Socioloog: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden
Socioloog: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden
Dus je wilt misschien wel werken als Socioloog? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je Socioloog wilt worden.
Informatie over omscholing, wat je gaat doen als Socioloog, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.
Alles over het werken als Socioloog
Vacatures Socioloog
Vacatures laden...
Wat is een Socioloog?
Een socioloog bestudeert hoe mensen met elkaar om gaan, niet alleen in de samenleving als geheel, maar ook in specifieke groepen. Dit onderzoek gebruikt de socioloog dan om bijvoorbeeld gedrag te kunnen beinvloeden, mensen samen te laten werken of de bestaande regelgeving aan te laten passen. Dit kan in verband met een geheel land gebeuren, maar ook binnen een enkele organisatie of afdeling binnen die organisate. Een socioloog kan zich zo op vele manieren nuttig maken.
Om mensen te kunnen begrijpen zal een socioloog veel wetenschappelijke artikelen moeten lezen en ook zelf onderzoek verrichten. Dit onderzoek vindt meestal buiten plaats, waar de doelgroep zich bevind. Hoewel de socioloog dus wel een wetenschapper is, zal die niet veel tijd in een lab doorbrengen, maar juist omringd zijn door mensen en daarmee goed overweg dienen te kunnen gaan.
Naast onderzoek zal een socioloog ook vaak gevraagd worden om oplossingen te vinden voor sociologisch relevante problemen. Vaak zijn problemen in een organisatie terug te brengen op miscommunicatie of persoonlijke conflicten. De taak van de socioloog is om deze oorzaken te ontdekken en een praktische oplossing te vinden die voor iedereen werkt en waardoor het bedrijf beter kan draaien.
Sociologen zijn door hun brede vaardigheden en mensenkennis in alle sectoren te vinden. Zo kan men bijvoorbeeld als marktonderzoeker aangesteld worden, of beleidsmedewerker. Elke socioloog komt zo weer op een heel andere plek terecht, afhankelijk van waar men kiest te werken.
Past het beroep Socioloog bij jou?
Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Bekijk actuele vacatures die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid.
Bekijk jouw baansuggestiesHeb je wel eens gedacht aan?
Omscholen naar een beroep met baankansen?Vacatures laden...
Vacatures Socioloog per niveau
Vacatures Socioloog per stad
Vacatures Socioloog Alphen aan den Rijn
Vacatures Socioloog Amersfoort
Vacatures Socioloog Amstelveen
Vacatures Socioloog Bergen op Zoom
Vacatures Socioloog Capelle aan den IJssel
Vacatures Socioloog Den Helder
Vacatures Socioloog Doetinchem
Vacatures Socioloog Haarlemmermeer
Vacatures Socioloog Leeuwarden
Vacatures Socioloog Maastricht
Vacatures Socioloog Middelburg
Vacatures Socioloog Nieuwegein
Vacatures Socioloog Roosendaal
Vacatures Socioloog Spijkenisse
Vacatures Socioloog Veenendaal
Vacatures Socioloog Vlaardingen
Salarisschaal Socioloog
Wat verdient een Socioloog?
Na het afstuderen zal een socioloog vaak een startsalaris van 2300 euro per maand, bruto, ontvangen. Dit kan buiten de publieke sector oplopen tot een salaris van wel 5500 euro per maand, afhankelijk van het werk dat men komt te doen.
Meer weten over het salaris Socioloog
Hoe word je een Socioloog?
Een socioloog heeft een universitaire opleiding Sociologie gevolgd, vaak op Master-niveau.
Opleidingen Socioloog
Omscholen tot Socioloog
Je kan op verschillende manieren omscholen tot Socioloog. Zelfstandig of georganiseerd.
Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Socioloog
Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Socioloog
Als je Socioloog wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Socioloog zijn de volgende zaken belangrijk:
Interesse en Motivatie Socioloog
Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen.
Competenties Socioloog
Een Socioloog heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.Steekwoorden: zelfbewust, integriteit, beheersing, luisteren
Omschrijving
Deze personen herkennen en erkennen een conflict. Door te erkennen dat er een conflict is ontstaan, zetten zij de eerste stap om het conflict op te lossen. Ze bepalen wat de inhoud van het conflict is en hoe deze opgelost kan worden. Ze communiceren hierover met alle betrokken partijen en uiteindelijk zorgen ze ervoor dat het conflict op een nette manier wordt opgelost.
Sterke punten
Deze mensen zijn vaak integer. Tijdens een conflict proberen zij te allen tijde het moraal hoog te houden. Daarbij zijn ze onpartijdig en willen ze het beste resultaat behalen voor alle partijen. Deze personen kunnen vaak ook goed luisteren en overtuigen.
