Vicaris: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden
Vicaris: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden
Dus je wilt misschien wel werken als Vicaris? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je Vicaris wilt worden.
Informatie over omscholing, wat je gaat doen als Vicaris, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.
Alles over het werken als Vicaris
Vacatures Vicaris
Vacatures laden...
Wat is een Vicaris?
De Vicaris is in de katholieke kerk de plaatsvervanger van de bisschop of pastoor. In de protestantse kerk is de Vicaris de plaatsvervanger van de dominee. Ook is de Vicaris bij sommige orden de onderoverste van een klooster. Ook is de Vicaris de benaming van de geestelijke die verbonden was aan de vicarie.
De plaatsvervanger van de bisschop wordt vaak aangeduid met Vicaris-generaal. De Vicaris-generaal staat de bisschop bij in het bestuur van het bisdom. Binnen een bisdom heeft hij veel rechtsmacht, met name op kerkrechtelijk gebied. Voor bepaalde zaken heeft de Vicaris-generaal wel een volmacht nodig van de bisschop. De bisschop kan de Vicaris-generaal te allen tijde ontslaan, mits de bisschop daar wel een goede en duidelijke reden voor heeft.
Naast de Vicaris-generaal benoemt de bisschop ook drie tot vijf Vicarissen die bisschoppelijk Vicaris genoemd worden. Samen met de Vicaris-generaal vormen zij de bisschopsraad die het dagelijks beleid over het bisdom uitoefenen. Als in een bisdom een nieuwe bisschop komt, nemen ook de Vicaris-generaal en Vicarissen direct ontslag. Zij kunnen dan wel weer aangenomen worden onder de nieuwe bisschop in het bisdom.
Past het beroep Vicaris bij jou?
Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Bekijk actuele vacatures die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid.
Bekijk jouw baansuggestiesHeb je wel eens gedacht aan?
Omscholen naar een beroep met baankansen?Vacatures laden...
Vacatures Vicaris per niveau
Vacatures Vicaris per stad
Salarisschaal Vicaris
Wat verdient een Vicaris?
De Vicaris verdient gemiddeld rond de €1600,- per maand. Hierbij komen nog secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals vakanties en de opbouw van een pensioen.
Meer weten over het salaris Vicaris
Hoe word je een Vicaris?
Om Vicaris te kunnen worden, kan een opleiding theologie gevolgd worden. Daarnaast worden er ook vaak intern opleidingen geboden.
Opleidingen, cursussen en trainingen tot Vicaris
Er zijn geen opleidingen Vicaris aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Vicaris in werkt
Bekijk alle opleidingen AlgemeenOmscholen tot Vicaris
Je kan op verschillende manieren omscholen tot Vicaris. Zelfstandig of georganiseerd.
Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Vicaris
Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Vicaris
Als je Vicaris wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Vicaris zijn de volgende zaken belangrijk:
Interesse en Motivatie Vicaris
Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen.
Competenties Vicaris
Een Vicaris heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.Steekwoorden: inzicht in omgeving, overtuigen, motiveren, onderhandelen
Omschrijving
Deze mensen luisteren goed naar andere mensen. Ze zijn oprecht geïnteresseerd en willen anderen graag helpen. Ze zijn overal van op de hoogte en hebben dus overzicht. Ook luisteren deze mensen goed naar de taken die zij krijgen toegewezen en voeren deze daarom meestal goed uit.
Sterke punten
Goede luisteraars stellen vaak goede vragen of geven feedback op de verkregen informatie. Daarnaast kunnen zij met de verkregen informatie anderen overtuigen en eventueel onderhandelen over verschillende zaken. Een goede luisteraar houdt ook rekening met de dingen die juist niet worden gezegd, de zogenaamde non-verbale communicatie. Ook hier kan hij informatie uithalen.
Zwakke punten
Goed luisteren betekent niet dat je niets mag zeggen. Mensen die alleen maar luisteren kunnen verlegen of teruggetrokken overkomen. Sommige mensen luisteren enkel om dingen voor elkaar te krijgen, zij proberen hun voordeel te doen met de informatie die ze krijgen. Het ontbreekt hen dan aan oprechte interesse.
Steekwoorden: optimistisch, ambitieus, luisteren, overtuigen
Omschrijving
Deze mensen kunnen anderen aanzetten tot actie. Dit kan gebeuren op verschillende manieren, bijvoorbeeld door macht of verbondenheid met een team. Ze willen het werkplezier van anderen vergroten. Ze stellen vaak een gezamenlijk doel centraal en de motivator probeert met het hele team dit doel te behalen.
