Teamcoach: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden
Teamcoach: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden
Dus je wilt misschien wel werken als Teamcoach? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je Teamcoach wilt worden.
Informatie over omscholing, wat je gaat doen als Teamcoach, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.
Alles over het werken als Teamcoach
Vacatures Teamcoach
Vacatures laden...
Wat is een Teamcoach?
Een Teamcoach is iemand die ervoor zorgt dat teamleden optimaal samenwerken, zodat de werknemers tevreden zijn en er goede bedrijfsresultaten worden geboekt.
Een Teamcoach wordt ingeschakeld als het niet lekker loopt in een team. Hij analyseert de patronen in het team en bedenkt oplossingen voor de problemen. De Teamcoach bekijkt dus wat de ongewenste situatie in stand houdt en hoe het team weer in beweging kan worden gebracht. De Teamcoach hoopt door middel van gesprekken met de leden (onderling en in de groep) en oefeningen/opdrachten op meer begrip en commitment binnen het team. Het uiteindelijke doel is het team met meer mogelijkheden, resultaat en plezier te laten samenwerken.
Managers kunnen een cursus Taalcoaching volgen, maar er zijn ook bedrijven die zich hierin hebben gespecialiseerd en kunnen worden ingeschakeld.
Past het beroep Teamcoach bij jou?
Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Bekijk actuele vacatures die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid.
Bekijk jouw baansuggestiesHeb je wel eens gedacht aan?
Omscholen naar een beroep met baankansen?Vacatures laden...
Vacatures Teamcoach per niveau
Vacatures Teamcoach per stad
Vacatures Teamcoach Alphen aan den Rijn
Vacatures Teamcoach Amersfoort
Vacatures Teamcoach Amstelveen
Vacatures Teamcoach Bergen op Zoom
Vacatures Teamcoach Capelle aan den IJssel
Vacatures Teamcoach Den Helder
Vacatures Teamcoach Doetinchem
Vacatures Teamcoach Haarlemmermeer
Vacatures Teamcoach Leeuwarden
Vacatures Teamcoach Maastricht
Vacatures Teamcoach Middelburg
Vacatures Teamcoach Nieuwegein
Vacatures Teamcoach Roosendaal
Vacatures Teamcoach Spijkenisse
Vacatures Teamcoach Veenendaal
Vacatures Teamcoach Vlaardingen
Salarisschaal Teamcoach
Wat verdient een Teamcoach?
Er zijn ontzettend veel verschillende teamcoaches op verschillende plekken actief, dus het salaris varieert. Gemiddeld genomen ligt het salaris van een teamcoach tussen de €2500,- en de €4300,- bruto per maand.
Meer weten over het salaris Teamcoach
Hoe word je een Teamcoach?
Een Manager (of een andere werknemer) die Teamcoach wil worden, kan een cursus Teamcoaching volgen. Deze zijn voor professionals die zich willen ontwikkelen in het coachen van teams. Er wordt in deze cursus aandacht besteed aan processen die zich afspelen in teams en aan het versterken van teams opdat zij betere resultaten behalen.
Wil je een eigen teamcoachingbedrijf oprichten, dan is een opleiding als Bedrijfskunde geschikt.
Opleidingen Teamcoach
Omscholen tot Teamcoach
Je kan op verschillende manieren omscholen tot Teamcoach. Zelfstandig of georganiseerd.
Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Teamcoach
Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Teamcoach
Als je Teamcoach wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Teamcoach zijn de volgende zaken belangrijk:
Interesse en Motivatie Teamcoach
Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen.
Competenties Teamcoach
Een Teamcoach heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.Steekwoorden Competentie Analytisch:
analyseren, systematisch denken, problemen bekijken vanuit verschillende oogpunten, kritisch
Omschrijving
Hoofd- en bijzaken van elkaar scheiden, dat ligt deze mensen wel. Zij pakken de kern van het probleem aan en bekijken dit vanuit verschillende oogpunten. Daarnaast leggen zij verbanden tussen deze verschillende perspectieven. Deze analytische mensen beginnen bij de hoofdzaak en pakken vervolgens de bijzaken aan. Hierbij worden gevolgen op korte en op lange termijn in de gaten gehouden. Uiteindelijk komen zij met een duidelijke conclusie.
