Etnograaf: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden
Etnograaf: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden
Dus je wilt misschien wel werken als Etnograaf? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je Etnograaf wilt worden.
Informatie over omscholing, wat je gaat doen als Etnograaf, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.
Alles over het werken als Etnograaf
Vacatures Etnograaf
Vacatures laden...
Wat is een Etnograaf?
Een Etnograaf is iemand die gebruiken, normen en waarden en taal van bevolkingsgroepen of stammen in kaart brengt. De gebruiken, normen en waarden en de taal worden heel nauwkeurig bestudeerd, zodat verschillende bevolkingsgroepen en stammen onderscheiden kunnen worden en lokale variaties en dialecten geregistreerd worden.
Alle fenomenen die de vraag ‘Wat is een volk?’ kunnen beantwoorden, worden door een Etnograaf onderzocht. Niet alleen worden exotische volken bestudeerd, maar ook westelijke volken.
Een Etnograaf kan ook onderzoek doen naar het menselijk gedrag, de sociale interactie en de taal binnen dezelfde bevolkingsgroep of stam. Dit onderzoek kan de cultuur, hiërarchie en spiritualiteit binnen één groep in kaart brengen.
Een Etnograaf kan verschillende methodes gebruiken om de verschillende groepen te identificeren. Eén ervan is de methode ‘going native’, wat inhoudt dat de Etnograaf 24 uur per dag binnen de groep leeft. Op die manier kan hij de taal en gewoontes optimaal bestuderen. De Etnograaf schrijft zoveel mogelijk informatie op. Zo legt hij de taal vast in een fonetisch schrift.
Etnografie is een vorm van sociolinguïstiek en andersom. Er kan gesteld worden dat etnografie een algemenere, antropologische tak is binnen de sociale wetenschappen.
Past het beroep Etnograaf bij jou?
Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Bekijk actuele vacatures die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid.
Bekijk jouw baansuggestiesHeb je wel eens gedacht aan?
Omscholen naar een beroep met baankansen?Vacatures laden...
Vacatures Etnograaf per niveau
Vacatures Etnograaf per stad
Vacatures Etnograaf Alphen aan den Rijn
Vacatures Etnograaf Amersfoort
Vacatures Etnograaf Amstelveen
Vacatures Etnograaf Bergen op Zoom
Vacatures Etnograaf Capelle aan den IJssel
Vacatures Etnograaf Den Helder
Vacatures Etnograaf Doetinchem
Vacatures Etnograaf Haarlemmermeer
Vacatures Etnograaf Leeuwarden
Vacatures Etnograaf Maastricht
Vacatures Etnograaf Middelburg
Vacatures Etnograaf Nieuwegein
Vacatures Etnograaf Roosendaal
Vacatures Etnograaf Spijkenisse
Vacatures Etnograaf Veenendaal
Vacatures Etnograaf Vlaardingen
Salarisschaal Etnograaf
Wat verdient een Etnograaf?
Een Etnograaf kan rekenen op zo’n €2400,- tot €5000 bruto per maand. Dit bedrag hangt onder andere af van de ervaring van de Etnograaf, zijn leeftijd en zijn genoten opleiding.
De secundaire arbeidsvoorwaarden hangen af van de organisatie waar de Etnograaf werkzaam is.
Meer weten over het salaris Etnograaf
Hoe word je een Etnograaf?
Afhankelijk van de fenomenen waar hij zich op richt, heeft een Etnograaf een culturele, sociale of talige studie gedaan. Vaak gaat het hier om een WO-opleiding. Voorbeelden van relevante culturele, sociale en taalkundige opleidingen zijn respectievelijk Algemene Cultuurwetenschappen, Antropologie en Sociologie en Taalwetenschappen.
Een Etnograaf met een sociale achtergrond zal zich met name richten op menselijke gedrag en sociale interactie, terwijl een Etnograaf met een taalkundige achtergrond zich meer richt op de taal.
Opleidingen, cursussen en trainingen tot Etnograaf
Er zijn geen opleidingen Etnograaf aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Etnograaf in werkt
Bekijk alle opleidingen OnderzoekOmscholen tot Etnograaf
Je kan op verschillende manieren omscholen tot Etnograaf. Zelfstandig of georganiseerd.
Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Etnograaf
Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Etnograaf
Als je Etnograaf wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Etnograaf zijn de volgende zaken belangrijk:
Interesse en Motivatie Etnograaf
Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen.
Competenties Etnograaf
Een Etnograaf heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.Steekwoorden Competentie Accuratesse:
precies, netjes, oog voor detail, kritisch, perfectionisme
Omschrijving
Deze mensen leveren werk waarin geen fouten naar voren komen. Deze mensen werken gestructureerd en corrigeren meerdere malen het werk. In het werk van anderen, zien deze personen ook vaak de fouten. Deze personen hebben vaak oog voor detail en zien snel verbanden tussen zaken. Ook onder werkdruk blijven deze mensen accuraat werken.
Sterke punten
Hun oog voor detail zorgt voor foutloze documenten en goed voorbereide taken en gebeurtenissen.
Zwakke punten
Accuraat werken zorgt voor foutloos werk, maar kan ook veel tijd kosten. Dit kan voor de omgeving frustrerend zijn. Daarnaast wordt deze competentie weleens gekoppeld aan de term ‘muggenziften’.
Steekwoorden Competentie Analytisch:
analyseren, systematisch denken, problemen bekijken vanuit verschillende oogpunten, kritisch
Omschrijving
Hoofd- en bijzaken van elkaar scheiden, dat ligt deze mensen wel. Zij pakken de kern van het probleem aan en bekijken dit vanuit verschillende oogpunten. Daarnaast leggen zij verbanden tussen deze verschillende perspectieven. Deze analytische mensen beginnen bij de hoofdzaak en pakken vervolgens de bijzaken aan. Hierbij worden gevolgen op korte en op lange termijn in de gaten gehouden. Uiteindelijk komen zij met een duidelijke conclusie.
Sterke punten
Deze mensen zijn vaak pro-actief. Als zij een probleem constateren, pakken zij dit aan en proberen dit op een goede manier op te lossen. Verder zijn deze mensen vaak gestructureerd. Ze bekijken eerst de hoofdlijnen, de details komen later aan bod. Daarnaast zijn deze mensen in staat om zaken duidelijk te beoordelen. Ze bekijken problemen vanuit verschillende perspectieven en trekken daaruit een heldere conclusie.
Zwakke punten
Een valkuil kan de hoeveelheid aan hoofd- en bijzaken zijn. Soms kunnen deze personen dan door de bomen het bos niet meer zien. Daarnaast kan de hoeveelheid aan analyses teveel zijn, deze analist verliest dan het resultaat uit het oog. Als laatste kan deze persoon behoorlijk theoretisch zijn, dit kan soms leiden tot een langdradig verhaal met lange stukken tekst.
Steekwoorden: durf, motiveren, stressbestendig, resultaatgericht, optimistisch
Omschrijving
In moeilijke tijden weten deze mensen de moed vast te houden en ondanks de omstandigheden toch door te gaan. Deze doorzetters houden vast aan hun ideeën en laten zich niet van de wijs brengen door tegenslagen. Zij houden het resultaat voor ogen en proberen daar op een zo efficiënt mogelijke manier naar toe te werken.
Sterke punten
Deze mensen zetten door en motiveren daarbij zichzelf en anderen. Op die manier proberen deze mensen zowel hun persoonlijke als het gezamenlijke doel te behalen. Om het doel te behalen is behoorlijk wat energie nodig. Daarnaast zijn zij vaak stressbestendig en optimistisch. Ze laten zich niet uit het veld slaan.
Zwakke punten
Deze mensen willen zo graag de eindstreep behalen, dat de omgeving er soms niet meer toe doet. Ook worden deze doorzetters weleens bestempeld als koppig en eigenwijs. Dit heeft als reden dat zij vasthouden aan ideeën en niet willen afwijken van de bedachte paden.
Steekwoorden: structureel, plannen en organiseren, resultaat, perfectionistisch
Omschrijving
Deze mensen hebben details en procedures goed in hun hoofd zitten. Deze personen letten bij opdrachten op de details, zij controleren bijvoorbeeld de spelling en houden zich bezig met de vormgeving. Daarnaast houden deze mensen zich vaak bezig met de planning en organisatie van werkzaamheden.
