Publieksvoorlichter: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden
Publieksvoorlichter: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden
Dus je wilt misschien wel werken als Publieksvoorlichter? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je Publieksvoorlichter wilt worden.
Informatie over omscholing, wat je gaat doen als Publieksvoorlichter, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.
Alles over het werken als Publieksvoorlichter
Vacatures Publieksvoorlichter
Vacatures laden...
Wat is een Publieksvoorlichter?
Een Publieksvoorlichter informeert het publiek over bedrijven en instellingen. Organisatorische ontwikkelingen, politieke beslissingen, investeringen, bezuinigingen, nieuwe manieren van factureren, de opening van een nieuwe vestiging zijn allemaal onderwerpen waar een Publieksvoorlichter zich over buigt. Via media, pers, website, brochures, bijeenkomsten en vele andere middelen houdt een Publieksvoorlichter contact met het publiek van de onderneming of instelling. Veel professionele organisaties hebben een Publieksvoorlichter in dienst voor een goede relatie met klanten, omwonenden, donateurs, leden, oud-werknemers. Die goede relatie begint bij de Publieksvoorlichter.
De Publieksvoorlichter moet netwerken, zijn gezicht laten zien, waar mogelijk het verhaal van de onderneming naar buiten brengen en dat allemaal met de nodige diplomatie. Werken als Publieks- en persvoorlichter draait om duidelijke communicatie zodat klantvragen afnemen, geeft (gepaste) openheid over het reilen en zeilen en betrokkenheid toont bij de omgeving. De Publieksvoorlichter bepaalt het beleid richting publiek en pers bij calamiteiten. Ook is de Publieksvoorlichter vaak het aanspreekpunt voor persvragen.
Past het beroep Publieksvoorlichter bij jou?
Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Bekijk actuele vacatures die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid.
Bekijk jouw baansuggestiesHeb je wel eens gedacht aan?
Omscholen naar een beroep met baankansen?Vacatures laden...
Vacatures Publieksvoorlichter per niveau
Vacatures Publieksvoorlichter per stad
Vacatures Publieksvoorlichter Alkmaar
Vacatures Publieksvoorlichter Almelo
Vacatures Publieksvoorlichter Almere
Vacatures Publieksvoorlichter Alphen aan den Rijn
Vacatures Publieksvoorlichter Amersfoort
Vacatures Publieksvoorlichter Amstelveen
Vacatures Publieksvoorlichter Amsterdam
Vacatures Publieksvoorlichter Apeldoorn
Vacatures Publieksvoorlichter Arnhem
Vacatures Publieksvoorlichter Assen
Vacatures Publieksvoorlichter Bergen op Zoom
Vacatures Publieksvoorlichter Breda
Vacatures Publieksvoorlichter Capelle aan den IJssel
Vacatures Publieksvoorlichter Delft
Vacatures Publieksvoorlichter Den Bosch
Vacatures Publieksvoorlichter Den Haag
Vacatures Publieksvoorlichter Den Helder
Vacatures Publieksvoorlichter Deventer
Vacatures Publieksvoorlichter Doetinchem
Vacatures Publieksvoorlichter Dordrecht
Vacatures Publieksvoorlichter Ede
Vacatures Publieksvoorlichter Eindhoven
Vacatures Publieksvoorlichter Emmen
Vacatures Publieksvoorlichter Enschede
Vacatures Publieksvoorlichter Gouda
Vacatures Publieksvoorlichter Groningen
Vacatures Publieksvoorlichter Haarlem
Vacatures Publieksvoorlichter Haarlemmermeer
Vacatures Publieksvoorlichter Heerlen
Vacatures Publieksvoorlichter Helmond
Vacatures Publieksvoorlichter Hengelo
Vacatures Publieksvoorlichter Hilversum
Vacatures Publieksvoorlichter Hoogeveen
Vacatures Publieksvoorlichter Hoorn
Vacatures Publieksvoorlichter Katwijk
Vacatures Publieksvoorlichter Leeuwarden
Vacatures Publieksvoorlichter Leiden
Vacatures Publieksvoorlichter Lelystad
Vacatures Publieksvoorlichter Maastricht
Vacatures Publieksvoorlichter Middelburg
Vacatures Publieksvoorlichter Nieuwegein
Vacatures Publieksvoorlichter Nijmegen
Vacatures Publieksvoorlichter Oss
Vacatures Publieksvoorlichter Purmerend
Vacatures Publieksvoorlichter Roermond
Vacatures Publieksvoorlichter Roosendaal
Vacatures Publieksvoorlichter Rotterdam
Vacatures Publieksvoorlichter Schiedam
Vacatures Publieksvoorlichter Spijkenisse
Vacatures Publieksvoorlichter Terneuzen
Vacatures Publieksvoorlichter Tilburg
Vacatures Publieksvoorlichter Utrecht
Vacatures Publieksvoorlichter Veenendaal
Vacatures Publieksvoorlichter Venlo
Vacatures Publieksvoorlichter Vlaardingen
Vacatures Publieksvoorlichter Westland
Vacatures Publieksvoorlichter Zaanstad
Vacatures Publieksvoorlichter Zeist
Salarisschaal Publieksvoorlichter
Wat verdient een Publieksvoorlichter?