Sterke punten
Deze mensen zijn vaak pro-actief. Als zij een probleem constateren, pakken zij dit aan en proberen dit op een goede manier op te lossen. Verder zijn deze mensen vaak gestructureerd. Ze bekijken eerst de hoofdlijnen, de details komen later aan bod. Daarnaast zijn deze mensen in staat om zaken duidelijk te beoordelen. Ze bekijken problemen vanuit verschillende perspectieven en trekken daaruit een heldere conclusie.
Zwakke punten
Een valkuil kan de hoeveelheid aan hoofd- en bijzaken zijn. Soms kunnen deze personen dan door de bomen het bos niet meer zien. Daarnaast kan de hoeveelheid aan analyses teveel zijn, deze analist verliest dan het resultaat uit het oog. Als laatste kan deze persoon behoorlijk theoretisch zijn, dit kan soms leiden tot een langdradig verhaal met lange stukken tekst.
Wat betekent de competentie coachen? De competentie coachen heeft de steekwoorden: motiveren, leiderschap, assertiviteit, luisteren
Omschrijving
In teamverband kunnen deze mensen ervoor zorgen dat taken voltooid worden. De coach motiveert anderen, op zowel persoonlijk als zakelijk vlak. De coach is betrokken en wil het beste voor zichzelf en voor de ander. Deze mensen luisteren goed en proberen de juiste vragen te stellen. Op die manier proberen ze anderen een bepaalde ontwikkeling door te laten maken.
Sterke punten
De coaches kunnen anderen vaak goed inspireren en motiveren. Bij tegenslagen zijn dit de mensen die het team en de werkzaamheden weer op gang krijgen. Ze motiveren niet alleen, maar zijn over het algemeen ook goede leiders. Ze kunnen mensen aansturen en begeleiden. Daarnaast zijn deze coaches over het algemeen betrouwbaar en willen ze iedereen graag helpen. Deze mensen zijn vaak zelfverzekerd en willen het beste voor zichzelf en voor de ander.
Zwakke punten
Het is mogelijk dat de betrokkenheid van de coach zo groot wordt, dat de prioriteiten op verkeerde aspecten komen te liggen. Deze grote betrokkenheid kan ervoor zorgen dat anderen zich gecontroleerd voelen.
Steekwoorden: inzicht in omgeving, overtuigen, motiveren, onderhandelen
Omschrijving
Deze mensen luisteren goed naar andere mensen. Ze zijn oprecht geïnteresseerd en willen anderen graag helpen. Ze zijn overal van op de hoogte en hebben dus overzicht. Ook luisteren deze mensen goed naar de taken die zij krijgen toegewezen en voeren deze daarom meestal goed uit.
Sterke punten
Goede luisteraars stellen vaak goede vragen of geven feedback op de verkregen informatie. Daarnaast kunnen zij met de verkregen informatie anderen overtuigen en eventueel onderhandelen over verschillende zaken. Een goede luisteraar houdt ook rekening met de dingen die juist niet worden gezegd, de zogenaamde non-verbale communicatie. Ook hier kan hij informatie uithalen.
Zwakke punten
Goed luisteren betekent niet dat je niets mag zeggen. Mensen die alleen maar luisteren kunnen verlegen of teruggetrokken overkomen. Sommige mensen luisteren enkel om dingen voor elkaar te krijgen, zij proberen hun voordeel te doen met de informatie die ze krijgen. Het ontbreekt hen dan aan oprechte interesse.
Steekwoorden: doorzetters, zorgvuldig, eigenwijs, ambitieus
Omschrijving
Bij deze mensen staat het resultaat centraal. Zij spannen zich in om dit resultaat te behalen. Zij laten zich niet van de wijs brengen door extra werk, tegenvallers of tijdsdruk. Onderweg weten ze problemen op te lossen en daarbij het resultaat voor ogen te houden.
Sterke punten
Deze mensen gaan net zo lang door totdat ze hun doel behaald hebben. Ze werken accuraat en zorgvuldig. Deze mensen hebben vaak ook veel discipline en doorzettingsvermogen, ze voelen zich goed wanneer het beoogde doel behaald is. Deze personen hebben een bepaalde mate van prestatiedrang, hierdoor kunnen ze zowel zichzelf als anderen goed motiveren.
