Fotoredacteur: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden
Fotoredacteur: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden
Dus je wilt misschien wel werken als Fotoredacteur? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je Fotoredacteur wilt worden.
Informatie over omscholing, wat je gaat doen als Fotoredacteur, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.
Alles over het werken als Fotoredacteur
Vacatures Fotoredacteur
Vacatures laden...
Wat is een Fotoredacteur?
De fotoredacteur is, kort gezegd, degene die bij een krant, tijdschrift of vergelijkbaar nieuws- of entertainment medium “over de foto’s gaat”. De fotoredacteur bepaalt bijvoorbeeld welke fotograaf op welk nieuwsitem gezet wordt, en bepaalt welke van de vele binnenkomende foto’s uiteindelijk gepubliceerd wordt, en hoe. Foto’s bepalen voor een groot deel het uiterlijk en het imago van een medium, en het werk van de fotoredacteur kan dus een sterke invloed hebben op het succes van het medium.
Het werk klinkt als een weinig bijzondere taak binnen het maken van bijvoorbeeld een krant, maar het is vooral bij de wat grotere redacties belangrijk dat er een speciaal aangestelde persoon in de gaten houdt dat bepaalde belangrijke foto’s geplaatst worden maar dat anderzijds de lay-out niet te vol raakt met foto’s, alsmede dat de juiste fotografen de juiste opdrachten krijgen. Het kan nogal wat uitmaken wie waar een foto van maakt, en hoe dit past bij de boodschap die het medium wil overbrengen (objectief, of juist vanuit een bepaald perspectief?). In de lay-out van een pagina kan het vervolgens nogal uitmaken wat voor foto het beste is (de meeste fotografen maken tientallen, soms honderden foto’s per item), en de schrijver van het bijbehorende stuk kan dit vaak zelf minder goed inschatten. Het werk is dus erg communicatief van aard, en heeft vooral zijn nut doordat het voor de “normale” redacteuren, de hoofdredacteur(en) en de vormgevers moeilijk is constant heen en weer te communiceren. Bij kleinere redacties is er dan ook vaak geen behoefte aan een fotoredacteur.
Past het beroep Fotoredacteur bij jou?
Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Bekijk actuele vacatures die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid.
Bekijk jouw baansuggestiesHeb je wel eens gedacht aan?
Omscholen naar een beroep met baankansen?Vacatures laden...
Vacatures Fotoredacteur per niveau
Vacatures Fotoredacteur per stad
Vacatures Fotoredacteur Alkmaar
Vacatures Fotoredacteur Almelo
Vacatures Fotoredacteur Almere
Vacatures Fotoredacteur Alphen aan den Rijn
Vacatures Fotoredacteur Amersfoort
Vacatures Fotoredacteur Amstelveen
Vacatures Fotoredacteur Amsterdam
Vacatures Fotoredacteur Apeldoorn
Vacatures Fotoredacteur Arnhem
Vacatures Fotoredacteur Bergen op Zoom
Vacatures Fotoredacteur Capelle aan den IJssel
Vacatures Fotoredacteur Den Bosch
Vacatures Fotoredacteur Den Haag
Vacatures Fotoredacteur Den Helder
Vacatures Fotoredacteur Deventer
Vacatures Fotoredacteur Doetinchem
Vacatures Fotoredacteur Dordrecht
Vacatures Fotoredacteur Eindhoven
Vacatures Fotoredacteur Enschede
Vacatures Fotoredacteur Groningen
Vacatures Fotoredacteur Haarlem
Vacatures Fotoredacteur Haarlemmermeer
Vacatures Fotoredacteur Heerlen
Vacatures Fotoredacteur Helmond
Vacatures Fotoredacteur Hengelo
Vacatures Fotoredacteur Hilversum
Vacatures Fotoredacteur Hoogeveen
Vacatures Fotoredacteur Katwijk
Vacatures Fotoredacteur Leeuwarden
Vacatures Fotoredacteur Leiden
Vacatures Fotoredacteur Lelystad
Vacatures Fotoredacteur Maastricht
Vacatures Fotoredacteur Middelburg
Vacatures Fotoredacteur Nieuwegein
Vacatures Fotoredacteur Nijmegen
Vacatures Fotoredacteur Purmerend
Vacatures Fotoredacteur Roermond
Vacatures Fotoredacteur Roosendaal
Vacatures Fotoredacteur Rotterdam
Vacatures Fotoredacteur Schiedam
Vacatures Fotoredacteur Spijkenisse
Vacatures Fotoredacteur Terneuzen
Vacatures Fotoredacteur Tilburg
Vacatures Fotoredacteur Utrecht
Vacatures Fotoredacteur Veenendaal
Vacatures Fotoredacteur Vlaardingen
Vacatures Fotoredacteur Westland
Vacatures Fotoredacteur Zaanstad
Salarisschaal Fotoredacteur
Wat verdient een Fotoredacteur?
