Fotograaf: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden
Fotograaf: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden
Dus je wilt misschien wel werken als Fotograaf? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je Fotograaf wilt worden.
Informatie over omscholing, wat je gaat doen als Fotograaf, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.
Alles over het werken als Fotograaf
Vacatures Fotograaf
Vacatures laden...
Wat is een Fotograaf?
Een Fotograaf is er om mensen, dieren of dingen op de gevoelige plaat vast te leggen. De meeste Fotografen specialiseren zich in een bepaalde richting, bijvoorbeeld die van producten, architectuur, portretten, sport, mode, enzovoorts. Daarbij kan je dan voor jezelf werken of voor een opdrachtgever. Fotografen werken ook voor persbureaus, pr-bureaus of in de reclame. Maar ook in de reisbranche, bij de politie en binnen de medische sector zijn fotografen werkzaam.
Voorbeelden van type fotografen:
- Product fotograaf
- Mode fotograaf
- Fotojournalist
- Reclame fotograaf
- Vastgoed fotograaf
- Interieur fotograaf
- Persfotograaf
- Portret fotograaf
- Evenementenfotograaf
- Huwelijksfotograaf
- Sportfotograaf
- Culinair fotograaf
Past het beroep Fotograaf bij jou?
Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Bekijk actuele vacatures die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid.
Bekijk jouw baansuggestiesWat doet een Fotograaf?
In eerste instantie is het voor een Fotograaf die in opdracht werkt belangrijk om met de opdrachtgever te overleggen wat de bedoeling is; wat moet er gefotografeerd worden, om hoeveel foto's gaat het, waarvoor worden ze gebruikt, etc. De Fotograaf opereert vervolgens binnen de door de opdrachtgever bepaalde grenzen. Andere Fotografen hebben meer ruimte voor eigen invulling en hebben bijvoorbeeld alleen een vaststaand onderwerp (Olympische Spelen) of vaste doelgroep (krantenlezer). Kunstfotografen zijn helemaal vrij van beperkingen.
Een Fotograaf maakt niet simpelweg wat foto's. Naast alles wat je van een camera moet weten, het juist instellen van belichting, witbalans etc., komt de keuze voor een locatie er bijvoorbeeld ook bij kijken, of het gebruik van attributen, modellen of figuranten om een foto interessanter te maken.
Bij digitale fotografie kan het zo zijn dat er nog beeldbewerking nodig is achteraf. Een Fotograaf zal foto's na afloop retoucheren om optimaal plaatje te presenteren.
Voorbeeldwerkzaamheden Fotograaf:
- fotograferen volgens richtlijnen van de opdrachtgever of eigen inzicht
- foto's ontwikkelen of digitaal bewerken
- foto's afdrukken naar een fotolaboratorium sturen
- klanten en opdrachtgevers werven
- vakliteratuur, vakkennis en trends bijhouden
- de fotoarchieven en pottfolio bijwerken
- de administratie verzorgen
Heb je wel eens gedacht aan?
Omscholen naar een beroep met baankansen?Vacatures laden...
Vacatures Fotograaf per niveau
Vacatures Fotograaf per stad
Vacatures Fotograaf Alphen aan den Rijn
Vacatures Fotograaf Amersfoort
Vacatures Fotograaf Amstelveen
Vacatures Fotograaf Bergen op Zoom
Vacatures Fotograaf Capelle aan den IJssel
Vacatures Fotograaf Den Helder
Vacatures Fotograaf Doetinchem
Vacatures Fotograaf Haarlemmermeer
Vacatures Fotograaf Leeuwarden
Vacatures Fotograaf Maastricht
Vacatures Fotograaf Middelburg
Vacatures Fotograaf Nieuwegein
Vacatures Fotograaf Roosendaal
Vacatures Fotograaf Spijkenisse
Vacatures Fotograaf Veenendaal
Vacatures Fotograaf Vlaardingen
Salarisschaal Fotograaf
Wat verdient een Fotograaf?
Afhankelijk van of je er als Fotograaf voor kiest werkzaam te zijn in loondienst of dat je voor jezelf werkt liggen de verdiensten redelijk ver uit elkaar. Het salaris van een fotograaf in loondienst kan variëren van rond de €2000 tot €4800 per maand.
Op freelancebasis wordt een Fotograaf per klus of per foto betaald. Voor de vaststelling van het tariek maakt het natuurlijk uit wat voor kwaliteit je levert en/of je een bekende naam wordt binnen je werkgebied. Bekende topfotografen met eigen studio kunnen flinke bedragen verdienen.
