Zorgmanager: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden
Zorgmanager: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden
Dus je wilt misschien wel werken als Zorgmanager? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je Zorgmanager wilt worden.
Informatie over omscholing, wat je gaat doen als Zorgmanager, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.
Alles over het werken als Zorgmanager
Vacatures Zorgmanager
Vacatures laden...
Wat is een Zorgmanager?
De zorgmanager heeft een leidinggevende rol binnen de zorginstelling waar gewerkt wordt. Het aansturen en begeleiden van de verschillende afdelingen binnen de instelling staat centraal. Er wordt verwacht dat er een breed scala aan kennis is over de verschillende zorginstellingen en de afdelingen hierbinnen. Een zorgmanager is vaak een werknemer die doorgroeit vanuit een functie binnen de zorginstelling of veel ervaring heeft binnen de zorg.
Vacatures vragen ook vaak enige jaren ervaring binnen de zorg, naast dat van je studie, voordat je aangenomen wordt als zorgmanager.
Past het beroep Zorgmanager bij jou?
Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Bekijk actuele vacatures die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid.
Bekijk jouw baansuggestiesWat doet een Zorgmanager?
De manager van een zorginstelling ziet toe op de werkzaamheden van het personeel. Het doel is om ervoor te zorgen dat de patiënten en de bewoners worden verzorgd. Een ander aandachtsgebied dat de zorginstelling goed wordt onderhouden en dat de nodige uitrusting aanwezig is.
Een zorgmanager houdt toezicht op het personeel en draagt de verantwoordelijkheid voor de inhoud van de dossiers. Een ander belangrijk aandachtspunt voor de zorgmanager is dat de organisatie aan de (wettelijke) vereisten voldoet.
Het verdere takenpakket van de zorgmanager verschilt per zorginstelling. Ook de kennis die verwacht wordt varieerd per werkplek.
Heb je wel eens gedacht aan?
Omscholen naar een beroep met baankansen?Vacatures laden...
Vacatures Zorgmanager per niveau
Vacatures Zorgmanager per stad
Vacatures Zorgmanager Alphen aan den Rijn
Vacatures Zorgmanager Amersfoort
Vacatures Zorgmanager Amstelveen
Vacatures Zorgmanager Amsterdam
Vacatures Zorgmanager Apeldoorn
Vacatures Zorgmanager Bergen op Zoom
Vacatures Zorgmanager Capelle aan den IJssel
Vacatures Zorgmanager Den Bosch
Vacatures Zorgmanager Den Haag
Vacatures Zorgmanager Den Helder
Vacatures Zorgmanager Deventer
Vacatures Zorgmanager Doetinchem
Vacatures Zorgmanager Dordrecht
Vacatures Zorgmanager Eindhoven
Vacatures Zorgmanager Enschede
Vacatures Zorgmanager Groningen
Vacatures Zorgmanager Haarlemmermeer
Vacatures Zorgmanager Hilversum
Vacatures Zorgmanager Hoogeveen
Vacatures Zorgmanager Leeuwarden
Vacatures Zorgmanager Lelystad
Vacatures Zorgmanager Maastricht
Vacatures Zorgmanager Middelburg
Vacatures Zorgmanager Nieuwegein
Vacatures Zorgmanager Nijmegen
Vacatures Zorgmanager Purmerend
Vacatures Zorgmanager Roermond
Vacatures Zorgmanager Roosendaal
Vacatures Zorgmanager Rotterdam
Vacatures Zorgmanager Schiedam
Vacatures Zorgmanager Spijkenisse
Vacatures Zorgmanager Terneuzen
Vacatures Zorgmanager Veenendaal
Vacatures Zorgmanager Vlaardingen
Vacatures Zorgmanager Westland
Vacatures Zorgmanager Zaanstad
Salarisschaal Zorgmanager
Wat verdient een Zorgmanager?
Het salaris van een zorgmanager hangt erg af van de zorginstelling waar hij werkt. Het varieert tussen de 2560 euro bruto per maand en 5280 euro bruto per maand.
