Zelfstandig Werkend Kok: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Zelfstandig Werkend Kok: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Dus je wilt misschien wel werken als Zelfstandig Werkend Kok? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je Zelfstandig Werkend Kok wilt worden.

Informatie over omscholing, wat je gaat doen als Zelfstandig Werkend Kok, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.

Alles over het werken als Zelfstandig Werkend Kok


Vacatures Zelfstandig Werkend Kok

Nationale Beroepengids

Vacatures laden...


Wat is een Zelfstandig Werkend Kok?

Een Zelfstandig Werkend Kok is werkzaam in de keuken van een restaurant, hotel, eetcafé of cateringbedrijf. Zijn hoofdtaak is het zelfstandig bereiden van gerechten voor de gasten. Meestal werkt een Zelfstandig Werkend Kok alleen, onder direct toezicht van een leidinggevende of de bedrijfseigenaar. 


Past het beroep Zelfstandig Werkend Kok bij jou?

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Bekijk actuele vacatures die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid.

Bekijk jouw baansuggesties

Wat doet een Zelfstandig Werkend Kok?

Een Zelfstandig Werkend Kok moet alle gerechten op de kaart zelfstandig kunnen bereiden. Hij/zij is daarbij uiteraard zelf verantwoordelijk voor de kwaliteit.

Toch komt het ook regelmatig voor dat een Zelfsandig Werkend Kok wordt bijgestaan door collega’s of hulpkrachten. Tijdens het diner wordt de uitvoering van de taken aangepast op de drukte. Hierbij is het erg belangrijk dat gasten op tijd de bestelde gerechten krijgen. De wensen van de gasten dienen te allen tijde in het oog gehouden te worden. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk dat wanneer er veel op- en aanmerkingen van gasten op een gerecht komen, het recept hierop aangepast wordt. Ook wordt bij het bereiden van de gerechten veel aandacht besteed aan de hygiëne in de keuken.

Overdag voert een Zelfstandig Werkzaam Kok voorbereidende werkzaamheden uit, zoals het wassen en snijden van ingrediënten. De ingrediënten worden daarbij nauwkeurig beoordeeld op versheid, kwaliteit en houdbaarheid. Verder plant een Zelfstandig Werkend Kok de dagelijke werkzaamheden, vult de voorraad aan en bestelt ingrediënten bij leveranciers. Hij onderscheidt zich van een ‘gewone’ kok omdat hij meedenkt over het aanpassen en verbeteren van de menukaart en recepten aanlevert.

Voorbeeldwerkzaamheden Zelfstandig Werkend Kok:

  • het bedenken van gerechten en menu's
  • het bereiden van diverse gerechten zoals soepen, sauzen, groenten, vlees, vis en gevogelte
  • de ingrediënten schoonmaken en in porties verdelen, klaarzetten en afmeten
  • de smaak, de temperatuur, het aroma en het uiterlijk van gerechten keuren
  • gasten (indien gevraagd) uitleg over het gerecht geven
  • de bestellingen bij leveranciers doen
  • ruimt de keuken op en maakt apparaten schoon (in samenwerking met de afwashulp)

 

Heb je wel eens gedacht aan?

Omscholen naar een beroep met baankansen?
Nationale Beroepengids

Vacatures laden...

Salarisschaal Zelfstandig Werkend Kok

Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Wat verdient een Zelfstandig Werkend Kok?

Het gemiddelde salaris van een Zelfstandig Werkend Kok in Nederland ligt tussen de € 2.400 en € 3.600 per maand, afhankelijk van ervaring en kennis. Een Senior Zelfstandig Werkend Kok kan tot € 3.900 verdienen.

Dit salaris geldt bij een 40-urige werkweek. Bekijk ook Het gemiddelde bruto jaarsalaris en uurloon voor een Zelfstandig Werkend Kok, of het salaris per ervaringsniveau.


Meer weten over het salaris Zelfstandig Werkend Kok

Salaris Zelfstandig Werkend Kok per ervaringsniveau Salaris per uur, per maand, per jaar


Hoe word je een Zelfstandig Werkend Kok? 

Er zijn verschillende opleidingen die opleiden tot Kok. Dit zijn voornamelijk MBO opleidingen.

  • Kok (MBO niveau-2)
  • Zelfstandig Werkend Kok (MBO niveau-3)
  • Gespecialiseerd Kok / Leidinggevende Keuken (MBO niveau 4)

 

De opleiding 'Zelfstandig werkend kok' op MBO niveau 3 leidt specifiek op tot Zelfstandig Werkend Kok. Deze opleiding duurt twee jaar.

Opleidingen Zelfstandig Werkend Kok

HACCP cursus 2024/2025
De beste HACCP cursus die je volledig online kunt volgen volgens ruim 1000 gebruikers. Nadat je de cursus hebt doorlopen, en je het online examen met succes hebt behaald ontvang …
HACCP cursus 2024/2025



Interesse en Motivatie Zelfstandig Werkend Kok

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen.

Wat doet een Zelfstandig Werkend Kok?


Competenties Zelfstandig Werkend Kok

Een Zelfstandig Werkend Kok heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.

