Speechschrijver: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden
Speechschrijver: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden
Dus je wilt misschien wel werken als Speechschrijver? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je Speechschrijver wilt worden.
Informatie over omscholing, wat je gaat doen als Speechschrijver, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.
Alles over het werken als Speechschrijver
Vacatures Speechschrijver
Vacatures laden...
Wat is een Speechschrijver?
Een Speechschrijver is iemand die speeches, voorwoorden en soms ook columns en artikelen schrijft voor bewindspersonen van ministeries of voor bijvoorbeeld gemeentes.
Een Speechschrijver schrijft teksten in afstemming met woordvoerders en beleidsdirecties. Dit hoeven niet alleen maar speeches te zijn, maar ook andere strategische teksten. De Speechschrijver analyseert altijd eerst zijn publiek. Hoe kan hij zijn doelgroep het beste bereiken? Welke schrijfstijl is nodig? Hoe saai het onderwerp ook is, de Speechschrijver moet er toch voor zorgen dat de tekst aansprekend is voor het publiek. Dan schrijft hij de tekst en laat het controleren door de beleidsdirecties en de woordvoerders. Een Speechschrijver in dienst van een gemeente schrijft toespraken voor de burgemeester en de wethouders.
Het is als Speechschrijver van de overheid belangrijk om een brede kennis te hebben van de maatschappelijke nationale en internationale ontwikkelingen. Ook is het zaak flexibel, nieuwsgierig, perfectionistisch en analytisch te zijn.
Past het beroep Speechschrijver bij jou?
Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Bekijk actuele vacatures die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid.
Bekijk jouw baansuggestiesHeb je wel eens gedacht aan?
Omscholen naar een beroep met baankansen?Vacatures laden...
Vacatures Speechschrijver per niveau
Vacatures Speechschrijver per stad
Vacatures Speechschrijver Alkmaar
Vacatures Speechschrijver Almelo
Vacatures Speechschrijver Almere
Vacatures Speechschrijver Alphen aan den Rijn
Vacatures Speechschrijver Amersfoort
Vacatures Speechschrijver Amstelveen
Vacatures Speechschrijver Amsterdam
Vacatures Speechschrijver Apeldoorn
Vacatures Speechschrijver Arnhem
Vacatures Speechschrijver Assen
Vacatures Speechschrijver Bergen op Zoom
Vacatures Speechschrijver Breda
Vacatures Speechschrijver Capelle aan den IJssel
Vacatures Speechschrijver Delft
Vacatures Speechschrijver Den Bosch
Vacatures Speechschrijver Den Haag
Vacatures Speechschrijver Den Helder
Vacatures Speechschrijver Deventer
Vacatures Speechschrijver Doetinchem
Vacatures Speechschrijver Dordrecht
Vacatures Speechschrijver Eindhoven
Vacatures Speechschrijver Emmen
Vacatures Speechschrijver Enschede
Vacatures Speechschrijver Gouda
Vacatures Speechschrijver Groningen
Vacatures Speechschrijver Haarlem
Vacatures Speechschrijver Haarlemmermeer
Vacatures Speechschrijver Heerlen
Vacatures Speechschrijver Helmond
Vacatures Speechschrijver Hengelo
Vacatures Speechschrijver Hilversum
Vacatures Speechschrijver Hoogeveen
Vacatures Speechschrijver Hoorn
Vacatures Speechschrijver Katwijk
Vacatures Speechschrijver Leeuwarden
Vacatures Speechschrijver Leiden
Vacatures Speechschrijver Lelystad
Vacatures Speechschrijver Maastricht
Vacatures Speechschrijver Middelburg
Vacatures Speechschrijver Nieuwegein
Vacatures Speechschrijver Nijmegen
Vacatures Speechschrijver Purmerend
Vacatures Speechschrijver Roermond
Vacatures Speechschrijver Roosendaal
Vacatures Speechschrijver Rotterdam
Vacatures Speechschrijver Schiedam
Vacatures Speechschrijver Spijkenisse
Vacatures Speechschrijver Terneuzen
Vacatures Speechschrijver Tilburg
Vacatures Speechschrijver Utrecht
Vacatures Speechschrijver Veenendaal
Vacatures Speechschrijver Venlo
Vacatures Speechschrijver Vlaardingen
Vacatures Speechschrijver Westland
Vacatures Speechschrijver Zaanstad
Vacatures Speechschrijver Zeist
Salarisschaal Speechschrijver
Wat verdient een Speechschrijver?
