Sociaal Geograaf: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden
Sociaal Geograaf: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden
Dus je wilt misschien wel werken als Sociaal Geograaf? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je Sociaal Geograaf wilt worden.
Informatie over omscholing, wat je gaat doen als Sociaal Geograaf, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.
Alles over het werken als Sociaal Geograaf
Vacatures Sociaal Geograaf
Vacatures laden...
Wat is een Sociaal Geograaf?
Een Sociaal Geograaf houdt zich bezig met de ruimtelijke inrichting van een bepaald gebied. De vragen die een Sociaal Geograaf zich stelt zijn: “Waar?” en “Waarom daar?”. Deze vragen worden beantwoord door onderzoek te doen naar het bepaald gebied. Doordat de ruimte van een gebied, zoals in Nederland, schaars is, wilt men deze ruimte zo optimaal mogelijk benutten.
Een Sociaal Geograaf kan werkzaam zijn voor zowel de overheid als voor private bedrijven. Het doel van het onderzoek van een Geograaf, en daarmee samenhangend zijn werkzaamheden, zijn bij beide werkgevers verschillend. Een sociaal geograaf werkzaam bij de overheid zal zijn onderzoek richten op de gebieden waar de overheid verantwoordelijk voor is. Zo kan een Sociaal Geograaf landelijk onderzoek doen naar de vorming van steden door de jaren heen en om op die manier inzicht te verkrijgen in de redenen van burgers om op een bepaalde plaats te wonen. Het advies dat een Sociaal Geograaf daarover kan overhandigen kan van invloed zijn op het huisvestingsbeleid van de overheid.
In de private sector kan het onderzoek van een Sociaal Geograaf zich op verschillende onderdelen richten. Een Sociaal Geograaf werkzaam bij een woningbouwvereniging kan onderzoek doen naar de vraag naar een bepaald type woning in een bepaald gebied. Door het advies dat een Sociaal Geograaf vervolgens aan de woningbouwvereniging uitbrengt kan deze beter inspelen op de behoeften van de potentiele huizenkopers. Een ander voorbeeld van een Sociaal Geograaf werkzaam binnen de private sector is een Sociaal Geograaf werkzaam bij een winkelketen. Zijn onderzoek kan zich richten op waar de behoefte van het winkelend publiek naar een nieuw winkelcentrum het grootst is. De werkzaamheden van de Sociaal Geograaf bestaat dan uit het vinden van antwoorden op de onder andere de vragen: ”Waar winkelen mensen uit een bepaalde wijk het meest?” en “Waarom winkelen mensen daar het meest?”.
Past het beroep Sociaal Geograaf bij jou?
Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Bekijk actuele vacatures die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid.
Bekijk jouw baansuggestiesHeb je wel eens gedacht aan?
Omscholen naar een beroep met baankansen?Vacatures laden...
