Orthodontist: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden
Orthodontist: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden
Dus je wilt misschien wel werken als Orthodontist? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je Orthodontist wilt worden.
Informatie over omscholing, wat je gaat doen als Orthodontist, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.
Alles over het werken als Orthodontist
Vacatures Orthodontist
Vacatures laden...
Wat is een Orthodontist?
Een Orthodontist is gespecialiseerd in het corrigeren van tanden en kiezen die door aangeboren afwijkingen of scheefgroeien verkeerd zijn komen te staan. Een Orthodontist onderzoekt gebitten ter controle op afwijkingen en kijkt of een beugel nodig is. Dit onderzoek wordt gedaan door middel van het maken van röntgenfoto’s en gebitsafdrukken. Als een beugel noodzakelijk is wordt er bepaald wat voor soort beugel dit moet zijn en wordt met de cliënthet behandelplan besproken (bijvoorbeeld hoe lang de beugel gedragen moet worden). Daarna plaatst de Orthodontist de beugel in de mond en geeft hij uitleg aan de cliënt over de verzorging van beugel en gebit (bijvoorbeeld pijn voorkomen of het schoonhouden ervan). Er worden regelmatig controles gehouden om te kijken of alles naar wens verloopt. Indien nodig kan een Orthodontist de cliënt doorverwijzen naar een kaakchirurg.
Een Orthodontist werkt voornamelijk met kinderen tussen de 10 en 15 jaar, maar komt ook oudere kinderen en zelfs volwassenen tegen. Vaak zijn deze door een tandarts doorverwezen. Een Orthodontist komt zowel cliënten tegen die alleen scheefgroeiende tanden hebben, als cliënten die aangeboren afwijkingen (bijvoorbeeld een hazenlip) of kaakgewrichtsaandoeningen hebben.
Een Orthodontist moet ook de (cliënten)administratie bijhouden, wat wil zeggen de behandelingen en de vordering van de behandelingen
Het is belangrijk dat een Orthodontist vakliteratuur bijhoudt en regelmatig cursussen of lezingen volgt om op de hoogte te blijven van nieuwe behandelmethoden of andere ontwikkelingen binnen de Orthodontie.
Een Orthodontist is een tandartsspecialist en kan naast zijn activiteiten als Orthodontist ook taken van een tandarts op zich nemen.
Past het beroep Orthodontist bij jou?
Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Bekijk actuele vacatures die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid.
Bekijk jouw baansuggestiesHeb je wel eens gedacht aan?
Omscholen naar een beroep met baankansen?Vacatures laden...
Vacatures Orthodontist per niveau
Vacatures Orthodontist per stad
Vacatures Orthodontist Alkmaar
Vacatures Orthodontist Alphen aan den Rijn
Vacatures Orthodontist Amersfoort
Vacatures Orthodontist Amstelveen
Vacatures Orthodontist Amsterdam
Vacatures Orthodontist Apeldoorn
Vacatures Orthodontist Bergen op Zoom
Vacatures Orthodontist Capelle aan den IJssel
Vacatures Orthodontist Den Bosch
Vacatures Orthodontist Den Haag
Vacatures Orthodontist Den Helder
Vacatures Orthodontist Deventer
Vacatures Orthodontist Doetinchem
Vacatures Orthodontist Dordrecht
Vacatures Orthodontist Eindhoven
Vacatures Orthodontist Enschede
Vacatures Orthodontist Groningen
Vacatures Orthodontist Haarlem
Vacatures Orthodontist Haarlemmermeer
Vacatures Orthodontist Heerlen
Vacatures Orthodontist Helmond
Vacatures Orthodontist Hengelo
Vacatures Orthodontist Hilversum
Vacatures Orthodontist Hoogeveen
Vacatures Orthodontist Katwijk
Vacatures Orthodontist Leeuwarden
Vacatures Orthodontist Lelystad
Vacatures Orthodontist Maastricht
Vacatures Orthodontist Middelburg
Vacatures Orthodontist Nieuwegein
Vacatures Orthodontist Nijmegen
Vacatures Orthodontist Purmerend
Vacatures Orthodontist Roermond
Vacatures Orthodontist Roosendaal
Vacatures Orthodontist Rotterdam
Vacatures Orthodontist Schiedam
Vacatures Orthodontist Spijkenisse
Vacatures Orthodontist Terneuzen
Vacatures Orthodontist Tilburg
Vacatures Orthodontist Utrecht
Vacatures Orthodontist Veenendaal
Vacatures Orthodontist Vlaardingen
Vacatures Orthodontist Westland
Vacatures Orthodontist Zaanstad
Salarisschaal Orthodontist
Wat verdient een Orthodontist?