Zwakke punten
De manier waarop deze mensen tot het resultaat komen is niet zo belangrijk. Hierdoor kunnen er wel fouten gemaakt worden. Andere mensen kunnen door deze persoon ook benadeeld worden. Deze resultaatgerichte mensen zijn teveel met het resultaat bezig, zodat ze hun omgeving vergeten. Maar ook bij henzelf kan de prestatiedrang leiden tot problemen. Zij willen zo graag presteren dat ze een verhoogd risico lopen op bijvoorbeeld een burn-out.
Steekwoorden: samenwerken, resultaten, assertiviteit
Omschrijving
Goed samenwerken is bijdragen aan het samenwerkingsproces, de resultaten en de harmonie binnen een team. Deze personen willen niet alleen een goede bijdrage leveren aan de opdracht, maar ook aan de sfeer binnen het team. Onder deze competentie vallen verschillende aspecten: respect hebben voor andere groepsgenoten, elkaar helpen met taken en meedenken.
Sterke punten
Een sterk punt is dat deze personen vaak een goede mensenkennis hebben, zij kunnen anderen goed inschatten en houden daarbij het resultaat en de taken in het achterhoofd. Deze mensen zijn vaak assertief, zij houden hun persoonlijke doel en het doel van de ander goed in de gaten. Ook goed kunnen netwerken is te benoemen als sterk punt.
Zwakke punten
Mensen die teveel samenwerken, kunnen hun onafhankelijkheid verliezen. Ze vinden het moeilijk om nog alleen te werken, omdat ze altijd reactie/feedback krijgen van groepsgenoten. Ook zijn de relaties van deze mensen soms belangrijker dan de werkzaamheden. Het moet vooral gezellig zijn.
Vaardigheden Teamcoach
- Luistervaardigheid
- Feedback geven
- Stimuleren
- Belangstelling hebben
- Vragen stellen
- Analyseren
- Systematisch denken
- Problemen vanuit verschillende oogpunten bekijken
- Doelgericht werken
- Doorzettingsvermogen
- Ambitie
- Sensitiviteit
- Harmonie creëren
- Gezamenlijk resultaat bereiken
Wat voor persoonlijkheid heeft een Teamcoach nodig?
Persoonstypen die passen bij een Teamcoach zijn Waarnemer en Baas.
Het is van belang dat een Teamcoach goed kan observeren. Hij moet de kleinste veranderingen of problemen opmerken en daar adequaat op reageren (Waarnemer).
Natuurlijk moet een Teamcoach goed leiding kunnen geven. Hij staat open voor opmerkingen en suggesties, maar staat ook stevig in zijn schoenen en is direct en onafhankelijk (Baas).
Wat voor persoonlijkheidstype is de baas? De baas heeft een zeer karakteristieke persoonlijkheid. Je vindt hieronder de sterke en zwakke kanten van dit persoonstype, zoals het beschreven is in het enneagram.
Sterke eigenschappen
De baas heeft een sterke uitstraling en een natuurlijk overmacht. Hij kan goed leidinggeven, is zelfstandig en kan goed tegen kritiek. Verder is de baas loyaal aan de mensen onder zich en is hij erg resultaatgericht. Hij deinst niet terug voor een uitdaging.
Zwakke eigenschappen
De baas kan te direct zijn tegenover werknemers, en zich snel kritisch of woedend opstellen zonder zelf de impact van diens acties door te hebben. Verder heeft de baas geen tollerantie voor zwakheid, vooral van zichzelf, en vaak ook geen geduld. Alles moet op zijn manier.
Omgang
De baas is charismatisch en indrukwekkend als gesprekspartner, maar ook erg direct en kritisch. Doordat de baas de eigen interesses als absoluut bestempelt, zorgt de baas soms ook onbedoeld voor veel conflict en paniek onder de werknemers.
Wat voor persoonlijkheidstype is de waarnemer?
De waarnemer ziet vaak de details die een ander niet kent. Je vindt hieronder de sterke en zwakke kanten van dit persoonstype, zoals het beschreven is in het enneagram.
Sterke eigenschappen
De waarnemer is vaak specialist op een bepaald vakgebied en bezit daarmee veel en diepgaande kennis over zaken. Ook heeft hij een sterke motivatie om te werken en is hij analytisch, eerlijk en intellectueel. De waarnemer kan goed hoofd- en bijzaken scheiden. Tevens is de waarnemer door diens onafhankelijke, afstandelijke natuur goed in het houden van geheimen en is hij objectief.