Vacatures Sociaal Geograaf per niveau
Vacatures Sociaal Geograaf per stad
Vacatures Sociaal Geograaf Alkmaar
Vacatures Sociaal Geograaf Almelo
Vacatures Sociaal Geograaf Almere
Vacatures Sociaal Geograaf Alphen aan den Rijn
Vacatures Sociaal Geograaf Amersfoort
Vacatures Sociaal Geograaf Amstelveen
Vacatures Sociaal Geograaf Amsterdam
Vacatures Sociaal Geograaf Apeldoorn
Vacatures Sociaal Geograaf Arnhem
Vacatures Sociaal Geograaf Assen
Vacatures Sociaal Geograaf Bergen op Zoom
Vacatures Sociaal Geograaf Breda
Vacatures Sociaal Geograaf Capelle aan den IJssel
Vacatures Sociaal Geograaf Delft
Vacatures Sociaal Geograaf Den Bosch
Vacatures Sociaal Geograaf Den Haag
Vacatures Sociaal Geograaf Den Helder
Vacatures Sociaal Geograaf Deventer
Vacatures Sociaal Geograaf Doetinchem
Vacatures Sociaal Geograaf Dordrecht
Vacatures Sociaal Geograaf Ede
Vacatures Sociaal Geograaf Eindhoven
Vacatures Sociaal Geograaf Emmen
Vacatures Sociaal Geograaf Enschede
Vacatures Sociaal Geograaf Gouda
Vacatures Sociaal Geograaf Groningen
Vacatures Sociaal Geograaf Haarlem
Vacatures Sociaal Geograaf Haarlemmermeer
Vacatures Sociaal Geograaf Heerlen
Vacatures Sociaal Geograaf Helmond
Vacatures Sociaal Geograaf Hengelo
Vacatures Sociaal Geograaf Hilversum
Vacatures Sociaal Geograaf Hoogeveen
Vacatures Sociaal Geograaf Hoorn
Vacatures Sociaal Geograaf Katwijk
Vacatures Sociaal Geograaf Leeuwarden
Vacatures Sociaal Geograaf Leiden
Vacatures Sociaal Geograaf Lelystad
Vacatures Sociaal Geograaf Maastricht
Vacatures Sociaal Geograaf Middelburg
Vacatures Sociaal Geograaf Nieuwegein
Vacatures Sociaal Geograaf Nijmegen
Vacatures Sociaal Geograaf Oss
Vacatures Sociaal Geograaf Purmerend
Vacatures Sociaal Geograaf Roermond
Vacatures Sociaal Geograaf Roosendaal
Vacatures Sociaal Geograaf Rotterdam
Vacatures Sociaal Geograaf Schiedam
Vacatures Sociaal Geograaf Spijkenisse
Vacatures Sociaal Geograaf Terneuzen
Vacatures Sociaal Geograaf Tilburg
Vacatures Sociaal Geograaf Utrecht
Vacatures Sociaal Geograaf Veenendaal
Vacatures Sociaal Geograaf Venlo
Vacatures Sociaal Geograaf Vlaardingen
Vacatures Sociaal Geograaf Westland
Vacatures Sociaal Geograaf Zaanstad
Vacatures Sociaal Geograaf Zeist
Salarisschaal Sociaal Geograaf
Wat verdient een Sociaal Geograaf?
Het salaris van een Sociaal Geograaf is sterk afhankelijk bij wat voor organisatie hij werkzaam is. Zo verdient een Sociaal Geograaf die werkzaam is bij de overheid gemiddeld minder dat een Sociaal Geograaf werkzaam in de private sector. Een Sociaal Geograaf bij een universiteit kan ook goed verdienen.
Meer weten over het salaris Sociaal Geograaf
Hoe word je een Sociaal Geograaf?
De opleiding tot Sociaal Geograaf is een opleiding van WO-niveau. De opleiding staat bekend als de opleiding ‘Sociale geografie en planologie’. Zoals de naam al doet vermoeden, wordt er in eerste instantie lesgegeven in deze twee expertises. Na het eerste jaar wordt gekozen voor een van deze gebieden, waarna de student de resterende twee jaar in dit gebied onderwezen wordt. Na het kiezen voor ‘Sociale geografie’ en het succesvol afronden van deze opleiding, is een student een Sociaal Geograaf.
Opleidingen, cursussen en trainingen tot Sociaal Geograaf
Er zijn geen opleidingen Sociaal Geograaf aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Sociaal Geograaf in werkt
Bekijk alle opleidingen OnderzoekOmscholen tot Sociaal Geograaf
Je kan op verschillende manieren omscholen tot Sociaal Geograaf. Zelfstandig of georganiseerd.
Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Sociaal Geograaf
Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Sociaal Geograaf
Als je Sociaal Geograaf wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Sociaal Geograaf zijn de volgende zaken belangrijk:
Interesse en Motivatie Sociaal Geograaf
Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen.
Wat doet een Sociaal Geograaf?