Sterke punten
Deze mensen zijn precies en werken structureel. Zij kijken met een kritisch oog naar opdrachten. Daarnaast beschikken deze mensen ook vaak over de competentie ‘plannen en organiseren’. Zij hebben een goed beeld in het hoofd van het resultaat en de taken die uitgevoerd moeten worden.
Zwakke punten
De kritische houding kan ervoor zorgen dat de omgeving hen ziet als ‘pietluttig’. Verder kan het zijn dat ze zo opgaan in details dat de creativiteit van deze mensen eronder lijdt. Ook kunnen ze doorslaan en hoofdzaken uit het oog verliezen.
Steekwoorden: analytisch vermogen, structureel, zelfkennis, visie
Omschrijving
Deze mensen kunnen zuiver en helder redeneren. Deze personen houden rekening met feiten en gebruiken verschillende perspectieven om een oordeel te vormen over bijvoorbeeld een werksituatie. Daarnaast beoordelen zij bijvoorbeeld de haalbaarheid en de planning van een opdracht.
Sterke punten
Deze mensen zijn vaak erg gestructureerd en scheiden dan ook de hoofd- van de bijzaken. Verder hebben deze mensen over het algemeen vaak een goed ontwikkeld analytisch vermogen. Zij bekijken zaken vanuit verschillende perspectieven. Daarnaast beschikken deze mensen vaak over een goede zelfkennis, ze bekijken hun eigen presteren ook vanuit verschillende visies.
Zwakke punten
Wanneer er teveel wordt geoordeeld, kan dit demotivatie oproepen. Dit gebeurt met name dan bij anderen. Deze mensen oordelen dan overal over, ook wanneer het hen niet wordt gevraagd. Dit kan zorgen voor onderlinge irritaties. Als laatste kunnen deze mensen hun eigen oordeel op nummer één zetten, hierdoor kan het zijn dat de omgeving zich achtergesteld voelt.
Steekwoorden: doorzetters, zorgvuldig, eigenwijs, ambitieus
Omschrijving
Bij deze mensen staat het resultaat centraal. Zij spannen zich in om dit resultaat te behalen. Zij laten zich niet van de wijs brengen door extra werk, tegenvallers of tijdsdruk. Onderweg weten ze problemen op te lossen en daarbij het resultaat voor ogen te houden.
Sterke punten
Deze mensen gaan net zo lang door totdat ze hun doel behaald hebben. Ze werken accuraat en zorgvuldig. Deze mensen hebben vaak ook veel discipline en doorzettingsvermogen, ze voelen zich goed wanneer het beoogde doel behaald is. Deze personen hebben een bepaalde mate van prestatiedrang, hierdoor kunnen ze zowel zichzelf als anderen goed motiveren.
Zwakke punten
De manier waarop deze mensen tot het resultaat komen is niet zo belangrijk. Hierdoor kunnen er wel fouten gemaakt worden. Andere mensen kunnen door deze persoon ook benadeeld worden. Deze resultaatgerichte mensen zijn teveel met het resultaat bezig, zodat ze hun omgeving vergeten. Maar ook bij henzelf kan de prestatiedrang leiden tot problemen. Zij willen zo graag presteren dat ze een verhoogd risico lopen op bijvoorbeeld een burn-out.
Vaardigheden Etnograaf
- Zorgvuldigheid
- Oog voor detail
- Nauwkeurigheid
- Gestructureerd werken
- Accuratesse
- Analyseren
- Systematisch denken
- Problemen vanuit verschillende oogpunten bekijken
- Motivatie
- Tegenslagen verwerken
- Stressbestendig
- Analytisch vermogen
- Inlevingsvermogen
- Logisch redeneren
- Doelgericht werken
- Doorzettingsvermogen
- Ambitie
Wat voor persoonlijkheid heeft een Etnograaf nodig?
Persoonstypen die passen bij een Etnograaf zijn Waarnemer en Perfectionist.
