Sous-chef: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden
Sous-chef: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden
Dus je wilt misschien wel werken als Sous-chef? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je Sous-chef wilt worden.
Informatie over omscholing, wat je gaat doen als Sous-chef, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.
Alles over het werken als Sous-chef
Vacatures Sous-chef
Vacatures laden...
Wat is een Sous-chef?
Een Sous-chef is werkzaam in een keuken en is de assistent van de chef-kok. Dit kan een keuken zijn van bijvoorbeeld een restaurant, hotel of congrescentrum. De Sous-chef vervangt de chef-kok bij afwezigheid. Wanneer de chef-kok wel aanwezig is sturen de Sous-chef en de chef-kok samen het overige keukenpersoneel aan. In grote keukens waar veel personeel aanwezig is, heeft de Sous-chef vooral de leiding op de werkvloer, terwijl de chef-kok meer organisatorische werkzaamheden verricht.
Een belangrijke taak van de Sous-chef is dus het aansturen van de keukenbrigade. Samen met dee chef-kok is de Sous-chef verantwoordelijk voor de gang van zaken in de keuken en de doorloop van de werkzaamheden. Hierbij bewaakt hij de kwaliteit van het werk van het keukenpersoneel en de voortgang hiervan. Ook ziet hij toe op de de naleving van de wettelijke voorschriften op het gebied van veiligheid en hygiëne .Voor een goed verloop geeft de Sous-chef waar nodig aanwijzingen aan andere koks.
Hij is bij afwezigheid van de chef-kok eindverantwoordelijk voor de kwaliteit van de gerechten en het op tijd uitserveren hiervan. Overdag helpt de Sous-chef met de voorbereidingen voor het maken van de gerechten, zoals het voorsnijden van groenten, en 's avonds helpt de Sous-chef met het bereiden van de gerechten.Ook houdt een Sous-chef vaak de voorraad bij en doet bestellingen voor nieuwe en verse producten. Hij levert tevens een bijdrage aan de menukaart door het ontwikkelen en aanpassen van recepten.
Evenals de chef-kok, houdt ook de Sous-chef zich bezig met de financiën van de keuken. Zo levert de Sous-chef cijfers en andere informatie aan voor begrotingen en inversteringen aan het management.
Past het beroep Sous-chef bij jou?
Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Bekijk actuele vacatures die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid.
Bekijk jouw baansuggestiesHeb je wel eens gedacht aan?
Omscholen naar een beroep met baankansen?Vacatures laden...
Vacatures Sous-chef per niveau
Vacatures Sous-chef per stad
Vacatures Sous-chef Alphen aan den Rijn
Vacatures Sous-chef Amersfoort
Vacatures Sous-chef Amstelveen
Vacatures Sous-chef Bergen op Zoom
Vacatures Sous-chef Capelle aan den IJssel
Vacatures Sous-chef Den Helder
Vacatures Sous-chef Doetinchem
Vacatures Sous-chef Haarlemmermeer
Vacatures Sous-chef Leeuwarden
Vacatures Sous-chef Maastricht
Vacatures Sous-chef Middelburg
Vacatures Sous-chef Nieuwegein
Vacatures Sous-chef Roosendaal
Vacatures Sous-chef Spijkenisse
Vacatures Sous-chef Veenendaal
Vacatures Sous-chef Vlaardingen
Salarisschaal Sous-chef
Wat verdient een Sous-chef?
Het loon van een Sous-chef is uiteraard afhankelijk van zijn werkgever. Een kok bij en groot gerenommeerd restaurant zal meer verdienen dan een Sous-chef in een congrescentrum. Ook het aantal werknemers dat door de Sous-chef wordt aangestuurd heeft invloed op het salaris. Hoe meer werkenemers er aangestuurd worden en hoe meer verantwoordelijkheden de Sous-chef heeft, des te hoger zal het salaris uitvallen. Het ligt ergens tussen de €1800 en €2600.
Tevens biedt de horeca CAO 8% vakantiegeld over het bruto jaarsalaris en hebben fulltime medewerkers recht op 25 vakantiedagen per jaar.