Sterke punten
In zware tijden blijven deze mensen optimistisch en kijken met een positieve blik naar de toekomst. Ze kunnen zichzelf goed motiveren, maar ook anderen nieuwe zin geven. De meeste motivators zijn goede luisteraars en hebben een goed inlevingsvermogen. Daarnaast past de competentie overtuigen ook goed bij deze competentie. Om mensen te motiveren is overtuiging op bepaalde momenten hard nodig.
Zwakke punten
Een motivator kan doorslaan. Hij kan zo optimistisch zijn, dat hij de realiteit verliest. Dit kan samenhangen met de competentie ambitie, motivators stellen bepaalde doelen en willen deze behalen en ook bij tegenslagen doorgaan. De geloofwaardigheid van de motivator wordt dan aangetast.
Steekwoorden: boodschap, structureel, publiek, resultaatgericht
Omschrijving
Deze mensen kunnen op een duidelijke en heldere manier hun boodschap overbrengen. Zij stemmen hun presentatie af op het publiek. Deze presentatoren maken hierbij vaak gebruik van middelen als PowerPoint, hand-outs of digitale beelden. Deze middelen sluiten goed aan bij het verhaal en op deze manier wordt de boodschap overgebracht op het publiek.
Sterke punten
Goede presentatoren kunnen gestructureerd een verhaal vertellen, maar ook spontaan reageren op onverwachte situaties. Daarnaast zijn ze resultaatgericht: ze willen de boodschap overbrengen. Ook hebben deze mensen vaak weinig last van zenuwen.
Zwakke punten
Mensen die teveel willen presenteren kunnen gemaakt overkomen. Zij hebben soms een onnatuurlijke houding en reageren op een verkeerde manier op onverwachte situaties.
Steekwoorden: sociaal, netwerken, luisteren, spontaan, inzicht in omgeving
Omschrijving
Deze personen bewegen zich gemakkelijk in groepen mensen. Ze zijn dan ook vaak in het gezelschap van veel mensen en stappen gemakkelijk op ombekende mensen af. Deze mensen hebben over het algemeen een groot netwerk, dat ze inzetten voor verschillende doeleinden. Vaak zijn deze mensen lid van een vereniging of commissie.
Sterke punten
Een competentie die in verband staat met sociabiliteit is de competentie netwerken. Deze mensen hebben vaak een groot netwerk en vergroten dit netwerk met gemak. Daarnaast zijn deze mensen vaak spontaan, ze spreken onbekenden gemakkelijk aan en luisteren met gemeende interesse naar deze mensen.
Zwakke punten
Een zwak punt van deze mensen kan zijn dat ze zich teveel bemoeien met anderen. Zij willen zo graag in contact komen met anderen dat ze zich opdringen.
Steekwoorden: bewust, reflecteren, motiveren, overtuigen, zelfsturing
Omschrijving
Deze mensen weten van zichzelf goed wat ze kunnen en wat niet. Ze kunnen hun sterktes en zwaktes goed onder woorden brengen en weten hoe ze het snelst een doel kunnen behalen. Ze zijn zich bewust van de keuzes en beslissingen die ze maken. Deze mensen reflecteren dan ook vaak, zij evalueren hun eigen gedrag en stellen nieuwe doelen op.
Sterke punten
Deze mensen zijn zelfbewust en kunnen hun gedachten en gevoelens goed onder woorden brengen. Daardoor kunnen deze mensen meestal duidelijk en helder communiceren. Ze weten welke boodschap ze willen overbrengen en zijn zich bewust van bijvoorbeeld hun lichaamstaal. Deze mensen kunnen daarbij meestal goed motiveren en overtuigen. Ze weten op een goede manier argumenten in te zetten en kunnen hierdoor anderen aanzetten tot actie.
Zwakke punten
Deze bewuste mensen kunnen ook doorslaan. Ze willen alles relativeren en kunnen hierdoor overgevoelig overkomen. Daarnaast kan de motivatie verminderd worden om doelen te stellen op het moment dat deze mensen meerdere malen worden teleurgesteld.
Vaardigheden Vicaris
- Luistervaardigheid
- Belangstelling hebben
- Vragen stellen
- Spontaniteit
- Sociaal gevoel
- Stimuleren
- Overtuigingskracht
- Positiviteit
- Uitdrukkingsvaardigheid
- Ontspannenheid
- Improvisatievermogen
- Zelfbewustzijn
- Reflecterend vermogen
- Grenzen aangeven
Wat voor persoonlijkheid heeft een Vicaris nodig?