In sommige instellingen kunnen er ook bonussen geïnt worden.
Meer weten over het salaris Zorgmanager
Hoe word je een Zorgmanager?
Om zorgmanager te worden kunnen verscheidene paden bewandeld worden. Er is veel vraag naar WO opgeleide werknemers die al een aantal jaar ervaring hebben in de zorg. Meeste WO opleidingen, zoals Psychologie, Gezondheidswetenschappen en Master Zorgmanagement, duren 4 jaar in totaal (incl. master).
Het komt ook voor dat een HBO opleiding gevolgt is en waarna opgewerkt wordt tot zorgmanager. Dit is een veelvoorkomende weg waarop een baan als zorgmanager bereikt wordt. Vaak volgt men via deze weg een opleiding Zorgmanagement om Zorgmanager te worden.
Inhoud opleiding Zorgmanagement
Tijdens een opleiding Zorgmanagement komen dingen langs als leidinggeven, organisatie en strategie. Ook is er aandacht voor persoonlijke groei. Je leert dus bijvoorbeeld over allerlei wetten, het selecteren van geschikte werknemers en het omgaan met conflicten en belangen.
De algemene management en organisatieprincipes owrden behandeld, maar je zult cases krijgen waarmee je deze kennis specifiek kan toespitsen op de uitdagingen binnen zorgorganisaties.
Opleidingen Zorgmanager
Omscholen tot Zorgmanager
Je kan op verschillende manieren omscholen tot Zorgmanager. Zelfstandig of georganiseerd.
Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Zorgmanager
Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Zorgmanager
Als je Zorgmanager wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Zorgmanager zijn de volgende zaken belangrijk:
Interesse en Motivatie Zorgmanager
Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen.
Competenties Zorgmanager
Een Zorgmanager heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.Steekwoorden: analytisch vermogen, initiatief ontplooien, inzicht in omgeving, inlevingsvermogen
Omschrijving
Deze personen lopen vaak voorop en herkennen situaties. Ze weten vervolgens hoe ze deze het beste kunnen aanpakken. Deze personen leggen verbanden tussen verleden, heden en proberen hier in de toekomst op in te spelen.
Sterke punten
Deze personen hebben over het algemeen een sterk ontwikkeld analytisch vermogen. Ze leggen verbanden en scheiden hoofd- en bijzaken. Daarnaast nemen deze personen vaak initiatief en proberen ze zich in te leven in de situatie en andere personen.
Zwakke punten
Doordat deze personen veel van te voren weren, kan ze voorspelbaar overkomen. Door sommige mensen wordt dit als saai ervaren. Verder kan deze competentie de creativiteit beperken. Doordat veel zaken van tevoren vast liggen, is er minder ruimte voor creatieve oplossingen.
Steekwoorden: beslissingen, argumenten, overtuigen, durf
Omschrijving
Deze personen durven beslissingen te nemen. Dit doen ze bijvoorbeeld door een bepaalde actie uit te voeren of een regel in te stellen. Deze besluitvaardige personen stellen hun beslissingen niet uit tot ze alle informatie hebben, zij proberen zo snel mogelijk de knoop door te maken. Bij eventuele consequenties kan hij terugkomen op de beslissing en een andere keuze maken. De persoon weet de beslissingen op een goede manier te onderbouwen.
Sterke punten
Deze personen weten anderen te overtuigen van hun besluit, ze gebruiken hierbij verschillende argumenten die passen bij hun standpunt. Voor het nemen van besluiten is lef nodig, hierover beschikt deze besluitvaardige persoon dan ook.
Zwakke punten
Aan het nemen van beslissingen zitten risico’s en deze risico’s kunnen gevolgen hebben. Op het moment dat deze persoon te snel teveel beslissingen neemt, kan hij roekeloos worden en zijn oog voor het resultaat verliezen. Het is dan ook van belang dat deze persoon op het juiste moment de juiste beslissing neemt en goed nadenkt over de voor- en nadelen ervan.