Meer weten over het salaris Sous-chef
Hoe word je een Sous-chef?
Er zijn verschillende opleidingen die opleiden tot Kok. Dit zijn voornamelijk MBO opleidingen die erg praktijkgericht zijn.
- Kok (MBO niveau-2)
- Zelfstandig Werkend Kok (MBO niveau-3)
- Gespecialiseerd Kok / Leidinggevende Keuken (MBO niveau-4)
Laatstgenoemde opleiding leidt op tot Leidinggevend Kok of Sous-chef. De andere twee missen de leidinggevende aspecten die nodig zijn voor het beroep van Sous-chef. Om aan de slag te gaan als Sous-chef is ervaring in de keuken vaak vereist en wordt men Sous-chef na eerst een tijd 'gewoon' kok te zijn geweest.
Opleidingen Sous-chef
Omscholen tot Sous-chef
Je kan op verschillende manieren omscholen tot Sous-chef. Zelfstandig of georganiseerd.
Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Sous-chef
Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Sous-chef
Als je Sous-chef wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Sous-chef zijn de volgende zaken belangrijk:
Interesse en Motivatie Sous-chef
Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen.
Competenties Sous-chef
Een Sous-chef heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.Wat betekent de competentie coachen? De competentie coachen heeft de steekwoorden: motiveren, leiderschap, assertiviteit, luisteren
Omschrijving
In teamverband kunnen deze mensen ervoor zorgen dat taken voltooid worden. De coach motiveert anderen, op zowel persoonlijk als zakelijk vlak. De coach is betrokken en wil het beste voor zichzelf en voor de ander. Deze mensen luisteren goed en proberen de juiste vragen te stellen. Op die manier proberen ze anderen een bepaalde ontwikkeling door te laten maken.
Sterke punten
De coaches kunnen anderen vaak goed inspireren en motiveren. Bij tegenslagen zijn dit de mensen die het team en de werkzaamheden weer op gang krijgen. Ze motiveren niet alleen, maar zijn over het algemeen ook goede leiders. Ze kunnen mensen aansturen en begeleiden. Daarnaast zijn deze coaches over het algemeen betrouwbaar en willen ze iedereen graag helpen. Deze mensen zijn vaak zelfverzekerd en willen het beste voor zichzelf en voor de ander.
Zwakke punten
Het is mogelijk dat de betrokkenheid van de coach zo groot wordt, dat de prioriteiten op verkeerde aspecten komen te liggen. Deze grote betrokkenheid kan ervoor zorgen dat anderen zich gecontroleerd voelen.
Steekwoorden: durf, lateraal denken, initiatief, verfrissend
Omschrijving
Bij een project of opdracht is het handig om er een creatieveling bij te hebben. Deze mensen komen vaak met verfrissende ideeën input. Wanneer werkzaamheden vastlopen, kan deze creatieveling met goede oplossingen komen. Creatievelingen kunnen omspringen met veranderende omstandigheden op de werkvloer.
Sterke punten
Deze mensen zijn goed in out-of-the-box denken, zij kunnen vaste patronen of ideeën loslaten en komen met een compleet nieuw perspectief. Deze mensen hebben vaak lef en zijn initiatiefrijk. Zij komen vaak zelf met andere oplossingen.
Zwakke punten
Creatieve mensen hebben vaak veel verschillende ideeën, maar dit kunnen er ook teveel zijn. Deze mensen kunnen dan ook vaker nogal chaotisch overkomen. Hun ideeën bestaan voor het overgrote deel uit losse flodders en duidelijkheid ontbreekt dan. Deze mensen hebben vaak wel een goede sfeer of inspiratie nodig. Ontbreekt het hieraan, dan kan de creatieveling nog weleens vastlopen. Bepaalde creatievelingen kunnen erg eigenwijs zijn, zij hebben dan het idee dat hun plan het beste is.