Doordat fotoredacteuren meestal journalisten zijn die eerder op een andere functie hebben gewerkt, en dus meestal al wat ervaring hebben ligt het startsalaris met een gemiddelde van 2300 relatief hoog. Een doorgroei naar uiteindelijk pakweg 3500 is vervolgens logisch, maar om verschillende mogelijke redenen zou dit hoger uit kunnen vallen. Dit zijn dan echter eerder de uitzonderingsgevallen.
Meer weten over het salaris Fotoredacteur
Hoe word je een Fotoredacteur?
Een fotoredacteur heeft wel veel verstand van hoe fotografen te werk gaan, maar is zelf geen fotograaf. Voor de fotoredacteur geldt qua opleiding pakweg hetzelfde als voor de journalist: voor het beroep is geen opleiding nodig, maar een opleiding journalistiek op hbo- of wo-niveau beslaat wel een groot deel van de kennis en ervaring die nodig is om het beroep te kunnen uitoefenen, en is dus zeker aanbevolen.
Opleidingen, cursussen en trainingen tot Fotoredacteur
Er zijn geen opleidingen Fotoredacteur aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Fotoredacteur in werkt
Bekijk alle opleidingen Media & JournalistiekOmscholen tot Fotoredacteur
Je kan op verschillende manieren omscholen tot Fotoredacteur. Zelfstandig of georganiseerd.
Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Fotoredacteur
Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Fotoredacteur
Als je Fotoredacteur wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Fotoredacteur zijn de volgende zaken belangrijk:
Interesse en Motivatie Fotoredacteur
Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen.
Competenties Fotoredacteur
Een Fotoredacteur heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.Steekwoorden: bemiddelen, onderhandelen, overtuigen, voor zichzelf opkomen
Omschrijving
Deze personen proberen het goed te doen voor zichzelf en voor iemand anders. Per situatie bekijken assertieve mensen de voor- en nadelen voor beide partijen. In bepaalde situaties zullen deze personen eerder voor zichzelf opkomen en in andere situaties geven ze de ander zijn zin. Ze gaan confrontaties niet uit de weg en vinden het fijn om zo nu en dan wat tegengas te krijgen.
Sterke punten
Deze personen hebben lef nodig om voor zichzelf en een ander op te komen. Daarbij kunnen ze goed luisteren en anderen overtuigen. Ze geven de ander de ruimte om te praten en zullen zelf ook proberen iemand te overtuigen van hun standpunt.
Zwakke punten
In bepaalde situaties kunnen deze personen ervoor kiezen om hun gelijk te halen. Daarentegen kan het ook voorkomen dat deze personen bewust de ander zijn zin geven. Omdat dit niet vast staat, kan het zijn dat deze personen wispelturig overkomen.
Steekwoorden: beslissingen, argumenten, overtuigen, durf
Omschrijving
Deze personen durven beslissingen te nemen. Dit doen ze bijvoorbeeld door een bepaalde actie uit te voeren of een regel in te stellen. Deze besluitvaardige personen stellen hun beslissingen niet uit tot ze alle informatie hebben, zij proberen zo snel mogelijk de knoop door te maken. Bij eventuele consequenties kan hij terugkomen op de beslissing en een andere keuze maken. De persoon weet de beslissingen op een goede manier te onderbouwen.
Sterke punten
Deze personen weten anderen te overtuigen van hun besluit, ze gebruiken hierbij verschillende argumenten die passen bij hun standpunt. Voor het nemen van besluiten is lef nodig, hierover beschikt deze besluitvaardige persoon dan ook.