Zwakke punten
Het gevaar van conflictbeheersing is dat de personen die zich hiermee bezighouden als ‘meningloos’ worden bestempeld. Ze bemiddelen tijdens conflicten tussen meerdere partijen, maar nemen soms geen duidelijk standpunt in.
Steekwoorden: luisteren, doelstellingen, motiveren, zelfontwikkeling, resultaatgericht
Omschrijving
Deze personen zijn op de hoogte van alle ontwikkelingen binnen de organisatie en proberen hun kennis in te zetten waar dat mogelijk is.
Sterke punten
Mensen die inzicht hebben in de omgeving kunnen weloverwogen beslissingen nemen. Ze zijn resultaatgericht en maken beslissingen die helpen het doel te bereiken. Ze ontwikkelen zichtzelf en kunnen anderen motiveren zich ook te ontwikkelen.
Zwakke punten
Soms hebben mensen zoveel informatie over hun omgeving, dat ze moeite hebben hoofd- en bijzaken te scheiden. Ze kunnen zich dan verliezen in details en geen heldere beslissingen nemen.
Steekwoorden: inzicht in omgeving, overtuigen, motiveren, onderhandelen
Omschrijving
Deze mensen luisteren goed naar andere mensen. Ze zijn oprecht geïnteresseerd en willen anderen graag helpen. Ze zijn overal van op de hoogte en hebben dus overzicht. Ook luisteren deze mensen goed naar de taken die zij krijgen toegewezen en voeren deze daarom meestal goed uit.
Sterke punten
Goede luisteraars stellen vaak goede vragen of geven feedback op de verkregen informatie. Daarnaast kunnen zij met de verkregen informatie anderen overtuigen en eventueel onderhandelen over verschillende zaken. Een goede luisteraar houdt ook rekening met de dingen die juist niet worden gezegd, de zogenaamde non-verbale communicatie. Ook hier kan hij informatie uithalen.
Zwakke punten
Goed luisteren betekent niet dat je niets mag zeggen. Mensen die alleen maar luisteren kunnen verlegen of teruggetrokken overkomen. Sommige mensen luisteren enkel om dingen voor elkaar te krijgen, zij proberen hun voordeel te doen met de informatie die ze krijgen. Het ontbreekt hen dan aan oprechte interesse.
Steekwoorden Competentie Onafhankelijkheid:
zelfverzekerd, zelfkennis, zelfontwikkeling, kritisch, zelfstandig
Omschrijving
Deze mensen nemen beslissingen op basis van hun eigen overtuigingen en niet zozeer op basis van overtuigingen van anderen. Deze mensen hebben vaak een duidelijke koers en laten zich niet zomaar van de wijs brengen. Zij werken zelfstandig en durven besluiten te nemen. Ze kijken kritisch naar het werk en hun functioneren, waardoor ze zichzelf verder kunnen ontwikkelen.
Sterke punten
Over het algemeen zijn deze mensen zelfverzekerd en beschikken ze over een goede zelfkennis en –ontwikkeling. Zij zetten voor zichzelf een bepaalde koers uit en bewandelen zelfstandig de weg ernaar toe.
Zwakke punten
Onafhankelijke mensen kunnen afstandelijk overkomen. Ze doen vaak dingen zelfstandig en hierdoor kan het voor omgeving lijken alsof ze zich afsluiten. Nog een gevaar van zelfstandig werken is stress. Onafhankelijke mensen vinden het lastig om hulp te vragen, waardoor de werkdruk enorm kan oplopen.
Steekwoorden: ambitieus, doorzettingsvermogen, durf, kansrijk
Omschrijving
Deze mensen hebben kennis op veel verschillende gebieden. Zij zien nieuwe kansen en bedreigingen van de markt en durven nieuwe producten op de markt te lanceren. Zij nemen hierbij risico’s en proberen zakelijke voordelen te behalen. Zij spelen in op ‘gaten’ in de markt. Hierbij proberen zij zowel hun eigen belangen als de belangen van eventuele gebruikers goed in de gaten te houden. Deze ondernemers doen onderzoek naar haalbaarheid, klantvriendelijkheid en proberen hierop te anticiperen.
Sterke punten
Mensen die over deze competentie beschikken zien overal mogelijkheden. Zij creëren kansen en nemen gedurfde besluiten. Deze mensen kunnen hun producten goed verkopen en weten zakelijke contracten binnen te halen. Daarnaast zijn deze mensen echte doorzetters, zij willen graag hun eigen gestelde doelen behalen. Goed kunnen netwerken valt ook onder de competentie ondernemerschap. Deze mensen zijn goed in het contact leggen en houden met mensen.
