper Maastricht
Vacatures Modeontwerper Middelburg
Vacatures Modeontwerper Nieuwegein
Vacatures Modeontwerper Nijmegen
Vacatures Modeontwerper Purmerend
Vacatures Modeontwerper Roermond
Vacatures Modeontwerper Roosendaal
Vacatures Modeontwerper Rotterdam
Vacatures Modeontwerper Schiedam
Vacatures Modeontwerper Spijkenisse
Vacatures Modeontwerper Terneuzen
Vacatures Modeontwerper Tilburg
Vacatures Modeontwerper Utrecht
Vacatures Modeontwerper Veenendaal
Vacatures Modeontwerper Vlaardingen
Vacatures Modeontwerper Westland
Vacatures Modeontwerper Zaanstad
Salarisschaal Modeontwerper
Wat verdient een Modeontwerper?
Wanneer je normaal als Modeontwerper aan de slag kunt bij een modehuis of kledingbedrijf dan zul je gemiddeld een salaris verdienen van rond €2100 tot €3800 per maand. Dit is afhankelijk van marktsegment, werkgever en prestaties.
Modeontwerpers die bij grote internationale ketens werken verdienen een stuk beter dan dat. En wanneer je op zou klimmen tot wereldberoemd Ontwerper met eigen shows en een eigen kledinglijn kunnen de inkomsten tot in de miljoenen lopen.
Meer weten over het salaris Modeontwerper
Hoe word je een Modeontwerper?
Om Modeontwerper te kunnen worden heb je niet voldoende aan een grote liefde voor en interesse in mode. Je moet de kneepjes van het ontwerpen, de materialen, de modeontwikkeling en de verschillende stijlen kennen. Om je goed voor te bereiden op het werk als Modeontwerper kun je een opleiding volgen op MBO niveau in de richting van Modeontwerpen of Fashion Design. Er zijn ook verschillende gelijknamige cursussen die je kunt volgen om Modeontwerper te worden.
Het is meestal wel handig om een opleiding of cursus uit te kiezen waarin je ook stage kunt lopen. Uiteindelijk leer je tenslotte het meeste van de echte modewereld en de echte Ontwerpers en niet van boeken en praktijklessen.
Opleidingen Modeontwerper
Omscholen tot Modeontwerper
Je kan op verschillende manieren omscholen tot Modeontwerper. Zelfstandig of georganiseerd.
Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Modeontwerper
Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Modeontwerper
Als je Modeontwerper wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Modeontwerper zijn de volgende zaken belangrijk:
Interesse en Motivatie Modeontwerper
Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen.
Competenties Modeontwerper
Een Modeontwerper heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.Steekwoorden: inlevingsvermogen, veranderingen, flexibiliteit
Omschrijving
Deze mensen blijven doorwerken en presenteren ondanks veranderende omstandigheden. Op het moment van een verandering zijn deze mensen in staat om snel om te schakelen van de oude naar de nieuwe situatie. Daarbij houden deze mensen het overzicht en in crisissituaties weten ze hun taken goed af te ronden.
Sterke punten
Deze mensen hebben vaak een goede discipline en ze zijn stressbestendig. Veranderingen kunnen behoorlijk grote gevolgen hebben en zij weten hier goed mee om te gaan. Daarnaast zijn deze mensen flexibel en kunnen ze zich goed inleven in de situatie. Dat laatste zorgt ervoor dat aanpassen gemakkelijker wordt. Flexibiliteit laten zij zien wanneer zij binnen een verandering zich gemakkelijk aanpassen aan de nieuwe situatie.
Zwakke punten
Teveel aanpassen zorgt ervoor dat je onzeker overkomt. In de zakelijke sfeer kan het voorkomen dat mensen niet meer naar de mening van deze mensen vragen. Het is van belang dat deze personen af en toe van zich laten horen, zo is het duidelijk dat zij ook een mening hebben.
Steekwoorden: creativiteit, analytisch vermogen, legt verbanden, concepten
Omschrijving
Deze mensen hebben het vermogen om in concepten te denken. Bij een probleem zien zij vrijwel meteen verschillende oplossingen en vormen ze hierbij een duidelijk beeld. Zij bekijken het probleem vanuit verschillende oogpunten en komen met die informatie tot de beste oplossing. Naderhand evalueren zij deze oplossing grondig en kijken ze wat er eventueel nog meer mogelijk is. Ze bedenken constant nieuwe concepten voor verschillende problemen.