Steekwoorden: overzicht, leiderschap, uitdrukkingsvaardig, luisteren, overtuigen, inzicht in omgeving
Omschrijving
Deze competentie valt voor een deel samen met leiderschap. Een goede leider moet kunnen delegeren. Deze mensen geven bepaalde taken uit handen en beslissen wie geschikt is voor welke taak. Hij behoudt hierbij het overzicht.
Sterke punten
Deze personen geven medewerkers de ruimte om zich te ontwikkelen. Ze krijgen hun eigen taak en moeten die goed uit zien te voeren. Verder zijn delegerende mensen resultaatgericht. Ze communiceren duidelijk en helder wat ze van iedereen verwachten. Ook kunnen deze personen goed luisteren en anderen overtuigen van de noodzaak van een taak.
Zwakke punten
Delegerende mensen kunnen lui en gemakzuchtig overkomen. Anderen krijgen dan het idee dat deze persoon zelf niets meer hoeft te doen. Dit kan irritaties opwekken.
Steekwoorden: discipline, betrouwbaar, structureel, loyaal
Omschrijving
Integere mensen voeren zorgvuldig hun taken uit. Ze houden hierbij rekening met de geldende sociale en ethische normen ten aanzien van gevoelige informatie, contact met anderen en posities en belangen. Deze mensen houden zichzelf verantwoordelijk voor hun werkzaamheden. Moraliteit staat hoog in het vaandel bij deze mensen.
Sterke punten
Deze mensen zijn eerlijk, betrouwbaar en bekijken alles vanuit een moreel oogpunt. Verder zijn integere mensen vaak erg gestructureerd en raken ze bij tegenslag niet van hun stuk. Bovendien zijn deze mensen vaak erg beheerst. Deze mensen worden ook wel vaak loyaal genoemd.
Zwakke punten
Integere mensen hebben vaak moeite met zeggen wat ze bedoelen. Ze hebben moeite met de informatie helder en duidelijk te verspreiden. Verder laten zij zich snel afleiden van hun werkzaamheden. Sommige integere mensen zijn goed in het manipuleren van anderen. Ze houden bewust informatie achter, of ze zijn loslippig met betrekking tot vertrouwelijke informatie. Dit gebeurt vaak met het oog op het eigenbelang.
Steekwoorden: luisteren, doelstellingen, motiveren, zelfontwikkeling, resultaatgericht
Omschrijving
Deze personen zijn op de hoogte van alle ontwikkelingen binnen de organisatie en proberen hun kennis in te zetten waar dat mogelijk is.
Sterke punten
Mensen die inzicht hebben in de omgeving kunnen weloverwogen beslissingen nemen. Ze zijn resultaatgericht en maken beslissingen die helpen het doel te bereiken. Ze ontwikkelen zichtzelf en kunnen anderen motiveren zich ook te ontwikkelen.
Zwakke punten
Soms hebben mensen zoveel informatie over hun omgeving, dat ze moeite hebben hoofd- en bijzaken te scheiden. Ze kunnen zich dan verliezen in details en geen heldere beslissingen nemen.
Steekwoorden: delegeren, luisteren, overtuigen, taken verdelen
Omschrijving
Deze mensen kunnen individuen en groepen aansturen. De leiders maken een goede balans tussen delegeren en bijvoorbeeld regels opleggen. Deze personen leggen anderen uit wat er van hen wordt verwacht. Op die manier kunnen zij een project sturen. Daarbij kunnen leiders de verantwoordelijkheden bij anderen neerleggen.
Sterke punten
Een goede leider kan luisteren, iemand opfleuren, maar ook overtuigen. De leider maakt beslissingen en probeert ervoor iedereen het beste uit te halen. Een goede leider laat dingen los, maar probeert ook overzicht te houden. Ook kan een goede leider anderen inspireren en motiveren om gezamenlijk een doel te bereiken. Hij neemt hierbij het resultaat als uitgangspunt.