Competenties Sociaal Geograaf
Een Sociaal Geograaf heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.Steekwoorden Competentie Accuratesse:
precies, netjes, oog voor detail, kritisch, perfectionisme
Omschrijving
Deze mensen leveren werk waarin geen fouten naar voren komen. Deze mensen werken gestructureerd en corrigeren meerdere malen het werk. In het werk van anderen, zien deze personen ook vaak de fouten. Deze personen hebben vaak oog voor detail en zien snel verbanden tussen zaken. Ook onder werkdruk blijven deze mensen accuraat werken.
Sterke punten
Hun oog voor detail zorgt voor foutloze documenten en goed voorbereide taken en gebeurtenissen.
Zwakke punten
Accuraat werken zorgt voor foutloos werk, maar kan ook veel tijd kosten. Dit kan voor de omgeving frustrerend zijn. Daarnaast wordt deze competentie weleens gekoppeld aan de term ‘muggenziften’.
Steekwoorden: analytisch vermogen, overtuigen, vragen stellen, accuratesse
Omschrijving
Deze mensen beoordelen en analyseren opdrachten op hun eigen manier. Ze leggen een lijst met criteria langs de opdracht en bekijken zo bijvoorbeeld de haalbaarheid van de opdracht. Bij iedere taak stellen zij zichzelf verschillende vragen en plaatsen vervolgens kanttekeningen. Over het algemeen beschikken deze mensen over een brede kennis en zijn ze goed op de hoogte van hun omgeving.
Sterke punten
Deze mensen kunnen vaak ook goed analyseren. Omdat ze erg precies zijn, bekijken ze taken vanuit verschillende perspectieven. Daarnaast werken kritische mensen accuraat en netjes. Ook overtuigen is een eigenschap die past bij kritisch zijn. Kritische mensen bekijken opdrachten vanuit verschillende perspectieven en stellen vervolgens argumenten op. Deze argumenten gebruiken ze vervolgens om anderen op een goede manier te overtuigen.
Zwakke punten
Mensen die te kritisch zijn, kunnen overkomen als de zogenaamde ‘pietlutten’. Verder kunnen deze mensen weleens star overkomen. Zij zijn te kritisch en willen hun mening niet bijstellen. Hierdoor kan een discussie weleens lastig zijn.
Steekwoorden: structureel, plannen en organiseren, resultaat, perfectionistisch
Omschrijving
Deze mensen hebben details en procedures goed in hun hoofd zitten. Deze personen letten bij opdrachten op de details, zij controleren bijvoorbeeld de spelling en houden zich bezig met de vormgeving. Daarnaast houden deze mensen zich vaak bezig met de planning en organisatie van werkzaamheden.
Sterke punten
Deze mensen zijn precies en werken structureel. Zij kijken met een kritisch oog naar opdrachten. Daarnaast beschikken deze mensen ook vaak over de competentie ‘plannen en organiseren’. Zij hebben een goed beeld in het hoofd van het resultaat en de taken die uitgevoerd moeten worden.
Zwakke punten
De kritische houding kan ervoor zorgen dat de omgeving hen ziet als ‘pietluttig’. Verder kan het zijn dat ze zo opgaan in details dat de creativiteit van deze mensen eronder lijdt. Ook kunnen ze doorslaan en hoofdzaken uit het oog verliezen.
Steekwoorden: analytisch vermogen, structureel, zelfkennis, visie
Omschrijving
Deze mensen kunnen zuiver en helder redeneren. Deze personen houden rekening met feiten en gebruiken verschillende perspectieven om een oordeel te vormen over bijvoorbeeld een werksituatie. Daarnaast beoordelen zij bijvoorbeeld de haalbaarheid en de planning van een opdracht.
Sterke punten
Deze mensen zijn vaak erg gestructureerd en scheiden dan ook de hoofd- van de bijzaken. Verder hebben deze mensen over het algemeen vaak een goed ontwikkeld analytisch vermogen. Zij bekijken zaken vanuit verschillende perspectieven. Daarnaast beschikken deze mensen vaak over een goede zelfkennis, ze bekijken hun eigen presteren ook vanuit verschillende visies.