De secundaire voorwaarden zijn net zo zeer afhankelijk van de keuzes die een Fotograaf maakt als het salaris. In de meeste gevallen zal je wel een reiskostenvergoeding krijgen, maar een dertiende maand is niet gebruikelijk.
Meer weten over het salaris Fotograaf
Hoe word je een Fotograaf?
De MBO vakopleiding Fotografie kan je opleiden tot Fotograaf. De studie is veelal in voltijd en deeltijd te volgen en richt zich op alles wat er komt kijken bij het maken van een mooie opname. Je bent dan gedurende twee tot vier jaar bezig, waarin je zowel individueel als met anderen aan projecten werkt om je technieken en competenties te oefenen en te ontwikkelen.
Je kunt na de opleiding doorstromen naar het HBO waar je wordt opgeleid tot Fotografisch Vormgever. Daarbij komt ook bijvoorbeeld kunsttheorie aan bod evenals communicatie en ondernemerschap.
Opleidingen Fotograaf
Omscholen tot Fotograaf
Je kan op verschillende manieren omscholen tot Fotograaf. Zelfstandig of georganiseerd.
Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Fotograaf
Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Fotograaf
Als je Fotograaf wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Fotograaf zijn de volgende zaken belangrijk:
Interesse en Motivatie Fotograaf
Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen.
Interview met een Fotograaf
Olaf Rutgers is fotograaf.
Ben je benieuwd wat een fotograaf allemaal doet op een dag? Olaf Rutgers is fotograaf en vertelt je er alles over!
Lees de rest van het interview met een FotograafCompetenties Fotograaf
Een Fotograaf heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.Steekwoorden Competentie Accuratesse:
precies, netjes, oog voor detail, kritisch, perfectionisme
Omschrijving
Deze mensen leveren werk waarin geen fouten naar voren komen. Deze mensen werken gestructureerd en corrigeren meerdere malen het werk. In het werk van anderen, zien deze personen ook vaak de fouten. Deze personen hebben vaak oog voor detail en zien snel verbanden tussen zaken. Ook onder werkdruk blijven deze mensen accuraat werken.
Sterke punten
Hun oog voor detail zorgt voor foutloze documenten en goed voorbereide taken en gebeurtenissen.
Zwakke punten
Accuraat werken zorgt voor foutloos werk, maar kan ook veel tijd kosten. Dit kan voor de omgeving frustrerend zijn. Daarnaast wordt deze competentie weleens gekoppeld aan de term ‘muggenziften’.
Steekwoorden: creativiteit, analytisch vermogen, legt verbanden, concepten
Omschrijving
Deze mensen hebben het vermogen om in concepten te denken. Bij een probleem zien zij vrijwel meteen verschillende oplossingen en vormen ze hierbij een duidelijk beeld. Zij bekijken het probleem vanuit verschillende oogpunten en komen met die informatie tot de beste oplossing. Naderhand evalueren zij deze oplossing grondig en kijken ze wat er eventueel nog meer mogelijk is. Ze bedenken constant nieuwe concepten voor verschillende problemen.
Sterke punten
Een sterk punt van deze mensen is hun creativiteit. Daarnaast hebben ze over het algemeen een goed ontwikkeld analytisch vermogen. Zij bekijken het probleem vanuit verschillende hoeken en komen dan met meerdere creatieve oplossingen.
Zwakke punten
De creatieve ideeën die deze mensen hebben, kunnen onpraktisch zijn. Zij hebben veel verschillende oplossingen en concepten in hun hoofd, maar deze zijn niet altijd uitvoerbaar. Deze creativiteit kan ook er ook voor zorgen dat deze mensen ‘zweverig’ overkomen.
Steekwoorden: durf, lateraal denken, initiatief, verfrissend
Omschrijving
Bij een project of opdracht is het handig om er een creatieveling bij te hebben. Deze mensen komen vaak met verfrissende ideeën input. Wanneer werkzaamheden vastlopen, kan deze creatieveling met goede oplossingen komen. Creatievelingen kunnen omspringen met veranderende omstandigheden op de werkvloer.
Sterke punten
Deze mensen zijn goed in out-of-the-box denken, zij kunnen vaste patronen of ideeën loslaten en komen met een compleet nieuw perspectief. Deze mensen hebben vaak lef en zijn initiatiefrijk. Zij komen vaak zelf met andere oplossingen.
