Politicus: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden
Politicus: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden
Dus je wilt misschien wel werken als Politicus? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je Politicus wilt worden.
Informatie over omscholing, wat je gaat doen als Politicus, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.
Alles over het werken als Politicus
Vacatures Politicus
Vacatures laden...
Wat is een Politicus?
Een Politicus is iemand die een ambt of functie in de politiek vervult. Het betreft hier voornamelijk de functies bij de overheid waarbij de persoon beslissingen kan nemen en/of beïnvloeden. Politici kunnen werkzaam zijn in verschillende bestuurslagen. Zo kunnen zij lid zijn van het Europees Parlement, landelijke parlementen en provinciale staten, maar ook gemeenteraadsleden hebben een politieke functie. Afhankelijk van de invulling van de functie is een Politicus werkzaam in het algemeen bestuur (beleidsgerelateerde taken) of in het dagelijkse bestuur (uitvoerende taken). Wel is er vaak sprake van overlap bij beide vormen van bestuur.
De hoogste politieke functie in Nederland is die van Minister-President. Hij staat aan het hoofd van het landsbestuur. Andere politieke functies zijn bijvoorbeeld minister, senator, burgemeester en staatssecretaris. De meeste Nederlandse politici moeten gekozen worden om hun ambt uit te voeren. Vaak zijn zij lid van een politieke partij die een bepaald gedachtegoed nastreeft en bepaald beleid door wil voeren.
De focus ligt op het nastreven en uitdragen van standpunten en doelstellingen die de maatschappij als geheel (zij het op verschillende niveaus) ten goede zouden moeten komen. Als Politicus sta je dicht bij de samenleving en heb je dus een bovengemiddelde belangstelling voor de publieke zaak. Buiten een brede interesse en een duidelijke identiteit heeft een Politicus de ambitie om antwoorden te krijgen op maatschappelijke issues en deze op te lossen.
Past het beroep Politicus bij jou?
Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Bekijk actuele vacatures die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid.
Bekijk jouw baansuggestiesHeb je wel eens gedacht aan?
Omscholen naar een beroep met baankansen?Vacatures laden...
Vacatures Politicus per niveau
Vacatures Politicus per stad
Vacatures Politicus Alphen aan den Rijn
Vacatures Politicus Amersfoort
Vacatures Politicus Amstelveen
Vacatures Politicus Bergen op Zoom
Vacatures Politicus Capelle aan den IJssel
Vacatures Politicus Den Helder
Vacatures Politicus Doetinchem
Vacatures Politicus Haarlemmermeer
Vacatures Politicus Leeuwarden
Vacatures Politicus Maastricht
Vacatures Politicus Middelburg
Vacatures Politicus Nieuwegein
Vacatures Politicus Roosendaal
Vacatures Politicus Spijkenisse
Vacatures Politicus Veenendaal
Vacatures Politicus Vlaardingen
Salarisschaal Politicus
Wat verdient een Politicus?
Wanneer je werkzaam bent bij het rijk wordt het loon bepaald op basis van de zwaarte van je functie.
Bij goed functioneren is er de mogelijkheid om meer te gaan verdienen tot het maximum van de vastgestelde schaal is bereikt.
Het minimumsalaris van €1462 is dat van een algemeen assistent.
Het maximale salaris van €10325 is van iemand die werkzaam is in de ambtelijke top.
Meer weten over het salaris Politicus
Hoe word je een Politicus?
Er is geen specifieke opleiding te noemen voor het beroep Politicus. Een goede theoretische achtergrond is vaak vereist, evenals bepaalde vaardigheden (spreken in het openbaar) en karaktereigenschappen (betrokkenheid) die van groot belang kunnen zijn bij het goed vervullen van een functie in de politiek.