Een Etnograaf is intelligent, analytisch, onderzoekend en neemt zijn omgeving goed in zich op, zodat hij de gewoonten en taal van een groep optimaal in kaart kan brengen (Waarnemer).
Een Etnograaf dient erg nauwkeurig en systematisch te werken. Soms zijn er weinig verschillen tussen bepaalde groepen, maar kunnen door diepgravend, secuur onderzoek toch enkele kleine verschillen aan het licht komen (Perfectionist).
Wat voor persoonlijkheidstype is de perfectionist? Voor de perfectionist is het niet gauw goed. Je vindt hieronder de sterke en zwakke kanten van dit persoonstype, zoals het beschreven is in het enneagram.
Sterke eigenschappen
De perfectionist is integer, idealistisch en gedisciplineerd. Hij is een streber. De hoge eisen die een perfectionist zichzelf stelt vertalen zich naar sterke, rechtvaardige keuzes en nauwkeurig beredeneerde eindresultaten. Als de perfectionist zich ergens voor inzet, dan is dat ook volledig.
Zwakke eigenschappen
De perfectionist kan dwangmatig werken en snel gefrustreerd raken als iets tegenzit.
Verder is de perfectionist erg gespannen en kan zo in de eigen denkbeelden vast komen te zitten.
Omgang
In de samenwerking met anderen is de perfectionist vaak inflexibel en veeleisend. De sociale omgang verloopt dus stroef.
Wat voor persoonlijkheidstype is de waarnemer?
De waarnemer ziet vaak de details die een ander niet kent. Je vindt hieronder de sterke en zwakke kanten van dit persoonstype, zoals het beschreven is in het enneagram.
Sterke eigenschappen
De waarnemer is vaak specialist op een bepaald vakgebied en bezit daarmee veel en diepgaande kennis over zaken. Ook heeft hij een sterke motivatie om te werken en is hij analytisch, eerlijk en intellectueel. De waarnemer kan goed hoofd- en bijzaken scheiden. Tevens is de waarnemer door diens onafhankelijke, afstandelijke natuur goed in het houden van geheimen en is hij objectief.
Zwakke eigenschappen
De waarnemer is door diens persoonlijkheid slecht in het onderhouden van menselijk contact en persoonlijke relaties. Door de nadruk op het intellectuele, is het moeilijk voor de waarnemer om spontane dingen te doen. De waarnemer kan dus ook gesloten en afstandelijk zijn.
Omgang
De waarnemer is goed in luisteren, en sterk als het gaat om het eigen vakgebied. Verder is het moeilijk voor een waarnemer om met anderen te praten. Hij heeft ook meestal geen behoefte om over zogenaamde “onbenulligheden” te praten. Conflicten worden vermeden.
Eigenschappen Etnograaf
- Idealistisch
- Gedisciplineerdheid
- Punctueel
- Waarnemendheid
- Gedetailleerdheid
- Leergierigheid
Wat zijn de baankansen voor een Etnograaf?
Een Etnograaf kan bij veel verschillende organisaties aan de slag en zal dus redelijk goed een baan kunnen vinden.
Bij goed functioneren kan een Etnograaf steeds meer verantwoordelijkheden krijgen. Deed hij bijvoorbeeld eerst onderzoek samen met een collega, later kan hij opdracht krijgen een bepaalde groep in zijn eentje te bestuderen. Ook kan een Etnograaf groepen gaan bestuderen die verder van hem weg staan en dus moeilijker zijn om te onderzoeken. Tevens kan een goede en ervaren Etnograaf de leiding krijgen over een team.
De actuele kans op werk voor een Etnograaf
Het beroep Etnograaf is onderdeel van de beroepsfamilie Wetenschappelijk onderzoekers sociale wetenschappen. De kans op werk voor de beroepsfamilie Wetenschappelijk onderzoekers sociale wetenschappen is in de huidige periode goed
Huidige aantal vacatures
0
Baankans Etnograaf
Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen
Doorgroei mogelijkheden Etnograaf
Het beroep Etnograaf is onderdeel van de beroepsfamilie Wetenschappelijk onderzoekers sociale wetenschappen.
