Speleoloog: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden
Speleoloog: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden
Dus je wilt misschien wel werken als Speleoloog? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je Speleoloog wilt worden.
Informatie over omscholing, wat je gaat doen als Speleoloog, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.
Alles over het werken als Speleoloog
Vacatures Speleoloog
Vacatures laden...
Wat is een Speleoloog?
Een Speleoloog is iemand die onderzoek verricht in grotten. Wat hij precies onderzoekt, hangt af van zijn onderzoeksgebied:
- Geologen onderzoeken hoe oud grotten zijn, hoe grotten en gesteentelagen ontstaan en welke mineralen erin voorkomen.
- Biologen bestuderen de dier- en plantensoorten die in grotten leven. Ze bekijken bijvoorbeeld hoe zij zich aanpassen aan hun leefomgeving.
- Archeologen onderzoeken bijvoorbeeld grotschilderingen en werktuigen uit de prehistorie.
- Paleontologen onderzoeken dierresten die zij vinden in grotten. Soms vinden zij ook menselijke resten.
- Klimatologen bestuderen het klimaat en het voorkomen van ijs in grotten.
Een Speleoloog neemt bijvoorbeeld monsters af en hij beschrijft bijvoorbeeld nauwkeurig de plantensoorten, gesteentelagen en dergelijke. Hij maakt veel foto’s. Thuis analyseert hij alle gegevens en brengt een rapport uit.
Past het beroep Speleoloog bij jou?
Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Bekijk actuele vacatures die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid.
Bekijk jouw baansuggestiesHeb je wel eens gedacht aan?
Omscholen naar een beroep met baankansen?Vacatures laden...
Vacatures Speleoloog per niveau
Vacatures Speleoloog per stad
Vacatures Speleoloog Alphen aan den Rijn
Vacatures Speleoloog Amersfoort
Vacatures Speleoloog Amstelveen
Vacatures Speleoloog Amsterdam
Vacatures Speleoloog Apeldoorn
Vacatures Speleoloog Bergen op Zoom
Vacatures Speleoloog Capelle aan den IJssel
Vacatures Speleoloog Den Bosch
Vacatures Speleoloog Den Helder
Vacatures Speleoloog Doetinchem
Vacatures Speleoloog Dordrecht
Vacatures Speleoloog Eindhoven
Vacatures Speleoloog Groningen
Vacatures Speleoloog Haarlemmermeer
Vacatures Speleoloog Hilversum
Vacatures Speleoloog Hoogeveen
Vacatures Speleoloog Leeuwarden
Vacatures Speleoloog Maastricht
Vacatures Speleoloog Middelburg
Vacatures Speleoloog Nieuwegein
Vacatures Speleoloog Purmerend
Vacatures Speleoloog Roosendaal
Vacatures Speleoloog Rotterdam
Vacatures Speleoloog Spijkenisse
Vacatures Speleoloog Terneuzen
Vacatures Speleoloog Veenendaal
Vacatures Speleoloog Vlaardingen
Salarisschaal Speleoloog
Wat verdient een Speleoloog?
Wat een Speleoloog verdient, is lastig te zeggen. Ze komen uit allerlei disciplines en de salarissen verschillen daarom ook sterk. Wel verdienen de meeste Speleologen vrij goed, omdat ze werk op HBO- of WO-niveau hebben.
Ook de secundaire arbeidsvoorwaarden verschillen per individu. Denk aan opleidingsmogelijkheden, uitrusting en vakantietoeslag.
Meer weten over het salaris Speleoloog
Hoe word je een Speleoloog?
De meeste Speleologen hebben bijvoorbeeld een (HBO/WO-)diploma in de richting van Biologie, Hydrologie, Paleontologie, Geologie of Archeologie. Daarnaast kunnen zij een Speleologiecursus volgen, bijvoorbeeld bij de Speleo Vereniging.
Opleidingen, cursussen en trainingen tot Speleoloog
Er zijn geen opleidingen Speleoloog aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Speleoloog in werkt
Bekijk alle opleidingen OnderzoekOmscholen tot Speleoloog
Je kan op verschillende manieren omscholen tot Speleoloog. Zelfstandig of georganiseerd.
Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Speleoloog
Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Speleoloog
Als je Speleoloog wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Speleoloog zijn de volgende zaken belangrijk:
Interesse en Motivatie Speleoloog
Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen.
