Winkelbediende: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden
Winkelbediende: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden
Dus je wilt misschien wel werken als Winkelbediende? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je Winkelbediende wilt worden.
Informatie over omscholing, wat je gaat doen als Winkelbediende, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.
Alles over het werken als Winkelbediende
Vacatures Winkelbediende
Vacatures laden...
Wat is een Winkelbediende?
De Winkelbediende is werkzaam in een winkel waar bepaalde producten verkocht worden. De Winkelbediende kan in allerlei soorten winkels werken, denk bijvoorbeeld aan een kledingwinkel, een drogisterij of een notenwinkel.
De Winkelbediende is er samen met zijn of haar collega’s voor de klanten. De klant wil bepaalde producten in de winkel kopen. De Winkelbediende kan de klant adviseren bij de aankoop, vragen van de klant beantwoorden en de klant kan bij de Winkelbediende de producten afrekenen. Ook is de Winkelbediende er verantwoordelijk voor dat de winkel er op zijn best uitziet. De producten moeten netjes in de schappen staan, prijzen moeten erbij vermeld staan en de winkel moet schoon en netjes zijn. Ook moet de Winkelbediende ervoor zorgen dat er altijd voldoende producten zijn en soms bestellingen doen.
Het werk van de Winkelbediende is daarmee veelzijdig. De Winkelbediende is er vooral voor de klant en moet zorgen dat de wensen van de klant vervuld worden. De Winkelbediende moet goed in kunnen schatten wat deze wensen zijn om hier zo goed mogelijk aan te kunnen voldoen.
Past het beroep Winkelbediende bij jou?
Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Bekijk actuele vacatures die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid.
Bekijk jouw baansuggestiesHeb je wel eens gedacht aan?
Omscholen naar een beroep met baankansen?Vacatures laden...
Vacatures Winkelbediende per niveau
Vacatures Winkelbediende per stad
Vacatures Winkelbediende Alkmaar
Vacatures Winkelbediende Almelo
Vacatures Winkelbediende Almere
Vacatures Winkelbediende Alphen aan den Rijn
Vacatures Winkelbediende Amersfoort
Vacatures Winkelbediende Amstelveen
Vacatures Winkelbediende Amsterdam
Vacatures Winkelbediende Apeldoorn
Vacatures Winkelbediende Arnhem
Vacatures Winkelbediende Assen
Vacatures Winkelbediende Bergen op Zoom
Vacatures Winkelbediende Breda
Vacatures Winkelbediende Capelle aan den IJssel
Vacatures Winkelbediende Delft
Vacatures Winkelbediende Den Bosch
Vacatures Winkelbediende Den Haag
Vacatures Winkelbediende Den Helder
Vacatures Winkelbediende Deventer
Vacatures Winkelbediende Doetinchem
Vacatures Winkelbediende Dordrecht
Vacatures Winkelbediende Eindhoven
Vacatures Winkelbediende Emmen
Vacatures Winkelbediende Enschede
Vacatures Winkelbediende Gouda
Vacatures Winkelbediende Groningen
Vacatures Winkelbediende Haarlem
Vacatures Winkelbediende Haarlemmermeer
Vacatures Winkelbediende Heerlen
Vacatures Winkelbediende Helmond
Vacatures Winkelbediende Hengelo
Vacatures Winkelbediende Hilversum
Vacatures Winkelbediende Hoogeveen
Vacatures Winkelbediende Hoorn
Vacatures Winkelbediende Katwijk
Vacatures Winkelbediende Leeuwarden
Vacatures Winkelbediende Leiden
Vacatures Winkelbediende Lelystad
Vacatures Winkelbediende Maastricht
Vacatures Winkelbediende Middelburg
Vacatures Winkelbediende Nieuwegein
Vacatures Winkelbediende Nijmegen
Vacatures Winkelbediende Purmerend
Vacatures Winkelbediende Roermond
Vacatures Winkelbediende Roosendaal
Vacatures Winkelbediende Rotterdam
Vacatures Winkelbediende Schiedam
Vacatures Winkelbediende Spijkenisse
Vacatures Winkelbediende Terneuzen
Vacatures Winkelbediende Tilburg
Vacatures Winkelbediende Utrecht
Vacatures Winkelbediende Veenendaal
Vacatures Winkelbediende Venlo
Vacatures Winkelbediende Vlaardingen
Vacatures Winkelbediende Westland
Vacatures Winkelbediende Zaanstad
Vacatures Winkelbediende Zeist
Salarisschaal Winkelbediende
Wat verdient een Winkelbediende?