Zwakke punten
Sommige leiders willen teveel zelf doen, hierdoor krijgen werknemers niet de kans om zich te ontwikkelen. Ook kan dit voor frustratie en stress zorgen. Ook kunnen leiders het resultaat zo voorop stellen dat de omgeving wegvalt.
Steekwoorden: inzicht in omgeving, overtuigen, motiveren, onderhandelen
Omschrijving
Deze mensen luisteren goed naar andere mensen. Ze zijn oprecht geïnteresseerd en willen anderen graag helpen. Ze zijn overal van op de hoogte en hebben dus overzicht. Ook luisteren deze mensen goed naar de taken die zij krijgen toegewezen en voeren deze daarom meestal goed uit.
Sterke punten
Goede luisteraars stellen vaak goede vragen of geven feedback op de verkregen informatie. Daarnaast kunnen zij met de verkregen informatie anderen overtuigen en eventueel onderhandelen over verschillende zaken. Een goede luisteraar houdt ook rekening met de dingen die juist niet worden gezegd, de zogenaamde non-verbale communicatie. Ook hier kan hij informatie uithalen.
Zwakke punten
Goed luisteren betekent niet dat je niets mag zeggen. Mensen die alleen maar luisteren kunnen verlegen of teruggetrokken overkomen. Sommige mensen luisteren enkel om dingen voor elkaar te krijgen, zij proberen hun voordeel te doen met de informatie die ze krijgen. Het ontbreekt hen dan aan oprechte interesse.
Steekwoorden: structureel, kritisch, resultaat- en taakgericht, prioriteiten
Omschrijving
Voordat deze mensen beginnen aan de uitvoer van een bepaalde taak, hebben zij een goede werkplanning gemaakt. De complete opdracht staat structureel uitgewerkt in een plan van aanpak. Hierbij gebruiken deze mensen het doel van de opdracht als uitgangspunt, vervolgens hangen zij hier de verschillende taken aan op plus de daarbij behorende prioriteiten.
Sterke punten
Deze mensen werken structureel en kunnen hoofd- en bijzaken goed van elkaar scheiden. Deze mensen zijn zowel resultaat- als taakgericht. Prioriteiten worden hierbij scherp in de gaten gehouden. Deze mensen zijn dan ook vaak kritisch en kijken afzonderlijk naar de verschillende deeltaken.
Zwakke punten
Mensen die teveel plannen en organiseren verliezen soms hun spontaniteit, hierdoor kan ook de creativiteit achteruit gaan. Het kan voor deze mensen moeilijk zijn om hun eigen ideeën los te laten en ook anderen input te laten geven. Daarnaast kunnen sommige mensen die van plannen en organiseren houden niet goed tegen verandering. Zij laten zich dan nog weleens van de wijs brengen.
Steekwoorden: samenwerken, resultaten, assertiviteit
Omschrijving
Goed samenwerken is bijdragen aan het samenwerkingsproces, de resultaten en de harmonie binnen een team. Deze personen willen niet alleen een goede bijdrage leveren aan de opdracht, maar ook aan de sfeer binnen het team. Onder deze competentie vallen verschillende aspecten: respect hebben voor andere groepsgenoten, elkaar helpen met taken en meedenken.
Sterke punten
Een sterk punt is dat deze personen vaak een goede mensenkennis hebben, zij kunnen anderen goed inschatten en houden daarbij het resultaat en de taken in het achterhoofd. Deze mensen zijn vaak assertief, zij houden hun persoonlijke doel en het doel van de ander goed in de gaten. Ook goed kunnen netwerken is te benoemen als sterk punt.
Zwakke punten
Mensen die teveel samenwerken, kunnen hun onafhankelijkheid verliezen. Ze vinden het moeilijk om nog alleen te werken, omdat ze altijd reactie/feedback krijgen van groepsgenoten. Ook zijn de relaties van deze mensen soms belangrijker dan de werkzaamheden. Het moet vooral gezellig zijn.