Competenties Speleoloog
Een Speleoloog heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.Steekwoorden: analytisch vermogen, initiatief ontplooien, inzicht in omgeving, inlevingsvermogen
Omschrijving
Deze personen lopen vaak voorop en herkennen situaties. Ze weten vervolgens hoe ze deze het beste kunnen aanpakken. Deze personen leggen verbanden tussen verleden, heden en proberen hier in de toekomst op in te spelen.
Sterke punten
Deze personen hebben over het algemeen een sterk ontwikkeld analytisch vermogen. Ze leggen verbanden en scheiden hoofd- en bijzaken. Daarnaast nemen deze personen vaak initiatief en proberen ze zich in te leven in de situatie en andere personen.
Zwakke punten
Doordat deze personen veel van te voren weren, kan ze voorspelbaar overkomen. Door sommige mensen wordt dit als saai ervaren. Verder kan deze competentie de creativiteit beperken. Doordat veel zaken van tevoren vast liggen, is er minder ruimte voor creatieve oplossingen.
Steekwoorden Competentie Durf / Lef / Moed:
lef, doorzetten, confrontatie, risico's, resultaatgericht, ambitie, flexibiliteit, moed
Omschrijving
Deze mensen nemen risico’s en nemen beslissingen. Hiermee proberen ze een voordeel te behalen. In discussies hoor je deze persoon regelmatig en ze zijn niet bang om confrontaties aan te gaan. Bij tegenslagen komen ze met een, soms niet populaire maar noodzakelijke, oplossing.
Sterke punten
Deze mensen houden van een uitdaging en gaan graag een discussie aan. Durfals zijn meestal resultaatgericht en nemen risico’s en beslissingen om hun doel te behalen. Beslissingen kunnen onbekende gevolgen hebben, deze mensen zijn dan vaak ook flexibel. Ze passen zich makkelijk aan en laten zich niet uit het veld slaan. Het zijn dan ook doorzetters die sterk in hun schoenen staan.
Zwakke punten
Soms kan het zijn dat deze mensen te gewaagde beslissingen nemen. Ze nemen dan door hun impulsiviteit te grote risico’s. Durfals kunnen dan ook onbetrouwbaar overkomen.
Steekwoorden: analytisch vermogen, overtuigen, vragen stellen, accuratesse
Omschrijving
Deze mensen beoordelen en analyseren opdrachten op hun eigen manier. Ze leggen een lijst met criteria langs de opdracht en bekijken zo bijvoorbeeld de haalbaarheid van de opdracht. Bij iedere taak stellen zij zichzelf verschillende vragen en plaatsen vervolgens kanttekeningen. Over het algemeen beschikken deze mensen over een brede kennis en zijn ze goed op de hoogte van hun omgeving.
Sterke punten
Deze mensen kunnen vaak ook goed analyseren. Omdat ze erg precies zijn, bekijken ze taken vanuit verschillende perspectieven. Daarnaast werken kritische mensen accuraat en netjes. Ook overtuigen is een eigenschap die past bij kritisch zijn. Kritische mensen bekijken opdrachten vanuit verschillende perspectieven en stellen vervolgens argumenten op. Deze argumenten gebruiken ze vervolgens om anderen op een goede manier te overtuigen.
Zwakke punten
Mensen die te kritisch zijn, kunnen overkomen als de zogenaamde ‘pietlutten’. Verder kunnen deze mensen weleens star overkomen. Zij zijn te kritisch en willen hun mening niet bijstellen. Hierdoor kan een discussie weleens lastig zijn.
Steekwoorden: doorzetters, zorgvuldig, eigenwijs, ambitieus
Omschrijving
Bij deze mensen staat het resultaat centraal. Zij spannen zich in om dit resultaat te behalen. Zij laten zich niet van de wijs brengen door extra werk, tegenvallers of tijdsdruk. Onderweg weten ze problemen op te lossen en daarbij het resultaat voor ogen te houden.
Sterke punten
Deze mensen gaan net zo lang door totdat ze hun doel behaald hebben. Ze werken accuraat en zorgvuldig. Deze mensen hebben vaak ook veel discipline en doorzettingsvermogen, ze voelen zich goed wanneer het beoogde doel behaald is. Deze personen hebben een bepaalde mate van prestatiedrang, hierdoor kunnen ze zowel zichzelf als anderen goed motiveren.