Een voorbeeld van een opleiding is Bestuurskunde en Overheidsmanagement (HBO). Bij deze opleiding staat het management bij de overheid centraal. Er wordt veel aandacht besteed aan politieke en maatschappelijke verhoudingen. Op WO niveau kan je denken aan sociale wetenschappen als Bestuurskunde en Politicologie
Opleidingen Politicus
Omscholen tot Politicus
Je kan op verschillende manieren omscholen tot Politicus. Zelfstandig of georganiseerd.
Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Politicus
Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Politicus
Als je Politicus wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Politicus zijn de volgende zaken belangrijk:
Interesse en Motivatie Politicus
Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen.
Competenties Politicus
Een Politicus heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.Steekwoorden Competentie Analytisch:
analyseren, systematisch denken, problemen bekijken vanuit verschillende oogpunten, kritisch
Omschrijving
Hoofd- en bijzaken van elkaar scheiden, dat ligt deze mensen wel. Zij pakken de kern van het probleem aan en bekijken dit vanuit verschillende oogpunten. Daarnaast leggen zij verbanden tussen deze verschillende perspectieven. Deze analytische mensen beginnen bij de hoofdzaak en pakken vervolgens de bijzaken aan. Hierbij worden gevolgen op korte en op lange termijn in de gaten gehouden. Uiteindelijk komen zij met een duidelijke conclusie.
Sterke punten
Deze mensen zijn vaak pro-actief. Als zij een probleem constateren, pakken zij dit aan en proberen dit op een goede manier op te lossen. Verder zijn deze mensen vaak gestructureerd. Ze bekijken eerst de hoofdlijnen, de details komen later aan bod. Daarnaast zijn deze mensen in staat om zaken duidelijk te beoordelen. Ze bekijken problemen vanuit verschillende perspectieven en trekken daaruit een heldere conclusie.
Zwakke punten
Een valkuil kan de hoeveelheid aan hoofd- en bijzaken zijn. Soms kunnen deze personen dan door de bomen het bos niet meer zien. Daarnaast kan de hoeveelheid aan analyses teveel zijn, deze analist verliest dan het resultaat uit het oog. Als laatste kan deze persoon behoorlijk theoretisch zijn, dit kan soms leiden tot een langdradig verhaal met lange stukken tekst.
Steekwoorden: beslissingen, argumenten, overtuigen, durf
Omschrijving
Deze personen durven beslissingen te nemen. Dit doen ze bijvoorbeeld door een bepaalde actie uit te voeren of een regel in te stellen. Deze besluitvaardige personen stellen hun beslissingen niet uit tot ze alle informatie hebben, zij proberen zo snel mogelijk de knoop door te maken. Bij eventuele consequenties kan hij terugkomen op de beslissing en een andere keuze maken. De persoon weet de beslissingen op een goede manier te onderbouwen.
Sterke punten
Deze personen weten anderen te overtuigen van hun besluit, ze gebruiken hierbij verschillende argumenten die passen bij hun standpunt. Voor het nemen van besluiten is lef nodig, hierover beschikt deze besluitvaardige persoon dan ook.
Zwakke punten
Aan het nemen van beslissingen zitten risico’s en deze risico’s kunnen gevolgen hebben. Op het moment dat deze persoon te snel teveel beslissingen neemt, kan hij roekeloos worden en zijn oog voor het resultaat verliezen. Het is dan ook van belang dat deze persoon op het juiste moment de juiste beslissing neemt en goed nadenkt over de voor- en nadelen ervan.
Steekwoorden: inzicht in omgeving, overtuigen, motiveren, onderhandelen
Omschrijving
Deze mensen luisteren goed naar andere mensen. Ze zijn oprecht geïnteresseerd en willen anderen graag helpen. Ze zijn overal van op de hoogte en hebben dus overzicht. Ook luisteren deze mensen goed naar de taken die zij krijgen toegewezen en voeren deze daarom meestal goed uit.
Sterke punten
Goede luisteraars stellen vaak goede vragen of geven feedback op de verkregen informatie. Daarnaast kunnen zij met de verkregen informatie anderen overtuigen en eventueel onderhandelen over verschillende zaken. Een goede luisteraar houdt ook rekening met de dingen die juist niet worden gezegd, de zogenaamde non-verbale communicatie. Ook hier kan hij informatie uithalen.