Steekwoorden competentie Flexibiliteit:
aanpassingsvermogen, assertiviteit, inlevingsvermogen, luisteren, omgaan met verandering
Omschrijving
Deze mensen passen zich aan aan veranderende omstandigheden. Een verandering in de werkzaamheden wordt vlot geaccepteerd door deze personen. Zij kunnen hun eigen denkpatronen loslaten en zich inleven in de gedachten van anderen. Tijdens discussies zijn flexibele personen vaak objectief en proberen ze de standpunten helder te krijgen.
Sterke punten
Deze mensen kunnen zich goed inleven in personen en zich aanpassen aan situaties. Verder zijn deze mensen assertief, zij hebben zelf een bepaald doel, maar kijken ook naar de doelen van anderen. Luisteren en analyseren zijn ook eigenschappen die passen bij de competentie flexibiliteit. Flexibele personen proberen te luisteren naar de meningen van anderen en kunnen deze vervolgens analyseren.
Zwakke punten
Iemand die te flexibel zijn, wordt ook weleens besluiteloos genoemd. Zij vinden alles goed en gaan overal mee akkoord. Er wordt dan snel vanuit gegaan dat deze persoon geen mening heeft en hij kan hierdoor buitengesloten worden.
Steekwoorden: delegeren, luisteren, overtuigen, taken verdelen
Omschrijving
Deze mensen kunnen individuen en groepen aansturen. De leiders maken een goede balans tussen delegeren en bijvoorbeeld regels opleggen. Deze personen leggen anderen uit wat er van hen wordt verwacht. Op die manier kunnen zij een project sturen. Daarbij kunnen leiders de verantwoordelijkheden bij anderen neerleggen.
Sterke punten
Een goede leider kan luisteren, iemand opfleuren, maar ook overtuigen. De leider maakt beslissingen en probeert ervoor iedereen het beste uit te halen. Een goede leider laat dingen los, maar probeert ook overzicht te houden. Ook kan een goede leider anderen inspireren en motiveren om gezamenlijk een doel te bereiken. Hij neemt hierbij het resultaat als uitgangspunt.
Zwakke punten
Sommige leiders willen teveel zelf doen, hierdoor krijgen werknemers niet de kans om zich te ontwikkelen. Ook kan dit voor frustratie en stress zorgen. Ook kunnen leiders het resultaat zo voorop stellen dat de omgeving wegvalt.
Steekwoorden: structureel werken, zakelijk en kalm, energie
Omschrijving
Deze personen kunnen blijven presteren in zware tijden. Ze laten zich niet aan de kant zetten door extra werk, tijdsdruk of tegenvallende resultaten. Het maakt deze personen niet uit hoeveel taken ze nog moeten doen, ze hebben doorzettingsvermogen om de taken af te ronden. Deze personen communiceren duidelijk over hun werkzaamheden en over wat zij wel/of niet willen.
Sterke punten
Ondanks de vele werkzaamheden en taken blijven deze personen rustig. Zij kunnen goed relativeren en hun energie goed verdelen over de verschillende werkzaamheden. Deze personen handelen vaak zakelijk en kalm en op deze manier weten zij ook het overzicht te bewaren. Ook structureel werken valt binnen deze competentie. Op die manier kunnen zij veel werkzaamheden naast elkaar uitvoeren. In zware tijden laten deze stressbestendige personen doorzettingsvermogen zien, ze willen graag de verschillende doelen behalen. Het resultaat staat bij deze personen dan ook centraal.
Zwakke punten
Er bestaat een gevaar dat deze mensen stress niet onderkennen. Hierdoor kan het gebeuren dat zij zichzelf voorbij lopen en lopen zij een verhoogd risico op gezondheidsklachten. De eigenschappen ‘zakelijk’ en ‘kalm’ kunnen ook een zwak punt zijn, deze personen kunnen afstandelijk overkomen naar hun omgeving.