Een Publieksvoorlichter verdient zo tussen de €1800,- en €3000,- bruto per maand. Het bedrag hangt af van zijn ervaring en leeftijd.
De secundaire arbeidsvoorwaarden verschillen per bedrijf. Vaak gelden in ieder geval een werktelefoon, doorbetaalde vakantiedagen en scholingsmogelijkheden.
Meer weten over het salaris Publieksvoorlichter
Hoe word je een Publieksvoorlichter?
Een Publieksvoorlichter moet een HBO of WO opleiding hebben. Een baan als Publieksvoorlichter start met een van de volgende opleidingen: Communicatie (HBO), Journalistiek (HBO), Media, Informatie en Communicatie (HBO), Communicatiewetenschappen (WO) en Communicatie- en informatiewetenschappen (WO).
Opleidingen, cursussen en trainingen tot Publieksvoorlichter
Er zijn geen opleidingen Publieksvoorlichter aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Publieksvoorlichter in werkt
Bekijk alle opleidingen AlgemeenOmscholen tot Publieksvoorlichter
Je kan op verschillende manieren omscholen tot Publieksvoorlichter. Zelfstandig of georganiseerd.
Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Publieksvoorlichter
Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Publieksvoorlichter
Als je Publieksvoorlichter wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Publieksvoorlichter zijn de volgende zaken belangrijk:
Interesse en Motivatie Publieksvoorlichter
Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen.
Wat doet een Publieksvoorlichter?
Competenties Publieksvoorlichter
Een Publieksvoorlichter heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.Steekwoorden: inlevingsvermogen, veranderingen, flexibiliteit
Omschrijving
Deze mensen blijven doorwerken en presenteren ondanks veranderende omstandigheden. Op het moment van een verandering zijn deze mensen in staat om snel om te schakelen van de oude naar de nieuwe situatie. Daarbij houden deze mensen het overzicht en in crisissituaties weten ze hun taken goed af te ronden.
Sterke punten
Deze mensen hebben vaak een goede discipline en ze zijn stressbestendig. Veranderingen kunnen behoorlijk grote gevolgen hebben en zij weten hier goed mee om te gaan. Daarnaast zijn deze mensen flexibel en kunnen ze zich goed inleven in de situatie. Dat laatste zorgt ervoor dat aanpassen gemakkelijker wordt. Flexibiliteit laten zij zien wanneer zij binnen een verandering zich gemakkelijk aanpassen aan de nieuwe situatie.
Zwakke punten
Teveel aanpassen zorgt ervoor dat je onzeker overkomt. In de zakelijke sfeer kan het voorkomen dat mensen niet meer naar de mening van deze mensen vragen. Het is van belang dat deze personen af en toe van zich laten horen, zo is het duidelijk dat zij ook een mening hebben.
Steekwoorden: analytisch vermogen, initiatief ontplooien, inzicht in omgeving, inlevingsvermogen
Omschrijving
Deze personen lopen vaak voorop en herkennen situaties. Ze weten vervolgens hoe ze deze het beste kunnen aanpakken. Deze personen leggen verbanden tussen verleden, heden en proberen hier in de toekomst op in te spelen.
Sterke punten
Deze personen hebben over het algemeen een sterk ontwikkeld analytisch vermogen. Ze leggen verbanden en scheiden hoofd- en bijzaken. Daarnaast nemen deze personen vaak initiatief en proberen ze zich in te leven in de situatie en andere personen.
Zwakke punten
Doordat deze personen veel van te voren weren, kan ze voorspelbaar overkomen. Door sommige mensen wordt dit als saai ervaren. Verder kan deze competentie de creativiteit beperken. Doordat veel zaken van tevoren vast liggen, is er minder ruimte voor creatieve oplossingen.