De Winkelbediende kan fulltime werken, maar veel Winkelbediendes werken parttime en zien dit als bijbaan naast bijvoorbeeld hun studie. Het salaris van de Winkelbediende is hierdoor lastig aan te geven omdat dit nogal varieert.
Meer weten over het salaris Winkelbediende
Hoe word je een Winkelbediende?
De Winkelbediende heeft vaak geen specifieke opleiding nodig en wordt vaak (kort) intern opgeleid. Toch zijn er op diverse niveaus wel opleidingen, bijvoorbeeld de opleiding Winkelbediende. In deze opleiding leer je alles waar een Winkelbediende in de dagelijkse werkzaamheden mee te maken kan krijgen.
Opleidingen, cursussen en trainingen tot Winkelbediende
Er zijn geen opleidingen Winkelbediende aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Winkelbediende in werkt
Bekijk alle opleidingen Handel, Groothandel & DetailhandelOmscholen tot Winkelbediende
Je kan op verschillende manieren omscholen tot Winkelbediende. Zelfstandig of georganiseerd.
Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Winkelbediende
Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Winkelbediende
Als je Winkelbediende wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Winkelbediende zijn de volgende zaken belangrijk:
Interesse en Motivatie Winkelbediende
Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen.
Competenties Winkelbediende
Een Winkelbediende heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.Steekwoorden: vitaliteit, uithoudingsvermogen, actief, levenlust.
Omschrijving
Energiekelingen zitten vol levenslust. Ze willen graag werken en dit kunnen ze dan ook uren achter elkaar. Deze mensen zetten hun energie gericht in en plannen efficiënt hun taken in, waardoor ze geen onnodige energie verspillen. Ook al krijgt deze persoon extra werk en draait hij veel overuren, deze mensen hoor je niet. Ze laten zich niet zomaar uit het veld slaan.
Sterke punten
Mensen met een hoog energielevel zijn vaak doorzetters. Als zich problemen voordoen, blijven ze optimistisch en pakken ze het probleem met beide handen aan. Ook zijn energiekelingen vaak behoorlijk stressbestendig. Omdat ze hun energie effeciënt inzetten, ervaren ze vaak minder stress dan anderen. Deze mensen kunnen als actief worden omschreven. Naast het werk hebben ze nog veel andere bezigheden. Een ander sterk punt van deze mensen is de resultaatgerichtheid. Ze willen graag presteren en door hun energie effectief te verdelen, boeken ze vele resultaten.
Zwakke punten
De uitdrukking ‘teveel hooi op je vork nemen’ komt bij deze mensen vaker voor. Ze willen graag anderen helpen en nemen hen werk uit handen. Er zijn energiekelingen die weleens willen doorslaan. Aan het eind van een lange werkdag willen ze graag nog een vergadering om bepaalde punten te bespreken of gaan eenmaal thuis meteen weer andere energiekostende dingen doen.
Steekwoorden: servicegericht, relatiegericht, luisteren, begripvol, helpend
Omschrijving
Mensen die beschikken over deze competentie kunnen goed inspelen op de verwachtingen en behoeften van klanten. Dit kunnen zowel uitgesproken als onuitgesproken behoeften zijn. Dit is dan ook aan deze persoon om dit uit te zoeken. Zij voelen zich betrokken bij de klant en zetten zich vaak voor 100% in voor deze klant. Tevens toont deze persoon respect naar de klant. Een bekend spreekwoord wat past bij deze competentie is ‘De klant is koning’. Verder weet deze persoon de verschillende groepen klanten en hun behoeften te onderscheiden.
Sterke punten
Een sterk punt van deze klantgerichte persoon is de betrokkenheid. Deze mensen zullen altijd actief op zoek gaan naar datgene wat de klant wilt hebben. Ze hebben inlevingsvermogen en kunnen goed luisteren. Daarnaast kunnen deze mensen meestal goed overtuigen.
Zwakke punten
Sommige klantgerichte mensen verliezen het resultaat uit het oog. Ze zijn zo gefocust op de klant, dat het resultaat wordt vergeten. Ook te veel willen kan een valkuil zijn voor deze mensen, ze willen dan zo graag helpen dat ze zich opdringen bij klanten. Of er zijn meerdere klanten en deze moeten lang wachten voordat ze geholpen worden.