Sterke punten
Een sterk punt van deze mensen is hun creativiteit. Daarnaast hebben ze over het algemeen een goed ontwikkeld analytisch vermogen. Zij bekijken het probleem vanuit verschillende hoeken en komen dan met meerdere creatieve oplossingen.
Zwakke punten
De creatieve ideeën die deze mensen hebben, kunnen onpraktisch zijn. Zij hebben veel verschillende oplossingen en concepten in hun hoofd, maar deze zijn niet altijd uitvoerbaar. Deze creativiteit kan ook er ook voor zorgen dat deze mensen ‘zweverig’ overkomen.
Steekwoorden: durf, lateraal denken, initiatief, verfrissend
Omschrijving
Bij een project of opdracht is het handig om er een creatieveling bij te hebben. Deze mensen komen vaak met verfrissende ideeën input. Wanneer werkzaamheden vastlopen, kan deze creatieveling met goede oplossingen komen. Creatievelingen kunnen omspringen met veranderende omstandigheden op de werkvloer.
Sterke punten
Deze mensen zijn goed in out-of-the-box denken, zij kunnen vaste patronen of ideeën loslaten en komen met een compleet nieuw perspectief. Deze mensen hebben vaak lef en zijn initiatiefrijk. Zij komen vaak zelf met andere oplossingen.
Zwakke punten
Creatieve mensen hebben vaak veel verschillende ideeën, maar dit kunnen er ook teveel zijn. Deze mensen kunnen dan ook vaker nogal chaotisch overkomen. Hun ideeën bestaan voor het overgrote deel uit losse flodders en duidelijkheid ontbreekt dan. Deze mensen hebben vaak wel een goede sfeer of inspiratie nodig. Ontbreekt het hieraan, dan kan de creatieveling nog weleens vastlopen. Bepaalde creatievelingen kunnen erg eigenwijs zijn, zij hebben dan het idee dat hun plan het beste is.
Steekwoorden: proactief, ondernemend, toekomst, ambitieus
Omschrijving
Deze personen komen zelf met oplossingen of nieuwe ideeën. Ze zien bepaalde kansen en proberen hierop in te spelen. Met het oplossen van problemen of het maken van taken reageren deze personen proactief. Ze staan vooraan om iets te ondernemen.
Sterke punten
Proactiviteit is een eigenschap die direct wordt gekoppeld aan initiatiefnemende personen. Ze zijn ook ambitieus. Ze willen dingen verbeteren, problemen oplossen, doelen stellen en die ook bereiken. Daarnaast komen ze vaak met creatieve ideeën en kijken daarbij optimistisch naar de toekomst.
Zwakke punten
Deze personen kunnen overijverig overkomen. Ze hebben altijd ideeën en oplossingen. Deze competentie wordt dan ook weleens gekoppeld aan de term bemoeial. Een idee opperen wanneer dit niet gewenst is, kan voor veel mensen frustrerend zijn. Daarnaast kunnen iniatiefnemers betweterig overkomen, omdat zij altijd vooraan staan. Anderen krijgen dan minder kans hun ideeën op tafel te leggen.
Steekwoorden: ideeën, creatief, conceptueel denken
Omschrijving
Deze mensen zijn in staat om patronen en randvoorwaarden los te laten en oplossingen of nieuwe manier van denken te ontwikkelen. Zij kijken eerst naar het resultaat, bedenken vervolgens oplossingen en betrekken vervolgens pas de randvoorwaarden en regels. Tijdens brainstormsessies komen deze mensen vaak met heel veel ideeën.
Sterke punten
De competentie ‘innovatief’ heeft veel overeenkomsten met de competentie ‘creativiteit’. Deze mensen hebben vaak veel verschillende creatieve ideeën. Daarbij houden ze het resultaat wel voor ogen. Verder kunnen deze innovators vaak goed conceptueel denken, zij zien oplossingen voor problemen en kijken hierbij niet direct naar de regels en randvoorwaarden.