Mogelijke specialisaties voor een Etnograaf
onderzoeker in opleiding (oio) culturele antropologie
assistent in opleiding (aio) culturele antropologie
promovendus culturele antropologie
polemoloog (onderzoeken/publiceren)
assistent in opleiding (aio) sociale wetenschappen
onderzoeker in opleiding (oio) sociale wetenschappen
andragoog (onderzoeken/publiceren)
criminoloog (onderzoeken/publiceren)
andragoloog (onderzoeken/publiceren)
promovendus sociale wetenschappen
arbeidssocioloog (onderzoeken/publiceren)
assistent in opleiding (aio) sociologie
onderzoeker in opleiding (oio) sociologie
wetenschappelijk onderzoeker emancipatieonderzoek
wetenschappelijk onderzoeker minderhedenonderzoek
assistent in opleiding (aio) demografie
Doorgroei beroepen voor een Etnograaf
Wetenschappelijk onderzoeker kunstwetenschappen
kunsthistoricus (onderzoeken/publiceren)
assistent in opleiding (aio) kunstwetenschappen
onderzoeker in opleiding (oio) kunstwetenschappen
wetenschappelijk onderzoeker industriële vormgeving
wetenschappelijk onderzoeker kunstgeschiedenis
promovendus kunstwetenschappen
Wetenschappelijk onderzoeker muziekwetenschap
assistent in opleiding (aio) muziekwetenschappen
onderzoeker in opleiding (oio) muziekwetenschappen
Wetenschappelijk onderzoeker theaterwetenschap
onderzoeker in opleiding (oio) theaterwetenschappen
assistent in opleiding (aio) theaterwetenschappen
Wetenschappelijk onderzoeker film en televisiewetenschap
assistent in opleiding (aio) film en televisiewetenschappen
onderzoeker in opleiding (oio) film en televisiewetenschappen
promovendus film en televisiewetenschap
Wetenschappelijk onderzoeker communicatie- en informatiewetenschappen
informatiewetenschapper (onderzoeken/publiceren)
assistent in opleiding (aio) communicatie- en informatiewetenschappen
onderzoeker in opleiding (oio) communicatie- en informatiewetenschappen
wetenschappelijk onderzoeker boek- en informatiewetenschappen
promovendus communicatie- en informatiewetenschappen
Wetenschappelijk onderzoeker communicatie
assistent in opleiding (aio) communicatie
onderzoeker in opleiding (oio) communicatie
Waar werkt een Etnograaf?
Een Etnograaf werkt bijvoorbeeld bij een universiteit, een ontwikkelingsorganisatie, een ministerie, een gemeente of een ambassade. Veel organisaties horen bij de non-profitsector, maar het is ook mogelijk dat een Etnograaf bij een bedrijf in de profitsector aan de slag gaat.
Met wie werkt een Etnograaf samen?
Een Etnograaf werkt vaak samen met andere onderzoekers die groepen bestuderen, zoals Sociologen, Antropologen en Taalwetenschappers. Elke onderzoeker krijgt dan een bij zijn achtergrond passende taak toegewezen. Zo zal een Socioloog het menselijk gedrag bestuderen, terwijl een Taalwetenschapper de taal vastlegt.
De Etnograaf heeft ook te maken met zijn directe baas. Die geeft hem leiding en helpt bij problemen.
Ook komt de Etnograaf in contact met de mensen die hij bestudeert. Dit geldt voornamelijk bij de methode ‘going native’, waarbij de onderzoeker een tijd in de groep die hij bekijkt leeft.
- Socioloog
- Antropoloog
- Taalwetenschapper
- Baas
- Bevolkingsgroepen/stammen
Verwante beroepen Etnograaf:
Opleiding: WO
Baankans: Goed
Baankans
Opleiding: WO
Baankans: Goed
Baankans
Alles over het beroep Etnograaf in één oogopslag
Sector:
Beroepsgroep:
Persoonstype:
Netwerk:
- Socioloog
- Antropoloog
- Taalwetenschapper
- Baas
- Bevolkingsgroepen/stammen
Opleidingsniveau:
Salarisindicatie:
- Van €2402 tot €5000