Brugwachter: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden
Brugwachter: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden
Dus je wilt misschien wel werken als Brugwachter? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je Brugwachter wilt worden.
Informatie over omscholing, wat je gaat doen als Brugwachter, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.
Alles over het werken als Brugwachter
Vacatures Brugwachter
Vacatures laden...
Wat is een Brugwachter?
De brugwachter bedient één of meerdere bruggen vanuit het brugwachtershuis waar hij werkzaam is.
De brugwachter is werkzaam in het brugwachtershuis bij de brug. Hij is verantwoordelijk voor het op tijd openen van de brug voor het te passeren scheepsverkeer (boten en schepen). De brugwachter is verantwoordelijk voor het veilig openen en sluiten van de brug waar hij werkzaam is en is verantwoordelijk voor de veiligheid van zowel de weggebruikers als de vaarweggebruikers. Door middel van camera's houdt hij op monitoren in de gaten of er schepen en boten aankomen zodat hij precies weet wanneer hij de brug moet openen voor het aankomend scheepsverkeer. Op het moment dat de brugwachter de brug opent gaat de brug omhoog, gaan de slagbomen bij de wegen naar beneden en kunnen de boten langs de brug passeren. Omdat de brugwachter met monitoren werkt is het mogelijk dat hij niet voor één maar voor meerdere bruggen verantwoordelijk is en deze op tijd moet openen en sluiten.
Alhoewel het beroep van brugwachter steeds schaarser wordt door de grote mate van automatisering zijn er nog steeds brugwachters in dienst in de verschillende steden doorheen heel Nederland. Omdat voor het beroep van brugwachter over het algemeen geen studie is vereist (dit kan per werkgever en stad verschillen) is het een ideale baan voor studenten of mensen die iets willen bijverdienen.
Past het beroep Brugwachter bij jou?
Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Bekijk actuele vacatures die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid.
Bekijk jouw baansuggestiesHeb je wel eens gedacht aan?
Omscholen naar een beroep met baankansen?Vacatures laden...
Vacatures Brugwachter per niveau
Vacatures Brugwachter per stad
Vacatures Brugwachter Alphen aan den Rijn
Vacatures Brugwachter Amersfoort
Vacatures Brugwachter Amstelveen
Vacatures Brugwachter Amsterdam
Vacatures Brugwachter Apeldoorn
Vacatures Brugwachter Bergen op Zoom
Vacatures Brugwachter Capelle aan den IJssel
Vacatures Brugwachter Den Bosch
Vacatures Brugwachter Den Haag
Vacatures Brugwachter Den Helder
Vacatures Brugwachter Deventer
Vacatures Brugwachter Doetinchem
Vacatures Brugwachter Dordrecht
Vacatures Brugwachter Eindhoven
Vacatures Brugwachter Enschede
Vacatures Brugwachter Groningen
Vacatures Brugwachter Haarlemmermeer
Vacatures Brugwachter Hilversum
Vacatures Brugwachter Hoogeveen
Vacatures Brugwachter Leeuwarden
Vacatures Brugwachter Lelystad
Vacatures Brugwachter Maastricht
Vacatures Brugwachter Middelburg
Vacatures Brugwachter Nieuwegein
Vacatures Brugwachter Nijmegen
Vacatures Brugwachter Purmerend
Vacatures Brugwachter Roermond
Vacatures Brugwachter Roosendaal
Vacatures Brugwachter Rotterdam
Vacatures Brugwachter Schiedam
Vacatures Brugwachter Spijkenisse
Vacatures Brugwachter Terneuzen
Vacatures Brugwachter Veenendaal
Vacatures Brugwachter Vlaardingen
Vacatures Brugwachter Westland
Vacatures Brugwachter Zaanstad
Salarisschaal Brugwachter
Wat verdient een Brugwachter?
De brugwachter verdient tussen de €1500 en €2000,- bruto per maand.
Meer weten over het salaris Brugwachter
Hoe word je een Brugwachter?
De brugwachter heeft over het algemeen een NAUTOP (II) diploma behaald al is het ook mogelijk dat de brugwachter de mogelijkheid van zijn werkgever krijgt om deze te behalen. Daarnaast heeft de brugwachter aantoonbare nautische ervaring.
Opleidingen, cursussen en trainingen tot Brugwachter
Er zijn geen opleidingen Brugwachter aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Brugwachter in werkt
Bekijk alle opleidingen Transport & LogistiekOmscholen tot Brugwachter
Je kan op verschillende manieren omscholen tot Brugwachter. Zelfstandig of georganiseerd.
Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Brugwachter
Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Brugwachter
Als je Brugwachter wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Brugwachter zijn de volgende zaken belangrijk:
Interesse en Motivatie Brugwachter
Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen.
Competenties Brugwachter
Een Brugwachter heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.Steekwoorden Competentie Accuratesse:
precies, netjes, oog voor detail, kritisch, perfectionisme
Omschrijving
Deze mensen leveren werk waarin geen fouten naar voren komen. Deze mensen werken gestructureerd en corrigeren meerdere malen het werk. In het werk van anderen, zien deze personen ook vaak de fouten. Deze personen hebben vaak oog voor detail en zien snel verbanden tussen zaken. Ook onder werkdruk blijven deze mensen accuraat werken.
Sterke punten
Hun oog voor detail zorgt voor foutloze documenten en goed voorbereide taken en gebeurtenissen.
Zwakke punten
Accuraat werken zorgt voor foutloos werk, maar kan ook veel tijd kosten. Dit kan voor de omgeving frustrerend zijn. Daarnaast wordt deze competentie weleens gekoppeld aan de term ‘muggenziften’.
Steekwoorden Competentie Analytisch:
analyseren, systematisch denken, problemen bekijken vanuit verschillende oogpunten, kritisch
Omschrijving
Hoofd- en bijzaken van elkaar scheiden, dat ligt deze mensen wel. Zij pakken de kern van het probleem aan en bekijken dit vanuit verschillende oogpunten. Daarnaast leggen zij verbanden tussen deze verschillende perspectieven. Deze analytische mensen beginnen bij de hoofdzaak en pakken vervolgens de bijzaken aan. Hierbij worden gevolgen op korte en op lange termijn in de gaten gehouden. Uiteindelijk komen zij met een duidelijke conclusie.
Sterke punten
Deze mensen zijn vaak pro-actief. Als zij een probleem constateren, pakken zij dit aan en proberen dit op een goede manier op te lossen. Verder zijn deze mensen vaak gestructureerd. Ze bekijken eerst de hoofdlijnen, de details komen later aan bod. Daarnaast zijn deze mensen in staat om zaken duidelijk te beoordelen. Ze bekijken problemen vanuit verschillende perspectieven en trekken daaruit een heldere conclusie.
Zwakke punten
Een valkuil kan de hoeveelheid aan hoofd- en bijzaken zijn. Soms kunnen deze personen dan door de bomen het bos niet meer zien. Daarnaast kan de hoeveelheid aan analyses teveel zijn, deze analist verliest dan het resultaat uit het oog. Als laatste kan deze persoon behoorlijk theoretisch zijn, dit kan soms leiden tot een langdradig verhaal met lange stukken tekst.
Steekwoorden: luisteren, doelstellingen, motiveren, zelfontwikkeling, resultaatgericht
Omschrijving
Deze personen zijn op de hoogte van alle ontwikkelingen binnen de organisatie en proberen hun kennis in te zetten waar dat mogelijk is.
Sterke punten
Mensen die inzicht hebben in de omgeving kunnen weloverwogen beslissingen nemen. Ze zijn resultaatgericht en maken beslissingen die helpen het doel te bereiken. Ze ontwikkelen zichtzelf en kunnen anderen motiveren zich ook te ontwikkelen.
Zwakke punten
Soms hebben mensen zoveel informatie over hun omgeving, dat ze moeite hebben hoofd- en bijzaken te scheiden. Ze kunnen zich dan verliezen in details en geen heldere beslissingen nemen.
Steekwoorden: servicegericht, relatiegericht, luisteren, begripvol, helpend
Omschrijving
Mensen die beschikken over deze competentie kunnen goed inspelen op de verwachtingen en behoeften van klanten. Dit kunnen zowel uitgesproken als onuitgesproken behoeften zijn. Dit is dan ook aan deze persoon om dit uit te zoeken. Zij voelen zich betrokken bij de klant en zetten zich vaak voor 100% in voor deze klant. Tevens toont deze persoon respect naar de klant. Een bekend spreekwoord wat past bij deze competentie is ‘De klant is koning’. Verder weet deze persoon de verschillende groepen klanten en hun behoeften te onderscheiden.