Zwakke punten
Hierbij geldt dat creativiteit een valkuil kan zijn, veel verschillende ideeën kunnen zorgen voor chaos. Deze mensen hebben zoveel verschillende ideeën en soms bestaan deze enkel uit losse flodders. Daarbij kunnen de ideeën onrealistisch zijn, omdat ze geen rekening houden met regels en randvoorwaarden.
Steekwoorden: servicegericht, relatiegericht, luisteren, begripvol, helpend
Omschrijving
Mensen die beschikken over deze competentie kunnen goed inspelen op de verwachtingen en behoeften van klanten. Dit kunnen zowel uitgesproken als onuitgesproken behoeften zijn. Dit is dan ook aan deze persoon om dit uit te zoeken. Zij voelen zich betrokken bij de klant en zetten zich vaak voor 100% in voor deze klant. Tevens toont deze persoon respect naar de klant. Een bekend spreekwoord wat past bij deze competentie is ‘De klant is koning’. Verder weet deze persoon de verschillende groepen klanten en hun behoeften te onderscheiden.
Sterke punten
Een sterk punt van deze klantgerichte persoon is de betrokkenheid. Deze mensen zullen altijd actief op zoek gaan naar datgene wat de klant wilt hebben. Ze hebben inlevingsvermogen en kunnen goed luisteren. Daarnaast kunnen deze mensen meestal goed overtuigen.
Zwakke punten
Sommige klantgerichte mensen verliezen het resultaat uit het oog. Ze zijn zo gefocust op de klant, dat het resultaat wordt vergeten. Ook te veel willen kan een valkuil zijn voor deze mensen, ze willen dan zo graag helpen dat ze zich opdringen bij klanten. Of er zijn meerdere klanten en deze moeten lang wachten voordat ze geholpen worden.
Steekwoorden Competentie Onafhankelijkheid:
zelfverzekerd, zelfkennis, zelfontwikkeling, kritisch, zelfstandig
Omschrijving
Deze mensen nemen beslissingen op basis van hun eigen overtuigingen en niet zozeer op basis van overtuigingen van anderen. Deze mensen hebben vaak een duidelijke koers en laten zich niet zomaar van de wijs brengen. Zij werken zelfstandig en durven besluiten te nemen. Ze kijken kritisch naar het werk en hun functioneren, waardoor ze zichzelf verder kunnen ontwikkelen.
Sterke punten
Over het algemeen zijn deze mensen zelfverzekerd en beschikken ze over een goede zelfkennis en –ontwikkeling. Zij zetten voor zichzelf een bepaalde koers uit en bewandelen zelfstandig de weg ernaar toe.
Zwakke punten
Onafhankelijke mensen kunnen afstandelijk overkomen. Ze doen vaak dingen zelfstandig en hierdoor kan het voor omgeving lijken alsof ze zich afsluiten. Nog een gevaar van zelfstandig werken is stress. Onafhankelijke mensen vinden het lastig om hulp te vragen, waardoor de werkdruk enorm kan oplopen.
Steekwoorden: samenwerken, resultaten, assertiviteit
Omschrijving
Goed samenwerken is bijdragen aan het samenwerkingsproces, de resultaten en de harmonie binnen een team. Deze personen willen niet alleen een goede bijdrage leveren aan de opdracht, maar ook aan de sfeer binnen het team. Onder deze competentie vallen verschillende aspecten: respect hebben voor andere groepsgenoten, elkaar helpen met taken en meedenken.
Sterke punten
Een sterk punt is dat deze personen vaak een goede mensenkennis hebben, zij kunnen anderen goed inschatten en houden daarbij het resultaat en de taken in het achterhoofd. Deze mensen zijn vaak assertief, zij houden hun persoonlijke doel en het doel van de ander goed in de gaten. Ook goed kunnen netwerken is te benoemen als sterk punt.
Zwakke punten
Mensen die teveel samenwerken, kunnen hun onafhankelijkheid verliezen. Ze vinden het moeilijk om nog alleen te werken, omdat ze altijd reactie/feedback krijgen van groepsgenoten. Ook zijn de relaties van deze mensen soms belangrijker dan de werkzaamheden. Het moet vooral gezellig zijn.