Een Speechschrijver in dienst van de Rijksoverheid kan rekenen op zo’n €3300,- tot €5000,- bruto per maand, afhankelijk van zijn leeftijd en ervaring.
Secundaire arbeidsvoorwaarden zijn bijvoorbeeld vakantiegeld, een eindejaarsuitkering, studiemogelijkhede, deels betaald ouderschapsverlof en een volledige reiskostenvergoeding. Als je voor de Rijksoverheid werkt, heb je een aantal individuele keuzemogelijkheden bij het samenstellen van jouw arbeidsvoorwaardenpakket.
Meer weten over het salaris Speechschrijver
Hoe word je een Speechschrijver?
Een journalistieke of politieke opleiding biedt een goede basis voor een baan als Speechschrijver. Vaak wordt gevraagd naar iemand met een academisch niveau. Afhankelijk van het ministerie is een bepaald vakgebied, zoals economie, een pre. De Speechschrijver heeft een brede maatschappeliijke kennis van en affiniteit met alle terreinen waarmee het ministerie/de gemeente zich bezighoudt. Ook moet de Speechschrijver een goede kennis van internationale ontwikkelingen op het gebied van speeches en retoriek hebben.
Opleidingen, cursussen en trainingen tot Speechschrijver
Er zijn geen opleidingen Speechschrijver aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Speechschrijver in werkt
Bekijk alle opleidingen Overheid & Semi-overheidOmscholen tot Speechschrijver
Je kan op verschillende manieren omscholen tot Speechschrijver. Zelfstandig of georganiseerd.
Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Speechschrijver
Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Speechschrijver
Als je Speechschrijver wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Speechschrijver zijn de volgende zaken belangrijk:
Interesse en Motivatie Speechschrijver
Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen.
Competenties Speechschrijver
Een Speechschrijver heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.Steekwoorden Competentie Analytisch:
analyseren, systematisch denken, problemen bekijken vanuit verschillende oogpunten, kritisch
Omschrijving
Hoofd- en bijzaken van elkaar scheiden, dat ligt deze mensen wel. Zij pakken de kern van het probleem aan en bekijken dit vanuit verschillende oogpunten. Daarnaast leggen zij verbanden tussen deze verschillende perspectieven. Deze analytische mensen beginnen bij de hoofdzaak en pakken vervolgens de bijzaken aan. Hierbij worden gevolgen op korte en op lange termijn in de gaten gehouden. Uiteindelijk komen zij met een duidelijke conclusie.
Sterke punten
Deze mensen zijn vaak pro-actief. Als zij een probleem constateren, pakken zij dit aan en proberen dit op een goede manier op te lossen. Verder zijn deze mensen vaak gestructureerd. Ze bekijken eerst de hoofdlijnen, de details komen later aan bod. Daarnaast zijn deze mensen in staat om zaken duidelijk te beoordelen. Ze bekijken problemen vanuit verschillende perspectieven en trekken daaruit een heldere conclusie.
Zwakke punten
Een valkuil kan de hoeveelheid aan hoofd- en bijzaken zijn. Soms kunnen deze personen dan door de bomen het bos niet meer zien. Daarnaast kan de hoeveelheid aan analyses teveel zijn, deze analist verliest dan het resultaat uit het oog. Als laatste kan deze persoon behoorlijk theoretisch zijn, dit kan soms leiden tot een langdradig verhaal met lange stukken tekst.
Steekwoorden competentie Flexibiliteit:
aanpassingsvermogen, assertiviteit, inlevingsvermogen, luisteren, omgaan met verandering
Omschrijving
Deze mensen passen zich aan aan veranderende omstandigheden. Een verandering in de werkzaamheden wordt vlot geaccepteerd door deze personen. Zij kunnen hun eigen denkpatronen loslaten en zich inleven in de gedachten van anderen. Tijdens discussies zijn flexibele personen vaak objectief en proberen ze de standpunten helder te krijgen.