Zwakke punten
Aan het nemen van beslissingen zitten risico’s en deze risico’s kunnen gevolgen hebben. Op het moment dat deze persoon te snel teveel beslissingen neemt, kan hij roekeloos worden en zijn oog voor het resultaat verliezen. Het is dan ook van belang dat deze persoon op het juiste moment de juiste beslissing neemt en goed nadenkt over de voor- en nadelen ervan.
Steekwoorden competentie Flexibiliteit:
aanpassingsvermogen, assertiviteit, inlevingsvermogen, luisteren, omgaan met verandering
Omschrijving
Deze mensen passen zich aan aan veranderende omstandigheden. Een verandering in de werkzaamheden wordt vlot geaccepteerd door deze personen. Zij kunnen hun eigen denkpatronen loslaten en zich inleven in de gedachten van anderen. Tijdens discussies zijn flexibele personen vaak objectief en proberen ze de standpunten helder te krijgen.
Sterke punten
Deze mensen kunnen zich goed inleven in personen en zich aanpassen aan situaties. Verder zijn deze mensen assertief, zij hebben zelf een bepaald doel, maar kijken ook naar de doelen van anderen. Luisteren en analyseren zijn ook eigenschappen die passen bij de competentie flexibiliteit. Flexibele personen proberen te luisteren naar de meningen van anderen en kunnen deze vervolgens analyseren.
Zwakke punten
Iemand die te flexibel zijn, wordt ook weleens besluiteloos genoemd. Zij vinden alles goed en gaan overal mee akkoord. Er wordt dan snel vanuit gegaan dat deze persoon geen mening heeft en hij kan hierdoor buitengesloten worden.
Steekwoorden: analytisch vermogen, overtuigen, vragen stellen, accuratesse
Omschrijving
Deze mensen beoordelen en analyseren opdrachten op hun eigen manier. Ze leggen een lijst met criteria langs de opdracht en bekijken zo bijvoorbeeld de haalbaarheid van de opdracht. Bij iedere taak stellen zij zichzelf verschillende vragen en plaatsen vervolgens kanttekeningen. Over het algemeen beschikken deze mensen over een brede kennis en zijn ze goed op de hoogte van hun omgeving.
Sterke punten
Deze mensen kunnen vaak ook goed analyseren. Omdat ze erg precies zijn, bekijken ze taken vanuit verschillende perspectieven. Daarnaast werken kritische mensen accuraat en netjes. Ook overtuigen is een eigenschap die past bij kritisch zijn. Kritische mensen bekijken opdrachten vanuit verschillende perspectieven en stellen vervolgens argumenten op. Deze argumenten gebruiken ze vervolgens om anderen op een goede manier te overtuigen.
Zwakke punten
Mensen die te kritisch zijn, kunnen overkomen als de zogenaamde ‘pietlutten’. Verder kunnen deze mensen weleens star overkomen. Zij zijn te kritisch en willen hun mening niet bijstellen. Hierdoor kan een discussie weleens lastig zijn.
Steekwoorden: analytisch vermogen, structureel, zelfkennis, visie
Omschrijving
Deze mensen kunnen zuiver en helder redeneren. Deze personen houden rekening met feiten en gebruiken verschillende perspectieven om een oordeel te vormen over bijvoorbeeld een werksituatie. Daarnaast beoordelen zij bijvoorbeeld de haalbaarheid en de planning van een opdracht.
Sterke punten
Deze mensen zijn vaak erg gestructureerd en scheiden dan ook de hoofd- van de bijzaken. Verder hebben deze mensen over het algemeen vaak een goed ontwikkeld analytisch vermogen. Zij bekijken zaken vanuit verschillende perspectieven. Daarnaast beschikken deze mensen vaak over een goede zelfkennis, ze bekijken hun eigen presteren ook vanuit verschillende visies.
Zwakke punten
Wanneer er teveel wordt geoordeeld, kan dit demotivatie oproepen. Dit gebeurt met name dan bij anderen. Deze mensen oordelen dan overal over, ook wanneer het hen niet wordt gevraagd. Dit kan zorgen voor onderlinge irritaties. Als laatste kunnen deze mensen hun eigen oordeel op nummer één zetten, hierdoor kan het zijn dat de omgeving zich achtergesteld voelt.
