Astronaut: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden
Astronaut: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden
Dus je wilt misschien wel werken als Astronaut? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je Astronaut wilt worden.
Informatie over omscholing, wat je gaat doen als Astronaut, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.
Alles over het werken als Astronaut
Vacatures Astronaut
Vacatures laden...
Wat is een Astronaut?
Een Astronaut is voornamelijk werkzaam in de ruimte waar hij diverse proeven neemt die van groot belang zijn voor de kennis en commercie op aarde. Ook op aarde werkt een Astronaut aan tests en proeven voordat de lancering kan en mag plaatsvinden. De Astronaut is een pionier die sinds 1961 zijn werk doet. De eerste Astronaut heette Joeri Gagarin en vloog in 1 uur en 48 minuten in een baan om de aarde. Het was een Russische Astronaut.
Het beroep Astronaut heeft in het verleden een echte heldenstatus gekregen maar sinds de komst van de Amerikaanse spaceshuttle als vervoermiddel is de status van Astronaut iets getemperd en meer een kwestie geworden van 'business as usual'. Vanwege vaak dodelijke ongelukken in de ruimtevaartgeschiedenis is men echter weer met de neus op de feiten gedrukt en gaat de veiligheid vóór op de commerciële belangen. In 1961 verongelukten 3 Astronauten op de ruimtebasis Kennedy Space Center vanwege een brand in het compartiment. Ook in 1986 verongelukte het ruimteveer Challenger 73 seconden nà de lancering en kwamen 7 bemanningsleden om, waaronder een burgerbemanningslid Christa McAuliffe, een Amerikaanse onderwijzeres. De spaceshuttle Columbia kwam in 2003 niet meer terug op aarde en viel in stukken uiteen in de dampkring. Hierbij vonden 7 Astronauten de dood. Toch gaan verreweg de meeste ruimtevluchten goed en worden succesvol afgesloten. Sommige proeven die worden gedaan kunnen alleen in de ruimte worden gedaan om van belang te zijn daarna op aarde. Te denken valt o.m. aan de kruimeldief, die er nooit was gekomen zonder de ruimtevaart. Astronauten moeten veel kennis hebben van medicijnen, techniek of natuurwetenschappen. Daarnaast moeten ze goed gezond zijn en beschikken over een goede conditie. Slechts weinigen komen door de zware voorselectie heen .Het blijft een droombaan in tijd en ruimte.
Past het beroep Astronaut bij jou?
Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Bekijk actuele vacatures die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid.
Bekijk jouw baansuggestiesHeb je wel eens gedacht aan?
Omscholen naar een beroep met baankansen?Vacatures laden...
Vacatures Astronaut per niveau
Vacatures Astronaut per stad
Vacatures Astronaut Alphen aan den Rijn
Vacatures Astronaut Amersfoort
Vacatures Astronaut Amstelveen
Vacatures Astronaut Bergen op Zoom
Vacatures Astronaut Capelle aan den IJssel
Vacatures Astronaut Den Helder
Vacatures Astronaut Doetinchem
Vacatures Astronaut Haarlemmermeer
Vacatures Astronaut Leeuwarden
Vacatures Astronaut Maastricht
Vacatures Astronaut Middelburg
Vacatures Astronaut Nieuwegein
Vacatures Astronaut Roosendaal
Vacatures Astronaut Spijkenisse
Vacatures Astronaut Veenendaal
Vacatures Astronaut Vlaardingen
Salarisschaal Astronaut
Wat verdient een Astronaut?
Afhankelijk van leeftijd en ervaring. In Europa worden Astronauten beter betaald dan in Rusland. Daarnaast gelden er toeslagen voor ruimtewandelingen en een systeem van prestatiebeloning.
Meer weten over het salaris Astronaut
Hoe word je een Astronaut?
Geen specifieke studierichting: je bent wetenschapper, ingenieur of piloot en houdt van avontuur. Goede kennis van de Engelse en Russische taal om goed te kunnen communiceren met elkaar en verkeerde interpretaties te voorkomen van het werk in de ruimte. Een basiscursus van 2,5 jaar binnen de ESA. Hierna een vervolgcursus van 12 maanden.
Opleidingen, cursussen en trainingen tot Astronaut
Er zijn geen opleidingen aanwezig.
Omscholen tot Astronaut
Je kan op verschillende manieren omscholen tot Astronaut. Zelfstandig of georganiseerd.
Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Astronaut
Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Astronaut
Als je Astronaut wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Astronaut zijn de volgende zaken belangrijk:
Interesse en Motivatie Astronaut
Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen.
Competenties Astronaut
Een Astronaut heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.Steekwoorden: inlevingsvermogen, veranderingen, flexibiliteit
Omschrijving
Deze mensen blijven doorwerken en presenteren ondanks veranderende omstandigheden. Op het moment van een verandering zijn deze mensen in staat om snel om te schakelen van de oude naar de nieuwe situatie. Daarbij houden deze mensen het overzicht en in crisissituaties weten ze hun taken goed af te ronden.