Steekwoorden: processen, ontwikkeling, ambitieus, flexibel
Wat is Zelfsturing?
Deze mensen willen graag op de hoogte blijven van voor hen relevante ontwikkelingen. Zij zoeken proactief naar nieuwe informatie. Zij voelen zichzelf verantwoordelijk voor hun ontwikkeling of een bepaald proces. Deze mensen kijken hierbij naar het resultaat dat ze willen behalen.
Sterke punten
Deze mensen zijn vaak ambitieus en resultaatgericht. Ze stellen voor zichzelf doelen op en proberen deze doelen te behalen. Daarbij zijn deze mensen vaak flexibel, ze zijn verantwoordelijk voor zichzelf en kunnen zich aanpassen aan de situatie en de omgeving. Hierbij houden ze hun doelstellingen voor ogen. Daarbij hebben deze mensen vaak een goede zelfkennis. Ze weten hun zwakke en sterke kanten te benoemen en houden nemen deze dan ook mee in het maken van beslissingen of het stellen van doelen.
Zwakke punten
Mensen die zichzelf teveel proberen te sturen, worden soms bestempeld als star. Zij wijken niet af van hun ideeën en hierdoor wordt de spontaniteit aangetast. Zij hebben precies uitgestippeld waar ze naar toe willen en spontane (creatieve) uitspattingen worden ontweken.
Vaardigheden Modeontwerper
- Creatief denken
- Nieuwe oplossingen bedenken
- Durf
- Proactiviteit
- Verbanden leggen
- Buiten kaders denken
- Ondernemendheid
- Oplossingsgerichtheid
- Vernieuwend zijn
- Verbeeldingskracht
- Zelfsturing
- Zelfontwikkeling
- Doelgericht werken
- Wendbaarheid
- Inlevingsvermogen
- Omgaan met veranderingen
- Flexibiliteit
- Vriendelijkheid
- Respectvol
- Dienstverlenendheid
- Sensitiviteit
- Harmonie creëren
- Gezamenlijk resultaat bereiken
Wat voor persoonlijkheid heeft een Modeontwerper nodig?
Om een succesvol modehuis of succesvol label in stand te houden is een succesvolle Modeontwerper nodig. Het is aan jou de kleding en accessoires te ontwerpen op zo'n manier dat het aanslaat bij het beoogde publiek. Jouw succes is het succes van het hele bedrijf. Je hebt een doel voor ogen en moet daar dan ook zelfverzekerd naar toe werken (Succesvolle werker).
Omdat je als Modeontwerper niet alleen te maken hebt met wat jij en de opdrachtgever mooi en leuk vinden, maar ook met wat er speelt in de modewereld, is observeren van belang. Het waarnemen van trends in kleur, materiaal en model om daar vervolgens in eigen ontwerpen invulling aan te geven is wat een Modeontwerper in de vingers moet hebben (Waarnemer).
Wat voor persoonlijkheidstype is de Succesvolle Werker?
De succesvolle werker wil je graag als personeel hebben. Je vindt hieronder de sterke en zwakke kanten van dit persoonstype, zoals het beschreven is in het enneagram.
Sterke eigenschappen
De succesvolle werker is doelgericht, efficiënt, zelfverzekerd en motiverend. Ook is hij energiek, gedreven en optimistisch. Daardoor kan hij goed leiding geven. Hij richt zich op eenvoud. Als een probleem complex is, maakt hij het simpel en overzichtelijk.
Zwakke eigenschappen
De succesvolle werker kan narcistisch zijn en wil mislukkingen weg wensen, waardoor het probleem soms alleen maar zal verergeren. Hij kan kort door de bocht zijn en ongevoelig zijn tegenover collega's.
Omgang
In de omgang met anderen is de succesvolle werker erg strategisch. Dit kan motiverend werken, maar kan mensen ook angst aanjagen. Mensen worden door een succesvolle werker vaak gezien als middelen. In persoonlijke relaties is de succesvolle werker vaak recht-door-zee en accepterend, maar ook ongeduldig en geobsedeerd door werk.