Het salaris van een Orthodontist met een eigen praktijk ligt tussen de €10000 en €11666 bruto per maand.
Het salaris is echter wel afhankelijk van het aantal cliënten dat je hebt en van de behandelingen die je geeft.
Meer weten over het salaris Orthodontist
Hoe word je een Orthodontist?
Om Orthodontist te worden moet je eerst de WO opleiding Tandheelkunde hebben afgerond. Deze duurt zes jaar. Vervolgens moet je een vierjarig specialistatietraject tot Orthodontist volgen.
In totaal duurt de opleiding tot Orthodontist dus tien jaar.
Een Orthodontist heeft een BIG registratie nodig. Dit geeft je recht op een erkende en beschermde titel.
Het is belangrijk dat een Orthodontist vakliteratuur bijhoudt en regelmatig cursussen of lezingen volgt om op de hoogte te blijven van nieuwe behandelmethoden of andere ontwikkelingen binnen de Orthodontie.
Opleidingen, cursussen en trainingen tot Orthodontist
Er zijn geen opleidingen Orthodontist aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Orthodontist in werkt
Bekijk alle opleidingen Gezondheidszorg & FarmacieOmscholen tot Orthodontist
Je kan op verschillende manieren omscholen tot Orthodontist. Zelfstandig of georganiseerd.
Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Orthodontist
Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Orthodontist
Als je Orthodontist wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Orthodontist zijn de volgende zaken belangrijk:
Interesse en Motivatie Orthodontist
Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen.
Competenties Orthodontist
Een Orthodontist heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.Steekwoorden Competentie Analytisch:
analyseren, systematisch denken, problemen bekijken vanuit verschillende oogpunten, kritisch
Omschrijving
Hoofd- en bijzaken van elkaar scheiden, dat ligt deze mensen wel. Zij pakken de kern van het probleem aan en bekijken dit vanuit verschillende oogpunten. Daarnaast leggen zij verbanden tussen deze verschillende perspectieven. Deze analytische mensen beginnen bij de hoofdzaak en pakken vervolgens de bijzaken aan. Hierbij worden gevolgen op korte en op lange termijn in de gaten gehouden. Uiteindelijk komen zij met een duidelijke conclusie.
Sterke punten
Deze mensen zijn vaak pro-actief. Als zij een probleem constateren, pakken zij dit aan en proberen dit op een goede manier op te lossen. Verder zijn deze mensen vaak gestructureerd. Ze bekijken eerst de hoofdlijnen, de details komen later aan bod. Daarnaast zijn deze mensen in staat om zaken duidelijk te beoordelen. Ze bekijken problemen vanuit verschillende perspectieven en trekken daaruit een heldere conclusie.
Zwakke punten
Een valkuil kan de hoeveelheid aan hoofd- en bijzaken zijn. Soms kunnen deze personen dan door de bomen het bos niet meer zien. Daarnaast kan de hoeveelheid aan analyses teveel zijn, deze analist verliest dan het resultaat uit het oog. Als laatste kan deze persoon behoorlijk theoretisch zijn, dit kan soms leiden tot een langdradig verhaal met lange stukken tekst.
Steekwoorden: analytisch vermogen, overtuigen, vragen stellen, accuratesse
Omschrijving
Deze mensen beoordelen en analyseren opdrachten op hun eigen manier. Ze leggen een lijst met criteria langs de opdracht en bekijken zo bijvoorbeeld de haalbaarheid van de opdracht. Bij iedere taak stellen zij zichzelf verschillende vragen en plaatsen vervolgens kanttekeningen. Over het algemeen beschikken deze mensen over een brede kennis en zijn ze goed op de hoogte van hun omgeving.
Sterke punten
Deze mensen kunnen vaak ook goed analyseren. Omdat ze erg precies zijn, bekijken ze taken vanuit verschillende perspectieven. Daarnaast werken kritische mensen accuraat en netjes. Ook overtuigen is een eigenschap die past bij kritisch zijn. Kritische mensen bekijken opdrachten vanuit verschillende perspectieven en stellen vervolgens argumenten op. Deze argumenten gebruiken ze vervolgens om anderen op een goede manier te overtuigen.