Zwakke punten
Wanneer er teveel wordt geoordeeld, kan dit demotivatie oproepen. Dit gebeurt met name dan bij anderen. Deze mensen oordelen dan overal over, ook wanneer het hen niet wordt gevraagd. Dit kan zorgen voor onderlinge irritaties. Als laatste kunnen deze mensen hun eigen oordeel op nummer één zetten, hierdoor kan het zijn dat de omgeving zich achtergesteld voelt.
Steekwoorden: doorzetters, zorgvuldig, eigenwijs, ambitieus
Omschrijving
Bij deze mensen staat het resultaat centraal. Zij spannen zich in om dit resultaat te behalen. Zij laten zich niet van de wijs brengen door extra werk, tegenvallers of tijdsdruk. Onderweg weten ze problemen op te lossen en daarbij het resultaat voor ogen te houden.
Sterke punten
Deze mensen gaan net zo lang door totdat ze hun doel behaald hebben. Ze werken accuraat en zorgvuldig. Deze mensen hebben vaak ook veel discipline en doorzettingsvermogen, ze voelen zich goed wanneer het beoogde doel behaald is. Deze personen hebben een bepaalde mate van prestatiedrang, hierdoor kunnen ze zowel zichzelf als anderen goed motiveren.
Zwakke punten
De manier waarop deze mensen tot het resultaat komen is niet zo belangrijk. Hierdoor kunnen er wel fouten gemaakt worden. Andere mensen kunnen door deze persoon ook benadeeld worden. Deze resultaatgerichte mensen zijn teveel met het resultaat bezig, zodat ze hun omgeving vergeten. Maar ook bij henzelf kan de prestatiedrang leiden tot problemen. Zij willen zo graag presteren dat ze een verhoogd risico lopen op bijvoorbeeld een burn-out.
Vaardigheden Sociaal Geograaf
- Zorgvuldigheid
- Oog voor detail
- Nauwkeurigheid
- Gestructureerd werken
- Accuratesse
- Analyseren
- Evalueren
- Redeneren
- Analytisch vermogen
- Inlevingsvermogen
- Logisch redeneren
- Doelgericht werken
- Doorzettingsvermogen
- Ambitie
Wat voor persoonlijkheid heeft een Sociaal Geograaf nodig?
Een Sociaal Geograaf is een succesvolle werker, omdat hij doelgericht en zelfverzekerd zijn werkzaamheden moet verrichten. Dit omdat hij alleen op die manier een nuttig advies dan wel onderzoeksresultaat kan bewerkstelligen. Naast een succesvolle werker is een Sociaal Geograaf een waarnemer. Hij doet onderzoek naar de ruimtelijke ordening van een bepaald gebied. Dit onderzoek zal hij alleen kunnen verrichten als hij nauwkeurig, analytisch en inzichtelijk te werk gaat.
Wat voor persoonlijkheidstype is de Succesvolle Werker?
De succesvolle werker wil je graag als personeel hebben. Je vindt hieronder de sterke en zwakke kanten van dit persoonstype, zoals het beschreven is in het enneagram.
Sterke eigenschappen
De succesvolle werker is doelgericht, efficiënt, zelfverzekerd en motiverend. Ook is hij energiek, gedreven en optimistisch. Daardoor kan hij goed leiding geven. Hij richt zich op eenvoud. Als een probleem complex is, maakt hij het simpel en overzichtelijk.
Zwakke eigenschappen
De succesvolle werker kan narcistisch zijn en wil mislukkingen weg wensen, waardoor het probleem soms alleen maar zal verergeren. Hij kan kort door de bocht zijn en ongevoelig zijn tegenover collega's.
Omgang
In de omgang met anderen is de succesvolle werker erg strategisch. Dit kan motiverend werken, maar kan mensen ook angst aanjagen. Mensen worden door een succesvolle werker vaak gezien als middelen. In persoonlijke relaties is de succesvolle werker vaak recht-door-zee en accepterend, maar ook ongeduldig en geobsedeerd door werk.
Wat voor persoonlijkheidstype is de waarnemer?