Sterke punten
Deze mensen kunnen zich goed inleven in personen en zich aanpassen aan situaties. Verder zijn deze mensen assertief, zij hebben zelf een bepaald doel, maar kijken ook naar de doelen van anderen. Luisteren en analyseren zijn ook eigenschappen die passen bij de competentie flexibiliteit. Flexibele personen proberen te luisteren naar de meningen van anderen en kunnen deze vervolgens analyseren.
Zwakke punten
Iemand die te flexibel zijn, wordt ook weleens besluiteloos genoemd. Zij vinden alles goed en gaan overal mee akkoord. Er wordt dan snel vanuit gegaan dat deze persoon geen mening heeft en hij kan hierdoor buitengesloten worden.
Steekwoorden: aanzetten tot actie, luisteren, sensitiviteit, resultaatgericht
Omschrijving
Deze mensen weten op een bepaalde manier anderen te overtuigen van hun opvattingen. Zij gebruiken hiervoor argumenten, maar kunnen ook emoties gebruiken om hun verhaal kracht bij te zetten. Zij proberen hiermee anderen bijvoorbeeld aan te zetten tot actie. Overtuigers houden rekening met hun eigen belangen en dat van een ander.
Sterke punten
Overtuigers kunnen over het algemeen duidelijk en helder communiceren. Zij hebben van te voren bedacht wat ze willen vertellen en hoe ze de anderen willen overtuigen. Ze hebben een bepaalde structuur in het verhaal. Om mensen te overtuigen, luisteren deze personen ook goed. Zij proberen achterliggende opvattingen te achterhalen en baseren hierop hun argumenten. Deze mensen hebben vaak een goede balans tussen argumenten met feiten en argumenten met emotie.
Zwakke punten
Sommige overtuigers willen zo graag anderen overtuigen van hun gelijk, dat ze zich opdringen. Hierdoor wordt er een bepaalde weerstand opgebouwd, waardoor de boodschap niet meer overkomt op het publiek. Daarnaast zijn er overtuigers die teveel gebruik maken van zogenaamde drogredenen, zij voeren argumenten aan die niet feitelijk juist zijn. Dit verpakken zij in een mooi verhaal en proberen op die manier anderen te overtuigen.
Steekwoorden: to-the-point, structureel, verstaanbaar, helder, ordelijk
Omschrijving
Deze mensen kunnen hun gedachten goed onder woorden brengen. Dit kan zowel op papier als mondeling. Ze kunnen helder en duidelijk communiceren naar de lezer/luisteraar. Ze kunnen hun boodschap vertellen zonder teveel uit te weiden naar irrelevante informatie.
Sterke punten
Helderheid en duidelijkheid zijn twee sterke punten. Zowel mondeling als schriftelijk kunnen deze mensen een boodschap goed verwoorden. Ze passen hun tekst aan op de doelgroep en ze spreken dan ook vaak de taal van het publiek. Tevens kunnen ze op een goede manier vragen beantwoorden, ze maken dan vaak gebruik van heldere voorbeelden.
Zwakke punten
Bij mondelinge uitdrukkingsvaardigheid kan het voorkomen dat de spreker en andere non-verbale houding heeft. Hierdoor kan zijn boodschap verkeerd overkomen op de ontvanger. Sommige van deze mensen gebruiken veel vaktermen, hierdoor kan de boodschap verkeerd worden geïnterpreteerd.
Vaardigheden Speechschrijver
- Inlevingsvermogen
- Aanpassingsvermogen
- Lichtvoetigheid
- Helder communiceren
- Taalkennis
- Analyseren
- Systematisch denken
- Problemen vanuit verschillende oogpunten bekijken
- Luistervaardigheid
- Resultaatgerichtheid
- Argumentatiekracht
Wat voor persoonlijkheid heeft een Speechschrijver nodig?
Persoonstypen die goed passen bij een Speechschrijver zijn Perfectionist en Succesvolle Werker.
De Speechschrijver hoort niet alleen perfect te kunnen formuleren en spellen, hij moet ook creatief met taal om kunnen gaan. De Speechschrijver moet een speech kunnen schrijven die past bij het publiek en effectief is (Perfectionist).
Daarnaast moet elke speech van de Speechschrijver een bepaald doel bereiken. Het moet bijvoorbeeld mensen aansporen tot iets of mensen ergens van overtuigen. Als een Speechschrijver een speech moeten schrijven over een saai politiek onderwerp, moet hij er toch voor zorgen dat het publiek toch gepakt wordt door de tekst. De Speechschrijver is gedreven, analytisch, flexibel en doelgericht (Succesvolle Werker).