Zwakke punten
Goed luisteren betekent niet dat je niets mag zeggen. Mensen die alleen maar luisteren kunnen verlegen of teruggetrokken overkomen. Sommige mensen luisteren enkel om dingen voor elkaar te krijgen, zij proberen hun voordeel te doen met de informatie die ze krijgen. Het ontbreekt hen dan aan oprechte interesse.
Steekwoorden: analytisch vermogen, structureel, zelfkennis, visie
Omschrijving
Deze mensen kunnen zuiver en helder redeneren. Deze personen houden rekening met feiten en gebruiken verschillende perspectieven om een oordeel te vormen over bijvoorbeeld een werksituatie. Daarnaast beoordelen zij bijvoorbeeld de haalbaarheid en de planning van een opdracht.
Sterke punten
Deze mensen zijn vaak erg gestructureerd en scheiden dan ook de hoofd- van de bijzaken. Verder hebben deze mensen over het algemeen vaak een goed ontwikkeld analytisch vermogen. Zij bekijken zaken vanuit verschillende perspectieven. Daarnaast beschikken deze mensen vaak over een goede zelfkennis, ze bekijken hun eigen presteren ook vanuit verschillende visies.
Zwakke punten
Wanneer er teveel wordt geoordeeld, kan dit demotivatie oproepen. Dit gebeurt met name dan bij anderen. Deze mensen oordelen dan overal over, ook wanneer het hen niet wordt gevraagd. Dit kan zorgen voor onderlinge irritaties. Als laatste kunnen deze mensen hun eigen oordeel op nummer één zetten, hierdoor kan het zijn dat de omgeving zich achtergesteld voelt.
Steekwoorden: to-the-point, structureel, verstaanbaar, helder, ordelijk
Omschrijving
Deze mensen kunnen hun gedachten goed onder woorden brengen. Dit kan zowel op papier als mondeling. Ze kunnen helder en duidelijk communiceren naar de lezer/luisteraar. Ze kunnen hun boodschap vertellen zonder teveel uit te weiden naar irrelevante informatie.
Sterke punten
Helderheid en duidelijkheid zijn twee sterke punten. Zowel mondeling als schriftelijk kunnen deze mensen een boodschap goed verwoorden. Ze passen hun tekst aan op de doelgroep en ze spreken dan ook vaak de taal van het publiek. Tevens kunnen ze op een goede manier vragen beantwoorden, ze maken dan vaak gebruik van heldere voorbeelden.
Zwakke punten
Bij mondelinge uitdrukkingsvaardigheid kan het voorkomen dat de spreker en andere non-verbale houding heeft. Hierdoor kan zijn boodschap verkeerd overkomen op de ontvanger. Sommige van deze mensen gebruiken veel vaktermen, hierdoor kan de boodschap verkeerd worden geïnterpreteerd.
Vaardigheden Politicus
- Inlevingsvermogen
- Analytisch vermogen
- Logisch redeneren
- Helder communiceren
- Taalkennis
- Analyseren
- Systematisch denken
- Problemen vanuit verschillende oogpunten bekijken
- Beslissingen nemen
- Afwegen
- Prioriteiten stellen
- Luistervaardigheid
- Belangstelling hebben
- Vragen stellen
Wat voor persoonlijkheid heeft een Politicus nodig?
De Politicus heeft een goed beeld van wat zich in de samenleving afspeelt en pleit voor zaken in het maatschappelijk belang. Hij kan problemen goed overzien en zoekt naar de meest effectieve en haalbare oplossingen voor een probleem of issue (Perfectionist). Er is sprake van een hoge verantwoordelijkheid naar de maatschappij. Tevens is een Politicus een volksvertegenwoordiger en moet hij een duidelijke identiteit hebben waar het volk zich mee kan identificeren. Eigenschappen die een goede Politicus vaak bezit zijn betrouwbaarheid en loyaliteit (Loyalist).