De waarnemer ziet vaak de details die een ander niet kent. Je vindt hieronder de sterke en zwakke kanten van dit persoonstype, zoals het beschreven is in het enneagram.
Sterke eigenschappen
De waarnemer is vaak specialist op een bepaald vakgebied en bezit daarmee veel en diepgaande kennis over zaken. Ook heeft hij een sterke motivatie om te werken en is hij analytisch, eerlijk en intellectueel. De waarnemer kan goed hoofd- en bijzaken scheiden. Tevens is de waarnemer door diens onafhankelijke, afstandelijke natuur goed in het houden van geheimen en is hij objectief.
Zwakke eigenschappen
De waarnemer is door diens persoonlijkheid slecht in het onderhouden van menselijk contact en persoonlijke relaties. Door de nadruk op het intellectuele, is het moeilijk voor de waarnemer om spontane dingen te doen. De waarnemer kan dus ook gesloten en afstandelijk zijn.
Omgang
De waarnemer is goed in luisteren, en sterk als het gaat om het eigen vakgebied. Verder is het moeilijk voor een waarnemer om met anderen te praten. Hij heeft ook meestal geen behoefte om over zogenaamde “onbenulligheden” te praten. Conflicten worden vermeden.
Eigenschappen Sociaal Geograaf
- Enthousiasme
- Zelfverzekerdheid
- Ondernemendheid
- Waarnemendheid
- Gedetailleerdheid
- Leergierigheid
Wat zijn de baankansen voor een Sociaal Geograaf?
De arbeidsmarkt van een Sociaal Geograaf is goed. Dit komt grotendeels doordat het werk van een Sociaal Geograaf betrekking heeft op de ruimtelijke inrichting van een gebied of van een land en dat de vraag naar Sociaal Geografen hierdoor zowel op grote als op kleine schaal is . Er komen steeds meer mensen bij in de wereld en zowel bedrijven als overheden zijn geïnteresseerd in de optimale benutting van de beschikbare ruimte.
Doorgroeimogelijkheden in de lijn van de dezelfde werkzaamheden heeft een Sociaal Geograaf weinig, omdat een vrij specifiek beroep is. Een Sociaal Geograaf kan wel een andere richting op dan het doen van onderzoek. Hierbij kan gedacht worden aan lesgeven in de geografie.
De actuele kans op werk voor een Sociaal Geograaf
Het beroep Sociaal Geograaf is onderdeel van de beroepsfamilie Wetenschappelijk onderzoekers sociale wetenschappen. De kans op werk voor de beroepsfamilie Wetenschappelijk onderzoekers sociale wetenschappen is in de huidige periode goed
Huidige aantal vacatures
0
Baankans Sociaal Geograaf
Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen
Doorgroei mogelijkheden Sociaal Geograaf
Het beroep Sociaal Geograaf is onderdeel van de beroepsfamilie Wetenschappelijk onderzoekers sociale wetenschappen.