Steekwoorden: sociaal, netwerken, luisteren, spontaan, inzicht in omgeving
Omschrijving
Deze personen bewegen zich gemakkelijk in groepen mensen. Ze zijn dan ook vaak in het gezelschap van veel mensen en stappen gemakkelijk op ombekende mensen af. Deze mensen hebben over het algemeen een groot netwerk, dat ze inzetten voor verschillende doeleinden. Vaak zijn deze mensen lid van een vereniging of commissie.
Sterke punten
Een competentie die in verband staat met sociabiliteit is de competentie netwerken. Deze mensen hebben vaak een groot netwerk en vergroten dit netwerk met gemak. Daarnaast zijn deze mensen vaak spontaan, ze spreken onbekenden gemakkelijk aan en luisteren met gemeende interesse naar deze mensen.
Zwakke punten
Een zwak punt van deze mensen kan zijn dat ze zich teveel bemoeien met anderen. Zij willen zo graag in contact komen met anderen dat ze zich opdringen.
Vaardigheden Zorgmanager
- Prioriteiten stellen
- Luistervaardigheid
- Beslissingen nemen
- Afwegen
- Belangstelling hebben
- Vragen stellen
- Voorbereiden
- Gestructureerd werken
- Spontaniteit
- Sociaal gevoel
- Analytisch vermogen
- Initiatief ontplooien
- Inzicht in omgeving
- Overzicht hebben
- Leiderschap
- Uitdrukkingsvaardigheid
- Betrouwbaarheid
- Consequent handelen
- Loyaliteit
- Luisteren
- Analyseren
- Verbanden leggen
- Besluitvaardigheid
- Delegeren
- Motiveren
- Sensitiviteit
- Harmonie creëren
- Gezamenlijk resultaat bereiken
Wat voor persoonlijkheid heeft een Zorgmanager nodig?
De zorgmanager moet een baas zijn omdat deze zelfverzekerd moet overkomen jegens zijn medewerkers. Daarnaast moet deze direct zijn om duidelijk over te komen en duidelijk zijn over de ideeën die hij heeft voor de zorginstelling waar hij werkt. (Baas)
De zorgmanager moet een loyalist zijn omdat deze verantwoordelijk is voor een gehele zorginstelling en de werknemers, eindverantwoordelijke is voor de plannen binnen de zorginstelling en betrouwbaar moet overkomen voor zijn werknemers. (Loyalist)
Wat voor persoonlijkheidstype is de baas? De baas heeft een zeer karakteristieke persoonlijkheid. Je vindt hieronder de sterke en zwakke kanten van dit persoonstype, zoals het beschreven is in het enneagram.
Sterke eigenschappen
De baas heeft een sterke uitstraling en een natuurlijk overmacht. Hij kan goed leidinggeven, is zelfstandig en kan goed tegen kritiek. Verder is de baas loyaal aan de mensen onder zich en is hij erg resultaatgericht. Hij deinst niet terug voor een uitdaging.
Zwakke eigenschappen
De baas kan te direct zijn tegenover werknemers, en zich snel kritisch of woedend opstellen zonder zelf de impact van diens acties door te hebben. Verder heeft de baas geen tollerantie voor zwakheid, vooral van zichzelf, en vaak ook geen geduld. Alles moet op zijn manier.
Omgang
De baas is charismatisch en indrukwekkend als gesprekspartner, maar ook erg direct en kritisch. Doordat de baas de eigen interesses als absoluut bestempelt, zorgt de baas soms ook onbedoeld voor veel conflict en paniek onder de werknemers.
Wat voor persoonlijkheidstype is de Loyalist? De loyalist is een zeer trouw persoon. Je vindt hieronder de sterke en zwakke kanten van dit persoonstype, zoals het beschreven is in het enneagram.
Sterke eigenschappen
De loyalist is door diens twijfel in anderen zelf erg punctueel, concreet en probleemgericht. Daarnaast heeft de loyalist een goede intuïtie en is hij trouw. Vaak ondersteunt hij het gezag op alle mogelijke manieren. Verder is hij door zijn twijfel en behoefte aan controle goed in het opsporen van fouten en het opzetten en controleren van processen.