Sterke punten
Deze mensen hebben vaak een goede discipline en ze zijn stressbestendig. Veranderingen kunnen behoorlijk grote gevolgen hebben en zij weten hier goed mee om te gaan. Daarnaast zijn deze mensen flexibel en kunnen ze zich goed inleven in de situatie. Dat laatste zorgt ervoor dat aanpassen gemakkelijker wordt. Flexibiliteit laten zij zien wanneer zij binnen een verandering zich gemakkelijk aanpassen aan de nieuwe situatie.
Zwakke punten
Teveel aanpassen zorgt ervoor dat je onzeker overkomt. In de zakelijke sfeer kan het voorkomen dat mensen niet meer naar de mening van deze mensen vragen. Het is van belang dat deze personen af en toe van zich laten horen, zo is het duidelijk dat zij ook een mening hebben.
Steekwoorden Competentie Accuratesse:
precies, netjes, oog voor detail, kritisch, perfectionisme
Omschrijving
Deze mensen leveren werk waarin geen fouten naar voren komen. Deze mensen werken gestructureerd en corrigeren meerdere malen het werk. In het werk van anderen, zien deze personen ook vaak de fouten. Deze personen hebben vaak oog voor detail en zien snel verbanden tussen zaken. Ook onder werkdruk blijven deze mensen accuraat werken.
Sterke punten
Hun oog voor detail zorgt voor foutloze documenten en goed voorbereide taken en gebeurtenissen.
Zwakke punten
Accuraat werken zorgt voor foutloos werk, maar kan ook veel tijd kosten. Dit kan voor de omgeving frustrerend zijn. Daarnaast wordt deze competentie weleens gekoppeld aan de term ‘muggenziften’.
Steekwoorden Competentie Analytisch:
analyseren, systematisch denken, problemen bekijken vanuit verschillende oogpunten, kritisch
Omschrijving
Hoofd- en bijzaken van elkaar scheiden, dat ligt deze mensen wel. Zij pakken de kern van het probleem aan en bekijken dit vanuit verschillende oogpunten. Daarnaast leggen zij verbanden tussen deze verschillende perspectieven. Deze analytische mensen beginnen bij de hoofdzaak en pakken vervolgens de bijzaken aan. Hierbij worden gevolgen op korte en op lange termijn in de gaten gehouden. Uiteindelijk komen zij met een duidelijke conclusie.
Sterke punten
Deze mensen zijn vaak pro-actief. Als zij een probleem constateren, pakken zij dit aan en proberen dit op een goede manier op te lossen. Verder zijn deze mensen vaak gestructureerd. Ze bekijken eerst de hoofdlijnen, de details komen later aan bod. Daarnaast zijn deze mensen in staat om zaken duidelijk te beoordelen. Ze bekijken problemen vanuit verschillende perspectieven en trekken daaruit een heldere conclusie.
Zwakke punten
Een valkuil kan de hoeveelheid aan hoofd- en bijzaken zijn. Soms kunnen deze personen dan door de bomen het bos niet meer zien. Daarnaast kan de hoeveelheid aan analyses teveel zijn, deze analist verliest dan het resultaat uit het oog. Als laatste kan deze persoon behoorlijk theoretisch zijn, dit kan soms leiden tot een langdradig verhaal met lange stukken tekst.
Steekwoorden: luisteren, doelstellingen, motiveren, zelfontwikkeling, resultaatgericht
Omschrijving
Deze personen zijn op de hoogte van alle ontwikkelingen binnen de organisatie en proberen hun kennis in te zetten waar dat mogelijk is.
Sterke punten
Mensen die inzicht hebben in de omgeving kunnen weloverwogen beslissingen nemen. Ze zijn resultaatgericht en maken beslissingen die helpen het doel te bereiken. Ze ontwikkelen zichtzelf en kunnen anderen motiveren zich ook te ontwikkelen.
Zwakke punten
Soms hebben mensen zoveel informatie over hun omgeving, dat ze moeite hebben hoofd- en bijzaken te scheiden. Ze kunnen zich dan verliezen in details en geen heldere beslissingen nemen.
Steekwoorden: structureel werken, zakelijk en kalm, energie
Omschrijving
Deze personen kunnen blijven presteren in zware tijden. Ze laten zich niet aan de kant zetten door extra werk, tijdsdruk of tegenvallende resultaten. Het maakt deze personen niet uit hoeveel taken ze nog moeten doen, ze hebben doorzettingsvermogen om de taken af te ronden. Deze personen communiceren duidelijk over hun werkzaamheden en over wat zij wel/of niet willen.