Vaardigheden Sous-chef
- Luistervaardigheid
- Feedback geven
- Stimuleren
- Nieuwe oplossingen bedenken
- Buiten kaders denken
- Durf
- Inlevingsvermogen
- Aanpassingsvermogen
- Lichtvoetigheid
- Besluitvaardigheid
- Delegeren
- Motiveren
- Doorzettingsvermogen
- Incasseringsvermogen
- Rust bewaren
Wat voor persoonlijkheid heeft een Sous-chef nodig?
Omdat een Sous-chef (mede)eindverantwoordelijk is voor de kwaliteit van de gerechten en de doorloop van de werkzaamheden binnen de keuken, is het belangrijk dat hij oog heeft voor kwaliteit. De kwaliteit van de gerechten moet immers te allen tijde bewaakt worden. Hij gaat idealistsch en gedisciplineerd te werk en is vaak kritisch. Als Sous-chef is dit nodig om het kwaliteitsniveau in de keuken hoog te houden. Voor een Sous-chef is het van belang om de orde in de keuken te bewaren (Perfectionist).
Tevens zijn voor de Sous-chef leidinggevende kwaliteiten erg belangrijk. Hij stuurt immers het keukenersoneel aan. Het is dus belangrijk om een sterke en zelfverzekerde persoonlijkheid te hebben. Ook is hij erg zelfstandig (Baas)
Wat voor persoonlijkheidstype is de baas? De baas heeft een zeer karakteristieke persoonlijkheid. Je vindt hieronder de sterke en zwakke kanten van dit persoonstype, zoals het beschreven is in het enneagram.
Sterke eigenschappen
De baas heeft een sterke uitstraling en een natuurlijk overmacht. Hij kan goed leidinggeven, is zelfstandig en kan goed tegen kritiek. Verder is de baas loyaal aan de mensen onder zich en is hij erg resultaatgericht. Hij deinst niet terug voor een uitdaging.
Zwakke eigenschappen
De baas kan te direct zijn tegenover werknemers, en zich snel kritisch of woedend opstellen zonder zelf de impact van diens acties door te hebben. Verder heeft de baas geen tollerantie voor zwakheid, vooral van zichzelf, en vaak ook geen geduld. Alles moet op zijn manier.
Omgang
De baas is charismatisch en indrukwekkend als gesprekspartner, maar ook erg direct en kritisch. Doordat de baas de eigen interesses als absoluut bestempelt, zorgt de baas soms ook onbedoeld voor veel conflict en paniek onder de werknemers.
Wat voor persoonlijkheidstype is de perfectionist? Voor de perfectionist is het niet gauw goed. Je vindt hieronder de sterke en zwakke kanten van dit persoonstype, zoals het beschreven is in het enneagram.
Sterke eigenschappen
De perfectionist is integer, idealistisch en gedisciplineerd. Hij is een streber. De hoge eisen die een perfectionist zichzelf stelt vertalen zich naar sterke, rechtvaardige keuzes en nauwkeurig beredeneerde eindresultaten. Als de perfectionist zich ergens voor inzet, dan is dat ook volledig.
Zwakke eigenschappen
De perfectionist kan dwangmatig werken en snel gefrustreerd raken als iets tegenzit.
Verder is de perfectionist erg gespannen en kan zo in de eigen denkbeelden vast komen te zitten.
Omgang
In de samenwerking met anderen is de perfectionist vaak inflexibel en veeleisend. De sociale omgang verloopt dus stroef.
Eigenschappen Sous-chef
- Overwicht
- Gedrevenheid
- Zelfverzekerdheid
- Idealistisch
- Gedisciplineerdheid
- Punctueel
Wat zijn de baankansen voor een Sous-chef?
Als Sous-chef is er de mogelijkheid om door te groeien tot chef-kok. Het werk als Sous-chef binnen een keuken is vaak een manier om ervaring op te doen met leidinggevende functies in de keuken en een opstap naar de functie van chefkok waarbij men geheel aan het hoofd van de keuken staat. Tevens is het mogelijk om uiteindelijk door de groeien naar bedrijfsleider van het restaurant of bedrijf waar men werkzaam is. Ook kan een sous-chef uiteindelijk zelf ondernemer worden en een horecabedrijf opzetten.