Zwakke punten
Een valkuil kan zijn dat deze ondernemer teveel risico’s neemt. Daarnaast kan de ondernemer zich ook opdringen aan de kopers. Het ondernemerschap brengt ook een risico met zich mee, deze mensen zetten zich voor 150% in voor de onderneming, hierdoor is de kans groter dat ze overspannen raken van het harde werken.
Vaardigheden Socioloog
- Durf
- Zelfsturing
- Zelfontwikkeling
- Ambitie
- Doorzettingsvermogen
- Integriteit
- Zelfbeheersing
- Bemiddelingskracht
- Luisteren
- Analyseren
- Verbanden leggen
- Luistervaardigheid
- Belangstelling hebben
- Vragen stellen
Wat voor persoonlijkheid heeft een Socioloog nodig?
Een socioloog zal vaak compromissen dienen te maken, tussen diens eigen onderzoeksdoelen en de wensen van de doelgroep, of tussen verschillende partijen binnen een organisatie. Men zal dus onafhankelijk alle kanten van een conflict in kunnen zien en zich toch met iedereen mee kunnen leven, om zo een oplossing te vinden die voor iedereen positief uitwerkt (Bemiddelaar).
Om groepen te kunnen begrijpen zal men dieper moeten kijken dan de uitstraling, naar de innerlijke werkingen en conflicten, om zo een accuraat beeld te kunnnen creeren dat alle aspecten van de groep beslaat (Waarnemer).
Wat voor persoonlijkheidstype is de bemiddelaar? Je vindt hieronder de sterke en zwakke kanten van dit persoonstype, zoals het beschreven is in het enneagram.
Sterke eigenschappen
De bemiddelaar is goed in het helpen van anderen, en is daarin erg empathisch. Door de neutrale houding is de bemiddelaar heel diplomatisch en geduldig. Bij een conflict probeert hij een oplossing te vinden. Ook kan hij goed luisteren en is hij flexibel.
Zwakke eigenschappen
De bemiddelaar zal vaak in gezelschap de eigen doelen vergeten, en daardoor de eigen identiteit verliezen. Daarnaast kan hij door diens voorkeur voor harmonie en de afkeur voor beslissingen als lui en besluiteloos overkomen. Hij heeft tijd nodig om een standpunt te vormen en wil niet de veroorzaker van een conflict zijn.
Omgang
De bemiddelaar is goed, rustig gezelschap. Hij zal zich vaak schikken naar de wil van de groep. Veel eigen input heeft hij niet. In relaties kan de bemiddelaar zichzelf helemaal kwijtraken en daardoor erg gefrustreerd raken.
Wat voor persoonlijkheidstype is de waarnemer?
De waarnemer ziet vaak de details die een ander niet kent. Je vindt hieronder de sterke en zwakke kanten van dit persoonstype, zoals het beschreven is in het enneagram.
Sterke eigenschappen
De waarnemer is vaak specialist op een bepaald vakgebied en bezit daarmee veel en diepgaande kennis over zaken. Ook heeft hij een sterke motivatie om te werken en is hij analytisch, eerlijk en intellectueel. De waarnemer kan goed hoofd- en bijzaken scheiden. Tevens is de waarnemer door diens onafhankelijke, afstandelijke natuur goed in het houden van geheimen en is hij objectief.
Zwakke eigenschappen
De waarnemer is door diens persoonlijkheid slecht in het onderhouden van menselijk contact en persoonlijke relaties. Door de nadruk op het intellectuele, is het moeilijk voor de waarnemer om spontane dingen te doen. De waarnemer kan dus ook gesloten en afstandelijk zijn.
Omgang
De waarnemer is goed in luisteren, en sterk als het gaat om het eigen vakgebied. Verder is het moeilijk voor een waarnemer om met anderen te praten. Hij heeft ook meestal geen behoefte om over zogenaamde “onbenulligheden” te praten. Conflicten worden vermeden.
Eigenschappen Socioloog
- Empathie
- Diplomatiek
- Zorgzaamheid
- Waarnemendheid
- Gedetailleerdheid
- Leergierigheid
Wat zijn de baankansen voor een Socioloog?
Sociologen zijn bij vele soorten organisaties welkom. Als men zich enkel op onderzoek wil richten kan het moeilijk zijn om werk te vinden, maar in de meer praktijk-gerichte banenmarkt zijn altijd wel vacatures te vinden.
Vanuit een positie als bijvoorbeeld beleidsmedewerker kan een socioloog die diens werk goed verstaat hoofd van Human Resources worden, of zelfs op hoger niveau leiding gaan geven over een organisatie.