De Vicaris is warm en betrokken bij wat er speelt in het bisdom (Gever). De Vicaris draagt zijn geloof uit en is loyaal aan het geloof (Loyalist).
Wat voor persoonlijkheidstype is de gever? De gever heeft een prettige persoonlijkheid. Je vindt hieronder de sterke en zwakke kanten van dit persoonstype, zoals het beschreven is in het enneagram.
Sterke eigenschappen
De gever is sociaal erg vaardig en kan zich goed inleven in de gevoelens van anderen. Hij is behulpzaam en mensenlievend.
Zwakke eigenschappen
De gever heeft een sterke behoefte aan aandacht en goedkeuring, en overschreidt hierbij soms de grenzen van anderen. Hij wordt soms manipulatief. Doordat de focus naar buiten is gericht, heeft de gever geen goed inzicht in en controle over de eigen gevoelens. Dit maakt hem soms emotioneel en irrationeel in het beoordelen van sociale situaties.
Omgang
De gever is erg goed in de omgang met anderen. Hij hecht veel belang aan dienstbaarheid en goedkeuring, en zet zich dan ook sociaal strategisch in om dit te verkrijgen. In meer diepgaande contacten kan dit leiden tot een verstikkende aandacht en ongebalanceerde relaties.
Wat voor persoonlijkheidstype is de Loyalist? De loyalist is een zeer trouw persoon. Je vindt hieronder de sterke en zwakke kanten van dit persoonstype, zoals het beschreven is in het enneagram.
Sterke eigenschappen
De loyalist is door diens twijfel in anderen zelf erg punctueel, concreet en probleemgericht. Daarnaast heeft de loyalist een goede intuïtie en is hij trouw. Vaak ondersteunt hij het gezag op alle mogelijke manieren. Verder is hij door zijn twijfel en behoefte aan controle goed in het opsporen van fouten en het opzetten en controleren van processen.
Zwakke eigenschappen
De loyalist is erg slecht in het vertrouwen van anderen, en daardoor vaak erg onrustig en teruggetrokken. Door de angst is het moeilijk voor de loyalist om de gevoelens van anderen en die van zichzelf te onderscheiden, waardoor de twijfel in anderen ook erg subjectief is. Ook kan hij zich door zijn twijfel gaan verzetten tegen het gezag.
Omgang
Een loyalist is over het algemeen prettig in de omgang. Hij laat het nooit zien als er iets mis is, maakt grapjes en komt zijn afspraken altijd na. Wel kan de loyalist onrustig zijn in de omgang. Dit kan leiden tot misverstanden. De verhouding tot de autoriteit kan verder tot stroeve relaties met collega’s leiden.
Eigenschappen Vicaris
- Empathie
- Behulpzaamheid
- Vriendelijkheid
- Trouw
- Integriteit
- Punctueel
Wat zijn de baankansen voor een Vicaris?
Er zijn binnen de kerkelijk gemeenschap hogere ambten.
De actuele kans op werk voor een Vicaris
Het beroep Vicaris is onderdeel van de beroepsfamilie Theologen. De kans op werk voor de beroepsfamilie Theologen is in de huidige periode goed
Huidige aantal vacatures
0
Baankans Vicaris
Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen
Doorgroei mogelijkheden Vicaris
Het beroep Vicaris is onderdeel van de beroepsfamilie Theologen.
Mogelijke specialisaties voor een Vicaris
assistent in opleiding (aio) godsdienstwetenschappen
onderzoeker in opleiding (oio) godsdienstwetenschappen
promovendus godsdienstwetenschappen
geestelijk verzorger hindoeïsme zorginstelling
geestelijk verzorger humanistiek zorginstelling
geestelijk verzorger islamologie zorginstelling
geestelijk verzorger joods zorginstelling
geestelijk verzorger katholiek zorginstelling
geestelijk verzorger protestants zorginstelling
onderzoeker in opleiding (oio) theologie
godgeleerde (onderzoeken/publiceren)
Waar werkt een Vicaris?
De Vicaris is werkzaam in een bisdom of kerkgemeenschap. De Vicaris staat de bisschop bij in het bestuur van het bisdom.
Alles over het beroep Vicaris in één oogopslag
Sector:
Beroepsgroep:
Competenties:
Netwerk:
Opleidingsniveau:
Salarisindicatie:
- Van €1500 tot €2500