Sterke punten
Een sterk punt van deze klantgerichte persoon is de betrokkenheid. Deze mensen zullen altijd actief op zoek gaan naar datgene wat de klant wilt hebben. Ze hebben inlevingsvermogen en kunnen goed luisteren. Daarnaast kunnen deze mensen meestal goed overtuigen.
Zwakke punten
Sommige klantgerichte mensen verliezen het resultaat uit het oog. Ze zijn zo gefocust op de klant, dat het resultaat wordt vergeten. Ook te veel willen kan een valkuil zijn voor deze mensen, ze willen dan zo graag helpen dat ze zich opdringen bij klanten. Of er zijn meerdere klanten en deze moeten lang wachten voordat ze geholpen worden.
Steekwoorden: structureel, plannen en organiseren, resultaat, perfectionistisch
Omschrijving
Deze mensen hebben details en procedures goed in hun hoofd zitten. Deze personen letten bij opdrachten op de details, zij controleren bijvoorbeeld de spelling en houden zich bezig met de vormgeving. Daarnaast houden deze mensen zich vaak bezig met de planning en organisatie van werkzaamheden.
Sterke punten
Deze mensen zijn precies en werken structureel. Zij kijken met een kritisch oog naar opdrachten. Daarnaast beschikken deze mensen ook vaak over de competentie ‘plannen en organiseren’. Zij hebben een goed beeld in het hoofd van het resultaat en de taken die uitgevoerd moeten worden.
Zwakke punten
De kritische houding kan ervoor zorgen dat de omgeving hen ziet als ‘pietluttig’. Verder kan het zijn dat ze zo opgaan in details dat de creativiteit van deze mensen eronder lijdt. Ook kunnen ze doorslaan en hoofdzaken uit het oog verliezen.
Steekwoorden: processen, ontwikkeling, ambitieus, flexibel
Wat is Zelfsturing?
Deze mensen willen graag op de hoogte blijven van voor hen relevante ontwikkelingen. Zij zoeken proactief naar nieuwe informatie. Zij voelen zichzelf verantwoordelijk voor hun ontwikkeling of een bepaald proces. Deze mensen kijken hierbij naar het resultaat dat ze willen behalen.
Sterke punten
Deze mensen zijn vaak ambitieus en resultaatgericht. Ze stellen voor zichzelf doelen op en proberen deze doelen te behalen. Daarbij zijn deze mensen vaak flexibel, ze zijn verantwoordelijk voor zichzelf en kunnen zich aanpassen aan de situatie en de omgeving. Hierbij houden ze hun doelstellingen voor ogen. Daarbij hebben deze mensen vaak een goede zelfkennis. Ze weten hun zwakke en sterke kanten te benoemen en houden nemen deze dan ook mee in het maken van beslissingen of het stellen van doelen.
Zwakke punten
Mensen die zichzelf teveel proberen te sturen, worden soms bestempeld als star. Zij wijken niet af van hun ideeën en hierdoor wordt de spontaniteit aangetast. Zij hebben precies uitgestippeld waar ze naar toe willen en spontane (creatieve) uitspattingen worden ontweken.
Vaardigheden Brugwachter
- Zorgvuldigheid
- Analyseren
- Oog voor detail
- Nauwkeurigheid
- Systematisch denken
- Problemen vanuit verschillende oogpunten bekijken
- Luisteren
- Verbanden leggen
- Gestructureerd werken
- Accuratesse
- Vriendelijkheid
- Respectvol
- Dienstverlenendheid
- Proactiviteit
- Doelgericht werken
- Wendbaarheid
Wat voor persoonlijkheid heeft een Brugwachter nodig?
De brugwachter is een waarnemer. Hij let goed op de monitoren en op het aankomend scheepsverkeer om zo exact op tijd de brug te kunnen openen en zo voor de veiligheid van zowel het scheepsverkeer als de weggebruikers garant te staan. De brugwachter kent zijn verantwoordelijkheid en weet op een veilige en verantwoordelijke manier te werken. Dit maakt hem ook tot een loyalist.
Wat voor persoonlijkheidstype is de Loyalist? De loyalist is een zeer trouw persoon. Je vindt hieronder de sterke en zwakke kanten van dit persoonstype, zoals het beschreven is in het enneagram.
Sterke eigenschappen
De loyalist is door diens twijfel in anderen zelf erg punctueel, concreet en probleemgericht. Daarnaast heeft de loyalist een goede intuïtie en is hij trouw. Vaak ondersteunt hij het gezag op alle mogelijke manieren. Verder is hij door zijn twijfel en behoefte aan controle goed in het opsporen van fouten en het opzetten en controleren van processen.