Steekwoorden: inzicht in omgeving, overtuigen, motiveren, onderhandelen
Omschrijving
Deze mensen luisteren goed naar andere mensen. Ze zijn oprecht geïnteresseerd en willen anderen graag helpen. Ze zijn overal van op de hoogte en hebben dus overzicht. Ook luisteren deze mensen goed naar de taken die zij krijgen toegewezen en voeren deze daarom meestal goed uit.
Sterke punten
Goede luisteraars stellen vaak goede vragen of geven feedback op de verkregen informatie. Daarnaast kunnen zij met de verkregen informatie anderen overtuigen en eventueel onderhandelen over verschillende zaken. Een goede luisteraar houdt ook rekening met de dingen die juist niet worden gezegd, de zogenaamde non-verbale communicatie. Ook hier kan hij informatie uithalen.
Zwakke punten
Goed luisteren betekent niet dat je niets mag zeggen. Mensen die alleen maar luisteren kunnen verlegen of teruggetrokken overkomen. Sommige mensen luisteren enkel om dingen voor elkaar te krijgen, zij proberen hun voordeel te doen met de informatie die ze krijgen. Het ontbreekt hen dan aan oprechte interesse.
Steekwoorden: doorzetters, zorgvuldig, eigenwijs, ambitieus
Omschrijving
Bij deze mensen staat het resultaat centraal. Zij spannen zich in om dit resultaat te behalen. Zij laten zich niet van de wijs brengen door extra werk, tegenvallers of tijdsdruk. Onderweg weten ze problemen op te lossen en daarbij het resultaat voor ogen te houden.
Sterke punten
Deze mensen gaan net zo lang door totdat ze hun doel behaald hebben. Ze werken accuraat en zorgvuldig. Deze mensen hebben vaak ook veel discipline en doorzettingsvermogen, ze voelen zich goed wanneer het beoogde doel behaald is. Deze personen hebben een bepaalde mate van prestatiedrang, hierdoor kunnen ze zowel zichzelf als anderen goed motiveren.
Zwakke punten
De manier waarop deze mensen tot het resultaat komen is niet zo belangrijk. Hierdoor kunnen er wel fouten gemaakt worden. Andere mensen kunnen door deze persoon ook benadeeld worden. Deze resultaatgerichte mensen zijn teveel met het resultaat bezig, zodat ze hun omgeving vergeten. Maar ook bij henzelf kan de prestatiedrang leiden tot problemen. Zij willen zo graag presteren dat ze een verhoogd risico lopen op bijvoorbeeld een burn-out.
Steekwoorden: samenwerken, resultaten, assertiviteit
Omschrijving
Goed samenwerken is bijdragen aan het samenwerkingsproces, de resultaten en de harmonie binnen een team. Deze personen willen niet alleen een goede bijdrage leveren aan de opdracht, maar ook aan de sfeer binnen het team. Onder deze competentie vallen verschillende aspecten: respect hebben voor andere groepsgenoten, elkaar helpen met taken en meedenken.
Sterke punten
Een sterk punt is dat deze personen vaak een goede mensenkennis hebben, zij kunnen anderen goed inschatten en houden daarbij het resultaat en de taken in het achterhoofd. Deze mensen zijn vaak assertief, zij houden hun persoonlijke doel en het doel van de ander goed in de gaten. Ook goed kunnen netwerken is te benoemen als sterk punt.
Zwakke punten
Mensen die teveel samenwerken, kunnen hun onafhankelijkheid verliezen. Ze vinden het moeilijk om nog alleen te werken, omdat ze altijd reactie/feedback krijgen van groepsgenoten. Ook zijn de relaties van deze mensen soms belangrijker dan de werkzaamheden. Het moet vooral gezellig zijn.
Vaardigheden Winkelbediende
- Vitaliteit
- Levenslust
- Positiviteit
- Vriendelijkheid
- Respectvol
- Dienstverlenendheid
- Luistervaardigheid
- Belangstelling hebben
- Vragen stellen
- Doelgericht werken
- Doorzettingsvermogen
- Ambitie
- Sensitiviteit
- Harmonie creëren
- Gezamenlijk resultaat bereiken
Wat voor persoonlijkheid heeft een Winkelbediende nodig?