De actuele kans op werk voor een Socioloog
Het beroep Socioloog is onderdeel van de beroepsfamilie Wetenschappelijk onderzoekers sociale wetenschappen. De kans op werk voor de beroepsfamilie Wetenschappelijk onderzoekers sociale wetenschappen is in de huidige periode goed
Huidige aantal vacatures
0
Baankans Socioloog
Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen
Doorgroei mogelijkheden Socioloog
Het beroep Socioloog is onderdeel van de beroepsfamilie Wetenschappelijk onderzoekers sociale wetenschappen.
Mogelijke specialisaties voor een Socioloog
onderzoeker in opleiding (oio) culturele antropologie
assistent in opleiding (aio) culturele antropologie
promovendus culturele antropologie
polemoloog (onderzoeken/publiceren)
assistent in opleiding (aio) sociale wetenschappen
onderzoeker in opleiding (oio) sociale wetenschappen
andragoog (onderzoeken/publiceren)
criminoloog (onderzoeken/publiceren)
andragoloog (onderzoeken/publiceren)
promovendus sociale wetenschappen
arbeidssocioloog (onderzoeken/publiceren)
assistent in opleiding (aio) sociologie
onderzoeker in opleiding (oio) sociologie
wetenschappelijk onderzoeker emancipatieonderzoek
wetenschappelijk onderzoeker minderhedenonderzoek
assistent in opleiding (aio) demografie
Doorgroei beroepen voor een Socioloog
Wetenschappelijk onderzoeker kunstwetenschappen
kunsthistoricus (onderzoeken/publiceren)
assistent in opleiding (aio) kunstwetenschappen
onderzoeker in opleiding (oio) kunstwetenschappen
wetenschappelijk onderzoeker industriële vormgeving
wetenschappelijk onderzoeker kunstgeschiedenis
promovendus kunstwetenschappen
Wetenschappelijk onderzoeker muziekwetenschap
assistent in opleiding (aio) muziekwetenschappen
onderzoeker in opleiding (oio) muziekwetenschappen
Wetenschappelijk onderzoeker theaterwetenschap
onderzoeker in opleiding (oio) theaterwetenschappen
assistent in opleiding (aio) theaterwetenschappen
Wetenschappelijk onderzoeker film en televisiewetenschap
assistent in opleiding (aio) film en televisiewetenschappen
onderzoeker in opleiding (oio) film en televisiewetenschappen
promovendus film en televisiewetenschap
Wetenschappelijk onderzoeker communicatie- en informatiewetenschappen
informatiewetenschapper (onderzoeken/publiceren)
assistent in opleiding (aio) communicatie- en informatiewetenschappen
onderzoeker in opleiding (oio) communicatie- en informatiewetenschappen
wetenschappelijk onderzoeker boek- en informatiewetenschappen
promovendus communicatie- en informatiewetenschappen
Wetenschappelijk onderzoeker communicatie
assistent in opleiding (aio) communicatie
onderzoeker in opleiding (oio) communicatie
Waar werkt een Socioloog?
Een socioloog kan bij de overheid werken of in de prive-sector, en daarbinnen op een verscheidenheid van posities terechtkomen. Om diens werk goed te doen zal een socioloog altijd uit diens kantoor moeten stappen, om het menselijk gedrag en sociale interacties te kunnen bestuderen en begrijpen. Het werk van een socioloog kan niet gedaan worden zonder onderzoek, alleen het soort onderzoek dat men verricht verschilt, en daarmee ook de plek waar dit gebeurt.
Met wie werkt een Socioloog samen?
Een socioloog zal vaak samenwerken in een team met andere sociologen of aanverwante onderzoekers, soms zelf in een denktank. Men zal deins werk kunnen uitleggen aan een beleidmaker, om zo veranderingen te kunnen initieren. Binnen een bedrijf zal de socioloog vooral met diens directe baas te maken hebben, wat vaak het hoofd van HR zal zijn, of een dergelijk persoon.
De voornaamste relatie die een socioloog aangaat is met de mensen in de gekozen doelgroep, de mensen die de socioloog moet leren te begrijpen en dus goed mee om moet kunnen gaan, of het nu medewerkers zijn of een sociale minderheid.
- Beleidmaker
- Onderzoeker
- Doelgroep
Verwante beroepen Socioloog:
Opleiding: HBO WO MBA
Baankans: Goed
Baankans
Opleiding: HBO WO
Baankans: Zeer goed
Baankans
Alles over het beroep Socioloog in één oogopslag
Sector:
Beroepsgroep:
Persoonstype:
Netwerk:
- Beleidmaker
- Onderzoeker
- Doelgroep
Opleidingsniveau:
Salarisindicatie:
- Van €2300 tot €5500