Zwakke eigenschappen
De waarnemer is door diens persoonlijkheid slecht in het onderhouden van menselijk contact en persoonlijke relaties. Door de nadruk op het intellectuele, is het moeilijk voor de waarnemer om spontane dingen te doen. De waarnemer kan dus ook gesloten en afstandelijk zijn.
Omgang
De waarnemer is goed in luisteren, en sterk als het gaat om het eigen vakgebied. Verder is het moeilijk voor een waarnemer om met anderen te praten. Hij heeft ook meestal geen behoefte om over zogenaamde “onbenulligheden” te praten. Conflicten worden vermeden.
Eigenschappen Teamcoach
- Overwicht
- Gedrevenheid
- Zelfverzekerdheid
- Waarnemendheid
- Gedetailleerdheid
- Leergierigheid
Wat zijn de baankansen voor een Teamcoach?
De arbeidsmarkt voor een Teamcoach is goed. Er wordt steeds meer belang gehecht aan effectieve samenwerking. Een goede samenwerking is essentieel voor tevreden werknemers en goede bedrijfsresultaten. Daarom schakelen steeds meer bedrijven een Teamcoach in of laten Managers een cursus Teamcoaching volgen.
Eventueel kan een Teamcoach zelf een bedrijf oprichten dat zich specialiseert in teamcoaching.
De actuele kans op werk voor een Teamcoach
Het beroep Teamcoach is onderdeel van de beroepsfamilie Bedrijfskundigen en organisatieadviseurs. De kans op werk voor de beroepsfamilie Bedrijfskundigen en organisatieadviseurs is in de huidige periode zeer goed
Huidige aantal vacatures
0
Baankans Teamcoach
Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen
Doorgroei mogelijkheden Teamcoach
Het beroep Teamcoach is onderdeel van de beroepsfamilie Bedrijfskundigen en organisatieadviseurs.
Mogelijke specialisaties voor een Teamcoach
Doorgroei beroepen voor een Teamcoach
BI (business intelligence) Consultant
bi (business intelligence) specialist
bi (business intelligence) analist
Wetenschappelijk onderzoeker bedrijfs- en consumentenwetenschappen
onderzoeker in opleiding (oio) bedrijfs- en consumentenwetenschappen
assistent in opleiding (aio) bedrijfs- en consumentenwetenschappen
huishoudwetenschapper (onderzoeken/publiceren)
assistent in opleiding (aio) huishoudwetenschappen
onderzoeker in opleiding (oio) huishoudwetenschappen
promovendus bedrijfs- en consumentenwetenschappen
Wetenschappelijk onderzoeker bestuurskunde
onderzoeker in opleiding (oio) bestuurskunde
assistent in opleiding (aio) bestuurskunde
Wetenschappelijk onderzoeker bedrijfskunde
onderzoeker in opleiding (oio) bedrijfskunde
Waar werkt een Teamcoach?
Een Teamcoach kan zowel in de profit- als in de non-profitsector werkzaam zijn. Eigenlijk kan een Teamcoach bij bijna alle (middel)grote bedrijven (profit) terecht. Soms werkt een Teamcoach bij bijvoorbeeld een gemeente of ziekenhuis (non-profit).
Een Teamcoach met een eigen bedrijf kan ook door allerlei organisaties in de profit- en non-profitsector ingeschakeld worden.
Met wie werkt een Teamcoach samen?
Een Teamcoach heeft uiteraard veel contact met de Teamleden en de leden van andere teams. Tevens zal hij rapporteren aan zijn leidinggevende. Ook bij vragen en problemen kan de Teamcoach bij zijn leidinggevende terecht.
- Teamleden
- Leidinggevende
Verwante beroepen Teamcoach:
Opleiding: Cursus / Bijscholing MBO HBO WO Postdoc MBA
Baankans: Onbekend
Baankans
Alles over het beroep Teamcoach in één oogopslag
Sector:
Beroepsgroep:
Competenties:
Netwerk:
- Teamleden
- Leidinggevende
Salarisindicatie:
- Van €2501 tot €4278