Zwakke punten
Mensen die te kritisch zijn, kunnen overkomen als de zogenaamde ‘pietlutten’. Verder kunnen deze mensen weleens star overkomen. Zij zijn te kritisch en willen hun mening niet bijstellen. Hierdoor kan een discussie weleens lastig zijn.
Steekwoorden: structureel, plannen en organiseren, resultaat, perfectionistisch
Omschrijving
Deze mensen hebben details en procedures goed in hun hoofd zitten. Deze personen letten bij opdrachten op de details, zij controleren bijvoorbeeld de spelling en houden zich bezig met de vormgeving. Daarnaast houden deze mensen zich vaak bezig met de planning en organisatie van werkzaamheden.
Sterke punten
Deze mensen zijn precies en werken structureel. Zij kijken met een kritisch oog naar opdrachten. Daarnaast beschikken deze mensen ook vaak over de competentie ‘plannen en organiseren’. Zij hebben een goed beeld in het hoofd van het resultaat en de taken die uitgevoerd moeten worden.
Zwakke punten
De kritische houding kan ervoor zorgen dat de omgeving hen ziet als ‘pietluttig’. Verder kan het zijn dat ze zo opgaan in details dat de creativiteit van deze mensen eronder lijdt. Ook kunnen ze doorslaan en hoofdzaken uit het oog verliezen.
Steekwoorden: structureel, kritisch, resultaat- en taakgericht, prioriteiten
Omschrijving
Voordat deze mensen beginnen aan de uitvoer van een bepaalde taak, hebben zij een goede werkplanning gemaakt. De complete opdracht staat structureel uitgewerkt in een plan van aanpak. Hierbij gebruiken deze mensen het doel van de opdracht als uitgangspunt, vervolgens hangen zij hier de verschillende taken aan op plus de daarbij behorende prioriteiten.
Sterke punten
Deze mensen werken structureel en kunnen hoofd- en bijzaken goed van elkaar scheiden. Deze mensen zijn zowel resultaat- als taakgericht. Prioriteiten worden hierbij scherp in de gaten gehouden. Deze mensen zijn dan ook vaak kritisch en kijken afzonderlijk naar de verschillende deeltaken.
Zwakke punten
Mensen die teveel plannen en organiseren verliezen soms hun spontaniteit, hierdoor kan ook de creativiteit achteruit gaan. Het kan voor deze mensen moeilijk zijn om hun eigen ideeën los te laten en ook anderen input te laten geven. Daarnaast kunnen sommige mensen die van plannen en organiseren houden niet goed tegen verandering. Zij laten zich dan nog weleens van de wijs brengen.
Steekwoorden: sociaal, netwerken, luisteren, spontaan, inzicht in omgeving
Omschrijving
Deze personen bewegen zich gemakkelijk in groepen mensen. Ze zijn dan ook vaak in het gezelschap van veel mensen en stappen gemakkelijk op ombekende mensen af. Deze mensen hebben over het algemeen een groot netwerk, dat ze inzetten voor verschillende doeleinden. Vaak zijn deze mensen lid van een vereniging of commissie.
Sterke punten
Een competentie die in verband staat met sociabiliteit is de competentie netwerken. Deze mensen hebben vaak een groot netwerk en vergroten dit netwerk met gemak. Daarnaast zijn deze mensen vaak spontaan, ze spreken onbekenden gemakkelijk aan en luisteren met gemeende interesse naar deze mensen.
Zwakke punten
Een zwak punt van deze mensen kan zijn dat ze zich teveel bemoeien met anderen. Zij willen zo graag in contact komen met anderen dat ze zich opdringen.
Vaardigheden Orthodontist
- Analyseren
- Gestructureerd werken
- Systematisch denken
- Problemen vanuit verschillende oogpunten bekijken
- Evalueren
- Redeneren
- Accuratesse
- Zorgvuldigheid
- Voorbereiden
- Prioriteiten stellen
- Luistervaardigheid
- Spontaniteit
- Sociaal gevoel
Wat voor persoonlijkheid heeft een Orthodontist nodig?
Je moet kritisch en realistisch zijn (Perfectionist)
Je moet warm, betrokken en verzorgend zijn naar je patiënten toe en je moet rekening houden met de behoeften van anderen (Gever)
Wat voor persoonlijkheidstype is de gever? De gever heeft een prettige persoonlijkheid. Je vindt hieronder de sterke en zwakke kanten van dit persoonstype, zoals het beschreven is in het enneagram.