Zwakke punten
Creatieve mensen hebben vaak veel verschillende ideeën, maar dit kunnen er ook teveel zijn. Deze mensen kunnen dan ook vaker nogal chaotisch overkomen. Hun ideeën bestaan voor het overgrote deel uit losse flodders en duidelijkheid ontbreekt dan. Deze mensen hebben vaak wel een goede sfeer of inspiratie nodig. Ontbreekt het hieraan, dan kan de creatieveling nog weleens vastlopen. Bepaalde creatievelingen kunnen erg eigenwijs zijn, zij hebben dan het idee dat hun plan het beste is.
Steekwoorden competentie Flexibiliteit:
aanpassingsvermogen, assertiviteit, inlevingsvermogen, luisteren, omgaan met verandering
Omschrijving
Deze mensen passen zich aan aan veranderende omstandigheden. Een verandering in de werkzaamheden wordt vlot geaccepteerd door deze personen. Zij kunnen hun eigen denkpatronen loslaten en zich inleven in de gedachten van anderen. Tijdens discussies zijn flexibele personen vaak objectief en proberen ze de standpunten helder te krijgen.
Sterke punten
Deze mensen kunnen zich goed inleven in personen en zich aanpassen aan situaties. Verder zijn deze mensen assertief, zij hebben zelf een bepaald doel, maar kijken ook naar de doelen van anderen. Luisteren en analyseren zijn ook eigenschappen die passen bij de competentie flexibiliteit. Flexibele personen proberen te luisteren naar de meningen van anderen en kunnen deze vervolgens analyseren.
Zwakke punten
Iemand die te flexibel zijn, wordt ook weleens besluiteloos genoemd. Zij vinden alles goed en gaan overal mee akkoord. Er wordt dan snel vanuit gegaan dat deze persoon geen mening heeft en hij kan hierdoor buitengesloten worden.
Steekwoorden: servicegericht, relatiegericht, luisteren, begripvol, helpend
Omschrijving
Mensen die beschikken over deze competentie kunnen goed inspelen op de verwachtingen en behoeften van klanten. Dit kunnen zowel uitgesproken als onuitgesproken behoeften zijn. Dit is dan ook aan deze persoon om dit uit te zoeken. Zij voelen zich betrokken bij de klant en zetten zich vaak voor 100% in voor deze klant. Tevens toont deze persoon respect naar de klant. Een bekend spreekwoord wat past bij deze competentie is ‘De klant is koning’. Verder weet deze persoon de verschillende groepen klanten en hun behoeften te onderscheiden.
Sterke punten
Een sterk punt van deze klantgerichte persoon is de betrokkenheid. Deze mensen zullen altijd actief op zoek gaan naar datgene wat de klant wilt hebben. Ze hebben inlevingsvermogen en kunnen goed luisteren. Daarnaast kunnen deze mensen meestal goed overtuigen.
Zwakke punten
Sommige klantgerichte mensen verliezen het resultaat uit het oog. Ze zijn zo gefocust op de klant, dat het resultaat wordt vergeten. Ook te veel willen kan een valkuil zijn voor deze mensen, ze willen dan zo graag helpen dat ze zich opdringen bij klanten. Of er zijn meerdere klanten en deze moeten lang wachten voordat ze geholpen worden.
Steekwoorden: structureel, plannen en organiseren, resultaat, perfectionistisch
Omschrijving
Deze mensen hebben details en procedures goed in hun hoofd zitten. Deze personen letten bij opdrachten op de details, zij controleren bijvoorbeeld de spelling en houden zich bezig met de vormgeving. Daarnaast houden deze mensen zich vaak bezig met de planning en organisatie van werkzaamheden.
Sterke punten
Deze mensen zijn precies en werken structureel. Zij kijken met een kritisch oog naar opdrachten. Daarnaast beschikken deze mensen ook vaak over de competentie ‘plannen en organiseren’. Zij hebben een goed beeld in het hoofd van het resultaat en de taken die uitgevoerd moeten worden.
Zwakke punten
De kritische houding kan ervoor zorgen dat de omgeving hen ziet als ‘pietluttig’. Verder kan het zijn dat ze zo opgaan in details dat de creativiteit van deze mensen eronder lijdt. Ook kunnen ze doorslaan en hoofdzaken uit het oog verliezen.