Zwakke eigenschappen
De loyalist is erg slecht in het vertrouwen van anderen, en daardoor vaak erg onrustig en teruggetrokken. Door de angst is het moeilijk voor de loyalist om de gevoelens van anderen en die van zichzelf te onderscheiden, waardoor de twijfel in anderen ook erg subjectief is. Ook kan hij zich door zijn twijfel gaan verzetten tegen het gezag.
Omgang
Een loyalist is over het algemeen prettig in de omgang. Hij laat het nooit zien als er iets mis is, maakt grapjes en komt zijn afspraken altijd na. Wel kan de loyalist onrustig zijn in de omgang. Dit kan leiden tot misverstanden. De verhouding tot de autoriteit kan verder tot stroeve relaties met collega’s leiden.
Eigenschappen Zorgmanager
- Overwicht
- Gedrevenheid
- Zelfverzekerdheid
- Trouw
- Integriteit
- Punctueel
Wat zijn de baankansen voor een Zorgmanager?
Arbeidsmarktperspectief is schaars aangezien het een presticieuze functie is waarvan er maar weinig zijn. En het kost enige tijd om in aanmerking te komen voor dit beroep.
De doorgroeimogelijkheden zijn nihil, gezien de hoge functie.
De actuele kans op werk voor een Zorgmanager
Het beroep Zorgmanager is onderdeel van de beroepsfamilie Managers gezondheidszorg. De kans op werk voor de beroepsfamilie Managers gezondheidszorg is in de huidige periode goed
Huidige aantal vacatures
7
Baankans Zorgmanager
Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen
Doorgroei mogelijkheden Zorgmanager
Het beroep Zorgmanager is onderdeel van de beroepsfamilie Managers gezondheidszorg.
Verwante beroepen Zorgmanager
Hoofd sterilisatie gezondheidszorg
Manager zorg en bedrijfsvoering ziekenhuis
Zorgmanager geestelijke gezondheidszorg
Teamleider laboratorium ziekenhuis
Manager medische zaken kruisvereniging
Officier van dienst gezondheidszorg
Verpleegkundig directeur ziekenhuis
Mogelijke specialisaties voor een Zorgmanager
hoofd sterilisatie ziekenhuislaboratorium
teamleider centrale sterilisatie afdeling ziekenhuis
hoofd sterilisatie medische hulpmiddelen
bedrijfsbeheerder medische zaken instelling ambulante geestelijke gezondheidszorg
manager instelling geestelijke gezondheidszorg
manager herstellingsoord psychosociale patiënten
manager medische zaken instelling ambulante geestelijke gezondheidszorg
bedrijfsbeheerder medische zaken psychiatrische inrichting
manager medische zaken psychiatrische inrichting
bedrijfsbeheerder medische zaken kruisvereniging
manager medische zaken ziekenhuis
bedrijfsbeheerder medische zaken ziekenhuis
manager instelling voor gezinsverzorging
adjunct-directeur verpleegkundige dienst ziekenhuis
manager verpleegkundige dienst ziekenhuis
manager regionale gezondheidsdienst
manager instelling ambulante geestelijke gezondheidszorg
manager tandheelkundig centrum
Waar werkt een Zorgmanager?
- Zorginstelling
- RIAGG
- GZ/GGZ
- Overheid
- Ziekenhuis
- Huisartsenpost
Met wie werkt een Zorgmanager samen?
De zorgmanager komt in contact met mede zorgmanagers en natuurlijk met de medewerkers in de zorginstelling waar deze werkt. Daarnaast is er haast geen contact met de patiënten/cliënten.
Alles over het beroep Zorgmanager in één oogopslag
Beroepsgroep:
Competenties:
Netwerk:
Opleidingsniveau:
Salarisindicatie:
- Van €2560 tot €5280