Sterke punten
Ondanks de vele werkzaamheden en taken blijven deze personen rustig. Zij kunnen goed relativeren en hun energie goed verdelen over de verschillende werkzaamheden. Deze personen handelen vaak zakelijk en kalm en op deze manier weten zij ook het overzicht te bewaren. Ook structureel werken valt binnen deze competentie. Op die manier kunnen zij veel werkzaamheden naast elkaar uitvoeren. In zware tijden laten deze stressbestendige personen doorzettingsvermogen zien, ze willen graag de verschillende doelen behalen. Het resultaat staat bij deze personen dan ook centraal.
Zwakke punten
Er bestaat een gevaar dat deze mensen stress niet onderkennen. Hierdoor kan het gebeuren dat zij zichzelf voorbij lopen en lopen zij een verhoogd risico op gezondheidsklachten. De eigenschappen ‘zakelijk’ en ‘kalm’ kunnen ook een zwak punt zijn, deze personen kunnen afstandelijk overkomen naar hun omgeving.
Vaardigheden Astronaut
- Analyseren
- Systematisch denken
- Problemen vanuit verschillende oogpunten bekijken
- Luisteren
- Verbanden leggen
- Inlevingsvermogen
- Omgaan met veranderingen
- Flexibiliteit
- Oog voor detail
- Zorgvuldigheid
- Nauwkeurigheid
- Doorzettingsvermogen
- Incasseringsvermogen
- Rust bewaren
Wat voor persoonlijkheid heeft een Astronaut nodig?
Een Astronaut is een Waarnemer, werkt nauwkeurig en is een positieve persoonlijkheid met veel energie. Een Astronaut is daarnaast ook een Succesvolle Werker en analyticus met oog voor zeer veel details.
Wat voor persoonlijkheidstype is de Succesvolle Werker?
De succesvolle werker wil je graag als personeel hebben. Je vindt hieronder de sterke en zwakke kanten van dit persoonstype, zoals het beschreven is in het enneagram.
Sterke eigenschappen
De succesvolle werker is doelgericht, efficiënt, zelfverzekerd en motiverend. Ook is hij energiek, gedreven en optimistisch. Daardoor kan hij goed leiding geven. Hij richt zich op eenvoud. Als een probleem complex is, maakt hij het simpel en overzichtelijk.
Zwakke eigenschappen
De succesvolle werker kan narcistisch zijn en wil mislukkingen weg wensen, waardoor het probleem soms alleen maar zal verergeren. Hij kan kort door de bocht zijn en ongevoelig zijn tegenover collega's.
Omgang
In de omgang met anderen is de succesvolle werker erg strategisch. Dit kan motiverend werken, maar kan mensen ook angst aanjagen. Mensen worden door een succesvolle werker vaak gezien als middelen. In persoonlijke relaties is de succesvolle werker vaak recht-door-zee en accepterend, maar ook ongeduldig en geobsedeerd door werk.
Eigenschappen Astronaut
- Enthousiasme
- Zelfverzekerdheid
- Ondernemendheid
Wat zijn de baankansen voor een Astronaut?
Het is de ultieme droombaan voor velen. Europese Astronauten hebben ook een andere baan ernaast, net als de Amerikaanse Astronauten. Zo is Frank de Winne, de Belgische Astronaut in dienst van de ESA als ingenieur. Onze eigen André Kuipers is, in dienst van de ESA, werd daar onderzoeksarts.
De actuele kans op werk voor een Astronaut
Het beroep Astronaut is onderdeel van de beroepsfamilie Natuurkundigen en sterrenkundigen. De kans op werk voor de beroepsfamilie Natuurkundigen en sterrenkundigen is in de huidige periode matig
Huidige aantal vacatures
0
Baankans Astronaut
Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen
Doorgroei mogelijkheden Astronaut
Het beroep Astronaut is onderdeel van de beroepsfamilie Natuurkundigen en sterrenkundigen.
Mogelijke specialisaties voor een Astronaut
assistent in opleiding (aio) natuurkunde
onderzoeker in opleiding (oio) natuurkunde
Waar werkt een Astronaut?
Een Astronaut is in dienst van een ruimtevaartorganisatie (ESA, NASA). Het is een wetenschappelijke werkomgeving met een technische werkvloer. Van beide markten moet de Astronaut thuis zijn. Het oogmerk is wetenschappelijk onderzoek.
Met wie werkt een Astronaut samen?
De Astronaut heeft zijn werkgebied zowel op aarde als in de ruimte. De aarde geldt als proeftuin terwijl de ruimte, eveneens een proeftuin, ook geldt als praktijkruimte. Zijn medeastronauten zijn de belangrijkste omgevingsdeskundigen waarmee men werkt. In deze pioniersfunctie zijn thuisfront en familie van grote waarde voor werk en welzijn van de Astronaut.
Alles over het beroep Astronaut in één oogopslag
Sector:
Beroepsgroep:
Persoonstype:
Netwerk:
Opleidingsniveau:
Salarisindicatie:
- Van €6000 tot €12100