Sterke eigenschappen
De gever is sociaal erg vaardig en kan zich goed inleven in de gevoelens van anderen. Hij is behulpzaam en mensenlievend.
Zwakke eigenschappen
De gever heeft een sterke behoefte aan aandacht en goedkeuring, en overschreidt hierbij soms de grenzen van anderen. Hij wordt soms manipulatief. Doordat de focus naar buiten is gericht, heeft de gever geen goed inzicht in en controle over de eigen gevoelens. Dit maakt hem soms emotioneel en irrationeel in het beoordelen van sociale situaties.
Omgang
De gever is erg goed in de omgang met anderen. Hij hecht veel belang aan dienstbaarheid en goedkeuring, en zet zich dan ook sociaal strategisch in om dit te verkrijgen. In meer diepgaande contacten kan dit leiden tot een verstikkende aandacht en ongebalanceerde relaties.
Wat voor persoonlijkheidstype is de perfectionist? Voor de perfectionist is het niet gauw goed. Je vindt hieronder de sterke en zwakke kanten van dit persoonstype, zoals het beschreven is in het enneagram.
Sterke eigenschappen
De perfectionist is integer, idealistisch en gedisciplineerd. Hij is een streber. De hoge eisen die een perfectionist zichzelf stelt vertalen zich naar sterke, rechtvaardige keuzes en nauwkeurig beredeneerde eindresultaten. Als de perfectionist zich ergens voor inzet, dan is dat ook volledig.
Zwakke eigenschappen
De perfectionist kan dwangmatig werken en snel gefrustreerd raken als iets tegenzit.
Verder is de perfectionist erg gespannen en kan zo in de eigen denkbeelden vast komen te zitten.
Omgang
In de samenwerking met anderen is de perfectionist vaak inflexibel en veeleisend. De sociale omgang verloopt dus stroef.
Eigenschappen Orthodontist
- Empathie
- Behulpzaamheid
- Vriendelijkheid
- Idealistisch
- Gedisciplineerdheid
- Punctueel
Wat zijn de baankansen voor een Orthodontist?
De vooruitzichten op het moment zijn dat de vraag naar orthodontische zorg gaat toenemen en dat de wachtlijsten zullen groeien. Dit betekent dat er voldoende banen beschikbaar zullen zijn en blijven voor Orthodontisten.
Je kunt een eigen praktijk beginnen of als je in dienstverband werkt een management of bestuursfunctie kunnen gaan vervullen.
De actuele kans op werk voor een Orthodontist
Het beroep Orthodontist is onderdeel van de beroepsfamilie Tandartsen en kaakchirurgen. De kans op werk voor de beroepsfamilie Tandartsen en kaakchirurgen is in de huidige periode goed
Huidige aantal vacatures
0
Baankans Orthodontist
Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen
Doorgroei mogelijkheden Orthodontist
Het beroep Orthodontist is onderdeel van de beroepsfamilie Tandartsen en kaakchirurgen.
Verwante beroepen Orthodontist
Mogelijke specialisaties voor een Orthodontist
arts-assistent mondziekten en kaakchirurgie
arts in opleiding tot specialist (aios) mondziekten en kaakchirurgie
arts niet in opleiding tot specialist (anios) mondziekten en kaakchirurgie
Waar werkt een Orthodontist?
- Centrum voor tandheelkunde
- Orthodontistenpraktijk
- Eigen praktijk
- Groepspraktijk samen met tandartsen
Met wie werkt een Orthodontist samen?
Een Orthodontist werkt met/in een team met tandartsassistenten en tandtechnici. Zij helpen de Orthodontist bij het passend maken van de beugels en het plaatsen van de beugels bij de cliënten. Veel cliënten zijn doorverwezen door een tandarts en de Orthodontist kan cliënten indien nodig doorverwijzen naar een kaakchirurg.
- Tandarts
- Tandartsassistent
- Tandtechnicus
- Kaakchirurg
- Cliënt
Verwante beroepen Orthodontist:
Opleiding: WO
Baankans: Goed
Baankans
Opleiding: WO Postdoc
Baankans: Goed
Baankans
Alles over het beroep Orthodontist in één oogopslag
Sector:
Beroepsgroep:
Competenties:
Persoonstype:
Netwerk:
- Tandarts
- Tandartsassistent
- Tandtechnicus
- Kaakchirurg
- Cliënt
Opleidingsniveau:
Salarisindicatie:
- Van €10000 tot €11666