Zwakke eigenschappen
De loyalist is erg slecht in het vertrouwen van anderen, en daardoor vaak erg onrustig en teruggetrokken. Door de angst is het moeilijk voor de loyalist om de gevoelens van anderen en die van zichzelf te onderscheiden, waardoor de twijfel in anderen ook erg subjectief is. Ook kan hij zich door zijn twijfel gaan verzetten tegen het gezag.
Omgang
Een loyalist is over het algemeen prettig in de omgang. Hij laat het nooit zien als er iets mis is, maakt grapjes en komt zijn afspraken altijd na. Wel kan de loyalist onrustig zijn in de omgang. Dit kan leiden tot misverstanden. De verhouding tot de autoriteit kan verder tot stroeve relaties met collega’s leiden.
Wat voor persoonlijkheidstype is de waarnemer?
De waarnemer ziet vaak de details die een ander niet kent. Je vindt hieronder de sterke en zwakke kanten van dit persoonstype, zoals het beschreven is in het enneagram.
Sterke eigenschappen
De waarnemer is vaak specialist op een bepaald vakgebied en bezit daarmee veel en diepgaande kennis over zaken. Ook heeft hij een sterke motivatie om te werken en is hij analytisch, eerlijk en intellectueel. De waarnemer kan goed hoofd- en bijzaken scheiden. Tevens is de waarnemer door diens onafhankelijke, afstandelijke natuur goed in het houden van geheimen en is hij objectief.
Zwakke eigenschappen
De waarnemer is door diens persoonlijkheid slecht in het onderhouden van menselijk contact en persoonlijke relaties. Door de nadruk op het intellectuele, is het moeilijk voor de waarnemer om spontane dingen te doen. De waarnemer kan dus ook gesloten en afstandelijk zijn.
Omgang
De waarnemer is goed in luisteren, en sterk als het gaat om het eigen vakgebied. Verder is het moeilijk voor een waarnemer om met anderen te praten. Hij heeft ook meestal geen behoefte om over zogenaamde “onbenulligheden” te praten. Conflicten worden vermeden.
Eigenschappen Brugwachter
- Trouw
- Integriteit
- Punctueel
- Waarnemendheid
- Gedetailleerdheid
- Leergierigheid
Wat zijn de baankansen voor een Brugwachter?
Het arbeidsmarktperspectief voor de brugwachter is gemiddeld. Er is werkgelegenheid, maar dit wordt door de automatisering wel steeds minder. Daarnaast kan de brugwachter ook aan de slag als sluismeester of sluiswachter.
De actuele kans op werk voor een Brugwachter
Het beroep Brugwachter is onderdeel van de beroepsfamilie Brug-/sluiswachters. De kans op werk voor de beroepsfamilie Brug-/sluiswachters is in de huidige periode goed
Huidige aantal vacatures
0
Baankans Brugwachter
Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen
Doorgroei mogelijkheden Brugwachter
Het beroep Brugwachter is onderdeel van de beroepsfamilie Brug-/sluiswachters.
Verwante beroepen Brugwachter
Mogelijke specialisaties voor een Brugwachter
Doorgroei beroepen voor een Brugwachter
chauffeur hoogwerker-machinist
machinist hydraulische ruwterreinkraan
Crane operator on- en offshore
Waar werkt een Brugwachter?
De brugwachter is werkzaam voor Rijkswaterstaat.
Met wie werkt een Brugwachter samen?
Het netwerk van de brugwachter bestaat uit de mensen die in de boten en schepen zitten en voorbij komen (schippers), mensen die hem wat vragen en de weggebruikers. Daarnaast bestaat het netwerk van de brugwachter ook uit zijn werkgever.
- Schippers
- Weggebruikers
- Werkgever
Verwante beroepen Brugwachter:
Opleiding: MBO
Baankans: Zeer goed
Baankans
Opleiding: Cursus / Bijscholing MBO
Baankans: Goed
Baankans
Opleiding: Geen
Baankans: Goed
Baankans
Alles over het beroep Brugwachter in één oogopslag
Sector:
Beroepsgroep:
Netwerk:
- Schippers
- Weggebruikers
- Werkgever
Opleidingsniveau:
Salarisindicatie:
- Van €1500 tot €2000