Wat voor persoonlijkheidstype is de Loyalist? De loyalist is een zeer trouw persoon. Je vindt hieronder de sterke en zwakke kanten van dit persoonstype, zoals het beschreven is in het enneagram.
Sterke eigenschappen
De loyalist is door diens twijfel in anderen zelf erg punctueel, concreet en probleemgericht. Daarnaast heeft de loyalist een goede intuïtie en is hij trouw. Vaak ondersteunt hij het gezag op alle mogelijke manieren. Verder is hij door zijn twijfel en behoefte aan controle goed in het opsporen van fouten en het opzetten en controleren van processen.
Zwakke eigenschappen
De loyalist is erg slecht in het vertrouwen van anderen, en daardoor vaak erg onrustig en teruggetrokken. Door de angst is het moeilijk voor de loyalist om de gevoelens van anderen en die van zichzelf te onderscheiden, waardoor de twijfel in anderen ook erg subjectief is. Ook kan hij zich door zijn twijfel gaan verzetten tegen het gezag.
Omgang
Een loyalist is over het algemeen prettig in de omgang. Hij laat het nooit zien als er iets mis is, maakt grapjes en komt zijn afspraken altijd na. Wel kan de loyalist onrustig zijn in de omgang. Dit kan leiden tot misverstanden. De verhouding tot de autoriteit kan verder tot stroeve relaties met collega’s leiden.
Wat voor persoonlijkheidstype is de perfectionist? Voor de perfectionist is het niet gauw goed. Je vindt hieronder de sterke en zwakke kanten van dit persoonstype, zoals het beschreven is in het enneagram.
Sterke eigenschappen
De perfectionist is integer, idealistisch en gedisciplineerd. Hij is een streber. De hoge eisen die een perfectionist zichzelf stelt vertalen zich naar sterke, rechtvaardige keuzes en nauwkeurig beredeneerde eindresultaten. Als de perfectionist zich ergens voor inzet, dan is dat ook volledig.
Zwakke eigenschappen
De perfectionist kan dwangmatig werken en snel gefrustreerd raken als iets tegenzit.
Verder is de perfectionist erg gespannen en kan zo in de eigen denkbeelden vast komen te zitten.
Omgang
In de samenwerking met anderen is de perfectionist vaak inflexibel en veeleisend. De sociale omgang verloopt dus stroef.
Eigenschappen Politicus
- Punctueel
- Trouw
- Integriteit
- Idealistisch
- Gedisciplineerdheid
Wat zijn de baankansen voor een Politicus?
Er is voldoende werk te vinden als Politicus. Mede door het brede begrip is er een groot scala aan werkzaamheden binnen de politiek.
Waar werkt een Politicus?
De overheidssector wordt gezien als een non-profit organisatie. De voornaamste taak is het ondersteunen van private of publieke aangelegenheden zonder het maken van winst.
Met wie werkt een Politicus samen?
Politici hebben voornamelijk contact met andere Politici en ambtenaren. Welke precies is afhankelijk van het bestuurlijke niveau waarop de Politicus actief is. Voorbeelden van politici zijn het gemeenteraadslid, de wethouder en burgemeester, Eerste en Tweede Kamerleden, de staatssecretaris en de minister. Politici hebben ook contact met burgers.
- Burgemeester
- Minister
- Wethouder
Verwante beroepen Politicus:
Opleiding: Geen
Baankans: Onbekend
Baankans
Opleiding: Geen Cursus / Bijscholing
Baankans: Onbekend
Baankans
Opleiding: WO
Baankans: Onbekend
Baankans
Alles over het beroep Politicus in één oogopslag
Sector:
Beroepsgroep:
Persoonstype:
Netwerk:
- Burgemeester
- Minister
- Wethouder
Salarisindicatie:
- Van €1462 tot €10325