Zwakke punten
De manier waarop deze mensen tot het resultaat komen is niet zo belangrijk. Hierdoor kunnen er wel fouten gemaakt worden. Andere mensen kunnen door deze persoon ook benadeeld worden. Deze resultaatgerichte mensen zijn teveel met het resultaat bezig, zodat ze hun omgeving vergeten. Maar ook bij henzelf kan de prestatiedrang leiden tot problemen. Zij willen zo graag presteren dat ze een verhoogd risico lopen op bijvoorbeeld een burn-out.
Steekwoorden: samenwerken, resultaten, assertiviteit
Omschrijving
Goed samenwerken is bijdragen aan het samenwerkingsproces, de resultaten en de harmonie binnen een team. Deze personen willen niet alleen een goede bijdrage leveren aan de opdracht, maar ook aan de sfeer binnen het team. Onder deze competentie vallen verschillende aspecten: respect hebben voor andere groepsgenoten, elkaar helpen met taken en meedenken.
Sterke punten
Een sterk punt is dat deze personen vaak een goede mensenkennis hebben, zij kunnen anderen goed inschatten en houden daarbij het resultaat en de taken in het achterhoofd. Deze mensen zijn vaak assertief, zij houden hun persoonlijke doel en het doel van de ander goed in de gaten. Ook goed kunnen netwerken is te benoemen als sterk punt.
Zwakke punten
Mensen die teveel samenwerken, kunnen hun onafhankelijkheid verliezen. Ze vinden het moeilijk om nog alleen te werken, omdat ze altijd reactie/feedback krijgen van groepsgenoten. Ook zijn de relaties van deze mensen soms belangrijker dan de werkzaamheden. Het moet vooral gezellig zijn.
Vaardigheden Speleoloog
- Analytisch vermogen
- Initiatief ontplooien
- Inzicht in omgeving
- Bereid om risico's te nemen
- Besluitvaardigheid
- Positiviteit
- Analyseren
- Evalueren
- Redeneren
- Doelgericht werken
- Doorzettingsvermogen
- Ambitie
- Sensitiviteit
- Harmonie creëren
- Gezamenlijk resultaat bereiken
Wat voor persoonlijkheid heeft een Speleoloog nodig?
Persoonstypen die passen bij een Speleoloog zijn:
- Waarnemer
- Succesvolle Werker
De Speleoloog als Waarnemer:
- Observerend
- Inzichtelijk
- Analytisch
De Speleoloog als Succesvolle Werker:
- Nauwkeurig
- Doelgericht
- Energiek
Wat voor persoonlijkheidstype is de Succesvolle Werker?
De succesvolle werker wil je graag als personeel hebben. Je vindt hieronder de sterke en zwakke kanten van dit persoonstype, zoals het beschreven is in het enneagram.
Sterke eigenschappen
De succesvolle werker is doelgericht, efficiënt, zelfverzekerd en motiverend. Ook is hij energiek, gedreven en optimistisch. Daardoor kan hij goed leiding geven. Hij richt zich op eenvoud. Als een probleem complex is, maakt hij het simpel en overzichtelijk.
Zwakke eigenschappen
De succesvolle werker kan narcistisch zijn en wil mislukkingen weg wensen, waardoor het probleem soms alleen maar zal verergeren. Hij kan kort door de bocht zijn en ongevoelig zijn tegenover collega's.
Omgang
In de omgang met anderen is de succesvolle werker erg strategisch. Dit kan motiverend werken, maar kan mensen ook angst aanjagen. Mensen worden door een succesvolle werker vaak gezien als middelen. In persoonlijke relaties is de succesvolle werker vaak recht-door-zee en accepterend, maar ook ongeduldig en geobsedeerd door werk.
Wat voor persoonlijkheidstype is de waarnemer?
De waarnemer ziet vaak de details die een ander niet kent. Je vindt hieronder de sterke en zwakke kanten van dit persoonstype, zoals het beschreven is in het enneagram.
Sterke eigenschappen
De waarnemer is vaak specialist op een bepaald vakgebied en bezit daarmee veel en diepgaande kennis over zaken. Ook heeft hij een sterke motivatie om te werken en is hij analytisch, eerlijk en intellectueel. De waarnemer kan goed hoofd- en bijzaken scheiden. Tevens is de waarnemer door diens onafhankelijke, afstandelijke natuur goed in het houden van geheimen en is hij objectief.