Steekwoorden: bemiddelen, onderhandelen, overtuigen, voor zichzelf opkomen
Omschrijving
Deze personen proberen het goed te doen voor zichzelf en voor iemand anders. Per situatie bekijken assertieve mensen de voor- en nadelen voor beide partijen. In bepaalde situaties zullen deze personen eerder voor zichzelf opkomen en in andere situaties geven ze de ander zijn zin. Ze gaan confrontaties niet uit de weg en vinden het fijn om zo nu en dan wat tegengas te krijgen.
Sterke punten
Deze personen hebben lef nodig om voor zichzelf en een ander op te komen. Daarbij kunnen ze goed luisteren en anderen overtuigen. Ze geven de ander de ruimte om te praten en zullen zelf ook proberen iemand te overtuigen van hun standpunt.
Zwakke punten
In bepaalde situaties kunnen deze personen ervoor kiezen om hun gelijk te halen. Daarentegen kan het ook voorkomen dat deze personen bewust de ander zijn zin geven. Omdat dit niet vast staat, kan het zijn dat deze personen wispelturig overkomen.
Steekwoorden: beslissingen, argumenten, overtuigen, durf
Omschrijving
Deze personen durven beslissingen te nemen. Dit doen ze bijvoorbeeld door een bepaalde actie uit te voeren of een regel in te stellen. Deze besluitvaardige personen stellen hun beslissingen niet uit tot ze alle informatie hebben, zij proberen zo snel mogelijk de knoop door te maken. Bij eventuele consequenties kan hij terugkomen op de beslissing en een andere keuze maken. De persoon weet de beslissingen op een goede manier te onderbouwen.
Sterke punten
Deze personen weten anderen te overtuigen van hun besluit, ze gebruiken hierbij verschillende argumenten die passen bij hun standpunt. Voor het nemen van besluiten is lef nodig, hierover beschikt deze besluitvaardige persoon dan ook.
Zwakke punten
Aan het nemen van beslissingen zitten risico’s en deze risico’s kunnen gevolgen hebben. Op het moment dat deze persoon te snel teveel beslissingen neemt, kan hij roekeloos worden en zijn oog voor het resultaat verliezen. Het is dan ook van belang dat deze persoon op het juiste moment de juiste beslissing neemt en goed nadenkt over de voor- en nadelen ervan.
Steekwoorden: discipline, betrouwbaar, structureel, loyaal
Omschrijving
Integere mensen voeren zorgvuldig hun taken uit. Ze houden hierbij rekening met de geldende sociale en ethische normen ten aanzien van gevoelige informatie, contact met anderen en posities en belangen. Deze mensen houden zichzelf verantwoordelijk voor hun werkzaamheden. Moraliteit staat hoog in het vaandel bij deze mensen.
Sterke punten
Deze mensen zijn eerlijk, betrouwbaar en bekijken alles vanuit een moreel oogpunt. Verder zijn integere mensen vaak erg gestructureerd en raken ze bij tegenslag niet van hun stuk. Bovendien zijn deze mensen vaak erg beheerst. Deze mensen worden ook wel vaak loyaal genoemd.
Zwakke punten
Integere mensen hebben vaak moeite met zeggen wat ze bedoelen. Ze hebben moeite met de informatie helder en duidelijk te verspreiden. Verder laten zij zich snel afleiden van hun werkzaamheden. Sommige integere mensen zijn goed in het manipuleren van anderen. Ze houden bewust informatie achter, of ze zijn loslippig met betrekking tot vertrouwelijke informatie. Dit gebeurt vaak met het oog op het eigenbelang.
Steekwoorden: spontaan, relaties, nieuwe contacten, sociabiliteit
Omschrijving
Deze mensen bouwen relaties en netwerken op met verschillende mensen. En deze netwerken en relaties gebruiken ze om in de toekomst zaken voor elkaar te krijgen. Deze netwerkers zijn vaak in het gezelschap van anderen en leggen vaak gemakkelijk contact met mensen. Ook vinden deze mensen het leuk om nieuwe dingen uit te proberen om op die manier nieuwe contacten te leggen. Ze brengen mensen binnen in hun netwerk met elkaar in contact zodat zij hier hun voordeel mee kunnen doen.
Sterke punten
Deze mensen nemen vaak initiatief op verschillende gebieden. Op een proactieve manier proberen ze nieuwe relaties te leggen. Deze mensen kunnen vaak goed luisteren en zich inleven in andere personen. Deze netwerkers zijn hulpvaardig, spontaan en erg sociaal.
Zwakke punten
Mensen die te graag willen netwerken kunnen ‘gemaakt’ overkomen en opdringerig overkomen. Het lijkt ze niet meer te gaan om de persoon maar puur om hun netwerk uit te breiden. Daarnaast kunnen ze zich ook teveel inleven in anderen. Het lijkt dan of ze zich overal mee willen bemoeien.