De arbeidsmarkt voor Koks is over het algemeen goed. De vacaturegraad in de horeca is hoger dan in andere bedrijfstakken. De werkgelegenheid in de horeca neemt, echter ten opzichte van de werkgelegenheid in vorige jaren in deze sector, geleidelijk af.
De actuele kans op werk voor een Sous-chef
Het beroep Sous-chef is onderdeel van de beroepsfamilie Chef-koks restaurant. De kans op werk voor de beroepsfamilie Chef-koks restaurant is in de huidige periode goed
Huidige aantal vacatures
10
Baankans Sous-chef
Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen
Doorgroei mogelijkheden Sous-chef
Het beroep Sous-chef is onderdeel van de beroepsfamilie Chef-koks restaurant.
Mogelijke specialisaties voor een Sous-chef
bedrijfsbeheerder consumptietent (inclusief koken)
bedrijfsleider café-restaurant (inclusief koken)
bedrijfsleider cateringbedrijf (inclusief koken)
bedrijfsleider consumptietent (inclusief koken)
bedrijfsleider hotel-restaurant (inclusief koken)
bedrijfsleider lunchroom (inclusief koken)
bedrijfsleider restaurant (inclusief koken)
bedrijfsleider strandtent (inclusief koken)
consumptietenthouder (inclusief koken)
hotel-restauranthouder (inclusief koken)
ondernemer cateringbedrijf (inclusief koken)
restauranthouder (inclusief koken)
bedrijfsbeheerder café-restaurant (inclusief koken)
bedrijfsbeheerder strandtent (inclusief koken)
strandtenthouder (inclusief koken)
bedrijfsbeheerder hotel-restaurant (inclusief koken)
restaurateur (inclusief koken)
bedrijfsbeheerder restaurant (inclusief koken)
bedrijfsbeheerder lunchroom (inclusief koken)
café-restauranthouder (inclusief koken)
lunchroomhouder (inclusief koken)
bedrijfsbeheerder cateringbedrijf (inclusief koken)
keukenmanager groot restaurant
Waar werkt een Sous-chef?
Een Sous-chef kan werkzaam zijn in verschillende bedrijven, zoals een hotel, restaurant of congrescentrum. Dit zijn vaak bij uitstek profit-organisaties. Ook kan hij werkzaam zijn in een instelling, zoals een verzorgingstehuis. Dit is uiteraard een geheel ander bedrijf dan een restaurant en niet gericht op het maken van winst. Het overgrote deel van de Sous-chefs is echter werkzaam in hotel of restaurant, waar een grote keukenbrigade werkzaam is die aangestuurd dient te worden.
Met wie werkt een Sous-chef samen?
Een Sous-chef werkt nauw samen met het het keukenpersoneel. Hij staat onder leiding van de chef-kok en ondersteunt deze bij zijn taken. De chef-kok heeft de leiding, maar vaak neemt de Sous-chef de leidinggevende taken gedeeltelijk of tijdelijk op zich. Het overige keukenpersoneel wordt door de chef-kok en Sous-chef samen aangestuurd. De Sous-chef heeft hierbij de taak om deze samenwerking in goede banen te leiden. Het is belangrijk dat de medewerkers goed op elkaar zijn afgestemd om de gerechten op tijd aan de gasten uit te serveren. De Sous-chef ziet toe op de kwaliteit en geeft daarvoor instructies en aanwijzingen aan andere koks.
- Chef-kok
- Zelfstandig werkend kok
- Kok
- Bedrijfsleider
Verwante beroepen Sous-chef:
Opleiding: Cursus / Bijscholing MBO HBO
Baankans: Zeer goed
Baankans
Opleiding: MBO
Baankans: Onbekend
Baankans
Alles over het beroep Sous-chef in één oogopslag
Sector:
Beroepsgroep:
Competenties:
Persoonstype:
Netwerk:
- Chef-kok
- Zelfstandig werkend kok
- Kok
- Bedrijfsleider
Opleidingsniveau:
Salarisindicatie:
- Van €1800 tot €2600