Steekwoorden: structureel werken, zakelijk en kalm, energie
Omschrijving
Deze personen kunnen blijven presteren in zware tijden. Ze laten zich niet aan de kant zetten door extra werk, tijdsdruk of tegenvallende resultaten. Het maakt deze personen niet uit hoeveel taken ze nog moeten doen, ze hebben doorzettingsvermogen om de taken af te ronden. Deze personen communiceren duidelijk over hun werkzaamheden en over wat zij wel/of niet willen.
Sterke punten
Ondanks de vele werkzaamheden en taken blijven deze personen rustig. Zij kunnen goed relativeren en hun energie goed verdelen over de verschillende werkzaamheden. Deze personen handelen vaak zakelijk en kalm en op deze manier weten zij ook het overzicht te bewaren. Ook structureel werken valt binnen deze competentie. Op die manier kunnen zij veel werkzaamheden naast elkaar uitvoeren. In zware tijden laten deze stressbestendige personen doorzettingsvermogen zien, ze willen graag de verschillende doelen behalen. Het resultaat staat bij deze personen dan ook centraal.
Zwakke punten
Er bestaat een gevaar dat deze mensen stress niet onderkennen. Hierdoor kan het gebeuren dat zij zichzelf voorbij lopen en lopen zij een verhoogd risico op gezondheidsklachten. De eigenschappen ‘zakelijk’ en ‘kalm’ kunnen ook een zwak punt zijn, deze personen kunnen afstandelijk overkomen naar hun omgeving.
Vaardigheden Fotoredacteur
- Inlevingsvermogen
- Aanpassingsvermogen
- Lichtvoetigheid
- Analytisch vermogen
- Logisch redeneren
- Uitdrukkingsvaardigheid
- Ontspannenheid
- Grenzen aangeven
- Beslissingen nemen
- Afwegen
- Prioriteiten stellen
- Analyseren
- Evalueren
- Redeneren
- Doorzettingsvermogen
- Incasseringsvermogen
- Rust bewaren
Wat voor persoonlijkheid heeft een Fotoredacteur nodig?
Vanwege de communicatieve aard van het beroep is het belangrijk dat de fotoredacteur een Bemiddelaar is. Hierbij horen de eigenschappen flexibel, geduldig en bemiddelend. De fotoredacteur is echter nog wel een journalist, en heeft een duidelijk doel voor ogen bij het selecteren van de foto’s en het erop uit sturen van fotografen. Eigenschappen van de Perfectionist (integriteit, discipline, veeleisendheid) en de Waarnemer (leergierigheid, onderzoekendheid, objectiviteit) zijn dan ook onlosmakelijk met een goede fotoredacteur verbonden.
Wat voor persoonlijkheidstype is de bemiddelaar? Je vindt hieronder de sterke en zwakke kanten van dit persoonstype, zoals het beschreven is in het enneagram.
Sterke eigenschappen
De bemiddelaar is goed in het helpen van anderen, en is daarin erg empathisch. Door de neutrale houding is de bemiddelaar heel diplomatisch en geduldig. Bij een conflict probeert hij een oplossing te vinden. Ook kan hij goed luisteren en is hij flexibel.
Zwakke eigenschappen
De bemiddelaar zal vaak in gezelschap de eigen doelen vergeten, en daardoor de eigen identiteit verliezen. Daarnaast kan hij door diens voorkeur voor harmonie en de afkeur voor beslissingen als lui en besluiteloos overkomen. Hij heeft tijd nodig om een standpunt te vormen en wil niet de veroorzaker van een conflict zijn.
Omgang
De bemiddelaar is goed, rustig gezelschap. Hij zal zich vaak schikken naar de wil van de groep. Veel eigen input heeft hij niet. In relaties kan de bemiddelaar zichzelf helemaal kwijtraken en daardoor erg gefrustreerd raken.
Wat voor persoonlijkheidstype is de perfectionist? Voor de perfectionist is het niet gauw goed. Je vindt hieronder de sterke en zwakke kanten van dit persoonstype, zoals het beschreven is in het enneagram.
Sterke eigenschappen
De perfectionist is integer, idealistisch en gedisciplineerd. Hij is een streber. De hoge eisen die een perfectionist zichzelf stelt vertalen zich naar sterke, rechtvaardige keuzes en nauwkeurig beredeneerde eindresultaten. Als de perfectionist zich ergens voor inzet, dan is dat ook volledig.
Zwakke eigenschappen
De perfectionist kan dwangmatig werken en snel gefrustreerd raken als iets tegenzit.