Creativiteit
Creativiteit
Flexibiliteit
Flexibiliteit
Initiatief ontplooien
Initiatief ontplooien
Klantgerichtheid
Klantgerichtheid
Omgaan met details
Omgaan met details
Organiseren
Organiseren
Stressbestendigheid
Stressbestendigheid
Zelfsturing
Zelfsturing

Vaardigheden Zelfstandig Werkend Kok

  • Proactiviteit
  • Gestructureerd werken
  • Ondernemendheid
  • Oplossingsgerichtheid
  • Accuratesse
  • Zorgvuldigheid
  • Plannen
  • Prioriteiten stellen
  • Doelgericht werken
  • Wendbaarheid
  • Nieuwe oplossingen bedenken
  • Buiten kaders denken
  • Durf
  • Inlevingsvermogen
  • Aanpassingsvermogen
  • Lichtvoetigheid
  • Vriendelijkheid
  • Respectvol
  • Dienstverlenendheid
  • Doorzettingsvermogen
  • Incasseringsvermogen
  • Rust bewaren
Bekijk meer Bekijk minder

Wat voor persoonlijkheid heeft een Zelfstandig Werkend Kok nodig? 

Als Zelfstandig Werkend Kok is het erg belangrijk om gedreven te zijn. In dit beroep ben je grotendeels verantwoordelijk voor je eigen successen. De Zelfstandig Werkend Kok wil succesvol zijn en werkt hard om zijn doel te realiseren. Hij is een echte doener die recht op zijn doel af gaat. Bij werken in de keuken is dit belangrijk, omdat er snel en doelgericht gewerkt moet worden (Succesvolle werker).

Toch is het bij dit doelgericht werken erg belangrijk dat de kwaliteit niet uit het oog wordt verloren. Het blijft belangrijk om de gasten in een restaurant een kwalitatief goed gerecht voor te zetten (Perfectionist).


Eigenschappen Zelfstandig Werkend Kok

  • Idealistisch
  • Gedisciplineerdheid
  • Punctueel
  • Enthousiasme
  • Zelfverzekerdheid
  • Ondernemendheid



Wat zijn de baankansen voor een Zelfstandig Werkend Kok?

Als Zelfstandig Werkend Kok heb je genoeg doorgroeimogelijkheden. Het meest voor de hand ligt het doorgroeien naar chefkok. Als chefkok zijn leidinggevende capaciteiten belangrijk, omdat er een heel team van keukenpersoneel onder de leiding van een chefkok werkt. Tevens is het mogelijk om door te groeien tot bedrijfsleider van een horeca-onderneming of om uiteindelijk zelf ondernemer te worden en een eigen horecabedrijf op te zetten.

De arbeidsmarkt voor Koks is over het algemeen goed. De vacaturegraad in de horeca is hoger dan in andere bedrijfstakken. De werkgelegenheid in de horeca neemt, echter ten opzichte van de werkgelegenheid in vorige jaren in deze sector, geleidelijk af.

De actuele kans op werk voor een Zelfstandig Werkend Kok

Het beroep Zelfstandig Werkend Kok is onderdeel van de beroepsfamilie Zelfstandig werkende restaurantkoks, chefs de partie. De kans op werk voor de beroepsfamilie Zelfstandig werkende restaurantkoks, chefs de partie is in de huidige periode zeer goed

Huidige aantal vacatures

4

Baankans Zelfstandig Werkend Kok

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Waar werkt een Zelfstandig Werkend Kok?

EenZelfstandig Werkend Kok werkt over het algemeen in een profit organisatie. Dit kan variëren van hotel, restaurant, bistro of cateringbedrijf. Ook kan hij zijn in een instelling, zoals een verzorgingstehuis. Dit is uiteraard een geheel ander bedrijf dan een restaurant en niet gericht op het maken van winst. Het overgrote deel van de Koks is echter werkzaam in hotel of restaurant.


Met wie werkt een Zelfstandig Werkend Kok samen? 

Vaak werkt een Zelfstandig Werkend Kok samen met ander keukenpersoneel, zoals een keukenhulp of overige koks. Hiermee wordt nauw samen gewerkt. Als team zorgen ze dat de gasten op tijd de bestelde gerechten ontvangen en dat deze van goede kwaliteit zijn.

De Zelfstandig werkend kok staat onder direct toezicht van een leidinggevende, zoals een bedrijfsleider of eigenaar.

Ten slotte werkt een Zelfstandig Werkend Kok ook samen met de bedieningsmedewerkers van een restaurant, die de door de Kok bereide gerechten naar de gasten brengen. Het is belangrijk dat de communicatie tussen de keuken en het bedieningspersoneel soepel verloopt om de gasten optimaal van dienst te kunnen zijn. Zo geeft bijvoorbeeld de bediening aan wanneer de gast van het nagerecht is uitgegeten en de Kok kan beginnen aan een hoofdgerecht.
 


  • Bedrijfsleider
  • Keukenhulp
  • Medewerker Bediening
Zelfstandig Werkend Kok

Alles over het beroep Zelfstandig Werkend Kok in één oogopslag

Sector:

Beroepsgroep:

Netwerk:

  • Bedrijfsleider
  • Keukenhulp
  • Medewerker Bediening

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

  • Van €2400 tot €3900

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

4



Zoek een ander beroep

Bekijk ook

Ga direct naar