Wat voor persoonlijkheidstype is de perfectionist? Voor de perfectionist is het niet gauw goed. Je vindt hieronder de sterke en zwakke kanten van dit persoonstype, zoals het beschreven is in het enneagram.
Sterke eigenschappen
De perfectionist is integer, idealistisch en gedisciplineerd. Hij is een streber. De hoge eisen die een perfectionist zichzelf stelt vertalen zich naar sterke, rechtvaardige keuzes en nauwkeurig beredeneerde eindresultaten. Als de perfectionist zich ergens voor inzet, dan is dat ook volledig.
Zwakke eigenschappen
De perfectionist kan dwangmatig werken en snel gefrustreerd raken als iets tegenzit.
Verder is de perfectionist erg gespannen en kan zo in de eigen denkbeelden vast komen te zitten.
Omgang
In de samenwerking met anderen is de perfectionist vaak inflexibel en veeleisend. De sociale omgang verloopt dus stroef.
Wat voor persoonlijkheidstype is de Succesvolle Werker?
De succesvolle werker wil je graag als personeel hebben. Je vindt hieronder de sterke en zwakke kanten van dit persoonstype, zoals het beschreven is in het enneagram.
Sterke eigenschappen
De succesvolle werker is doelgericht, efficiënt, zelfverzekerd en motiverend. Ook is hij energiek, gedreven en optimistisch. Daardoor kan hij goed leiding geven. Hij richt zich op eenvoud. Als een probleem complex is, maakt hij het simpel en overzichtelijk.
Zwakke eigenschappen
De succesvolle werker kan narcistisch zijn en wil mislukkingen weg wensen, waardoor het probleem soms alleen maar zal verergeren. Hij kan kort door de bocht zijn en ongevoelig zijn tegenover collega's.
Omgang
In de omgang met anderen is de succesvolle werker erg strategisch. Dit kan motiverend werken, maar kan mensen ook angst aanjagen. Mensen worden door een succesvolle werker vaak gezien als middelen. In persoonlijke relaties is de succesvolle werker vaak recht-door-zee en accepterend, maar ook ongeduldig en geobsedeerd door werk.
Eigenschappen Speechschrijver
- Idealistisch
- Gedisciplineerdheid
- Punctueel
- Enthousiasme
- Zelfverzekerdheid
- Ondernemendheid
Wat zijn de baankansen voor een Speechschrijver?
De werkgelegenheid voor een Speechschrijver is niet heel goed. Er zijn niet heel veel Speechschrijvers nodig. Vaak combineert een Speechschrijver zijn werk daarom met het schrijven van andere teksten.
Bij goed functioneren kan een Speechschrijver bij steeds grotere en belangrijkere ministeries of gemeentes aan de slag.
Doorgroei mogelijkheden Speechschrijver
Het beroep Speechschrijver is onderdeel van de beroepsfamilie Auteurs en tekstschrijvers.
Verwante beroepen Speechschrijver
Mogelijke specialisaties voor een Speechschrijver
Doorgroei beroepen voor een Speechschrijver
Waar werkt een Speechschrijver?
Een Speechschrijver werkt in de meeste gevallen voor de overheid. Hij werkt voor een ministerie, bepaalde politici of bijvoorbeeld een gemeente.
Met wie werkt een Speechschrijver samen?
Een Speechschrijver schrijft voor bepaalde mensen en met hen heeft hij dus contact. De Speechschrijver schrijft teksten in overeenstemming met Woordvoerders en de Beleidsdirectie. Ook komt de Speechschrijver in aanraking met andere medewerkers op de communicatieafdeling.
- Opdrachtgever
- Woordvoerder
- Beleidsdirectie
- Collega’s Communicatieafdeling
Verwante beroepen Speechschrijver:
Opleiding: Cursus / Bijscholing HBO WO
Baankans: Onbekend
Baankans
Alles over het beroep Speechschrijver in één oogopslag
Sector:
Beroepsgroep:
Competenties:
Persoonstype:
Netwerk:
- Opdrachtgever
- Woordvoerder
- Beleidsdirectie
- Collega’s Communicatieafdeling
Opleidingsniveau:
Salarisindicatie:
- Van €3300 tot €5000