Mogelijke specialisaties voor een Sociaal Geograaf
onderzoeker in opleiding (oio) culturele antropologie
assistent in opleiding (aio) culturele antropologie
promovendus culturele antropologie
polemoloog (onderzoeken/publiceren)
assistent in opleiding (aio) sociale wetenschappen
onderzoeker in opleiding (oio) sociale wetenschappen
andragoog (onderzoeken/publiceren)
criminoloog (onderzoeken/publiceren)
andragoloog (onderzoeken/publiceren)
promovendus sociale wetenschappen
arbeidssocioloog (onderzoeken/publiceren)
assistent in opleiding (aio) sociologie
onderzoeker in opleiding (oio) sociologie
wetenschappelijk onderzoeker emancipatieonderzoek
wetenschappelijk onderzoeker minderhedenonderzoek
assistent in opleiding (aio) demografie
Doorgroei beroepen voor een Sociaal Geograaf
Wetenschappelijk onderzoeker kunstwetenschappen
kunsthistoricus (onderzoeken/publiceren)
assistent in opleiding (aio) kunstwetenschappen
onderzoeker in opleiding (oio) kunstwetenschappen
wetenschappelijk onderzoeker industriële vormgeving
wetenschappelijk onderzoeker kunstgeschiedenis
promovendus kunstwetenschappen
Wetenschappelijk onderzoeker muziekwetenschap
assistent in opleiding (aio) muziekwetenschappen
onderzoeker in opleiding (oio) muziekwetenschappen
Wetenschappelijk onderzoeker theaterwetenschap
onderzoeker in opleiding (oio) theaterwetenschappen
assistent in opleiding (aio) theaterwetenschappen
Wetenschappelijk onderzoeker film en televisiewetenschap
assistent in opleiding (aio) film en televisiewetenschappen
onderzoeker in opleiding (oio) film en televisiewetenschappen
promovendus film en televisiewetenschap
Wetenschappelijk onderzoeker communicatie- en informatiewetenschappen
informatiewetenschapper (onderzoeken/publiceren)
assistent in opleiding (aio) communicatie- en informatiewetenschappen
onderzoeker in opleiding (oio) communicatie- en informatiewetenschappen
wetenschappelijk onderzoeker boek- en informatiewetenschappen
promovendus communicatie- en informatiewetenschappen
Wetenschappelijk onderzoeker communicatie
assistent in opleiding (aio) communicatie
onderzoeker in opleiding (oio) communicatie
Waar werkt een Sociaal Geograaf?
Een Sociaal Geograaf is vaak werkzaam als adviseur. Bij wat voor soort bedrijf een Sociaal Geograaf advies geeft is volledig afhankelijk van zijn interessegebied, want er zijn verschillende bedrijven die werkzaam zijn met een Sociaal Geograaf. Zo zijn er Sociaal Geografen die advies geven bij overheidsinstellingen, winkelketens en verkeersbureaus.
Een Sociaal Geograaf kan ook werkzaam zijn als onderzoeker. Ook in deze hoedanigheid zijn er veel verschillende bedrijven waar hij terecht kan, zoals een stedenbouwkundig adviesbureau, bij woningbouwverenigingen of bij een instelling van de overheid.
Met wie werkt een Sociaal Geograaf samen?
Met wie een Sociaal Geograaf tijdens zijn werkzaamheden in contact staat, is afhankelijk bij wat voor soort bedrijf hij werkzaam is. Globaal kan wel gezegd worden dat een Sociaal Geograaf bezig is met het doen van onderzoek, of dit onderzoek nou gericht is op de inrichting van stadsdeel Amsterdam-West of op het vinden van een geschikte locatie voor een nieuw winkelcentrum. De manier waarop het onderzoek gedaan wordt, bepaalt met wat voor soort mensen een Sociaal Geograaf in contact staat. Zo kan het onderzoek gedaan worden door middel van een enquête, waarbij aan mensen op straat gevraagd wordt naar hun interesse in de bouw van een bepaald gebouw of door middel van het vergelijken van aangeleverde informatie.
Naast contact met personen die betrokken zijn bij het onderzoek van een Sociaal Geograaf, heeft hij ook contact met personen binnen de organisatie waar hij werkzaam voor is. Soms is er sprake van een leidinggevende waar rapport aan uitgebracht moet worden en van collega’s waarmee samengewerkt moet worden.
Ook heeft een Sociaal Geograaf intensief contact met de opdrachtgever. Dit contact bestaat in ieder geval uit een intakegesprek, waarbij de opdrachtspecificaties en verwachtingen gegeven worden en uit een overdracht, waarbij de adviezen of de onderzoeksresultaten overhandigd worden.
Verwante beroepen Sociaal Geograaf:
Opleiding: WO
Baankans: Gemiddeld
Baankans
Opleiding: WO
Baankans: Goed
Baankans
Opleiding: WO
Baankans: Goed
Baankans
Alles over het beroep Sociaal Geograaf in één oogopslag
Sector:
Beroepsgroep:
Competenties:
Persoonstype:
Netwerk:
Opleidingsniveau:
Salarisindicatie:
- Van €2402 tot €6300