Steekwoorden: toekomst, zelfontwikkeling, resultaatgericht, zelfkennis
Omschrijving
Deze mensen hebben een duidelijk toekomstbeeld. Hierbij houden ze rekening met de verschillende mogelijkheden en wegen die zij kunnen bewandelen. Deze mensen kunnen zaken vanaf een afstand bekijken en objectieve besluiten nemen. Verder onderzoeken deze mensen vaak nieuwe dingen en willen ze graag op de hoogte blijven van ontwikkelingen.
Sterke punten
Deze mensen hebben een duidelijke visie, die ze goed onder woorden kunnen brengen. Ze willen dit toekomstbeeld bereiken en zijn dus resultaatgericht. Bovendien hebben ze vaak een goede zelfkennis en zelfontwikkeling.
Zwakke punten
Mensen kunnen een te abstracte of onrealistische visie hebben. Ze hebben dan niet helder in hun hoofd waar ze naar toe willen en hoe ze dit moeten bereiken. Ook kunnen ze koppig en eigenwijs overkomen omdat ze teveel aan hun visie vasthouden. Ze zijn er dan van overtuigd dat hun visie de beste is.
Steekwoorden: processen, ontwikkeling, ambitieus, flexibel
Wat is Zelfsturing?
Deze mensen willen graag op de hoogte blijven van voor hen relevante ontwikkelingen. Zij zoeken proactief naar nieuwe informatie. Zij voelen zichzelf verantwoordelijk voor hun ontwikkeling of een bepaald proces. Deze mensen kijken hierbij naar het resultaat dat ze willen behalen.
Sterke punten
Deze mensen zijn vaak ambitieus en resultaatgericht. Ze stellen voor zichzelf doelen op en proberen deze doelen te behalen. Daarbij zijn deze mensen vaak flexibel, ze zijn verantwoordelijk voor zichzelf en kunnen zich aanpassen aan de situatie en de omgeving. Hierbij houden ze hun doelstellingen voor ogen. Daarbij hebben deze mensen vaak een goede zelfkennis. Ze weten hun zwakke en sterke kanten te benoemen en houden nemen deze dan ook mee in het maken van beslissingen of het stellen van doelen.
Zwakke punten
Mensen die zichzelf teveel proberen te sturen, worden soms bestempeld als star. Zij wijken niet af van hun ideeën en hierdoor wordt de spontaniteit aangetast. Zij hebben precies uitgestippeld waar ze naar toe willen en spontane (creatieve) uitspattingen worden ontweken.
Vaardigheden Fotograaf
- Zorgvuldigheid
- Nieuwe oplossingen bedenken
- Oog voor detail
- Nauwkeurigheid
- Verbanden leggen
- Creatief denken
- Buiten kaders denken
- Durf
- Gestructureerd werken
- Accuratesse
- Inlevingsvermogen
- Aanpassingsvermogen
- Lichtvoetigheid
- Vriendelijkheid
- Respectvol
- Dienstverlenendheid
- Voorstellingsvermogen
- Toekomstgerichtheid
- Probleemoplossend
- Proactiviteit
- Doelgericht werken
- Wendbaarheid
Wat voor persoonlijkheid heeft een Fotograaf nodig?
Perfectionisme is een goede eigenschap voor een Fotograaf. Immers je moet overal op letten bij het maken van een foto. Niet alleen de gedachte achter de foto, maar ook of er geen storende dingen in beeld zijn die af kunnen leiden, of het onderwerp scherp is, de foto technisch correct is, etc. (Perfectionist).
Uiteindelijk is het de bedoeling dat een foto succesvol gebruikt kan worden voor het doel dat de opdrachtgever in gedachten had. En door succesvolle opnames maakt een Fotograaf weer reclame voor zichzelf (Succesvolle werker).
Wat voor persoonlijkheidstype is de perfectionist? Voor de perfectionist is het niet gauw goed. Je vindt hieronder de sterke en zwakke kanten van dit persoonstype, zoals het beschreven is in het enneagram.
Sterke eigenschappen
De perfectionist is integer, idealistisch en gedisciplineerd. Hij is een streber. De hoge eisen die een perfectionist zichzelf stelt vertalen zich naar sterke, rechtvaardige keuzes en nauwkeurig beredeneerde eindresultaten. Als de perfectionist zich ergens voor inzet, dan is dat ook volledig.
Zwakke eigenschappen
De perfectionist kan dwangmatig werken en snel gefrustreerd raken als iets tegenzit.
Verder is de perfectionist erg gespannen en kan zo in de eigen denkbeelden vast komen te zitten.