De Winkelbediende is er om aan de wensen van de klant te voldoen. De Winkelbediende moet waarom warm en betrokken zijn en behoeftes en wensen van in dit geval de klant aan kunnen voelen (Gever). Daarnaast moet de Winkelbediende ook optimistisch en doelgericht kunnen werken om zo een zo hoog mogelijke omzet na te streven (Succesvolle werker).
Wat voor persoonlijkheidstype is de gever? De gever heeft een prettige persoonlijkheid. Je vindt hieronder de sterke en zwakke kanten van dit persoonstype, zoals het beschreven is in het enneagram.
Sterke eigenschappen
De gever is sociaal erg vaardig en kan zich goed inleven in de gevoelens van anderen. Hij is behulpzaam en mensenlievend.
Zwakke eigenschappen
De gever heeft een sterke behoefte aan aandacht en goedkeuring, en overschreidt hierbij soms de grenzen van anderen. Hij wordt soms manipulatief. Doordat de focus naar buiten is gericht, heeft de gever geen goed inzicht in en controle over de eigen gevoelens. Dit maakt hem soms emotioneel en irrationeel in het beoordelen van sociale situaties.
Omgang
De gever is erg goed in de omgang met anderen. Hij hecht veel belang aan dienstbaarheid en goedkeuring, en zet zich dan ook sociaal strategisch in om dit te verkrijgen. In meer diepgaande contacten kan dit leiden tot een verstikkende aandacht en ongebalanceerde relaties.
Wat voor persoonlijkheidstype is de Succesvolle Werker?
De succesvolle werker wil je graag als personeel hebben. Je vindt hieronder de sterke en zwakke kanten van dit persoonstype, zoals het beschreven is in het enneagram.
Sterke eigenschappen
De succesvolle werker is doelgericht, efficiënt, zelfverzekerd en motiverend. Ook is hij energiek, gedreven en optimistisch. Daardoor kan hij goed leiding geven. Hij richt zich op eenvoud. Als een probleem complex is, maakt hij het simpel en overzichtelijk.
Zwakke eigenschappen
De succesvolle werker kan narcistisch zijn en wil mislukkingen weg wensen, waardoor het probleem soms alleen maar zal verergeren. Hij kan kort door de bocht zijn en ongevoelig zijn tegenover collega's.
Omgang
In de omgang met anderen is de succesvolle werker erg strategisch. Dit kan motiverend werken, maar kan mensen ook angst aanjagen. Mensen worden door een succesvolle werker vaak gezien als middelen. In persoonlijke relaties is de succesvolle werker vaak recht-door-zee en accepterend, maar ook ongeduldig en geobsedeerd door werk.
Eigenschappen Winkelbediende
- Empathie
- Behulpzaamheid
- Vriendelijkheid
- Enthousiasme
- Zelfverzekerdheid
- Ondernemendheid
Wat zijn de baankansen voor een Winkelbediende?
Er zijn veel winkels en daardoor ook veel Winkelbediendes. Er is daarom meestal voldoende werk te vinden als Winkelbediende. Doorgroeimogelijkheden zijn er soms ook. Zo kan de Winkelbediende doorgroeien naar leidinggevende. De Winkelbediende voert dan nog de werkzaamheden in de winkel uit, maar stuurt daarbij ook andere Winkelbediendes aan.
Doorgroei mogelijkheden Winkelbediende
Het beroep Winkelbediende is onderdeel van de beroepsfamilie Vakkenvullers / kassahulpen.
Verwante beroepen Winkelbediende
Mogelijke specialisaties voor een Winkelbediende
Waar werkt een Winkelbediende?
De Winkelbediende is werkzaam in een winkel waar klanten producten tegen betaling kunnen kopen. De Winkelbediende is hiermee altijd werkzaam in de profit sector.
Met wie werkt een Winkelbediende samen?
De Winkelbediende werkt samen met collega’s in een winkel. De Winkelbediende werkt voor een leidinggevende en soms nog een manager. Daarnaast heeft de Winkelbediende in de dagelijkse werkzaamheden veel te maken met de klanten, de Winkelbediende is er om de wensen van de klant te vervullen.
Alles over het beroep Winkelbediende in één oogopslag
Beroepsgroep:
Competenties:
Persoonstype:
Netwerk:
Opleidingsniveau:
Salarisindicatie:
- Van €1678 tot €2459