Zwakke eigenschappen
De waarnemer is door diens persoonlijkheid slecht in het onderhouden van menselijk contact en persoonlijke relaties. Door de nadruk op het intellectuele, is het moeilijk voor de waarnemer om spontane dingen te doen. De waarnemer kan dus ook gesloten en afstandelijk zijn.
Omgang
De waarnemer is goed in luisteren, en sterk als het gaat om het eigen vakgebied. Verder is het moeilijk voor een waarnemer om met anderen te praten. Hij heeft ook meestal geen behoefte om over zogenaamde “onbenulligheden” te praten. Conflicten worden vermeden.
Eigenschappen Speleoloog
- Enthousiasme
- Zelfverzekerdheid
- Ondernemendheid
- Waarnemendheid
- Gedetailleerdheid
- Leergierigheid
Wat zijn de baankansen voor een Speleoloog?
Er zijn niet veel Speleologen in Nederland. Het vinden van een baan als Speleoloog is dus moeilijk. Met name een fulltime-baan is eigenlijk niet mogelijk. De meeste Speleologen zijn Biologen, Geologen en dergelijke dit werk combineren met hun andere werkzaamheden.
Bij ervaring kan een Speleoloog doorgroeien naar een leidinggevende functie. Hij kan dan bijvoorbeeld leiding krijgen over een onderzoeksteam.
De actuele kans op werk voor een Speleoloog
Het beroep Speleoloog is onderdeel van de beroepsfamilie Geologen en geofysici. De kans op werk voor de beroepsfamilie Geologen en geofysici is in de huidige periode goed
Huidige aantal vacatures
0
Baankans Speleoloog
Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen
Doorgroei mogelijkheden Speleoloog
Het beroep Speleoloog is onderdeel van de beroepsfamilie Geologen en geofysici.
Verwante beroepen Speleoloog
Mogelijke specialisaties voor een Speleoloog
geograaf (onderzoeken/publiceren)
petroloog (onderzoeken/publiceren)
petroleum engineer (onderzoeken/publiceren)
assistent in opleiding (aio) aardwetenschappen
onderzoeker in opleiding (oio) aardwetenschappen
meteoroloog (onderzoeken/publiceren)
mineraloog (onderzoeken/publiceren)
paleontoloog (onderzoeken/publiceren)
wetenschappelijk onderzoeker mijnbouwkunde
wetenschappelijk onderzoeker geodesie
seismoloog (onderzoeken/publiceren)
wetenschappelijk onderzoeker ertskunde
klimatoloog (onderzoeken/publiceren)
geoloog (onderzoeken/publiceren)
hydrogeoloog (onderzoeken/publiceren)
oceanograaf (onderzoeken/publiceren)
geohydroloog (onderzoeken/publiceren)
Waar werkt een Speleoloog?
Een Geoloog werkt bijvoorbeeld bij een
- waterschap
- onderzoekscentrum
- milieuorganisatie
Dit zijn vaak non-profitorganisaties, maar het kunnen ook profitorganisaties zijn.
Met wie werkt een Speleoloog samen?
Een Speleoloog gaat nooit alleen te werk. Hij werkt bijvoorbeeld samen met:
- Biologen
- Geologen
- Archeologen
- Hydrologen
- Paleontologen
Ook zal hij zijn bevindingen rapporteren aan een leidinggevende.
- Bioloog
- Geoloog
- Archeoloog
- Hydroloog
- Paleontholoog
Verwante beroepen Speleoloog:
Opleiding: HBO WO
Baankans: Gemiddeld
Baankans
Opleiding: WO Postdoc
Baankans: Onbekend
Baankans
Opleiding: WO
Baankans: Gemiddeld
Baankans
Opleiding: Cursus / Bijscholing HBO
Baankans: Gemiddeld
Baankans
Opleiding: WO
Baankans: Goed
Baankans
Opleiding: WO
Baankans: Goed
Baankans
Alles over het beroep Speleoloog in één oogopslag
Sector:
Beroepsgroep:
Competenties:
Persoonstype:
Netwerk:
- Bioloog
- Geoloog
- Archeoloog
- Hydroloog
- Paleontholoog
Salarisindicatie:
- Van €2000 tot €4000