Omgang
In de samenwerking met anderen is de perfectionist vaak inflexibel en veeleisend. De sociale omgang verloopt dus stroef.
Wat voor persoonlijkheidstype is de Succesvolle Werker?
De succesvolle werker wil je graag als personeel hebben. Je vindt hieronder de sterke en zwakke kanten van dit persoonstype, zoals het beschreven is in het enneagram.
Sterke eigenschappen
De succesvolle werker is doelgericht, efficiënt, zelfverzekerd en motiverend. Ook is hij energiek, gedreven en optimistisch. Daardoor kan hij goed leiding geven. Hij richt zich op eenvoud. Als een probleem complex is, maakt hij het simpel en overzichtelijk.
Zwakke eigenschappen
De succesvolle werker kan narcistisch zijn en wil mislukkingen weg wensen, waardoor het probleem soms alleen maar zal verergeren. Hij kan kort door de bocht zijn en ongevoelig zijn tegenover collega's.
Omgang
In de omgang met anderen is de succesvolle werker erg strategisch. Dit kan motiverend werken, maar kan mensen ook angst aanjagen. Mensen worden door een succesvolle werker vaak gezien als middelen. In persoonlijke relaties is de succesvolle werker vaak recht-door-zee en accepterend, maar ook ongeduldig en geobsedeerd door werk.
Eigenschappen Fotograaf
- Idealistisch
- Gedisciplineerdheid
- Punctueel
- Enthousiasme
- Zelfverzekerdheid
- Ondernemendheid
Wat zijn de baankansen voor een Fotograaf?
De meeste Fotografen werken op freelancebasis. Dat wil zeggen dat of - en hoeveel - werk je hebt sterk afhankelijk is van de kwaliteit die je levert, de bekendheid van je naam en natuurlijk ook de economische situatie. Een portfolio is dan ook belangrijk om te kunnen tonen wat je in je mars hebt.
Een Fotograaf richt zich meestal op een specifieke sector. Het zal dan ook afhankelijk zijn van de gekozen richting hoeveel banen er te vinden zijn. Maar over het geheel genomen zijn er aardig wat vacatures voor te vinden.
Iedere Fotograaf begint lager op de ladder en kan uiteindelijk uitgroeien tot topfotograaf. Een topfotograaf maakt foto's die echt beroemd worden. Bijvoorbeeld omdat ze vernieuwend, opvallend of zeer treffend zijn. Maar echt veel doorgroeimogelijkheden zijn er niet. Je kunt van alround fotografie je specialiseren in een richting of je kunt in samenwerking met anderen een fotopersbureau opzetten. In dat geval komen er managementtaken bij en is bijscholing tot ondernemer wel verstandig.
De actuele kans op werk voor een Fotograaf
Het beroep Fotograaf is onderdeel van de beroepsfamilie Fotografen. De kans op werk voor de beroepsfamilie Fotografen is in de huidige periode gemiddeld
Huidige aantal vacatures
0
Baankans Fotograaf
Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen
Doorgroei mogelijkheden Fotograaf
Het beroep Fotograaf is onderdeel van de beroepsfamilie Fotografen.
Verwante beroepen Fotograaf
Mogelijke specialisaties voor een Fotograaf
Waar werkt een Fotograaf?
Fotografen zijn er in elke branche. Een non-profit organisatie zal misschien sneller en vaker op stockphotos of archieven teruggrijpen dan een profit organisatie en daarmee minder vaak nieuwe foto's en dus minder vaak een Fotograaf nodig hebben.
Met wie werkt een Fotograaf samen?
Een Fotograaf zal, indien hij niet alleen vrij werk verkoopt, vooral veel te maken krijgen met opdrachtgevers. In eerste instantie zal de Fotograaf moeten overleggen over de wensen en eisen van de klant en dit ook terugkoppelen.
Afhankelijk van wat de opdracht is kan het zijn dat je gebruik maakt van modellen in het beeld. In dergelijke gevallen is het dus ook handig als je modellen kunt instrueren en uitleggen welke houding of uitdrukking je van ze verwacht.
Verwante beroepen Fotograaf:
Opleiding: Geen Cursus / Bijscholing MBO HBO WO
Baankans: Gemiddeld
Baankans
Opleiding: HBO WO
Baankans: Gemiddeld
Baankans
Alles over het beroep Fotograaf in één oogopslag
Sector:
Beroepsgroep:
Competenties:
Persoonstype:
Netwerk:
Opleidingsniveau:
Salarisindicatie:
- Van €2000 tot €4800