Wat voor persoonlijkheidstype is de waarnemer?
De waarnemer ziet vaak de details die een ander niet kent. Je vindt hieronder de sterke en zwakke kanten van dit persoonstype, zoals het beschreven is in het enneagram.
Sterke eigenschappen
De waarnemer is vaak specialist op een bepaald vakgebied en bezit daarmee veel en diepgaande kennis over zaken. Ook heeft hij een sterke motivatie om te werken en is hij analytisch, eerlijk en intellectueel. De waarnemer kan goed hoofd- en bijzaken scheiden. Tevens is de waarnemer door diens onafhankelijke, afstandelijke natuur goed in het houden van geheimen en is hij objectief.
Zwakke eigenschappen
De waarnemer is door diens persoonlijkheid slecht in het onderhouden van menselijk contact en persoonlijke relaties. Door de nadruk op het intellectuele, is het moeilijk voor de waarnemer om spontane dingen te doen. De waarnemer kan dus ook gesloten en afstandelijk zijn.
Omgang
De waarnemer is goed in luisteren, en sterk als het gaat om het eigen vakgebied. Verder is het moeilijk voor een waarnemer om met anderen te praten. Hij heeft ook meestal geen behoefte om over zogenaamde “onbenulligheden” te praten. Conflicten worden vermeden.
Eigenschappen Modeontwerper
- Enthousiasme
- Zelfverzekerdheid
- Ondernemendheid
- Waarnemendheid
- Gedetailleerdheid
- Leergierigheid
Wat zijn de baankansen voor een Modeontwerper?
Het is niet altijd eenvoudig om voet aan de grond te krijgen in de modewereld. Je moet als je al eenmaal een vacature vindt voor Modeontwerper en wordt aangenomen, jezelf bewijzen en naam maken. Alleen door beter te presteren dan anderen, unieker te zijn, beter te verkopen en een bekende naam op te bouwen kun je groeien in de modewereld. Wanneer het je lukt om groter te worden dan kun je groeien zover als je wilt. Denk aan een eigen label, eigen winkels, grote shows enzovoorts.
De actuele kans op werk voor een Modeontwerper
Het beroep Modeontwerper is onderdeel van de beroepsfamilie Ontwerpers mode en textiel. De kans op werk voor de beroepsfamilie Ontwerpers mode en textiel is in de huidige periode matig
Huidige aantal vacatures
0
Baankans Modeontwerper
Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen
Doorgroei mogelijkheden Modeontwerper
Het beroep Modeontwerper is onderdeel van de beroepsfamilie Ontwerpers mode en textiel.
Verwante beroepen Modeontwerper
Mogelijke specialisaties voor een Modeontwerper
Doorgroei beroepen voor een Modeontwerper
Waar werkt een Modeontwerper?
Het ontwerpen van mode om die vervolgens te verkopen is geheel op commerciële basis en dus valt het werk van de Modeontwerper onder de profit sector.
Met wie werkt een Modeontwerper samen?
Afhankelijk van of je zelfstandig werkt als Modeontwerper of in dienst van een modehuis werk je ook met andere mensen samen.
Alle Modeontwerpers hebben in principe te maken met de patroonmaker en de naaiateliermedewerker die het ontwerp uitwerken. Ook met stofleveranciers zul je regelmatig in contact komen wanneer je in de beginfase zit, maar ook voordat het naaiatelier aan de slag gaat.
In dienst bij een modehuis heb je leidinggevenden die opdrachten geven voor de ontwerpen die je maakt. Aan hen leg je verantwoording af voor je keuzes.
Wanneer je voor jezelf werkt zul je in sommige gevallen bij maatkleding in direct contact komen met de afnemer van je product. Daarnaast zul je zelf shows organiseren waarbij je te maken krijgt met de medewerkers van modeshows, journalisten en fotografen, visagisten die de make-up op je creaties moeten afstemmen en de modellen die de kleding zullen tonen in magazines of op de catwalk
Alles over het beroep Modeontwerper in één oogopslag
Sector:
Beroepsgroep:
Persoonstype:
Netwerk:
Opleidingsniveau:
Salarisindicatie:
- Van €2100 tot €3800