Verder is de perfectionist erg gespannen en kan zo in de eigen denkbeelden vast komen te zitten.
Omgang
In de samenwerking met anderen is de perfectionist vaak inflexibel en veeleisend. De sociale omgang verloopt dus stroef.
Wat voor persoonlijkheidstype is de waarnemer?
De waarnemer ziet vaak de details die een ander niet kent. Je vindt hieronder de sterke en zwakke kanten van dit persoonstype, zoals het beschreven is in het enneagram.
Sterke eigenschappen
De waarnemer is vaak specialist op een bepaald vakgebied en bezit daarmee veel en diepgaande kennis over zaken. Ook heeft hij een sterke motivatie om te werken en is hij analytisch, eerlijk en intellectueel. De waarnemer kan goed hoofd- en bijzaken scheiden. Tevens is de waarnemer door diens onafhankelijke, afstandelijke natuur goed in het houden van geheimen en is hij objectief.
Zwakke eigenschappen
De waarnemer is door diens persoonlijkheid slecht in het onderhouden van menselijk contact en persoonlijke relaties. Door de nadruk op het intellectuele, is het moeilijk voor de waarnemer om spontane dingen te doen. De waarnemer kan dus ook gesloten en afstandelijk zijn.
Omgang
De waarnemer is goed in luisteren, en sterk als het gaat om het eigen vakgebied. Verder is het moeilijk voor een waarnemer om met anderen te praten. Hij heeft ook meestal geen behoefte om over zogenaamde “onbenulligheden” te praten. Conflicten worden vermeden.
Eigenschappen Fotoredacteur
- Empathie
- Diplomatiek
- Zorgzaamheid
- Idealistisch
- Gedisciplineerdheid
- Punctueel
- Waarnemendheid
- Gedetailleerdheid
- Leergierigheid
Wat zijn de baankansen voor een Fotoredacteur?
Fotoredacteuren zijn vooral van nut bij grote redacties, waar in ieder geval meerdere fotografen in dienst zijn. Dit beperkt de werkgelegenheid dus al direct, en ook de vraag is naar alle waarschijnlijkheid kleiner dan het aanbod. Doorgroeimogelijkheden zijn er voor de fotoredacteur wel, want de fotoredacteur doet veel aan bemiddelen, communiceren en analyseren, en deze vaardigheden zijn voor veel functies in bijvoorbeeld een hoofdredactie van groot nut.
De actuele kans op werk voor een Fotoredacteur
Het beroep Fotoredacteur is onderdeel van de beroepsfamilie Journalisten en redacteurs. De kans op werk voor de beroepsfamilie Journalisten en redacteurs is in de huidige periode goed
Huidige aantal vacatures
0
Baankans Fotoredacteur
Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen
Doorgroei mogelijkheden Fotoredacteur
Het beroep Fotoredacteur is onderdeel van de beroepsfamilie Journalisten en redacteurs.
Verwante beroepen Fotoredacteur
Mogelijke specialisaties voor een Fotoredacteur
Waar werkt een Fotoredacteur?
Fotoredacteuren werken voor nieuws- of entertainmentmedia. De fotoredacteur is echter enkel van nut bij een organisatie die meerdere fotografen in dienst heeft en ook dagelijks veel foto’s binnen krijgt. Dit beperkt de keus dus tot de middelgrote en grote bladen van het Nederlands taalgebied.
Met wie werkt een Fotoredacteur samen?
De fotoredacteur heeft een netwerk op de redactie van zijn of haar medium. Dit zijn dus vrijwel allemaal journalisten, redacteuren en andere werknemers die komen kijken bij de maken van het betreffende blad.
- Hoofdredacteur
- Eindredacteur
- Fotograaf
- Vormgever
- Journalist
Verwante beroepen Fotoredacteur:
Opleiding: HBO WO
Baankans: Goed
Baankans
Opleiding: HBO WO
Baankans: Goed
Baankans
Opleiding: Geen Cursus / Bijscholing MBO HBO WO
Baankans: Gemiddeld
Baankans
Alles over het beroep Fotoredacteur in één oogopslag
Sector:
Beroepsgroep:
Competenties:
Persoonstype:
Netwerk:
- Hoofdredacteur
- Eindredacteur
- Fotograaf
- Vormgever
- Journalist
Salarisindicatie:
- Van €2300 tot €3500