Steekwoorden: structureel, kritisch, resultaat- en taakgericht, prioriteiten
Omschrijving
Voordat deze mensen beginnen aan de uitvoer van een bepaalde taak, hebben zij een goede werkplanning gemaakt. De complete opdracht staat structureel uitgewerkt in een plan van aanpak. Hierbij gebruiken deze mensen het doel van de opdracht als uitgangspunt, vervolgens hangen zij hier de verschillende taken aan op plus de daarbij behorende prioriteiten.
Sterke punten
Deze mensen werken structureel en kunnen hoofd- en bijzaken goed van elkaar scheiden. Deze mensen zijn zowel resultaat- als taakgericht. Prioriteiten worden hierbij scherp in de gaten gehouden. Deze mensen zijn dan ook vaak kritisch en kijken afzonderlijk naar de verschillende deeltaken.
Zwakke punten
Mensen die teveel plannen en organiseren verliezen soms hun spontaniteit, hierdoor kan ook de creativiteit achteruit gaan. Het kan voor deze mensen moeilijk zijn om hun eigen ideeën los te laten en ook anderen input te laten geven. Daarnaast kunnen sommige mensen die van plannen en organiseren houden niet goed tegen verandering. Zij laten zich dan nog weleens van de wijs brengen.
Steekwoorden: boodschap, structureel, publiek, resultaatgericht
Omschrijving
Deze mensen kunnen op een duidelijke en heldere manier hun boodschap overbrengen. Zij stemmen hun presentatie af op het publiek. Deze presentatoren maken hierbij vaak gebruik van middelen als PowerPoint, hand-outs of digitale beelden. Deze middelen sluiten goed aan bij het verhaal en op deze manier wordt de boodschap overgebracht op het publiek.
Sterke punten
Goede presentatoren kunnen gestructureerd een verhaal vertellen, maar ook spontaan reageren op onverwachte situaties. Daarnaast zijn ze resultaatgericht: ze willen de boodschap overbrengen. Ook hebben deze mensen vaak weinig last van zenuwen.
Zwakke punten
Mensen die teveel willen presenteren kunnen gemaakt overkomen. Zij hebben soms een onnatuurlijke houding en reageren op een verkeerde manier op onverwachte situaties.
Vaardigheden Publieksvoorlichter
- Uitdrukkingsvaardigheid
- Ontspannenheid
- Prioriteiten stellen
- Grenzen aangeven
- Beslissingen nemen
- Afwegen
- Voorbereiden
- Gestructureerd werken
- Improvisatievermogen
- Inlevingsvermogen
- Omgaan met veranderingen
- Flexibiliteit
- Analytisch vermogen
- Initiatief ontplooien
- Inzicht in omgeving
- Betrouwbaarheid
- Consequent handelen
- Loyaliteit
- Luistervaardigheid
- Kansen zien
- Contacten leggen
Wat voor persoonlijkheid heeft een Publieksvoorlichter nodig?
Om het eigen bedrijf/instelling goed te presenteren is het essentieel dat de Publieksvoorlichter loyaal is aan het bedrijf (Loyalist) en goed op de hoogte is van het bedrijf, maar ook van de omgeving. De Publieksvoorlichter weet wat er speelt, kent de politieke discussies en weet van de zorgen van omwonenden. Allertheid is een must (Waarnemer). Daarnaast is diplomatie ook een benodigde eigenschap.
Wat voor persoonlijkheidstype is de Loyalist? De loyalist is een zeer trouw persoon. Je vindt hieronder de sterke en zwakke kanten van dit persoonstype, zoals het beschreven is in het enneagram.
Sterke eigenschappen
De loyalist is door diens twijfel in anderen zelf erg punctueel, concreet en probleemgericht. Daarnaast heeft de loyalist een goede intuïtie en is hij trouw. Vaak ondersteunt hij het gezag op alle mogelijke manieren. Verder is hij door zijn twijfel en behoefte aan controle goed in het opsporen van fouten en het opzetten en controleren van processen.
Zwakke eigenschappen
De loyalist is erg slecht in het vertrouwen van anderen, en daardoor vaak erg onrustig en teruggetrokken. Door de angst is het moeilijk voor de loyalist om de gevoelens van anderen en die van zichzelf te onderscheiden, waardoor de twijfel in anderen ook erg subjectief is. Ook kan hij zich door zijn twijfel gaan verzetten tegen het gezag.
Omgang
Een loyalist is over het algemeen prettig in de omgang. Hij laat het nooit zien als er iets mis is, maakt grapjes en komt zijn afspraken altijd na. Wel kan de loyalist onrustig zijn in de omgang. Dit kan leiden tot misverstanden. De verhouding tot de autoriteit kan verder tot stroeve relaties met collega’s leiden.
Wat voor persoonlijkheidstype is de waarnemer?
De waarnemer ziet vaak de details die een ander niet kent. Je vindt hieronder de sterke en zwakke kanten van dit persoonstype, zoals het beschreven is in het enneagram.
Sterke eigenschappen
De waarnemer is vaak specialist op een bepaald vakgebied en bezit daarmee veel en diepgaande kennis over zaken. Ook heeft hij een sterke motivatie om te werken en is hij analytisch, eerlijk en intellectueel. De waarnemer kan goed hoofd- en bijzaken scheiden. Tevens is de waarnemer door diens onafhankelijke, afstandelijke natuur goed in het houden van geheimen en is hij objectief.
Zwakke eigenschappen
De waarnemer is door diens persoonlijkheid slecht in het onderhouden van menselijk contact en persoonlijke relaties. Door de nadruk op het intellectuele, is het moeilijk voor de waarnemer om spontane dingen te doen. De waarnemer kan dus ook gesloten en afstandelijk zijn.
Omgang
De waarnemer is goed in luisteren, en sterk als het gaat om het eigen vakgebied. Verder is het moeilijk voor een waarnemer om met anderen te praten. Hij heeft ook meestal geen behoefte om over zogenaamde “onbenulligheden” te praten. Conflicten worden vermeden.
Eigenschappen Publieksvoorlichter
- Trouw
- Integriteit
- Punctueel
- Waarnemendheid
- Gedetailleerdheid
- Leergierigheid
Wat zijn de baankansen voor een Publieksvoorlichter?
De meeste bedrijven hebben maar een Publieksvoorlichter in dienst. Dus erg veel groeiruimte is er niet binnen het vak. Communicatiemanager is een mogelijkheid, evenals Manager Corporate Affairs. Deze laatste is een bruggenbouwer tussen de organisatie en de politiek.
De actuele kans op werk voor een Publieksvoorlichter
Het beroep Publieksvoorlichter is onderdeel van de beroepsfamilie Communicatie- en public relations adviseurs. De kans op werk voor de beroepsfamilie Communicatie- en public relations adviseurs is in de huidige periode zeer goed
Huidige aantal vacatures
0
Baankans Publieksvoorlichter
Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen
Doorgroei mogelijkheden Publieksvoorlichter
Het beroep Publieksvoorlichter is onderdeel van de beroepsfamilie Communicatie- en public relations adviseurs.
Verwante beroepen Publieksvoorlichter
Mogelijke specialisaties voor een Publieksvoorlichter
Doorgroei beroepen voor een Publieksvoorlichter
Waar werkt een Publieksvoorlichter?
Veel (grotere) organisaties hebben een Publieksvoorlichter in dienst. Zowel commerciele bedrijven, overheden, de zorg sector als charitatieve instellingen bedienen hun publiek met behulp van een Publieksvoorlichter. Aan een goede relatie met klanten, belanghebbenden en pers wordt steeds meer zorg besteed middels een professionele voorlichter.
Met wie werkt een Publieksvoorlichter samen?
Binnen de organisatie communiceert de Publieksvoorlichter met praktisch alle afdelingen. Het beleid zal de Publieksvoorlichter afstemmen met het management team. Om volledig op de hoogte te zijn van alles wat speelt binnen de organisatie en om vragen naar tevredenheid te kunnen beantwoorden, heeft de Publieksvoorlichter contact met alle afdelingen. Uiteraard is dit afhankelijk van de timing. Op het moment dat er vragen komen over het nieuwe assortiment, heeft de Publieksvoorlichter contact met de afdeling Inkoop.
Buiten de organisatie heeft de Publieksvoorlichter ook een uitgebreid netwerk: landelijke en lokale pers, omwonenden, consumentenverenigingen, de overheid, politieke partijen.
- Managementteam
- Afdelingsleiders
- Inkoopmedewerkers
Verwante beroepen Publieksvoorlichter:
Opleiding: Cursus / Bijscholing HBO WO
Baankans: Goed
Baankans
Alles over het beroep Publieksvoorlichter in één oogopslag
Sector:
Beroepsgroep:
Competenties:
Netwerk:
- Managementteam
- Afdelingsleiders
- Inkoopmedewerkers
Salarisindicatie:
- Van €1800 tot €3000